|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Oslovujeme se jmenem, na verejnosti nezdrobnelym. On mi taky rika slovem oznacujicim mlade jakehokoliv zvirete, rozumi se savce - v cestine nevim, jak by to bylo, proste ani kotatko ani stenatko ani telatko, ale jim nadrazene obecne. Vzniklo to kdysi z mladete tygra, pry jsem taky takova, roztomila leda na pohled z dalky a kdyz spim, ale beda kazdemu zblizka
V rozcileni mi rika ty!
A ja na nej volam padrone, kdyz prijde nejaky ourad a ma me za balkanskou posluhovacku, chichi.
Není tady

My si říkáme jménem, jako kámoši. Takže mám tchyni Lídu a tchána Sváťu.
Není tady
Tchana jsem si moc neuzila, jak ja jsem mu rikala? Myslim pane Josefe + vykani. U tchyne jsem presla rychle na maminku, ona je takova maminkovska, a krom toho jak to neni cesky, ani mi to neprijde divny vuci moji mamince. Taky ji vidam mnohem casteji nez tu svoji. Osobne citim osloveni maminko jako oficialnejsi, uctivejsi nez "Máňo". Uplne nejvic me fascinuje maminko + vykani, ale to bych byla uz moc archaicka.
Není tady

No právě, že to je oficiální. Oni ani já v rodině moc oficialit nemáme rádi. Řekli, abych jim tykala, dali jsme panáka a bylo.
Když jsem byla vdaná poprvé, jako dvacetiletý smrad, tchánovcům jsem vykala. Teď je to jiné. Brala jsem si jejich syna jako čtyřicetiletá a to už k sobě lidé přistupují taknějak jinak.
Není tady

Tchána a tchýni jsem nikdy neměla, já je hned od počátku brala jako 2. rodiče, nejprve jsem jim vykala+křestní jméno, po té co mi nabídli tykání, tak jen křestní jméno a když se narodili kluci tak dědo a babi.
Není tady
Daniela S. napsal(a):
Tchana jsem si moc neuzila, jak ja jsem mu rikala? Myslim pane Josefe + vykani. U tchyne jsem presla rychle na maminku, ona je takova maminkovska, a krom toho jak to neni cesky, ani mi to neprijde divny vuci moji mamince. Taky ji vidam mnohem casteji nez tu svoji. Osobne citim osloveni maminko jako oficialnejsi, uctivejsi nez "Máňo". Uplne nejvic me fascinuje maminko + vykani, ale to bych byla uz moc archaicka.
Takhle to bylo u nás. Moje mamka své tchýni vykala "maminko", tak mi to přišlo takové normální i v mém případě, koneckonců tchýně byla už 80letá paní, tykání by mi z huby nešlo. Ona mi tykala jménem a někdy mě oslovila "moja", to se mi líbilo. Ona byla moc hodná.
Není tady
Moje mamča taky na oficiality není, tudíž si s mým mužem ihned potykali, mému tatínkovi manžel vyká, neoslovuje ho. Táta mému muži samozřejmě tyká. Moji tchánovci už dávno nežijí, tchána jsem jako "úředního" tchána nezažila, zemřel před naší svatbou. Mého otce zná manžel už vlastně déle než svého...
Tchýni bych v životě neřekla maminko, tu mám prostě jen jednu, i když mi tchýně tehdy naznačila, že jí by to nevadilo. Babičkou jsme ji neudělali celých 9 roků, takže ani tohoto oslovení jsem nebyla schopna. Vykala jsem jí a snažila se neoslovovat, protože paní XXX mi nešlo. Ona mě oslovovala moc hezky zdrobnělinou jména. Přestože jsme některé oficiality mezi sebou "zamlada" nepřekonaly, strašně mi chybí, byla moc hodná ženská.
A jak tak člověk 20 let žije bez tchánovců, uvědomila jsem si nedávno v souvislosti s jedním mým známým, že kdybych změnila partnera, asi bych si na jeho rodiče (resp. jejich vliv) dost těžko zvykala. Nebo možná ani nechtěla, jsem už příliš zvyklá si žít "po svým". A mashanka mi připomněla, že já bych tedy ke druhé svatbě už nepřistoupila
. Z právního hlediska bych se bála.
Danielo, s tím padronem to je dobré! 
Není tady

