27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Manel měl nateklé, bolestivé koleno a zvýenou teplotu. Byl u ortopeda, ten mu diagnostikoval zánět kolene, udělal mu punkci, povídal, e hnis jetě uvnitř nemá, e přiel včas a předepsal mu antibiotika. To bylo v pátek. Včera a dnes je koleno jednou tak velké co dříve a jetě víc bolí. teplota u není ádná. Můe tohle být reakce kolena na tu punkci a přejde to nějak samo. Doktor nařídil jen polehávat a posedávat, víc nic nedoporučil. Zkouíme ledovat a stahovat obvazem, neděláme patně? nemůe to po punkci ukodit? Zítra jde na kontrolu, tak máme strach, co z toho nakonec bude. Nemáte někdo nějaké zkuenosti s punkcí nebo se zánětem? Jak se dále léčí?
Není tady
Punkci mi dělali, koleno mi po ní trochu splasklo (měla jsem jiný problém ne zánět), určitě se mi nepřitíilo, ikdy vyřeeno nebylo ani náhodou
Ledovat určitě, nechodit, s tím stahováním nevím.
Jak to začalo? Samo od sebe, nebo měl nějaký úraz?
Není tady
Ne, úraz neměl. Jen jsme byli na tůře na výletě a dlouho jsme lapali. Bojíme se, e léčba bude na dlouho.
Není tady
Mám spí zkuenosti s poúrazovými stavy, ne se záněty. Artritidu doktor vyloučil? (můou jí mít i mladí ne jen "starci"). Klouby bývají větinou na dýl, ale nechci tě strait. Dej zítra vědět, jak jste dopadli na kontrole. Zatím a manel leduje a nezatěuje.
Není tady
Díky. Artritidu doktor nezkoumal, manel u něj byl poprvé, nikdy problémy neměl (40 let ). Stane se to zrovna, kdy máme jet na dovču do hor.
Není tady
Iveto,
probĺém s kolenem můe signalizovat cokoliv. Od drobného otlačení, natreného vazu, přes nakublý meniskus, a po artrozu nebo artritidu. Já mám 5 óperací a punkcí nespočet.
Punkce uleví a je dobré ji udělat 1x - 2x, ale pokud to jen trochu jde, tak u dál "vodu z kolene" netahat. Lékaři to dělají rádi, kolenu se uleví, jde lépe ohýbat,ale to e se tam dále tvoří synovální tekutina a otok je důsledkem buď infekce nebo se to koleno brání. Pokud manel nemá horečky a dovolí mu to chodit na dalí punkce bych prozatím nechodila. Co nejčastěji bych dávala končetinu vej, ne má pas (tedy v lee stačí poltářky pod koleno nebo v sedě dát si jí na stoličku atd) a neustále chladit, chladit. V lékárně, či zdravotnických potřebách koupí cca za 150 kč chladivý poltářek do mrazáku a ten mu přikládat. Drí to lépe, ne mraený penát.
Jinak ad stahování. Pokud neumí nohu zatejpovat tejpovací páskou přesně jak to má být (to umí větinou rehabilitační sestra) , elastický obvaz kolene je stejně takový placebo efekt pro lepí pocit. Nejlepí je nohu odlehčovat, tedy hůlka,ale to nevím jak by manel snáel.
Pokud na dovolené nebudete slaňovat, skákat ze skal, tak by to snad lo. Jen počítej s tím, e pokud letíte do tepla, tak ten otok se můe teplem zvětit.
Take ledovat, ledovat, ledovat. Odlehočovat, často nohu hore.
Není tady
Klubko, díky za odbornou odpověď. Manel byl dneska na kontrole, doktor zkusil dalí punkci, prý tam voda není a zdá se to lepí. Dal jetě jedno balení antibiotika a ve čtvrtek dalí kontrola. Tak nějak instinktivně jsem tedy správně ledovala (penátem...) a stahovala, take jsem ráda, e jsem nic nezkazila. I tu nohu jsem mu pořád nutila mít nahoře a podkládala sloenou dekou. Ké by to u bylo dobrý. Na dovolenou jedeme na umavu, s dětmi, take tůry a cykloturistika, ale tak nějak rozumně, nejmladí syn je teprve předkolák. Má pravdu, e jsem si taky s přehřátím ten zánět spojovala, manel se toti před 14 dny při práci venku hodně spálil. Můe to mít nějakou souvislost v kombinaci s tou námahou při cestě z Kletě.
Není tady
Kromě ledování jetě můe manel zkusit aplikovat lokálně působící protizánětlivé léky, ve formě gelu nebo krému..jen pozor, aby se nedostaly do oblasti vpichu po punkci
Není tady
Elinko, určo má pravdu s těmi přípravky. Třeba Lioton nebo něco podobného. Hlavně, ne hřejivé masti!!!! Jako je francovka atd.
JInak pokud by se manelovi otoky opakovaly, trvala bych na vyetření kolene magnetickou rezonancí, aby se náhodou nezjistilo, zda není právě poruen meniskus,který větinou vyvolává otokovou reakci. Protoe zranení se otokem brání. Ale to je spíe rada do budoucna.
Co se týká dovolené v horách. Cykloturistika je určitě lepí, ne chození pěky. Protoe koleno se ohýbá v jednom směru, nerotuje, neotřásá se. A půjdete na tůru doporučuji stahovat koleno tímto způsobem:
2 Obinadla a vázat nad kolenem a podkolenem. K případnému podvkrnutí kolene toti dojde, e jsou volné kvadricepsové (přední strana stehna) svaly a lýtkový úpon (vzdadu sval pod kolnem). Koleno tedy naváe, zůstane holé.
Po návratu z tůry hned chladit. Klidně i plechovkou Budvaru . A nejlepí by bylo,kdyby jste si půjčili či koupili trekové hole. Ale jeliko jste v lese, tak s hroty dole. Ne ty s úmělými na Nordic Walking. Ty jsou dobré max na beton. Já s nimi z kopce ve vysokých horách chodím často, protoe nejvíce namáhané je koleno, kdy jde dolů. A ty hůlky to krásně odlehčí.
Dříve jsme se Němcům v Alpách smáli, proč chodí s holemi. Ale oni tak chodí u 50sát let a vědí proč.
Tak hezkou dovolenou, bez zranění a a jste fit.
Není tady
Klubko, Elinko, díky. Manel byl dneska na kontrole, má dobrat antibiotika a v polovině přítího týdne můe začít pomalu!!! pracovat. Koleno má pořád trochu oteklý, doktor povídal, e otok mizí pomalu. Prý přiel včas, kdyby to bylo déle, zánět by se rozlezl po celý noze a musel by na operaci. Proč a jak se zánět operuje? Je to těká operace? No jene manel je ivnostník a jetě ke vemu obkladač a jeliko mu utíkají kefty, nemocenskou nebere, tlačí ho čas dodělat stávající práci a následně ho zdrí ta nae dovolená, tak je blázen a chce jít dělat hned zítra. Jene to znamená celý den klečet, bude pokládat dlabu.... Přála bych si, aby vydrel do konce týdne doma v klidu, ikdy si u lezeme trochu na nervy a 14 dní bez příjmu je taky ztráta, ale bojím se, e by na tom mohl být zase znovu blbě, ne-li hůř, pokud koleno pořádně nevyléčí.
Není tady
Ivet, řekni mu e je lepí být 14 dní bez příjmu, ne půl roku bez příjmu po operaci.
Nemůu říci jak se operuje zánět, jeliko nevím z čeho to má. Jestli ten vaz, čeka, meniskus, nebo nějaký výpotek.
Není tady
Typů operací je povícero a druh a závanost záleí na tom, kde a jak rozsáhlý zánět je..ale já nevím, o operaci bych zatím nepřemýlela,kdy dr. řekl,e tvůj manel přiel včas..a a pěkně dodrí doporučení a vydrí s nervama..za eventuelní dalí komplikace to fakt nestojí..
Není tady
To je právě ono - e on doporučení u nedodruje a el u dneska pracovat. Je obkladač, kolena potřebuje a zatěkává. A říct si nedá a jetě se spolu kvůli tomu chytneme. Jako kdyby nemohl vydret aspoň do pondělí. Jetě dobírá do konce týdne antibiotika. Tak se mu chystám aspoň koleno večer ledovat, jestli to bude něco platný....
Není tady