Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 25. 8. 2009 22:57

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: mater urbium
Web

Re: Hrubky v příspěvcích :-)

Modroočka napsal(a):

Fidorko, ale u nás se třeba říká odtíká, otíká, není to nespisovně.

opravdu se říká otíká??? Já myslela že hovorově je to otýká anebo otejká! va

Modroočka napsal(a):

že pokud někdo opravdu neovldá dobře pravopis a píše sem, tak to není jeho projev neúcty, já to tak necítím, to mi přijde malicherný, brát něčí pravopisný chyby jako neúctu k mojí osobě.

já měla v tomhle případě na mysli spíš tu neupravenost příspěvku, chaotický vyjadřování a překlepy, že prostě tomu člověku nestojím ani za to, aby nepsal jako prase a příspěvek si po sobě přečetl a případně upravil..
to, že neumí gramatiku, není projev neúcty ke mě, samozřejmě...

Není tady

#27 25. 8. 2009 23:03

Blossom
Host

Hrubky mě sice zarazí, praští do očí, ale v diskusi mi to nijak zvlášť nevadí.
Fakt je, že v obchodních dopisech je to tisíckrát horší (Prosím zašlete mi vaši nabýdku... va )
A když jsem svého času čítávala seznamovací inzeráty, tak ty s hrubkami jsem vypouštěla z výběru jako první....

Ale na druhou stranu mám kamarádku, výtvarnici, velmi citlivou, kteativní a inteligentní bytost, ktará však s češtinou měla vždycky problémy. Takže je třeba v SMSce schopná opravdu napsat vydět a slišet.
Ale já vím, že ona má tento nedostatek zas stokrát kompenzovaný dalšími pozitivními věcmi, které zas nemají ostatní, takže ji takto beru a už se ničemu nedivím.
Vím, že ji to i trápí, ale prostě ona ten jazykový cit absolutně postrádá... Vyprávěla mi docela smutně příhodu, jak kdysi, jako teenager, napsala mamince dopis z nějaké brigády...a maminka jí ten dopis vrátila s hrubkami červeně podtrhanými....
Už mamince nikdy v životě nenapsala. Jen jí volá. Něco se tím mezi nimi nenapravitelně zlomilo, bohužel... sad

#28 25. 8. 2009 23:06

Olympia
Host

Mne hrubky az tak moc nevadi, pokud jimi neni text prospikovany cely. Dulezita pro me je informacni hodnota prispevku. Vice mi vadi, jak se zminila Fidorka, neupraveny a chaoticky text, nerozdeleny do odstavecku. Dosud jsem to brala, ze se u mne jedna o profesionalni deformaci a ze nejsem v praci a tudiz bych nemela byt tak prisna. Takze vitam spriznenou dusi, ktera ma taky rada organizovany text. smile

#29 25. 8. 2009 23:14

Blossom
Host

Mě určitou dobu rozčiloval např. Morpheův slang - to jeho neustálé asik, exka,  diskutující jménem xxx nazývá iksa...
Přijde mi to jako taková křečovitá snaha o originalitu...ale už to ani nevnímám, už jsem si zvykla. smile

#30 26. 8. 2009 7:42

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

Modroočka napsal(a):

Nám poslali kdysi z mateřské školy vyrozumění, že kluka přijali, adresa byla Rodičům Petra Večeřy. Tak jsem šla do kolen.
A znám spoustu inteligentních lidí, s titulem, opravdu chytrých, ale klidně napíšou místo y i. Jako kdysi současná žena BM, když byla jeho milenkou, seznámil nás a ona mu poslal sms, že simpatickou manželku. To se prostě může stát. Taky mně to bije do očí, ale co už, no. Třeba m,i napal údržbář na vyúčování - vysací zámek, vyngl. No jo, je to složitý, no.

mně občas přijde v sms Ahoj Pavly big_smile

mně chyby nevadí, sama je dělám. ale je fakt, že občas mě to švihne přes oči, když je toho hodně.

