29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
javena napsal(a):
marica napsal(a):
A my máme jazykový zákon heč? To budou penízky do státního rozpočtu! Od prvního ledna to začne téct. To je lepší než nová automobilka. Budou se šrotovat slova heč.
Nechci rýpat, ale není to spíš kvůli maďarštině, než kvůli hrubkám...
No neřekla bych že je to jen tím. Jazykový zákon se chystal už pár let před tím než začali být maďaři agresivní.
Ale faktem je ze události to urychlili.
Není tady
selaviii napsal(a):
Nevadí mi překlepy, to se při rychlém psaní stává, vadí mi vysloveně do očí bijící hrubé chyby a že jich někdy je.
Sama taky udělám chybu, hlavně mně a mě mi dělá problémy, ale vždy se snažím po sobě text přečíst a zkontrolovat.
Moje děti se podivují, že i SMS zprávy a na ICQ píši spisovně a přijde jim to k smíchu. Jenže já jsem tak naučená ještě ze školy a starého psa novým kouskům holt už nenaučíš
Teprve teď jsem našla tohle vlákno, tak píšu se zpožděním, ale na "mě" a "mně" mám pomůcku. Tam, kde můžeš říct místo "mně" slovo "tobě", tak je m-n-ě a tam, kde můžeš říct "tebe", tak je m-ě. Funguje to.
Není tady
Myslím, že ta mizerná úroveň pravopisu je zaviněna i tím, že děcka nečtou.
My, co jsme byli schopni od dětství zmáknout třeba jednu knížku denně, to máme v oku, což nám nedovolí tu chybu udělat, protože to prostě už napohled vypadá blbě.
Taky mě zaráží, kolik chyb člověk najde třeba v denním tisku...
Jinak v sms kontaktu se svými dětmi a sourozenci nepoužívám velká písmena, páč oni vědí, že to není mou blbostí...
Není tady
Suzie napsal(a):
selaviii napsal(a):
Nevadí mi překlepy, to se při rychlém psaní stává, vadí mi vysloveně do očí bijící hrubé chyby a že jich někdy je.
Sama taky udělám chybu, hlavně mně a mě mi dělá problémy, ale vždy se snažím po sobě text přečíst a zkontrolovat.
Moje děti se podivují, že i SMS zprávy a na ICQ píši spisovně a přijde jim to k smíchu. Jenže já jsem tak naučená ještě ze školy a starého psa novým kouskům holt už nenaučíšTeprve teď jsem našla tohle vlákno, tak píšu se zpožděním, ale na "mě" a "mně" mám pomůcku. Tam, kde můžeš říct místo "mně" slovo "tobě", tak je m-n-ě a tam, kde můžeš říct "tebe", tak je m-ě. Funguje to.
Taky mám pomůcku. 2. a 4. pád mě, 3. a 6. pád mně.
Není tady
mia napsal(a):
Myslím, že ta mizerná úroveň pravopisu je zaviněna i tím, že děcka nečtou.
My, co jsme byli schopni od dětství zmáknout třeba jednu knížku denně, to máme v oku, což nám nedovolí tu chybu udělat, protože to prostě už napohled vypadá blbě.
Taky mě zaráží, kolik chyb člověk najde třeba v denním tisku...
Jinak v sms kontaktu se svými dětmi a sourozenci nepoužívám velká písmena, páč oni vědí, že to není mou blbostí...
...jj taky si myslím, že to je tím, že děti /mládež/ dneska téměř nečte, já jako dítě jsem spolykala týdně síťovku knížek...v knihovně mi paní nevěřila, že to čtu. Nosila jsem si domů žánry vhodné spíše pro dospělé už v osmi letech jsem např. přes dvě noci přelouskala Čachtickou paní ve slovenštině. Dneska děti nečtou prakticky vůbec a je to znát. Ačkoli hrubku, i tady, občas vypálím šílenou, ale je to tím, že není čas si to po sobě přečíst. Píšu deseti prstama a tak se tam občas nesmysl připlete. Nedávno se mi podařilo vypálit ve slově "myslím" obě měkké "i" takže stát se to může i když vím, že tam je tvrdé. Čestina je jazyk přiblble složitý a překombinovaný. Junmann byl asi poloviční šílenec, když vymýšlel vyjmenovaná slova a jiné zbytečnosti, kdyby všude vypálil měkké "i" mohl být PYsatel Pisatel.
Není tady
xxxx napsal(a):
Čestina je jazyk přiblble složitý a překombinovaný. Junmann byl asi poloviční šílenec, když vymýšlel vyjmenovaná slova a jiné zbytečnosti, kdyby všude vypálil měkké "i" ...
