29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Nevíte někdo jak to je se slevou na dani u zaměstnavatele na studenta,který bude maturovat až v září?Na přídavky má nárok do konce srpna to už vím,ale moje účetní mi tvrdí,že slevu na dítě budu mít za něj už jen za červen,i když nemá zatím ukončené studium.Jelikož často nemívá pravdu,tak se snažím zjistit co se dá.
Našla jsem jen toto,ale to se zase týká pojištění:
Nevykonal-li žák v určeném termínu úspěšně maturitní zkoušku nebo závěrečnou zkoušku a byla mu povolena opravná zkouška, odklad zkoušky či její opakování, je nezaopatřeným dítětem bez ohledu na skutečnost, je-li v té době výdělečně činné, takto:
- v případě střední školy a střední odborné školy do konce
školního roku, v němž měl studium ukončit, tzn. do 31.8.
příslušného roku
- u středního odborného učiliště a u vyšší odborné školy – do
konce druhého kalendářního měsíce následujícího po dni, kdy se
měla závěrečná zkouška (absolutorium) konat
Při skončení studia na střední škole (učilišti), kdy dítě nedokončí výuku ve školním roce (např. vyloučení ze studia, zanechání studia), je dítě nezaopatřeným dítětem pouze do dne ukončení studia
Není tady
§ 35c
(1) Poplatník uvedený v § 2 má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním v domácnosti,108) (dále jen "daňové zvýhodnění") ve výši 10680 Kč ročně, pokud neuplatňuje slevu na dani podle § 35a nebo § 35b. Poplatník o daňové zvýhodnění sníží daň stanovenou podle § 16, případně sníženou podle § 35 nebo 35ba. Daňové zvýhodnění může poplatník uplatnit formou slevy na dani, daňového bonusu nebo slevy na dani a daňového bonusu.
(2) Slevu na dani podle odstavce 1 může poplatník uplatnit až do výše daňové povinnosti vypočtené podle tohoto zákona za příslušné zdaňovací období.
.
.
.
(6) Za vyživované dítě poplatníka se pro účely tohoto zákona považuje dítě vlastní, osvojené, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, dítě druhého z manželů a vnuk (vnučka), pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit, pokud je
a) nezletilým dítětem,
b) zletilým dítětem až do dovršení věku 26 let, jestliže nepobírá invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně plný invalidní důchod a (Tato novelizace nabývá účinnosti 1. ledna 2010.)
1. soustavně se připravuje na budoucí povolání; příprava na budoucí povolání se posuzuje podle zákona o státní sociální podpoře,14d)
2. nemůže se soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz, nebo
3. z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost.
add 14d)
§ 13
Soustavná příprava dítěte na budoucí povolání na střední škole
(1) Soustavná příprava dítěte na budoucí povolání na střední škole (§ 12 odst. 2) začíná nejdříve od počátku školního roku prvního ročníku školy. Jestliže žák začal plnit studijní povinnosti před tímto dnem, začíná jeho soustavná příprava na budoucí povolání dnem, kdy začal tyto povinnosti plnit.
(2) Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání na střední škole se považuje také
a) doba od skončení výuky v jednom školním roce do počátku následujícího školního roku, jestliže dítě pokračuje bez přerušení v dalším studiu,
b) doba od úspěšného vykonání závěrečné nebo maturitní zkoušky, je-li tato zkouška konána v květnu nebo červnu, do konce období školního vyučování školního roku,44) v němž byla taková zkouška konána; to platí též, bylo-li v květnu nebo červnu konáno absolutorium,
c) doba školních prázdnin bezprostředně navazujících na skončení studia45) nebo dobu uvedenou v písmenu b), není-li dále stanoveno jinak.
Upravil(a) wall (16. 6. 2009 13:35)
Není tady
Takže jestli jsem to správně pochopila,pokud bude maturovat v září a ne v květnu nebo červnu,tak za červenec a srpen už úlevu nedostanu.
Není tady
Při skončení studia na střední škole (učilišti), kdy dítě nedokončí výuku ve školním roce (např. vyloučení ze studia, zanechání studia), je dítě nezaopatřeným dítětem pouze do dne ukončení studia
K tomu mám podobný dotaz. Syn ukonční SOU letos ve druhém ročníku a od září je přijatý do prváku na jiné SOU. V červenci mu bude 18. Jelikož máme mzdovou, která mi řekla, že se musí na to zeptat, tak se také ptám. Jak je to s úlevou na dani a jak se soc. a zdrav. poj.
Ve škole mi řekli, ať si napíšu žádost o ukončení studia k 31.8. s tím, že by jakoby měl dělat opravky nebo doplňkové zkoušky a tudíž je student. Na ÚP mi řekli, že se má od 7/09 hlásit u nich. Že nesmí na brigádu, nebo jen výdělek do 3 tis. Jinak na dohodu o pracovní činnosti prý může.
Nejradši bych ho picla, protože si na těch úřadech připadám jako idiot a stejně jsem polovinu nestrávila.
Není tady
konzultovala jsem to ještě s kolegyní:
Ivi : zákon se na takové " hříšníky "(co to dělají až v září) dívá jakože mají maturitu. Tzn. po dobu školních prázdnin je jako student. Nesmí být ale veden na ÚP a nesmí mít přivýdělek. Od září už nemáš na žádnou úlevu nárok.
Upravil(a) wall (17. 6. 2009 9:47)
Není tady
Vladi:
Na škole ti poradili dobře, když napíšeš žádost o ukončení studia k 31.8. a na nové škole ho zapíší k 1.9. nevzniká žádné přerušení a postup je stejný jako kdyby nepřecházel ze školy na školu. Pokud by měl ale ukončení studia k 30.6. vzniká přerušení a měl by se evidovat na ÚP, pak nemáš nárok na úlevu na dani, ale synovi by platil pojištění stát.
Není tady
Vlaďka napsal(a):
K tomu mám podobný dotaz. Syn ukonční SOU letos ve druhém ročníku a od září je přijatý do prváku na jiné SOU. V červenci mu bude 18. Jelikož máme mzdovou, která mi řekla, že se musí na to zeptat, tak se také ptám. Jak je to s úlevou na dani a jak se soc. a zdrav. poj.
Ve škole mi řekli, ať si napíšu žádost o ukončení studia k 31.8. s tím, že by jakoby měl dělat opravky nebo doplňkové zkoušky a tudíž je student. Na ÚP mi řekli, že se má od 7/09 hlásit u nich. Že nesmí na brigádu, nebo jen výdělek do 3 tis. Jinak na dohodu o pracovní činnosti prý může.
Nejradši bych ho picla, protože si na těch úřadech připadám jako idiot a stejně jsem polovinu nestrávila.
Dcera absolvovala první ročník na zdrávce,ale nešlo jí to,musela by opakovat,tak od září nastoupila na učňák chemický a tenkrát jsem nikde nic nehlásila,ani jsem netušila,že by se to mělo.Je to 3 roky zpět.
Není tady
wall napsal(a):
konzultovala jsem to ještě s kolegyní:
Ivi : zákon se na takové " hříšníky "(co to dělají až v září) dívá jakože mají maturitu. Tzn. po dobu školních prázdnin je jako student. Nesmí být ale veden na ÚP a nesmí mít přivýdělek. Od září už nemáš na žádnou úlevu nárok.
Na úřadě práce veden nebude,ale už nastoupil na brigádu,tam,kam půjde až dodělá maturitu(vůbec nepřemýšlím,že by jí nedodělal,jinak ho ztáhnu z kůže).A uvidíme,buď úlevu dostanu nebo ne,ale z účetní se hádat kvůli pár stovkám nebudu,syn si asi vydělá dost,teď odjel na montáž a dělaj od rána do večera,tak to nechám být,ale jak je to doopravdy mě zajímá.
A děkuji.
Není tady