|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
myslím, že trochu zaměňuješ mužský princim za mužskou roli v životě. Tu mužskou nebo ženskou roli nemusíme odkoukat pouze od rodičů, ale také jsou v okolí strýcové, tety, babičky a dědečkové. I tam lze hledat vzorce chování.
Mužský princip sou ty "chlapské vlastnosti" které nám jsou dány a u tebe jasně převažují, či na venek se projevují ženské vlastnosti. Jen se mi zdá, že s nimi nejsi spokojena. Možná proto, že máma ti předala jiné vzorce chování. Tedy být samostatná. A z toho roporu mohou pocházet tvoje obavy. Bylo by dobře, kdybys oboje dokázala ve své duši přijmout.
Není tady
ViktorkaLove napsal(a):
když žena toho svého "ženského principu" nemá dostatek, neumí "mužský princip" dostatečně rozpoznat, využít, a tim pádem ani ocenit

Není tady
PavlaH napsal(a):
... Tu mužskou nebo ženskou roli nemusíme odkoukat pouze od rodičů, ale také jsou v okolí strýcové, tety, babičky a dědečkové.
No, právě že nebyli. Dědečkové vůbec, poslední zemřel, když mi byly dva roky... máma nového chlapa nepřivedla, a od těch málo dalších mužů v rodině jsme byli poměrně daleko a viděla jsem je v "akci" pár dní v roce...
Takže myslím, že "nedostatek muže v blízkém okolí" to ovlyvnit může...
Mužský princip sou ty "chlapské vlastnosti" které nám jsou dány a u tebe jasně převažují, či na venek se projevují ženské vlastnosti. Jen se mi zdá, že s nimi nejsi spokojena. Možná proto, že máma ti předala jiné vzorce chování. Tedy být samostatná... A z toho roporu mohou pocházet tvoje obavy
. Ba ne. Dlouho jsem nebyla spokojena s tím, že "cítím, že jsem žena", ale jaksi to neumím prosadit. A určitě ne proto, že mě máma naučila být samostatná - to ne ona, ale život mě donutil...
...Bylo by dobře, kdybys oboje dokázala ve své duši přijmout...
Nechci vypadat jako krkavčí dcera (i když jsem jí asi dlouho byla...), ale dnes s odstupem času vím, že máma ve mně mé ženství ubíjela. Proč, to nevim. Bylo to takové to, nefňukej... a vykašli se na to...
Když jsem se naučila "fňukat", ejhle, všechno šlo najednou líp. Tak se mi to oboje jaksi postupně, a dost rychle, vyrovnalo samo..., ale je fakt, že jsem k tomu potřebovala terapeutku a také pár velice sugestivních snů...
Není tady
PavlaH napsal(a):
myslím, že trochu zaměňuješ mužský princim za mužskou roli v životě. Tu mužskou nebo ženskou roli nemusíme odkoukat pouze od rodičů, ale také jsou v okolí strýcové, tety, babičky a dědečkové. I tam lze hledat vzorce chování.
Pavlo, třeba v mém okolí nebylo jak okoukat ty ženské a mužské role v životě. Máma je vdova, její sestry jsou taky vdovy.. dost mi to vadí, to, že neznám fungující rodinu, ať už vlastní, nebo aspoň v blízkém příbuzenstvu. Dědu jsem taky žádnýho nepoznala... prostě bída. Chlapům opravdu nerozumím a mám problém je požádat o pomoc. Je ve mně zakořeněný, že bych to (cokoli) měla nějak udělat sama, bez číkoli pomoci. Anebo na to rezignovat a věnovat se něčemu jinému...
Nejsem křehotinka, neumím být za dámu... (ale učím se...) Naopak, když si jednou za čas vezmu podpatky a kabelku, v podpatcích trapně kulhám a do kabelky se mi snaží nacpat přítel ještě jeho věci...
No je přede mnou ještě dlouhá cesta.
Není tady
ViktorkaLove napsal(a):
...dnes s odstupem času vím, že máma ve mně mé ženství ubíjela. Proč, to nevim. Bylo to takové to, nefňukej... a vykašli se na to...
Když jsem se naučila "fňukat", ejhle, všechno šlo najednou líp. Tak se mi to oboje jaksi postupně, a dost rychle, vyrovnalo samo..., ale je fakt, že jsem k tomu potřebovala terapeutku a také pár velice sugestivních snů...
Viktorko, máme ohledně té původní rodiny zdá se poměrně dost společného...
Nj, taky jsem od mámy naučená nefňukat (anebo když fňukat, tak důsledně v ústraní). Třeba i když je mi blbě, nic neříkat, já přece zvládnu všechno... Můžeš dát návod, "jak se naučit fňukat"?