Obviňovat za všechny taje češtiny jen a pouze Jungmanna asi nebude naprostá trefa do černého, co myslíš?
Myslím, že pravidla spisovného jazyka a pravidla typografie jsou tu proto, aby mohl odborník ocenit
nějakou dobře vytištěnou knihu. Bez gramatických, stylistických i pravopisných chyb.
Jestli je tak úplně bez chyb každý příspěvek na netu, na tom myslím zas až tak nezáleží.
Resp:
Komu na tom, záleží, aby byly jeho řádky bez chyb, tak ať si na tom dává záležet. - Je to prostě jeho styl.
A komu je to volné, ať si píše klidně jako debil - ono to taky ukazuje na jeho styl.
Není tady
"na dotaz, proč proboha s Y, odpověděla..no přece visí vYsoko, ne?? "
No vidíš, a je to!
nejdůlěžitější je mít po ruce ten "správný" argument!
Můj kamarád matematik se vždycky strašně rozčiluje nad nelogičností ČJ, on se dostat na patřičná místa, změny nastanou okamžitě a nekompromisně! Nedávno jsem mu neprozřetelně prozradila, že se píše "s" v sousloví "kdo s koho" - no hotovo, následující hodinu jsem měla o jeho rozhořčenou přednášku na téma ČJ a blbost postaráno
. Má štěstí, že vždycky v závěru kritiky na pravidla ČJ shovívavě dodá: "já vím, že ty za to nemůžeš"
.
Mě sice taky nadzvedává např. "neumyté okna", ale přežvejknu si to nějak jen sama v sobě :-). Mám vždycky nutkání tomu chybujícímu člověku poradit, že takhle ne, aleněkdy se obávám, že by to ode mě vzal jako povyšování se a mentorování (tedy jak kdo, samozřejmě).
Ve svých mailech hodně sklouzávám k juxtapozici, ale - troufám si říct, že to mým kamarádům nevadí.
Je ale fakt, že češtináři-odborníci se pomalu začínají smiřovat s tím, že možná vlivem zvyku - obzvláště mladých lidí - na určitý druh techniky dojde za nějaké to desetiletí opět v českém jazyce k absenci diakritiky...
Češtinu jsem studovala, ale neučím .
Jak už tu někdo zmiňoval, je dost špatné, že v časopisech, novinách a kupodivu i v některých knížkách se vyskytnou takové hrubky, že člověku zůstává rozum stát.
Není tady
Tercila napsal(a):
No vidíš, a je to!![]()
![]()
Můj kamarád matematik se vždycky strašně rozčiluje nad nelogičností ČJ, on se dostat na patřičná místa, změny nastanou okamžitě a nekompromisně!![]()
Jak už tu někdo zmiňoval, je dost špatné, že v časopisech, novinách a kupodivu i v některých knížkách se vyskytnou takové hrubky, že člověku zůstává rozum stát.
No voni ti matematici a technici mívají s pravopisem problém.........mám je v rodině , švagrová na gymplu prolezla z jazyků pouze z protekce, pze měla jedničky z matiky a tech. předmětů.......Technickej typ může číst od rána do noci a klidně sází hrubky dál.......
Já si myslím, že je to tím, že je čím dál víc různě nedonošených dětí, neklidných a hyperaktivních ........ a tím pádem hodně různých dys a dys.........
Není tady
Modroočka napsal(a):
A mimochodem, Erace, když píšeš Vaše s V, tak je to taky chyba, s velkým V se to píše, když oslovuješ jednu konkrétní osobu, ne když oslovuješ kolektiv lidí. A nepíše se třebas, ale třeba. A když vkládáš do věty zvolání, omluvu atp., v tomto pípadě "s prominutím, vkládá se mezi čárky. Takže "co to, s prominutím, je?" No a ano máme chlapY, tY chlapY, dle vzoru pán, takže máme ty pány. Máme chlapY, ale jsou to chlapI. Takže tak. To není ani rýpání, ani narážka, jen konstatování, že nikdo není dokonalý. Ani já ne, ale chybu uděláš, ani okem nemrkneš.
Modroocko dobre priklady, temer kazdodenni. Jinak k tomu "Vase", kdyby mluvci oslovil vice lidi, se kterymi si vyka? to by bylo spravne, ne?
Jo taky se pripojuji. Hrubky nepochopim,sama nejsem dokonala a delam prek
lepy raz dva. ALE: nekdy je cestina trochuislozitejsi, ale proc jsme chodily do skoly nejmene 9 let? Tam se to probiralo dennodenne!
