8. června : Váení uivatelé, v současné době pracujeme na vylepení stránek Babinet.cz, co můe způsobovat občasné výpadky či problémy spojené zejména s přihlaováním. Na odstranění problémů a doladění detailů usilovně pracujeme. Děkujeme za pochopení. 8. června : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 28. května : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! |
|
|
Prosím, prosím napite mi nějaké rychlé recepty z těchto lutěnin. Vím e jsou zdravé, ale moc toho neznám. Chtěla bych dát i malé co má 2 roky i pro nás dospěláky. Díky moc
Není tady
Fazolové lusky na smetaně
Na drobné kostičky salám, lehce osmahnout, přidat lusky, zalít smetanou. V nálevu z fazolek rozmíchat mouku, přilít do hrnce, míchat, aby se neudělaly molky, provařit. Po uvaření osolit, opepřit, a buď přidat kyselou smetanu nebo citrónovou ávu podle chuti.
Fazole se sýrem
Fazole uvařit (nebo konzervu), do horkých zamíchat nastrouhaný tvrdý sýr, osolit, opepřit. Pro dospělé přidat du křupava osmaené kostičky uzeného bůčku, anglické nebo tvrdí klobásky (bez vypečeného tuku), případně jetě přistrouhnout trochu nivy. Dá se to jíst buď takhle, nebo jetě chvíli zapékat.
Není tady
Jeí toho je!!!!
Můu poprosit aspoň o recept na ty kae fazolová, hrachová, čočková a fazole v rajčatové omáčce a fazolovou polívku?
Jak dělá tu jahelnou a pohankovou kai kai, vaří v mlíku?
Není tady
miluju zelený hráek s duenou mrkví na smetaně. A pak klasiku kae čočková - ta bude tuto sobotu, hrachová i fazolová. Je pořád stejné, uvařit v osolené vodě, zahustit zásmakou, dochutit (česnek, vegeta, pepř, ocet,.... prostě co komu chutná)
Není tady
Tak něco konkrétního, třeba tohle:
Fazole s uzeninou
Fazole, klobása, cibule, olej, sladká mletá paprika, pepř, kečup, sojovka
Máčené fazole uvaříme do měkka. Na cibulo-paprikový základ dáme nakrájenou uzeninu a opraíme. Dochutíme pepřem, kečupem a sojovkou. Přidáme uvařené fazole a zamícháme.
Nebo můe před koncem přidat jetě nasekaný strouek česneku.
Není tady
Rychlé čočkové rizoto:
Uvaříme předvařenou čočku a pytlík rýe ve varných sáčcích, smícháme dohromady a pomastíme osmaenou cibulkou (případně se slaninou, anglickou či nějakým opečeným salámem).
Není tady
Fazole po bretaňsku
-----------------------
Bílé fazole uvaříme doměkka s bobkáčem. Slijeme, ale vývar nevyhodíme. Osmaíme cibulku dozlatova, přidáme na kostičky nakrájený měkký salám, opečeme, zapráíme moukou a rozředíme trochou vývaru z fazolí. Přidáme mletou sl. papriku, přidáme fazole, osolíme, opepříme, přidáme 3 rozmačkané strouky česneku a ochutíme trochou jemného kečupu.
Je to výborné s chlebem, nebo více naředěné, jako omáčka s knedlíkem.
Není tady
TMAVÉ FAZOLE
Namočit - uvařit + na kostičky brambory, nahrubo strouhanou mrkev + cibuli na kostičky. Sůl - pepř - ocet. Vaří se to a je to skoro na kai.
(+ červené víno) + tmavý chléb.
BÍLÉ FAZOLE
Namočit - uvařit.
Na tuk hodit cibulku a zesklovatí + 2 bobkové listy, pepř, tymián, sladká paprika, 5 celých pepřů, 1 hřebíček, 3 kuličky nového koření.
Směs zalejeme fazolemi s trokou vody. Povařit + 2 líce octa, lehačka (trochu zahustit moukou) + tmavý chléb.
Upravil(a) Verča (11. 2. 2006 16:15)
Není tady
VEC - fazole, kroupy, uzené
300g bílých fazolí, 200g velkých krup, sůl, 1 cibule, 300g uzeného bůčku nebo krkovičky,olej.
Fazole namočíme - uvaříme . V dostatečném mnoství vody uvaříme zvlá kroupy. Na oleji zpěníme cibulku a opečeme v ní na kostky nakrájené uzené maso. Přidáme fazole a kroupy a ve společně necháme dojít 20 minut pod pokličkou v troubě. Podáváme s hlávkovým nebo zeleninovým salátem.
Není tady
Čočkový salát:
Čočku uvaříme společně s bobkovým listem a několika kuličkami nového koření, scedíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, olivový olej a dochotíme octem, hořčicí, sojovou omáčkou a solí. Ve přiměřeně a dle chuti.
Není tady
Ero napsal(a):
Kae - čočku, fazole nebo hrách namočím večer před vařením, pak uvařím do měkka.Horké prolisuji nebo rozmixuji , přidám kousek másla,pepř,súl,trochu mléka a jetě chvíli povařím. Polévky z čočky,fazolí,hrachu - rovně namočím předem, vařím, ale já přidávám i zeleninu/mrkev,petrel,celer/, nakonec trochu vegety nebo i masox,dochutím octem nebo citronem.Do fazolové přidávám, pokud je, bud orestovaný kabanos,klobásu nebo salám na kousky a máme rádi i cibulku na drobno, ale to je o chuti......
Lutěninové kae je dobré ochutit česnekem a majoránkou.
Hrstková polévka
1.5 l vody | 200 g lutěnin (hrachu, fazolí, čočky) 40 g sádla | 30 g hladké mouky | sůl | majoránka | česnek | 250 ml mléka
Příprava:Přebrané a předem namočené lutěniny druhý den uvaříme doměkka. Přidáme jíku ze sádla a mouky, dobře ji provaříme dále přidáme česnek utřený se solí, rozemnutou majoránku.Je to moc dobrá polévka.Nejlepí je tam dát ty lutěniny vechny,hrách,fazoli i čočku.
Dneska jsem dělala k obědu cizrnovou kai. Dělá se v podstatě stejně jako hrachovka, ale nám cizrnová chutná víc, protoe je jemnějí a má takovou oříkovou chu.
KAE Z CIZRNY
Přes noc dám do hrnce s vodou namočit cizrnu. Ráno vodu sliju (někdo ale vaří v tée vodě), dám rovnou novou horkou vodu a vařím asi tak půl hodiny, a je cizrna na skus měkká. Před koncem varu trochu zasolím, ale není potřeba moc - cizrna má příjemnou chu i sama o sobě. Pak ji rozmixuju i s vodou, ve které se vařila. Mezitím si na másle osmaím najemno pokrájenou cibulku. Kdy je hotová, zasypu ji několika lícemi polohrubé mouky a trochu opraím (pečlivě míchat ode dna). Pak zaliju trochou studeného mléka a chvilku povařím. Nakonec přidám rozmixovanou cizrnu a dobře promíchám. Podle potřeby příp. jetě zředím nebo dosolím. Můe se přidat i lisovaný česnek a majoránka, ev. jiné koření (mukátový oříek atd.). K cizrnové kai jsou dobré např. smaené zeleninové nebo sýrové placičky.
Není tady
Fazolová patika -uvaříme fazoli klasickým způsobem.Uvařenou pomeleme na jemno.Přidáme česnek,majoránku,petku soli,troku pepře a trochu olivového oleje. čočkové karbenátky-čočku uvaříme klasickým způsobem.Uvařenou buď pomeleme nebo necháme tak.Přidáme sůl,česnek,majoránku,mletý pepř, 1-2 vejce,trochu mouky,trochu strouhanky tak aby z toho vznikla hmota na karbenátky.Mono do hmoty přidat papriku,petrelku,cibuli,rajče,porek,brokolici,atd... Utvoříme placičky a usmaíme.
Ja miluji cocku, fazole a hrach a jednou jsem nasla recept na COCKOVY HRNEC. Zrovna vcera jsem to varila a je to moc dobre a tak se s Vami o ten recept podelim.
400 g cocky, 2 mrkve, 1 cibule, 1 porek, kostka masoxu, hrst hub (susenych) 700 g brambor, 350 g vurtu, 100 g anglicke slaniny, 2 lzice kecupu, 1 bobkovy list, sul, pepr, ocet, lzice masla, tymian.
Pres noc nechat namocit houby a cocku. Oloupanou mrkev a celer nakrajime na male kosticky, slaninu na prouzky, vurty na masle a slaninu zpemime spolecne s cibulime, pridame mrkev, celer, porek, opeceme a zalijeme 1 litrem vody. dame kostku masoxu a osolime, opeprime, pridame bobkovy list, tymian, houby a cocku. Promiachema arime pod poklickou asi 45 minumt. Pak pridame brambory a varime jeste 15 minut. Ke konci dame vurty, kecup, promichame, zakapneme octem a osolime, kratce povarime.
Není tady
Lutěniny by se neměly vařit v té vodě, do které byly namáčeny, uvolní se z nich kodlivé aflatoxiny (to není překlep - nejsou to alfa..ale skutečně aflatoxiny)....(dlouho jsem dělala technologa stravování a také to bylo v jednom pořadu Pod pokličkou). Jsou to plísně.
Upravil(a) Bety (16. 3. 2006 8:04)
Není tady
Kovbojské fazole---Fazole uvaříme klasickým způsobem.Do uvařených fazolí přidáme cibulovo paprikovou zásmaku.Povaříme.Přidáme opečeny salám na kostičky.Dochutíme solí,mletým pepřem,česnekem,majoránkou.Můeme přidat lečo,rajský protlak,kečup......
Není tady
Tak jsem poprvé v ivotě koupila fazolové lusky (mraené) a teď tápu, co z toho udělat
Není tady
Kratko orestovat na masle ... a hned zjest ... kludne same. Aj ked na angl.sl. su lepsie
Není tady
Oxi napsal(a):
Kratko orestovat na masle ... a hned zjest ... kludne same. Aj ked na angl.sl. su lepsie
Určitě taky vyzkouím, mám jich velký pytel z Makra
Není tady
ja si robievam aj orestovane kuracie maso s faz.luskami zaliate smotanou s curry pastou s kurkumou a kokosovym mliekom.
Není tady
Fazolové lusky prý jsou hrozně zdravé, dělám si je často. Nejraděli orestované na slanině, pak přidám buď strouhaný nebo tavený sýr.
Není tady
ita napsal(a):
Fazolové lusky prý jsou hrozně zdravé, dělám si je často. Nejraděli orestované na slanině, pak přidám buď strouhaný nebo tavený sýr.
No tak jsem to dneska takle udělala, akorát jsem tam cvrkla troku smetany, aby se ten sýr lépe rozpustil a dala trochu česneku. Bylo to teda trochu mastnějí, ale moc nám to chutnalo- u není
Není tady
Uvařené v mírně osolené a okyselené vodě a smíchané s vykvařenou anglickou slaninou, jsou moc dobré jako příloha k minutce.
Jinak je taky dělám klasicky- orestovat na cibulce, trochu podlít vodou, udusit do měkka a zahustit zakysanou smetanou s trochou mouky nebo krobové moučky. K tomu brambory, maso, nebo jen vajíčko.
Není tady