|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|

javena napsal(a):
mashanka napsal(a):
Mně přijde trochu trapné, jak si tady každý hraje na ctnostného a dělá, že ho zajímá, jak se má někdo na druhém konci světa, ale stačí vyjít na ulici nebo, ještě lépe, vyjet autem do Prahy a všímat si, jak se k sobě lidé chovají - tady, u nás, v naší rodné zemi. Div každého neporazí, protože ON JDE (JEDE), do tramvaje se cpe hlava nehlava, ve frontě předbíhá, frontu na eskalátory obchází, slepce s hůlkou nevnímá, takže se s ním srazí...................... hlavně, aby ve světě nebyl hladomor.
Já mám jen jedno přání, kromě toho zdravíčka - aby zmizelo ze světa pokrytectvíMashanko, proč ti to připadá trapné? To, jak se chovám v Praze nebo Kotěhůlkách můžu ovlivnit. Afriku těžko. Co se mě týče, mám zařízený byt, nějakou práci vždycky splaším... Chtěla bych, aby mí blízcí byli zdraví a šťastní, ty ne?
Mě se opravdu dotýká spousta věcí, které nemůžu ovlivnit. Včera jsem přes slzy neviděla na televizi - dokument o jedné paní, co jako Lidické dítě byla převvychovávána v Německu. V sobotu Afrika zblízka...
Ani netušíme, jak dobře se máme.
Nesmíš to brát podle sebe...
To jsi špatně pochopila. Měla jsem na mysli právě to, že si někdo přeje, aby v Africe neumírali hlady - to mi připadá trapné.
Proč bych to nesměla brát podle sebe ? Každý přece svoje názory bere podle sebe. Podle mě je to prostě trapné, řešit Afriku a vlastní rodiče mít v domově důchodců (například).
A co se týká té Afriky, ani zvíře se nerozmnožuje, když nemá k tomu alespoň základní podmínky. Ano, myslíš si správně - chtěla jsem tím říct, že když někomu zemře dítě hlady, má na tom vinu ten rodič, co ho, jako třeba desáté, přivedl a svět do bídy
Upravil(a) mashanka (16. 6. 2009 10:18)
Není tady
Regi, není nic špatného na tom si přát něco pro sebe. Naopak, je to fakt úžasné si to naplnění i jen představovat.
Na druhé straně není špatné nic ani na zprofanovaném "světu mír", někomu to ale holt věříš a někomu ne.
Missky, holčičky co vypadají, že nemají žádné skutečné starosti, jsou v tom trochu nedůvěryhodné, ale třeba takové Houdové bych to věřila. Tak nějak to cítíš. Já osobně bych s přáním světu mír měla asi problém, ale o to přání o těch zbraních, to je prostě egoismus jak vyšitej. Se koukni na ten záměr... 
Není tady

Mashanko, ti lidé nemají vodu, protože my jezdíme auty, vyrábíme si co libo a neohlížíme se na nic kolem sebe. Velmi ve zkratce řečeno. Děti jim umírají hlady i proto, že my si do benzinu sypeme jejich obilí, aby se nám líp dýchalo... Umírají na AIDS, protože léky jsou drahé a tak jim stačí ty levnější...
Můžeš to brát podle sebe - to jsem blbě napsala a nechtělo se mi to přemazávat... ale za mě v tom pokrytectví není, u tebe by tam bylo, kdyby jsi to napsala...
Tak mě napadá třetí přání, nedala bych ho pocestnému, jak jsem myslela. Chtěla bych, aby ze světa zmizela omezenost.
Není tady
javena napsal(a):
Možná jsem neskromná... ale potřebuju pohodu i kolem sebe, abych byla šťastná. Možná si nějak neumím představit, jak stojím na ruině baráku a říkám si - všechno bude dobrý, hlavně, že jsem v pohodě.
![]()
Chci se cítit báječně, protože to znamená, že je kolem mě pohoda... Většinou se tak cítím, snažím se tu pohodu kolem sebe nějak šířit.Takový malý kruh...
Věci, které neovlivním, tak ano, tam bych použila rybku.
A mír? Nám to připadá jako stupidní fráze, jistě. Lidem, co tím prošli ať už jako vojáci v misích nebo civilisti, těm asi ne. My většinou řekneme, že nejdůležitější je zdraví. Oni ví, že můžeš být zdravá až hanba, ale když se připleteš ostřelovači ve frontě na vodu na mušku, je ti to na nic...
Ono je to o tom, že jsem tu rybku chytla právě já, protože pro mě je pohoda něco, co pro tebe třeba ne.
Takové ty VELKÉ věci- jako je zdraví, mír, láska- to jsou snad univerzální přání - nikdo nechce válku, nenávist a nemoc. Nebo když chce, tak jsou to prodejci zbraní, farmaceutické firmy a psychiatři...
To, že není mír, není MOJE chyba, že nejsem zdravá , ovlivním taky jen částečně a že mě nikdo nemiluje- je to smutné,ale dá se s tím žít.
Chtěla jsem tím říct, že každý z nás má mít šanci na přání, která nemůže uskutečnit než jen skrze nějaký zázrak, deux ex machine. Jistě, do Lhasy se můžu podívat, ale proč ne právě teď?
O tom přání je- že chci mít něco, co sama svýma rukama a rozumem nezmůžu právě TEĎ.
Myslím, že je zbytečné pitvat, proč mít přání taková nebo maková,sobecká nebo nesobecká, jde o to, že se můžou splnit a učinit mě šťastnější, nic víc, nic míň.
Vzpomínáte na film s Jimem Carry Božský Bruce? Bůh mu na chvíli dá moc plnit přání a modlitby- tak si to všechno převede do počítače do formy emailu a všem jejich přání splní.
A najednou je v ulicích anarchie, protože x tisíc lidí vyhrálo ve sportce pár dolarů místo toho báječného jackpotu.
Není tady

1. přání - jeden den s mojí mamkou
2. přání - jeden den s mamkou pro bráchu (třeba by to hrozně moc změnilo)
3. přání - jeden den s manželkou, naší mamkou pro tátu...

Není tady
Verčulka napsal(a):
3. přání - jeden den s manželkou, naší mamkou pro tátu...
Verčulko 
P.S. V sobotu můžu. 

majkafa napsal(a):
Verčulka napsal(a):
3. přání - jeden den s manželkou, naší mamkou pro tátu...Verčulko
P.S. V sobotu můžu.
Já vím...
Fakt? Tak to jsem moooc ráda
Už se těším 

Není tady
hrosanek napsal(a):
majkafa napsal(a):
Btw na tom divadle, na Cavemanovi, kdo myslíš, že šel zachránit herce z nákupního košíku? Myslíš, že se zvedl nějaký muž? Ani omylem.
Na představení, kde jsem byla já, šel pomoc z košíku muž. Život je tak černobílý kolik ho stačíme vidět.
U nás taky muž...

Není tady
Já ho chtěla taky vyprošťovat, ale manžel mě chytil za ruku, ať to tak nežeru 
Není tady

Regi, vždyť jo. To, co můžu ovlivnit, udělám sama, co ne, použiju rybku. Ty chceš lítat, někdo vidět někoho, koho už nemůže...
Já napsala svá přání, nijak jsem to nepitvala. Ani svoje, ani cizí... Pod mikroskop to hodil někdo jiný... 
Není tady
poletucha napsal(a):
nojo, vše co potřebuju, mám, to je jasnačka
ale představ si takový přání, aby zmizeli všechny zbraně. A k tomu vše co se dočasně vlivem záměru člověka má stát zbraní by mělo (taky dočasně) zmizet . Všechny ty hozené šutry by dopadly až za objektem na který se hází, všechny ty facky by byly jen bezmocným promáchnutím, všechny ty jídelní nože by se zase staly noži až na stole...vězení by už nikoho neudrželi, zdi by se totiž daly prostoupit, zvuk nadávek by se ztratil.
Dovedeš si představit ten vztek těch lidí co potřebují mít kontrolu i za cenu násilí? Co místo rány do obličeje jen promáchnou? Jak by bezmocně zírali? A buď by se z toho zcvokli a nebo by museli začít řešit svůj problém?
Jedno přání a totální změna světa.
na to ale moje osobní rybky nestačí. :-)
Pol, já prožila naprosto magický minulý víkend. Ani v podstatě to netkví v tom co se dělo, ale hlavně v tom, co mi prostě došlo. Respektive, tyhle věci jsem už věděla předtím, akorát byly v hlavě a teď spadly do srdce a Pochopila jsem je odtamtud. Předtím jsem je opravdu JENOM věděla.
Je to ten fakt, že každý má opravdu vliv i na věci s ním zdánlivě nesouvisejícími - třeba války "tam někde daleko". Že i různá očekávání a přesvědčení ohledně toho jak věci fungují a jsou tyhle věci ovlivňují. To je jedno, je mi jasné, že tohle stejně pro jiné bude zase jen informace. Ono fakt jen stačí začít u sebe. On určitý záblesk čehosi dokáže sám od sebe přivábit další a fakt, že víc lidí dokáže pak víc než jen jeden... Jen nechtít všechno hned teď...
Nicméně, představa, že najednou by bylo vše jak píšeš, mě hodně pobavila. Asi ani ne tak vztek, jako naprosté zmatení a bezmoc by tam byla 
No nic, asi budu působit pomateně, ale co už, valím na svíčkovou 

Není tady

mashanka napsal(a):
Judita napsal(a):
Já bych chtěla na jeden den vidět do hlavy nějakému chlapovi
Na to stačí jít do lesa, vyhlédnout si nějaký vykotlaný strom a zírat do něj - vyjde to nastejno

Není tady

javena napsal(a):
Mashanko, ti lidé nemají vodu, protože my jezdíme auty, vyrábíme si co libo a neohlížíme se na nic kolem sebe. Velmi ve zkratce řečeno. Děti jim umírají hlady i proto, že my si do benzinu sypeme jejich obilí, aby se nám líp dýchalo... Umírají na AIDS, protože léky jsou drahé a tak jim stačí ty levnější...
Můžeš to brát podle sebe - to jsem blbě napsala a nechtělo se mi to přemazávat... ale za mě v tom pokrytectví není, u tebe by tam bylo, kdyby jsi to napsala...
Tak mě napadá třetí přání, nedala bych ho pocestnému, jak jsem myslela. Chtěla bych, aby ze světa zmizela omezenost.
Prosímtě, to jsi četla kde ? Vodu neměli nikdy a hlad taky nemají kvůli nám. I kdyby to tak bylo, je to ještě trapnější, přát jim, aby tomu tak nebylo a při tom si klidně v tom autě jezdit. Tak choď pěšky, tím jim možná pomůžeš 
Jo, a pro upřesnění - na AIDS umírají proto, že ho mezi sebou neustále rozšiřují.Ten není o lécích, ale o chování
Upravil(a) mashanka (16. 6. 2009 13:06)
Není tady
Myslím, že kdyby se měla ta přání vyslovovat tiše a nevřejně, že by možná vypadala trošku jinak. 
Jen tak - není to adresné..
Majkafo, narovinu, moc ti nevěřím, že nemáš žádného přání...
co??
Já vím, že by to tak mělo být (ala duchovno a docela bych si přála nic nepřát) a měli bychom přijímat vše s pokorou atd....ale myslím, že nejsme tak daleko. Žijeme v podmínkách (které jsme pochopitelně zvolili) kde to nejde. bylo to fakt upřímné? nebo je tam trošička ..něčeho jiného...(ale v dobrém.
!!)
Já také podporuju veškeré char.akce, posílám na účty a kupujmu kytičky a magnety, ale nemyslím, že je to podstata problému. Jen si dělám dobře.
Pokud se např. země 3.světa nezcivilizují, nevzdělají atd..nezačne se řešit podstata problému, tak jsou to takové ucpávky děr. Já vím, že je lepší dělat něco, než nic, ale vím, že to žádný vliv na budoucnost nemá.
Jinak je to velmi podnětné téma.Díky.
Není tady

Já také podporuju veškeré char.akce, posílám na účty a kupujmu kytičky a magnety, ale nemyslím, že je to podstata problému. Jen si dělám dobře.
Ano, přesně.
Vážím si člověka, který to přizná : "Dělám si tím dobře" - jsem na tom stejně
Upravil(a) mashanka (16. 6. 2009 13:10)
Není tady

mashanka napsal(a):
javena napsal(a):
Tak mě napadá třetí přání, nedala bych ho pocestnému, jak jsem myslela. Chtěla bych, aby ze světa zmizela omezenost.Prosímtě, to jsi četka kde ? Vodu neměli nikdy a hlad taky nemají kvůli nám. I kdyby to tak bylo, je to ještě trapnější, přát jim, aby tomu tak nebylo a při tom si klidně v tom autě jezdit. Tak choď pěšky, tím jim možná pomůžeš
Jo, a pro upřesnění - na AIDS umírají proto, že ho mezi sebou neustále rozšiřují.Ten není o lécích, ale o chování
Křováci přežívali i na pouštích, nikdo nemluví o přehradách. To o tamní nedostupnosti léčby a politice farmaceutických korporací je poměrně rozšířená informace... Až na tom budeme podobně, jako oni, možná nám to docvakne...
Mimochodem, auto nemám, pokud si vezu prdku, tak minimálně s dalším člověkem a to ještě sporadicky.
Podívej - já si můžu přát, co chci a ty si můžeš myslet, co chceš... nevím, proč se v tom tak pitváš... 
Není tady

Já ?????????? Mně je to fuk, co vás učí v občanské výchově 
Není tady

Hmm, tohle mě fakt neučili. Marx a Engels, to byli jejich koně... 
Není tady

No vidíš - z marxistického hlediska, kdo nepracuje, ať nejí 
Není tady

mashanka napsal(a):
No vidíš - z marxistického hlediska, kdo nepracuje, ať nejí
V mnohých zemích pracují za minimální mzdu, hlavně, že nám ten čaj, káva.... chutná... 
My znečišťujeme ovzduší a jim neprší. Pak se můžeš lopotit na poli a máš práci bez koláčů hned. A jako bonus k tomu podviživený děti... Přičtu si nedemokratické režimy podporované těmi "civilizovanými - demokratickými" a je to. Nemá cenu to probírat. Nejde jen o Afriku. Co Jugoška, ta je blíž, ne. Maďarsko a jeho nástup nacionalistů... Tam jsi, co by dup... Autem teda... Ale nech to být.
Kdybych chytla zlatou rybku, přála bych si to, co jsem psala... bez toho, že bych čekala, že mi někdo zatleská... Popravdě mě nenapadlo, že si někdo bude myslet, že to píšem (bylo nás víc) jen tak, aby jsme byly zajímavé, nebo co. 
Není tady
Wiki napsal(a):
Majkafo, narovinu, moc ti nevěřím, že nemáš žádného přání...
co??
Wiki, nemusíš. Ale já ho k rybičce skutečně nemám. Je to prosté. Měla bych tolik přání, že bych si neuměla vybrat tři "nejlepší", kdybych se pustila do přemýšlení cobykdyby. A tak je jednodušší žádná přání k ní nemít. 
A ta co mám, si plním (nebo někdy neplním) já sama.
Rybičky, co plní přání, stejně neexistují. 
Vzpomněla jsem si, že jsem minulé Vánoce jednu takovou rybičku, která měla na sobě lísteček, že mi splní tři přání, dostala. Jedno přání bylo sobecké a dvě pro jiné. Sobecké se splnilo poměrně záhy ale jinak, než jsem si přála
a ty pro jiné - nu, ony se sice splnily, ale také jinak. Za jedno jsem dokonce získala úhlavnou nepřítelkyni. A to tady na babi.
Takže tak je to u mě s kouzelnými rybičkami.
mashanka napsal(a):
Ano, přesně.Vážím si člověka, který to přizná : "Dělám si tím dobře" - jsem na tom stejně
To je všeobecně známá věc. Vše, co udělám, udělám v první řadě pro sebe. Třeba pro svůj dobrý pocit, atd. 
Že by aj tak nevinné tema rozpoutalo válku??? 
Není tady

To snad ne, ale možná by bylo nejlepší případnou rybku přecejen usmažit k večeři - co člověk zbaští, to mu nikdo nevezme - po večeři jedno malé, plnotučné a jak by mi bylo 
Není tady
majkafa napsal(a):
Za jedno jsem dokonce získala úhlavnou nepřítelkyni. A to tady na babi.
Prozraď, kdo to je?
Ale ne. Vidíš, tak si můžeš od rybky přát, aby ti tvá přání plnila po tvém, a ne tak, jak chce ona... 
Není tady