|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Já bych nebyl až takovej pesimista.
Nějak se mi furt nechce věřit že jsou lidé ochotní cpát se donekonečna tou "chemickou" zeleninou, ovocem a bílou tekutinou hrdě zvanou mléko prodávanou v krabicích s trvanlivostí 10měsíců.
Ano, byla doba kdy jsem věřil že vše s cizokrajným původem je skvělé a o dvě třídy lepší než totéž od nás. Prostě 22let života v komunistickém blahobytu udělalo své...... takže i plechovka Cocacoly byla cosi posvátného. 
Dneska už ale opět vyhledávám potravinářské zboží pokud možno tuzemského původu a rád si připlatím za kvalitu.
Zkuste si třeba porovnat kvalitu česneku (made in China) prodávaného v hypersupermarketech a českého česneku prodávaného na tržištích (Kaliku třeba na Chodským náměstí
) Zvláštní na tom je, že když jsem byl onehdá v Číně tak tam jsem se s takovým vyčpělým sajrajtem jako je dovážený k nám nikdy nesetkal.
No a tak nějak podobně je to bohužel se vším....... cpeme se dovezeným "odpadem" jen proto že je o pár kaček levnější. Za to ale naši, jak říkáte mocipáni, nemůžou.
Není tady
zuzi777a napsal(a):
Petr100 napsal(a):
zuzi777a napsal(a):
Nemám. Ani náhodou. Jen mě situace zrovna v zemědělství není úplně lhostejná. Asi to bude tím, že jsem mohla srovnávat. Před i po revoluci. Tady i ve světě. A zevnitř, tj. na vlastní ruce...
Právě proto nejsem štont pochopit, proč muselo dojít k takovému fiasku. A bohužel mě to utvrzuje v mém přesvědčení, že panáci nahoře mysleli na sebe předtím i teď. Na tom se nic nemění. Kdyby totiž tvořili v zájmu téhle země, nemohlo by to vypadat takhle...Já tedy netuším, o jakém fiasku mluvíš. O tom, že si k vepřové kýtě nemusíš koupit kus bůčku, o tom, že nemusíš kupovat hovězí z krav, které se desetiletí na západě dávalo do psích konzerv, o jednom druhu mléka v igelitu, o dvou druzích jogurtu, o tom, že když jsi neměla známého zelináře, tak jsi dostala kulový.....................
ještě mi to nedá- k vytučněnému- Věděl jsi například, že naše maso se vyváželo ven? Hlavně vepřové, o ten byl frkot. A výroba z našeho mléka také. To že tu zbyl drek, nebyla vina zemědělců.....
A že teď se sem valí maso ze všech koutů sbvěta, které jinde prostě nechtějí?? Bledězelená kuřata z asijských a brazilských velkochovů, krmená morbidně masokostní moučkou z drůbeže, hovězí a vepřové hluboce zmražené těsně před vypršením 3leté lhůty pro skladování...BLeee
Takže situace se poněkud paradoxně moc nezměnila. Na kvalitu si připlatíš a když ne tak žereš to , co by jinde narvali do psích konzerv....
Zuzi nekupuj bledězelená kuřata, hovězí a vepřové hluboce zamražené těsně před vypršením lhůty...BLeee, jak prosté. Já to nekupuji.
Není tady

Jeňýk napsal(a):
No a tak nějak podobně je to bohužel se vším....... cpeme se dovezeným "odpadem" jen proto že je o pár kaček levnější. Za to ale naši, jak říkáte mocipáni, nemůžou.
A víš proč? Protože jsou lidé líní a jezděj nakupovat do hypermárketů, místo aby zašli do pekárny, do řeznictví a na Zelňák pro kvalitní české potraviny ... ikdyž spousta lidí už asi pochopila - už se zase staví na nohy malé pekárničky a zelináři ... bude líp 
Jinak syntetické jogurty taky nemusím ... Kdysi jsem vyráběla doma z domácího mlíka a vono se pak těžko přelézá z mercedesu do trabanta ...
Upravil(a) Míša Kulička (24. 7. 2009 16:52)
Není tady

