|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Určitě všichni známe toto rčení důvěřuj, ale prověřuj, ale co to ve své podstatě znamená? Jakým způsobem "prověřovat", abychom neprováděli nemorální věci a aby finální výsledek nepřinesl jen negativa. Jaké máte vy zkušenosti, rady a poznatky ze života?
Upravil(a) potvurkapodivna (8. 2. 2006 10:39)
Důvěřuj, ale prověřuj ve své podstatě znamená NEDŮVĚŘUJ. Prověřujeme zásadně, když nedůvěřujeme či nevěříme. Aspoň já. Ale lepší varianta je "nechat věcem volný průběh". Beztak prověřováním nic nevyřešíme, a negativa to nepřinese jen tehdy, pokud testovaný člověk jednal jak bylo naším snem. Tedy zasloužil si naši důvěru, ale my jsme byli nedůvěřiví, podezíraví a tudíž MY JSME TI ŠPATNÍ.
Hlavně neprověřovat.
Není tady
Já si také myslím neprověřovat ...
ono je asi lepší nevědět. A moc na to nemyslet jestli ten druhý lže, nebo ne ... Pak seš zbytečně nervozní a život se má užívááááát ... 
Není tady
Kdo se moc ptá, moc se dozví...
Prověřovat můžu děti a to ještě jen do určitého věku, ale prověřovat dospělého člověka, to je myslím nedůstojné nejen pro "prověřovaného", ale hlavně pro "prověřujícího". Pokud ten dotyčný bude chtít cokoliv utajit, stejně nic nezjistíš i kdybys prověřovala do úplného zblbnutí a pokud chtít nebude, postará se, aby ses dozvěděla.
Není tady
Pro mě "důvěřuj,ale prověřuj" znamená mít oči otevřený a nezavírat je před něčím,co se mi nelíbí nebo nějak nezdá a čekat,že se to časem změní nebo vyřeší samo.Nemám ráda nejistotu,tak se prostě zeptám konkrétní osoby na určitou věc,která mi nesedí,nebo je mi nějak divná,samozřejmě bez emocí,výčitek prostě v klidu.Dřív jsem to nedělala a musím říct,že mě to stálo pár ukvapených závěrů na situaci nebo na člověka a parkrát jsem uškodila i sama sobě.Těch situací bylo x a netýkalo se to vždy jen ve vztahu s partnerem,ale i v pracovních a kamarádských vztazích.Je to asi o komunikaci.
Není tady
Určitě jde o komunikaci. Máš nějaké podezření nebo chceš prověřovat jen preventivně? Rozhodně bych se nesnížila k prohlížení mobilu, počítače, telefonování a kontrolování v práci a pod. Spíš, jak píše Macík, prostě mít otevřené oči a nepřehlížet, co je každému jasné. Nic se samo nevyřeší. Taky nemám ráda najistotu a když se mi něco nezdá, rovnou se zeptám.
Není tady
Macíku, to bude spíš "Co na srdci, to na jazyku" 
To znám, také s tím mám úspěchy. Ale nesmí se to přehánět.... Občas se najde někdo, kdo nepobere vše. Ale to je spíš otázka lidí kolem, partner samozřejmě musí pobrat všechno. A basta 
Není tady
Problém pak je, když se člověk zeptá, jestli se dozví pravdu nebo to, co očekává, že se dozví, že ? 

Není tady
Ale vždyť může očekávat, že se dozví pravdu, ne? 
Není tady
Někdy je asi lepší nevědět, ale já jsem vždycky chtěla mít jasno. takže pokud bych měla o partnerovi nějaké pochybnosti, asi bych se nesnažila nějak pokoutně se dozvědět pravdu,ale zeptala bych se ho hezky z očí do očí. Ona mnohdy napoví i ta reakve druhé strany.... a na druhou stranu mám ráda, když se i partner zeptá mě. Zažila jsem kdysi žárlivce který než aby s ezeptal - a já bych dodala rozumné vysvětlení tak si vytvářel pochybné a nesmyslné teorie, podle kterých mu nakonec vyšlo, že jsem mu byla nevěrná ( což jsem nebyla)
Není tady
to jsem.sva
já problém naštěstí neřeším žádný, jen mi včera hlavou problesklo toto rčení a zajímal mne jeho výklad od ostatních lidiček.
to Nety:
s dozvěděním se "pravdy" máš úplnou pravdu:)
Některým lidem dělá problém upřímnost a pak je tu otázka milosrdné lži. Opravdu za každou cenu vždy chceme vědět pravdu?
Asi takhle - lidem (nebo muzum, nebo alespon me) je vlastni to, ze maji touhu vedet .. a ta touha je muze byt za urcitych okolnosti silnejsi nez vnitrni zabrany a dustojnost. Clovek zacne proverovat v okamziku, kdy ziska duvodne podezreni nebo kdy na svou duveru doplatil - a snazi se predejit dalsim 'ztratam'. Kolikrat si tim ale situaci velmi zkomplikuje - jednak, jak jiz bylo psano vyse, z naznaku vyvozuje mylne zavery a druhak jsou ta zjisteni mnohdy tak silna a zavazna, ze dotycny neni jeste pripraven je prijmout do vsech dusledku.
Po case, az se situace srovna, si clovek ujasni, ze 'kazdodenni' kontroly "telefonu/posty/kabelek/kufriku/tasek/skrini/supliku/pocitace/akdovicehojeste" jsou jen ztratou casu a hlavne nedustojne toho, kdo to dela. Zacne si vazit sam sebe natolik, ze je mu prednejsi vlastni cest pred tim, co dela ten podezirany.
Ale nic neni cernobile - zrovna tak jako neni na miste proverovat nekoho, kdo nedela problemy nebo nedava zaminky, zrovna tak muze byt na miste proverovat notorickeho 'lhare/gamblera/pobertu' zda zase nahodou nevyvedl neco, na co doplati cela rodina.
A jinak poznatky jak proverovat aby to nemelo jen negativa? Vsechno co se dozvis si nechat v hlave ulezet den, dva ... nez na to zacnes reagovat. Prvni reakce jsou destruktivni. A pokud mozno snazit se to nejrychleji zapomenout na vsechno spatne. Vyjdeme z toho, ze ten druhy se nam nesnazi planovane ublizit, tudiz ze nemame moc pravo kontrolovat jeho zivot, jestli ho zije tak, jak se nam libi.
Není tady
Netynko já nevím jestli je to u mě tak "co na srdci, to na jazyku",ale asi ne, za každou cenu nemusím každýmu říkat co si o něm myslím a pravdu se pokaždé určitě nedozvím,ale aspoň vidím jak se dotyčný(nebo dotyčná) tváří a to taky lecos napoví.

Není tady
Zkrátka buďme rádi, že jsme rádi 
Dokud jsem spokojená, nemám přeci potřebu po něčem bádat. Prostě si to jen hezky užívat a nesnažit se to kazit vlastním přičiněním, stačí negativní vlivy okolí, proč vrtat i zevnitř 
Není tady
to Lukáš
překvapil mne fakt, že touhu po vědění mají také muži. Vždycky jsem žila v domnění, že takové ty kontroly čehokoliv mají v oblibě spíše ženy.
Přiznám se bez kamenování, že jsem také jednou příteli ( teď už bývalému ) prohlédla telefon, měla jsem nějaké tušení, které se bohužel potvrdilo. Vesele udržoval paralelní vztah s někým jiným ( možná jich bylo i více ). Nejhorší byl ten pocit, jak s tou informací naložit, protože on nevěděl, že já vím.
Důvěřuj,ale prověřuj...no tim se UŽ neridim..pak to boli...daleko vic se ted ridim tim ze Co oko nevidi ,srdce neboli...navic kdyz porad jeden ve vztahu patra po ruznych vecech tak stejne vec kterou najde si prizpusobi ke sve fantasii a problem je na svete...takze podle me je lepsi snazit nepidit po vecech ktere nam maji byt skryty...jestli je to neco zleho stejne se to jednou provali..
Není tady
Potvurkopodivna, chlapi jsou o moc zvědavější, než ženský, i když ty tomu hezky říkáš touha po vědění.
. Znám několik případů, kdy ženský tyhle věci neřeší, protože jsou nad věcí, ale jejich mužský se opupínkujou v okamžiku, když ona třeba telefonuje a on okamžitě neví s kým.
Není tady

Já s tím pořekadlem nesouhlasím. Pokud opravdu důvěřuji, nemám potřebu prověřovat.
V okamžiku, kdy začnu mít důvod nebo touhu prověřovat, už to není důvěra
Není tady
No, tak samozřejmě, pokud na vás v autě mrknou cizí tanga, pak bych také znejistěla a měla důvod k nedůvěřivosti. Ale jestli chlap řekne, že jedno odpoledne nemá čas a chce se stavit tam a tam a nenaznačí, že baží po vaší společnosti, pak bych řekla, že podezření třeba na místě není. jde o to, která je jak žárlivá, jak tolerantní. Někdo hned maluje čerta na zeď, jiná je v pohodě. Myslím, že to má souvislost i s tím, jak si ženská věří a je pevná "v kramflecích". A také s tím, jak vysoký zájem o její polovičku je. Pokud tedy to vezmeme z úhlu pohledu možné nevěry, protože kolem toho se většinou otázka důvěry točí nejvíce.
Není tady
Ženská, když má problém, tak si chce sednout a povídat o nich, aniž by očekávala řešení, jen se z toho potřebuje vymluvit. Chlap v témže případě má pocit, že si musí poradit sám, ale protože mu to zabírá téměř celou kapacitu myšlení
, tak občas přestane mluvit nebo to vypadá, že ztratí zájem o cokoliv doma, maximálně se jde poradit s kamarádem, ale manželce/přítelkyni o tom prostě vykládat nechce. Takže pokud změní chování, nemusí v tom vždycky být "ta druhá", ale klidně jen zdravotní problémy (zvlášť o těch neradi mluví), potíže v práci, prostě cokoliv a pokud to není zrovna známý okresní bejk, u kterého je podezření na místě, může mu takové prověřování akorát přidat další problém k tomu, který už má.
Není tady
.........
Myslím, že to má souvislost i s tím, jak si ženská věří a je pevná "v kramflecích". A také s tím, jak vysoký zájem o její polovičku je. Pokud tedy to vezmeme z úhlu pohledu možné nevěry, protože kolem toho se většinou otázka důvěry točí nejvíce.
to bude asi ono :-))
Není tady
Stoprocentní souhlas se Sárinkou.
Proč prověřovat, když není důvod? Prověřovaný pak má oprávněně pocit "oka velkého bratra" nad sebou, oprávněně se mu to nelíbí a oprávněně svou nelibost může vyjádřit.
A proč neprověřovat, když důvod je? Prověřovaný by měl pochopit, že pokud existuje objektivní příčina(y) našich pochybností, samozřejmě budeme pátrat po objasnění. Když se nepotvrdí, "lustrovaný" se nafoukne pocitem určité satisfakce, a když se potvrdí...>prověřovat se musí.
Není tady
Hanane - kdyby nějaký "důvod" byl a nepotvrdil se, tak se prověřovaný nenafoukne, ale namíchne, že je sledován.
Není tady
A bude si myslet, že má doma žárlivou stíhačku.... Kdyby se to stalo mně, pomyslím si, jestli se přítel nezbláznil, že mne takhle vyšetřuje a naopak mi to nasadí brouka do hlavy, jestli to jako bude do budoucna standard a nebude se to náhodou zhoršovat....
Není tady
Problém ovšem je, pokud ta ženská už si zažila v nějakém předchozím vztahu problémy s nevěrou a pak si může být jistá v kramflecích a věřit si jak chce, ale díky předchozí zkušenosti už začne přemýšlet i tímto směrem a to je většinou průšvih.