Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#76 14. 8. 2009 16:54

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Turnov
Web

Re: budhismus

Wiki,
začínám úplně na stejné rovině, jako kdysi ty. Tepre nedávno jsem si to uvědomila, je to sakra těžké. Řekla bych, že snad zatím to nejtěžší, co jsem kdy na sobě dělala.
Teď momentálně řeším to zaměstnání, ale mám toho tolik. Pro příklad, strašně mě vytočilo, když manžel přivezl dort na synovy 1. narozeniny načichlý benzínem. Já byla úplně mimo sebe. Chtěla jsem to mít pefektní a taková blbost mi zkazila celou oslavu sad .

Pomáhá mi Život jen jen hra, tak ho žij a užij! tongue

Žiju svůj život naplno bez strachů.

Není tady

#77 14. 8. 2009 17:43

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

jóó to si pamatuju...toś byla TY?? va

Tulip, ..neříkej mi, že TAKOVÁ kravina tě vytočila?! va ty, taková holka uvědomělá a chytrá?va
Vždyť je to legrační. big_smile

Přemýšlím, a víš, že si nemůžu vzpomenout co mě vytočilo...jo, ten pes a pak bitka...někam jsem to psala tady na duch, ale toho nelituju, to bych udělala přesně tak zase, jenom s větším drivem.

Ale doma - nevzpomínám si... Mohla bych se ale točit třeba 3xdenně, podmínky pro to mám výborné. Jenžéé..co z toho..
Ještě se tě pak tvé domácí zvířátko (míněn puberťák) v klídečku mile zeptá, když se vytočíš skoro oprávněně, zda-li pak jsi měla dnes špatný den?! dumbom
Raději si už na vidle nanabíhám.

Lpění je myslím nejtěžší kapitola života
Máš recht - život hrou big_smile

Není tady

#78 14. 8. 2009 17:48

Crabat
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Krušné hory

Existují dvě základní teorie, podle nichž vědomí lidé přistupují k životu. Ta první je právě v souladu s Buddhovým učením, kde se praví, že pouze utrpením můžeme dojít k poznání. Druhá je založená na úplně odlišném přístupu k bytí a tvrdí, že utrpení není nutné. Já osobně zastávám spíše tu druhou variantu, ale není to otázka, co by si člověk přál. Vycházím přitom z karmického poznání a to totiž, že bude-li výsledku poznání dosaženo, pak Karma již zpětně nedopadne. Karma je tu totiž od toho, aby nás dovedla k poznání. Tj. všechny ty negativní procesy, které prožíváme, mají jediný důvod, abychom pochopili. Jakmile však pochopíme, co nás mají naučit, již jsou bezpodstatné a jejich semena nadále nevyklíčí.

Když se nad tím člověk ale hlouběji zamyslí, zjistí, že obě dvě teorie vlastně vyjadřují totéž. Je tady určitá míra utrpení, která je vlastní každému člověku. A bez ní to prostě nejde, bez ní by se jedinec nevyvíjel, jelikož by nezískal patřičný stimul, aby tak jednal. Není tím ovšem řečené, že bytost musí prožít všechno utrpení světa, aby překročila samu sebe. Na začátku naší cesty si povšimněme, že nás naopak utrpení sráží dolů. Dokud mysl hledá východisko z bolesti tím, že sama ji pošle dál, nebo dokonce předběhne toho druhého v ublížení, aby náhodou nebylo ublíženo jí, pak subjekt klesá kvalitativně dolů a tím se, kupodivu, utrpení vyhýbá. Jde o to, že Karma nedopadne v případě, pokud člověk, ještě před tím, než nastala, vytvoří kvalitativně Karmu horší. Nejprve totiž musí uplynout určitá doba, než opět ta nová Karma dozraje. Jakmile dozraje, nastává fáze jejího spouštění, kdy už je na spadnutí, stačí nepatrný čin adeptův a vstoupí v platnost. Jenomže, a tady pozor!., pokud mezitím vytvoříme Karmu, která je opět kvalitativně horší, tato se anuluje, a pomaličku bude dozrávat ta nová, atd.

