29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Včera mě na parkovišti před hypermarketem přivedl úpěnlivý nářek k autu, ve kterém bylo v plném poledním parnu zavřené štěně krysaříka. Pejska to mohlo stát život a ze strany majitelů by se určitě jednalo o utýrání zvířete, což je trestný čin.
Pokud ve snaze zachránit pejska a zabránit tak spáchání trestného činu poškodím auto (rozbiju sklo), může být tento můj čin posuzovaný jako jednání v krajní nouzi? Nebo by to byl trestný čin poškození cizí věci (auta)?
Otázku jsem včera řešila velmi naléhavě, protože štěně mělo už problémy s dechem. Naštěstí se podařilo včas sehnat rozhlasem majitele.
Děsí mě ale, že na něco podobného můžu třeba zítra narazit znovu, lidi jsou snad skutečně všeho schopní.
Není tady
Less, to je teda situace....doufám, že se ti ozve některej zdejší právník, ale obávám se, že ti řekne, že by to bylo poškozování cizího majetku, jestli ne loupež
Lidi jsou jelita - nejen štěně, loni takhle nechali dítě!!
V Anglii na to mají zákonem ustanovené a pravomocemi vybavené hlídky - ale to si ještě počkáme
Ještěže se ti povedlo přivolat majitele
Není tady
Lupi, jo, lidi někteří jsou hrozný.
Já jsem nechala vyvolávat majitele tím rozhlasem a hned i volala policii, ale než přišli (majitelé), byla jsem tam tak 15minut s tím štěnětem sama a bylo to hrozný, dívat se na ně a nevědět jak mu pomoct.
Fakt mě moc zajímá, jestli sem přijde právník, co na to řekne.
Není tady
Lessit, to je strašná situace. Udělalas to dobře, a obávám se, že kdyby došlo na nejhorší a musela jsi pejska vysvobodit sama, že bys opravdu ještě měla velký problémy s policií Ale správnej právní názor nemám.
Jinak jak ti majitelé reagovali? Poděkovali aspoň? Tvářili se provinile? Nebo jsi ještě nějakou bloncku vyrušila od nákupů? asi bych se neudržela a řekla jim něco strašlivýho
Není tady
Lessit,to je hrozny. Ja nevim take, jak bych reagovala, ale asi bych zburcovala cele parkoviste. Udelala jsi dobre, ze jsi nechala vyhlasit majitele auta.
A stejne jako Fidorku by i mne zajimalo, jak se tvaril majitel auta a jak reagoval.
Me se to zda priserne, chudak pejsek.
Není tady
Majitelé auta, mladí manželé (paní brunetka), se vrátili klidným krokem, zjevně nerušeně dokončili nákup a zaplatili u pokladny. Mně vynadali, že za těch deset minut se snad tolik nestalo. To nebyla pravda, patnáct minut jsem kolem toho lítala jenom já. Krom toho myslím, že na tak mladého pejska i těch deset minut stačí, aby zkolaboval nebo měl následky na srdci.
Já jsem měla hlavně na mysli, aby to tomu pejskovi už víckrát neudělali, tak jsem se snažila velmi slušně apelovat na soucit. Byla jsem ochotná i prosit. Jenže byli dost sprostí. A když jsem řekla, že je zavolaná policie, vypadli co nejrychleji.
Není tady
Pokud by ses rozhodla situaci řešit svépomocí, bude se jednat o poškozování cizí věci. Tvou povinností bylo zavolat Policii a nechat řešení na nich. Teprve oni mohou posoudit, zda už mají zakročit a auto otevřít nebo mají čas schánět majitele. Tolik názor právníka, po kterém tu voláte.
Není tady
Děkuji, Estelle, rposím, opravdu se nejedná o jednání v krajní nouzi? Vždyť přece (cituji §14 tr.z.): "čin jinak trestný, kterým někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému tímto zákonem, není tr.činem." A zabránění spáchání trestného činu utýrání zvířete přece je zájem chráněný zákonem, ne?
Není tady
V té situaci, kterou popisuješ je vůbec pochybné jestli jsi zabraňovala trestnému činu. A sem bych vůbec netahal trestní zákoník, neboť sice šlo o týrání, ale v tom okamžiku v rovině přestupku. Jelikož to bylo ve městě, tak policie byla snadno dosažitelná a nehrozilo bezprostřední spáchání trestného činu, kterému bys ty měla zabraňovat.
Toto se pohybovalo pouze v občanskoprávní rovině a nezapomeň, že pes je pouze věc. Tedy poměr vzniklé škody, které bys chtěla zabránit, způsobením jiné, by byl zjevně nepřiměřený. Musíš porovnat výši hrozící škody a škody tebou způsobené při odvracení hrozící škody, která musí být vždy menší než hrozící škoda. No a je zřejmé, že takový krysařík, jako věc, má menší cenu než rozbité okýnko.
Tolik slovo práva.
Cena štěněte pražského krysaříka s PP se pohybuje mezi 10000 a 15000 Kč.
Ale o to nejde. Máme taky zákon na ochranu zvířat, kde zvíře není definováno, jako věc, ale jako živý tvor schopný cítit bolest, který si zaslouží ochranu.
Se omlouvám, jestli jsem otravná, ale skutečně mě to zajímá, a obávám se, že podobných případů teď v létě bude víc.
Není tady
Jinak teda policii jsem samozřejmě zavolala.
Není tady
otřesný, už vím proč lidi nemám tak ráda jako zvířata
Není tady
já věděla, že se ten zákon ve škole učíme k ničemu, ty trapný kecy, který nikoho neochrání před lidskou bestií
Není tady
Lessit: jo, ale ten zákon se netýká této situace. Takže platí co napsala Estelle a já. Sice z lidského hlediska je to skandální, ale bohužel právo je postavené takto.
Cena je pro mě překvapivě vysoká, ale to není jen náhrada za rozbité okénko, ale i další příslušenství, které by hravě přesáhlo cenu krysaříka, dle práva věci.
No a situace se bude opakovat jako každé léto, když může mít psa kdejaký blb, který se zvířetem zachází opravdu s jako pouhou věcí a nikoliv živým tvorem.
Takže v takové situaci máš akorát možnost zavolat MP, neboť takové věci spadají do její kompetence a pak dle situace to řeší s PČR.
Je to lidsky kruté, ale zdá se mi to logické, někde musela být nakreslená hranice a ta hranice je prostě mezi člověkem a zvířetem. Jinak by mi nějaký aktivista Greenpeace rozmlátil auto kvůli tomu, že je tam třeba zavřená vosa, která trpí?
Není tady
PetrV napsal(a):
Je to lidsky kruté, ale zdá se mi to logické, někde musela být nakreslená hranice a ta hranice je prostě mezi člověkem a zvířetem. Jinak by mi nějaký aktivista Greenpeace rozmlátil auto kvůli tomu, že je tam třeba zavřená vosa, která trpí?
Je rozdíl mezi vosou a psem . Ještě nikoho nepotrestali, že zabil vosu, ale když zabije psa, tak potrestán být může.
Není tady
PetrV..myslím, že pokud se někdo dopustí týrání zvířete( jak je zvíře definováno snad víš nebo si to můžeš najít), tak by minimálně rozbitý okýnko zasloužil(já bych mu rozbila i něco jinýho). pokud někdo týrá zvíře, je to blbec a za blbost by se mělo platit. jenže unás se netrestají ani vraždy tak jak by měly, tak proč by někdo někoho trestal za týrání...
Není tady
aprill: dobrá poznámka
mirka: zasloužil, s tím souhlasím. Ale prostě to nejde. Týrání psa si zaslouží pozornost nevzdělaných vidláků z městské policie, ale ne rozbité auto, to jen jeden přestupek kompenzuješ jiným.
Není tady
Není tady
Máme doma 2 psy, 2 kozy, kocour se nám bohužel z potulky po dědině na jaře už nevrátil. Byl už v pořadí pátý. Neměli jsme to srdce je vykastrovat. Prvního jsem musela nechat zastřelit - nešlo to jinak, otrávil se zřejmě z otrávené myši a trpěl tak, že se na to nedalo dívat, a doktor nebyl k ránu k sehnání. Myslela jsem, že to neustojím.
Jakmile naší zvěři něco bylo a je, lítáme kolem nich, protože jsou to členové rodiny. Starala jsem se o psa, kterého doslova prokousl vlčák. O rodící kozy, a protrhávala kůzlata z plodového obalu, stejně jako o naši fenu a její štěnata. Nechat je trápit je něco nepředstavitelného. Byla jsem u toho, když nám auto přejelo psa a můj muž ho pochovával, byla jsem u toho, když byli odváženi kozlíci na porážku, protože dva kozliky mít doma u hájovny prostě nelze. Když ale vezmu v úvahu, co všechno mi sežrali kolem domu po pravidelném protržení elektrického ohradníku, tak jejich maso není nejhorší..... /šalvěj, růže, tymián, meduňku, mátu, rybíz, zlatý déšť, pnoucí růže, okrasný javor, zimolez, a kvítka vynesená ven na letnění.... a nakonec si dali nášup psích granulí/.
Pro upřesnění - vyrostla jsem v paneláku a jediným zvířetem byla rybička, která mi umřela.... Mamka nám bohužel nic jiného nedovolila.
Ale k věci. Mladší trpasličí jezevčík na mne nedá dopustit, starší fenka taky ne - museli jsme ji adoptovat, když šel tchán do pečovatelského domu, a to v jejích 8-mi letech.
Co se týká hmyzu, kromě včel nekompromisně vše ubíjím flaškou od RAIDU /ten už na sršně ani vosy nefunguje i při plném zásahu/. Nesnáším myši, jak je vidím, skáču na nejvyšší místo v dosahu a ječím. Potkany bych nesnesla a byla hysterická, hady toleruji. Komáry a mouchy likviduji bez skrupulí. Pavouky vynáším z domu v ruce, ale na záchodě máme stále PEPU, jeho síť a žádné muchy.
"Člověk", který trápí zvířata, není lidskou bytostí. Před několika lety jsem zažila dítě, které se bavilo trháním noh muchám, broukům, pícháním jehel do žab, vypichováním očí králíkům. Nakonec utýralo psa, kterého měl několik měsíců doma a dokonce s ním spal v posteli. Teď sedí v kriminále za napadení a ublížení na zdraví, emocionálně plochý psychopat. Nesoucítí s nikým. Otázkou je, zda mu kdy bylo pomoci, i když varovné signály tam byly, ale potom jen samé omluvy, že je to ještě dítě.
Není tady