|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Tak kde se flákáte
? Máme nový chlívek
.
" Holky, proč říkáte "iniciativní blbec"? Já mnyslím, že nám jen zůstay zachovány instinkty pospolitosti a vzájemné pomoci"
"To je jen takové běžně používané sousloví stolt ... páč někdy mnoho inicicativy škodí ... tam je taky dost tenká hranice, stejně jako mezi konáním a pácháním dobra"
To je pravda Kuličko 
Proto si myslím, že zvláště empiristé si musí vyzkoušet oboje, aby tu hranici dobře rozeznali 
Není tady
Hola! Už jsem si myslela, že máme spravedlnost v kélu 
Není tady
hirondel napsal(a):
Mame my lide a zvirata stejnou rovinu vedomi?
lupina montana napsal(a):
Stejnou určitě ne, ale ukazuje se, že vlastnosti, které jsme si tak nějak omojili, v nás tak nějak krystalizují a mají svůj vrchol - to ano. Nicméně - začínají se projevovat daleko, daleko dříve.
Smysl pro spravedlnost zrovna - třeba opice, když jim nedáš dobrůtku, kterou si podle vlastního mínění zaslouží, tak se vztekaj - a když jejich chovatelé odměňujou pořád jen jednu z nich, tak oni ji pak mlátí....papoušci podobně
Lupi,
vsadila bych se ze pokud bych byla v opicim tele ale s vedomim cloveka,neboli presneji -s vedomim ktere mam ,nechovala bych se jako ty opice.
A o tom to je.
To mas jako s vychovou deti. Co je naucis ,ci naopak nenaucis ,co jim das ze sebe, tak se bude smerovat jejich vyvoj,jejich chovani a zvyky.
A jak rikas ,stejnou rovinu vedomi lide a zvirata nemame. 
Není tady
Kdepák, stačí jedna malá SZ moderátorovi
. Obávám se, že já tu hranici mezi konáním a pácháním dobra stále nerozeznám
.
Ee...Hir, přiznám se, že ti momentálně nerozumím; no jasně, že KDYBYS byla opice s vědomím člověka, že by ses chovala jinak (ale to bys byla veelmi nešťastná opice, že
)
Já mluvila čistě o tom, že vědomí není výhradním vlastnictvím lidí, ačkoli u lidí je jistě na nejvyšší úrovni - že vědomí, stejně jako co jiného, má spoustu mezistupňů a my jsme pouze vyvrcholením (aspoň tady na Zemi) - že tedy mezi námi a ostatními tvory nezeje propast, ani emoční, ani sebeuvědomovací, ani inteligenční.....jsou sice malinko míň komplikovaní - ale popravdě řečeno, už jsem viděla lidi, kterým by kdejaký pes, natož opice dali na frak 
Není tady

No ... jestli si teda moc nefandíme 
Není tady
(ale to bys byla veelmi nešťastná opice, že
)
Pravdepodobne nejspis ano. Nejak by se me to nezdalo byt v opicim tele.
Já mluvila čistě o tom, že vědomí není výhradním vlastnictvím lidí, ačkoli u lidí je jistě na nejvyšší úrovni .....
.......že tedy mezi námi a ostatními tvory nezeje propast, ani emoční, ani sebeuvědomovací, ani inteligenční .....jsou sice malinko míň komplikovaní - ale popravdě řečeno, už jsem viděla lidi, kterým by kdejaký pes, natož opice dali na frak
Lupi,to snad neeeeeeee. 
Zda se ze nejsem schopna dost dobre chapat slovo -nezeje. 
Mam to chapat tak ze treba mravenec ma schopnost stejneho sebe uvedomeni jako clovek? A pokud ano Lupi,priznam se ze si to nemyslim. 
Upravil(a) hirondel (24. 6. 2009 14:07)
Není tady
Šmarjá, Hir - mravenec ne! Teda jeden....mraveniště...no, to už bych si tak jistá nebyla 
Taky nejezdi od manťáku k manťáku - mezi mravencema a náma máš celý obratlovce
Měla jsem na mysli ssavce a vyšší ptáky - havranovité, papoušky a tak.
A vidíš to: "emoční" už jsi nezaškrtla
to už "se" ví - a přitom ještě já se ve škole učila, že zviřata emoce nemají.....
Není tady
Jo at aky jsem nenapsala, že "stejného"! Jen, že uvědomění...v menší míře, ale mají.
Nejhezčí příklad dala gorila Koko, vychovávaná v rodině amerických vědců: na otázku "Co jsi, Koko - zvíře, nebo člověk?" odpověděla po chvíli přemýšlení, že "Skvělé zvíře gorila" 
Není tady
lvice napsal(a):
Kdepák, stačí jedna malá SZ moderátorovi
. Obávám se, že já tu hranici mezi konáním a pácháním dobra stále nerozeznám
.
Co třeba možnost (+ případně formu) pomoci nabídnout..? 

Není tady
Jo at aky jsem nenapsala, že "stejného"! Jen, že uvědomění...v menší míře, ale mají.
Nejhezčí příklad dala gorila Koko, vychovávaná v rodině amerických vědců: na otázku "Co jsi, Koko - zvíře, nebo člověk?" odpověděla po chvíli přemýšlení, že "Skvělé zvíře gorila"
Není tady
Šmarjá, Hir - mravenec ne! Teda jeden....mraveniště...no, to už bych si tak jistá nebyla
Taky nejezdi od manťáku k manťáku - mezi mravencema a náma máš celý obratlovce![]()
Měla jsem na mysli ssavce a vyšší ptáky - havranovité, papoušky a tak.
Ja Ti rozumim Lupi,ale dotykam se neceho cemu verim.
a přitom ještě já se ve škole učila, že zviřata emoce nemají.....
Jo jo, kolik hovadin me ucili ve skole uz ani nespocitam. 
Není tady
Jo at aky jsem nenapsala, že "stejného"!
Smarjaaaa Lupi, vim zes to nepsala.
Ale ja rekla ze nevim co znamena =nezeje propast,proto jsem se ptala. Pouzila jsem vlastni slovo >stejne< a ptala se jestli to tak myslis. 
Není tady
Andy, což to já dělám, ale na druhou stranu, když vidím, jak je někomu "křivděno" tak mi to nedá se ho nezastat
.
lvice - jo to je hezký zastat se ho, ale naučit ho, aby si hranice dokázal určit sám, to už je o hodně těžší a přitom účinnější...
Není tady
Pavli, já vím. Ale jak ho to naučit? Ten dotyčný dostával tvrdší a tvrdší rány a nic. Vysvětlení nepomohlo, choval se stále stejně..... Člověku můžeš vysvětlit, co má udělat a zbytek je na něm. Učit se musí sám......

mariposa napsal(a):
Díky té "výchově" je také schopná se domluvit posunkovou řečí. A převratné je právě to, že ač byla vychovávaná v lidské rodině, považuje se stále za gorilu. Dlouho se spekulovalo, že se třebas psi žijící v bytech považují za lidi. Koko to vyvrátila.
http://ekologie.upol.cz/ad/tuf/vyuka/sr … zvirat.pdf
Není tady
Taktak.....bylo by zajímavý taky zjistit, jestli se považují za lepší zvířata
odpověď Koko tomu nasvědčuje....
Mariposo, co tě tak zarazilo na slově "vychovává?" Chápu, že na něj můžeš být alergická - ale vychovávat nemusí být vždycky jen špatně.....
Hir, nojonojo, promiň
Myslela jsem tím asi tolik, že každá jedna vlastnost, včetně sebeuvědomění, myšlení a tak podobně, se rozvíjí postupně, druh od druhu více a více, až vrcholí v člověku. Což znamená, že zvířata, která jsou nám nejblíž, mají tyhle vlastnosti rozvinuté sice méně, než my, ale pořád ještě hodně; směrem "dolů" (nekamenujte mě, plís, je to jen pomocnej výraz) jaksi slábnou a ubývají tak, jako ubývá třeba světla, když kráčíš neosvětlenou chodbou směrem od otevřených dveří. U dveří je vidět skoro všechno a pak pořád míň a míň.....tak nějak.
Není tady
lvice napsal(a):
Pavli, já vím. Ale jak ho to naučit? Ten dotyčný dostával tvrdší a tvrdší rány a nic. Vysvětlení nepomohlo, choval se stále stejně..... Člověku můžeš vysvětlit, co má udělat a zbytek je na něm. Učit se musí sám......
Já trošku jen hádám, o čem přesně jste se to bavily, ale Lvice, někdo prostě potřebuje pořádnou ťafku, aby byl vůbec schopen se pootočit. Jako když chceš otočit kánoj, nebo plně naloženej koráb, no....tak jestli v tom nebude něco takovýho. V tom případě nejlepší, co se pro dotyčného dá udělat, je jaksi ho popostrčit původním směrem, ještě mu přihodit na hrb - i když přiznávám, že i při plným vědomí tohohle principu se to strašně špatně dělá
Ale všimni si, že takoví lidi se tak nějak samospádem dostávají do situací, kdy se jim to děje - což je vlastně dobře.
Není tady
Hir, nojonojo, promiň
Myslela jsem tím asi tolik, že každá jedna vlastnost, včetně sebeuvědomění, myšlení a tak podobně, se rozvíjí postupně, druh od druhu více a více, až vrcholí v člověku. Což znamená, že zvířata, která jsou nám nejblíž, mají tyhle vlastnosti rozvinuté sice méně, než my, ale pořád ještě hodně; směrem "dolů" (nekamenujte mě, plís, je to jen pomocnej výraz) jaksi slábnou a ubývají tak, jako ubývá třeba světla, když kráčíš neosvětlenou chodbou směrem od otevřených dveří. U dveří je vidět skoro všechno a pak pořád míň a míň.....tak nějak.
Ale ale Lupisku Ty vtipalku
za co ze se to omlouvas???
Rozumim co rikas. (myslim si ze rozumim)
Tada vlastne jde o to ,ze rikame obe totez= my lide a zvirata mame jiny pomer vedomi.Myslim miru vedomi.
Coz teda znamena jak rikas-odstupnovani. Mimochodem to svetlo a ty dvere se me libi. 
Spravedlnost ale asi nějaký význam má, protože ji praktikují opice běžně a ssavci vesměs - pokud jsem stihla postřehnout.
Tim se vracim Lupi na zacatek toho proc jsme o tom zacly mluvit.O tom vedomi lidi a zvirat.
Rekla bych to cemu verim,ze spravedlnost mozna ma vyznam pro nektera zvirata,nacez u lidi je to pro mne uz jen jisty druh sebeklamu.
Jesli bychom meli my lide sebe chapat podle zvirecich vlastnosti,pak nedojdeme dal nez dojit muzeme. Nevim ale jestli jsem schopna napsat,vyjadrit presne co tim myslim. Nemuzeme sestupovat k nizsimu stupni ale k vyssimu. Ke dverim ,ke svetlu.

Není tady
No já doufám, že taky postupujeme - i když se to kdekomu zdá pomalý. Ale všechno musí mít svůj čas a své tempo
A spravedlnost je pořád ještě důležitý pojem pro spoustu lidí - i když pro některé jistě už jen způsob sebeklamu 
Já si trošku myslím, že tak, jak jsme v těch vlastnostech "rozvrstveni" v rámci všech druhů, že podobně jsme "rozvrstveni" i v rámci lidí, jako druhu. Že se to místy možná i tochu proplejtá - že totiž spousta zvířat a spousta lidí jsou na tom tak nějak nastejno....teď nemyslím životní styl, ale vlastnosti a potřeby 
Každej holt svým tempem....
Jj, Hir - míra je to správný slovo.
Není tady
Míša Kulička napsal(a):
mariposa napsal(a):
Nejhezčí příklad dala gorila Koko, vychovávaná v rodině amerických vědců: na otázku "Co jsi, Koko - zvíře, nebo člověk?" odpověděla po chvíli přemýšlení, že "Skvělé zvíře gorila"Díky té "výchově" je také schopná se domluvit posunkovou řečí. A převratné je právě to, že ač byla vychovávaná v lidské rodině, považuje se stále za gorilu. Dlouho se spekulovalo, že se třebas psi žijící v bytech považují za lidi. Koko to vyvrátila.
http://ekologie.upol.cz/ad/tuf/vyuka/sr … zvirat.pdf
Jde o to, zda ta gorila opravdu stojí o to, aby se byla schopna domluvit posunkovou řečí. Má na výběr?
Není tady