Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#951 9. 10. 2009 17:55

eldorado
♥♥-----

Re: Alkoholismus - alkoholici a jejich partneři 2.

Mashanko, šíleně to zjednodušuješ. Já s přítelem nebydlím proto, že je to levnější, ale proto, že ho miluju. Přítel ví, že pro něj nejsem ani trochu jistá, právě kvůli pití (ale i některým dalším věcem). Přítel ví, že já dělám vše pro to, abych se odstěhovala, protože je nás na 2+1 prostě moc.
Samozřejmě nečekám, že se vše změní za den, ale je to přítel, kdo se musí rozhodnout vlastní problém řešit. Já mu budu fandit, ať už budu bydlet kdekoliv, ale musí to být jeho boj, protože je to jeho závislost.
A já nikdy nedávám ultimáta, která pak neplním. Ještě jsem nikdy nepoužila argument, buď uděláš/neuděláš tohle, nebo odejdu. Nerozdávám ultimáta narpotkání.

Není tady

#952 9. 10. 2009 18:16

mashanka
Zablokovaný
Místo: Praha

Já to nezjednodušuji, ono to jednoduché je. Buď s ním zůstaneš a budeš se dívat, jak se z něj stane troska a stáhne tě s sebou nebo se odstěhuješ. Složité jsou spíš ty ostatní věci - kdy, jak, kam, a k tomu organizace a také city. Ale s tím se musíš porvat sama. To tady o tom můžeme napsat 1000 stran, ale to tvůj problém nevyřeší

Kdo chválí, rád by prodal, kdo haní, rád by měl

Není tady

#953 9. 10. 2009 22:30

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

eldorado, takže si to shrneme:
- Tvůj přítel je evidentně rozjetej alkoholik. To je bez debat. Stačí jenom nalezenejch šestadvacet placatek od vodky. Jestlipak víš, proč si kupuje vodku po placatkách a ne třeba celou litrovku? Inu proto, že placatka se dá nosit celodenně při sobě a pravidelně se s z ní může od rána ucucávat tak dlouho, dokud není prázdná. Tohle stadium, tzv. "hladinkář" (člověk, neustále mající určitou hladinu alkoholu v krvi) už je závislost jako prase a průs.er až na půdu.
- v tuto chvíli žiješ s nemocným člověkem, který je pro Tebe časovaná bomba. Nebude to trvat tak dlouho a brzy se začne odvíjet řetězová řada pravidelných prů.serů, nepravidelně po sobě jdoucích a pramenících z jednoho jediného důvodu - jeho chlastu. Může to být cokoliv, nač si vzpomeneš: úrazy, rvačky v opilosti, vyhazov z práce, konec fungování v normálních věcech partnerského života, bouračka v autě pod vlivem a v neposlední řadě i zdravotní problémy - podle toho, kolik vodky je už v tuhle chvíli přítel schopen denně zkonzumovat, má nakročeno do deliria tremens, k epileptickým záchvatům, cirhóze jater, nabourané slinivce a poškozenému nervovému systému, to vše v časovém horizontu zhruba do pěti let, jestli bude takhle dál pít.
Teď je to na Tobě.
Já jsem mezi těmi, které Ti radí, abys dala příteli ultimátum: buď se půjdeš léčit, nebo s Tebou končím a stěhuju se pryč.  Jak si to tak čtu, tak ale nejsi zdaleka přesvědčena o tom, že situace u vás je natolik vážná, že ji je třeba řešit takovým razatním způsobem. Strašně nerada Ti to říkám, ale pro Tebe je odstěhování se pryč jediným řešením, protože s tímhle nemocným člověkem Tě nejenomže nečekají žádná pozitiva, žádná kloudná budoucnost ani budování společného života, ale jen a jen utrpení a psychické peklo takového kalibru, které bych nepřála ani nejhoršímu nepříteli.
Být Tebou, tak už si ale pomalu hledám daleko dopředu - ještě před ukončením studií  - nějakou variantu vlastního bydlení. Nevypočítávej spoustu důvodů, proč to nejde - u Tebe ( a opět Ti to strašně nerada říkám) hrozí totiž velká pravděpodobnost, že se jednoho krásného dne z minuty na minutu ocitneš i se psem venku na ulici bez přístřeší, což je při soužití s notorickým alkoholikem dřív, než na nové boty. A vzhledem k tomu, že bydlíš "v cizím" , vlastní příjem zatím nemáš a vyskakovat si tedy na cizí půdě moc nemůžeš, už bych se na Tvém místě o nějaké vlastní provizorium starala. Nepřála bych Ti totiž zažít, co dokáže rozběsněný alkoholik ve chvíli, kdy se mu začne odporovat nebo když potřebuje na někoho svalit vinu či si na někom vybít zlost.  Pokud se ještě Tvůj drahoušek nezačal agresivně projevovat, ubezpečuju Tě, že jeho popíjení vodky v takovém množství je dostatečnou zárukou toho, že takhle se velice brzo chovat začne stolt

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#954 10. 10. 2009 10:29

agewa
♥♥♥♥♥♥-

eldorado napsal(a):

Mashanko, šíleně to zjednodušuješ. Já s přítelem nebydlím proto, že je to levnější, ale proto, že ho miluju. Přítel ví, že pro něj nejsem ani trochu jistá, právě kvůli pití (ale i některým dalším věcem). Přítel ví, že já dělám vše pro to, abych se odstěhovala, protože je nás na 2+1 prostě moc.
Samozřejmě nečekám, že se vše změní za den, ale je to přítel, kdo se musí rozhodnout vlastní problém řešit. Já mu budu fandit, ať už budu bydlet kdekoliv, ale musí to být jeho boj, protože je to jeho závislost.
A já nikdy nedávám ultimáta, která pak neplním. Ještě jsem nikdy nepoužila argument, buď uděláš/neuděláš tohle, nebo odejdu. Nerozdávám ultimáta narpotkání.

co přeeně pro to děláš?tady jsi nám několikrát zdůvodnila, že odstěhovat se nejde.
tvrdíš, že tě nemá jistou, přesto s ním chceš být teměř za každou cenu a v této situaci bys ultimáta dát měla.
co vlastně přesně chceš od lidiček tady? pofoukat bolístku, pochválit, že se "snažíš",?nebo opravdu rady? radí ti tu lidi, co si tím prošli, takže fakt vědí o čem mluví, přesto hned všechno odmítáš.

Není tady

#955 10. 10. 2009 15:46

Nikol
♥♥♥----

Eldorádo,já si myslím, že tady nekompromisní být musíš. Toto je jediné ulimatum, které je na místě. Kontroly nejsou potřeba- na co vlastně... Vidíš a poznáš, zda-li přestal pít.  Tvoje ultimatum může být pro něj motivací.

Já bych také volila byt třeba s kamarádkou  nájem na půl, což už se dá. Nebo třeba si pronajmout jeden pokoj v bytě a vydržet rok společnou sociálku i kuchyň. To se taky dá přežít. Žila jsem tak také. A pokud se přítel nesebere, opravdu odejdi, protože to nepovede k ničemu dobrému. Budeš se dívat denně, jak se ti mění ve trosku a máš-li ho ráda, bude tě to ubíjet a ničit, přičemž budeš bezmocná.
Jak se vlastně k tomu staví on?

Není tady

#956 10. 10. 2009 18:50

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

Nikol - jak se k tomu všemu staví on?
Úplně stejně, jako všichni alkáči: žádné problémy s alkoholem nemá, partnerka na něm pořád něco vidí. Kdyby se víc snažila, tak by jejich vztah mohl k něčemu vypadat, on pro to dělá maximum a kvůli ní to k ničemu nevede. No tak se jednou napil, no a co - už nemůže vydržet její slídění a podezírání a to, jak s ním zachází jak s blbcem. Všichni přece pijou, no bóže, jenom jí se pořád něco nelíbí. Kdyby mu partnerka víc věřila a pořád na něm nehledala nějaké mouchy, byli by v pohodě jako všichni ostatní ...
Když dojde na nějaký průšvih, spojený s pitím, který už se nedá okecat:
Já jsem přece takovej kretén (pláč) všechno je to moje vina ... já si vůbec nezasloužím takovou suprovou ženskou, jako jsi Ty (pláč) já ti tady a teď slibuju, že už se víckrát toho prokletýho pití ani nedotknu (pláč) přísahám Ti, že odteďka začneme znova a jinak ... kdyby ses teď na mě vykašlala, tak bych si to rovnou moh´hodit (pláč) já Tě přece milujuuuuu a je mi jasný, že jiná už by se mnou dávno nebyla ... (pláč a kvílení)
(a tak bych mohla pokračovat až do nekonečna ... stolt)
Jestli vám to některé něco silně připomíná, vězte, že opravdu doma nemám křišťálovou kouli, ani nejsem nadána parapsychologickými schopnostmi wink ... bohužel všude je to s alkoholikem natolik stejné a "jako přes kopírák", že se v tom musí poznat snad každá ženská, která kdy s alkoholikem žila ... hmm

Není tady

#957 10. 10. 2009 19:15

vera
♥♥♥♥♥♥-

Tedy Kiaro..................kde jsi u nás poslouchala

Není tady

#958 10. 10. 2009 19:24

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

veru, na tohle nemusím být neviditelný špion s odposlouchávacím zařízením nejmodernější generace big_smile ... stačí vlastní, dvacetileté zkušenosti s alkoholikem a mám podobných modelových rozhovorů na rozdávání stolt

Není tady

#959 10. 10. 2009 20:27

mona1
♥♥♥♥---

Kiara napsal(a):

eldorado, takže si to shrneme:
- Tvůj přítel je evidentně rozjetej alkoholik. To je bez debat. Stačí jenom nalezenejch šestadvacet placatek od vodky. Jestlipak víš, proč si kupuje vodku po placatkách a ne třeba celou litrovku? Inu proto, že placatka se dá nosit celodenně při sobě a pravidelně se s z ní může od rána ucucávat tak dlouho, dokud není prázdná. Tohle stadium, tzv. "hladinkář" (člověk, neustále mající určitou hladinu alkoholu v krvi) už je závislost jako prase a průs.er až na půdu.
- v tuto chvíli žiješ s nemocným člověkem, který je pro Tebe časovaná bomba. Nebude to trvat tak dlouho a brzy se začne odvíjet řetězová řada pravidelných prů.serů, nepravidelně po sobě jdoucích a pramenících z jednoho jediného důvodu - jeho chlastu. Může to být cokoliv, nač si vzpomeneš: úrazy, rvačky v opilosti, vyhazov z práce, konec fungování v normálních věcech partnerského života, bouračka v autě pod vlivem a v neposlední řadě i zdravotní problémy - podle toho, kolik vodky je už v tuhle chvíli přítel schopen denně zkonzumovat, má nakročeno do deliria tremens, k epileptickým záchvatům, cirhóze jater, nabourané slinivce a poškozenému nervovému systému, to vše v časovém horizontu zhruba do pěti let, jestli bude takhle dál pít.
Teď je to na Tobě.
Já jsem mezi těmi, které Ti radí, abys dala příteli ultimátum: buď se půjdeš léčit, nebo s Tebou končím a stěhuju se pryč.  Jak si to tak čtu, tak ale nejsi zdaleka přesvědčena o tom, že situace u vás je natolik vážná, že ji je třeba řešit takovým razatním způsobem. Strašně nerada Ti to říkám, ale pro Tebe je odstěhování se pryč jediným řešením, protože s tímhle nemocným člověkem Tě nejenomže nečekají žádná pozitiva, žádná kloudná budoucnost ani budování společného života, ale jen a jen utrpení a psychické peklo takového kalibru, které bych nepřála ani nejhoršímu nepříteli.
Být Tebou, tak už si ale pomalu hledám daleko dopředu - ještě před ukončením studií  - nějakou variantu vlastního bydlení. Nevypočítávej spoustu důvodů, proč to nejde - u Tebe ( a opět Ti to strašně nerada říkám) hrozí totiž velká pravděpodobnost, že se jednoho krásného dne z minuty na minutu ocitneš i se psem venku na ulici bez přístřeší, což je při soužití s notorickým alkoholikem dřív, než na nové boty. A vzhledem k tomu, že bydlíš "v cizím" , vlastní příjem zatím nemáš a vyskakovat si tedy na cizí půdě moc nemůžeš, už bych se na Tvém místě o nějaké vlastní provizorium starala. Nepřála bych Ti totiž zažít, co dokáže rozběsněný alkoholik ve chvíli, kdy se mu začne odporovat nebo když potřebuje na někoho svalit vinu či si na někom vybít zlost.  Pokud se ještě Tvůj drahoušek nezačal agresivně projevovat, ubezpečuju Tě, že jeho popíjení vodky v takovém množství je dostatečnou zárukou toho, že takhle se velice brzo chovat začne stolt

ach jo, je to k nevíře - Eldorádo, všechno co je tu napsáno je pravda, bohužel krutá pravda a všude je to stejné, ach jo

Není tady

#960 10. 10. 2009 20:29

mona1
♥♥♥♥---

Kiara napsal(a):

Úplně stejně, jako všichni alkáči: žádné problémy s alkoholem nemá, partnerka na něm pořád něco vidí. Kdyby se víc snažila, tak by jejich vztah mohl k něčemu vypadat, on pro to dělá maximum a kvůli ní to k ničemu nevede. No tak se jednou napil, no a co - už nemůže vydržet její slídění a podezírání a to, jak s ním zachází jak s blbcem. Všichni přece pijou, no bóže, jenom jí se pořád něco nelíbí. Kdyby mu partnerka víc věřila a pořád na něm nehledala nějaké mouchy, byli by v pohodě jako všichni ostatní ...
Když dojde na nějaký průšvih, spojený s pitím, který už se nedá okecat:
Já jsem přece takovej kretén (pláč) všechno je to moje vina ... já si vůbec nezasloužím takovou suprovou ženskou, jako jsi Ty (pláč) já ti tady a teď slibuju, že už se víckrát toho prokletýho pití ani nedotknu (pláč) přísahám Ti, že odteďka začneme znova a jinak ... kdyby ses teď na mě vykašlala, tak bych si to rovnou moh´hodit (pláč) já Tě přece milujuuuuu a je mi jasný, že jiná už by se mnou dávno nebyla ... (pláč a kvílení)
(a tak bych mohla pokračovat až do nekonečna ... stolt)
Jestli vám to některé něco silně připomíná, vězte, že opravdu doma nemám křišťálovou kouli, ani nejsem nadána parapsychologickými schopnostmi wink ... bohužel všude je to s alkoholikem natolik stejné a "jako přes kopírák", že se v tom musí poznat snad každá ženská, která kdy s alkoholikem žila ... hmm

...jako u nás doma, eldorádo - nezávidím ti tvoji situaci, též jsem si jí prošla - není jiná možnost - bud rozchod nebo léčení, a ani po léčení nemáš jistotu, jedinou jistotou by bylo, kdyby se chlast zakázal - a nebyl volně dostupný, držím pěstičky, a věř že jednou bude líp

Není tady

#961 10. 10. 2009 23:03

Rosamunda
♥♥♥♥♥♥-

Nejhorší na tom všem je, že pokud nezačneš jednat a hledat něco svého hned, Eldorádo, všechny ty věci, co píše Kiara se postupně stanou, nejprve výčitky, jak jsi nemožná a jak za jeho pití můžeš Ty, pak nadávky a slovní agresivita, finanční kolaps, pak jeho úrazy, případná jízda pod vlivem spojená s rozbitím auta a případným zraněním jeho nebo nějakého nevinného chudáka, pak agresivita fyzická, klidně tě zmlátí a vyhodí na ulici, když mu budeš odporovat atd.atd. Pročti si tohle vlákno i to předchozí, je to všude stejný, pokud se tomu nepostavíš, poznamená Tě to na hodně dlouho, přečti si kolik z nás tady se léčí na psychiatrii a psychologii. Být Tebou, řeknu mu své stanovisko a požadavek co nejdřív, ale jen pokud si budeš jistá, že to ultimátum dodržíš Ty. A neboj se, i bez alkoholického přítele se dá žít a to velice dobře, určitě líp než žiješ teď.
Já sice žiju se svým abstinujícím Munďákem dále, ale on splnil mou podmínku a léčbu absolvoval a zatím stále fungujeme v pohodě, až mě to zaráží, jak je to idylické, jak se krásně sžíváme, připadá mi že jsme si skoro tak blízcí jako než přestal pít, ale je to ještě o něco lepší tím, jak se změnil, připadá mi tak nějak na vyšší úrovni nebo co. No nejsem já divná? Asi jo, ale naštěstí on o těchhle mých pocitech neví a mě ty pocity baví a cítím se s nimi příjemně, je fajn vidět jak se krásně vzpamatoval. tummenuppgodlike

Out from the dark into the light !

Není tady

#962 10. 10. 2009 23:55

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

Tak tak, Eldorado ... se Ti na jednu stranu divím - mladá, svobodná holka bez závazků a fixuješ se zrovna na tohohle dárečka. Jako by na světě neběhalo dost jinejch mladejch kluků, kteří pokud pijou-tak střídmě a přiměřeně, mají i vlastní zázemí a život s nimi by byl proti tomuhle procházka růžovou zahradou. Děti nemáš, majetkově ani bytově s ním svázána nejsi, takže jsi volná jak ten pták a nic Ti tak nebrání odletět, když jde do tuhého. Využij toho, dokud můžeš - radím Ti to pro Tvoje vlastní dobro a ze svých vlastních zkušeností.
Taky jsem byla mladá, taky jsem u partnera leccos "přehlédla" a "neviděla, protože jsem vidět nechtěla" Manžel pil a pije "jenom pivo", avšak v množství 6-7 kousků denně téměř po 25 let, po alkoholu je slovně i fyzicky agresivní a já se tak velice brzy poté, co naše děti přišly na svět měla tu čest zařadit do kategorie "týraná manželka - oběť domácího násilí". To, co jsem si prožila by vydalo na tlustej román: následkem neustálých fyzických útoků ze strany manžela, psychickém týrání a ponižování jsem se dala sama na pití a propadla jsem tomu až tak, že jsem se za minutu dvanáct nechala dobrovolně zavřít na 11 týdnů do léčebny. Přijímali mě ve stavu, kdy jsem měla z chlastu sebevražedné tendence a narušenou funkci jater a psychiku ze svého milovaného manžela rozhozenou až tak, že jsem ještě rok a půl po propuštění z léčebny užívala antidepresiva.
Eldorado, píšu Ti to proto, že taky já jsem svoji smutnou story začínala podobně, jako Ty - mladá, zdravá ženská a díky tomu, že jsem včas neutekla jsem dopadla po osmnácti letech tak, jak jsem dopadla. Kdyby nade mnou nestála celá eskadrona strážných andělů, která mě donutila vzít do hrsti poslední zbytky zdravého rozumu a nastoupit dobrovolně do léčby, už bych sem nemohla napsat ani řádku, protože už bych pravděpodobně nebyla naživu. Asi tak.
Pro ostatní - o Vánocích to budou dva roky od doby, kdy jsem se naposledy napila. Jestli je to krátká doba nebo dlouhá, to je asi pro každého relativní - jen já vím, že pro mě už je to doživotně smile a tak nějak toho, že pít už nikdy nemůžu ani moc nelituju stolt

Není tady

#963 11. 10. 2009 8:52

Vladena
♥♥♥♥♥♥-

eldorado napsal(a):

.

A rozejít se s ním.. já nevim. Jsem mladá, já vím, ale já se sním rozejít asi nechci. Zatím ne. Já o tom moc přemýšlím, nevím, možná jsem tím vším trochu potlačila vlastní hrdost.

Potlačila si svoji hrdost v sobě i navenek. Hlásíš do světa:,, Tady nebudu a setrváváš na místě!" Přitom studuješ 5.ročník VŠ....to se trošku nestydíš???: hmm Možná,že jeho matka vycítila (samozřejmě,že se to dá poznat),že jsi v jejich RD s přítelem jen po nějakou dobu(zatím se Ti to hodí)....nemáš finanční prostředky na svůj nájem.....potom se nediv,že jsi v takovém postavení. Ty máš zřejmě hroší kůži. Tady skuhráš a to je všechno. Budeš chodit 2x týdně k babičce...prosím, to je jednání osmiletého dítěte a ne dospělé osoby. Nelituji Tě, někdo pije a někdo zahodí své vlastní já! dumbom Vychází mi,že jsi na tom mnohem hůř než přítel....

Upravil(a) Vladena (11. 10. 2009 8:59)

Není tady

#964 11. 10. 2009 9:00

mashanka
Zablokovaný

Vladena napsal(a):

eldorado napsal(a):

.

A rozejít se s ním.. já nevim. Jsem mladá, já vím, ale já se sním rozejít asi nechci. Zatím ne. Já o tom moc přemýšlím, nevím, možná jsem tím vším trochu potlačila vlastní hrdost.

Potlačila si svoji hrdost v sobě i navenek. Hlásíš do světa:,, Tady nebudu a setrváváš na místě!" Přitom studuješ 5.ročník VŠ....to se trošku nestydíš???: hmm Možná,že jeho matka vycítila (samozřejmě,že se to dá poznat),že jsi v jejich RD s přítelem jen po nějakou dobu(zatím se Ti to hodí)....nemáš finanční prostředky na svůj nájem.....potom se nediv,že jsi v takovém postavení. Ty máš zřejmě hroší kůži. Tady skuhráš a to je všechno. Budeš chodit 2x týdně k babičce...prosím, to je jednání osmiletého dítěte a ne dospělé osoby. Nelituji Tě, někdo pije a někdo zahodí své vlastní já! dumbom Vychází mi,že jsi na tom mnohem hůř než přítel....

Drsně napsáno, ale souhlasím tummenupp

Není tady

#965 11. 10. 2009 9:23

Vladena
♥♥♥♥♥♥-

...ještě dodatek, existují studentské koleje, děvčata tam jsou po třech i více, společné sprchy a kuchyňka. Není to přepych, ale o ubytování během studia.....ovšem, není to tak pohodlné a něco to stojí, ale s tím se musí  dopředu počítat.....a zviřátko tam mohou mít leda v dece big_smilebig_smilebig_smile, určitě žádná z nich by s Tebou neměnila! tillfreds

Upravil(a) Vladena (11. 10. 2009 9:29)

Není tady

#966 11. 10. 2009 10:36

agewa
♥♥♥♥♥♥-

nějak se nám EL. odmlčela.........

Není tady

#967 11. 10. 2009 13:16

mashanka
Zablokovaný

Třeba jsme ji přesvědčily a šla balit. Přála bych jí, aby tomu tak bylo.

Upravil(a) mashanka (11. 10. 2009 13:16)

Není tady

#968 11. 10. 2009 13:43

agewa
♥♥♥♥♥♥-

spíš si myslím, že má pocit, že jí tu nikdo nechápe, jsme na ní zlý a nerozumíme jí.

Není tady

#969 11. 10. 2009 15:35

Vladena
♥♥♥♥♥♥-

Nikdo není zlý.....pokud chtěla pomoci a slyšet názor, musela počítat i s jinou reakcí. Ona není obětí, je svéprávná a takto žít se rozhodla sama. Ale všechny jsme se shodly na tom, že je mladá, svobodná a nemusí mít za partnera začínajícího alkoholika. Už teď chce utíkat před ním k babičce, potom se jí bude utíkat hůře s dítětem v náruči. Někdy je lepší bez vatičky říci pravdu. Sejdeš ze své tóniny lítosti a začneš přemýšlet, jednat.

Upravil(a) Vladena (11. 10. 2009 15:57)

Není tady

#970 11. 10. 2009 20:44

Rosamunda
♥♥♥♥♥♥-

Víš Vlaďko, ono se to lehce odsuzuje, ale já na jednu stranu Eldorádo chápu, protože spoluzávislost je mrcha, takže pak i partnerka se chová skoro stejně jako sám závislý, sice nepije, ale postupy v jednání a chápání partnera má stejné jako ten závislák a z toho se velice těžko vystupuje. Já to vím, protože se mi z toho povedlo jakž takž vystoupit nedávno a to ještě zdaleka nejsem z nejhoršího venku, jsem tak napůl cestě. Manžela už mám po léčbě doma, ale i když vím, že nepije, tak mám občas pocit, že to za něj musím zařídit, že ho musím ochrańovat a hájit před okolím, že ho nemůžu pustit za volant, že za něj musím převzít odpovědnost za jeho život, že vše musím a nejlépe dovedu jen já sama....Sice je to při soužití s alkoholikem pochopitelné, že partnerka takhle reaguje, jenže je to naprosto kontraproduktivní a závislákovi to jen umožňuje dál pokračovat v závislosti. Ale než jsem si uvědomila, kudy ven z toho kolečka, v němž jsem běhala jak myška, tak mi to dalo docela pěkně zabrat, takže Eldorádinu nerozhodnost a neschopnost udělat v podstatě cokoliv chápu.