Ja jsem jeste velmi alergicka na chyby ,ktere se daji korigovat uz jen tim , ze si to pisici vyslovi. "Posdravuji te" ,prece neni u dospeleho mozny. "Prijdu s prace..." a podobne.
Podobne chyby nachazim bezne i mimo diskuze. U profesionalu. Jak je to mozne, vzdyt museli opakovat devitiletku a udelat si stredni skolu? Opravdu je nekdo pustil delat maturitu?
Me osobne vadi vulgarizace a slang, nevedela jsem co si mam predstavit pod pojmem: manza, alose, tehule apod. Nejhnusnejsi slovo je "vyprstit".Zveda se mi kufr. A to pisou i holky.
Bleeee...
Není tady
Rozmarila napsal(a):
Tercila napsal(a):
No vidíš, a je to!![]()
![]()
Můj kamarád matematik se vždycky strašně rozčiluje nad nelogičností ČJ, on se dostat na patřičná místa, změny nastanou okamžitě a nekompromisně!![]()
Jak už tu někdo zmiňoval, je dost špatné, že v časopisech, novinách a kupodivu i v některých knížkách se vyskytnou takové hrubky, že člověku zůstává rozum stát.No voni ti matematici a technici mívají s pravopisem problém.........mám je v rodině , švagrová na gymplu prolezla z jazyků pouze z protekce, pze měla jedničky z matiky a tech. předmětů.......Technickej typ může číst od rána do noci a klidně sází hrubky dál.......
Já si myslím, že je to tím, že je čím dál víc různě nedonošených dětí, neklidných a hyperaktivních ........ a tím pádem hodně různých dys a dys.........
nedosnosenost nemusi vubec souviset. To jem napriklad ja. A to silne.
Muj syn teenager dela taky podobne hrubky . Ve stylu "Musez mi koupit...." avsak nebyl ani minutu v ceske skole.
A uci se furt.
Není tady
Já bych se moc styděla, kdybych neuměla česky dobře. Pokud někdo neumí česky dobře a má ve slově několik chyb, může být něčím vyjímečný, ale jazyk český a škoda asi nebyla jeho silná stránka. Vadí mi to. Kdo česky neumí dobře, neměl by na veřejný web ani psát. Ale to je jen můj názor.
Kdo neumí česky asi nečte. Jinak by to viděl, kde dělá chyby. Také mu jistě chybí základy jazyka českého, jinak není možné to, co se tu někdy čte!
A pokud nevím jaké i/y se píše v úterý, udělám schůzi ve středu!
Upravil(a) Aneri (20. 9. 2009 0:16)
Není tady
Já se taky občas pozastavuju nad tím, co lidé někdy vytvoří. A hrubky mi vadí hlavně v obchodech a na veřejných místech. Postřehy z poslední doby - obrovský nápis před stánkem - "Bombónky", na dveřích do obchodu - "Mladistvím do 18 let....", v cukrárně - "žvíkačky" , v obchodě s pečivem místo "croissant" napsaný "krosan" atd. Vždycky si pomyslím něco o autorově inteligenci a většinou nekomentuji...
Není tady
Sahleb: to "s práce" a podobné tady čtu strašně často. Ještě mi to nevadí, když to napíše někdo o kom vím, že nemá školy a jednoduše učení a čtení moc nedal. Ale opravdu mě to zaráží u lidí, kteří ty školy mají, nebo to o sobě aspoň tvrdí. Když mi napíše prodavačka že se jí stýzkalo nebo něco zapoměla, tak to úplně přejdu. Ale když to napíše vysokoškolačka, tak si říkám TYVOE, dneska už tu vejšku fakt udělá kdekdo.
U těch profíků mě to fakt konsternuje a docela jim závidím to profesní sebevědomí. Kdybych dělala podobný renoncy, tak bych se bála, že neodevzdávám 100% výkon/práci/dílo a byla bych z toho teda poněkud nesvá
Jinak si stejně jako Aneri myslím, že je to možná tím, že lidi nečtou...? Protože kdyby četli, tak přece jim na spojení "Posílám ti obětí" musí přijít něco divného, nebo ne?
Soleil, tak to by ses picla, protože v okolí Budějovické donedávna visely navigační tabulky k informačnímu centru městké části Praha 4.
Úředník zadal výrobu cedulek grafickému studiu, grafik ji navrhl, poslal ji zpět úředníkovi, ten ji pravděpodobně ukázal svému nadřízenému, výrobu odsouhlasili, pak ji někdo v nějakém množství vyrobil a nakonec ji někdo další musel pověsit, a pravděpodobně ji po celé Praze 4 nevěšel sám. A tak si říkám, jestli tahle skupina lidí, kteří za tím stáli byla banda idiotů, nebo ignorantů, nebo analfabetů, každopádně mě to štve ze dvou důvodů - a. šlo to z peněz daňových poplatníků a já nechci platit ani takové úředníky, ani za jejich škody a navíc za b. na tu ceduli denně koukaly desítky, stovky dětí ve věku, kdy si dost pevně fixují a vrývají do paměti nápisy a celkově všechno, co za den uvidí a to myslím není ideální.