Jeňýku, kdo za to může? Asi to bude mít vícero příčin. Hlavně bych to nazval konzumností společnosti. Lidem jde o to, aby mohli mít všechno a ve velkém množství, hlavně aby to bylo levné. Znáš to, hodně muziky za málo peněz. V konzumnosti nás krásně udržují média, reklamy a příklady konzumnosti ze západu, jakožto vzor blahobytu
Určitě v tom hraje vliv lenost lidí. Lenost přemýšlet. Atd.
Není tady

Co se týče česneku, to je jasná věc. Tuhle jsem měl čerstvý ze zahrádky a jak jsem byl zvyklej z obchodu, tak jsem si udělal česnekovej nášup i s domácím a myslel jsem, že mi to utrhne hubu. Byl tak silnej, že mi z toho i bolela hlava
Jeden domácí stroužek vydá za půl hlavičky kupovaného.
Není tady
Česnek a jogurtíky... Joj , taky jsem dělávala domácí. Kultury jsem kupovala v Laktos Kyje. Kdoví, jestli ještě vůbec funguje... Tam se daly sehnat i smetanové zákysy, na tvaroh i jogurt se ke mě slézali lidi z celé vesnice... Česnek jsem měnila se sousedem za tvaroh. Když si teď koupím paličku v krámě chce se brečet, ne nad jeho sílou ale nad cenou... 
Petře, já si bledězelená kuřata nekoupím, ale těžko se jim vyhneš úplně. Vesele je konzumuješ prakticky v každém masném výrobku a hospodě... Mrkni , co nakupují zpracovatelé ( hospodští ) v Makru- zásadně na tuny tu levnotu... A hodně z běžných domácností bohužel sáhne po kvantitě a ne po kvalitě ( plata jogurtíků synteťáků pro dětičky - když jsou za 4,50- no nekup to!
)
Osvěta v tomhle podle mě nefunguje prakticky vůbec, všechno převálcuje reklama na Kostíky, Brumíky a jiné úžasné dobrůtky pro dětičky.....
Ale alespoň jedno tuzemské odvětví se snaží o osvětu - Rybáři. Koukala jsem , že se snaží dodávat české ryby včetně receptíků. To mi přišlo docela dobré- alespoň jedna část domácí produkce, co zatím snad nejde zcela do kytiček...
Není tady
KALIK napsal(a):
Jeňýku, kdo za to může? Asi to bude mít vícero příčin. Hlavně bych to nazval konzumností společnosti. Lidem jde o to, aby mohli mít všechno a ve velkém množství, hlavně aby to bylo levné. Znáš to, hodně muziky za málo peněz. V konzumnosti nás krásně udržují média, reklamy a příklady konzumnosti ze západu, jakožto vzor blahobytu
Je to tak. Jenže já myslim že to je naprosto přirozená věc že to u nás takhle je, ještě asi nějakej čas bude a nemá smysl se nad tim nějak rozčilovat.
Beru to podle sebe..... Taky jsem si musel zákonitě projít tím že jsem si nějakej čas doma vystavoval plechovky od těch skvělých zápaďáckých limonád a měl dojem že všechno co má nálepku made in (jakýkoliv západní stát nejlépe US) tak je téměř sesláno z nebes.
U mě naštěstí tohle celkem krátký období vyprchalo poté co jsem si trochu ten svět prohlídnul z obou stran, jak tý bohatý tak i tý chudý.
Bohužel tuhle možnost ale celá naše společnost nemá a velká část spoluobčanů po tom ani netouží a k životu jim opravdu stačí jen ten levnej gothaj z Líídla. Takže mě to fakt nijak nepřekvapuje že většina lidí vzhlíží k hypermarketům jako k nebeskému ráji.
Celkově bych to asi přirovnal k tomu že si naše společnost už plechovky v obýváku nevystavuje ale pořád ještě věří tomu že patřičná nášivka na teplákách je zárukou životního štěstí....... 
Míša Kulička napsal(a):
A víš proč? Protože jsou lidé líní a jezděj nakupovat do hypermárketů, místo aby zašli do pekárny, do řeznictví a na Zelňák pro kvalitní české potraviny ... ikdyž spousta lidí už asi pochopila - už se zase staví na nohy malé pekárničky a zelináři ... bude líp
Jasně že bude líp.
Budu se opakovat ale já to fakt nejlíp vidim v tý Plzni. Za mlada jsme jezdili pro "lepší" jídlo a na nákupy do Prahy a teď to mám obráceně. Je ale pravda že to chce mít k dispozici samostatného a činorodého důchodce s fungujícím mozkem, to aby měl čas, dokázal kvalitní obchodníky samostatně vytipovat a zároveň nepodlehl vábení levného sajrajtu. 
Upravil(a) Jeňýk (24. 7. 2009 21:13)
Není tady