Není tady
Nejdřív jsem musela pochopit s doktorkou, že mám "vnitřní dítě". Pak jsem musela pochopit, že chce ode mne "kolíbat". Potom už to šlo lehce: nejdřív sama kolíbat (litovat se a řádně se vybrečet, vyvztekat a pod. - u mně to bylo tak...), pak donutit své okolí (netušili, že mám "dítě" - něco co si přeju jenom SAMA PRO SEBE), aby ho "pokolíbali"... i matce jsem řekla, že nejsem žádná onuce a nenechám si mluvit do svých přání, a co si o nich myslí, je mi lautr fuk (do té doby bylo všechno z mé strany stručně řečeno "špatně"...)..., mno, a pak jsem si to vyzkoušela na chlapech, nejdřív namátkou (ale zřejmě díky rostoucí vnitřní ženě jsem se ztrefila, alespoň do "pokolébání mého děťátka" z jeho strany... zbožňoval mě, což jsem do té doby nepoznala...) a později programovaně, věda, že I JÁ BYCH MĚLA zbožňovat toho, kdo zbožňuje mě...
To pofňukávání a fňukání je pak tůůůze roztomilé a příjemné...
Po tvrdém nácviku možu fňukat dokonce aj u matky... ona sice netuší, co to je stěžovat si na nedostatek něčeho (čehokoliv, páč se mi zdá, že ona od života už nic neočekává), ale naučila se na stará kolena (už dva dny je jí 80 let) mně nechat domluvit, vyslechnout a politovat, což předtim jaksi nedokázala a vždy odvedla řeč na někoho jiného, kdo podle ní byl mnohem lepší a šikovnější, než já... pfuj, já se snad rozbrečím i teď... uááá
Je to dostatečný rozbor? Další asik spíš do SZ... 
Není tady
mary.one napsal(a):
Nejsem křehotinka, neumím být za dámu... (ale učím se...) Naopak, když si jednou za čas vezmu podpatky a kabelku, v podpatcích trapně kulhám a do kabelky se mi snaží nacpat přítel ještě jeho věci...
No je přede mnou ještě dlouhá cesta.
Jo, ještě jsem ti chtěla říct konkrétně z toho, co jsi napsala: Třeba začni fňukat zrovna proto, že v kramflekách klopýtáš, páč tě těží ten CHLAPUV šroubovák v kabelce a chybí ti JEHO PEVNÉ RÁMĚ...
Uvidíš, svět se nezboří, on sklopí oči, kabelku ti odlehčí a své mužné rámě ti s hrdostí nastaví... pak, až si v těch kramflekách budeš jistá, odneseš mu v kabelce aj celej kufr nářadí..., páč ho miluješ, no ne?

A ta cesta bude dlouhá jenom tolik, co tvůj pán tu první slzičku utře svojí chápavou dlaní...
Upravil(a) ViktorkaLove (3. 8. 2009 14:54)
Není tady
Blossom napsal(a):
Přečetla jsem si tohle vlákno a můj názor je: Podle mě přílišné "nimrání se a umělé pitvání" v duši, nucené škatulkování tzv. mužského a ženského principu. Vytváření složitých definic na celkem jednoduché věci (např. "alternativní formy mužství"
![]()
![]()
)
Kdybych už přistoupila na toto škatulkování, vychází mi, že to snad mám uvnitř s mužským a ženským principem v souladu - např. nehysterčím, když mám vyhodit pavouka apod, cítím se dobře jako žena a mužské věci prakticky zvládám.
Ale zaujala mě otázka mary.one na ženy vychovávané matkou, zda nemají obraz světa navždy pochroumaný...
K tomu chci říct jen jedno - někdo to má dané "od boha", a nemusí to ani nikde odkoukávat: Můj báječný skorozeťák tátu nikdy nepoznal, vychovávala ho jen mamka. Neměl kde odkoukat mužské vzory, a přesto je to chlap, který si se vším umí poradit, postavil si dům skoro jen svépomocí (ač to nikdy nedělal), se vším si umí poradit, jak prakticky, tak jinak, prostě je to chlap s velkým CH, ačkoli otec v jeho výchově nebyl.
Takže se neděste vy z neúplných rodin, nejste z principu odepsané, pochroumané atd. Fakt nejste.
Ale vy si pořád pletete mužský práce s mužským principem .....to s tím vůbec nesouvisí.........žena muže být slabá a chovat se žensky a přitom umí cokoliv přidělat ......já jsem celý život víc muž a neumím přidělat nic...ve vztazích ovšem vládnu ...........můj táta doma rozhodoval a neuměl ani vyměnit žárovku , byl docent na VŠ.......to že někdo umí něco opravit , neznamená že se o něj můžete opřít ........o většinu chlapů se opřít nedá, když jde na lámání chleba........jsou to slaboši ......
Není tady
Blossom napsal(a):
..........Takže se neděste vy z neúplných rodin, nejste z principu odepsané, pochroumané atd. Fakt nejste.
Mám stejný názor
Nikdy mě táta moc nevychovával, postupně už v raném dětství jsme mu byli ukdradení a pak už se s ním ani neviděli. Vpodstatě nás vychovávala jenom mamka. Myslím ale že např. vztah k mužům mám úplně zdravý a normální. Rozumím si s nimi, jsou občas legrační, ale jsou bezva
A bratr, to je chlap jak má být. Vzor doma opravdu neměl, tak si někdy říkám, kde to všechno pochytil 
Musím ale ještě dodat, že co se týká mé vnitřní ženy, byla taková potlačená. No ale co, trocha snahy a spravilo se to. Aspoň mám ten pocit a okolí taky 

Není tady
ViktorkaLove napsal(a):
Po tvrdém nácviku možu fňukat dokonce aj u matky... ona sice netuší, co to je stěžovat si na nedostatek něčeho (čehokoliv, páč se mi zdá, že ona od života už nic neočekává), ale naučila se na stará kolena (už dva dny je jí 80 let) mně nechat domluvit, vyslechnout a politovat, což předtim jaksi nedokázala a vždy odvedla řeč na někoho jiného, kdo podle ní byl mnohem lepší a šikovnější, než já... pfuj, já se snad rozbrečím i teď... uááá
![]()
Je to dostatečný rozbor? Další asik spíš do SZ...
To je jako pohádka
Gratuluji, to není jen tak 

Není tady
Lúthien napsal(a):
Blossom napsal(a):
..........Takže se neděste vy z neúplných rodin, nejste z principu odepsané, pochroumané atd. Fakt nejste.
Mám stejný názor
Nikdy mě táta moc nevychovával, postupně už v raném dětství jsme mu byli ukdradení a pak už se s ním ani neviděli. Vpodstatě nás vychovávala jenom mamka.
Myslím, že tady je ten omyl: Váš otec PŘÍTOMEN byl, ač teda zrřejmě nebyl ideálním vzorem... Já myslím, že i tato skutečnost může pomoct budovat ZDRAVÝ vztah k mužům, právje proto, že "víme, že tudy ne"... Ale kde FYZICKY někdo není přítomen, vzor, a podloubí pro vytvoření obrazu, představy, schematu a pod., se nevytvoří... nemají na základě čeho. Pak místo pro reálný obraz zaplní něco "vyčteného, vymyšleného, vysněného, vypozorovaného"... a vznikají další a další problémy, páč je to většinou daleko skutečnosti...
Myslím ale že např. vztah k mužům mám úplně zdravý a normální. A bratr, to je chlap jak má být. Vzor doma opravdu neměl, tak si někdy říkám, kde to všechno pochytil
No právě že měl. Ten zápo*ný. Ovšem tasky může sloužit k vytváření kladného obrazu, jak jsem už psala výše... a uvás evidentně posloužil.
Podle mě deformace vzniká jenom při nepřítomnosti, a to naprosté, absolutní druhého rodiče... proto já osobně jsem zástancem spíše aj skřípajících rodin, než pro každý prd se hned rozvádět... lepší dívat se děcku na hádající se dvě pohlaví, než na relativně spokojené a klidné jedno, je jedno jestli žena, či muž...
Musím ale ještě dodat, že co se týká mé vnitřní ženy, byla taková potlačená. No ale co, trocha snahy a spravilo se to. Aspoň mám ten pocit a okolí taky
Vidíš? A to je ono. Zlobivý taťka ti vnitřní ženu pošlapával, ale nezabil li, nezničil... a jsem si jista, že něco pozitivního pro ni udělat musel, páč by její rehabilitace nebyla tak jednoduchá...
Upravil(a) ViktorkaLove (8. 8. 2009 13:20)
Není tady
Lúthien napsal(a):
ViktorkaLove napsal(a):
Po tvrdém nácviku možu fňukat dokonce aj u matky...
To je jako pohádka
Gratuluji, to není jen tak
No, to máš pravdu... a já musim "přiznat barvu", její
"bezmezné tvarování mé osobnosti" nebylo jediné, snažila se "přeonačovat" aj svá vnoučata a to dost drastickým a bolavým způsobem (budeš mít zelené gatě, ptz.ty co ti dala ta nerozumná máma, jsou nanic, A BASTA!... a pod. - to byl proslov prosím k 18ti leté vnučce, kt. si mimochodem své gatě vybírala podle svého vkusu už nejméně osm let... ale toto jsou všechno jenom střípky...), což vyústilo až jejím zhroucením, když už i poslední manipulovatelné děcko se postavilo na odpor a dalo jí jasně najevo, že sebou nenechá smýkat jak špinavým hadrem...
2 a půl měsíce pobyla v psychiatrické léčebně, odkud se vrátila fakt jak vyměněná... Pro mne je to záhada a neuvěřitelné cosi..., pláč, slzy, vztek, vzdor, odpor, neshody, trápení, odmítání... nic ji neodradilo od jejího způsobu jednání s námi, 30 let to trvalo..., až najednou... léky+odloučení od rodiny+pravděpodobně uviděla daleko "horší vjecy", než je její nezřízená dcera (=já) a neposlušné a nevděčné vnučky, které si drze dovolí mít jinačí názor než má ona...
Víš, takže doopravdy pohádka... a to pro mne nepochopena, zatím...
Není tady