14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Slyel jste někdo o tom, e bílé pečivo se obarví na hnědo a pak se prodává za tmavé??
Není tady
Proč slyely - to vím zcela jistě, několikrát jsem brigádovala v pekárně a moje dcera taky, přibarvuje se karamelem, (sladké, zejména croissanty) a meltou.
Není tady
Moje pribuzna pracuje v pekarne, takze o tom pribarvovani od ni vim.
Není tady
Natálie napsal(a):
Slyel jste někdo o tom, e bílé pečivo se obarví na hnědo a pak se prodává za tmavé??
...mluvila o tom nedávno nejaká lékařka přes výivu a říkala, e si lidi kupují zadraho pečivo z bílé mouky vydávané za celozrné, e to jen obarví je to bída, proto mám pekárku a peču si slunečnicový pečivo sama.
Není tady
Děkuji za příspěvky.
Není tady
Na přibarvování výrobku přírodními surovinami nevidím nic patného. Vyrobit lze skoro vechno a nejen pekaři by upekli na přání cokoliv, jen aby zákazník byl spokojen. Problém je jen v tom, e hodně zákazníků by sice chtělo kvalitu, ale tu nejsou schopni zaplatit.
A jak víme, kvalita prostě zadarmo není.
Trochu do toho oboru vidím a vím, e např. pravý cornspitz by vyel zákazníka asi na 12 Kč od výrobce.... A protoe není moné (obzvlá v meních městech s vyí nezaměstnaností) ho prodat a přesto lidi po tomhle druhu výrobku volají, zvolí místní výrobce levnějí (samozřejmě inspekcí a hygienou povolené - např. praený slad) "náhraky". Take zákazník kupuje třeba za 7 Kč pečivo podobné cornspitzu a frflá, jak je rohlík "obarvený"; ale neuvědomuje si, e za "pravý" výrobek by musel zaplatit mnohem víc.
Je to stejné, jako bych u trabanta očekávala za ty prachy stejný komfort, jako u mercedesu.
Navíc stínosti na pouívání podobných surovin můete klidně omezit, protoe tyto suroviny obsahují i přidané vitamíny, take nic, co by zákazníkovi kodilo.
Betynko, croissanty se zcela určitě nepřibarvují, není toti důvod, protoe v normách je uváděn jako bílé pečivo. Vyrábí se z plundrového těsta; tam jsem tedy barvivo nikdy neviděla, a to se potravinářským výzkumem, výrobou i prodejem zabývám přes 20 let poměrně intenzivně .... Pokud bys mi chtěla sdělit, který podnikatel zbytečně utrácí za suroviny, kdy nemusí, klidně mi to písni do SZ .
Natálko, rozdíl mezi bílým a tmavým pečivem není ten, e by se jedno z nich přibarvovalo. Rozdíl spočívá v tom, e bílé je z peničné mouky a tmavé pečivo z itné (a to se jetě nedá pouít pouze itná mouka, protoe to pečivo by nedrelo tvar, nedocílilo by se tvaru rohlíku; takové pečivo se musí péct ve formě, jako třeba Moskevský chhléb). Do výrobků z obou druhů mouky se dá přidat "dolaďovací" surovina, jako třeba ten slad. A úplně kadá pouitá surovina je hygieniky schválená a velmi často inspekcí kontrolovaná. Věř mi, vím o tom své .
To já se daleko víc bojím koupit určité oblečení, protoe vím, e se nekontroluje na obsah rakovinotvorných ftalátů. Nebo váhám u některých dětských hraček, protoe jediná kontrolní laboratoř, který tady fungovala, se přemístila do Německa...
Pak u to, jestli pekař dá poměr "nezdravé" bílé peničné a "zdravé" (obvykle draí) itné mouky 65:35 nebo 70:30......to by mi opravdu na Tvém místě íly netrhalo....
Upravil(a) Tercila (8. 8. 2009 23:41)
Není tady
stara tema, ale podobne ako bety mam skusenost- osobne som 2 roky pecivo predavala a viem uplne isto, ze pecivo sa farbi karamelom aby sa tvarilo ako tmave...Ludia to kupovali za drahe peniaze v domneni, ze si kupuju zdravie. Hm...Ale zas, tam keby si precitali zlozenie, tak by sa to aj dozvedeli, ze to obsahuje karamel...Len asi pre laika je tazke si to spojit, neviem..
Není tady
OT: Terci to je tak pěkný tak nějak "nahlídnout" do tvoí profese Co se týče kontroly hraček a veho, co spadá pod vyhláku 84/2001 Sb., tak co třeba Zlín? Nebo SZÚ? To nebere jako kontrolní laboratoř? (A nemyslím to jako rýpání, skutečně mě to zajímá).
Není tady
Ahoj,
jak obyč.zákazník pozná,kromě ceny,e se jedná o přibarvené pečivo?
Není tady