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#31 26. 8. 2009 8:15

Definitiv
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha
Web

Hrubky mi vadí hrozně hmm a sama je bohužel dělám, v CHATu naprosto pravidelně, jsem mistr překlepů lol je to způsobeno tím, že chci něco strašně rychle sdělit, tak to po sobě nečtu wink až když se to objeví na skle tak začínám opravovat lol Pokud zadávám příspěvek, který má mít nějakou hodnotu (a ne žádný "ahoj, dneska je venku zase pěkně") tak se to snažím kontrolovat. I/y bych řekla že zvládám s/z už asi trochu hůř. Některé slova píšu nespisovně zcela záměrně.
Snažím se ostatní na hrubky neupozorňovat (snad jsem to tu asi neudělala), ale někdy je to vážně jak palicí do hlavy va Jako že muži viděly je špatný, ale vísledek je podle mého subjektivního hodnocení mnohem horší lol
Co se týče toku textu, netrvám na odstavcích, ale na srozumitelných větách. Tady jsem se naučila že věta se dá oddělit třebas smajlem a nemusí za ní být tečka, ale co někdo splodí za hrůza na sto řádků, bez jediné tečky, čárky, smajla - to je prostě běs. Většinou když to dočtu, tak vůbec netuším co si o autorovi myslet.

MATYLDA
http://www.tickerclub.com/cache/0f00e26f70.png 22.10.2009 - 3389 g, 51 cm hjarta
ALŽBĚTA
http://www.tickerclub.com/cache/f19c85ecc3.png 22.6.2012 3 3780 G, 51 cm hjarta

Není tady

#32 26. 8. 2009 9:05

jaspinn
♥♥♥♥---
Místo: Ostrava

Přiznám se, že se mi líbí, že nejsem jediná, koho hrubky "práskají" smile do očí.
Ale ještě jsem nikoho na jeho hrubé chyby neupozorňovala (vyjma školou povinného syna), nemám důvod, je to každého věc, jak píše. Stejně jako je moje věc, že mi to vadí smile

Nepřehlednost textu, zvláště hodně dlouhého, mi taky vadí. Často se v něm ztratím už po dvou větách.

Slang neřeším, sama někdy píšu "po ostravki" (a to i je tam správně big_smile). Ani ne tak ze zvyku, jako spíše ze snahy být originální. A zkracování slov je dnes už samozřejmost - byla jsem kdysi dětmi poučena, že vzhledem k ceně za sms a výší jejich kreditu to ani jinak nejde. Sice jsem občas od dcery dostala sms, ke které bych potřebovala slovník nebo statného překladatele, ale zvykla jsem si. A dnes už taky v online komunikaci píšu mmch, jj, ok, a tak podobně.

Prostě překlepnout se, napsat hrubku apod. může každý. Mně se to stává celkem často, když píšu dlouhý text a chci to mít rychle. Ale čtu po sobě, opravuji, snažím se toho nenaplácat moc. Už jenom proto, že  písemný projev je jednou z mnoha částí vizitky člověka. smile

Člověk přišel na svět proto, aby tady byl, pracoval a žil. Jen moudrý se snaží náš svět postrčit dál, posunout výš. A jen vůl mu v tom brání.
Jan Werich