Manžel po tom toužil, hodně jsem o tom přemýšlela, taky jsem se toho bála, ale přišla jsem na to, že z právního hlediska jde už v našem případě právě o houby. Děti spolu už mít nebudeme, máme prostě stejné jméno a patříme k sobě.
Tchánovci si na žádný VLIV ani nezkouší hrát - jsme rodiče od dospělých děti, proboha, tak co by nám asi tak mohli poradit. Rádi nás vidí, pokecáme o počasí a kloubech, vyslechnu si, jak byla manželova první žena strašná a popis několika (pořád stejných) situací, které to dokazují, nahodím chápavý výraz, přijmu komplimenty, jak já jsem jiná než ona, a jak je se mnou manžel viditelně šťastný a konečně i trochu přibral, poděkujeme za vejce a domácí džem, a zase jedeme 
V tomhle věku, když už má člověk nadhled a pochopení pro staré lidi, žádný problém nehrozí 
Upravil(a) mashanka (27. 8. 2009 12:25)
Není tady
Jasně, mashanko
, vycházím jen z toho, co moji známí říkají - tím mám na mysli chlapy, když zmiňují "moje máma k nám domů došla a ..." Už si to neumím ani předstvait, tyhle návštěvy. Kamarád se rozvedl, žije sám a rodiče jsou u něho denně, nebo u něj sedím na kafi a on řekne "promiň, moment", protože máma mu úplně pokaždé volá a aspoň se zeptá, jaký měl den.
Vím nabeton, že tohle bych teda nepřekousla.
Jeho budoucí partnerka to s NIMI nebude mít jednoduché.
Ale to jsme už mimo téma. 
Upravil(a) Tercila (27. 8. 2009 12:34)
Není tady

Když se vdáš po čtyřicítce, období, že tchyně někam dojde, už pomalu končí. Postupem času bude ráda, když dojde na WC. A už i špatně slyší, takže telefonování už není pro ni.
Pardón, černý humor je hnusný, já vím 
Upravil(a) mashanka (27. 8. 2009 12:50)
Není tady
"Pardón, černý humor je hnusný, já vím"
no ale těch let "předtím"........... přece jenom 
Upravil(a) Tercila (27. 8. 2009 13:02)
Není tady

jak jsem tupsala, že si říkáme mírně zdrobněla, tak jsem to myslela tak, že je to "mírně upravené jméno" jak tu někdo napsal.To mipřijde lepší výraz než mírně zdrobněle
Takže on mě většinou Péťo nebo Peti a já jemu Davide, nebo někdy Davčo (to jsem nějak za ty roky převzala od tchýně
)
no a tchány prakticky neoslovuju, vykám jim. A když mluvim třeba s tchánem něco o tchýni, říkám babička (a naopak s tchýni o něm jako o dědovi)
Není tady

Tercila napsal(a):
"Pardón, černý humor je hnusný, já vím"
![]()
![]()
no ale těch let "předtím"........... přece jenom
Co bylo před tím, to se mě netýkalo. To si užila ta ubohá, "strašná" BM mého muže.
No co, já to beru tak, že mi vychovali muže, kterého miluju, tak to prostě s nimi nějak vydržím. Nakonec, vycepovali ho docela dobře

Upravil(a) mashanka (27. 8. 2009 13:10)
Není tady

Přímo jménem se oslovujeme málokdy, to spíš já říkám Kamčo, Kami, Kamišátko..... někdy mi manžel řekne Jaňulo, Jaňuliatko, ale většinou jsem pro něj myška, bobek
, bambulka, ženiatko, miláček, zlatíčko, já jemu zlato nebo myšátko,ale to jenom doma. Jménem mi řekl za 3 roky jenom jednou, a to jsem ho naštvala - teda aspoň si to myslel
A když jsem nazlobená já (samozřejmě vždy oprávněně), tak většinou "ano šéfe" - snaží se mně ředitelovat 
BM mi s oblibou snad ode dne početí naší dcery říkal mamko, já jemu od seznámení jménem, když mně naštval tak příjmením. |Oslovení "mamko, taťko" se mi vůbec nelíbilo, a když mi tak řekl, odpovídala jsem, že nejsem jeho matka. Ale ani za 20 let to nepomohlo 
Tchyni oslovuji křestním jménem, jak už tu psala Maschanka - když jsem se ve 20 poprvé vdávala, tchyni jsem neoslovovala, nebo jsem jí vykala a sem tam mi ukouzlo "mami" - ale bydlí 300 km ode mně, takže to 1-2 do roka šlo :-D Když jsem se vdala podruhé ve 40, už mi tchyně přijde spíše jako kamarádka.
Není tady

