29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Prosím, prosím napište mi nějaké rychlé recepty z těchto luštěnin. Vím že jsou zdravé, ale moc toho neznám. Chtěla bych dát i malé co má 2 roky i pro nás dospěláky. Díky moc
Není tady
Fazolové lusky na smetaně
Na drobné kostičky salám, lehce osmahnout, přidat lusky, zalít smetanou. V nálevu z fazolek rozmíchat mouku, přilít do hrnce, míchat, aby se neudělaly žmolky, provařit. Po uvaření osolit, opepřit, a buď přidat kyselou smetanu nebo citrónovou šťávu podle chuti.
Fazole se sýrem
Fazole uvařit (nebo konzervu), do horkých zamíchat nastrouhaný tvrdý sýr, osolit, opepřit. Pro dospělé přidat du křupava osmažené kostičky uzeného bůčku, anglické nebo tvrdší klobásky (bez vypečeného tuku), případně ještě přistrouhnout trochu nivy. Dá se to jíst buď takhle, nebo ještě chvíli zapékat.
Není tady
Ježíš toho je!!!!
Můžu poprosit aspoň o recept na ty kaše fazolová, hrachová, čočková a fazole v rajčatové omáčce a fazolovou polívku?
Jak děláš tu jahelnou a pohankovou kaši kaši, vaříš v mlíku?
Není tady
miluju zelený hrášek s dušenou mrkví na smetaně. A pak klasiku kaše čočková - ta bude tuto sobotu, hrachová i fazolová. Je pořád stejné, uvařit v osolené vodě, zahustit zásmažkou, dochutit (česnek, vegeta, pepř, ocet,.... prostě co komu chutná)
Není tady
Tak něco konkrétního, třeba tohle:
Fazole s uzeninou
Fazole, klobása, cibule, olej, sladká mletá paprika, pepř, kečup, sojovka
Máčené fazole uvaříme do měkka. Na cibulo-paprikový základ dáme nakrájenou uzeninu a opražíme. Dochutíme pepřem, kečupem a sojovkou. Přidáme uvařené fazole a zamícháme.
Nebo můžeš před koncem přidat ještě nasekaný stroužek česneku.
Není tady
Rychlé čočkové rizoto:
Uvaříme předvařenou čočku a pytlík rýže ve varných sáčcích, smícháme dohromady a pomastíme osmaženou cibulkou (případně se slaninou, anglickou či nějakým opečeným salámem).
Není tady
Fazole po bretaňsku
-----------------------
Bílé fazole uvaříme doměkka s bobkáčem. Slijeme, ale vývar nevyhodíme. Osmažíme cibulku dozlatova, přidáme na kostičky nakrájený měkký salám, opečeme, zaprášíme moukou a rozředíme trochou vývaru z fazolí. Přidáme mletou sl. papriku, přidáme fazole, osolíme, opepříme, přidáme 3 rozmačkané stroužky česneku a ochutíme trochou jemného kečupu.
Je to výborné s chlebem, nebo více naředěné, jako omáčka s knedlíkem.
Není tady
TMAVÉ FAZOLE
Namočit - uvařit + na kostičky brambory, nahrubo strouhanou mrkev + cibuli na kostičky. Sůl - pepř - ocet. Vaří se to až je to skoro na kaši.
(+ červené víno) + tmavý chléb.
BÍLÉ FAZOLE
Namočit - uvařit.
Na tuk hodit cibulku až zesklovatí + 2 bobkové listy, pepř, tymián, sladká paprika, 5 celých pepřů, 1 hřebíček, 3 kuličky nového koření.
Směs zalejeme fazolemi s troškou vody. Povařit + 2 lžíce octa, šlehačka (trochu zahustit moukou) + tmavý chléb.
Upravil(a) Verča (11. 2. 2006 16:15)
Není tady
ŠVEC - fazole, kroupy, uzené
300g bílých fazolí, 200g velkých krup, sůl, 1 cibule, 300g uzeného bůčku nebo krkovičky,olej.
Fazole namočíme - uvaříme . V dostatečném množství vody uvaříme zvlášť kroupy. Na oleji zpěníme cibulku a opečeme v ní na kostky nakrájené uzené maso. Přidáme fazole a kroupy a vše společně necháme dojít 20 minut pod pokličkou v troubě. Podáváme s hlávkovým nebo zeleninovým salátem.
Není tady
Čočkový salát:
Čočku uvaříme společně s bobkovým listem a několika kuličkami nového koření, scedíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, olivový olej a dochotíme octem, hořčicí, sojovou omáčkou a solí. Vše přiměřeně a dle chuti.
Není tady
Ero napsal(a):
Kaše - čočku, fazole nebo hrách namočím večer před vařením, pak uvařím do měkka.Horké prolisuji nebo rozmixuji , přidám kousek másla,pepř,súl,trochu mléka a ještě chvíli povařím. Polévky z čočky,fazolí,hrachu - rovněž namočím předem, vařím, ale já přidávám i zeleninu/mrkev,petržel,celer/, nakonec trochu vegety nebo i masox,dochutím octem nebo citronem.Do fazolové přidávám, pokud je, bud orestovaný kabanos,klobásu nebo salám na kousky a máme rádi i cibulku na drobno, ale to je o chuti......
Luštěninové kaše je dobré ochutit česnekem a majoránkou.
Hrstková polévka
1.5 l vody | 200 g luštěnin (hrachu, fazolí, čočky) 40 g sádla | 30 g hladké mouky | sůl | majoránka | česnek | 250 ml mléka
Příprava:Přebrané a předem namočené luštěniny druhý den uvaříme doměkka. Přidáme jíšku ze sádla a mouky, dobře ji provaříme dále přidáme česnek utřený se solí, rozemnutou majoránku.Je to moc dobrá polévka.Nejlepší je tam dát ty luštěniny všechny,hrách,fazoli i čočku.
