29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Prosím dají se mrazit také normální slepičí vývary, zeleninové polévky, špenát nebo například hotové zelí a halušky? Nemám s tím zkušenosti a mám tady plnou lednici.
Díky za rady
Není tady
Petuno,
vývary se mrazí bez problémů, jen když je tam zelenina, nedoporučuju dlouho skladovat. Čistý bujón vydrží dýl. Ideální je nalít polévku do hranaté krabice (stačí vypláchnutá třeba od mléka) a pak zmrzlou "kostku" přendat do mikrotenového sáčku - zabere to míň místa.
Zelí se mrazí dobře - já to dělám tak, že si ho rovnou připravím víc a rozdělím do pytlíků po dávkách, které mám odhadnuté jako přílohu k jednomu jídlu. Sáčky "zplacatím", zavážu a hotovo.
Halušky máš na mysli jaké?
Není tady
Normální klasické z polotovaru, které se přetlačí přes sítko. Mamka mi jich přivezla strašně moc a je mi to škoda vyhodit.
Díky za rady!!! Jsem v tom celkem nezkušená.
Není tady
Ahoj Petuno,já mrazím skoro všechno.Polévky nemají chybu,zamrazím a pak když potřebuji a je mě líno polévku uklohnit vyndám z mrazáku.Opravdu se nemusíš ničeho bát.Halušky i vývar rozděl na porce které by si po vyndání spotřebovala a můžeš mrazit.Využívám k tomu všechny možné i nemožné kelímky,misky a pod.
Není tady
Já mrazím úplně všechno. A vývary na polévku, nemají chybu. Dají se potom použít jak na polévky, tak na základy do omáček. Já je naliji do kelímku od velkého jogurtu a potom je vyklopím do igelitové tašky a tak mám udělány zásoby. Je to velká úspora práce.
Není tady
Taky mrazím polévky. Třeba zbyde od neděle, já jí zamrazím a použiji v týdnu... Mám je v umělohmotných zavíracích krabičkách. Nebo třeba v krabičce od Ramy.
Není tady
Děvčata, ty kelímky zbytečně zabírají místo. Jak jsem psala, používám hranaté krabičky, dózy a pod. a pak jen skládám "cihličky" na a vedle sebe. A zelenou petržel a další bylinky (bez hodně tuhých stonk) mrazím v pytlíku celé - i když zmrzne celý, stačí poválet válečkem a rozdrobí se, odpadá krájení.
Není tady
Já mrazím mimo vařených brambor taky skoro všechno.Akorát jsem někdy lenošná si to popsat.Jednou jsem takhle manželovi vytáhla z mrazáku bramborové ovocné knedlíky,on si je posypal pěkně cukrem a tvarohem,zakousl se a zjistil,že to k sobě jaksi nejde.náplň totiž byla masová )))))))))))))
Marťula - no bóóóže, tak si je osladil. Doufám, že hodně, sladké je dobré na nervy a to asi v tom momentě hodně potřeboval
Není tady
Já taky mrazím všechno, i ty vývary a dělám to podobně jako helena, ale ten mikrotenový sáček vložím rovnou do krabice od mléka, a vytáhnu to už v sáčku po zamražení. Takhle dělám i špenátový protlak z vlastního špenátu. Taky mrazím houby už připravené na smaženici, nechám hodně vydusit vodu a naplním do hranatých krabiček, v zimě stačí vyklopit a přidat vejce. Drobné vlhké ovoce napřed zmrazím rozprostřené v jedné vrstvě a pak až sesypu dohromady.
Není tady
Děkuji moc, tak jsem to teda udělala. Měla jsem hodně krabiček od Ramy tak jsem dala do toho polívky a pak do mrazícího sáčku halušky a knedlíky. Tak snad to přežijou
Není tady
Heleno ,mám pocit,že tenkrát tu kombinaci nepřekonal a oplachoval je pod vodou.Jinak je celý život závislák na buchtách.....mám namysli buchty pečené v troubě
Vlastně zamražuju i buchty,když se nesní anebo vánoční cukroví šupnu do mrazáku a po svátcích se vždycky hodí.
Marťulo, když byly děti malé, mrazila jsem i pečivo a pak rozpékala. Jinak vánoční pečivo už tam je - v červenci jak když najdu :-)
Není tady
Jak psala Helena,tak já také používám krabičky od mléka,džusů a podobně.Vypláchnu je a nechám dobře vyschnout,pak složím a schovám na pak.Né všechny to bych za chvíli nevěděla kam s nimi,ale několik jich takhle mám připravených.V létě děláme vlastní míchanou zeleninu a tak krabičky použiji.Trochu je sesříhnu,aby byla menší a pak nahoře složím přelepím,pod izolepu ještě vložím popis.Pěkně se dají poskládat vedle sebe a na sebe a mám využité každé místečko.
Není tady
někdy je to docela detektivka, když zapomenu balíčky popsat, nebo když se odloupnou štítky ...
Není tady
Já si taky zamražuju i pečivo. Prostě nakoupím hodně pečiva a pak jen tahám z mrazáku. A nikdo nepozná, že to tam bylo uchované. Jinak jsem jednou dostala od sestry zamraženou omáčku a po rozhřátí byla cuckatá tak nevím čím to bylo!!
Není tady
Zrovna včera jsem sklidila špenát - oblanšíruju, rozmixuju, naleju do krabičky od mléka "vystalné" mikrotenovým sáčkem, nechám vychladit, zmrazím.
Není tady
ivca napsal(a):
někdy je to docela detektivka, když zapomenu balíčky popsat, nebo když se odloupnou štítky ...
To znám. Pak bývá tajemství šéfa kuchyně.
Není tady
a hlavně šéfka kuchyně je velmi překvapená, jaké to poklady se v mrazáku vlastně skrývaly ...
Není tady
Mrazíte prosím taky hlávkové zelí. Mám doma 2 hlávky a chgtěla bch je zmrazit. Můžu nakrájet a dát do mražáku? Nebo musím nejdřív povařit? A co kedlubny? Poradíte?
Není tady
zelí bych si předvařila ....
Není tady
Každou zeleninu blanšíruju než ji zmrazím.
Není tady
je doba blanšírování nějak daná nebo pro každý druh zeleniny jiná?
Není tady
Petuna napsal(a):
Mrazíte prosím taky hlávkové zelí. Mám doma 2 hlávky a chgtěla bch je zmrazit. Můžu nakrájet a dát do mražáku? Nebo musím nejdřív povařit? A co kedlubny? Poradíte?
Zelí si dávám do mrazáku docela často - vždycky uvařím z poloviny hlávky zelňačku a 2. půlku, co mi zbyde, nakrájím na nudličky a zmrazím. Před mražením zelí nikdy nevařím ani neblanšíruju a připadá mi, že i tak je potom uvařené rychleji než čerstvé.
Upravil(a) maya (10. 6. 2006 23:16)
Není tady
ivca napsal(a):
je doba blanšírování nějak daná nebo pro každý druh zeleniny jiná?
Podle toho jak je to tvrdé, to odhadneš, povrch se trošku změní, stačí krátce. Neměřím to, všechno dělám odhadem. Já už máloco měřím a vážím, už to mám tak nějak "v oku".
Upravil(a) Bety (11. 6. 2006 13:22)
Není tady