misha88 napsal(a):
laminanonte napsal(a):
misha88 napsal(a):
ano, mamko a tatko me zní nepříjemne, i když jsou v rodině deti, presto bych oslovovala dál jménem, s tím že dítěti bych říkala "zavolej tatku" a ne "zavolej Honzu"...to je jasný..ale přímé oslovení dané osoby jménem!!
dcera si v útlém dětství zafixovala, že manžela oslovuji Péťo a říká mu tak také, ač jsem samozřejmě říkala "zavolej taťku." Dnes to s "tatínkem" střídá, jak ji napadne.Je zajímavé, že mě jménem neoslovovala, až poslední dobou, když něco chce, tak mi říká zdrobněle.
Jinak já říkám manželovi Peťulko, Péťo, Bobe, ale to jen doma a když mu řeknu Petře, tak ví, že něco provedl. Na veřejnosti ho oslovuji Péťo.
On mi říká Matýsku a Martia kolik je ted dceři?
13
Není tady
laminanonte, myslím, že to dceru přejde. můj syn mi taky říká jménem - rozhodně častěji jak mami. Když se nám minule začal valit z televize kouř, tak jsem po tom jeho "tak co s tím uděláme pavli" měla chuť vyskočit z kůže. Ale řekla bych, že ho to už přechází
aspoň doufám 
Není tady

PPavlaa napsal(a):
laminanonte, myslím, že to dceru přejde. můj syn mi taky říká jménem - rozhodně častěji jak mami. Když se nám minule začal valit z televize kouř, tak jsem po tom jeho "tak co s tím uděláme pavli" měla chuť vyskočit z kůže. Ale řekla bych, že ho to už přechází
aspoň doufám
dobrý 
manželovi to nevadí a mě to také není nepříjemné, takže když ji to nepřejde, nevadí :-)
Není tady
Mikeš napsal(a):
Kuřátko napsal(a):
Jménem jsem jej oslovila jen jednou, když mě naštval.
To by taky nemuselo být špatné téma:
Jak titulujete partnera když na něj řvete při hádce?![]()
![]()
"Tosizeměsnaddělášsrandu,ne?" 
Tchánovcema mi teď bylo navrženo tykání
od té doby jsem tam ovšem nebyla, tak nevím, jak mi to půjde přes pysky...skoro bych řekla že vůbec. Ale já to mám jednoduchý, bydlí 350km od nás.
Mojí mámu donutila její sestra (při nějaký rodinný oslavě) nabídnout tykání mému příteli - neujalo se, vyzkoušel to jeden večer a druhý den byl zpátky u vykání. Možná proto že to nemyslela až tak upřímně, možná jí nikdy tykat nebude, kdo ví.
Jinak občas vzpomínám jak jsem se jako jedenáctiletá, po dlooouhém přemýšlení vypravila za tátou, který se svojí druhou ženou čekal potomka, abych se ho s roztřesenými koleny zeptala, zda i po narození druhé dcery ho mám oslovovat tati, nebo přejít na křestní jméno
zůstali jsem u tati
i když jméno má moc hezký, škoda že se nám nehodí ani k jednomu z příjmení 
Není tady
laminanonte napsal(a):
PPavlaa napsal(a):
aspoň doufám
dobrý
manželovi to nevadí a mě to také není nepříjemné, takže když ji to nepřejde, nevadí :-)
no, u nás to bylo zatím tak, že doma mi občas říká jménem, ale venku, nebo kdekoliv kde jsou lidi samozřejmě mami. ale když jsme byli na dovči, hráli jsme tam se známýma ten stolní fotbal, co bývá v hospodách a tak. mě to moc nejde a když jsem začala protáčet, tak mladej mi řekl "hele Pavlo, neprotáčej !" v tu chvíli hrobový ticho a pak řehot. asi si to neuvědomil, ale mě to příjemný nebylo.
jo a taky mě tím vlastně naprášil. hráli jsme my dva proti dalším dvěma. a on mě před nimi takhle prozradí, ti si do té doby než mě natřel nevšimli, že by se to dělat nemělo 
Není tady
Znám nezávisle na sobě 2 rodiny, kde syn oslovuje tátu křestním jménem, asi protože to slýchali takto od mamky, nevím.... (je zajímavé, že mamce ale vždy říkají mami).
U jedněch jsem zrovna včera byla večer pobýt. Seděli jsme venku, na plastových židlích, a najednou se ozvalo:
"Járo, podej přece mamce ten podsedák, ať nenastydne. Buď taky konečně trochu gentleman, sakra chlape..."
Musela jsem se smát, přišlo mi to roztomilé: On to totiž říkal dvacetiletý syn svému padesátiletému tátovi... 
Moje mladší sestra říká mamce někdy křestním jménem - Drahuško nebo jí říká fenečko 
Není tady

