Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 24. 7. 2009 20:44

Axi
♥♥♥♥♥♥-

Re: budhismus

majkafa napsal(a):

Mě velmi nemile překvapilo, že tibetští mnichové vyrazí ráno s miskou na "žebrotu", že si potraviny nedopěstují sami, nebo nekoupí. Takže pro mě i v tomto náboženství je něco, s čím nesouhlasím. Myslím si, že bůh jistě neměl v úmyslu to, že tibetští mniši žebrají o jídlo u lidí, kteří třeba sami mají málo a přitom jsou to zdraví a leckdy ještě mladí muži.

Mám ráda Tibet. Cítím, že mě přitahuje. Jsem pro to, aby tibetský lid mohl být samostatný a nezávislý, aby Čína přestala Tibet okupovat. Aby Tibeťané včetně mnichů a dalajlámy mohli žít tam, kde chtějí a tak, jak chtějí.

Ale i tohle náboženství, jako všechna ostatní, je dle mého cítění jen jedna z forem diktatury. Nic víc.

Majka stokrát napíše: Nebudu žvanit o věcech o kterých nic nevím. smile

Jsme příliš slábi ve víře a svatou pravdu na kříž vlekou...

Není tady

#27 24. 7. 2009 21:04

Olympia
Host

majkafa napsal(a):

Mě velmi nemile překvapilo, že tibetští mnichové vyrazí ráno s miskou na "žebrotu", že si potraviny nedopěstují sami, nebo nekoupí.

ale to delaji napriklad i Karmelitanci.
Proste maji takovou viru, ze mohou jist jen to, co dostanou darem.
Kvuli tomu prece nemusi byt jejich vira spatna. smile

#28 24. 7. 2009 21:07

Olympia
Host

Axi napsal(a):

Tohle se čte o dost snáze. Svědectví o Siddharthově  světském životě, žádné duchovno, žádný budhismus, taková normální pěkná knížka na dovolenou.

http://www.knizniweb.cz/jnp/cz/katalog/ … iceni.html

Knizka o Sidhartovi je moc pekna a hodne ctiva, doporucuji i ja.
I kdyz - v popisu Siddhardty, kdyz byl mlady, pripadalo mi, ze nez duchovno spise v nem byly prvky deprese, jak premyslel a nahlizel na zivot.

#29 24. 7. 2009 21:17

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

majkafa napsal(a):

Mě velmi nemile překvapilo, že tibetští mnichové vyrazí ráno s miskou na "žebrotu", že si potraviny nedopěstují sami, nebo nekoupí. Takže pro mě i v tomto náboženství je něco, s čím nesouhlasím. Myslím si, že bůh jistě neměl v úmyslu to, že tibetští mniši žebrají o jídlo u lidí, kteří třeba sami mají málo a přitom jsou to zdraví a leckdy ještě mladí muži.

Mám ráda Tibet. Cítím, že mě přitahuje. Jsem pro to, aby tibetský lid mohl být samostatný a nezávislý, aby Čína přestala Tibet okupovat. Aby Tibeťané včetně mnichů a dalajlámy mohli žít tam, kde chtějí a tak, jak chtějí.

Ale i tohle náboženství, jako všechna ostatní, je dle mého cítění jen jedna z forem diktatury. Nic víc.

Majko, darovat mnichovi, to je pocta. Mám dojem, že dar je u nich spojen s vírou. Oni to nechápu, že mniši žebrají, protože oni nežebrají. Lidé jim sami dávají. Mniši jim prokazují službu, že je lidi můžou obdarovat smile

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#30 24. 7. 2009 21:52

majkafa
Host

Pro mě je důležité, jak to chápu já. smile

Z jednoho úhlu pohledu je to stejné, jako když si lidé kupovali odpustky. smile

Koupíš si odpustek a - jsi bez viny.
Daruješ jídlo a - jsi bez viny.
Jdeš ke zpovědi a - jsi bez viny.
Nepřijmeš transfuzi krve a - jsi bez viny. smile

Všichni si jistým způsobem kupujeme odpustky. Víra - nevíra. Akorát my, co nemáme potřebu sdružovat se v církvích, jsme poněkud svobodnější.

Upravil(a) majkafa (24. 7. 2009 22:06)

#31 24. 7. 2009 22:06

Axi
♥♥♥♥♥♥-

Pravda bude asi spíše ta, že člověk, závislý na darech od jiných, nepodlehne tak snadno pýše. wink

Není tady

#32 24. 7. 2009 22:06

Amriana
♥♥♥♥♥♥-

majkafa napsal(a):

Pro mě je důležité, jak to chápu já. smile

Z jednoho úhlu pohledu je to stejné, jako když si lidé kupovali odpustky. smile

Koupíš si odpustek a - jsi bez viny.
Daruješ jídlo a - jsi bez viny.
Jdeš ke zpovědi a - jsi bez viny.
Nepřijmeš transfuzi krve a - jsi bez viny. smile

Majko, k ostatním věcem se vyjadřovat nechci, protože jim nerozumím, ale k vytučněnému mi nedá - to není tak úplně pravda ... jdeš ke zpovědi a jsou odpuštěny hříchy - ale pouze za podmínky, že lituješ svých hříchů, napravíš je a učiníš pokání...přičemž hodně důležitá je právě ta účinná lítost a náprava... jinak se ti odpuštěno nebude.

Žena bez muže je jako ryba bez jízdního kola. (Gloria Steinemová)

Není tady

#33 24. 7. 2009 22:07

majkafa
Host

Pravdy bývají různé.

#34 24. 7. 2009 22:29

Axi
♥♥♥♥♥♥-

majkafa napsal(a):

Akorát my, co nemáme potřebu sdružovat se v církvích, jsme poněkud svobodnější.

To je opravdu vzácnost vidět takhle svobodného člověka. Klobouk dolů. godlike

Není tady

#35 24. 7. 2009 22:37

Blossom
Host

Ráda bych vás poprosila o návrat k tématu. Dík. smile  A zatím dobrou noc. sova

#36 24. 7. 2009 22:42

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Myslím, že budhismus není tolik o vině a trestu, jako třebas křesťanství.
Mniši si musí svou denní misku jídla vymodlit, čímž se učí pokoře, není možné se na tuhle jejch činnost dívat očima naší kultury.

Na jednom výukovém semináři jsem ztrávila týden na pokoji s Jitkou Badoučkovou, která přeložila všechny knihy Lobsanka Rampy do češtiny. Bylo moc zajímavé si s ní povídat. A opět se mi potvrdilo: všechno vždy nemusí být takové, jak to na první pohled vypadá stolt

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#37 25. 7. 2009 8:54

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

Blossom napsal(a):

...... a je to prý celkově taková humanistická víra či pojetí světa.

Ano,je o lidstvi jak pises,o soucitu.   O tom jak vyjit z utrpeni (vyjit z nevedomosti),o probuzeni vlastni mysli.  smile  (Ve zkratce receno)

Zapomenout na svou pravou podstatu,je pricinou vseho utrpeni.
Uvedomit si ji ,prinasi svobodu.

Není tady

#38 25. 7. 2009 11:00

Lúthien
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Tam, kde Vysočina začíná...
Web

Natálie napsal(a):

Já teď čtu knížku: Probuzení mysli a osvícení srdce od dalajlamy

Natálie, a jak na tebe ta knížka působí, je srozumitelná? Docela bych se o budhismu taky něco víc dozvěděla. Připadá mi, že k Podstatě, k Bohu a hlavně k člověku má hodně blízko. Že skrývá velké bohatství, ne jako katolická víra... cool Můj názor smile
Stejně by bylo ale nejlepší se za budhismem rozjet a chvilku s ním pobýt big_smile

Upravil(a) Lúthien (25. 7. 2009 11:01)

Svět je jako zrcadlo: směj se na něj, bude se na tebe smát. Mrač se na něj, i on se na tebe zamračí. Herbert Samuels

http://www.tvorbaprodusi.estranky.cz/

http://lpmf.lilypie.com/q91Ap1.png

Není tady

#39 25. 7. 2009 11:46

Natálie
♥♥♥♥♥--
Místo: Severní Čechy

Lúthien napsal(a):

Natálie napsal(a):

Natálie, a jak na tebe ta knížka působí, je srozumitelná? Docela bych se o budhismu taky něco víc dozvěděla. Připadá mi, že k Podstatě, k Bohu a hlavně k člověku má hodně blízko. Že skrývá velké bohatství, ne jako katolická víra... cool Můj názor smile
Stejně by bylo ale nejlepší se za budhismem rozjet a chvilku s ním pobýt big_smile

Je to takové čtení do klidu, kde tě nebude nic rušit. Pojednává o tom, jak si má začátečník počínat, když chce začít s meditacemi a učením vůbec. Určitě je to lepší než katolická víra, ta mě nenadchla vůbec...asi proto, že jí "věřící" lidé zneužívali ke strašení lidí a hromadění bohatství.

Změna přichází pomalu.
Paul McCartney

Není tady

#40 25. 7. 2009 12:01

Lúthien
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Tam, kde Vysočina začíná...
Web

Natálie napsal(a):

Lúthien napsal(a):

Natálie napsal(a):

Je to takové čtení do klidu, kde tě nebude nic rušit. Pojednává o tom, jak si má začátečník počínat, když chce začít s meditacemi a učením vůbec. Určitě je to lepší než katolická víra, ta mě nenadchla vůbec...asi proto, že jí "věřící" lidé zneužívali ke strašení lidí a hromadění bohatství.

Díky, vypadá to zajímavě smile
Jojo, "ve jménu Boha" lidi páchali strašný věci....ale ani současná katolická víra mě vůbec neoslovuje usch

Svět je jako zrcadlo: směj se na něj, bude se na tebe smát. Mrač se na něj, i on se na tebe zamračí. Herbert Samuels

http://www.tvorbaprodusi.estranky.cz/

http://lpmf.lilypie.com/q91Ap1.png

Není tady

#41 27. 7. 2009 9:25

pomněnka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Ústecký kraj

Blossom napsal(a):

Ráda bych vás poprosila o návrat k tématu. Dík. smile  A zatím dobrou noc. sova

Mně se moc líbila knížka Malý Budha. Jenže už si nepamatuji jméno autorky, vím jen, že to byla žena usch Na takový ten začátek pochopení a nahlídnutí do budhismu je fajn a není ani moc tlustá big_smile

Jsme slepí a hluší k tomu nejkrásnějšímu co je ukryto v nás samých.

Není tady

#42 28. 7. 2009 22:58

Emma
♥♥♥♥♥--
Místo: Bratislava

Ja práve čítam knižku od lámu Ole Nydahla: Ako sa veci majú.
On je dán, teda európan, ktorý veľmi ľahkou a pútavou formou vie vysvetliť Buddhove učenia aj pre nás západniarov, z inej než indickej alebo tibetskej kultúry.
Práve minulý predĺžený víkend som bola na jeho buddhistickom kurze, tu u nás na Slovensku. Bol aj v Čechách, v Těnovicích.
Fantastickí ľudia, úžasná atmosféra, určite idem aj na iné... tummenupp

Ak chceš nájsť poklad, musíš na tenký ľad. rodna

Není tady

#43 29. 7. 2009 10:24

agewa
♥♥♥♥♥♥-

můj nejoblíbenější autor je OSHO.
říká se mu jogín - rebel. pokud ho začneš číst, je potřeba se opravdu nad tím , co píše zamyslet . dokáže všechno pěkně rozebrat, včetně různých náboženství.
mmch. o budhismu říká: je pěkné, když mnich dokáže pomocí meditace a práce na sobě se duchovně povznést, ovšem dejte mu ženu , děti a starost o jejich bydlení a výživu a pak teprve ukáže , jak je to s jeho duchovním vývojem.

Není tady

#44 29. 7. 2009 10:45

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

agewa napsal(a):

mmch. o budhismu říká: je pěkné, když mnich dokáže pomocí meditace a práce na sobě se duchovně povznést, ovšem dejte mu ženu , děti a starost o jejich bydlení a výživu a pak teprve ukáže , jak je to s jeho duchovním vývojem.

Tohle rika Osho o Buddhismu?  Kde?  Nemyslim ze ma na mysli Buddhismus.  smile

A on sam Osho ma vlastne zenu,deti?

Není tady

#45 29. 7. 2009 10:49

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha

hirondel napsal(a):

agewa napsal(a):

Osho asi nemá nic, je po smrti...

Není tady

#46 29. 7. 2009 11:39

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Turnov
Web

Osho je mi také blízký, třeba v kartách Osho zen tarot lez nalézt spoustu moudra, které mě oslovuje. Doporučuji smile

Žiju svůj život naplno bez strachů.

Není tady

#47 29. 7. 2009 11:48

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

Martinka1 napsal(a):

hirondel napsal(a):

agewa napsal(a):

Osho asi nemá nic, je po smrti...

Jasne Marti.  A nebo takhle:

-OSHO-
Nikdy se nenarodil - Nikdy nezemřel
Pouze navštívil tuto planetu Zemi mezi
11. prosincem 1931 a 19. lednem 1990

Mluvim o nem v pritomnosti. Nevim ale jestli zenu a deti mel , ma ,neco me vsak rika ze ne.  smile

Cesta se zenou a s detma a cesta bez nich, jsou bezpochyby dve ruzne cesty.  smile   Myslim ze to vedel,vi. wink

Není tady

#48 29. 7. 2009 13:09

agewa
♥♥♥♥♥♥-

ano, OSHO tu už není. dokonce vím, že vlastně ani jednu knihu nenapsal, všechny byly vydané z jeho přednášek. jestli měl ženu nevím, přesto si myslím, že to řekl, je hluboká pravda, lépe se duchovně "probouzí" pokud mám na starosti jen a jen sebe. Přesto žijeme mezi lidmi a s lidmi., tak si myslím, že takovéto odlučování ze společnosti není ta pravá cesta. většina našich problémů a strachů a starostí totiž s lidmi souvisí a naším ukolem je se naučit je zvládat, nikoliv se ze společnosti oddělit, tak jak to dělají třeba ti mniši.

Není tady

#49 29. 7. 2009 13:10

Zklamaná
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: u nás v Galaxii :-))
Web

offtopic Hir - máš plnou schránku offtopic

IDIOT SE UČÍ VLASTNÍMI CHYBAMI, MAGOR SE UČÍ DEBILITĚ OD IDIOTA…….JÁ SE UČÍM CIZÍMI CHYBAMI lol
Kdybych to, co mi tu někteří říkáte, proměnila na stravu, nežral by to ani můj pes!
Svět nekonečných možností - ten tvoří F+F+F+F+F+F {přesně v tomto pořadí}.
http://www.youtube.com/watch?v=uVR-jLWz_7A

Není tady

#50 29. 7. 2009 13:20

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

Zklamaná napsal(a):

offtopic Hir - máš plnou schránku offtopic

Myslim ze ne.  offtopic    Vis jak to je?  Ale mrknu na to.  smile

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí