6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Potřebovala bych od vás malinkatou radu. S přítelem uvažujeme o sdílení společné domácnosti v mém nově rekonstruovaném bytě ( zatím bydlíme společně u něj v podnájmu ). Splácím úvěr, platím nájem, poplatky. Jakým dílem by se měli partneři podílet na financování domácnosti. Splátky mne vyjdou měsíčně na cca 7 tisíc. Myslíte, že je rozumné, abych já financovala bydlení a přítel nákupy ( potraviny, drogerie atd.)? Jak to funguje u vás doma?
Každý to má zařízené asi jinak. Ale podle mého by se měli partneři podílet stejným dílem. Tzn. nájem, elektriku aj. složenky, jídlo... oba platit napůl. Pokud ty teda platíš bydlení (celý nájem, celé složenky), pak on by mohl platit celé nákupy (jídlo a drogerie). Ale pokud ti on přispívá na bydlení, tak by asi nebylo fér po něm chtít, aby platil všechny nákupy...
Není tady
Já zatím ještě teoretizuji. Má představa je, že já budu platit vše ohledně bydlení a on by mohl platit nákupy. Jen nevím, jestli jsou ty položky srovnatelné, aby na tom ani z nás nebyl bit. Na druhou stranu nehodlám otrocky shromažďovat účty a s kalkulačkou všechno dělit dvakrát.
Ja bych rekla ze nájem a poplatky daji mesicne o dost vyssi sumu nez nakupy a drogerie.Navic co budes delat kdyz si budes chtit koupit odlicovaci mleko a takovy ty vecicky co mi potrebujem?Je to taky drogerie defakto ale pritel by mohl namitat ze to vubec nepotrebujes...
Není tady
My to máte teda tak, že platíme vše napůl... ale s kalkulačkou vše nepřepočítávám. Tak přesně na korunu to nebereme .
To je těžko říct, jestli to je srovnatelné... u nás vyjde bydlení na o dost víc než nákupy (bydlení cca 6.000,- a nákupy cca 3.000,-) - ale každý tohle má asi jinak, takže to první měsíc propočítejte a uvidíte.
Není tady
Taky záleží na tom, jaký má kdo z vás příjem...podle mě je zase třeba blbost dělit výdaje na půl, když žena vydělá třeba 8 tisíc a chlap 20 tisíc....já mám s partnerem tak nějak srovnatelné příjmy a představu mám takovou, že bych chtěla peníze na bydlení v té výši, co hradím já a na jídlo tak zhruba tolik, co spotřebuju já. Přeplatek na konci roku bych mu vrátila, i když by ho, myslím, nechtěl, a asi bychom si za to koupili něco pro nás oba...Kdyby měl přítel nějaké požadavky na speciální drahá exotická jídla, tak by se to muselo zohlednit....ale ten můj je docela normální Je pravda, že se mi ještě nestalo, aby mě přítel nechal někde zaplatit (kino, divadlo atd.), i když jsem se někdy vnucovala....zato bývalý manžel - jo, ten se často tvářil, že u sebe "náhodou" nemá peníze...
Není tady
to elementgirl:
docela jsi mě dostala s tím mlékem Musím říct, že s tím zatím problémy nejsou, když přítel jede sám na nákup a já zjistím, že něco nutně potřebuji a zavolám mu, tak to prostě bere jeko informaci a dotyčnou věc nejen, že nezapomene, ale i koupí
Asi bude nejrozumnější si plus mínus spočítat náklady a pak se o to nějak podělit. Mě jen připadá trošku "hloupé?", aby on platil půlku mého úvěru za můj byt.
potvurkapodivna napsal(a):
to elementgirl:
docela jsi mě dostala s tím mlékem Musím říct, že s tím zatím problémy nejsou, když přítel jede sám na nákup a já zjistím, že něco nutně potřebuji a zavolám mu, tak to prostě bere jeko informaci a dotyčnou věc nejen, že nezapomene, ale i koupí
Asi bude nejrozumnější si plus mínus spočítat náklady a pak se o to nějak podělit. Mě jen připadá trošku "hloupé?", aby on platil půlku mého úvěru za můj byt.
No tak počkej, to jsem ti nerozumněla!!! Aby platil půlku tvého úvěru by bylo od něj pěkně hloupé (pokud nebude byt i jeho), to po něm přece nemůžeš chtít! Byt je tvůj, jestli i zůstane jen tvůj, tak není fér, aby ho platil... Napůl jsem myslela náklady na bydlení (voda, plyn, elektrika...).
Není tady
Já počítala náklady na bydlení celkem i se splátkou na úvěr. Poplatky nejsou tak horentní suma. Přítel teď platí za pronájem 8 tisíc, takže společným bydlením v mém bytě náklady rapidně klesnou.
zatial s priatelom este nezijeme spolu, ale poviem vam ako sme sa predbezne dohodli na financovani:
- kedze je byt jeho, splatky za uver a hypoteku plati on
- v pripade ak budeme potrebovat peniaze na zariadenie, vezmem uver ja, ktory potom budem splacat (nie je problem v pripade rozchodu vyplatit mi sedacku, prip. si ju vziat niekam so sebou :-) )
- co sa tyka najmu, pojdeme na polovicu
- strava - obaja dame rovnaku sumu penazi cca 3000 Sk, z ktorych budeme nakupovat potraviny, ale aj drogeriu (vraj tie peniaze budem mat ja... )
to su zatial len take predbezne predstavy, uvidime, ako to bude v skutocnosti, ale taky model sa mi celkom paci. spolu platit najom a stravu a kazdy zvlast "svoje splatky"....
Není tady
Vzhledem k návštěvnosti mužů obchodních zařízení a touhy říkat si o peníze bych to udělala buď opačně - já jídlo a to kolem, partne náklady na byt = 7 tisíc. A nebo - tak se mi to zdá lepší - nechat ho platit polovinu nákladů - někdo plyn, někdo elektřinu, nájem, prostě to cca poctivě rozdělit a i na ostatním se podílet stylem, kdo má, ten dá. Pokud víš, že máš doma držgrešli, tak si to jen malinko více hlídat, abys nezjistila, že ač máte oba, dáváš jen Ty. To bys byla opravdu potvůrka podivná
Není tady
Nábytek..další problém. Nemám na zařízení bytu, z výplaty mi téměř nic nezbyde a přítel ještě splácí úvěr, který si vzal na rekonstrukci domku, kde bydlel se svojí bývalou partnerkou. Dům jí zůstal a on stále splácí půjčku, kterou si na to vzal. Jak mu řekla:" je to tvoje půjčka, tak si jí splať".
Tedy - on je charita, potvurkopodivná? Nejprve nechá dům bývalé a hradí dál půjčku, teď bude hradit půlku tvé hypotéky....hmmm....no tak to bylo trochu rejpavé legrace. Ale to, jak to píše Nety, tedy obráceně - on nájem, energie a tak a ty nákupy..to by mi přišlo lepší....dobrý máš, že to vůbec máš s kým řešit. Já když se stejnou věc pokusila řešit doma, tak muž řekl, že tomu vůbec nerozumím a že peníze se mají točit v podnikání a že on tedy přidávat na nic nemůže...a taky to nedělal.....(a já blb to dlouho trpěla a ještě se za to styděla).
Není tady
Mně by se moc nelíbilo, platit s přítelem na půl jeho hypotéku na byt, který v případě rozchodu zůstane jemu. Raději bych to taky "vrazila" někam jinam - např. do vybavení atd. Něco jiného by to bylo v případě, kdy bysme plánovali svatbu a bylo jasné, že v tom bytě budeme žít spolu při nejmenším pár let. S.
Není tady
Asi to chce vyzkoušet. Kolik platíš složenky, to určitě víš. Kdyby Ti dal polovinu (alespoň přibližně), zbyde pak už jen to jídlo, apod. O to už se nějak podělíte, ne ? stačí 2-3 měsíce a budete vědět, kolik asi spotřebujete. Tak buď ti může dát půlku ještě na to nebo Ty jemu, záleží, kdo se o to bude starat. Nebo můžete mít tu částku na domácnost, složenou ze dvou vašich polovin, někde uloženou a kdo půjde nakoupit, vezme si na to peníze
Není tady
Potvurkapodivna:no ja to s tim MLEKEM zazila:)Takze se nediv ze jsem to hodila do do debaty:)Muj BM byl peknej skrblik a to jsme byly manzele.Ja mela materskou 3500 a on svuj plat a prohlasil ze plat je jeho a materska moje.A inkaso jsem pulku taky musela platit:))))
Není tady
to Eva36
Nazvala jsi to moc hezky charitou:)
To, že doplácí hypotéku na dům, který zůstal jeho ex je jeho věc a já to neřeším. Ono mu nakonec nic jiného nezbývá, když hypotéku má na svoje jméno. Mou hypotéku na byt zatím neplatí. Chtěla jsem znát váš názor a potom si to urovnat v hlavě. Nyní platí za podnájem 8 tisíc, moje náklady na byt i se splátkama jsou něco přes 7, takže když to řeknu takhle, tak jemu se to finančně pořád vyplatí se dělit o moje náklady na bydlení, ikdyž v tom budou splátky na byt.
barborka
3 000 za jídlo, to se divím že jste ještě neumřeli hlady :-)))))
mělo by to bejt půl na půl a je jedno kdo co platí důležitý je se na tom shodnout hned od začátku aby nebyly zbytečný dohady ... pro normálního člověka to není žádný problém ... pokud je problém tak holt nebude normální ...
Není tady
Vasku ja si myslim ze by to melo byt primerene platu obou...neni fer kdyz je zena na matersky a muz chodi do prace a plati oba pul na pul...Nemyslis?
Není tady
elementgirl
jo to samozřejmě :-))))))) vidíš na takovou situaci jsem zapoměl :-))) myslel jsem když oba pracujou .... jinak by samozřejmě na mateřský tak po týdnu umřeli hlady :-((((
to bysme mohli taky namítat když ten bere tolik a ten tolik ..... musí si to srovnat oni dva :-)))
Upravil(a) vašek (10. 2. 2006 8:38)
Není tady
potvurka podivna, mne sa tak zda, ze on vsade nieco plati, ale vlastne sam nema nic.... naco plati mame za stravu, ked ma svoj podnajom a stravovat sa moze aj sam? a naco plati podnajom, ked sa chodi k mame najest.... co sa tyka jeho byvalej priatelky, tak ta je za vodou - ma domcek, nesplaca zan nic - tak si daj pozor, aby si nahodou nedopadla aj ty tak... budes splacat za neho vsetko a on bude iba parazitovat.
Není tady
určitě půl na půl, to by mělo být už od začátku tak nějak samozřejmý. Ikdyž pravda v nás ženských stále dříme ten pocit, že chlap je ten ochránce a měl by platit víc. Je třeba trapný začít v restauraci přepočítávat polovinu útraty....
Není tady
potvurkapodivna napsal(a):
to Eva36
Nazvala jsi to moc hezky charitou:)
To, že doplácí hypotéku na dům, který zůstal jeho ex je jeho věc a já to neřeším. Ono mu nakonec nic jiného nezbývá, když hypotéku má na svoje jméno. Mou hypotéku na byt zatím neplatí. Chtěla jsem znát váš názor a potom si to urovnat v hlavě. Nyní platí za podnájem 8 tisíc, moje náklady na byt i se splátkama jsou něco přes 7, takže když to řeknu takhle, tak jemu se to finančně pořád vyplatí se dělit o moje náklady na bydlení, ikdyž v tom budou splátky na byt.
Jasně, že je jeho "blbost", že dům nechal ex (to se s ním ani nevyrovnala? to jsou některý ženský potvory....já na tohle nemám, takže budu do smrti smrťoucí chudá Jestli spolu chcete zůstat, tak bych to nebrala jako placení tvojí hypotéky, ale prostě je to pro vás oba. Horší, kdybyste se chtěli rozejít....já bych asi neušetřila na to, abych mu to pak nějak vracela.....ale to jsou předčasný myšlenky, ne?
Není tady
Vašek:Moji rodice si davaji penize na spolecny ucet a pak si cast z vyplaty nechavaji posilat jako takove sve kapesne.Prijde mi to fer protoze muj otec vydelava 40000 a mamka jako ucitelka pouze 12 takze mi to prijde fer...A co koupit z toho spolecneho uctu o tom rozhoduji spolecne.Samozdrejme ze kdyz chce tatka koupit neco novyho na comp tak se poradi a koupi to:)takze bych rekla ze takove reseni je idealni...ale zase je pravda ze ne kazdy by chtel aby penize chodily na spolecny ucet.
Není tady
elementgirl
ono je to stejné :-) když každý hradí tu pravidlenou část (bydlení a jídlo) a na dalších věcech se radí tak je jedno zda jsou peníze na jednou účtu nebo na dvou ... jde především o to zda se schodnou a jak jou zodpovědní :-))
Není tady