Out from the dark into the light !

Není tady

#971 11. 10. 2009 21:32

Blossom
Host

Ještě jen poznámka k situaci Eldoráda....
Mezi řádky je tam cítit těch problémů hodně najednou. Zdravotní (zmiňuješ se, že kvůli tomu máš individuál), dále v rodině (než bydlet u rodičů se sestrou, to raděj s přítelem alkoholikem), dále finanční a od toho se odvíjí i ta nemožnost se odstěhovat hned.

Je fakt, že v situaci Eldoráda podnájem hned tak neseženete. Já taky pronajímám, tak říkám na rovinu - jako hlavní podmínku když jsem hledala podnájemníka, bylo vždy - se stálým příjmem a bez psa. To je přesně to, co Eldorádo není. A vím, že takto uvažují skoro všichni pronajímatelé - je to logické, nikdo nechce mít problémy (vytí a štěkání psa ruší sousedy, počuraný výtah a okolí domu, no a absence stálého příjmu znamená výpadky v placení -netřeba komentovat...).
Tím nechci říct, že by to Eldorádo měla vzdát a zůstat s přítelem-podle mě asi nezachranitelným alkoholikem.

Na jejím místě bych se edy víceméně tajně pokusila v nejbližší době zjistit všechny možnosti bydlení - poptala bych se po známých, kamarádech, zkusila bych se zeptat i někde na sociálce apod., zda něco neporadí. Možná by nebylo od věci zkusit i třeba linku důvěry, jednak tam mají kontakty pro lidi v krizových situacích, jednak toho má Eldorádo k řešení jak je vidět, víc...
Když to nejde odejít hned, aspoň pro odchod připravovat půdu co nejdřív. Protože ono je opravdu vysoce pravděpodobné, že její přítel ji může taky kdykoli vyhodit. Třeba až mu ona najde další láhev a on se na ni oboří.
Snad aspoň u té babičky by měla možnost okamžitého azylu. Eldorádo, proč by to u babičky nešlo na dýl?

Jinak - pozitivní je to, že Eldorádo je již v pátém (tedy posledním??) ročníku - už to má "za pár", doba, kdy bude ekonomicky soběstačná je už na dohled. Je potřeba vymyslet krizový scénář, v jakém bydlení aspoň provizorně přečkat do léta, pak už bude stát na vlastních nohou.

Na jejím místě bych už ale z žádném případě neplánovala s přítelem žádnou společnou budoucnost a hledala bych cesty, jak se od něj co nejdřív odpoutat.
Jsem přesvědčená, že i když se Eldorádo odmlčela, že to tady nadále čte. Eldorádo, řeš to, fandíme ti, a pak napiš, jak to postupuje...

#972 11. 10. 2009 22:05

mona1
♥♥♥♥---

Kiara napsal(a):

Tak tak, Eldorado ... se Ti na jednu stranu divím - mladá, svobodná holka bez závazků a fixuješ se zrovna na tohohle dárečka. Jako by na světě neběhalo dost jinejch mladejch kluků, kteří pokud pijou-tak střídmě a přiměřeně, mají i vlastní zázemí a život s nimi by byl proti tomuhle procházka růžovou zahradou. Děti nemáš, majetkově ani bytově s ním svázána nejsi, takže jsi volná jak ten pták a nic Ti tak nebrání odletět, když jde do tuhého. Využij toho, dokud můžeš - radím Ti to pro Tvoje vlastní dobro a ze svých vlastních zkušeností.
Taky jsem byla mladá, taky jsem u partnera leccos "přehlédla" a "neviděla, protože jsem vidět nechtěla" Manžel pil a pije "jenom pivo", avšak v množství 6-7 kousků denně téměř po 25 let, po alkoholu je slovně i fyzicky agresivní a já se tak velice brzy poté, co naše děti přišly na svět měla tu čest zařadit do kategorie "týraná manželka - oběť domácího násilí". To, co jsem si prožila by vydalo na tlustej román: následkem neustálých fyzických útoků ze strany manžela, psychickém týrání a ponižování jsem se dala sama na pití a propadla jsem tomu až tak, že jsem se za minutu dvanáct nechala dobrovolně zavřít na 11 týdnů do léčebny. Přijímali mě ve stavu, kdy jsem měla z chlastu sebevražedné tendence a narušenou funkci jater a psychiku ze svého milovaného manžela rozhozenou až tak, že jsem ještě rok a půl po propuštění z léčebny užívala antidepresiva.
Eldorado, píšu Ti to proto, že taky já jsem svoji smutnou story začínala podobně, jako Ty - mladá, zdravá ženská a díky tomu, že jsem včas neutekla jsem dopadla po osmnácti letech tak, jak jsem dopadla. Kdyby nade mnou nestála celá eskadrona strážných andělů, která mě donutila vzít do hrsti poslední zbytky zdravého rozumu a nastoupit dobrovolně do léčby, už bych sem nemohla napsat ani řádku, protože už bych pravděpodobně nebyla naživu. Asi tak.
Pro ostatní - o Vánocích to budou dva roky od doby, kdy jsem se naposledy napila. Jestli je to krátká doba nebo dlouhá, to je asi pro každého relativní - jen já vím, že pro mě už je to doživotně smile a tak nějak toho, že pít už nikdy nemůžu ani moc nelituju stolt

klobouk dolů před tebou - godlike

Není tady

#973 12. 10. 2009 6:33

Vladena
♥♥♥♥♥♥-

Rosamundo, Tebe chápu. Ušla si společně s manželem dlouhou cestu. Ty jsi v jiné situaci. Znám situaci myšky,ale to snad není třeba na začátku vztahu!?? Jinak nechápu holky, co se nastěhují k partnerovi a nepočítají se situací, že se mohou také odstěhovat, když to nebude klapat. Nečetla jsem pozorně celé vlákno,ale určitě její rodiče volbu partnera neschvalují, mají k tomu své slovo a dělat u babičky takzvané přepadovky v případě,že partner přijde opilý, mi k ní přijde nefér. Píše, že asi 2x týdně to znamená, že přiletí pozdě večer,rozrušená,babička nebude spát až do rána- co ta její holka musí vytrpět apod.Přece se ke své babičce nemůže takto chovat ......a tahat ji do svého problému. Řešení zase osmiletého děcka. Jak tak počítám: 2x týdně hospoda,2 dny potom spolu nemluví, takže ze sedmi dnů připadají 3 dny normální...tillfreds Jinak v pátém ročníku má určitě právo na kolej!
Od Eldoráda mi mezi řádky vyplývá,že kdyby nepoznala nynějšího partnera s bydlením v RD, tak snad ani nemůže studovat!! Výmluvu na psa neberu,manželky se dostanou do mnohem horších situací, malé děcka na krku a musí to řešit.

Není tady

#974 12. 10. 2009 7:34

vera
♥♥♥♥♥♥-

pište.........to je tak důležité........i pro mne..........já se po 34 letech rozvedla........zbavila se závislosti......to bych si fandila.......zbavuju se jí pořád, ale úspěšně......ale moc, opravdu moc mi pomohl příspěvek Kairy, taky jsem na něj zareagovala........já vím, že to tak je, nenpsala nic nového, objevného........ale já to přečetla v ten správný okamžik, v tu správnou dobu a ve správném rozpoložení.........zrovna po telefonátu s M.........i když jsem to četla stokrát, stokrát předtím.......tak teď mi to teprve stoprocentně docvaklo.............s posunulo mě to taaaaak dopředu, že...

Kairo.............dík

Není tady

#975 12. 10. 2009 10:04

Petuna
♥♥♥♥♥--

vera napsal(a):

pište.........to je tak důležité........i pro mne..........já se po 34 letech rozvedla........zbavila se závislosti......to bych si fandila.......zbavuju se jí pořád, ale úspěšně......ale moc, opravdu moc mi pomohl příspěvek Kairy, taky jsem na něj zareagovala........já vím, že to tak je, nenpsala nic nového, objevného........ale já to přečetla v ten správný okamžik, v tu správnou dobu a ve správném rozpoložení.........zrovna po telefonátu s M.........i když jsem to četla stokrát, stokrát předtím.......tak teď mi to teprve stoprocentně docvaklo.............s posunulo mě to taaaaak dopředu, že...

Kairo.............dík

Mohu se zeptat co znamená to množství teček ve Vašich příspěvcích?

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí