Oznámení

27. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec!

21. února : Jak využít skořápky z vlašských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůže i s kašlem

#26 13. 2. 2006 9:48

Salvator
♥♥♥♥♥♥-

Re: Nové náboženství

Bláža.. napsal(a):

Je možné smysl života vůbec někým nebo něčím obsáhnout? A tudíž i popsat?
Já si myslím, že smysl života budeme hledat stále a vždycky, bude ještě něco navíc, co neuvidíme. A že je to tak dobře. Hlavní že je, abychom na této cestě uměli vidět i Ty druhé, jiné, další....
Je pravda, že jmenovaná náboženství se zdokonalovala snad asi 2000-2500 let. Ale, co je pouhých 2000 let, z hlediska doby existence člověka? A kolikanásobný čas, máme ještě před sebou?
Je možné, nějakou pravdu prohlásit za konečnou? Nemohu prohlásit že ano.
Na úvahu, která by pracovala s pohledem, že není možné, aby nějaký nový  názorový směr přinesl další, stejně geniální myšlenku do vývoje lidstva, jako přinesla svého času Tebou jmenovaná náboženství, nemohu odpovědět, že ano.
Myslím si, že právě to, je naše úloha, hledat a objevovat  nové pravdy a že toho máme ještě hodně před sebou.

Zdraví Tě Bláža

Blážko,
výborně, zcela se ztotožňuji.

Kdo mᚠuši proto, abys slyšel, slyš...!

Není tady

#27 13. 2. 2006 9:53

Salvator
♥♥♥♥♥♥-

Crabat napsal(a):

Já vím, Salvator namítne, že nové již je za dveřmi. A já tomu věřím. Dosud však těmi dveřmi nevstoupilo dovnitř. Navíc si nikdy nenechám vzít historickou krásu i moudrost těch, kteří obětovali své životy pro svou víru a naději.

Crabe,
Nevstoupilo, ale již pořádně nakročilo. Co uděláme, jeden každý z nás, až zjistíme, že nové je zde? I nadále budeme odmítat, jenom proto, že se o tom - podle nás - nepíše ve svatých knihách?

Není tady

#28 13. 2. 2006 10:36

Jirka
♥♥♥♥♥♥-

Bláža.. napsal(a):

Co je to náboženství?
Náboženství je touha po něčem lepším, krásnějším a dokonalejším, než jsme my lidé.

Blážo, určitě mᚠpravdu, že lidé přijímají náboženství většinou právě kvůli Tebou uvedeným touhám. Podle mě to ale neznamená, že tak náboženství vznikla. Můj názor je jiný a přiznávám, že je ovlivněn tím, že jsem "teista".

Nejprve kratší úvod. Především naše civilizace je založena na vzestupném poznání. To je pochopitelné, protože stojíme a zakládáme si na hmotném vědeckém poznání. To je pochopitelné a v praxi víceméně funkční, pominu-li excesy vznikající na základě poznání (atomová bomba, energetická krize, plundrování zdrojů, ...). Můj pohled na svět je ale odlišný. Jak už jsem uvedl jinde, nejhlubší a nejpropracovanější filosofie a náboženství jsou ty nejstarší, proto tvrdím, že v duchovní oblasti ono vzestupné poznání prostě není možné. Tvrdím, že duchovní poznání funguje na principu sestupného poznání, to znamená nejméně tisíce let fungující přenos poznání mezi mistrem a žákem (např. prokazatelně dle současné vědy je Védská kultura stará nejméně 6000 let s tím, že samotná filosofie o sobě tvrdí, že je tu po miliony a miliony let, co je člověk na Zemi).

Tvrdím tedy, že náboženství tedy není touha, ale úplná a nezkreslená pravda daná lidem před mnoha věky, kterou člověk svou nedokonalostí znehodnotil, znečistil. Nové náboženství tedy nemůže nikdy nikam dospět. Jistě, vzestupným poznáním lze udělat pokroky, ale ty jsou limitovány aktuální schopností člověka dospět do určité míry poznání. A ty jsou, jak už bylo uvedeno, v dnešní době velmi omezené.

Otázky na moderátorky a admina pokládejte ve fóru Poradny a diskuse.
Dodržujte prosím Pravidla diskusí na Babinet.cz.

Není tady

#29 13. 2. 2006 10:46

Jirka
♥♥♥♥♥♥-

Salvator napsal(a):

Úplné poznání? Získavat úplné poznání studiem teologických směrů a -ismů je stejné, jako chtít najít poklad na dně moře tím, že budeš čerpat vodu z oceánu lžící. Na tom nemění nic věk nebo doba původu ideologie.
A propos, kde mᚠjistotu, že -ismus, který vyznávᚠteď, je ten jediný pravý? Zejména po tom, co tě již dříve některé předchozí -ismy zklamaly? Je vůbec možné získat úplné poznání studiem čehokoli? Řekl bych že nikoliv...

Netvrdím, že můj ismus je jedinný a pravý. Pouze tvrdím, že v něm necházím odpovědi na všechny své otázky. Proč bych nemohl studiem získat úplné poznání? Stále se točíme kolem tématu, které jsem nadhodil v předchozím příspěvku. Vzestupným poznáním se podle mě prostě k pravdě blíže nedostaneme. Bádáme a bádáme, aniž bychom znali to, co už jednou bylo napsáno či řečeno. Co takhle nejprve nastudovat poznání, které máme a teprve to pak využít v dalším novém, tvůrčím poznávání?

Salvator napsal(a):

Ano, podle mne má smysl zabývat se čímkoliv, čím se člověch chce zabývat. Historie potvrzuje, že vždy vyhrávaly nové, neznámé myšlenky, které přinesl jedinec, nadchl několik lidí a nakonec se tyto myšlenky rozšířily jako požár.
Vznikající myšlenky vždy přicházejí jako odezva na aktuální stav vývoje společnosti. Jejich ignorance by zastavila vývoj a to není žádoucí.
Problém je však v tom, že vždy stávající paradigmata nové myšlenky tvrdě válcují do doby, než vznikne kritické množství přívrženců nového. Pak se to zvrátí a idea se stane "státním náboženstvím". Nějakou dobu se rozvíjí a kvete, pak začne opět brzdit vývoj. Až přijde nová myšlenka...
A propos, všechny směry (nejenom) duchovního poznání přinášejí odpovědi. Ne však každému a ne za všech okolností a ne všem ve stejné kvalitě.

Nové, neznámé myšlenky? Ale to nemluvíš o filosofii a náboženství, ale o vědě, ne? Nebo mi zkus uvést v posledních třeba tisíci letech, jaká nová filosofie či náboženství měla přínos pro nᚠduchovní růst?

Není tady

#30 13. 2. 2006 18:49

Salvator
♥♥♥♥♥♥-

Jirka napsal(a):

Nové, neznámé myšlenky? Ale to nemluvíš o filosofii a náboženství, ale o vědě, ne? Nebo mi zkus uvést v posledních třeba tisíci letech, jaká nová filosofie či náboženství měla přínos pro nᚠduchovní růst?

Například Islám. Vznikl sice před více jak tisíci lety, ale zajisté měl výrazný přínos pro nᚠduchovní růst, respektive růst národů středního východu. Konec konců, pozitivní dopad islámu cítíme velmi citelně i my středoevropané, kteří ho přímo nevyznáváme.
Každá filosofie je něčím užitečná, i takové, které jsou výrazně destruktivní, nebo jinak deformované. Ne každý člověk je schopen vnímat čistotu vysokých idejí. Proto vznikají takové ideologie, které je mohou ve vývoji posunout dál, by nejsou zcela čisté a zářivé.

Není tady

#31 13. 2. 2006 22:44

Bláža..
♥♥♥♥♥♥-

Jako by s přibývajícím hmotným poznáním byli lidé čím dál méně schopni rozumět duchovním vědám, a snad i proto jsem přesvědčený čím dál více, že hledat nové náboženství, vyvíjet novou filosofii, je zbytečná cesta, protože nejsme schopni takového duchovního poznání, jako lidé před tisíci lety. Hlavní mé poznání je takovéto: Nejstarší filosofie je nejblíže úplného poznání.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Jirko,
trochu jsem se zorientovala, nejsem si jistá, ale napadla mě jiná stránka mometntální diskuse.
Připouštím, že nová náboženství, by zřejmě nebyla na jiném principu, na jiné myšlence. Jestli tedy nejde překonat základní myšlenka náboženství, nemají vlastně všechna náboženství klíčovou myšlenku stejnou? A která klíčová myšlenka to vlastně je?
Proč, nepřipustit, že stejnou myšlenky tedy měla nejpůvodnější a nejstarší náboženství, která provozovali vlastně šamani? Existuje větší nebo menší náboženství? Když jsou vlastně založena stejné klíčové myšlence? Není tedy nejryzejší to úplně prapůvodní náboženství, podle představ prapůvodních obyvatel
země?
V jednom s tebou nesouhlasím. Domnívám se, že náboženství nepopisuje smysl
života. Ten cítíme všichni sami. Náboženství se dotýkají něčeho jiného a to je smrt a zmrtvýchvstání.  Podle mého, by v náboženství mohlo jít spíše o očistné rituály, které lidé potřebují. Potom tedy se jednotlivá náboženství mohou lišit podle formy, podle
kterou uznávají.
Pak by se i dalo říci, že nová náboženství nejen že mohou vzniknout, ale že tady již i jsou, ale vypadají úplně jinak, než náboženství. Mohou se lišit podle věkových nebo zájmových skupin, protože zrovna tak, jak se vyvíjela náboženství v souladu s vědeckým vývojem, proč by se nevytvářela nová, podle společenské psychologické potřeby?
Co je pro mne pozitivní, že jsem pochopila, proč si rozumím s věřícími. Je to schopnost  prožívat fantazii.

Upravil(a) Bláža.. (13. 2. 2006 22:53)

Není tady

#32 15. 2. 2006 9:29

jelitko
♥♥-----
Místo: Hradec Králové

To Jirka:
To není materialistický pohled komunistického režimu, ale obyčejný názor ateistky-historičky. Nic víc, nic míň. smile
A ... nikdy jsem třeba budhismus specielně nestudovala, takže vám tady nechci v žádném případě svými případnými bláboly kazit tuhle příjemnou filosofickou debatu, ale za názorem, že již nejstarší  filosofie a náboženství vznikaly přímo i nepřímo na společenskou objednávku si stojím a zatím mě nic nepřesvědčilo o opaku.

pokud mě někdo donutil k pláči, nestojí mi za to, abych pro něho ronila slzy (K. Dunst)

Není tady

#33 15. 2. 2006 9:32

jelitko
♥♥-----

... a tím vysvětlením nevysvětlitelného - materialistického jsem nemyslela ani tak filosofie jako spíše náboženství

pokud mě někdo donutil k pláči, nestojí mi za to, abych pro něho ronila slzy (K. Dunst)

Není tady

#34 15. 2. 2006 10:36

Crabat
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Krušné hory

Jel (nemám to srdce Ti říkat Tvým nickem) všimni si toho, jak na obrázku stojíš ve tmě. Je to moc hezká ikona, nic proti ní, má dokonce nádhernou atmosféru.., ale to, co si vybíráme, vždy tak nějak koresponduje s tím, co se v nás odehrává. Už začínᚠtušit, kam tím mířím?.. Měla bys hodně hluboce začít přemýšlet, jaké pohnutky probíhají v těch druhých, když se rozhodli zastávat stanoviska idealistických filosofií, duchovních nauk, či náboženství. Oni nejsou tak hloupí, případně naivní, jak Tě snad v prvé řadě napadne. Je za tím něco víc, něco mnohem, mnohem hlubšího. Leč právě ony stíny noci, v nichž se pohybuješ, Ti nedovolí to spatřit.

Noc je krásná. Obzvláště s takhle úžasně jasným měsícem vytváří kouzlo ztajeného, nabité poselstvím a významem. Avšak po každé noci, by sebekrásnější, nekonečně prodchnuté touhou, musí nakonec přijít svítání. A tam bych zaosciloval svůj pohled. Těšit se na první ranní paprsky, rozevřít to niterné tajemství Slunci.

Potom najednou uvidíš. Rozpoznáš, co každý z těch lidí myslel, a už Ti jejich stanoviska vůbec nebudou záhadou. Jel, je to na Tobě, ne na nich, oni svou Cestu mají, to respektive Ty ani nevíš, že ji teprve hledáš. Proto se nasměruj k Slunci, připrav na něj, až vyjde, protože tehdy Tě celou oslní svou Krásou.

Crabat

Není tady

#35 15. 2. 2006 10:39

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

Crabat, čo sa odohráva v Tebe? smile

Moudrý jedná, aniž zasahuje a učí beze slov. Takto věci povstávají, uvedeny do pohybu a on se od nich neodvrací. Dává jim život, ale nepřivlastňuje si je. Koná, avšak nevytváří závislost. Završuje dílo, aniž si činí nárok na zásluhy.
Poněvadž na ničem neulpívá, nikdo mu nic nemůže vzít.

Není tady

#36 15. 2. 2006 11:23

Crabat
♥♥♥♥♥♥-

Což nevidíš ty šílené výboje? wink Tak to jsem já. Tuhle ikonu jsem dlouho, dlouho hledal! Ovšem má ještě podstatně víc rovin. Ale to už je na každém jedinci a jeho stupni poznání, co v ní dokáže rozkrýt.

Tjů-důdů-důdů-dů.., to už tu dlouho nebylo, co?.. tongue

Crabat

Není tady

#37 15. 2. 2006 16:34

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

Akú pesničku si to tjúdúdáááááš? lol
A čo na mňa prezrádza môj avatár?

Moudrý jedná, aniž zasahuje a učí beze slov. Takto věci povstávají, uvedeny do pohybu a on se od nich neodvrací. Dává jim život, ale nepřivlastňuje si je. Koná, avšak nevytváří závislost. Završuje dílo, aniž si činí nárok na zásluhy.
Poněvadž na ničem neulpívá, nikdo mu nic nemůže vzít.

Není tady

#38 15. 2. 2006 16:56

Žena 2
♥♥♥----

Crabate,
asi jsi jelitko nepochopil. Si myslím já.

Jirko,
k čemu by nám bylo nové náboženství?? Opět další nalívárna hlavy.Osobně si myslím, že lidstvo by se mělo zaměřit na zcela jiné směry.Tím by mělo být využívání další kapacity mozku a vrátit se zpět na stromy.Tzn. najít tajemství ve svém nitru, najít svůj prazáklad a ne se nechat degenerovat dál a dál.A jde o neskutečnou touhu po hmotě, ale i naopak únik od reality a ukrývat se pod křídla nějakého náboženství , které se jen a jen přizpůsobí nové době, zjistí kde lidstvo tlačí bota a nějaký chytrý manipulátor opět tyto nešastníky nakrmí nadějí bez zapojení mozku, jen na základě právě jeho vypnutí a přenechání odpovědnosti na nějakém duchovním vůdci, za kterého se rychle vydá.
Jak jsem již psala dříve. Bibli neodmítám, ale respektuji jako knihu, do níž po staletí byly vkládány zkušenosti lidstva, pochopitelně byla zpracována pro náboženství, ale kdo umí vypustit podprahovou manipulaci nachází tam velké poselství.Smůla bible je, že byla zneužita.
Nedávno se zde rozpoutala debata na téma náboženství a nestačím se divit, kam se ty názory poděly.????
Mluvilo se zde o příchodu Mesiáše, jak ho kdo pozná, zda jej lidé přijmou, kde přijde.Bude to muž či žena.
Cožpak jste ještě nepoznali co lidé vlastně potřebují? Je to tak těžké? Nepotřebují jen filosofii, ale i SKUTKY.Vymyšleno už je snad vše, ale učiněno PRAMÁLO.
Jak vidím Mesiáše Já?
Asi mě knokautujete, ale pro mne to bude člověk, který pomoci vědy (nebo dnes se už většina lidí přiklání k vědě)a důkazů pomůže lidem konečně uvěřit, že ta kapacita jejich zamčeného mozku skrývá to po čem každý touží a svým sobectvím jen oddaluje (a to je poznání neviditelného, neměřitelného tajemství života).Pochopit, že  není na světě pouze jedinec, ale soubor jedinců jako národ,soubor národů- lidstvo.A pokud se jim otevře ta komnata v hlavě najednou pochopí provázanost a kompaktibilnost lidstva, že oni sami dokáží nastolit harmonii národů a tudiž světový mír se zachováním národních kultur a tradicí.Což mi u náboženství poněkud chybí, nebo jak jsme se mohli přesvědčit náboženství má své hranice a nikdy nepřipustí náboženství jiné.A to je začátek konce.Tak proč nový konec, neměli bychom hledat začátek vstřícnosti a tolerance.

Nebojte se hledat cesty ve tmě nebo světlo nosíte v sobě a to vás povede.

Není tady

#39 15. 2. 2006 18:15

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Take si myslim, ze zadne nove nabozenstvi tezko vznikne. Nabozenstvi jako princip = buh +vira v nej+ poslusne, bojacne ci uvedomele uctivani. Princip uz je po tisicileti stejny, obsah, tj. atributy boha, zpusoby viry a uctivani se meni, a tady souhlasim s jelitkem a take mne zatim nic nepresvedcilo, ze tomu tak neni, na zaklade spolecenske objednavky.
A souhlasim i se Zenou 2, ze je treba, aby lide konecne pochopili, ze jsou lidi! Co to vlastne obnasi - CLOVEK, LIDSTVO....
Jenze z vlastni zkusenosti uz vim, ze tohle lide pochopi, ze jsou narod, lidstvo, jen ve vypjatych vyjimecnych chvilich a bohuzel taky jen na chvili..... Tak nevim, jestli na nas bude nekdo muset "zarvat", nebo potrebujeme nejakou globalni katastrofu, ci radeji dve tri, nebo jestli to zvladne nejaky moudry mesias - ucitel..... a nebo zda potrebujeme vsechno dohromady...

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#40 16. 2. 2006 9:39

jelitko
♥♥-----

Crabat napsal(a):

Jel (nemám to srdce Ti říkat Tvým nickem) všimni si toho, jak na obrázku stojíš ve tmě. Je to moc hezká ikona, nic proti ní, má dokonce nádhernou atmosféru.., ale to, co si vybíráme, vždy tak nějak koresponduje s tím, co se v nás odehrává. Už začínᚠtušit, kam tím mířím?.. Měla bys hodně hluboce začít přemýšlet, jaké pohnutky probíhají v těch druhých, když se rozhodli zastávat stanoviska idealistických filosofií, duchovních nauk, či náboženství. Oni nejsou tak hloupí, případně naivní, jak Tě snad v prvé řadě napadne. Je za tím něco víc, něco mnohem, mnohem hlubšího. Leč právě ony stíny noci, v nichž se pohybuješ, Ti nedovolí to spatřit.

Noc je krásná. Obzvláště s takhle úžasně jasným měsícem vytváří kouzlo ztajeného, nabité poselstvím a významem. Avšak po každé noci, by sebekrásnější, nekonečně prodchnuté touhou, musí nakonec přijít svítání. A tam bych zaosciloval svůj pohled. Těšit se na první ranní paprsky, rozevřít to niterné tajemství Slunci.

Potom najednou uvidíš. Rozpoznáš, co každý z těch lidí myslel, a už Ti jejich stanoviska vůbec nebudou záhadou. Jel, je to na Tobě, ne na nich, oni svou Cestu mají, to respektive Ty ani nevíš, že ji teprve hledáš. Proto se nasměruj k Slunci, připrav na něj, až vyjde, protože tehdy Tě celou oslní svou Krásou.

Milý Crabate, to že člověk nejde tou samou cestou jako ty a nevidí, to co ty, ještě neznamená, že nehledá a že je slepý.

Není tady

#41 16. 2. 2006 19:38

Crabat
♥♥♥♥♥♥-

Nojo, Jel, háček je v tom, že dokud se člověk neutrhne nad materiálně smyslové vnímání světa, nedohlédne příliš daleko. A nemůžeš posoudit, jakou cestou já jdu, když se pro Tebe den ještě nerozvinul.

A proto prosme svítání, aby nastalo.
Prosme boha Slunce, aby mezi nás zavítal a postavil nás tím do Světla.

Upravil(a) Crabat (16. 2. 2006 20:16)

Crabat

Není tady

#42 17. 2. 2006 10:51

Bláža..
♥♥♥♥♥♥-

Co je to víra?
Náboženství nemusí být jen v církvích. Určitou formu náboženství, něco, někoho zbožňovat, můžeme  provozovat i my ateisté. Někdo si to přizná a někdo ne.

Touha manipulovat s druhým člověkem, je stará, jako lidstvo samo. 
Já myslím, že v dnešní době, v naší společnosti, v Česku, by se již s úspěchem našla jiná, lepší odvětví.
Proč ji hledat jedině v církvích?

Otázka zněla, jestli je možný vznik nového náboženství. Myslím, že v tomhle má Jirka pravdu. Asi tedy nemohla.
Ale možná i proto, že myšlenka zbožňování Boha byla již dostatečně rozpracována a vyčerpána. Nicméně, pro
část populace bude stále platit. S tím, bychom se měli smířit.
Další otázka je, jestli je smysl života, především v náboženství. Domnívám se, že s tím by se měly smířit zase církve, že pro určitou část populace není a nebude.

Vždy je to vlastně úspěch, věřící se nemusí bát chodit do kostela podle svého výběru, nevěřící se nebojí nechodit do kostela, zrovna tak, jako nikdo nemusí předstírat příslušnost k nějaké straně, takhle by podle mne měla vypadat demokracie. Proč, brát druhým jejich pravdu? Další ukáže vývoj a ten potřebuje čas.

Mě trápí jiné formy manipulace a to je kriminalizace společnosti - bez rozdílu vyznání.

Upravil(a) Bláža.. (17. 2. 2006 11:40)

Není tady

#43 17. 2. 2006 19:04

Bláža..
♥♥♥♥♥♥-

Co se týče společenské objednávky, dalo by se i přemýšlet nad společenskou objednávkou psychotroniky.
Po revoluci se našlo tolik lidí, ovládajích ezoterické umění, nezdá se Vám to podezřelé?

Bude jaro, já ho oslavím, jako potolikáté, oslavným pochodem po Praze a zajdu si do nějakého kostela,  kvůli překrásné hudbě, zpěvu a nádherné atmosféře lásky a naděje, stoupnu si někam dozadu do kouta, kde jinde bych poděkovala osudu....

Upravil(a) Bláža.. (17. 2. 2006 19:06)

Není tady

#44 19. 2. 2006 9:15

Crabat
♥♥♥♥♥♥-

Včera jsem v jednom mailu použil tuto úvahu, ale pak si uvědomil, že vlastně především patří sem, takže zde je:

Každý silný nadšenec otevírá nový směr, ale opomíjí vstoupit do toho starého, seznámit se s původními ideami. Proto jeho nauka nebude nikdy tak silná jako předchozí, protože si s tím nedal tu práci! Když pak člověk oněmi historickými základy projde a pochopí je (to je důležité!), potom většinou zjišuje, že není důležité vytvářet nový směr, nýbrž pouze navázat na původní!

Myslím, že právě v tomhle je ona odpověď na prvotní otázku. Proto mi nedalo, abych zde tuto myšlenku neuvedl.

Crabat

Není tady

#45 19. 2. 2006 11:52

Ilseli
♥♥♥----

Bláža.. napsal(a):

Co je to víra?
Náboženství nemusí být jen v církvích. Určitou formu náboženství, něco, někoho zbožňovat, můžeme  provozovat i my ateisté. Někdo si to přizná a někdo ne. .

