27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Prosba o radu ... nazor.
Ten kdo to zazil (zanet zubu) a neni zrovna masochista, jiste vi o cem je rec. Tri tydny me bolel ukrutne zub (sestka dole)vypadla mi plomba, takze sem si hloupe myslela, ze je to bolest jen z te vypadle plombicky.Bolest ale ne a ne odejit (co sem si taky myslela, ze ?)...zubare se bojim, ale nedalo se nic delat a na doporuceni kamaradky sem vlitla do ordinace "jejiho" zubare.
Pry mam zanet zubu, ze mi to ted jen ocisti okolo.Pichul mi injekci, cekal cca.5minut a sel na vec. Bolest, kterou sem pri zakroku citila se rovnala vsem tech 3 tydnum agonie dohromady.Bolest sem citila i pri odsavanim vzduchu...za cca.10 minut to bylo hotove.Mam v zubu umrtvovaci vlozku (nazev si nepamatuju) s tim, ze mam za 3 tydny dorazit na cisteni kanalku - zubar me jeste ve dverich "uklidil" a oznamil, ze to bude cistit asi na dvakrat, takze priste nemam jeste pociat s vyplni.Musim podotknout, ze pusa mi zacala brnet cca.po 30minutach opusteni ordinace (je to normalni ??).
Ted je to tyden od me prvni navstevy a zub stale chvilkama boli - uz to teda neni ta vystrelovaci bolest do spanku, ale zub misty boli.
Sem samo sebou totalne v pytli z pristi navsevy u zubare, protoze vsude ctu, jak cisteni zubnich kanalku nemuze a nema bolet (zdroj.: zubni poradna Mudr.Kopeckeho na netu), ale bojim se.Docela me zarazi, ze muj new zubar cekal jen 5 minut, nez se do me pustil - loni jsem byla na trhani "moudraku" (jiny zubar), kde moje zubraka vazne cekala po 3 injekcich az mi pusa totalne "zdreveni".
Mate nekdo podobnou zkusenost, resp. muzete se nedko podelit o svoji story se zanetem zubu a pristupem sveho zubare ?
P.S.: Omlouvam se za delsi popis ....
Není tady
Mela jsi smulu na zubare. Spravne by mel cekat minimalne 20 minut a zeptat se, zda pusu jeste citis nebo uz je "mrtva". A az pak mel zacit delat na tvem zubu. Cely zakrok te nemel bolet, mela jsi citit jen jakoby tupe tahani v puse, ale zadnou bolest. To, ze ti pusa zacala brnet, az jsi vysla z ordinace, to byla prave ta spravna doba, kdy mel tvuj zubar teprve zacit delat na tvem zubu.
Ja jsem to zazila loni, byla jsem strachy bez sebe, ze jsem v cekarne malem omdlela, ale zubarka byla zlata, nic nebolelo.
Moje rada - zmen zubare, pokud je to mozne. Podobneho, jako ty popisujes, jsem taky zazila a sla jsem od nej pryc.
Nene, nezáleí, zda je injekce píchnutá před 5ti či 30 ti minutami, ono tozi záleí na tom, CO kdo píchá !!! Mě lékěř pro jistotu /ví, jak trpím/ říká, co dělá....a i já jsem si myslela, e za 5 minut nic neumrtví. Není pravda, nevím, co mi píchl, ale oprravdu 5 minut stačí! Jene...pokud je zánět v zubu, upozornoval mě, e stejně injekce nezabere, v tom je problém !!! Ale zase se mi injekce rozchází a 2-3 hodiny, záleí také na tom, kolik vpichů dá. Já mívám větinou 3.
Pokud má nervy umrtvené, mělo by dojít k vyčitění kanálků, zaplnění. Později snad nějaká nástavba na zub.
Já myslím, e pokud ten zubař nebyl úplně pitomý, postupoval celkem správně, zánět je zánět.....
Já mám sice zubů dost, ale ne vechny jsou u moje........
Není tady
Přidávám se k Aneri, nedávno jsem toté absolvovala a moje zubařka čeká, a začne pusa brnět, jetě předtím ukne a zeptá se, jestli něco cítím a pak teprve pokračuje.
Vdycky jsem se zubaře bála, ale od té doby, co jsem přela k jiné doktorce, absolutně nemám strach, je ohleduplná a citlivá.
Není tady
hmmm...diky vsem.jj-ja si myslim (ted, po precteni par clanku na netu), ze injekce nemohla pusobit jen diky tomu zanetu - ted sem nekde cetla, ze zanet zmeni Ph v ustech, takze injekce teoreticky nema sanci na zapusobeni ... muj zubar mi ji tam slehnul jen asi "na oko" - naprosto ho chapu ... kdyby mi ji nedal (a cert uz vem to, ze me to bolelo), tak ma po ordinaci
zub mam ted maxi citlivej na studene a horke (coz se mi nestavalo), takze sem vazne zvedava, cim zacneme pri dalsi navsteve - bojim se toho, ze umrt.vlozka nepusobi jak by mela, talze zacinam pocitatas tim, ze bude opet vrtat do drene .... se tam asi (co, asi - URCITE!!!!) podelam.....vim, ze znim jako srab a slaboch, ale vazne premejslim, ze tam proste nepujdu - to nedam
Není tady
Ride - je fakt, e zub by u neměl být citlivý! Ale....řekni to hned na úvod, nebo si tam zavolej, jestli bys měla, či ne cítit chlad. Určitě ti nebude do zubu vrtat, pokud je ivý nerv jetě ! Tomu nevěřím, e by byl tak zlý. Naví má takovou vodičku, nevím, jak se jmenuje, ale dá na vatičku a zkusí citlivost!
Ano, zub v zánětu a injekce nejde dohromady, mě lékař říká, e je to stejné, jako bych injekci nedostala. A já mám moc hodného pana doktora!
Pokud tam bude mít zánět, nemůe ti zub zaplnit a zavřít! Tak to bych se nebála! Klidně tam zajdi, já se také íleně bojím, ale musí vydret.
Jetě mě napadá, nevypadla ti ta vloka dříve, ne měla ? Neboooj, to bude dobré !!!
Není tady
Je to tak, jak u to tady bylo psáno, má zubařka a nejen ona, tvrdí, e pokud je zánět v zubu, injekce prostě nezabere. Moje vlastní zkuenost...bohuel, je to tak. A e u jsem si se zuby uila svoje. Jinak působení injekce - zaila jsem u oba typy, jak tu, která působí hned a pusa ani nedřevění, tak tu druhou, u které se čeká..take záleí, co lékař pouije. Vzhledem k tomu, e Ti pusa ale začala mrtvět a po odchodu z čekárny, je chyba na straně zubaře, měl počkat....asi spěchal, e by plná čekárna? Uvaovala bych taky o změně, řezníky fakt nemusím.
Není tady
Já tedy vůbec lékaře nemusím, málokdy mi pomohli, ale ted bych asi neměnila. Pokud měla Ride zánět, je úplně jedno, jestli injekci dostala a čekalo se, nebo nedostala, nebo dostala a nečekalo se......tady ani lékař nic nezmůe! Zánět je zánět......
Není tady
Opet moc diky za nazory a rady.
Vcera sem byla na cisteni kanalku....musim (sama neverim, ze to tukam na sklo zrovna ja, takova poserka), tak cisteni zubnich kanalku skutecne NEBOLI a provadi se pouze s injekci (!!! opravdu a pouze s injekci) - mozna je to zbytecna informace, ale pokud je nas vic, kdo se neskutecne moc boji zubare, tak verte, ze tato veta od moji malickosti ma svoji vahu - ja normalne zvracim, nez du k zubari, z nervu.
A protoze sem ted "mega-chytra" tak tady par ulovku infa od meho zubare, ktere de facto potvzuji vase slova:
a) pokud je zanet v zubu, tak injekce skutecne nemuze zabrat zcela uplne - muj zubar mi rekl, ze mi ji tam slehnul jen a jen kvuli tomu, ze sem poserka, takze injekce byla de facto "na oko", abych nezdrhla
c) devcata a chlapci - pokud mate zanet, tak prvni vrtanicko bude dle vseho bolet .(( nepisu to proto, ze ted sem radoby hrdinka, proto take "dle vseho" a soudim jen podle sebe - ja sem mela zanet zasahujici snad k pupiku.
d) co se tyce cisteni zubnich kanalku tak to vas NIKDY NESMI bolet a VZDY se provadi s umrtvenim....ptala sem se sveho zubare, proc nekteri zubari nechteji dat injekci (jak sem vycetla z mnoha diskuzi na netu) z duvodu, aby "videli, citili kanalek" a muj zubar rikal, ze je to temer neeticke nedat injekci, ze tohle je reznicina a ze si jako pacient mame trvat na svem a zadat injekci.
Tak to je vse - treba to nekomu pomuze prekonat strach.
Tohle sem napsala a zapomnela dodat, ze memu zubu se nedari - bude se delat korunka ... zubar mi vysvetloval co to jako znamena a pri vysloveni slov "budeme brousit zoubek" sem se malem pocurala strachy. A samo sebou, ze az to brouseni bude za mnou, tak zase budu "mega-chytra" .... klasika
Není tady
Ride, tak to mi hlava nebere...píe sama, e čitění kanálků nebolí...no jistě, nervy jsou ji mrtvé - nefunkční., necitlivé ! ....ale proč by se měla dávat injekce tedy??? Zákroky týkající se tohoto zubu nejsou citlivé na nic ! Mě tedy kanálky čistí lékař bez injekce, pak je zaplní plničko... nevím, nač by mi dával injekci, nepopletla jsi to v tom stresu? To se mi nějak nezdá......ale jinak, s tím strachem si myslím, e je nás dost......
Není tady
Aneri napsal(a):
Ride, tak to mi hlava nebere...píe sama, e čitění kanálků nebolí...no jistě, nervy jsou ji mrtvé - nefunkční., necitlivé ! ....ale proč by se měla dávat injekce tedy??? Zákroky týkající se tohoto zubu nejsou citlivé na nic ! Mě tedy kanálky čistí lékař bez injekce, pak je zaplní plničko... nevím, nač by mi dával injekci, nepopletla jsi to v tom stresu?
To se mi nějak nezdá......ale jinak, s tím strachem si myslím, e je nás dost......
Nepopletla, fakt ne - tak blbe na tom zase nejsem ... doufam .) Nejsem zubar, ale netaha se u toho i nerv ? Mozna proto ta injekce ...
Ver mi, ze kdyz si zadas do google "cisteni zubnich kanalku" nebo podobna keywords, tak si budes docela poctes, co se tyce utrpeni u cisteni kanalku ... de facto 8 z 10 lidi popisujou hruzy, co se tyce bolesti ... proto sem se i zubare ptala ohledne te neochoty zubaru nedavat injekci.
Urcite se ho ale poptam priste a dam ti vedet, jak to skutecne je - taky me to zajima...nasadila si mi brouka do hlavy.
Ostatne, pokud se pletu, tak sem stastna - fakt patrim mezi lidi, co zubare povazujou za nejvetsi moznou hruzu (obrazne) .)
Není tady
Ride, přece nerv je umrtven, tak vezme zubař do ruky takovou jakoby malou spirálku a natáčí na ni ten umrtvený nerv a vytáhne ho, proourá kanálek, mám dojem, e jsou v zubě 3 nebo 4, pak vezme plničku a "dutinku" po nervu zaplní nějakou hmotou.....to ve je bezbolestné ! To u je procházka růovým sadem
Mě toti pan doktor říká, co bude dělat , co bude a nebuide bolet.....chudák, ten si se mnou také vytrpí.....
Není tady
Tak vas tu procitam,me to ceka po Novem roce.Jsem srab,bojim se sveho zubare,protoze me u nej neucinkuje injekce.On mi ji sice pichne a neceka snad ani minutu a jde na vec,pusa me ani nebrni.Takze ja se rozhodla navstivit jineho zubare,bohuzel nebere a osetril me,dal me tam umrtvujici vlozku a pak musim,uz svemu.Bojim se co bude dal,az me muj zubar bude trhat nerv.Bohuzel zmenit zubare nemuzu ,nikdo nebere .
Není tady
Ta umrtvující vloka se tam dává právě proto, aby Tě čistění kanálku nebolelo.
Není tady