|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Žádní farmáři, zaměstnanci JZD. Soukromí farmáři se musí starat o své hospodářství. Hoši JZĎáci, chtělo by to všude osít řepku a máte postaráno.
Farmáři poprvé od vstupu do EU prodělají. Bude protest
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/pe … ?id=652519
Není tady
Jeňýk napsal(a):
Tak jsem se vrátil z hor rakouských a hned sem svištim neboť i tam jsem myslel na zdejší fórum a tohle téma o našich "jezeďácích".
Objevil sem tam nedaleko Bad Ischl úžasnou záležitost, samozřejmě berte ohled na zblblého Pražáka ze sídliště, třeba je to někde i u nás.
Byl to takzvaný "Milch automat"...... jakýsi farmář si z druhé strany kravína vyčlenil místnost do které dal automat ze kterýho se dalo natočit mléko přímo od pramene. Samozřejmě za obvyklou místní cenu 1ojro za litr ale hlavně ve velmi neobvyklé kvalitě a chuti. Vedle "výčepu" měl ještě lednici s dalšíma skvělýma vlastnoručníma výrobkama. A teď pozor..... přijde šokující informace...... kromě automatu na mléko byla platba zcela DOBROVOLNÁ! Na jednotlivých výrobcích byla pouze uvedena orientační cena a vedle lednice byla keramická miska na mince.
Nikdo nic nekontroloval a v místnosti jste byli po celou dobu nákupu zcela sami!
Pro člověka ošlehaného každodenním bojem o přežití na pražském sídlišti zcela šokující záležitost.......
Nejlepší bylo, že i když jsme tam platbu zaokrouhlovali zásadně nahoru na celé jednotky, tak i přesto jsme odcházeli s podivným pocitem aby si o nás náááhodou někdo nemyslel že jsme tam kradli. Prostě člověk sídlištního typu si musí po nákupu projít bezpečnostním rámem v supermarketu, jinak není klidný.![]()
P.S. Slušným lidem rád dodám i GPSsouřadnice tohoto zázračného obchodu.
Jendo, věř tomu, že kdyby to tady tak oficiálně fungovalo, tak tam ouřadové okamžitě vyšlou kohortu kontrolórů stran hygieny, a kdyby neporušil hygienu, tak ho ouřadové budou pokutovat za to, že nemá kráva olepené vemeno cenovkou, českým návodem a výpisem složení a ještě by ho mohli taky zhaftnout financové - co kdyby náhodou daňově unikal ?
Sestřenice taky takhle kupuje mlíko od "zdroje" a vyrábí nádherný sýry ( teda chuťově) ... nevěděla jsem, že jeden bochánek sýra se vyrobí z 10ti litrů mlíka .... kýbl mlíka zhuštěnej do malého bochánku ....
Skvělý by mohly být ty jogurty - umělotiny nesnáším, když už, tak si koupím smetanový Kunín ve skleničce
...
Není tady
BB ono už to u nás ale trochu fungovat začíná, někde tady je i odkaz na článek kde to píšou.
Já už taky "dokončil kruh" a přes různý zázračný a krásně barevný jogurty s velkými kousky ovoce (dýně) jsem se navrátil k domácím výrobkům. Snažím se jen číst složení abych si nekoupil kelímek plný škrobu a tužidel. 
Momentálně bych zpropagoval "jogurty z Valašska".
Není tady
tak až teprve teď jsem přišla k tomuto tématu a jsem ráda, že se najde někdo, kdo vidí, jak je na tom u nás zemědělství....dělám v něm už od malinka, hned po matuře jsem začla a manžou hospodařit..a můžu říct, že je to opravdu děs, co se u nás děje!!!!!...kdyby jsme to nedělali s láskou, tak jsme s tím dávno praštili!!!!
takže kdo nás podporuje...díky vám!!!!
Není tady
Clare, obdivuji vás a držím palce, bude líp. Lidi časem poznají, že je lepší nakupovat u SOUKROMÉHO FARMÁŘE, než v marketech. Tak jak je to běžné v civilizovaných zemích na západ od nás. Já jezdím na jednu kozí farmu a biofarmu. Netrpělivě čekám, kdy se v okolí objeví soukromá farma s vlastní porážkou.
