6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dostala jsem pěkný mangold, ale nemám s ním zkuenosti, znáte někdo tuto zeleninu a co z ní děláte?
Není tady
Mangold není penát
Mangold je listová zelenina, kde se upravují jak její listy, tak řapíky. Ze země u v březnu vylézají první rostlinky, které byly zasazeny loňského roku a sklízet lze a do období mrazu.
Mangold, který v italských receptech nalezneme pod názvem bietola má svou gastronomickou identitu, proto není dobré povaovat ho za listy jiného druhu penátu a umlít je na kai.
Jednoduchý a vděčný recept vhodný ji s prvními rostlinkami je Mangold se sýrem.
500 g čerstvých listů mangoldu včetně jejich řapíků, 2 l vody, 1-2 strouky česneku, 200 g sýru Balkán, 2 líce olivového oleje nebo másla, sůl
Do vroucí neslané vody dáme vařit očitěné listy zeleniny. Necháme řapíky trochu na skus (al dente). Uvařené necháme odkapat.
Na pánvi prohodíme nakrájený česnek na oleji či másle tak, aby česnek nezačal červenat a tuk nekouřil. Vloíme okapané listy a promícháme. .
Lehce dochucené solí postrouháme sýrem a podáváme jako pokrm s toustem nebo jako formu zeleninové přílohy
Není tady
Jinak moje maminka s ním zachází stejně jako se penátem....take s vejci, nebo jako zapékané brambory se penátem, polévka...
Není tady
ja delavam tenhle nakyp http://nadoma.cz/recepty/slug_173631, je moc dobry
Není tady
Mangold se dá pouívat i na masové závitky (podobně jako zelný list). Pro snadnějí rolování listu je lepí krátké ponoření do vroucí vody - a silnějí střed lehce naklepat, aby se v ohybu nelámal.
Do zapečených jídel, jako zelí, přiměřeně i do syrových salátů... Dá se sterilovat ve sklenicích jako zelí (s kmínem, solí a cibulí; bez láku, jen s trochu vody).
Dalí osvědčený postup je smaení. Před smaením je potřeba listy upravit stejně jako na závitky, osuit papírovým ubrouskem. (Pro masojedy připravit plátky unky, pro ostatní nádivku, jakou mají v oblibě: pikantní vařená rýe, ochucené plátky vařených brambor, plátek sýra zabalený do syrové papriky atd.).
Naplněné přehnout a zabalit do obdélníku nebo srolovat, konce zajistit párátky, namáčet do hustého těstíčka nebo do obvyklého trojobalu. Podávat teplé i studené.
Dobrou chu