No my nedávno s kolegyní probíraly, jak říkají děti novým partnerům od svého rodiče. Jestli je lepší strejdo/teto nebo křestním jménem.
Ona vyřaduje křestní jméno, protože to teto prý vypadá blbě. U mě je to složitěší.
Syn říká nové partnerce BM teto a mému příteli jménem. Když mi jednou říkal něco o drahém a tam použil slovo strejda, tak jsem stála a ptala se jaký strejda 
Jinak dcera od přítele má 2 roky a ta mi říká teto a docela často se stává, že na mě volá mami. Že by mi to vadilo to ne, ale je to takové zvláštní.
Není tady

Já jsem před 18i lety vyvdala maželova 6i letého syna, jezdívali jsme pro něj co 14 dní. Jsme si dodnes docela blízcí, máma na něj neměla moc času, protože podnikala v zelenině a v zeměmdělství a k tomu se jí asi dítě moc nehodilo.
Nejdřív mi říkal křestním jménem no a jednou začal mami, dojalo mě to, nicméně jsem mu vysvětlila, že mi tak klidně může říkat, jestli chce, ale mámu že má doma, tak aby z toho pak neměl zmatek. Kupodivu to i v těch 6i letech pochopil a po čase se zase vrátil ke křestnímu jménu. 
Není tady
Rosamunda napsal(a):
Já jsem před 18i lety vyvdala maželova 6i letého syna, jezdívali jsme pro něj co 14 dní. Jsme si dodnes docela blízcí, máma na něj neměla moc času, protože podnikala v zelenině a v zeměmdělství a k tomu se jí asi dítě moc nehodilo.
Nejdřív mi říkal křestním jménem no a jednou začal mami, dojalo mě to, nicméně jsem mu vysvětlila, že mi tak klidně může říkat, jestli chce, ale mámu že má doma, tak aby z toho pak neměl zmatek. Kupodivu to i v těch 6i letech pochopil a po čase se zase vrátil ke křestnímu jménu.
Ros, nezlob se, ale já tyhle řeči nemám moc ráda. většina matek samoživitelek se má co otáčet, aby všechno utáhla, aby dopřála svým dětem to, co mají děti z úplných rodin, aby dokázala všechno zajistit. a někdy je to bohužel i na úkor toho, že je s tím dítětem míň, než by třeba sama chtěla. ale ne vždycky to jde jinak. myslím si, že řeči, že k tomu se jí dítě asi moc nehodilo nejsou na místě.
Není tady

Víš Pavli, já si zase myslím, že Rosamunda do toho přeci jenom trošku vidí a tak si tohle svým způsobem dovolit říct může.
Já pro změnu říkám, že partnerova ex má malou místo panenky. Většinou jí má totiž jen na spaní a kolikrát ani to ne. Už od jejího asi roku chodí do práce a přitom by nemusela jelikož je z trošku bohatší rodiny. Když jí to baví, proč ne....jen k tomu dítěti mi to nepřijde moc fér. Maminku si nebude z dětsví moc pamatovat.
A třeba teď ona slečna letí na týden na Krétu a hádej kde bude malá 
Upravil(a) Kuřátko (28. 8. 2009 12:48)
Není tady