Když si to představíme opticky, pak se jedná o jakési stupně, po nichž nevědomá bytost sestupuje dolů. Kolem nás existuje mnoho tzv. egregorů zla. A ty, lidem, kteří jsou ochotni naslouchat, poradí jak na to, aby se stali vůči světu i momentální karmě "beztrestní". Princip je právě v tom, přebít špatný čin kvalitativně horším činem a tím se zařadit do jiné kategorie. A než nastane karmické vyrovnání pro tu novou kategorii, sestoupit do ještě hlubší.

Kdyby takhle bylo možné jít do nekonečna, už bychom dávno nežili v úrovni lidí, ale démonů. Jenomže každý nakonec dojdeme svého dna. Pozvolna klesáme z prvního patra do přízemí, už už si myslíme, že teď nás to dostihne, ale pak nám nějaký rarach poradí, vždyť máme ještě sklepení. Krok za krokem.., a děsíme se sami sebe, mezitím odtikávají naše jednotlivá zrození. Avšak dříve nebo později nakonec každý z nás dojde svého dna, kde už další krok dolů není možný. A tehdy se prostor ohne, vytvoří návrat a po jakési eliptické dráze se k nám všechny naše činy zase vrátí.

A právě tomu se říká Karma.

My ale, kteří jsme se sešli tady, už dávno bereme ten zpětný směr. Hovořil jsem o tom trochu zevrubněji jen proto, abychom si uvědomili, co máme ve své minulosti. Takže až zase přijde takový ten moment žehrání na Osud, měli bychom si na tohle vzpomenout. Takže ano, někoho utrpení zlomí a stává se horším. A je to každý, kdo uvěří, že se mu může vyhnout.

Pouze přijatým utrpením přerůstáme sama sebe.

A to je ten moment cizelující charaktery. Věta, na kterou jsi, Blossom, narazila má na mysli právě toto přijetí utrpení. Nehledej za ní vůbec nic jiného, je to jen zkouška charakteru, nic víc. Přijmeš-li jí tak, jak stojí, zvítězíš sama nad sebou. smile

Crabat

Není tady

#79 14. 8. 2009 17:49

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Wiki,
ano, k tomu dortu se hrdě hlásím jako odstrašující příklad pro všechny lol . Teď je to legrační, ale v té chvíli fakt nebylo hmm .
Každý máme své slabé stránky, tohle je asi ta nejslabší.

Jó, puberťák je myslím jedna z nejlepších medicín na všechny naše problémy, viď? big_smile

Není tady

#80 14. 8. 2009 18:38

sankalpa
♥♥♥----

Tulipánka napsal(a):

Wiki,
ano, k tomu dortu se hrdě hlásím jako odstrašující příklad pro všechny lol . Teď je to legrační, ale v té chvíli fakt nebylo hmm .
Každý máme své slabé stránky, tohle je asi ta nejslabší.

Jó, puberťák je myslím jedna z nejlepších medicín na všechny naše problémy, viď? big_smile

A proč bys neměla být vytočená z toho že dort smrděl benzínem ??Na to abys byla nad věcí ve všem bys musela přestat žít normálně .......a jen sedět v rouchu a meditovat ...pak by se ti dařilo proplouvat bez lpění ......ale jak to vypadá ty jsi stvořená k jiným úkolům, máš jinou roli .....tak se klidně rozčiluj nad smradlavým dortem........podle mě by člověk měl umět procítit i ty negativní věci ....rozčílit se ........rozberečet se........smutnit........zuřit ......nejhorší je když člověk uměle potlačuje svý pocity .........

Není tady

#81 14. 8. 2009 19:12

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Sankalpo,
ano, člověk prožívá i negativní pocity a když už je cítí, má je dát najevo (já to tak udělala i v aféře s dortem).
Ale já už ty negativní pocity prožívat nechci. Vysilují mne a dělají špatnou náladu.
Co s tím?
Píšeš správně, být nad věcí.
A jak toho dosáhnout?
Přestat lpět na věcech a dějích. Přestat si linkovat události, lidi, vztahy. Nechat všemu volný průběh a přijmout smradlavý dort jako součást života, součást životní hry. Nechat život, ať tě překvapuje a řešit to "za pochodu". Nemít svůj život už dopředu nalinkovaný a jen plnit plán. Nechat život, ať plán pozmění a přijmout to jako výzvu, jako dobrodružství ve hře, když nevíš, jak dopadne a přeci se bavíš smile .

Není tady

#82 14. 8. 2009 19:13

sankalpa
♥♥♥----

Tulipánka napsal(a):

Sankalpo,
ano, člověk prožívá i negativní pocity a když už je cítí, má je dát najevo (já to tak udělala i v aféře s dortem).
Ale já už ty negativní pocity prožívat nechci. Vysilují mne a dělají špatnou náladu.
Co s tím?
Píšeš správně, být nad věcí.
A jak toho dosáhnout?
Přestat lpět na věcech a dějích. Přestat si linkovat události, lidi, vztahy. Nechat všemu volný průběh a přijmout smradlavý dort jako součást života, součást životní hry. Nechat život, ať tě překvapuje a řešit to "za pochodu". Nemít svůj život už dopředu nalinkovaný a jen plnit plán. Nechat život, ať plán pozmění a přijmout to jako výzvu, jako dobrodružství ve hře, když nevíš, jak dopadne a přeci se bavíš smile .

Ale to je naprostá utopie ........to bys nemohla žít v našich podmínkách a mít rodinu ......to prostě nelze podle mě .......a nechtít prožívat negativní pocity podle mě není dobrý .........to si koleduješ o nemoc ......na to abys jen plula , bys musela být pokročilý buddhista ........a to nedokážeš...........
Sebe nepředěláš ........svou povahu a pokud jsi taková že tě vytočí dort , tak se tomu nebran ...........máš takovou povahu .........dobře víš, že všechno co se dělá v duchovnu násilím nefunguje...........já všechno procituju do hloubky ...radost i smutek.....užívám si je ..........spíš jakoby intuitivně ........

Upravil(a) sankalpa (14. 8. 2009 19:21)

Není tady

#83 14. 8. 2009 20:35

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Sankalpo,
každá víme své wink

Není tady

#84 14. 8. 2009 20:56

sankalpa
♥♥♥----

Tulipánka napsal(a):

Sankalpo,
každá víme své wink

Myslím, že jsi naivní a pokoušíš se o nesmysl...........

Není tady

#85 14. 8. 2009 21:12

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Sankalpo,
když si to myslíš, přesvědčit tě asi nemůžu.
Ale věz, že mozek funguje jako počítač, stačí nahradit špatný program správným a počítač zase "šlape jako hodinky". Vyzkoušeno smile .

Není tady

#86 14. 8. 2009 21:27

D.
♥♥♥♥---
Místo: Praha-východ

Na světě jsou prostě lidé, kteří dělají pro druhé naivní a nesmyslné věci. A mnohdy díky za něwink

Lidé jsou tak svobodní, jak chtějí. James Baldwin

Není tady

#87 14. 8. 2009 22:46

sankalpa
♥♥♥----

Tulipánka napsal(a):

Sankalpo,
když si to myslíš, přesvědčit tě asi nemůžu.
Ale věz, že mozek funguje jako počítač, stačí nahradit špatný program správným a počítač zase "šlape jako hodinky". Vyzkoušeno smile .

No já mám taky svý zkušenosti .......další duchař na úrovni , který bude bez emocí shlížet svrchu na svou rodinku, jak se hemži při nedělním obědě, děti se perou , manžel mlaská........ tchýně se polila rajskou.......a Tulipánka nad tím trůní s všeobjímajím nepřitomným úsměvem a plyne časem a meziprostorem ....tady a teď a navždy........takových  Buddhů už jsem poznala smile)

Není tady

#88 14. 8. 2009 22:51

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Ty sa proste budeš a budeš hádať.. .ale nedivím sa. Bludy, nadpriemerné IQ, ale chýbajúce EQ a sociálne zručnosti sú príznaky psychózy. Takže ty za to nemôžeš...  hjarta Nevieš inak.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#89 14. 8. 2009 23:09

sankalpa
♥♥♥----

Selimko .....jestli mi náhodou něco píšeš, což je možný , pze za mnou často slídíš a štěkáš se:)).......tak tě musím upozornit, že to nevidím, mám tě stále v ignoru ........máš v sobě agresivní energii, která mě ruší ...... citím z tebe přetlak a nespokojenost a trošíčku frustraci .......ale hoď to ze sebe klidně ven .......ven s tím!!!HOP!

Není tady

#90 15. 8. 2009 9:53

Natálie
♥♥♥♥♥--
Místo: Severní Čechy

sankalpa napsal(a):

Tulipánka napsal(a):

Sankalpo,
každá víme své wink

Myslím, že jsi naivní a pokoušíš se o nesmysl...........