Není tady
Co takhle JZĎáci pořádně máknout místo demonstrací???
...................Když dnes někdo řekne, že za šest korun se mléko dělat dá, vypadá jako z jiné planety. Ale Jiří Stupka, který se ke tvrzení hlásí, je z Rokycanska, má 90 dojnic a je spokojený. Jak to? Místo aby počítal, jak vytřískat co největší dotace, vymýšlel, kde ušetřit v nákladech. Jeho krávy se pasou, dojí je robot a mladý sedlák se nemá čeho bát. Podobně šikovným jen nahrává, že při krizi odpadá zrno od plev. ..............
Tyto bych podporoval a ne pěstitele ŘEPKY!!!
http://neviditelnypes.lidovky.cz/glosa- … nomika_wag
Není tady

Petře, jistě, jeden je schopnej jít ještě níž. Proto by všichni měli jít ještě níž, viď?
Modla kapitalismu = snižování nákladů, aby obchodník mohl vydělat více. Zemědělci, co se divíte, dno je ještě níže, než si myslíte 
Není tady
petře, to že krávy dojí robot neni žádná novina, viděls snad že by někdo víc jak deset krav dojil ručně, dvakrát denně? dobře, takže pan stupka a jeho 90 dojnic bude zásobovat mlíkem celou čr?
Není tady
clare, můžu se co přesně v zemědělství děláte?
Není tady
mirka.. napsal(a):
petře, to že krávy dojí robot neni žádná novina, viděls snad že by někdo víc jak deset krav dojil ručně, dvakrát denně? dobře, takže pan stupka a jeho 90 dojnic bude zásobovat mlíkem celou čr?
Mirko ne ne, úplně jinak. JZĎáci dojí ručně, že stále vyskakují? A že pan Stupka nenaříká. Tisíce Stupků a místních Clare to je budoucnost. Tak jako v civilizovaných zemích.
Není tady
no, kdy naposled jsi pečoval třeba o krávy? ono takových lidí, co chtějí celý život být uvázáni na zvířata, na statek..s tím že to nemusí klapat( nemoci, fyzické vlastnosti zvířat, které ne vždy zaručí tu nejvyšší produkci při nejnižších nákladech) není až tak moc. a co ty víš proč vyskakují? chci vidět, kolik lidí do tohodle pude, když se u nás vybijí všechny krávy na fiktivní nemoce. a nejen krávy, to se děje i u jiných zvířat. a všeobecně se to ví- falešný testy na nemoc, tisíce zvířat do kafiny a náhrady?směšný.
Není tady
kdy naposledy jsi dělal v zemědělství, že do toho tak erudovaně mluvíš?akorát sem vkládáš články, který píše někdo, kdo vychvaluje dojení strojně jako nějakou novinku
Není tady
Petr100 napsal(a):
Clare, obdivuji vás a držím palce, bude líp. Lidi časem poznají, že je lepší nakupovat u SOUKROMÉHO FARMÁŘE, než v marketech. Tak jak je to běžné v civilizovaných zemích na západ od nás. Já jezdím na jednu kozí farmu a biofarmu. Netrpělivě čekám, kdy se v okolí objeví soukromá farma s vlastní porážkou.
a nejen s vl.porážkou,ale také s typickou otevírací dobou soukromníků: s obědovou pauzou a zavírací dobou v 17 hodin-tedy časem,kdy se běžní pracující vrací z práce a kdy jsou schopni nakupovat!
Díky velkým potravinovým řetězcům si konečně můžeme dnes nakupovat v kteroukoli denní či noční dobu a většině lidí je naprosto fuk o jaké mlíko jde.
Stávkující zemědělce,kteří opět jen prudí řadové spoluobčany a stavějí barikády na silnicích bych nejraději fyz.zlikvidovala.Ať jdou prudit před ministerstvo zemědělství.
