29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dostala jsem pěkný mangold, ale nemám s ním zkušenosti, znáte někdo tuto zeleninu a co z ní děláte?
Není tady
Mangold není špenát
Mangold je listová zelenina, kde se upravují jak její listy, tak řapíky. Ze země už v březnu vylézají první rostlinky, které byly zasazeny loňského roku a sklízet lze až do období mrazu.
Mangold, který v italských receptech nalezneme pod názvem “bietola” má svou gastronomickou identitu, proto není dobré považovat ho za listy “jiného druhu špenátu ” a umlít je na kaši.
Jednoduchý a vděčný recept vhodný již s prvními rostlinkami je Mangold se sýrem.
500 g čerstvých listů mangoldu včetně jejich řapíků, 2 l vody, 1-2 stroužky česneku, 200 g sýru Balkán, 2 lžíce olivového oleje nebo másla, sůl
Do vroucí neslané vody dáme vařit očištěné listy zeleniny. Necháme řapíky trochu na skus (al dente). Uvařené necháme odkapat.
Na pánvi prohodíme nakrájený česnek na oleji či másle tak, aby česnek nezačal červenat a tuk nekouřil. Vložíme okapané listy a promícháme. .
Lehce dochucené solí postrouháme sýrem a podáváme jako pokrm s toustem nebo jako formu zeleninové přílohy
Není tady
Jinak moje maminka s ním zachází stejně jako se špenátem....takže s vejci, nebo jako zapékané brambory se špenátem, polévka...
Není tady
ja delavam tenhle nakyp http://nadoma.cz/recepty/slug_173631, je moc dobry
Není tady
Mangold se dá používat i na masové závitky (podobně jako zelný list). Pro snadnější rolování listu je lepší krátké ponoření do vroucí vody - a silnější střed lehce naklepat, aby se v ohybu nelámal.
Do zapečených jídel, jako zelí, přiměřeně i do syrových salátů... Dá se sterilovat ve sklenicích jako zelí (s kmínem, solí a cibulí; bez láku, jen s trochu vody).
Další osvědčený postup je smažení. Před smažením je potřeba listy upravit stejně jako na závitky, osušit papírovým ubrouskem. (Pro masojedy připravit plátky šunky, pro ostatní nádivku, jakou mají v oblibě: pikantní vařená rýže, ochucené plátky vařených brambor, plátek sýra zabalený do syrové papriky atd.).
Naplněné přehnout a zabalit do obdélníku nebo srolovat, konce zajistit párátky, namáčet do hustého těstíčka nebo do obvyklého trojobalu. Podávat teplé i studené.
Dobrou chuť