Osobně vidím veškeré náboženství pro pochopení zákona tohoto vesmíru. Ten, kdo je nepochopí Jeho zákony, sám sebe odsuzuje a trpí. ,,Bůh je ve všem kolem nás a v nás".  Pojmenování je často až druhotné. Mnoho jeho zákonů neznáme a přesto fungují, jen zatím nejsme schopni je pochopit, protože nejsme na to připraveni.
Ne nadarmo se říká, že dveře se otvírají sami jen tomu, kdo je připravený......
Když ničíme přírodu, ničíme tím sebe.
Když ubližujeme už jen myšlenkou někomu, ubližujeme tím sobě.
Bůh, Láska, Vesmír, Příroda, lidské Já  ... jedno jest...

Přeji krásný den Il.

Nejlepším lékem pro člověka je člověk a nejvyšším stupněm léku je láska. Paracelsus

Není tady

#46 19. 2. 2006 13:29

Crabat
♥♥♥♥♥♥-

To je hezká myšlenka jednoty, Ilseli. I já bych se na náboženství díval odtud. Nevidím v něm ostatně zásadního rozdílu mezi duchovní naukou, či idealisticky pojatou filosofií. I když, pochopitelně, rozdíly tam jsou.

Tohle však je ve skutečnosti problém dnešní doby. Uslyší-li už jenom pojem náboženství, většina lidí se vnitřně zablokuje. Chápu proč, vždy je tu tak neblahé dědictví jednotlivých církví, ovšem to nic nemění na poselství, které je nám přes propast věků předáváno právě oněmi ideami. Když si navíc uvědomíme, že filosofie nic neřeší, pouze nás učí správně pokládat otázky a odpovídat si na ně, zbývá vpravdě už jen náboženství a duchovní nauky.

Náboženství je rozměr. A nemůžeme ho škrtnout jen proto, že se nám nelíbí, a již z jakéhokoli důvodu. Zrovna tak jako filosofii nemůžeme škrtnout, vždy jak bychom se potom naučili myslet?.. Možná tato generace lidí je předurčena k tomu, aby se věnovala duchovním naukám, ale jestliže jejich mysl zároveň neprojde filosofií i náboženstvím, potom jaký asi užitek z nich získá?..

A bude vůbec chápat, o čem je řeč?..

Crabat

Není tady

#47 19. 2. 2006 17:32

Jirka
♥♥♥♥♥♥-

Salvator napsal(a):

Například Islám. Vznikl sice před více jak tisíci lety, ale zajisté měl výrazný přínos pro nᚠduchovní růst, respektive růst národů středního východu. Konec konců, pozitivní dopad islámu cítíme velmi citelně i my středoevropané, kteří ho přímo nevyznáváme.
Každá filosofie je něčím užitečná, i takové, které jsou výrazně destruktivní, nebo jinak deformované. Ne každý člověk je schopen vnímat čistotu vysokých idejí. Proto vznikají takové ideologie, které je mohou ve vývoji posunout dál, by nejsou zcela čisté a zářivé.

Salvatore, o přínosu Islámu v§bec nepochybuji, má pro mě dokonce velké kouzlo. Ale s čím nesouhlasím, je jeho stáří. Základní principy Islámu nevznikly příchodem proroka Mohameda. Základ Islámu je třeba hledat ve stejném zdroji jako křesanství, které také nepovažuji za nové náboženství. Vše má stejný základ v době Mojžíšově. Ale i to je na delší diskusi...

Není tady

#48 19. 2. 2006 17:38

Jirka
♥♥♥♥♥♥-

jelitko napsal(a):

To Jirka:
To není materialistický pohled komunistického režimu, ale obyčejný názor ateistky-historičky. Nic víc, nic míň. smile
A ... nikdy jsem třeba budhismus specielně nestudovala, takže vám tady nechci v žádném případě svými případnými bláboly kazit tuhle příjemnou filosofickou debatu, ale za názorem, že již nejstarší  filosofie a náboženství vznikaly přímo i nepřímo na společenskou objednávku si stojím a zatím mě nic nepřesvědčilo o opaku.

Jelitko, krásně jsi popsala mou hlavní výtku všem ateistům. Sama přiznáváš, že dělᚠzávěry bez znalosti faktů. Jako příklad musím uvést třeba Křesanství či Védskou kulturu. Tam prostě společenskou objednávku nenalezneš a ani nalézt nemůžeš. Proto si dovolím Ti poradit a vůbec to nemyslím jako osobní útok: zkus se více seznámit (nestačí jedna kniha...) s nějakou velkou filosofií a teprve potom si utvoř názor...