Sankalpo, ty tady píšeš nesmysly, tak se na to vykašli, ju?
Když vás mám s Tulipánkou porovnat, tak jí nesaháš ani po kotníky a už vůbec jsem si nevšimla, že bys tady někoho svými názory obohacovala nabo dokonce pomáhala, jak si na jiném vlákně psala.
Měj se krásně a nech dobré lidi žít.

Změna přichází pomalu.
Paul McCartney

Není tady

#91 15. 8. 2009 10:03

Crabat
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Krušné hory

Tuli, to je jen "strážce prahu". Dlouho jsem nad tím přemýšlel, co tohle všechno znamená, ale teď už vím jistě, je to on. pussa

Crabat

Není tady

#92 15. 8. 2009 13:51

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Já jsem v pořádku, děkuji všem za pomoc, jste moc hodní hjarta . Sankalpa mi vůbec nevadí, jen se mi nechce nechat jí poslední slovo lol .

Není tady

#93 15. 8. 2009 14:53

Natálie
♥♥♥♥♥--
Místo: Severní Čechy

Tulipánka napsal(a):

Já jsem v pořádku, děkuji všem za pomoc, jste moc hodní hjarta . Sankalpa mi vůbec nevadí, jen se mi nechce nechat jí poslední slovo lol .

Já vím, že tě to nemůže urazit :-) . Ale chtěla jsem k jejím chování zde na duchovnu něco napsat, tak jsem to udělala. Samozřejmě je lepší na takové lidi vůbec nereagovat a tím je "neživit".

Změna přichází pomalu.
Paul McCartney

Není tady

#94 15. 8. 2009 16:45

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Natálie napsal(a):

Já vím, že tě to nemůže urazit :-) . Ale chtěla jsem k jejím chování zde na duchovnu něco napsat, tak jsem to udělala. Samozřejmě je lepší na takové lidi vůbec nereagovat a tím je "neživit".

Chtela bych se Vas, co se tu k Sankalpe vyjadrujete, zeptat. Co Vas na ni tolik popouzi k tomu ragovat jak ragujete? Jsem opravdu zvedava, me prijde Sankalpa jako zajimavy clovek, zda se mi, ze je dost citliva a vnimava. Ale kazdy vnimame lidi jinak, toho jsem si vedoma.

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#95 15. 8. 2009 19:09

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Mariposo,
teorii zrcadla již jistě znáš wink .
Jestli ti Sankalpa připadá jako skvělá ženská, tak je to tím, že ty máš stejné vlastnosti. A jelikož ty špatné pravděpodobně máš již zvládnuté, tak je na Sankalpě prostě nevidíš.
Teď se možná Sankalpa naštve, ale já to neber jako útok na ni, pouze odpověď a vysvětlení otázky:
Sankalpa musí být vždy v opozici a zároveň mít poslední slovo. Tím, že neustále vyvrací názory a tvrzení druhých, možná i aniž by to věděla, útočí na druhé a nutí je se bránit, čímž vyváří spory. A možná si posiluje ego tím, že v nich vyhrává.

Takhle to cítím já, ale může to být úplně jinak.

Není tady

#96 15. 8. 2009 20:23

sankalpa
♥♥♥----

Tulipánka napsal(a):

Mariposo,
teorii zrcadla již jistě znáš wink .
Jestli ti Sankalpa připadá jako skvělá ženská, tak je to tím, že ty máš stejné vlastnosti. A jelikož ty špatné pravděpodobně máš již zvládnuté, tak je na Sankalpě prostě nevidíš.
Teď se možná Sankalpa naštve, ale já to neber jako útok na ni, pouze odpověď a vysvětlení otázky:
Sankalpa musí být vždy v opozici a zároveň mít poslední slovo. Tím, že neustále vyvrací názory a tvrzení druhých, možná i aniž by to věděla, útočí na druhé a nutí je se bránit, čímž vyváří spory. A možná si posiluje ego tím, že v nich vyhrává.
Takhle to cítím já, ale může to být úplně jinak.

Nějak tak to bude určitě .........neumím to napsat klidně, vždycky rovnou píchnu a pak se lidi brání i kdybych měla pravdu ......tu pochopitelně mít nemusím........já mám totiž takovou představu, že když napíšu zaobaleně, co chci napsat , tak, že si toho nikdo nevšimne a nedozví se "tu strašně důležitou věc"smile)

Ale moc by mě zajímalo i když vím, že to není téma.....jaké mám podle tebe špatné vlastnosti ??Můžeš mi nějaké napsat, jak to vidíš ty?

Není tady

#97 15. 8. 2009 20:47

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Sankalpo,
možná jsem to nenapsala přesně. Neznám tě a nevím, jaké máš špatné vlastnosti. Vnímám jen ty, co projevuješ v diskuzích a to je podle mého názoru sebestřednost (mám ji taky wink ) a pak ty, co jsem tu už načrtla (touha být vždy vítěz a mít vždy pravdu - nerespektování názorů ostatních, netaktnost).
To, že na lidi hned útočíš, tím si zavíráš vrátka k jejich srdcím. A někdy je to škoda. Lidé poslouchají a budeš se divit, jak jemný náznak zapůsobí víc než pořádný kopanec big_smile .

Já tě nemohu soudit a ani nechci, pouze píšu to, co vidím a cítím. Neber prosím můj názor za bernou minci, může to být jinak. Nejsem Bůh, jsem jenom člověk jako ty smile .

Pokud tedy chceš klid, respektuj nás jako bytosti, které mohou mít pravdu, i když to teď třeba vnímáš jinak. Myslím, že nemáš patent na pravdu, nebo ano? wink

Není tady

#98 15. 8. 2009 21:15

sankalpa
♥♥♥----

Tulipánka napsal(a):

Sankalpo,
možná jsem to nenapsala přesně. Neznám tě a nevím, jaké máš špatné vlastnosti. Vnímám jen ty, co projevuješ v diskuzích a to je podle mého názoru sebestřednost (mám ji taky wink ) a pak ty, co jsem tu už načrtla (touha být vždy vítěz a mít vždy pravdu - nerespektování názorů ostatních, netaktnost).
To, že na lidi hned útočíš, tím si zavíráš vrátka k jejich srdcím. A někdy je to škoda. Lidé poslouchají a budeš se divit, jak jemný náznak zapůsobí víc než pořádný kopanec big_smile .

Já tě nemohu soudit a ani nechci, pouze píšu to, co vidím a cítím. Neber prosím můj názor za bernou minci, může to být jinak. Nejsem Bůh, jsem jenom člověk jako ty smile .

Pokud tedy chceš klid, respektuj nás jako bytosti, které mohou mít pravdu, i když to teď třeba vnímáš jinak. Myslím, že nemáš patent na pravdu, nebo ano? wink

Jo to sedí ....sebestředná jsem a bojovat chci ...vyhrát.........to je zvyk z dětství kdy mě nikdo nebral a já musela pořád bojovat ......(nejhorší je, že i tehdy jsem měla v řadě věcí pravdu , jak vyšlo ted  najevo)
Já si nejsem jistá , že chci s těma lidma kamarádit .....tady je řada lidí ..........ted to napíšu drsně , tak to přehlídněte ....kteří si na duchovno jen hrají a nemají dost fištronu, aby někdy pochopili víc.........to je zas můj zlozvyk podceňovat lidi .......vím, že skutečně moudrý člověk tohle nikdy nedělá.........ale já jsem zbrklá , netrpělivá, moc jang..........věci jsou pro mě bud černý nebo bílý ..........
Ale máš pravdu,máš dobrý odhad......

Není tady

#99 15. 8. 2009 22:08

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Sankalpo,
ale už vidím jednu důležitou dobrou vlastnost: nebereš si věci osobně. A to je moc dobrá vlastnost proto, abys na sobě mohla pracovat smile .

Není tady

#100 15. 8. 2009 23:00

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Tulipánka napsal(a):

Sankalpa musí být vždy v opozici a zároveň mít poslední slovo. Tím, že neustále vyvrací názory a tvrzení druhých, možná i aniž by to věděla, útočí na druhé a nutí je se bránit, čímž vyváří spory.

Tulipanko dekuji za uprimnou odpoved, neco jsem si z ni vzala smile. Osobne si nemyslim, ze Sankalpa sama o sobe vytvari spory. Sam clovek spor nevytvori. Na to musi byt minimalne dva lidi - akce a reakce. Takze to co zrovna Tobe na Sankalpe vadi pro Tebe muze byt i klicem.

Upravil(a) mariposa (15. 8. 2009 23:02)

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí