|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|

majkafa napsal(a):
Majo, ty se akorát vymlouváš a hledáš důvody, proč něco nejde. Jsi dospělá žena s téměř dospělými dětmi, jsi jejich máma. Máš jistě práci, možná výživné, v nejhorším určitě pomůžou i děti brigádou, to by bylo aby nebylo, aby taková velká holka nemohla začít bydlet ve svém. Byť třeba pronajatém. Zkusilas třeba hypotéku? Třeba na malý byt?
Já říkám - když člověk chce, všechno jde.
Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
I na jiném vlákně čtu, že prý tvá matka způsobila tvému otci alkoholizmus. Takový nesmysl. Kdyby nechtěl, tak kdyby se rozkrájela, z něj by alkoholik nebyl.
Ty se chováš podobně. Ty se prostě na vlastní nohy postavit nechceš. Raději necháš nějakého chlapa, aby zametal s tebou i s tvými dětmi, jenom kvůli pitomému bytu.
Co je to za sdělení - já bych tomu i energii věnovala, jen potřebuju nakopnout? Jak ještě víc tě nakopnout, než že tvé děti potřebují klidné prostředí a TVOU pevnou ruku?
Jo, přečetla jsem si vše znovu - stálou práci nemáš. Je problém ji sehnat? Zase říkám, když se chce, všechno jde. Třeba se za prací i přestěhovat.
Tobě nestačí, že jsi spoustu let na AD? Co ještě víc má přijít?
Nie každý príde k "pitomému" bytu ako slepý k husliam... niekto ťažko a niekto ešte ťažšie. U nás v hlavnom meste vyjde aj najlacnejší byt prakticky dosť, tak 10,000 SK mesačne na splátkach + poplatky + živobytie pre 3 ľudí... (A prenájom väčšinou nebýva oveľa lacnejší, pod 10,000 už sa prakticky nedá nájsť... to pre ženu s 2 zrejme nezarábajúcim ideťmi na krku nie je ľahké.)
Není tady

Upravil(a) maja095 (4. 9. 2009 13:52)

Není tady

Tak to zasa ja takú ponzám... ale odsťahovala sa z hlavného mesta na vidiek a kúpila lacnú zrúcnainu, ktorú s pomocou rodiny prerobila. Po čase ju predala a vrátila sa spoäť do hlavného mesta, lebo zistila, že aj z vidieka sa musí dochádzačť a také dochádzanie tiež nie je najlacnejšie. Ale riešenia existujú. Nehovorím, že jednoduché, ale existujú. Vieš si predstaviť, že by si sa odsťahovala napr. na nejakú chatu, do penziónu, horského hotela . kde by ste mali ubytovanie zadarmo, ale trebárs nižší plat?
(Alebo školnícky byt...?) A čo takto upraviť si tú celoročne neobývateľnú chalupu? Zatepliť, opatriť kúrením...?
Není tady

Selimo, pokud je Maja bez práce, na sociálních dávkách a dělá jen příležitostné brigády, tak těžko budee mít peníze na zateplení a opravu chalupy. 
Není tady
U nás v Moravskoslezském kraji či blízkém Vsetínském visí téměř na každém marketu inzerát,kde hl.prodavačky,určitě ani tech.sluby by nepohrdly nabídkou nějaké spolupráce.Ale když se nechce,je to horší,než když nemůže.Zvlášť s takvelkými dětmi,kdy můžeš v poho pracovat na 8 hod. či na směny.NO ale skuhrat na netu tak namáhavé neni,to naprosto chápu.
Mám kolem sebe několik mladých slečen,absolventek učilišť ať na prodavačku či kuchařku,ale ty holky jsou věčně bez práce,hledají ji potom i 70 km od domova s denním dojížděním,což je samozřejmě zas o ničem.
Od tvého přítele je to velká odvaha nebo spíš blbost být s někým takovým ve vztahu jako seš ty a ještě si Vás k sobě nastěhovat.
Není tady

Majo, držím všechny pěsti i ty na nohou, aby Ti zítra ten pohovor vyšel!!
Není tady
Kuty napsal(a):
U nás v Moravskoslezském kraji či blízkém Vsetínském visí téměř na každém marketu inzerát,kde hl.prodavačky,určitě ani tech.sluby by nepohrdly nabídkou nějaké spolupráce.Ale když se nechce,je to horší,než když nemůže.Zvlášť s takvelkými dětmi,kdy můžeš v poho pracovat na 8 hod. či na směny.NO ale skuhrat na netu tak namáhavé neni,to naprosto chápu.
Mám kolem sebe několik mladých slečen,absolventek učilišť ať na prodavačku či kuchařku,ale ty holky jsou věčně bez práce,hledají ji potom i 70 km od domova s denním dojížděním,což je samozřejmě zas o ničem.
Od tvého přítele je to velká odvaha nebo spíš blbost být s někým takovým ve vztahu jako seš ty a ještě si Vás k sobě nastěhovat.
psala jsem tu někde,že nemůžu sehnat práci,nebo nechci pracovat????!!!!!!!!!
Vždy jsem pracovala,měla i dvě práce!!!!!
To,že teď nemám stálou práci a chodím na brigády,je momentální stav cca 2měsíce!!!!
Předtím jsem dělala servírku,ne 8,ale i 16hod denně,týden vkuse včetně sobot a nedělí,několik let,potom už se to nedalo fyzicky zvládnout!!!!
Nevím,proč se tu vůbec obhajuji,já se zase divím,pokud máš chlapa ty,že s tebou vůbec vydrží,POKUD DRŽKUJEŠ O NĚČEM,O ČEM NIC NEVÍŠ!!!!!
Co si dovoluješ mě odsuzovat!!!!!

Není tady
Rosamunda napsal(a):
Majo, držím všechny pěsti i ty na nohou, aby Ti zítra ten pohovor vyšel!!
Mocinky děkuji
.

Není tady
Á,kdo se cítí,ten se vtípí a trefená husa se vždy ozve!Musím si pogratulovat,že jsem zřejmě ťala přímo do černého!
A není to jen náhodou,musím totiž spolupracovat s lidmi podobnýho uvažování jako je to Tvé, nějak s nimi vyjít,kteří prostě do práce nepůjdou,ani kdyby je tam tahal párem volů.Jen na rozdíl od tebe nejsou na AD,když za nimi přijdu,jsou vždy v poho,usměvaví,zrovna jsem je třeba vzbudila (dopolene),či sledují TV (taky permanentně přes den) a max.přemýšlí,kde si zas půjčí alespoˇn tu 500,- na cigára a kus žvance.
Když zapomenem na prodavačky,tak servírky a pomocné kuchařky teda hledají ještě častěji.A když si tak strašně moc pracovala,to si neměla ani na lístky na MHD?K tomu ještě jednu poznámku - a proč nechodit pěšky,nepracuješ,času dost a uděláš alespoň něco pro své zdraví,když už nic pro nikoho jiného.
Není tady
maja095 napsal(a):
Vždy jsem pracovala,měla i dvě práce!!!!!!
Vzhledem k tomu, co jsi psala o exekurovi, nepředpokládám, že jsi pracovala na základě řádné pracovní smlouvy
. Pokud jsou tvé příjmy natolik nedostačné, že musíš jezdit na černo, proč jsi nežádala o dávky hmotné nouze - příspěvek na živobytí. Jsi vůbec v evidenci úřadu práce?
Není tady
Kuty napsal(a):
Á,kdo se cítí,ten se vtípí a trefená husa se vždy ozve!Musím si pogratulovat,že jsem zřejmě ťala přímo do černého!
A není to jen náhodou,musím totiž spolupracovat s lidmi podobnýho uvažování jako je to Tvé, nějak s nimi vyjít,kteří prostě do práce nepůjdou,ani kdyby je tam tahal párem volů.Jen na rozdíl od tebe nejsou na AD,když za nimi přijdu,jsou vždy v poho,usměvaví,zrovna jsem je třeba vzbudila (dopolene),či sledují TV (taky permanentně přes den) a max.přemýšlí,kde si zas půjčí alespoˇn tu 500,- na cigára a kus žvance.
Když zapomenem na prodavačky,tak servírky a pomocné kuchařky teda hledají ještě častěji.A když si tak strašně moc pracovala,to si neměla ani na lístky na MHD?K tomu ještě jednu poznámku - a proč nechodit pěšky,nepracuješ,času dost a uděláš alespoň něco pro své zdraví,když už nic pro nikoho jiného.
Na ty jízdenky jsem paní chytrá neměla v době manželství.
Však já ráda chodím pěšky.
Nevím,s kým to spolupracuješ,ale mě do této kategorie prosím nezařazuj.