Není tady

Petra třeba brát s rezervou a notnou dávkou pochopení 
Není tady
Přijde mi, že ti, kdo neví ani jak vypadá kráva, mají chuť určovat, co by se MĚLO a JAK by se mělo...
Upozorňuji některé přispěvovatele, že krávy fakt nejsou fialové a že se opravdu dojí strojově už hafo let. Pouze naši bratři v Polsku a Litvě mají ještě tutam 20krav dojených růčo fůčo dvakrát ( nebo i třikrát denně) a tím oddělané klouby dojiček vypadajících ve 40 letech na 60 a "levné" mléko...
To, že se u nás prakticky zlikvidovala živočišná výroba už nese svoje ovoce. Kvalitní maso začíná být drahé , lidi žerou šunt a "exkluzivní" se dováží z nekontrolovaných (-telných) zdrojů.. To nikomu nevadí, hlavně když si pak v supermarketu nabouchá vozík zalevno svinstvem z levného dovozu.
Ti fantastové, kteří doufají, že se najdou lidi viz "pan Stupka" a zachrání zdevastované chovy hovězího, vepřového, vytlučená původní plemena hus a kachen- těm bych dala vidlema do pozadí... Nic jiného si nezaslouží.
Jen houšť a větší kapky. Ono zemědělství už moc na doražení nepotřebuje.
Dobytek vytlouct,pole zalesnit, nějaký Helmut to chytře koupí a pak nám dá možná za pětistovku nahlédnout do vlastního lesa, nebo na golfové hřiště.... Pak se můžou jít přechytralí obdivovatelé malovýroby pást. Nebo chroustat syntetické okurky a rajčata ze španělských hydroponií....
Není tady
tak pro mirku...děláme živočišnou výrobu...přesněji dojíme krávy...máme 35ks, prodáváme mléko do místní mlékárny...chováme pár koní....prozatím spíš pro zábavu....poslední roky vykrmujeme a prodáváme drůbež....ale to zatím v malém...naštěstí je čím dál víc lidí, kdo se chce živit zdravě...a máme pár prasátek, ale ty jen pro naši velikou rodinu a pár známých...
ad Petr...nějak tě nechápu...na jednu stranu jsi pro zemědělce, ale na druhou na ně nadáváš!!!!...jako chápu, že jsi proti těm velkým...ad JZD...ale to už je úplně o něčem jiném, než to bylo dřív!!!!
já teda ty stávky chápu, i když si myslím, že jsou k ničemu!!!!
a jak to vidím do budoucna????....české zemědělství vymizí....pozemky zkoupí zbohatlíci kvůli dotacím a chovat budou bizony, klokany a podobnou, nám cizí havěť!!!!!
Není tady
clare, děkuju za odpověd, jaký máte krávy?to vás obdivuju, máte to pěkně pestrý. v skrytu duše bych něco takovýho možná někdy chtěla, ale nevim, jestli bych to zvládala, to se asi celý den nezastavíte,že?
Není tady
tak já měla úplně jiné představy, chtěla jsem vždycky jen koně a agroturistiku, ale toho je tu kolem nás hodně a nic moc výdělek to není...i když pokud je víc ubytování...tak třeba různí ředitelé chodí kydat a to je jejich dovolená...jsem na to dost koukala
začli s tím vlastně tchánovci a já se do toho přivdala, nejdříve s velikou radostí, teď nevím, jestli nemám litovat, je to fakt dřina, vlastně začínáme od píky, páč tchánovci měli pár kraviček ve stáji, kam se nám už vejdou jen telata, hodně bídnou mechanizaci...takže hezky pomalounku modernizujeme, ale bohužel tahle doba nám tomu moc nepřeje, páč za dotace jsme živi, ale nemůžeme nic koupit...žádné stroje, žádná přestavba, žádné pozemky...pomalu není ani na údržbu...momentálně ani na zaměstnance...takže jsme na to sami, já se 4 dětmi.....máme toho až nad hlavu,pracujeme od rána do noci.....žádné víkendy, svátky, vánoce, prostě nic!!!
mirko nevím jak hodně rozumíš kravám....my teď přešli na francouzský skot, je hodně podobný těm našim stračenám a je vhodný do těchto podmínek....