zuzi777a napsal(a):
Ale alespoň jedno tuzemské odvětví se snaží o osvětu - Rybáři. Koukala jsem , že se snaží dodávat české ryby včetně receptíků. To mi přišlo docela dobré- alespoň jedna část domácí produkce, co zatím snad nejde zcela do kytiček...
No vidíš, to je cesta podle mého gusta ... 
Není tady
KALIK napsal(a):
a já bych dodala ještě lenost pracovat - neboť všechno souvisí se vším - jelikož jsou lidi líní pracovat, tak si raději vystojí něco ze sociálky - a z toho se pak těžko dá nakoupit kvalitní jídlo - takže do té doby, než lidi začnou i o práci přemýšlet, tak do té doby budou mít všechny ty levné sajrajty zelenou. Věřím tomu, že by určitě sáhli po kvalitě - ale nedosánou na to finančně.
Říkám i líní o práci přemýšlet - protože lidi jsou šikovní, ne nadormo se říká "zlaté české ručičky" lidi by dokázali i sami se zaměstnat - ale proč by to dělali, když jinde si nahrabou zadarmo - jen za vyplněný papír.
Není tady
Zuzi:
za tvá písmenka se podepisuji - je vidět, že máš přehled o životě na venkově - a v zemědělství.
Není tady
Zuzi potom je jediná možnost, jak tomu zabránit. Zakázat dovoz potravin a zakázat vývoz potravin. Bude u nás jen domácí produkce. Přitom vůbec nejsem přesvědčen o tom, že všechny naše potravinářské výrobky jsou tak kvalitní, jak píšete. Ale pozor. Cena potravin by okamžietě stoupla do závratných výšek. Naši zemědělci by byli spokojeni, potom by ale možná blokovali dálnice spotřebitelé. Zuzi, myslím, že je to v pořádku, tak jak to je. Každý musí zvážit, co je pro něho lepší. Jestli kvalitní naše a cizí produkty, samozřejmě dražší, i když jich koupím méně, než naše a zahraniční šunty, samozřejmě levnější a mohu jich koupit více. Nejsem přesvedčen o tom, že naši JZĎáci mají produktivitu stejnou, jako venku. Dost mě tato problematika zajímá, já totiž pocházím ze zemědělské rodiny a zamlada jsem si k zemědělství čuchl. Včetně ručního sečení obilí, svážení krávou k mlátičce, sečení trávy kosou na krmení, na seno................Často sleduji reportáže o farmářích z Rakouska a BRD. Jak je možné, že je tam na každé vesnici prodejna s místními zemědělskými produkty, v každé druhé soukromý řezník, v každé třetí soukromá pekárna...........................Kdo za to může, že to u nás není také tak????
Není tady
Otázka není sice na mě, ale já si myslím, že je to tím, že v těch zemích, jak píšeš, je vyšší životní úroveň, takže lidé si koupí produkty z místních farmiček. Kdežto u nás se houfně nakupuje v obchoďácích a ještě nejlépe ve slevách. Navíc, tam, kde píšeš, lidé věří domácím produktům, kdežto u nás je dobré jen to, co je z ciziny. Vlastně mohu citovat i Tebe - .... "Přitom vůbec nejsem přesvědčen o tom, že všechny naše potravinářské výrobky jsou tak kvalitní, jak píšete. ".....
Není tady
Safra, zase opisuju od Jeňýka....
Není tady

Zuzi včera jsem si na tebe vzpoměla při nakupování brambor. U nás v zelenině měli krásné velké výstavní brambory a hlavně - absolutně čisté, umyté ... tož jsem se ptala, jestli to není zas dovoz z Maroka či bohvjeodkud, ale ne. Byly od nás. Konečně nemusím u 2 kg českých brambor platit 0,5 kg hlíny, no nejni to skvělé? Mé srdce zaplesalo a přibrala jsem hnedlenc o kilo víc ... Však my se to naučíme a nakupovat naše české produkty bude radost 
Není tady

