|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Dobré ráno maminky,
obracím se na vás s dotazem o radu, zkušenosti a třebas i vaši podporu.
Naší Aničce zjistili v porodnici lehkou dysplasii (doufám, že jsem to napsala správně) kyčlí: sin IIA, dx IIC, ostatní v normě. Dostala Frejkovu peřinku s tím, že máme přijít na kontrolu do FN Černopolní v Brně za 4 týdny (víc mi k tomu nikdo neřekl - na tom vyšetření jsem osobně nebyla, protože jsem ležela po císaři na ARU).
Takže včera jsme kontrolní vyšetření podstoupily s následujícím výsledkem:
Diagnóza: Z137 Scr.vyš.sp. na VV, def., chr.abn.
Nález: ECHO kyčlí-bez jader, centrace správná. Klin. norm.
Další kontrola za 3 měsíce - tzn. další 3 měsíce s Frejkovou peřinkou 

Pro nás to znamená omezený pohyb nohou a z toho vyplývající zácpa, kterou trpíme a kolika 

Byla jsem z toho vyšetření dost psychicky vyčerpaná i když trvalo velice krátce. Doktor měl cca 1 min na jedno dítě, šlo to jak na běžícím pásu
, když jsem ho požádala aby mi to vysvětlil, tak se tvářil co to po něm vůbec chci, odpověděl mi arogantně, povýšeně a úplně chladně, já pod vlivem ještě hormonů v šestinedělí jsem to nevydržela a rozbrečela jsem se, ještě že tam byl se mnou manžel
.
Takže:
1.) maminky, které jste měly stejnou nebo podobnou diagnózu, jak se u vás postupovalo?
2.) neznáte někdo dětského ortopeda (mimo FN Černopolní v Brně), nejlépe privátního, u kterého neprobíhá vyšetření jako na běžícím pásu, ale udělá si čas, vše lidsky vysvětlí a případně navrhne i alternativy léčby? Klidně i mimo Brno, jsem ochotná jet kamkoliv v rámci ČR a taky zaplatit cokoliv.
S tím, že ten krám malá bude nosit ještě 3 měsíce jsem se už smířila, ale trhá mi to srdce když vidím jak se kroutí při každém "prdu", ale potřebuji slyšet od někoho fundovaného co jí vlastně je, proč tyto problémy má a hlavně lidský přístup.
Předem všem děkuji za příspěvky a případnou psychickou podporu z vlastních zkušeností.
Není tady
Ahoj, bohužel s kyčlemi nemůžu poradit, chci ti jen napsat, že u nás na zimňátkách několika maminkám na koliky a bolení bříška pomohly probiotické kapičky, nezkoušeli jste je? Jsou to tyhle - http://www.lekarna.cz/probioticke-kapky … m=xml-ppc, jsou sice dražší, vydrží cca měsíc a musí být v ledničce, ale naší malé moc pomohly.. Promiň, že odpovídám na něco jiného..
Není tady

Ahoj Katjo my chodíme k dr. Radimovi Duřpektovi má ordinaci : Pelicova 53a v Brně a je velice příjemný a kamarádský
Tak jestli chceš tady máš tel. č. 543 245 888.
Není tady
Ahoj Katji,
nevím jestli Ti nějak pomůžu, ale problém s kyčlema jsme měly taky. V porodnici při kontrole nález ok. V 6ti týdnech diagnóza tahle: vpravo I b, vlevo II c - Dysplasia tecti I. sin. Dcerka musela nosit kalhotky marwell:( No tak jsem to taky obrečela... takže Tě úplně chápu. Po dvou proplakaných nocích jsem to vzdala, tu desku z kalhotek vydělala, strčila jsem jí tam látkovky a hned bylo líp. Kvůli tomu, že se nemohla moc hýbat, taky začla trpět na prdíky. Každý ráno, když se vzbudila, tak jsem ji rozbalila aspoň na půl hodinky, aby si prokopala nožičky. No a to se taky vždycky pokakala:) (Jinak na prdíky dáváme kapky Baby calm a řekla bych, že fungují) A když jí v noci hodně ty prdy trápily, tak jsem jí to prostě sundala. Nevím jestli Vám doktor říkal, jestli tu peřinku můžete sundávat i na další dobu. Nám jenom řekli, že při přebalování a koupání. Ale když jdeš třeba na baby masáže, který trvají hodinu, nebo na plavání, tak to taky nemůže přece mít, že. Včera jsme byly na kontrole, měla jsem docela strach, ale naštěstí už to má dobré a balit můžeme normálně (díky bohu). Úplně Tě chápu, že jsi z toho smutná. Pokud dostaneš doporučení na nějakýho lepšího ortopeda, tak tam určitě zajdi. U nás to taky chodí jak na běžícím pásu, ale jsou příjemní.. no aspoň něco.. Doufám, že se Vám to holky zlepší!!! Držím pěsti!!
