27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
dobrý den,chtěla jsem se zeptat,soused má hned u naeho plotu včelíny,vzhledem ke vzdálenosti jejich umístění od naeho domu (cca 10m) je moné se proti tomu nějak bránit???Rozumná domluva nehrozí, to u jsem zkouela. Nechci dělat peklo, ale je vůbec moný, e je má tak straně blízko obytného domu??? Vlastně celá ulicej e obytná zóna. Vzhledem k alergikům a malé dcerce v rodině by mě to zajímalo ..Děkuji
Není tady
Bohuel v dané věci nelze ne poít ustanovení § 127 občanského zákoník, který se zabývá sousedskými spory (pokud je v rodině alergik, pak je vysoká ance, e soud rozhodne o odstranění včelínu), případně (pokud je včelín postaven nově) navrhnout ostranění u obecního úřadu s odkazem na ust. § 5 občanského zákoníku a poadovat obnovení pokojného stavu (tedy stavu, kdy tam včelín nebyl), nebo dolo ke zřejmému zásahu do pokojného stavu (ovem to tam ten včelín nesmí stát od jara, protoe pak je i tento stav stavem pokojným).
Není tady
Mag mockrát děkuju za odpověď.
No ty včelíny tam stojí docela dlouho. Jsou to takové ty přenosné budky. Moje maminka je na bodnutí včelou opravdu hodně alergická s velice vánou reakcí a nezbytně nutným odvozem do nemocnice. Nepomohla by např. petice od sousedů celé ulice??? Vichni mají děti (od miminek po 3.třídu) tak by moná zabrala tato cesta...?
Není tady
Petice je hezká věc,ale není nikterak vymahatelná, zkuste na souseda tlačit jako celá ulice, argumentujte alergií maminky a kdy nic nepomůe začněte mu hrozit soudem, bohuel jiná cesta není.
Není tady
Něco podobného má tu:
http://www.epravo.cz/top/soudni-rozhodn … 39751.html
já bych zkusila RAID
Není tady
arik napsal(a):
Něco podobného má tu:
http://www.epravo.cz/top/soudni-rozhodn … 39751.html
Děkuji za odkaz, tak podle toho co jsem načetla s tím opravdu nic neudělám
a s chlapem nehnu aby si je odvezl pryč.
Není tady
Nepropadej malomyslnosti. V té alobě nebylo nic o tom, e na rozdíl od nich máte doma alergika. Kdyby se to ikovně rozmázlo v alobním návrhu, e jde ve skutečnosti o ohroení ivota a soused svým jednáním můe přivodit smrt. Čili kvalifikavané jako přinejmením ublíení na zdraví s následkem smrti. A kdybys mu to vylíčila v dopise s doručenkou, e můe přivodit smrt členu vaí rodiny, tak pak kdyby to nějak nezačal řeit, tak pak by tam mohl být spatřen úmysl a mohlo by to být kvalifikováno jako vrada. A kdyby soud měl takové podklady, tak by jistě na celou věc nahlíel jinak, kdy jde o ohroení na ivotě, ne kdy včely chodí chmelit vodu z bazénu.
Napřed zajdi na obec a jestli mají právníka, tak to s ním prokonzultuj a začni §5 OZ. No a kdyby nic, tak můe podat alobu.
3ariku děkuju. Ano, alergika máme,je to moje maminka,ale ta s náma nebydlí. Stejně tak je alergická moje sestra a obě dojídí jen na návtěvy. Jen kdy vyjdu ven a slyím ty bzučíí úly,mám z toho husí kůi. Ale děkuji za radu,toto by mohl aplikovat soused z jeho druhé strany pozemku, ten je také alergik,take to zkusíme takto. Na obci nám řekli, e s tím neudělají nic, e proti tomu nejde nic dělat.
Není tady
Tak pokud dojídí jen na návtěvy, tak tam není trvalé ohroení a soud by mohl vidět, e návtěvy se mohou konat i jinde ne u vás. To je takové nejisté. Ale jestli je soused trvale bydlící alergik, tak to eňte tímto směrem.
Přiznám se, e včely jsem v zástavbě zail jen jednou a je to nepříjemné, nebo to lítá vude ve větím mnoství, je to na vem a mají snahu bodat při takové koncentraci. Mno, ale někdo to pořeil nějakým postřikem tam kde chodily a vecko to vychcípalo. Med mám rád, ale včelín u baráku je podle mě perverzní zhovadilost.
Bohuel ti neporadím jak se nechtěných včelstev zbavit, ale chápu tě, soused měl 20 úlů.
My jsme se snaili případným potíím předcházet. Na plotě byl 2 metrový rákos (roho) , včely kdy vyletěly musely nejdřív vystoupat a méně se pak vyskytovaly v naí "provozní výce" , nikde nesmí výt nic odloeného co je přitahuje, pouité hrnky, sklenice, slupky jablo, meloun... nepouívala jsem avivá (taky je přitahuje), pouze neutrální prací práky, pokud je to takhle blízko tak bych omezila i deodoranty (na některé vůně jsou včely vysloveně vysazené) já jsem se mohla navonět jen kdy jsem la pryč, jinak jsem jich za za sebou měla celý chvost. Táta měl taky těkou alergii na včelí bodnutí tak tvé obavy chápu. Nebylo by moné pouít ve vaem sporu třetí stranu? Známá pouila pri velkých potíích se stavebním povolením mediátora, kterého jí doporučila obec a nakonec se dohodli ikdy zpočátku byli nesmiřitelní. přeju pevné nervy
Není tady
Klementýno děkuji. Pan soused je ji starího věku, patřičně zatvrzelý, nezadaný (snad nikdy),bezdětný. Bohuel včelky se vyskytují nejradi v naí trávě,take sekám co to dá na minimum aby ani jedna jetelinka neměla anci rozkvést. Vzhledem k věku malé,kdy se učí chodit,take převáně leze a trhání sedmikrásek je nejoblíbenějí činností venku je to váně na palici. Jeho argument je e i kdy je odveze,včely jsou ji navyklé a budou se vracet.