Dneska jsem dělala k obědu cizrnovou kaši. Dělá se v podstatě stejně jako hrachovka, ale nám cizrnová chutná víc, protože je jemnější a má takovou oříškovou chuť.
KAŠE Z CIZRNY
Přes noc dám do hrnce s vodou namočit cizrnu. Ráno vodu sliju (někdo ale vaří v téže vodě), dám rovnou novou horkou vodu a vařím asi tak půl hodiny, až je cizrna na skus měkká. Před koncem varu trochu zasolím, ale není potřeba moc - cizrna má příjemnou chuť i sama o sobě. Pak ji rozmixuju i s vodou, ve které se vařila. Mezitím si na másle osmažím najemno pokrájenou cibulku. Když je hotová, zasypu ji několika lžícemi polohrubé mouky a trochu opražím (pečlivě míchat ode dna). Pak zaliju trochou studeného mléka a chvilku povařím. Nakonec přidám rozmixovanou cizrnu a dobře promíchám. Podle potřeby příp. ještě zředím nebo dosolím. Může se přidat i lisovaný česnek a majoránka, ev. jiné koření (muškátový oříšek atd.). K cizrnové kaši jsou dobré např. smažené zeleninové nebo sýrové placičky.
Není tady
Fazolová paštika -uvaříme fazoli klasickým způsobem.Uvařenou pomeleme na jemno.Přidáme česnek,majoránku,špetku soli,trošku pepře a trochu olivového oleje. čočkové karbenátky-čočku uvaříme klasickým způsobem.Uvařenou buď pomeleme nebo necháme tak.Přidáme sůl,česnek,majoránku,mletý pepř, 1-2 vejce,trochu mouky,trochu strouhanky tak aby z toho vznikla hmota na karbenátky.Možno do hmoty přidat papriku,petrželku,cibuli,rajče,porek,brokolici,atd... Utvoříme placičky a usmažíme.
Ja miluji cocku, fazole a hrach a jednou jsem nasla recept na COCKOVY HRNEC. Zrovna vcera jsem to varila a je to moc dobre a tak se s Vami o ten recept podelim.
400 g cocky, 2 mrkve, 1 cibule, 1 porek, kostka masoxu, hrst hub (susenych) 700 g brambor, 350 g vurtu, 100 g anglicke slaniny, 2 lzice kecupu, 1 bobkovy list, sul, pepr, ocet, lzice masla, tymian.
Pres noc nechat namocit houby a cocku. Oloupanou mrkev a celer nakrajime na male kosticky, slaninu na prouzky, vurty na masle a slaninu zpemime spolecne s cibulime, pridame mrkev, celer, porek, opeceme a zalijeme 1 litrem vody. dame kostku masoxu a osolime, opeprime, pridame bobkovy list, tymian, houby a cocku. Promiachema arime pod poklickou asi 45 minumt. Pak pridame brambory a varime jeste 15 minut. Ke konci dame vurty, kecup, promichame, zakapneme octem a osolime, kratce povarime.
Není tady
Luštěniny by se neměly vařit v té vodě, do které byly namáčeny, uvolní se z nich škodlivé aflatoxiny (to není překlep - nejsou to alfa..ale skutečně aflatoxiny)....(dlouho jsem dělala technologa stravování a také to bylo v jednom pořadu Pod pokličkou). Jsou to plísně.
Upravil(a) Bety (16. 3. 2006 8:04)
Není tady
Kovbojské fazole---Fazole uvaříme klasickým způsobem.Do uvařených fazolí přidáme cibulovo paprikovou zásmažku.Povaříme.Přidáme opečeny salám na kostičky.Dochutíme solí,mletým pepřem,česnekem,majoránkou.Můžeme přidat lečo,rajský protlak,kečup......
Není tady
Tak jsem poprvé v životě koupila fazolové lusky (mražené) a teď tápu, co z toho udělat
Není tady
Kratko orestovat na masle ... a hned zjest ... kludne same. Aj ked na angl.sl. su lepsie
Není tady
Oxi napsal(a):
Kratko orestovat na masle ... a hned zjest ... kludne same. Aj ked na angl.sl. su lepsie
Určitě taky vyzkouším, mám jich velký pytel z Makra
Není tady
ja si robievam aj orestovane kuracie maso s faz.luskami zaliate smotanou s curry pastou s kurkumou a kokosovym mliekom.
Není tady
Fazolové lusky prý jsou hrozně zdravé, dělám si je často. Nejraděli orestované na slanině, pak přidám buď strouhaný nebo tavený sýr.
Není tady
ita napsal(a):
Fazolové lusky prý jsou hrozně zdravé, dělám si je často. Nejraděli orestované na slanině, pak přidám buď strouhaný nebo tavený sýr.
No tak jsem to dneska takle udělala, akorát jsem tam cvrkla trošku smetany, aby se ten sýr lépe rozpustil a dala trochu česneku. Bylo to teda trochu mastnější, ale moc nám to chutnalo- už není
Není tady
Uvařené v mírně osolené a okyselené vodě a smíchané s vyškvařenou anglickou slaninou, jsou moc dobré jako příloha k minutce.
Jinak je taky dělám klasicky- orestovat na cibulce, trochu podlít vodou, udusit do měkka a zahustit zakysanou smetanou s trochou mouky nebo škrobové moučky. K tomu brambory, maso, nebo jen vajíčko.
Není tady