Tak půl kila zeminy na dvou kilech brambor, to by musel být mazec, ale za se na druhou strnu by se ti ty brambory nerozkutálely a nemusely by mít síťku
Jinak, prodávat takhle levně to nejcennější, tedy ornou půdu, je trestuhodné...
Není tady
Tak jsem se vrátil z hor rakouských a hned sem svištim neboť i tam jsem myslel na zdejší fórum a tohle téma o našich "jezeďácích".
Objevil sem tam nedaleko Bad Ischl úžasnou záležitost, samozřejmě berte ohled na zblblého Pražáka ze sídliště, třeba je to někde i u nás.
Byl to takzvaný "Milch automat"...... jakýsi farmář si z druhé strany kravína vyčlenil místnost do které dal automat ze kterýho se dalo natočit mléko přímo od pramene. Samozřejmě za obvyklou místní cenu 1ojro za litr ale hlavně ve velmi neobvyklé kvalitě a chuti. Vedle "výčepu" měl ještě lednici s dalšíma skvělýma vlastnoručníma výrobkama. A teď pozor..... přijde šokující informace...... kromě automatu na mléko byla platba zcela DOBROVOLNÁ! Na jednotlivých výrobcích byla pouze uvedena orientační cena a vedle lednice byla keramická miska na mince.
Nikdo nic nekontroloval a v místnosti jste byli po celou dobu nákupu zcela sami!
Pro člověka ošlehaného každodenním bojem o přežití na pražském sídlišti zcela šokující záležitost.......
Nejlepší bylo, že i když jsme tam platbu zaokrouhlovali zásadně nahoru na celé jednotky, tak i přesto jsme odcházeli s podivným pocitem aby si o nás náááhodou někdo nemyslel že jsme tam kradli. Prostě člověk sídlištního typu si musí po nákupu projít bezpečnostním rámem v supermarketu, jinak není klidný.

P.S. Slušným lidem rád dodám i GPSsouřadnice tohoto zázračného obchodu. 
Upravil(a) Jeňýk (9. 8. 2009 23:39)
Není tady

Supr zkušenost

Není tady
KALIK napsal(a):
Supr zkušenost
![]()
Jo Kaliku supr zkušenost.
Bohužel i nadále nepřipadá v úvahu že by takhle mohla fungovat celá společnost. Hovádek schopných podobného člověka zcela znechutit a podnikatelsky zlikvidovat je bohužel spousta......... naštěstí mléko a mléčné výrobky nepatří mezi jejich oblíbenou poživatinu.
Není tady
Jeňýku, gratuluji k hezkému zahraničnímu zážitku
.
Otázka je, zda ten mlíkař bude s takovým přístupem prosperovat a najdeš ho tam i příští rok. Snad ano.
Mě taky v Anglii příjemně překvapily dobrovolné nákupy na zahradách lidí, kteří se rozhodli o svoje přebytky podělit s ostatními. Prostě měli na zídce zahrady kovovou pokladničku a když sis na jejich záhonku natrhal jahody, hodil jsi penízky do té pokladničky.
Ani nechci dopisovat, že si myslím, že tady by ta pokladnička už druhý den nebyla........ a co by zbylo ze záhonků... Ale třeba jsem zbytečně pesimistická 
Není tady
Petr: " Jak je možné, že je tam na každé vesnici prodejna s místními zemědělskými produkty, v každé druhé soukromý řezník, v každé třetí soukromá pekárna...........................Kdo za to může, že to u nás není také tak????"
Tu otázku myslíš vážně?
Jednak mají menší odvody, jednak mají vyšší podporu, úlevy, je tam pro podnikatele ledacos levnější, ač se nám to nezdá. Naopak 27 Kč za litr mléka (jak zmiňuje Jeňýk) tady zákazníci zaplatí jen velmi neradi - bodejť, mají nižší příjmy. V našem státě jsou navíc obrovské sociální odvody. My jsme letos zkonstatovali (když jsme se divili, co mladých lidí tam jezdí v bavorácích, audi a VW, že i v tom Rumunsku se pracující mají líp; je tam totiž zavedený jiný systém dávek. V porovnání s nimi manžel spočítal, že by tam každých 5 let mohl pořídit fungl nové auto, zatímco tady to odvede státu. Tady každý snaživý pracující člověk vydělává na jednoho nemakačenka (nejmíň).
Tady je jakákoliv podpora živnostníkům, o které se "halasně" píše v novinách, ve skutečnosti totálně osekaná, podmíněná hromadou dalších věcí, takže málokdo pak na ni dosáhne...
A třeba tady stojí pekařská pec přes milion Kč, v Rakousku až o polovinu míň. Přitom tady sotva prodáš koblihu za 6 Kč, tam je běžná cena 15 Kč.
Fakt nevíš, kdo za to může?
Já teda jo.
Upravil(a) Tercila (10. 8. 2009 2:05)
Není tady
Míša Kulička: "A víš proč? Protože jsou lidé líní a jezděj nakupovat do hypermárketů, místo aby zašli do pekárny, do řeznictví a na Zelňák pro kvalitní české potraviny ... "
Míšo, to máš pravdu, špatně je na tom celém akorát to, že aby si člověk udržel dobré zaměstnání (dobře placené), je v něm hodněkrát třeba do šesti do sedmi do večera. Takže někdy nemusí jít ani tak o kvalitu potravin, jako pak o zavírací dobu a jak to všecko stihnout a pod tou jednou střechou s možností parkování a otvíračkou do deseti je to "výhoda". Jo je to prostě v tom životě kolotoč. No a teď babo raď, že jo......
Není tady

Víš terci - Pekařství mám za rohem u práce, výborné řeznictví je u nádru, dobrou zeleninu máme u nás v blízkosti zastávky a kousek od domu pak máme malý obchůdek, kde se dá koupit vše ostatní ... takže cestou domů se zastavím, kde je zrovna potřeba a nemám dojem, že bych ztratila víc času, než kdybych jela někam do super-hyper ... Jinak s potěšením sleduju, že v Brně jsou sympatické pekárničky a řeznictví téměř na každém rohu ... ale chtělo by to ještě trochu víc obchůdků se zeleninou a nějakou tu mlékárnu 
Není tady
No jo, Míšo, ale to jsi Ty. A ostatní....? 
Nám přímo u baráku zavřela obchodnice zeleninu, protože jí holt nabízel dodavatel čínské zelí za třicku, zatímco v Lídlu ho mají za 15. Nedalo se konkurovat, naprosto ji chápu.
Tak jak potom chceme přesvědčit lidi, vracející se v 18 h. z práce, aby nezajeli do Lídlu? (Mmch, tam zrovna nejezdím)
Ono taky záleží na tom, jestli se vracíš z práce ve čtyři nebo až večer.... A když už nakupuju, nemám obvykle míň než 4 narvané tašky a to si neumím představit vláčet šalinou....
Záleží taky hodně na tom, jakou má kdo práci.
Jen kéž by ty malé pekárničky přežily - dávám jim....rok, maximálně..... (pokud se tady něco celkově nezlepší).
Upravil(a) Tercila (10. 8. 2009 10:57)
Není tady
Jeňýku a Tercilo, dík, že jste napsali o vašich dobrých zkušenostech. To potěší. Třeba se toho někdy dočkáme i u nás. Ale zatím bych to viděla na vypleněný obchůdek a o zahrádce a pokladničce ani nemluvě. Bohužel.
Jinak nám taky dali před dvěma lety v Rak. Alpách jakou součást snídaně i jejich domácí jogurt a jako že jogurty moc nemusím, tak tento byl vynikající a hlavně tučný. Ty naše kyselotiny se pomalu nedají jíst.
Není tady
Zrovna dnes jsem četla někde v novinách, že tímto způsobem, jak popisuje Jenýk, funguje v Rakousku vinný sklep - otevřený, bez obsluhy, lahve vína volně k dispozici, u toho ceník a kasička...tak jsme se tomu s manželem od srdce zasmáli, při představě, jak by to dopadlo u nás...sklep vybílený, kasa v čudu, možná ještě někde v rohu nas.... nakáleno...
Myslím, že jim to tam bude fungovat jen do té doby, než to objeví čeští turisté...
Pro ty slušné - je to údajně v Mitterretzbachu.
Není tady