Jednou jsem četla podobnou diskuzi a někdo tam psal,e si koupil postřit- pro rostliny nekodný leč včelám jedovatý a bylo to. Ale mě to zase nedá, ty včelky za to nemůou. Budu se snait domluvit se sousedem z druhé strany a zkusit mu to vysvětlit jak navrhoval arik - přes jeho závanou alergii.
Není tady
arik napsal(a):
Napřed zajdi na obec a jestli mají právníka, tak to s ním prokonzultuj a začni §5 OZ. No a kdyby nic, tak můe podat alobu.
Docela by mě zajímalo na kolik tisíc tak asi vyjdou soudní poplatky .
Není tady
Miláčku,
jestli to nezdraili, tak kolek 1000,-.
arik napsal(a):
Miláčku,
jestli to nezdraili, tak kolek 1000,-.
Dík, co se týče soudních poplatků, tak jsem v této věci nepolíbená.
A jetě jedna otázka pro malinkatou: jak dlouho soused včely chová a jak dlouho tam bydlíte ?
Není tady
April dřív to tady byla jen zahradní kolonie, ale dnes jsou oni jediní kde nestojí dům, mají jen zeleninu a kvítka. A kámoka včely!!!Take hodně dlouho tu ty včely má. Má jetě takový ten maringotkový úl za vsí, tak nechápu proč je nenarve vechny tam.
Není tady
pak by tam mohl být spatřen úmysl a mohlo by to být kvalifikováno jako vrada
To zní jak z hodně blbý detektivky - vrada včelou Jak bys tam chtěl ten úmysl prokazovat, prosímtě? I kdyby k pokození dolo, je to podle mě max. nedbalost, take vina spí podle § 5a ne § 4 tr. z.
včelín u baráku je podle mě perverzní zhovadilost
Moná - ale "dřív to tady byla jen zahradní kolonie, ale dnes jsou oni jediní kde nestojí dům", tudí ostatní sousedi se stěhovali ke včelkám a pravděpodobně spoléhali na to, e se jich "nějak" zbaví. Asi budou mít problém s dokazováním, e najednou hmyz zdivočel a pronásleduje je na vlastních pozemcích...
Není tady
Heleno: v prvním bodě to zkus udělat a pak se modli, abych se u toho soudu nevyskytl a pak bys viděla tu blbou detektivku. A jak bych to chtěl prokázat? Zkus si to odvodit z textu, pokud na to má.
V druhém bodě jsi moc chytrá, ale jse chytrá a po boji. Napřed byl můj příspěvek a pak následoval dovětek, e to byla zahrádkářská kolonie. Tudí pracuje s informací, která byla známa a PO mém příspěvku a při dostatečné mentální úrovni by asi tvůj příspěvek k tomuto bodu sotva vznikl, e?
ariku,
ad 1) Jen aby se s tvým právním názorem ztotonil i soud...
ad 2) I při mé katastrofální mentální úrovni časovou posloupnost jetě chápu. Tady nelo o pořadí příspěvků, ale o podané informace - rozdíl mezi včelami nastěhovanými do obytné zóny a včelami, o kterých se vědělo předem je podstatný. Tak sorry, e jsem si dovolila tě citovat...
Není tady
Na základce jsme měli úly hned vedle hřitě, kadý tělocvik aspoň jedno dítko s ihadlem. I alergické děti to občas schytaly. Angaoval se v tom i starosta, ale výsledek pří byl ten, e úly byly dřív, ne se zřídilo vedle koly hřitě. Take v tomto moc optimistická nejsem, jako jedinou monost bych viděla domluvu, jinak se pan alergik prostě ke včeličkám stěhovat nemusel, pokud mu vadí. Nikdo ho nenutil. Ani vás. Jestli se budete soudit a vyhroovat, sousedské vztahy nezlepíte a zbude u jen ten postřik.
Není tady
Ad 1) nebude to pouhý právní názor, ale listinný důkaz.
Pokud tam jsou ty včelíny dlouho, tak děláte problémy vy ostatní a vypadá to, jako byste se na něj spikli. Já vás naprosto chápu, včely bych u domu taky nechtěla, ale zas zkuste si být na místě toho páprdy, co má jen ty včeličky a vichni kolem jsou na něj zlí. Hmyzu se tím nezbavíte, opylovat stromy někdo musí.. Vlastně ná soused (kdy jsem jetě bydlela u rodičů) měl taky včely, ale mezi úly a naím domem byl jeho dům, take to bylo úplně jedno.
Není tady
troku se zapojím-cca před 2 lety si nový majitel starého baráku postavil do předzahrádky cca 10 budek se včelami (halabala postavenými). Problém je ten, e je to cca 1-2 metry od dosti frekvenované komunikace, kde denně projdou desítky-stovky lidí a projedou auta. Nezdá se mi vhodné (a osobně je mi to velmi nepříjemné), mít včelín tak blízko u obecní komunikace (navíc poměrně často kdy jdu okolo jsou včely "divoké"-nevím,jestli se pak rojí či co,jdu raději rychle pryč). Můe být včelín na takovém místě? Vadí to mnoha lidem, ale jetě nikdo s tím nic nedělal, hold asi budu první, nemíním být atakována včelou při kadém nákupu v obchodě.
Není tady