Co ovšem můžu chtít po kováříčkovi, když kovář je taky pěkně povedený, že? Viz níže.
A celé veledílo zde: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/poli … 23069.html
Upravil(a) Fidorka (20. 9. 2009 8:41)
Není tady
Občas mě velmi zaujme něčí problém - ale stává se, že ke konci příspěvku jsou do očí bijící dvě nebo tři hrubky...
To pak zápasím sama se sebou, abych tomu děvčeti nenapsala: Jó, holka, když takhle plaveš v češtině, pak jsi asi tak blbá, že se vlastně vůbec nedivím tvým problémům... ... a mám móc práce sama se sebou, abych ty chyby spolkla, strávila a nijak je nekomentovala..
Člověk chce tak nějak hlavně poradit, pomoci, ne srazit, že jo... ?!
Stejně mi ale napadá, že to spolu nějak souvisí.
Podvědomě si říkám: Ona se ta nedůslednost asi projevuje i v tom životě.
Není tady
pro sahleb :
Není tady
Fidorka napsal(a):
Jo jo, ještě pro pořádek:
Vy, Vám, Váš, Ty, Tobě, Ti, Tvůj
Podle PČP píšeme tvary těchto zájmen s velkým počátečním písmenem v dopisech k vyjádření úcty, a to ať už se obracíme na jednu osobu, ať jí tykáme nebo vykáme, nebo na více osob. Malým písmenem, jak uvádí poznámka tamtéž, se v dopisech naznačuje soukromý, důvěrný charakter dopisu: Posílám Vám pozdrav je základní, zdvořilý způsob, použitelný i pro osobu (osoby), se kterou (kterými) se blíže neznáme, vhodný i pro úřední korespondenci.
Zdroj: Ústav pro jazyk český AV ČR
pro sahleb...
Není tady
Tak zas až tak vostrá nejsem, si vždycky říkám, že dotyčná je třeba skvělá švadlena nebo kadeřnice a holt v knížkách neležela a neleží. Samozřejmě když to napíše jak tatar a já z toho pomalu nevím o co jde, tak už o tý inteligenci pochybuju, ale napřímo bych jí to nevmetla, teda pokud by nešlo o nějakou všudybylku, která někoho jiného stírá.
Není tady
pro sahleb........
erace napsal(a):
Modroočko..ve škole jsme se učili, že když píši někomu, koho si vážím, byť ho neznám, píši velké V..asi tak.....chlapY jsem psala ve smyslu příspěvků..např..šli tudy chlapYYY místo chlapIIII tak jsem to zřejmě špatně formulovala v prvním příspěvku- asi tak- nenapsala jsem to zcela polopaticky...zdravím
Není tady
Hmmm...asi jak píše Fidorka, když je to přispěvatelka zjevně duše prosté, nezaráží mě to tak, jako systematická chyba u někoho, u koho bych očekávala větši rozhled. Baví mě třeba na babinetu populární používání výrazu hold...to snad musel napsat jeden a ostatní se nakazili, ne? Hold jsme lidé různí
Za sebe ale musím poznamenat, že když už sedím u PC deset hodin a pak sem ještě něco napíšu, často to nemá diakritiku (pokud jsem na laptopu nebo na cizím PC, kde čeština prostě není), nebo naklepám prostě z únavy perly, které bych rukou nenapsala. Už jsem po sobě opravovala i třeba vým jak se cítíš. A je to tím, že to po sobě nečtu, protože srovna myslím ještě i na deset dalších věcí. Pak si to náhodou přečtu a vyděsím se, opravím, ale věšet se kvůli tomu nehodlám
Není tady
Můj manžel (a tchýně) neumí psát SMSky. První písmeno velké-je to tak nastavené- a pak už to jede... bez teček čárek nevím kde začíná a kde končí věta jestli to patří k sobě nebo už píše o něčem jiném nejlepší když mi píše něco dlouhýho na dovolenou jak se má v Čechách jaký je počasí a jak Slávka zase vyhrála a už se na mně těší a auto bylo v servisu a v kolik přiletíme... Hrůza.
A to má pětiletou střední školu, další dva jazyky, takže žádnej blbec...
Upravil(a) Mihule (9. 10. 2009 19:03)
Není tady