6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Holky, odjíždím v létě prvně k moři, ráda bych si navařila do flašek od okurek, poradíte co a jak dlouho zavařovat? Máte s tím někdo zkušenosti. Díky mášena
Není tady
Ahoj, zkušenost s tím mám a to velmi špatnou. Na dovolenou jsem zavařila guláš a vepř. játra na cibulce a u obou se do týdne vyfouklo víčko a zavařený sklenice letěly do popelnice. Ale vím, že to jde, zřejmě jsem někde udělala chybu, kamarádka byla úspěšnější....
Není tady
no nevím, s tím by se tedy nepatlala. To už při cenách dopravy a ubytování se stravování dá zvládnout finančně taky a aspoň ochutnáš něco jiného.
Není tady
Dřív jsem to taky dělávala, zavařovala jsem maso 2,5 hodiny pod červeným víčkem. Neměla jsem s tím problémy, ale už bych se s tím nepatlala. Využila bych těstoviny a konzervy už hotové
Není tady
deves napsal(a):
Dřív jsem to taky dělávala, zavařovala jsem maso 2,5 hodiny pod červeným víčkem. Neměla jsem s tím problémy, ale už bych se s tím nepatlala. Využila bych těstoviny a konzervy už hotové
Jaké červené víčko máš na mysli? To šroubovací? Jinak děkuji za názory. Já se s tím patlat budu, jsem ráda, že s vypětím všech sil našetřím na pobyt a cestu, takže na kapesné už toho moc nebude, spíš jen zmrzliny, ovoce a tak. Jsem sama s dětmi, takže žádné vyskakování.
Není tady
cilka napsal(a):
Ale na to zavařování potřebuješ taky maso a to je v konečném důsledku ještě dražší než ty konzervy. Taky jsem byla takhle s dětmi u moře a váhala jsem jak s jídlem, jenže oni mají bezlepkovou dietu a tak (v té době) bylo 95% konzerv pro ně tabu. Navíc musíš brát v úvahu, že tyto konzervy (pokud jsou ve skle) velmi často (až 30%) při přepravě nevydrží, vždy se víčko hne nebo tak. Nesnáší teplo... Masena, já bych tohle opravdu neriskovala, v té konzervě ač doma v pořádku, ti během přepravy a skladování v teple (budeš mít lednici?) může vzniknout botulin a to by za to nestálo. Ty konzervy jsou opravdu pracné, dohromady se vaří dvě hodiny+čas na přípravu náplně a plyn taky není zadarmo, spočítej si náklady na přípravu, spočítej si váhu těch sklenic.... Konzerva v Lidlu tě vyjde na 15 korun, váží 425g a když do ní přidáš 1 masox a lžičku solamylu + 1/2 litru vody, máš jídlo pro tři dost.
Tenkrát jsem byla s dětmi 14 dní a doma jsem sehnala pouze jeden typ konzervy a přesto jsme měli každý den jiné jídlo. Záleží na "doplˇncích na příchutích co dáš.... Dala jsem dětem vybrat : moře - jídlo.....
Pokud na konzervách trváš, prosím pošli mi na sz email, návod je dost dlouhý a já nemám tolik času. Ofotila bych ti to a poslala meilem.
Ale opravdu bych to nedělala. Sklenice s červaným víčkem jsou nutné, lepší jsou plechovky.
Cilko, děkuju za názor, jak to tak sleduju, tak se na to asi vykašlu. Lednice tam sice bude, ani mi nevadí ten čas na přípravu, ale při představě, že se do toho vrazím ty prachy za maso (mezi námi - konzervy dětem moc nejedou, ale to je nakonec jejich problém, těch 14 dní se nepo....) a ono se mi to pak vyfoukne a vyhodím to....
Možná to vyřeším instantními jídly a pár těch konzerv.
Není tady
Nehledě na to, že se s těma konzervama budeš muset tahat někam do autobusu. Představ si, kolik toho na 14 dní budeš potřebovat pro 3 lidi. To už se ti nevejdou ani plavky. Radši bych si odpustila tu předraženou zmrzlinu a koupila jídlo na místě. Maximálně bych vzala nějaké pytlíkové polívky a omáčky, koupila na místě pečivo a těstoviny a střídala to s koupeným jídlem. Nemusíte přece chodit do restaurací, ale zrovna tak, jako kupuješ jídlo doma, můžeš ho kupovat tam. Nevím, kam jedete, všude je jídlo dražší než u nás (snad kromě Bulharska), ale pokud se nechystáš u moře nějak extra vyvářet, zvládnout se to dá.
Není tady
V Bulharsku je jídlo hrozně levné, byla jsem tam poslední 3 roky po sobě. Ale už hlásili že je tam taky ptačí chřipka. Jinak do Bulharska si nevozím žádné jídlo ani pití, je to srovnatelné jako u nás, ne-li levnější. Beru si jenom půllitrovku vody na cestu, letíme vždy letadlem, za 2 a půl hodinky i s letem i s dopravou autobusem jsme vždy na místě.
Není tady
Moje zkušenost je, že děti na dovolené zkousnou to, co jinak bojkotují. Nezapomeň na špagety, stačí je polít kečupem a posypat strouhaným sýrem, pár brambor uvařit a prohřát s konzervou trochu ochutit vegetou popř. přidat třeba konzervovaný hrášek - jsou to rychlovky. A náš syn na dovolené jí dokonce opečený lančmíd.
Není tady
no, Bety, taky jezdím pravidelně do Bulharska. Přesně s půllitrovkou bublinatý minerálky. V holetu zaplacené snídaně, k obědu na pláži ovoce, večeře v restauracích (vyjde to skorem o polovinu levněji než u nás), pivo za 17 korun, červené vínečko, vodečka Flirt Bože, už aby bylo léto Kamže to jezdíš?
Není tady
anela napsal(a):
no, Bety, taky jezdím pravidelně do Bulharska. Přesně s půllitrovkou bublinatý minerálky. V holetu zaplacené snídaně, k obědu na pláži ovoce, večeře v restauracích (vyjde to skorem o polovinu levněji než u nás), pivo za 17 korun, červené vínečko, vodečka Flirt Bože, už aby bylo léto Kamže to jezdíš?
Holky, jste fajn, asi mi radíte dobře, já jedu s dětmi do Chorvatska. Do Bulharska bych nezaplatila letenky. Chtělo by to nějakýho sponzora, co? Bylo by vyřešeno. Jenže kde ho najít, toť otázka. No, nějak to dopadne, na druhou stranu nechci, aby mi tam děti brečeli, že nemůžou mít zmrzlinu, melouny,a tak. Co jsem slyšela, tak jídlo je tam pěkně drahý.
Není tady
anela napsal(a):
no, Bety, taky jezdím pravidelně do Bulharska. Přesně s půllitrovkou bublinatý minerálky. V holetu zaplacené snídaně, k obědu na pláži ovoce, večeře v restauracích (vyjde to skorem o polovinu levněji než u nás), pivo za 17 korun, červené vínečko, vodečka Flirt Bože, už aby bylo léto Kamže to jezdíš?
Do Kitenu a do Primorska
Není tady
masena napsal(a):
anela napsal(a):
no, Bety, taky jezdím pravidelně do Bulharska. Přesně s půllitrovkou bublinatý minerálky. V holetu zaplacené snídaně, k obědu na pláži ovoce, večeře v restauracích (vyjde to skorem o polovinu levněji než u nás), pivo za 17 korun, červené vínečko, vodečka Flirt Bože, už aby bylo léto Kamže to jezdíš?
Holky, jste fajn, asi mi radíte dobře, já jedu s dětmi do Chorvatska. Do Bulharska bych nezaplatila letenky. Chtělo by to nějakýho sponzora, co? Bylo by vyřešeno. Jenže kde ho najít, toť otázka. No, nějak to dopadne, na druhou stranu nechci, aby mi tam děti brečeli, že nemůžou mít zmrzlinu, melouny,a tak. Co jsem slyšela, tak jídlo je tam pěkně drahý.
Celá dovolená i s letenkama a všemi poplatky a s tím co jsem tam projedla, projezdila na výletech a nakoupila si vyšla za 14 dní letecky na necelých 16 tisíc.... nevím jestli to Chorvatsko vyjde levněji a ještě se trápit s jídlem a ohlížet se jestli si můžu koupit zmrzlinu a placatit se x hodin v autobuse.... mě už ty cesty autobusem nelákají nesnáším to. Nevím na kolik by vyšlo 14 dní v Chorvatsku, naposledy se mi protivilo že dost opovržlivě hleděli na Čechy (na Rabu) protože se nerozšoupnou v baru a lezli někam Němcům....
Není tady
masena:
ale ty si to tam krásně užívej, zvlášť když je to tvoje první moře! To víš já už si tam jedu odpočinout a ne otročit s jídlem a s nádobím navíc ještě bez vlastní kuchyně, ale v mládí se to zvládne, to se všechno lépe zvládá než ve středním věku.
Není tady
Já už párkrát zavařovala, dá se to zvládnout celkem rychle a nikdy jsem neměla problém. Do trouby šoupnu normálně okořeněné kuře, zvlášť plátky vepřového. Pozor - nikdy nepoužívat cibuli!!! Kuře pak odkostím, nacpu do sklenic. Zbytky nakrájím na kostičky, na to nasypu zmražený hrášek, kukuřici a nastrouhanou mrkev - to je základ na rizoto. Na pánvi udělám základ na čínu - opět bez cibule.
Zavařuji dvakrát po 1 hodině - dva dny po sobě pod červené víčko. Po prvním zavařování nechám vše vychladnout a opakuji druhý den. To proto, že případné zbylé bakterie se pomnoží a druhým zavařováním se zlikvidují. Mám vypracovaný vlastní jídelníček, vše na sebe navazuje - např. když dělám pečené kuře, tak kousek odkládám po pytlíkové slepičí polévky apod. Je těch fíglů více, pokud bude zájem, tak povzpomínám a zase napíšu.
Upravil(a) Stelička (9. 2. 2006 19:56)
Není tady
Bety napsal(a):
anela napsal(a):
no, Bety, taky jezdím pravidelně do Bulharska. Přesně s půllitrovkou bublinatý minerálky. V holetu zaplacené snídaně, k obědu na pláži ovoce, večeře v restauracích (vyjde to skorem o polovinu levněji než u nás), pivo za 17 korun, červené vínečko, vodečka Flirt Bože, už aby bylo léto Kamže to jezdíš?
Do Kitenu a do Primorska
Na výlety jezdíme do Sozopolu tam je taky krásně a pěkná městská pláž i okolní volné moře, taxík za "babku", jenže letos nejedeme nikam poněvadž se nemá kdo starat o dva pejsky.... no byla jsem tam 3 roky po sobě tak bude přestávka, možná mezitím skonči ptačí chřipka.
Není tady
Stelička napsal(a):
Já už párkrát zavařovala, dá se to zvládnout celkem rychle a nikdy jsem neměla problém. Do trouby šoupnu normálně okořeněné kuře, zvlášť plátky vepřového. Pozor - nikdy nepoužívat cibuli!!! Kuře pak odkostím, nacpu do sklenic. Zbytky nakrájím na kostičky, na to nasypu zmražený hrášek, kukuřici a nastrouhanou mrkev - to je základ na rizoto. Na pánvi udělám základ na čínu - opět bez cibule.
Zavařuji dvakrát po 1 hodině - dva dny po sobě pod červené víčko. Po prvním zavařování nechám vše vychladnout a opakuji druhý den. To proto, že případné zbylé bakterie se pomnoží a druhým zavařováním se zlikvidují. Mám vypracovaný vlastní jídelníček, vše na sebe navazuje - např. když dělám pečené kuře, tak kousek odkládám po pytlíkové slepičí polévky apod. Je těch fíglů více, pokud bude zájem, tak povzpomínám a zase napíšu.
Steličko, ta cibule vadí? A jak děláš omáčky? Víš, myslela jsem si, že si udělám třeba rajskou nebo guláš. No a to bez cibule jaksi nejde. Budeš moc hodná, když ještě něco poradíš. papa
Není tady
Jo, ta cibule prý vadí - to mi řeklo více lidí, tak se tomu vyhýbám a fakt jsem neměla problém. Samozřejmě pak při vaření to vysypu do pánvičky s cibulí, to by jinak nebylo ono, že. Rajskou omáčku bych udělala z pytlíku a k tomu třeba kuličky z mletého masa - opečené, zavařené. Uvařit doma rajskou máš zase nějakou váhu navíc.
Takže vzpomínám:
- koření a přísady do jídel mám nasypané v malých rychlovazných sáčcích s nálepkou (obojí koupím v papírnictví) - sáčky různých velikostí od nejmenších po větší podle množství suroviny.
Např.: kmín, pepř, papriku, gril. koření, koření na ryby, hřebíček a celou skořici (na svařáček), skořici, majoránku, chilli, kari, v trošku větších mletý cukr, kakao, vegetu, hl. mouku, krupici, sůl, strouhanku, granulovanou jíšku (důležité). Množství odhadnu podle množství strávníků (my jsme 3 nebo 4), jídelničníčku a délky pobytu.
Dávám to do poměrně malé UH krabičky s víčkem, přihodím tam pár kostek masoxu a zel. vývaru.
Vždy tvrdím, že se mi kuchyň vejde do té krabičky, nikdy mi nic na dochucování nechybělo, nevysypalo se, bylo to lehké a navíc, po příjezdu domů to byla vždy první pomoc, když mi nějaké koření pochybělo v domácnosti při vaření.
- ocet dávám do vhodné lahvičky od léků - stačí ho do salátů přece troška.
- jar do UH lahvičky od nějaké kosmetiky (balzám na vlasy), na který pasuje originál jarový uzávěr, k tomu beru dvě houbičky, hadříky na pomývání, drátěnku.
- na radu kamarádky beru i do nějaké lahvičky od kosmetiky (ty si odkládám průběžně přes rok) i aviváž - není nad to po pár dnech přemáchnout ztvrdlé osušky a namočit do aviváže.
- v malé lékovce jsem měla i alpu - na štípance, desinfekci, bolavý zub ...
- na tyhle lahvičky vždy nalepím nálepku s názvem přípravku a přelepím izolepou (proti rozmočení)
- oleje nám stačilo půl litru - takže do lahvičky od nápojů.
- cukr do UH dózy po sušené smetaně (široké šroubovací víčko, dobře se nabírá do kávy)
- nápoje v prášku kupuji co nejmenší sáčky - Tang apod. je moc těžký, větší výběr různých druhů nápojů na 2 litry se dá sehnat i v zelenině(značka Frutti nebo Step).
Časem budu pokračovat, bude-li zájem.
Upravil(a) Stelička (10. 2. 2006 17:00)
Není tady
Bety napsal(a):
Bety napsal(a):
anela napsal(a):
no, Bety, taky jezdím pravidelně do Bulharska. Přesně s půllitrovkou bublinatý minerálky. V holetu zaplacené snídaně, k obědu na pláži ovoce, večeře v restauracích (vyjde to skorem o polovinu levněji než u nás), pivo za 17 korun, červené vínečko, vodečka Flirt Bože, už aby bylo léto Kamže to jezdíš?
Do Kitenu a do Primorska
Na výlety jezdíme do Sozopolu tam je taky krásně a pěkná městská pláž i okolní volné moře, taxík za "babku", jenže letos nejedeme nikam poněvadž se nemá kdo starat o dva pejsky.... no byla jsem tam 3 roky po sobě tak bude přestávka, možná mezitím skonči ptačí chřipka.
Bety, jezdím jen do Primorska. Miluju to tam. V Sozopolu i v Kitenu jsem byla taky na výletě. Jestli se tam letos nedostaneš, budu od tebe pozdravovat Severní pláž
Není tady
anela:
ano prosím a dej si za mně u Číňana nějakou dobrou porci a v Matrix café internetovým si sedni k PC a pošli mi pozdrav.... vloni když jsme tam byli tak tam na náměstí (naproti jak skákali na gumě) vystupovala úplně zdarma Petra Janů pro všehcny kolemjdoucí a taky nějací mladí z muzikálu Starci na chmelu. Já nepojedu určitě ale budu ti závidět...
Není tady
Ahoj,souhlasím se Steličkou,též takto pakuji na dovču.Dobrá jsou taky sušená jídla,třeba bramborová kaše,k tomu jednou opečené párky(koupit vakuované),podruhé sekanou,kterou upeču doma,zabalím do alobalu a dám zmrazit(cestu vydrží v termotašce).Taky jsme měli nudle s mákem(mák umletý doma a zrovna smíchaný cukrem).Jo,taky jsme měli vakuovaný uzený kuřecí stehna,opět s bramborovou kaší(moje děti ji milují-i já,můžeme ji 5xtýdně).A polévky ze sáčku.Na pití kupuji též Tang a instantní ledový čaj.
Mám dosela zkušenosti,jeli jsme jak autem,tak i autobusem.Když si ještě na něco vzpomenu tak napíšu.
Není tady
Bety napsal(a):
masena napsal(a):
anela napsal(a):
no, Bety, taky jezdím pravidelně do Bulharska. Přesně s půllitrovkou bublinatý minerálky. V holetu zaplacené snídaně, k obědu na pláži ovoce, večeře v restauracích (vyjde to skorem o polovinu levněji než u nás), pivo za 17 korun, červené vínečko, vodečka Flirt Bože, už aby bylo léto Kamže to jezdíš?
Holky, jste fajn, asi mi radíte dobře, já jedu s dětmi do Chorvatska. Do Bulharska bych nezaplatila letenky. Chtělo by to nějakýho sponzora, co? Bylo by vyřešeno. Jenže kde ho najít, toť otázka. No, nějak to dopadne, na druhou stranu nechci, aby mi tam děti brečeli, že nemůžou mít zmrzlinu, melouny,a tak. Co jsem slyšela, tak jídlo je tam pěkně drahý.
Celá dovolená i s letenkama a všemi poplatky a s tím co jsem tam projedla, projezdila na výletech a nakoupila si vyšla za 14 dní letecky na necelých 16 tisíc.... nevím jestli to Chorvatsko vyjde levněji a ještě se trápit s jídlem a ohlížet se jestli si můžu koupit zmrzlinu a placatit se x hodin v autobuse.... mě už ty cesty autobusem nelákají nesnáším to. Nevím na kolik by vyšlo 14 dní v Chorvatsku, naposledy se mi protivilo že dost opovržlivě hleděli na Čechy (na Rabu) protože se nerozšoupnou v baru a lezli někam Němcům....
Bety,taky mám takovou zkušenost přímo z Rabu,považují Čechy za nějaký odpad,ale když jsem na toho zmrzlináře začala šprechtit,tak se mohl roztrhat,tak jsem mu při odchodu řekla děkuji a nashledanou.Ale jinak tam bylo moc krásně.
Není tady
Steličko,
klobouk dolů.Připadám si jako tydýt.A já proč mi můj přítel říká, že jsem nepraktická.Tak teď už to vím.Do hor si batoh sbalím bez problémů a přežiji, ale sama.Ale takový konfort s vařením na dovolené bych určitě nezvládla.Teď vidím,že jsem svého syna připravila skutečně o hodně když jsem k tomu neměla odvahu jako Masena a raději nikam nejela a pro něj vyřídila tábor a pak jeli někde v tuzemsku.Penízky taky nebyly, ale dnes vidím, že chyba byla někde jinde.
Maseno
držím Ti palce ať to dopadne k radosti dětí.
Všem
sice si s vámi nepíši, ale recepty už zkouším a jsou výborné.Syn konstatoval, že ten babinet je alespoň k něčemu dobrý,má teď samé dobrůtky.
Upravil(a) Žena 2 (14. 2. 2006 22:55)
Není tady
Díky za pochvalu.
Nikdy jsem neměla peníze na to, abych jela někam do hotelu. Dvakrát jsem byla na zájezdě s Domem dětí-tam nám vařili oni. Jednou v mobilhomech-to bylo prima, podruhé v soukromí a jedlo se ve škole-pořád se jen chodilo tam a zpět.Pak jsem poprvé s dětmi a kámoškou vyrazila přes cestovku do Chorvatska, do soukromí.Ubytování super, ale 15 min. od moře-takže zase chození. Za rok opět totéž v Itálii. Pak konečně jsme chytli ubytování 60 m od pláže v Chorvatsku, ale v těch bungalovech se nedalo přes den vydržet - takové vedro. Poslední dovolenou v Chorvatsku jsem si užila - jeli jsme pod stany. To bylo úplně nejlepší, byť jsem se toho bála. Stan v první řadě u pláže, dřevěná podlážka, pod stromy, před stanem plastové posezení. Odpadlo mi veškeré denní stěhování na pláž a zpět, celý týden jsme měli na dosah chlazené nápoje v ledničce, buď jsme si lehli na slunce 15 m od stanu nebo si sedli do stínu u stanu, uvařili kafe a koukali na moře. Děcka pod dozorem i u vaření, mohly bez problémů měnit své krámy do vody (lehátka, člun, potápěčskou výzbroj). Za stanem ping-pongový stůl. Sociálka sice byla dále, ale supr vybavená, teplá voda stále, dřezy na pomývání nádobí - žádné hrbení se nad lavórem a nahřívání vody. Prostě jsem vykopla děcka s lavórem špíny nahoru a pomyly tam. Tam jsem si poprvé vychutnala pohodičku, šumění moře a vaření při pohledu na vlny pro mě bylo relaxem. Ale tenkrát jsem ještě nic nevěděla o tsunami, jinak bych asi v takovém klídku nebyla.
Není tady
Holky, bude zkouška na léto. Příští týden jedu na lyže do Nízkých Tater, zase samo jen s ubytováním v soukromí, tak jsem včera udělala rajskou a roštěnou, jenže všechno na cibuli, což jak psala Stelička se nemá, ale mě to nedalo, jinak bych to asi neuměla uvařit, tak jsem to zavařila jako kompoty, dneska to rexnu ještě jednou a uvidíme.......
Jinak moc děkuju za názory, je to fajn takhle se podělit.
Jo, a do toho Chorvatska jedeme autem, takže ta uvařená jídla v pohodě uvezu.
Tak holky raďte, každá rada drahá.
Není tady