Není tady
aprill napsal(a):
maja095 napsal(a):
Vždy jsem pracovala,měla i dvě práce!!!!!!Vzhledem k tomu, co jsi psala o exekurovi, nepředpokládám, že jsi pracovala na základě řádné pracovní smlouvy
. Pokud jsou tvé příjmy natolik nedostačné, že musíš jezdit na černo, proč jsi nežádala o dávky hmotné nouze - příspěvek na živobytí. Jsi vůbec v evidenci úřadu práce?
V evidenci UP jsem,na základě pracovní smlouvy jsem nepracovala,na černo už dávno nejezdím,na dávky hmotné nouze ani příspěvek na živobytí nemám nárok,ale to jistě víš,jelikož se mi do život.minima počítá i matčin důchod,jelikož od r.2007,všechny osoby,co mají stejné trv.bydliště jsou posuzovány společně.

Není tady
Holky, proč tolik zloby najednou?
Jasné je to, že Maja si minimálně část svých problémů způsobila sama.
Ale přesto si myslím, že není třeba ji zadupat do země a uklovat k smrti. Možná by bylo konstruktivnější poradit, ale hlavně nejdřív vyslechnout. Přeci jen z jejího příběhu zatím známe jen málo.
Majo, vyklašli se na sebeobhajování, zkus pročíst pozitivnější příspěvky a soustřeď se na řešení. To tvé klubko problémů je hodně zašmodrchané, ale i to nejzamotanější klubko lze rozplést. Jen to někdy dost dlouho trvá...
Taky ti držím palce ať ti zítra pohovor vyjde a ať dostaneš stálou práci. I když ti z ní budou srážet, tak aspoň postupně bude dluhů ubývat. Prostě - budeš pak na dobré cestě.
proč si to nechala dojít tak daleko, až k exekuci? to fakt nechápu .. kdybych si měla půjčit prachy, abych tu pokutu zaplatila, takbych to udelala a pak šla někam umývat třeba haj-zly, abych to mohla vrátit .. jako samoživitelka jsem roky uklízela, roznášela noviny, skládala vagony s cigárama .. nějak se mi to všechno moc nezdá .. že to bylo víckrát a tys ani jednou neměla na lístek .. prostě nevím nevím teda
začala bych tím, že si najdu práci nebo víc prací
Není tady

No tady si některé rády klovnou, já jsem pro Blossomin návrh, abychom Maju podpořily, nasměrovaly, ale rozhodně bych ji nedávala do jednoho pytle s povaleči, kteří jen čučí na televizi nebo vyspávají v lepším případě diskotéku, v horším opici a NECHTĚJÍ PRACOVAT, což podle mě U MAJI URČITĚ NEHROZÍ, ŽE BY NECHTĚLA DĚLAT.
Není tady
Rosamunda napsal(a):
No tady si některé rády klovnou, já jsem pro Blossomin návrh, abychom Maju podpořily, nasměrovaly, ale rozhodně bych ji nedávala do jednoho pytle s povaleči, kteří jen čučí na televizi nebo vyspávají v lepším případě diskotéku, v horším opici a NECHTĚJÍ PRACOVAT, což podle mě U MAJI URČITĚ NEHROZÍ, ŽE BY NECHTĚLA DĚLAT.
S těmito lidmi se nějak spolupracuje????
Nějaká dáma mi tu sem psala,že to je její práce 