Není tady

#33 26. 8. 2009 13:14

erace
♥♥♥♥---

Tak já se přiznám, že se mi už několikrát stalo, že jsem nebyla schopná dočíst příspěvek do konce - právě kvůli hrubkám. Nejsem  učitelka ČJ...a přispěvateli jsem napsala a chyby vytkla...neovládnu se prostě ..nechápu některé Vaše příspěvky, že tu jde hlavně o diskusi, že je gramatika v tom případě podružná..co to je s prominutím za blbost?????? Takže tedy přispěvatel - ka rozlišuje úroveň své češtiny podle toho, kam píše? To musí tedy být dřina!   
    Jsem ročník 1959 a  to, co tady člověk kolikrát čte, tak si říká, že se v našich školách snad přestal vyučovat ČJ....Chápu, že sem přispívají třebas i ti, jejichž mateřštinou čeština není, ale neříkejte mi, že jich je 90%!!!!Perly jako máme neSCHody, chlapY, syn půjde do školy v Září( odkdy se měsíce píší s velkým písmenem? ) období jsme se synem překonalY, atd. atd....Jo a ten příspěvek s vYsacím zámkem..když ještě chodily naše děti do ZŠ napsala dcera kamarádky... vYsací zámek - a na dotaz, proč proboha s Y, odpověděla..no přece visí vYsoko, ne?? Pěkné odpoledne

Upravil(a) erace (26. 8. 2009 13:20)

Není tady

#34 26. 8. 2009 15:37

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

Aha, takže když někdo má od školy problémy s gramatikou, neměl by sem psát? Taky dobrý. Nemám problémy s y, i, mne, me, s,z a tak podbně, ale chápu, že někdo ten problém má. No a co, tady se kecá a diskutuje, neděláme tady cvíka z češtiny.

Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

#35 26. 8. 2009 16:19

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

A mimochodem, Erace, když píšeš Vaše s V, tak je to taky chyba, s velkým V se to píše, když oslovuješ jednu konkrétní osobu, ne když oslovuješ kolektiv lidí. A nepíše se třebas, ale třeba. A když vkládáš do věty zvolání, omluvu atp., v tomto pípadě "s prominutím, vkládá se mezi čárky. Takže "co to, s prominutím, je?" No a ano máme chlapY, tY chlapY, dle vzoru pán, takže máme ty pány. Máme chlapY, ale jsou to chlapI. Takže tak. To není ani rýpání, ani narážka, jen konstatování, že nikdo není dokonalý. Ani já ne, ale chybu uděláš, ani okem nemrkneš.

Není tady

#36 26. 8. 2009 16:22

Nela
♥♥♥♥♥♥-

Taky se nad  hrubkou pozastavím, své ale často nevidím. dumbom    Doma  u vzkazů  hrubky podtrhnu a dotyčnému ukážu.  Mají  ze mne radost.  lol

"Člověk si uvědomí, že byl šťastný, až už je to pryč."

Není tady

#37 26. 8. 2009 17:02

REŇAS
Host

No já nevím. vissla Český jazyk je sice náš rodný jazyk,ale pokud vím je jeden z nejobtížnějších.  Gramatiku,pravidla máme dle mého obtížné. Je fakt,že vyjmenovaná slova zas není tak těžké se  naučit,ovšem kolik lidí si je po létech vybaví? No a potom další věc,někdo má prostě buňky na matematiku,fyziku,logicky umí uvažovat. Jiný má makovičku na jazyky,včetně ČJ. A prostě to tak je a tyhle buňky,těžko změníte. Vím o jedné mé spolužačce,kolegyni,ta zvládá vše od matematiky,logika ji nedělá problém,technické věci také né. Ovšem ta čeština ji dělá a dělala problémy. Já jsem zase vždy byla spíš na jazyky a troufnu si říct,že i na český jazyk. Měla jsem většinou za 1 nebo maximálně  za 2. Vůbec mi prostě šly líp všechny humanitní předměty. Zato matematika,logika,všelijaké výpočty,technické věci má hlava prostě nebrala. To byl můj věčný boj. Naštěstí  matematické základy mi na práci prodavačky stačí. wink Někdy si všimnu nějakých chyb,ale beru to tak jak jsem napsala. Z někoho prostě Jiráska nebo Němcovou neuděláte. A vůbec tady na diskuzi mě zajímá co, kdo, napíše spíš obsahově. No a koneckonců já jsem,už  také ledacos zapomněla a nějaká ta chyba v  mém pravopise se,už najde častěji. Obzvláště,když pravopis nepotřebuji denně ke své práci. Vlastně nejvíce používám psané slovo ke komunikaci,tady na Babinetu. big_smile Tady jsem toho asi napsala nejvíc za poslední dobu,ještě občas dlouhý mail mé kamarádce,protože si rády ještě občas napíšem.  V takovém případě si můj text kontroluji,jen tak zběžně a více méně spíš vůbec. vissla Ale člověka podle toho nehodnotím. A ještě jedna věc mě napadla,jsou lidé,kteří mají velmi dobré vzdělání,texty umí napsat  na výbornou,ovšem tak výborní se mi,už nezdají pokud otevřou pusu a začnou mluvit. va

#38 26. 8. 2009 17:24

lepista
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Hrubky vidím stále  více v projevu mladších než jsem já. Vadí mi.

A myslím, že náš projev kazí také psaní na pc a sms. Jednou jsem se načapala, jak hledím na mnou psanou sms, že mi v textu něco nesedí. Pak mi to došlo! Já napsala GDYŽ!

Takže jsem také ta, co si popel na hlavu sypat musí. Přeci jen, by člověk měl umět psát bez hrubek, těch menších chyb jistě děláme řadu....

Není tady

#39 26. 8. 2009 18:12

erace
♥♥♥♥---

Modroočko..ve škole jsme se učili, že když píši někomu, koho si vážím, byť ho neznám, píši velké V..asi tak.....chlapY jsem psala ve smyslu příspěvků..např..šli tudy chlapYYY místo chlapIIII tak jsem to zřejmě špatně formulovala v prvním příspěvku- asi tak- nenapsala jsem to  zcela polopaticky...zdravím

Upravil(a) erace (26. 8. 2009 18:22)

Není tady

#40 26. 8. 2009 19:11

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Modroočka, Erace: Erace, máš pravdu s tím Vy - vy, košer to je, ale platí to spíš pro osobní korespondenci, než pro širší oslovení. Jsem mimojiné copywriter (píšu reklamní texty, texty pro web a PR články) a tohle je první věc, kterou klientům na jejich webech a reklamních materiálech nekompromisně opravuju.

A "třebas" je hovorovej výraz, proč ho do příspěvku na BB nenapsat? Horší by to bylo v prezentaci pro šéfa wink

Blbý je, když se někomu dostane nespisovná čeština pod kůži tak, že se v tom pak ztrácí: chce říct něco kupř. o plastových oknech a místo "plastový vokna" řekne "plastové okna" a myslí to smrtelně vážně, tohle běžně opravuju po překladatelích!

Není tady

#41 26. 8. 2009 19:32

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

Já bych napsala plastový okna, píšu nespisovně, hovorově, ale myslím, že hrubky nedělám, jen překlepy, ale teď ty překlepy mám proto, že mi blbne klávesnice a nejsem schopná si dojít koupit novou, přitom mám PC obchod hned u práce.
Fidorko, to jsem měla na mysli, že velký V se píše jedné osobě, ale ne skupině lidí.
Jednou jsem reklamovala prstýnek s kamínkem a slečna, co vypisovala ten reklamační kupon, napsala býlý kamínek, tak to jsme šli s BM do kolen oba, on ji na to upozornil a ona to opravila na býlí. tak jí řekl, že to je zbytečný, protože zjevně neví, kde se jaký i a y píše. vytočila se s tím, že měla samý jedničky. Asi myslela prsa, to by tak odpovídalo.

Není tady

#42 26. 8. 2009 21:52

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Jo jo, ještě pro pořádek:

Vy, Vám, Váš, Ty, Tobě, Ti, Tvůj
Podle PČP píšeme tvary těchto zájmen s velkým počátečním písmenem v dopisech k vyjádření úcty, a to ať už se obracíme na jednu osobu, ať jí tykáme nebo vykáme, nebo na více osob. Malým písmenem, jak uvádí poznámka tamtéž, se v dopisech naznačuje soukromý, důvěrný charakter dopisu: Posílám Vám pozdrav je základní, zdvořilý způsob, použitelný i pro osobu (osoby), se kterou (kterými) se blíže neznáme, vhodný i pro úřední korespondenci.

Zdroj: Ústav pro jazyk český AV ČR

Upravil(a) Fidorka (26. 8. 2009 21:56)

Není tady

#43 26. 8. 2009 21:56

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Jinak jedničky prsa mě rozesmály lol tummenupp

Není tady

#44 31. 8. 2009 10:20

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Včera mi přišel pozdrav, zakončený slovy: stýzká se mi... Tak mu to toleruju, je mu 12 let a navíc se mu stýskalo po mě, takže mu odpouštím lol

a webmaster se kterým dělám web, zase napsal "PŘEZ zimu", a to jsem mu ty texty dodala!! No, hlavně že mu jdou kódy, zbytek se doladí godlike

Jo a včera byl v televizi záběr na nápis: "...s ochranou přilbou"...

Upravil(a) Fidorka (31. 8. 2009 10:21)

Není tady

#45 31. 8. 2009 17:56

Laskonka
♥♥♥----

Já teď právě mám v ruce časopis, kde je psáno: rodiny se rozhodli. Jak tohle někdo prostě může vypustit do světa? I tady na babinetu čtu dost často věty typu: s manželem jsme se koukaly na televizi a pak jsme šly spát (a to tvrdý y tam je několikrát za sebou...)

Upravil(a) Laskonka (31. 8. 2009 17:56)

Není tady

#46 1. 9. 2009 0:21

tina
Moderátor(ka)
Místo: Brno
Web

Já jsem jednou četla seznamovací inzerát v nejmenovaném deníku, a ač budu mimo téma, musím se zde o něj podělit: "Bít je víc než mýt!" - k tomu už chybělo dodat jenom "Chcete mě?" big_smile

a ke slovům, která vám vadí - můj horký favorit je PŘÍZPĚVEK...

http://lb4m.lilypie.com/TikiPic.php/gndx.jpghttp://lb4m.lilypie.com/gndxp2.png
http://lbym.lilypie.com/TikiPic.php/JTqs.jpghttp://lbym.lilypie.com/JTqsp2.png

Není tady

#47 1. 9. 2009 0:53

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Mě fascinuje, jak dlouho tady na BB běží reklamní banner, který nabízí přístroj, který "umožňí" slyšet tlukot srdce vašeho dítěte. va

Jo a to mi připomnělo "montáž kuchyňí". stolt

Není tady

#48 1. 9. 2009 8:17

sugar
♥♥♥♥---

tina napsal(a):

Já jsem jednou četla seznamovací inzerát v nejmenovaném deníku, a ač budu mimo téma, musím se zde o něj podělit: "Bít je víc než mýt!" - k tomu už chybělo dodat jenom "Chcete mě?" big_smile

a ke slovům, která vám vadí - můj horký favorit je PŘÍZPĚVEK...

Co ty víš, třeba pisatel(ka) chtěl(a) naznačit, že svého partnera(partnerku) raději zmlátí, než by jí umýval(a). big_smile Ale jinak je to skvělý, to si musím zapamatovat ...

Není tady

#49 1. 9. 2009 8:51

marica
♥♥♥♥♥--

A my máme jazykový zákon heč? To budou penízky do státního rozpočtu! Od prvního ledna to začne téct. To je lepší než nová automobilka. Budou se šrotovat slova heč.

Není tady

#50 1. 9. 2009 12:40

javena
♥♥♥♥♥♥-

marica napsal(a):

A my máme jazykový zákon heč? To budou penízky do státního rozpočtu! Od prvního ledna to začne téct. To je lepší než nová automobilka. Budou se šrotovat slova heč.

Nechci rýpat, ale není to spíš kvůli maďarštině, než kvůli hrubkám... tonguevissla

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí