14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Holky, odjídím v létě prvně k moři, ráda bych si navařila do flaek od okurek, poradíte co a jak dlouho zavařovat? Máte s tím někdo zkuenosti. Díky máena
Není tady
Ahoj, zkuenost s tím mám a to velmi patnou. Na dovolenou jsem zavařila gulá a vepř. játra na cibulce a u obou se do týdne vyfouklo víčko a zavařený sklenice letěly do popelnice. Ale vím, e to jde, zřejmě jsem někde udělala chybu, kamarádka byla úspěnějí....
Není tady
no nevím, s tím by se tedy nepatlala. To u při cenách dopravy a ubytování se stravování dá zvládnout finančně taky a aspoň ochutná něco jiného.
Není tady
Dřív jsem to taky dělávala, zavařovala jsem maso 2,5 hodiny pod červeným víčkem. Neměla jsem s tím problémy, ale u bych se s tím nepatlala. Vyuila bych těstoviny a konzervy u hotové
Není tady
deves napsal(a):
Dřív jsem to taky dělávala, zavařovala jsem maso 2,5 hodiny pod červeným víčkem. Neměla jsem s tím problémy, ale u bych se s tím nepatlala. Vyuila bych těstoviny a konzervy u hotové
Jaké červené víčko má na mysli? To roubovací? Jinak děkuji za názory. Já se s tím patlat budu, jsem ráda, e s vypětím vech sil naetřím na pobyt a cestu, take na kapesné u toho moc nebude, spí jen zmrzliny, ovoce a tak. Jsem sama s dětmi, take ádné vyskakování.
Není tady
cilka napsal(a):
Ale na to zavařování potřebuje taky maso a to je v konečném důsledku jetě draí ne ty konzervy. Taky jsem byla takhle s dětmi u moře a váhala jsem jak s jídlem, jene oni mají bezlepkovou dietu a tak (v té době) bylo 95% konzerv pro ně tabu. Navíc musí brát v úvahu, e tyto konzervy (pokud jsou ve skle) velmi často (a 30%) při přepravě nevydrí, vdy se víčko hne nebo tak. Nesnáí teplo... Masena, já bych tohle opravdu neriskovala, v té konzervě ač doma v pořádku, ti během přepravy a skladování v teple (bude mít lednici?) můe vzniknout botulin a to by za to nestálo. Ty konzervy jsou opravdu pracné, dohromady se vaří dvě hodiny+čas na přípravu náplně a plyn taky není zadarmo, spočítej si náklady na přípravu, spočítej si váhu těch sklenic.... Konzerva v Lidlu tě vyjde na 15 korun, váí 425g a kdy do ní přidá 1 masox a ličku solamylu + 1/2 litru vody, má jídlo pro tři dost.
Tenkrát jsem byla s dětmi 14 dní a doma jsem sehnala pouze jeden typ konzervy a přesto jsme měli kadý den jiné jídlo. Záleí na "doplĄncích na příchutích co dá.... Dala jsem dětem vybrat : moře - jídlo.....
Pokud na konzervách trvá, prosím poli mi na sz email, návod je dost dlouhý a já nemám tolik času. Ofotila bych ti to a poslala meilem.
Ale opravdu bych to nedělala. Sklenice s červaným víčkem jsou nutné, lepí jsou plechovky.
Cilko, děkuju za názor, jak to tak sleduju, tak se na to asi vykalu. Lednice tam sice bude, ani mi nevadí ten čas na přípravu, ale při představě, e se do toho vrazím ty prachy za maso (mezi námi - konzervy dětem moc nejedou, ale to je nakonec jejich problém, těch 14 dní se nepo....) a ono se mi to pak vyfoukne a vyhodím to....
Moná to vyřeím instantními jídly a pár těch konzerv.
Není tady
Nehledě na to, e se s těma konzervama bude muset tahat někam do autobusu. Představ si, kolik toho na 14 dní bude potřebovat pro 3 lidi. To u se ti nevejdou ani plavky. Radi bych si odpustila tu předraenou zmrzlinu a koupila jídlo na místě. Maximálně bych vzala nějaké pytlíkové polívky a omáčky, koupila na místě pečivo a těstoviny a střídala to s koupeným jídlem. Nemusíte přece chodit do restaurací, ale zrovna tak, jako kupuje jídlo doma, můe ho kupovat tam. Nevím, kam jedete, vude je jídlo draí ne u nás (snad kromě Bulharska), ale pokud se nechystá u moře nějak extra vyvářet, zvládnout se to dá.
Není tady
V Bulharsku je jídlo hrozně levné, byla jsem tam poslední 3 roky po sobě. Ale u hlásili e je tam taky ptačí chřipka. Jinak do Bulharska si nevozím ádné jídlo ani pití, je to srovnatelné jako u nás, ne-li levnějí. Beru si jenom půllitrovku vody na cestu, letíme vdy letadlem, za 2 a půl hodinky i s letem i s dopravou autobusem jsme vdy na místě.
Není tady
Moje zkuenost je, e děti na dovolené zkousnou to, co jinak bojkotují. Nezapomeň na pagety, stačí je polít kečupem a posypat strouhaným sýrem, pár brambor uvařit a prohřát s konzervou trochu ochutit vegetou popř. přidat třeba konzervovaný hráek - jsou to rychlovky. A ná syn na dovolené jí dokonce opečený lančmíd.
Není tady
no, Bety, taky jezdím pravidelně do Bulharska. Přesně s půllitrovkou bublinatý minerálky. V holetu zaplacené snídaně, k obědu na plái ovoce, večeře v restauracích (vyjde to skorem o polovinu levněji ne u nás), pivo za 17 korun, červené vínečko, vodečka Flirt Boe, u aby bylo léto Kame to jezdí?
Není tady
anela napsal(a):
no, Bety, taky jezdím pravidelně do Bulharska. Přesně s půllitrovkou bublinatý minerálky. V holetu zaplacené snídaně, k obědu na plái ovoce, večeře v restauracích (vyjde to skorem o polovinu levněji ne u nás), pivo za 17 korun, červené vínečko, vodečka Flirt Boe, u aby bylo léto Kame to jezdí?
Holky, jste fajn, asi mi radíte dobře, já jedu s dětmi do Chorvatska. Do Bulharska bych nezaplatila letenky. Chtělo by to nějakýho sponzora, co? Bylo by vyřeeno. Jene kde ho najít, to otázka. No, nějak to dopadne, na druhou stranu nechci, aby mi tam děti brečeli, e nemůou mít zmrzlinu, melouny,a tak. Co jsem slyela, tak jídlo je tam pěkně drahý.
Není tady
anela napsal(a):
no, Bety, taky jezdím pravidelně do Bulharska. Přesně s půllitrovkou bublinatý minerálky. V holetu zaplacené snídaně, k obědu na plái ovoce, večeře v restauracích (vyjde to skorem o polovinu levněji ne u nás), pivo za 17 korun, červené vínečko, vodečka Flirt Boe, u aby bylo léto Kame to jezdí?
Do Kitenu a do Primorska
Není tady
masena napsal(a):
anela napsal(a):
no, Bety, taky jezdím pravidelně do Bulharska. Přesně s půllitrovkou bublinatý minerálky. V holetu zaplacené snídaně, k obědu na plái ovoce, večeře v restauracích (vyjde to skorem o polovinu levněji ne u nás), pivo za 17 korun, červené vínečko, vodečka Flirt Boe, u aby bylo léto Kame to jezdí?
Holky, jste fajn, asi mi radíte dobře, já jedu s dětmi do Chorvatska. Do Bulharska bych nezaplatila letenky. Chtělo by to nějakýho sponzora, co? Bylo by vyřeeno. Jene kde ho najít, to otázka. No, nějak to dopadne, na druhou stranu nechci, aby mi tam děti brečeli, e nemůou mít zmrzlinu, melouny,a tak. Co jsem slyela, tak jídlo je tam pěkně drahý.
Celá dovolená i s letenkama a vemi poplatky a s tím co jsem tam projedla, projezdila na výletech a nakoupila si vyla za 14 dní letecky na necelých 16 tisíc.... nevím jestli to Chorvatsko vyjde levněji a jetě se trápit s jídlem a ohlíet se jestli si můu koupit zmrzlinu a placatit se x hodin v autobuse.... mě u ty cesty autobusem nelákají nesnáím to. Nevím na kolik by vylo 14 dní v Chorvatsku, naposledy se mi protivilo e dost opovrlivě hleděli na Čechy (na Rabu) protoe se nerozoupnou v baru a lezli někam Němcům....
Není tady
masena:
ale ty si to tam krásně uívej, zvlá kdy je to tvoje první moře! To ví já u si tam jedu odpočinout a ne otročit s jídlem a s nádobím navíc jetě bez vlastní kuchyně, ale v mládí se to zvládne, to se vechno lépe zvládá ne ve středním věku.
Není tady
Já u párkrát zavařovala, dá se to zvládnout celkem rychle a nikdy jsem neměla problém. Do trouby oupnu normálně okořeněné kuře, zvlá plátky vepřového. Pozor - nikdy nepouívat cibuli!!! Kuře pak odkostím, nacpu do sklenic. Zbytky nakrájím na kostičky, na to nasypu zmraený hráek, kukuřici a nastrouhanou mrkev - to je základ na rizoto. Na pánvi udělám základ na čínu - opět bez cibule.
Zavařuji dvakrát po 1 hodině - dva dny po sobě pod červené víčko. Po prvním zavařování nechám ve vychladnout a opakuji druhý den. To proto, e případné zbylé bakterie se pomnoí a druhým zavařováním se zlikvidují. Mám vypracovaný vlastní jídelníček, ve na sebe navazuje - např. kdy dělám pečené kuře, tak kousek odkládám po pytlíkové slepičí polévky apod. Je těch fíglů více, pokud bude zájem, tak povzpomínám a zase napíu.
Upravil(a) Stelička (9. 2. 2006 19:56)
Není tady
Bety napsal(a):
anela napsal(a):
no, Bety, taky jezdím pravidelně do Bulharska. Přesně s půllitrovkou bublinatý minerálky. V holetu zaplacené snídaně, k obědu na plái ovoce, večeře v restauracích (vyjde to skorem o polovinu levněji ne u nás), pivo za 17 korun, červené vínečko, vodečka Flirt Boe, u aby bylo léto Kame to jezdí?
Do Kitenu a do Primorska
Na výlety jezdíme do Sozopolu tam je taky krásně a pěkná městská plá i okolní volné moře, taxík za "babku", jene letos nejedeme nikam poněvad se nemá kdo starat o dva pejsky.... no byla jsem tam 3 roky po sobě tak bude přestávka, moná mezitím skonči ptačí chřipka.
Není tady
Stelička napsal(a):
Já u párkrát zavařovala, dá se to zvládnout celkem rychle a nikdy jsem neměla problém. Do trouby oupnu normálně okořeněné kuře, zvlá plátky vepřového. Pozor - nikdy nepouívat cibuli!!! Kuře pak odkostím, nacpu do sklenic. Zbytky nakrájím na kostičky, na to nasypu zmraený hráek, kukuřici a nastrouhanou mrkev - to je základ na rizoto. Na pánvi udělám základ na čínu - opět bez cibule.
Zavařuji dvakrát po 1 hodině - dva dny po sobě pod červené víčko. Po prvním zavařování nechám ve vychladnout a opakuji druhý den. To proto, e případné zbylé bakterie se pomnoí a druhým zavařováním se zlikvidují. Mám vypracovaný vlastní jídelníček, ve na sebe navazuje - např. kdy dělám pečené kuře, tak kousek odkládám po pytlíkové slepičí polévky apod. Je těch fíglů více, pokud bude zájem, tak povzpomínám a zase napíu.
Steličko, ta cibule vadí? A jak dělá omáčky? Ví, myslela jsem si, e si udělám třeba rajskou nebo gulá. No a to bez cibule jaksi nejde. Bude moc hodná, kdy jetě něco poradí. papa
Není tady
Jo, ta cibule prý vadí - to mi řeklo více lidí, tak se tomu vyhýbám a fakt jsem neměla problém. Samozřejmě pak při vaření to vysypu do pánvičky s cibulí, to by jinak nebylo ono, e. Rajskou omáčku bych udělala z pytlíku a k tomu třeba kuličky z mletého masa - opečené, zavařené. Uvařit doma rajskou má zase nějakou váhu navíc.
Take vzpomínám:
- koření a přísady do jídel mám nasypané v malých rychlovazných sáčcích s nálepkou (obojí koupím v papírnictví) - sáčky různých velikostí od nejmeních po větí podle mnoství suroviny.
Např.: kmín, pepř, papriku, gril. koření, koření na ryby, hřebíček a celou skořici (na svařáček), skořici, majoránku, chilli, kari, v troku větích mletý cukr, kakao, vegetu, hl. mouku, krupici, sůl, strouhanku, granulovanou jíku (důleité). Mnoství odhadnu podle mnoství strávníků (my jsme 3 nebo 4), jídelničníčku a délky pobytu.
Dávám to do poměrně malé UH krabičky s víčkem, přihodím tam pár kostek masoxu a zel. vývaru.
Vdy tvrdím, e se mi kuchyň vejde do té krabičky, nikdy mi nic na dochucování nechybělo, nevysypalo se, bylo to lehké a navíc, po příjezdu domů to byla vdy první pomoc, kdy mi nějaké koření pochybělo v domácnosti při vaření.
- ocet dávám do vhodné lahvičky od léků - stačí ho do salátů přece troka.
- jar do UH lahvičky od nějaké kosmetiky (balzám na vlasy), na který pasuje originál jarový uzávěr, k tomu beru dvě houbičky, hadříky na pomývání, drátěnku.
- na radu kamarádky beru i do nějaké lahvičky od kosmetiky (ty si odkládám průběně přes rok) i avivá - není nad to po pár dnech přemáchnout ztvrdlé osuky a namočit do aviváe.
- v malé lékovce jsem měla i alpu - na típance, desinfekci, bolavý zub ...
- na tyhle lahvičky vdy nalepím nálepku s názvem přípravku a přelepím izolepou (proti rozmočení)
- oleje nám stačilo půl litru - take do lahvičky od nápojů.
- cukr do UH dózy po suené smetaně (iroké roubovací víčko, dobře se nabírá do kávy)
- nápoje v práku kupuji co nejmení sáčky - Tang apod. je moc těký, větí výběr různých druhů nápojů na 2 litry se dá sehnat i v zelenině(značka Frutti nebo Step).
Časem budu pokračovat, bude-li zájem.
Upravil(a) Stelička (10. 2. 2006 17:00)
Není tady
Bety napsal(a):
Bety napsal(a):
anela napsal(a):
no, Bety, taky jezdím pravidelně do Bulharska. Přesně s půllitrovkou bublinatý minerálky. V holetu zaplacené snídaně, k obědu na plái ovoce, večeře v restauracích (vyjde to skorem o polovinu levněji ne u nás), pivo za 17 korun, červené vínečko, vodečka Flirt Boe, u aby bylo léto Kame to jezdí?
Do Kitenu a do Primorska
Na výlety jezdíme do Sozopolu tam je taky krásně a pěkná městská plá i okolní volné moře, taxík za "babku", jene letos nejedeme nikam poněvad se nemá kdo starat o dva pejsky.... no byla jsem tam 3 roky po sobě tak bude přestávka, moná mezitím skonči ptačí chřipka.
Bety, jezdím jen do Primorska. Miluju to tam. V Sozopolu i v Kitenu jsem byla taky na výletě. Jestli se tam letos nedostane, budu od tebe pozdravovat Severní plá
Není tady
anela:
ano prosím a dej si za mně u Číňana nějakou dobrou porci a v Matrix café internetovým si sedni k PC a poli mi pozdrav.... vloni kdy jsme tam byli tak tam na náměstí (naproti jak skákali na gumě) vystupovala úplně zdarma Petra Janů pro vehcny kolemjdoucí a taky nějací mladí z muzikálu Starci na chmelu. Já nepojedu určitě ale budu ti závidět...
Není tady
Ahoj,souhlasím se Steličkou,té takto pakuji na dovču.Dobrá jsou taky suená jídla,třeba bramborová kae,k tomu jednou opečené párky(koupit vakuované),podruhé sekanou,kterou upeču doma,zabalím do alobalu a dám zmrazit(cestu vydrí v termotace).Taky jsme měli nudle s mákem(mák umletý doma a zrovna smíchaný cukrem).Jo,taky jsme měli vakuovaný uzený kuřecí stehna,opět s bramborovou kaí(moje děti ji milují-i já,můeme ji 5xtýdně).A polévky ze sáčku.Na pití kupuji té Tang a instantní ledový čaj.
Mám dosela zkuenosti,jeli jsme jak autem,tak i autobusem.Kdy si jetě na něco vzpomenu tak napíu.
Není tady
Bety napsal(a):
masena napsal(a):
anela napsal(a):
no, Bety, taky jezdím pravidelně do Bulharska. Přesně s půllitrovkou bublinatý minerálky. V holetu zaplacené snídaně, k obědu na plái ovoce, večeře v restauracích (vyjde to skorem o polovinu levněji ne u nás), pivo za 17 korun, červené vínečko, vodečka Flirt Boe, u aby bylo léto Kame to jezdí?
Holky, jste fajn, asi mi radíte dobře, já jedu s dětmi do Chorvatska. Do Bulharska bych nezaplatila letenky. Chtělo by to nějakýho sponzora, co? Bylo by vyřeeno. Jene kde ho najít, to otázka. No, nějak to dopadne, na druhou stranu nechci, aby mi tam děti brečeli, e nemůou mít zmrzlinu, melouny,a tak. Co jsem slyela, tak jídlo je tam pěkně drahý.
Celá dovolená i s letenkama a vemi poplatky a s tím co jsem tam projedla, projezdila na výletech a nakoupila si vyla za 14 dní letecky na necelých 16 tisíc.... nevím jestli to Chorvatsko vyjde levněji a jetě se trápit s jídlem a ohlíet se jestli si můu koupit zmrzlinu a placatit se x hodin v autobuse.... mě u ty cesty autobusem nelákají nesnáím to. Nevím na kolik by vylo 14 dní v Chorvatsku, naposledy se mi protivilo e dost opovrlivě hleděli na Čechy (na Rabu) protoe se nerozoupnou v baru a lezli někam Němcům....
Bety,taky mám takovou zkuenost přímo z Rabu,povaují Čechy za nějaký odpad,ale kdy jsem na toho zmrzlináře začala prechtit,tak se mohl roztrhat,tak jsem mu při odchodu řekla děkuji a nashledanou.Ale jinak tam bylo moc krásně.
Není tady
Steličko,
klobouk dolů.Připadám si jako tydýt.A já proč mi můj přítel říká, e jsem nepraktická.Tak teď u to vím.Do hor si batoh sbalím bez problémů a přeiji, ale sama.Ale takový konfort s vařením na dovolené bych určitě nezvládla.Teď vidím,e jsem svého syna připravila skutečně o hodně kdy jsem k tomu neměla odvahu jako Masena a raději nikam nejela a pro něj vyřídila tábor a pak jeli někde v tuzemsku.Penízky taky nebyly, ale dnes vidím, e chyba byla někde jinde.
Maseno
drím Ti palce a to dopadne k radosti dětí.
Vem
sice si s vámi nepíi, ale recepty u zkouím a jsou výborné.Syn konstatoval, e ten babinet je alespoň k něčemu dobrý,má teď samé dobrůtky.
Upravil(a) ena 2 (14. 2. 2006 22:55)
Není tady
Díky za pochvalu.
Nikdy jsem neměla peníze na to, abych jela někam do hotelu. Dvakrát jsem byla na zájezdě s Domem dětí-tam nám vařili oni. Jednou v mobilhomech-to bylo prima, podruhé v soukromí a jedlo se ve kole-pořád se jen chodilo tam a zpět.Pak jsem poprvé s dětmi a kámokou vyrazila přes cestovku do Chorvatska, do soukromí.Ubytování super, ale 15 min. od moře-take zase chození. Za rok opět toté v Itálii. Pak konečně jsme chytli ubytování 60 m od pláe v Chorvatsku, ale v těch bungalovech se nedalo přes den vydret - takové vedro. Poslední dovolenou v Chorvatsku jsem si uila - jeli jsme pod stany. To bylo úplně nejlepí, by jsem se toho bála. Stan v první řadě u pláe, dřevěná podláka, pod stromy, před stanem plastové posezení. Odpadlo mi vekeré denní stěhování na plá a zpět, celý týden jsme měli na dosah chlazené nápoje v ledničce, buď jsme si lehli na slunce 15 m od stanu nebo si sedli do stínu u stanu, uvařili kafe a koukali na moře. Děcka pod dozorem i u vaření, mohly bez problémů měnit své krámy do vody (lehátka, člun, potápěčskou výzbroj). Za stanem ping-pongový stůl. Sociálka sice byla dále, ale supr vybavená, teplá voda stále, dřezy na pomývání nádobí - ádné hrbení se nad lavórem a nahřívání vody. Prostě jsem vykopla děcka s lavórem píny nahoru a pomyly tam. Tam jsem si poprvé vychutnala pohodičku, umění moře a vaření při pohledu na vlny pro mě bylo relaxem. Ale tenkrát jsem jetě nic nevěděla o tsunami, jinak bych asi v takovém klídku nebyla.
Není tady
Holky, bude zkouka na léto. Přítí týden jedu na lye do Nízkých Tater, zase samo jen s ubytováním v soukromí, tak jsem včera udělala rajskou a rotěnou, jene vechno na cibuli, co jak psala Stelička se nemá, ale mě to nedalo, jinak bych to asi neuměla uvařit, tak jsem to zavařila jako kompoty, dneska to rexnu jetě jednou a uvidíme.......
Jinak moc děkuju za názory, je to fajn takhle se podělit.
Jo, a do toho Chorvatska jedeme autem, take ta uvařená jídla v pohodě uvezu.
Tak holky raďte, kadá rada drahá.
Není tady