Není tady
Selima napsal(a):
majkafa napsal(a):
Majo, ty se akorát vymlouváš a hledáš důvody, proč něco nejde. Jsi dospělá žena s téměř dospělými dětmi, jsi jejich máma. Máš jistě práci, možná výživné, v nejhorším určitě pomůžou i děti brigádou, to by bylo aby nebylo, aby taková velká holka nemohla začít bydlet ve svém. Byť třeba pronajatém. Zkusilas třeba hypotéku? Třeba na malý byt?
Já říkám - když člověk chce, všechno jde.
Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
I na jiném vlákně čtu, že prý tvá matka způsobila tvému otci alkoholizmus. Takový nesmysl. Kdyby nechtěl, tak kdyby se rozkrájela, z něj by alkoholik nebyl.
Ty se chováš podobně. Ty se prostě na vlastní nohy postavit nechceš. Raději necháš nějakého chlapa, aby zametal s tebou i s tvými dětmi, jenom kvůli pitomému bytu.
Co je to za sdělení - já bych tomu i energii věnovala, jen potřebuju nakopnout? Jak ještě víc tě nakopnout, než že tvé děti potřebují klidné prostředí a TVOU pevnou ruku?
Jo, přečetla jsem si vše znovu - stálou práci nemáš. Je problém ji sehnat? Zase říkám, když se chce, všechno jde. Třeba se za prací i přestěhovat.
Tobě nestačí, že jsi spoustu let na AD? Co ještě víc má přijít?Nie každý príde k "pitomému" bytu ako slepý k husliam... niekto ťažko a niekto ešte ťažšie. U nás v hlavnom meste vyjde aj najlacnejší byt prakticky dosť, tak 10,000 SK mesačne na splátkach + poplatky + živobytie pre 3 ľudí... (A prenájom väčšinou nebýva oveľa lacnejší, pod 10,000 už sa prakticky nedá nájsť... to pre ženu s 2 zrejme nezarábajúcim ideťmi na krku nie je ľahké.)
"Pitomý byt" od muže, se kterým navíc nejsem spokojená, nebo od matky alkoholičky jsem použila ve srovnání, že materiální statky na vahách s psychickou pohodou mě a mých dětí jsou pro mě nesrovnatelné. Jednoznačně vítězí pohoda. Střecha nad hlavou se vždy nějak vyřeší, třeba pro začátek azylovým domem, ...
Btw já jsem ke svému bytu 3+1 taky nepřišla jak slepý k houslím, ale díky práci a snažení mě a mého BM. Pravda, rozvedli jsme se "až" po 20 letech" manželství. Ale zadarmo ani přispěním rodiny jsme k ničemu nepřišli, vše jsme si nabyli vlastními rukami a hlavou.

Já to vidím takhle:
... zkopírováno z jiné diskuse...Víš,ono je to složitější.Když se to stalo s otcem,prodal se 3pokojový byt s tím,že se pořídí 2.
Matka,které v té době bylo kolem šedesáti měla milence,si pořídili celoročně obyvatelnou chalupu a já si koupila byt.
Žila jsem si pár let spokojeně bez ní,jenže ono se ukázalo,že ta chalupa není zase tak celoroční,v zimě pěkná kosa.
S milencem se rozešla,já ji vzala k sobě-přece ji tam nenechám umrznout a mám ji tam.
Ten byt,když se kupoval,tak jsem ještě nebyla rozvedená,proto jsem chtěla,aby byl napsaný na ni.
A teď to mám.
Rozvedla jsem se proto,protože BM celé manželství nepracoval,krom vyjímek,kde vydržel třeba 2 měsíce.Pořád na podpoře,já měla i dvě práce,abych uživila děti a byt.No a když jsem psych. onemocněla,mám panickou poruchu,opora žádná,právě naopak.
Tak to jsou asi stručné odpovědi na tvé dvě otázky.
Majo, takže v podstatě MÁŠ kde bydlet - co ta chalupa, kde bydlela matka společně s přítelem??? Nikde jsi nepsala, že už ji nemáte. Buď se na ni odstěhuješ sama s dětmi, nebo na ni vyexpeduješ matku. BTW proč sis ji "brala k sobě" - byť do "jejího" fiktivního bytu, když jsi věděla že chlastá a život s ní je nesnesitelný
???
Nenapsala jsi také, co máš vlastně za příjem (kromě sociálních dávek) - pobíráš podporu, invalidní důchod či něco obdobného?
Jinak je Tvoje blbost, že jsi dluh za jízdu načerno nechala dojít až na exekuci. Pokud člověk nedělá mrtvého brouka, je vždycky možnost domluvit se na splátkovém kalendáři a nenechat to dojít taK daleko. I když dlužíš za elektřinu, kde elektrozávod nezná splátkový kalendář, je zde možnost odložení splátek o jeden měsíc a s utažením opasku dluh vyrovnat.
Nu - a protože je pozdě uvažovat na tom, co by-kdyby a kárat Tě za něco, co už se holt stalo poradím Ti, jak to vidím já.
Na Tvém místě bych nebydlela ani s opilou matkou, ani s přítelem co Tě dvakrát týdně citýruje a odstěhovala bych se i s dětmi na chalupu, kde budeš mít aspoň klid. Hlavně mi netvrď, že tam nemůžete bydlet kvůli tomu, že tam je v zimě kosa: kosa je v zimě v každým baráku
pokud se tam netopí a obyvatel nechodí uvnitř oblečenej jako na motejly. Ani nemluvím o tom, že by bylo dobré si sehnat taky nějakou tu práci a pomalu se začít oddlužovat, nebo budeš do smrti "louskat šváby" a žít o chlebu a vodě. Ono je stará známá pravda, že dluhů se zbavíš nejlépe tím, že je začneš platit 
A trošku se prober ... a nenech se pasivně "vláčet životem" Už jsi mohla být dávno odstěhovaná na chalupě, už sis mohla dávno zažádat o byt, už sis dávno mohla vyřídit splátkový kalendář na dluhy. Místo toho jenom stojíš a čekáš, jaká pohroma se na Tebe zase přiřítí - a neděláš proti tomu vůbec nic.
A to nemluvím o dětech - kdyby ses v tom plácala sama, budiž. Ale ty sama o své vůli s sebou taháš do svých problémů i děti - jak ty k tomu přijdou, aby je terorizovala věčně ožralá bába a v bytě je trpěl (a dával jim to sakra najevo) cizí chlap?!?!?!?
Není tady
maja095 napsal(a):
aprill napsal(a):
maja095 napsal(a):
Vždy jsem pracovala,měla i dvě práce!!!!!!Vzhledem k tomu, co jsi psala o exekurovi, nepředpokládám, že jsi pracovala na základě řádné pracovní smlouvy
V evidenci UP jsem,na základě pracovní smlouvy jsem nepracovala,na černo už dávno nejezdím,na dávky hmotné nouze ani příspěvek na živobytí nemám nárok,ale to jistě víš,jelikož se mi do život.minima počítá i matčin důchod,jelikož od r.2007,všechny osoby,co mají stejné trv.bydliště jsou posuzovány společně.
s matkou nebydlíš, máš u ní jen trvalé bydliště
společně posuzovány jsou všechny osob, které společně sdíllí domácnost a neprohlásí, že spolu nežijí a nehospodaří, (toto ovšem nemůžou prohlásit rodiče a děti, manželé)
Upravil(a) aprill (1. 9. 2009 16:02)
Není tady

aprill, maja žije s matkou v jednom bytě, kde je i hlášená a tudíž jsou příjmy její a její matky (předpokládám, že matka je již v důchodu) posuzovány společně. Nezáleží na tom, že trvale hlášená je u matky a fakticky bydlí u přítele - pořád je posuzována společně s matkou. Aby byla Maja posuzována samostatně, musela by se odstěhovat (podnájem, azylový dům) a prokázat (podnájemní smlouvou, vyjádřejím azyláku, u přestěhování na chalupu potvrzením Obecního Úřadu) že je skutečně jedinou posuzovanou osobou. Samozřejmě v případě, že by v podnájmu či na chalupě nebydlela s přítelem, to dá rozum.
Není tady
Kiara napsal(a):
aprill, maja žije s matkou v jednom bytě, kde je i hlášená a tudíž jsou příjmy její a její matky (předpokládám, že matka je již v důchodu) posuzovány společně. Nezáleží na tom, že trvale hlášená je u matky a fakticky bydlí u přítele - pořád je posuzována společně s matkou. Aby byla Maja posuzována samostatně, musela by se odstěhovat (podnájem, azylový dům) a prokázat (podnájemní smlouvou, vyjádřejím azyláku, u přestěhování na chalupu potvrzením Obecního Úřadu) že je skutečně jedinou posuzovanou osobou. Samozřejmě v případě, že by v podnájmu či na chalupě nebydlela s přítelem, to dá rozum.
sociálním šetřením se dá zjistit, kde maja skutečně žije
.
Není tady

Kiara napsal(a):
Já to vidím takhle:
... zkopírováno z jiné diskuse...Víš,ono je to složitější.Když se to stalo s otcem,prodal se 3pokojový byt s tím,že se pořídí 2.
Matka,které v té době bylo kolem šedesáti měla milence,si pořídili celoročně obyvatelnou chalupu a já si koupila byt.
Žila jsem si pár let spokojeně bez ní,jenže ono se ukázalo,že ta chalupa není zase tak celoroční,v zimě pěkná kosa.
S milencem se rozešla,já ji vzala k sobě-přece ji tam nenechám umrznout a mám ji tam.
Ten byt,když se kupoval,tak jsem ještě nebyla rozvedená,proto jsem chtěla,aby byl napsaný na ni.
A teď to mám.
Rozvedla jsem se proto,protože BM celé manželství nepracoval,krom vyjímek,kde vydržel třeba 2 měsíce.Pořád na podpoře,já měla i dvě práce,abych uživila děti a byt.No a když jsem psych. onemocněla,mám panickou poruchu,opora žádná,právě naopak.
Tak to jsou asi stručné odpovědi na tvé dvě otázky.Majo, takže v podstatě MÁŠ kde bydlet - co ta chalupa, kde bydlela matka společně s přítelem??? Nikde jsi nepsala, že už ji nemáte. Buď se na ni odstěhuješ sama s dětmi, nebo na ni vyexpeduješ matku. BTW proč sis ji "brala k sobě" - byť do "jejího" fiktivního bytu, když jsi věděla že chlastá a život s ní je nesnesitelný
???
Nenapsala jsi také, co máš vlastně za příjem (kromě sociálních dávek) - pobíráš podporu, invalidní důchod či něco obdobného?
Jinak je Tvoje blbost, že jsi dluh za jízdu načerno nechala dojít až na exekuci. Pokud člověk nedělá mrtvého brouka, je vždycky možnost domluvit se na splátkovém kalendáři a nenechat to dojít taK daleko. I když dlužíš za elektřinu, kde elektrozávod nezná splátkový kalendář, je zde možnost odložení splátek o jeden měsíc a s utažením opasku dluh vyrovnat.
Nu - a protože je pozdě uvažovat na tom, co by-kdyby a kárat Tě za něco, co už se holt stalo poradím Ti, jak to vidím já.
Na Tvém místě bych nebydlela ani s opilou matkou, ani s přítelem co Tě dvakrát týdně citýruje a odstěhovala bych se i s dětmi na chalupu, kde budeš mít aspoň klid. Hlavně mi netvrď, že tam nemůžete bydlet kvůli tomu, že tam je v zimě kosa: kosa je v zimě v každým barákupokud se tam netopí a obyvatel nechodí uvnitř oblečenej jako na motejly. Ani nemluvím o tom, že by bylo dobré si sehnat taky nějakou tu práci a pomalu se začít oddlužovat, nebo budeš do smrti "louskat šváby" a žít o chlebu a vodě. Ono je stará známá pravda, že dluhů se zbavíš nejlépe tím, že je začneš platit
A trošku se prober ... a nenech se pasivně "vláčet životem" Už jsi mohla být dávno odstěhovaná na chalupě, už sis mohla dávno zažádat o byt, už sis dávno mohla vyřídit splátkový kalendář na dluhy. Místo toho jenom stojíš a čekáš, jaká pohroma se na Tebe zase přiřítí - a neděláš proti tomu vůbec nic.
A to nemluvím o dětech - kdyby ses v tom plácala sama, budiž. Ale ty sama o své vůli s sebou taháš do svých problémů i děti - jak ty k tomu přijdou, aby je terorizovala věčně ožralá bába a v bytě je trpěl (a dával jim to sakra najevo) cizí chlap?!?!?!?
Sice trochu tvrdé ale v podstatě souhlas. Držme MAje pěsti, ať jí zítra vyjde ten pohovor.
Není tady
Majo, já bych na to šla takhle:
1/Přijala bych sama v sobě fakt, že jsem dělala chyby.
2/Za ty chyby bych přijala svou zodpovědnost.
3/A ty chyby bych začala napravovat.
Něco ve smyslu - ano, jezdila jsem na černo, a pak jsem to nechala plavat tak dlouho, až to došlo až k exekuci. Udělala jsem chybu, za kterou musím zaplatit. Proto si přesto, že mi z oficiální výplaty mnoho nezbyde po exekutorských srážkách, najdu oficiální normální práci. A své dluhy začnu umořovat, třebas po stovkách, bude to na dlouho, ale bude to postupovat kupředu.
Při tomto přístupu získáš novou sebeúctu: Ano, něco jsem v životě zvorala, ale napravuju to. Nevymlouvám se. Pracuju, a tak nejsem nikomu na krku (ani nějakému člověku, ani společnosti jako takové).
Jsem přesvědčená, že by ti to pomohlo, že by se ti i ulevilo a že bys získala i respekt okolí a věř, že bys dostala další životní šanci.Taky bys tím ukázala dětem, jak se takové situace řeší a viděly by, že to dokážeš.
Teď ještě o všem přemýšlím - možná bych začla ještě jinak, od toho bydlení. Pokusila bych se sehnat byt v azylovém domě. Nechala bych si od tamějších pracovníků poradit ve všem, co se týká tvých možností (psychologická pomoc, práce + sociální dávky). Protože azylové domy nejsou na každém rohu, hledala bych pak práci tam, v okolí. A snažila se pak v práci setrvat, a zařídit si všude kde to jde splátkové kalendáře a postupně, aspoň po kouskách, platit dluhy.
Víš, zkus se začít dívat do budoucnosti a hlavně pro to udělej maximum. Věřím, že to dokážeš. Držím ti k tomu palce.

Ros: pravdivá slova nebývají příjemná ... a příjemná slova nebývají pravdivá
. Jestli Ti můj příspěvek přišel tvrdý, možná ... nepsala jsem ho s úmyslem někomu ublížit či ho psychicky zdeptat, ale aby Maju "nakopl", což ona sama v podstatně přiznala, že potřebuje.
Taky držím Maje palce, aby jí ten pohovor vyšel a ona udělala zásadní krok kupředu, ale musí na sobě zamakat a zbavit se své pasivity. Chápu, že dlouholeté fungování na antidepresivech není procházka růžovou zahradou (mmch Rivotril není antidepresivum, ale vysoce návykový benzodiazepin na uklidnění), ale Maja by se pro své vlastní dobro měla naučit minimalizovat faktory, které nepříznivě ovlivňují její zdravotní stav, tzn. v první řadě zrušit taková soužití, které by k antidepresivům přivedla i jinak zdravého člověka.
Není tady

Kiaro, já to nemyslela tak, že bys Maju chtěla nějak deptat, asi jsem se špatně vyjádřila. Ono říci někomu pravdu většino bývá tvrdé, už jen proto, že ten dotyčný (kdokoliv) většinou pravdu o sobě slyšet nechce. Pravda většinou nebývá hezká a ani se lehce nepřijímá, já například, když si na něco vytvořím názor a jsem přesvědčená, že je správný, těžko uznávám, že pravda je někde jinde, musím se o tom přesvědčit nebo mě musí přesvědčit mé okolí a z reakcí mých nejbližších vím, že je to dost těžké. Prostě člověk pravdu nerad poslouchá, ale pokud je schopen ji přijmout a poučit se z ní, tak to má smysl.
Není tady