Není tady
Taky bych s dovolením vyjádřil svůj hlubokosklon před lidma jako je Clare.
Vědom si své vlastní vrozené lenosti se snažím naše zemědělce, pěstitele i chovatele podporovat alespoň tím, že se snažím nakupovat výhradně výrobky Made in Czech. Samozřejmě pokud je to jen trochu možné, tak s vyloučením překupníků typu Tesco apod.
Není tady
Clare , dotaz : Na charolais ? Masné? Nebo jaké konkrétně plemeno?
Jinak, dřinu nezávidím, znám ji odmala. Koníčci jsou bonus, ale taky chtějí péči denně...
To rostlináři jsou na tom alesppoň o ten pověstný chloupek líp. Nezasejou, neskliděj, ale nemusí hořekovat denně při pohledu na dobytek, který zimní klid nedrží... 
Není tady
Už jsem to sem psala, ale klidně to zopakuju - obdivuju všechny, kteří pracují v zemědělství, ať na malých či větších farmách. Musí to být obrovská dřina s nepředvídatelným výsledkem. Stačí špatné počasí či nějaká ta nemoc a je to v háji.
I já se snažím kupovat české výrobky a do obchoďáků pokud možno nechodím.
Podle mého jsou zemědělci chudáci, škodí hlavně obchodníci (či překupníci) a obchoďáky tím, že nabízejí nekvalitní levné zboží a to naše kvalitní pak má horší odbyt
Upravil(a) Judyna (11. 11. 2009 22:37)
Není tady
zuzi, clare psala že maj mléčný, nebo kombinovaný?francouzský mě napadá jen montbeliard.
no jo, lidi si myslej, jaký že zemědělci nemaj dotace, ale nemaj tuchu, co třeba kráva sežere jen na to, aby udržela vlastní metabolismus, ne tak na to aby produkovala mlíko. takovej petr si myslí, jak bude fandit, kupovat si chutný jogurty a sladký mlíko a bude držet pěsti lidem, který dělají od nevidim do nevidim fyzicky. protože zvíře se ošulit nemože.ale jamile by i soukromník chtěl nějaký větší dotace, třeba aby si mohl koupit lepší techniku a vylepšit ustájení zvířat, tak už to bude zase soudruh, co jen něco chce.když se sem ze zahraničí valí levný zboží, který třeba ani nemusí projít takovýma kontrolama jako to český, takže zase o to levnější, tak jak u nás může najít konkurenci? to teda fakt čumim, že nemáte žádnou pomocnou sílu na tolik zvířat!!náhodou nebydlíte asi v okolí brna,že? sháníme s kámoškama místo, kde bysme se nějak uplatnily..potřebujem víc pracovat se zvířatama.
Není tady
mirko koukám jak tomu rozumíš!!!!...máš ode mě pochvalu...ano máme montbeliarde...teď trochu improvizuju a připouštím plemeno normande...též z Francie...mají mít kvalitnější mléko i maso!!!
a bohužel bydlíme na jihu čech
Není tady
Tak to jsem přehlídla, že mléčné... 
No, to jsou zrovna plemena, která jsem naživo neviděla. Ale nezávidím ti to Clare, fakt , že ne. Dneska to musí být jen ta dřina a radosti pomálu.
Kolem nás jsou veškeré kravíny prázdné a zralé na demolici, těch pár soukromníků, co se drží zuby nehty , jsou zralí na Bohnice. Když to takhle půjde dál, vidím to taky na klokany...
Mmch- pštrosy už ve vedlejší vesnici človíček měl- po 5 letech, když namnožil, odchovával a měl mít návrat vložených investic- všechno prodal, protože absolutně selhal plánovaný a nasmlouvaný odbyt do zahraničí. Tam byli usměvaví, když prodávali budoucí chovné kusy, při výkupu už to vázlo až uvázlo...
Vlastní zpracování nebyl schopen ufinancovat, tak z toho má asi 10 vyfouklých vajec na památku a chátrající ohrady. Sám šel jezdit na kamion.
Není tady