Není tady
Jo Katji, ještě jsme teda pořídili šátek a nosíme v něm v úvazu kříž s kapsou, kdy má dcerka nohy úplně od sebe. To jí ty krámy můžeš sundat, dát si ji do šátku a máš to to samý, možná ještě lepší + je to dobré na prdíky!
Není tady
Ahoj, naše malá měla dost velké problíémy s kyčlema, tx hodnoty si už nepamatuju....
Jen tě chci uklidnit, i když je to u vás stejně jako u nás jak na běžícím páse /do ordinace se chodí po třech dětech/ určitě má lékař potřebné zkušenosti.
Rozárka měla dečku od 6.týdnů do 8.měsíců a hrozilo nám dokonce, že vyfasujeme třmínky- proti tomu je dečka fakt pohoda....., nakonec dr. s třmínkama počkal a zvládlo se to i jen s dečkou..... Teď na roční kontrole dr. koukal jak blázen jaký má krásný úplně výstavní kyčle.....
Malá se taky narodila císařem a já jako mimino měla dečku taky, takže všechny dispozice splněny.....
Hlavu vzhůru, jsou horší věcjavascript:insert_text('
',%20'');i, Vám přejeme , aby za tři měsíce bylo vše ok 
Není tady
Kati, Ty vis,ze my primo zkusenosti nemame,ale ptala jsem se kamaradky a jeji syn dostal kalhotky jako Vy po trimesicni kontrole a nosil je do 6ti mesicu. Rikala,ze to bylo silene,protoze uz se snazil opravdu otacet a lezt a prdiky byla take hrozny problem,ale vydrzeli to a Vojti to zvladl a nebyl ani pozadu,naopak nas v hodne vecech predstihl,ale rikala,ze to nosili poctive,protoze mela strach,aby je nemeli jeste dele. Ja vim,ze to mozna nezni jako uplna podpora,ale jen Ti chci rict,ze opravdu se musis zatnout, my zase od 4teho mesice museli cvicit Vojtovku do 10teho a kdyz uz jsem nemohla a mela pocit,ze to pujde i bez cviceni a jeden mesic to trosku flakala,tak pribily dalsi cviky a zbytecne se to protahlo o dalsi skoro 1,5 mesice. Tim chci rict,ze nektere veci proste neosalime a hlavne, neobvinuj se, proste za to jako maminka nemuzes, nic spatneho jsi neudelala,proste kycliky nejsou v poradku,ale to se spravi,uvidis. Je to neprijemne,ale Vy to s Anickou zvladnete,uvidis. 
Co se tyka vysetreni,tak u nas to take bylo na 1 minutu, doktor nam toho take moc nerekl,ale myslim,ze oni vi,co delaji, na tom ultrazvuku je to krasne videt, nemyslim si,ze by Anicce daval perinku,kdyby ji opravdu nepotrebovala. Jo jednu plenku rikaji preventivne vsem, ale perinka asi bude opravdu ve chvili,kdy je nutne potreba. Kati,vsechno ma svoje a my maminky to vzdy budeme citit jako hrozne utrpeni ditka,ale az to bude za Tebou,tak jen mavnes rukou a hrozne rychle zapomenes,protoze to ditko Ti bude prinaset tolik radosti,ze toto bude jen opravdu zasedla minulost.
Moc moc drzim pesticky a posilam Anicce pusu.

Není tady
Ahoj Katjo, vím, že je to moc těžké, my pro změnu cvičili Vojtovku, ale na druhou stranu, co já bych za to dala, kdyby u mě dysplazie byla zjištěna včas a byla léčena. Je mi 38, tenkrát žádný UTZ nebyl, ortoped prohlásil, že mám kyčle O.K., ale bohužel jsem měla dysplazii. Dnes mám díky tomu coxartrozu II. stupně na obou kyčlích, musím polykat preparáty a občas mě to bolí jako pes....
Alternativa bohužel neexistuje, tady si něco můžeš o dysplazii přečíst - je to sice zaměřeno na zvířata, ale je to stejné i u lidí. Jen si myslím, že to % u lidí, které tam uvádějí je dnes mnohem vyšší.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Dysplazie_ … Dho_kloubu
Moc držím palce, aby Anička měla brzy kyčle v pořádku a jdi do toho s vědomím, že jí ušetříš spoustu bolesti a trápení v dospělosti
. To za to opravdu stojí.
Já se díky artroze musela vzdát mé milované turistiky, víc jak 10 km nesmím chodit
a každých půl roku musím na kontrolní RTG, zda se mi to nezhoršuje. Vyhlídkově mě čekají lázně a umělý kloub
, takže zatni zuby a říkej si: Dělám pro svoji dceru to nejlepší, co mohu. 
Upravil(a) lvice (20. 8. 2009 13:12)
Taky si živě pamatuju s malou tu scénu já verzus ta"píp"sestra u nás se chodilo po 15 dětech všechny vyslíct naskládat vedle sebe na lehátko a pak držet za nohu a čekat až přujde řada...no fakt hrůza a kontrola byla nevím po jaké době a já tam vyrazila sama ještě s malým zaklepala na příslušné dveře ta sestra se neobtěžovala ani vystrčit nos zeptala se na jméno vyfasovala jsem průvodku a povídá mi jděte na rentgen...no a já jí řekla že malou na rentgen nedám a že jsme snad někde jinde než v době kamený apod. to si nedovede představit co ta tam ze mě udělala řvala přes půl vestibulu na bábu na informacích že já jmenovala odmítám ošetření dítěte a že to ještě neviděla apodobný hesla...no to jsem fakt rupla nechala si zavolat primáře tomu jsem vysvětlila že snad já nevím měsíční nebo kolik mimino přece nenechám dát pod RTG a jakpa to šlo šli jsme na SONO udělal nam ho pan primář byli jsme tam sami a měl spoustu času....
to je někdy vrchol co si dovolí -holky nedejte se!!!!!!!!!!!!
Jinak my problém konkrétně s kyčlema neměli tak prominte mé
Není tady
Katjo obě to zvládnete, jako už to zvládlo hodně maminek s dětmi. Moje starší skončila na řemínkách - a to bylo mnohem lepší než peřinka. Hodně rad tu zaznělo, ale co vím, skvélý článek, nebo diskuze (nepamatuju si přesně) byl na babycafe serveru. Zkus si to vyhledat.
Není tady
Tak to tu trošku oživím.
Takže přešly jsme z dětské nemocnice do soukromé praxe jednoho z lékařů z DN, chodily jsme na kontroly co měsíc. Dnes jsme byly na kontrolním RTG, takže jedna kyčel je OK, ale druhá má ještě pořád hraniční nález stříšky, tak na doléčení na 2 měsíce máme Pavlíkovy třmínky. Můžeme chodit plavat, cvičit. Zapoměla jsem se zeptat na nošení v Manduce, ale při představě, že jí ten postroj budu muset sundávat a nandávat, nechám to až na dobu, až budu v nandávání a sundávání zběhlá...
Aničce to kupodivu vadí zatím míň než mně. Je to těžký na přebalování, nevím co jí oblíkat, vím že jsou to prkotiny, ale teď v zimě jen v bodyčku být nemůže.
Poraďte vy co máte zkušenosti. Díky
Jinak se jedná o Mudr. Miroslava Straku, slouží na ambulanci v DN na Černopolní (Brno), má soukr. praxi v Tišnově. Mohu jen doporučit!!!
Není tady
Nejsou to prkotiny, malá holt má podvazky ted, aby všichni kluci v dospělosti na ni letěli
Na pavlíkovy třmeny byly nejlepší o číslo větší klasické dupačky. Vyslíkat třmeny a kalhoty a pak přebalovat... nebylo to ono. Dupačky byly na tohle pohodlnější.
Není tady
Pavli díky. My sice moc dupačkový nejsme, ale budu muset nějaký koupit. Teď dávám tepláky s patičkama...chjo...
.... jo a byla jsem statečná, když jí ty třmeny nandávaly tak jsem sice měla slzy na krajíčku, protože řvala jak tur, ale udržela jsem to.....
Není tady
důležitá je tvoje psychikal. Když si vemeš že je to třeba batůžek aby byla dobrá tůristka, když ty to budeš brát jako hru, hru o zdraví, přejde to. Ty nepřeneseš na holčinu to že je to utrpení, bude to vnímat pouze jako omezení. S humorem holka s humorem, jsou i horší věci...
Není tady
...když já brečím, vždycky když Aničce někdo "ubližuje"......určitě to nějak přežijeme.... jedna z věcí co mě při pohledu na Aničku v těch řemenech napadla byla, že to je jako nějaká sexuální pomůcka pro pedofily
... uznávám, že batůžek je lepší.....
Není tady
Tak si v sobě definuj to ubližuje. DObře zanedbáš třmínky a tím ji pošleš k operaci, ne třeba hned, možná později. To bybylo myslím ubližování... Pokud je nález takový jaký je a pokud pomůže jen pomůcka, bud ráda. V některých zemích se tyto vady nevyhledávají, neléčí pouze operují. CO je větší zásah do organismu?
Není tady
Kati, to vydrzite, jak pise PavlaH,jsou horsi veci a supr je vidina,ze to nebude trvat dlouho, neboj, do 18ti to nosit nebude.
Ja vim,ze zlehcuji,ale snazim se vykouzlit usmev. Ja v teto doba zacala s Matou cvicit Vojtu a to teprve bylo maso.....Myslim na Vas. 
Není tady
Kati,
tak třmínky máme ještě v živé paměti.
Malá je měla do 7 měsíců. Úplně se mi vybavil pocit, kdy jí je nasazovali. Měla jsem taky na krajíčku. Ale jak správně doktor říkal, víc to prožívají maminy než děti
a přeci zkousneme pár měsíců třmínků než problémy celý život.
Písnu ti moji zkušenost...
Náš doktor byl dost striktní. Když už třmínky má mít, tak nesundávat vůbec!! Jen 2x týdně na půl hodiny na koupání. A já to fakt dodržovala. Zbývající dny jsem jí jen otírala žínkou. Měla je na holé tělíčko, jen na nohách pod nimi podkolenky, aby nebyla otlačená, když později byla víc aktivnější. Přebalování se natrénuje za chvíli, sundávání třmínků taky (vlastně stačí jen ty přesky na nohou a bederní)
Oblíkala jsem jí bodýčko a punčocháče (ty se super přizpůsobí) a pak na ven ještě tepláčky, ty ale musely být o něco větší nebo spíš širší.
Manducu jsme tehdy ještě neměli, ale nosila jsem jí v šátku vertikálně a v pohodě i s třmínkama. Měla tak dvojí fixaci kyčlí
A do toho jsme ještě 4x denně cvičili Vojtovku.
Naštěstí ty naše cviky šly i s třmínkama. Jinak bychom cvičení museli na x měsíců přerušit... teď už jsme nějakou dobu bez třmínků i Vojtovky 
Kati, zmáknete to holky 

Není tady
Takže pro vyjasnění, určitě bych to nezanedbávala, to že jsem napsala ubližování v uvozovkách, beru jako matka, která je smutná z toho, že tyto problémy má právě její dítě! Nic víc nic míň.
Speedy díky. Je fakt, že to prožívám víc jak Anička, té to podle mě vůbec nevadí, protože od narození nic jiného nezná, nejdřív Fr. peřinka a teď tohle. Naštěstí my je máme na 23hod, s tím, že jí před koupáním vždycky celou rozbalím a nahulajda se krásně prokopává, to ji z celého dne asi baví nejvíc. Navíc můžeme chodit plavat a cvičit, že to má jen na doléčení. Každopádně jí to budu nechávat co nejvíc a budu doufat v zázrak, že ta nedovivynutá stříška se zázrakem spraví dřív než za 2 měsíce.
To s tou Manducou mě taky napadlo, ale měla jsem z toho strach, takže to jde, to je super!!!
Nemáte nějaký tip co jíst aby se to dostalo do mlíčka a jí se ta stříška co nejrychleji vyvíjela? Jím 1 jogurt, 1 jogurtové mléko, cca 7 dcl mlíka denně.
Speedy máme tento model, na to se dají narvat punčocháče? Budu to muset zkusit.
Není tady
MOdýlek je úžasný a aničce moc sluší
Nechtěla jsem tě obviňovat z toho, že něco zanedbáš, jen ukázat, jak si to jde v hlavě taky vysvětlit. Podle toho jak jsi vystartovala vidím, že to pro tebe skutečně neí jednoduché. Posílám SZ. 
Není tady
KatjaCat napsal(a):
Dobré ráno maminky,
obracím se na vás s dotazem o radu, zkušenosti a třebas i vaši podporu.
Naší Aničce zjistili v porodnici lehkou dysplasii (doufám, že jsem to napsala správně) kyčlí: sin IIA, dx IIC, ostatní v normě. Dostala Frejkovu peřinku s tím, že máme přijít na kontrolu do FN Černopolní v Brně za 4 týdny (víc mi k tomu nikdo neřekl - na tom vyšetření jsem osobně nebyla, protože jsem ležela po císaři na ARU).
Takže včera jsme kontrolní vyšetření podstoupily s následujícím výsledkem:
Diagnóza: Z137 Scr.vyš.sp. na VV, def., chr.abn.
Nález: ECHO kyčlí-bez jader, centrace správná. Klin. norm.
Další kontrola za 3 měsíce - tzn. další 3 měsíce s Frejkovou peřinkou![]()
Pro nás to znamená omezený pohyb nohou a z toho vyplývající zácpa, kterou trpíme a kolikaByla jsem z toho vyšetření dost psychicky vyčerpaná i když trvalo velice krátce. Doktor měl cca 1 min na jedno dítě, šlo to jak na běžícím pásu
, když jsem ho požádala aby mi to vysvětlil, tak se tvářil co to po něm vůbec chci, odpověděl mi arogantně, povýšeně a úplně chladně, já pod vlivem ještě hormonů v šestinedělí jsem to nevydržela a rozbrečela jsem se, ještě že tam byl se mnou manžel
.
Takže:
1.) maminky, které jste měly stejnou nebo podobnou diagnózu, jak se u vás postupovalo?
2.) neznáte někdo dětského ortopeda (mimo FN Černopolní v Brně), nejlépe privátního, u kterého neprobíhá vyšetření jako na běžícím pásu, ale udělá si čas, vše lidsky vysvětlí a případně navrhne i alternativy léčby? Klidně i mimo Brno, jsem ochotná jet kamkoliv v rámci ČR a taky zaplatit cokoliv.
S tím, že ten krám malá bude nosit ještě 3 měsíce jsem se už smířila, ale trhá mi to srdce když vidím jak se kroutí při každém "prdu", ale potřebuji slyšet od někoho fundovaného co jí vlastně je, proč tyto problémy má a hlavně lidský přístup.
Předem všem děkuji za příspěvky a případnou psychickou podporu z vlastních zkušeností.
Ahoj Kat - Měla jsem podobný problém/ale nedošlo to naštěstí ke třmínkům. Zůstala jen u peřinky. Ale také jsem se s tím nechtěla smířit. Malá byla strašněj rychlík - ve 4. měsících už samovolně seděla a v 9 už stála za měsíc chodila. A proto peřinka při přetáčení něco kolem 2 měsíce-to fakt nešlo. Zjistila jsem si info o Dr. a to že dávala z 90% peřinku či třmínky mě donutila změnit Dr. který měl výborné reference u dětských Dr. Prostě jsem nehodlala nechat malou do půl roku v peřince-jen z preventivnáho důvodu! Ale je pravda-že nedozrálost se prostě nedá uspěchat. Nám to vyšlo a měli jsme za měsíc peřinku dole. Cvičení-občasné nasazení peřinky-atd..Takže držím palce a být tebou tak si zkusím zajít i k jinému Dr. jaký bude mít názor. 
Hodně zdaru-a moc dobře si umím představit jak ti je 
Není tady