Není tady

#49 19. 2. 2006 17:40

Jirka
♥♥♥♥♥♥-

Crabat napsal(a):

Každý silný nadšenec otevírá nový směr, ale opomíjí vstoupit do toho starého, seznámit se s původními ideami. Proto jeho nauka nebude nikdy tak silná jako předchozí, protože si s tím nedal tu práci! Když pak člověk oněmi historickými základy projde a pochopí je (to je důležité!), potom většinou zjišuje, že není důležité vytvářet nový směr, nýbrž pouze navázat na původní!

Crabate, velmi si mě tímto tvrzením potěšil. Podle mě přesně vystihuje problém naprosté většiny nových duchovních směrů. Díky!

Není tady

#50 19. 2. 2006 19:30

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Jirko,
mozna bychom si meli ujasnit, co kdo z nas chape terminem "spolecenska objednavka."
Ja stejne jako Jel vychazim z materialismu a ateismu, cetla jsem bibli nekolikrat, mohu tvrdit, ze jsem ji i studovala, stejne tak jako vse, co bylo napsano o bibli a v souvislosti s ni. Stejne tak jako mne neuspokojila skripta O Kapitalu, ale precetla jsem si samotny Kapital. Precetla jsem si tedy i bibli. Clovek nekdy opravdu zasne, jak je vse jinak...
Ja osobne v terminu "spolecenska objednavka"  nevidim prani mocneho jednotlivce, ci skupiny lidi ani spolecenske vrsty, ktera by si cosi objednala u moudrych filosofu. Spis to vnimam jako vysledek obecnych, systemopvych zmen ve spolecnosti jako celku. Chapu to jako vyraz nespokojenosti spolecnosti jako takove s odpovedmi, ktere ji dava to ktere nabozenstvi a hlavne s moznostmi, ktere ji dava pro jeji dalsi vyvoj, pro vsechny nezbytne zmeny.
Napriklad krestanstvi je pro mne vyrazem touhy tech nejprostsich a nejchudsich lidi po spravedlnosti, plnohodnotnem zivote ve vire, po spolecenskem uznani a pravu na dustojny zivot. V tom spatruji onu spolecenskou objednavku nejsirsi spolecenske vrstvy. Ale nejen te nejchudsi, protoze i sam vladar brzy pochopil, ze jeden buh = jeden kral a zacal tohle nabozenstvi pouzivat. Nakonec nic jineho mu nezbylo.
Krestanstvi je dnes nejrozsirenejsim nabozenstvim v zapadni civilizaci vubec. Presto si troufam rici, ze v sirsim slova smyslu nesplnilo ocekavani - sami krestane se dale zabijeji, dale se nenavidi, vrazdi na ulici i ve valkach, dale jeden hromadi majetek na ukor druheho, cirkev zasahuje do svetove politiky, zehna vsem.....
Blaza napsala, ze i esoterika u nas muze byt vysledkem takove spolecenske objednavky a ja s ni v tomto slova smyslu souhlasim - nebudu se ted prit o to, kdo je a neni esoterik ap. - protoze mnoho lidi je nespokojeno s tim, co je ucil materialismus, vubec vsechny -ismy. Zacinaji si klast stare otazky znovu a odpovedi nenachazeji ani u krestanskych cirkvi, ktere maji dnes povsechne jine starosti nez peci o duse svych vericich. A navic, byly tu vzdy.
Samozrejme souhlasim s Crabatem, ze nic noveho super uzasneho stejne nikdy nevznikne a ani nemuze, pokud se clovek nevrati k svemu prapuvodnimu clovecenstvi... Clovek si stejne klade porad stejne otazky, jen se porad ne a ne spokojit s porad stejnou odpovedi a tak hleda dalsi klicky a objizdky... Ty nejprostsi odpovedi na ty nejprostsi otazky dala uz vsechna nabozenstvi, nakonec buh je jen jeden, jen lide se jimi porad nejak ne a ne ridit...

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

NÁŠ TIP:

Zápatí