Oznámení

1. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1. prosince : Maraton pečení cukroví začíná. Finty, jak jednoduše upéct to nejlahodnější cukroví!

1. prosince : Začínají adventní svátky. Připomeňme si je všechny a také tradice s nimi spojené.

#1 12. 6. 2009 10:49

mary.one
♥♥-----

Jak velká míra odlišnosti ve vztahu ještě může fungovat?

Nevěděla jsem, jak toto vlákno nazvat. O tomhle přemýšlím už dlouho: jak velká míra odlišnosti toho druhého ve vztahu může ještě fungovat a jaká už ne? Je jasné, že kdybychom já a můj partner měli stejné koníčky, zajímalo by nás to samé a měli stejné názory na život, měli bychom to o hodně jednodušší. Ale zase bychom si nic nového nedávali... byli bychom jako dvojčata nebo klony a možná by za čas přišla nuda. A kdybychom zase byli odlišní příliš, naprosto bychom se míjeli, neměli bychom nic společného, trávili bychom svůj čas dost odlišně a spíše s někým jiným než spolu... ale zase na druhou stranu se můžeme tou odlišností doplňovat, ne?

Já a můj přítel máme dost společného, ale také jsme dost odlišní, nevím, čeho je víc.
Dozvěděla jsem se od něj, že hodně přemýšlí, zda se k sobě hodíme a jak nás dva skloubit - jak to do budoucna udělat, aby ten společnej život fungoval..
On dost sportuje, já jsem naopak spíš nesportovní typ. Já jsem na ty procházky, jednou za čas delší túry, projet se na kole, ale ne moc dlouho a rozhodně ne do kopce smile
Já sním o úplné rodině, té, co jsem v dětství nezažila. Prostě domeček se zahrádkou (můj dům - můj hrad wink), já, můj přítel, naše děti. Nevím, jak důležitá je rodina pro něj. Zato jsem z něho vytáhla, že sní, jak bude cestovat... ale nevím, jak moc chce cestovat, jestli je to jenom taková chvilková myšlenka, nebo je to pro něj zásadní. No, taky bychom mohli trošku cestovat spolu smile
Máme ale podobné povahy, máme si stále o čem povídat, cítím se s ním v naprosté většině případů báječně...

Jenom přemýšlím, jak to udělat, aby nám to i přes tu odlišnost vydrželo.

Co si myslíte, že je takové nezbytné minimum, které by měli mít lidé v páru společného, aby je to ještě drželo pohromadě?

Není tady

#2 12. 6. 2009 10:56

Anda
♥♥♥♥♥♥-

Re: Jak velká míra odlišnosti ve vztahu ještě může fungovat?

mary.one napsal(a):

Nevěděla jsem, jak toto vlákno nazvat. O tomhle přemýšlím už dlouho: jak velká míra odlišnosti toho druhého ve vztahu může ještě fungovat a jaká už ne? Je jasné, že kdybychom já a můj partner měli stejné koníčky, zajímalo by nás to samé a měli stejné názory na život, měli bychom to o hodně jednodušší. Ale zase bychom si nic nového nedávali... byli bychom jako dvojčata nebo klony a možná by za čas přišla nuda. A kdybychom zase byli odlišní příliš, naprosto bychom se míjeli, neměli bychom nic společného, trávili bychom svůj čas dost odlišně a spíše s někým jiným než spolu... ale zase na druhou stranu se můžeme tou odlišností doplňovat, ne?

Já a můj přítel máme dost společného, ale také jsme dost odlišní, nevím, čeho je víc.
Dozvěděla jsem se od něj, že hodně přemýšlí, zda se k sobě hodíme a jak nás dva skloubit - jak to do budoucna udělat, aby ten společnej život fungoval..
On dost sportuje, já jsem naopak spíš nesportovní typ. Já jsem na ty procházky, jednou za čas delší túry, projet se na kole, ale ne moc dlouho a rozhodně ne do kopce smile
Já sním o úplné rodině, té, co jsem v dětství nezažila. Prostě domeček se zahrádkou (můj dům - můj hrad wink), já, můj přítel, naše děti. Nevím, jak důležitá je rodina pro něj. Zato jsem z něho vytáhla, že sní, jak bude cestovat... ale nevím, jak moc chce cestovat, jestli je to jenom taková chvilková myšlenka, nebo je to pro něj zásadní. No, taky bychom mohli trošku cestovat spolu smile
Máme ale podobné povahy, máme si stále o čem povídat, cítím se s ním v naprosté většině případů báječně...

Co si myslíte, že je takové nezbytné minimum, které by měli mít lidé v páru společného, aby je to ještě drželo pohromadě?

To, co jsi vypsala, se nemusí vzájemně tlouct. Záleží na věku. Pokud jste schopni se rozumně domluvit (a čas nebude stát proti vám), že si do 30ky budete užívat, cestovat atd. a po ní si pořídíte domek a děti, nevidím problém

Není tady

#3 12. 6. 2009 11:05

L_aura
♥♥♥♥♥--

Já bych neřešila míru odlišnosti, ale míru odlišnosti priorit. Pokud je pro toho druhého skutečně nezbytné mít sportovního partnera, tak přes to vlak nejede a vadit mu to bude... a může to být i důvod k rozchodu. Je to prostě individuální.

Není tady

#4 12. 6. 2009 11:32

Blossom
Host

Myslím, že je to ryze individuelní. Znám páry, které mají stejné zájmy a priority, a jsou v pohodě. Znám i páry velmi odlišné (často mě překvapilo, jak odlišní lidé se vůbec dali dohromady) a taky to může fungovat. Jen je fakt, že čím odlišnější partneři, tím víc je třeba tolerance a přizpůsobování.

Já sama na sobě to cítím tak, že já jsem člověk akční, sportovní, taková "vrtule u pr...le" wink a proto pro mě by byl domácky založený partner, toužící po klidu a nerušeném soukromí, trávící čas třeba na gauči u televize naprosto nestravitelný. Zrovna tak i člověk akční, avšak s velmi odlišnými zájmy (např. aktivní fotbalista). Pro mě je podobnost zájmů velmi důležitá. Ale je to i tím, že já děti už mám, vybudováno vše ostatní mám, takže mě jde hodně o to společné trávení volného času a o souznění duší (a těla taky, samozřejmě wink .)

#5 12. 6. 2009 12:03

Reni39
♥♥-----

mary.one napsal(a):

Když vyjedeš do kopce, tak potom pojedeš taky z kopce smile . Je to podobné jako v tom vztahu.
Píšeš, že se s ním cítíš báječně, ale nepíšeš, jak se cítí on. Odlišnost ve vztahu není překážkou, vše se dá skloubit, otázkou je, zda budou časem kompromisy oboustranné, nebo zda se po nějaké době nebudeš ve vztahu dusit nebo trápit.

Není tady

#6 12. 6. 2009 12:05

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Turnov
Web

taková míra odlišnosti, aby ti to ještě vyhovovalo. Když ucítíš, že už to přestávᚠbýt ty a život, který bys chtěla žít, je na čase to změnit smile

Žiju svůj život naplno bez strachů.

Není tady

#7 12. 6. 2009 12:24

Kukačka
♥♥♥♥♥♥-
Web

L_aura napsal(a):

Já bych neřešila míru odlišnosti, ale míru odlišnosti priorit. Pokud je pro toho druhého skutečně nezbytné mít sportovního partnera, tak přes to vlak nejede a vadit mu to bude... a může to být i důvod k rozchodu. Je to prostě individuální.

S tím jsem se setkala u několika známých. Chlap, sportovec, co se musí denně sportem zničit a má manželku, která jen leží doma u bazénu. Ona fňukala, že není doma s ní, on si stěžoval, že s ním nejezdí.
Nechápu, proč se ti dva vůbec vzali pže po xx letech jim to hodně vadilo oběma. Kdyby na začátku mluvili o tom, jak to chtějí...

Není tady

#8 12. 6. 2009 12:43

D.
♥♥♥♥---
Místo: Praha-východ

Myslím, že je důležité, aby byli lidé srozuměni "se stavem věci". Zažila jsem ve vztahu velmi podobné zájmy i velmi odlišné a ani jedno nebylo problém. Problém podle mě může být, když jeden očekává, že se mu druhý vždy podřídí, že například bude jezdit na vodu, i když ho to nebaví a nechce jet. Pokud se dokáží domluvit(a budou spokojeni), že určitý čas budou trávit spolu, ale část zvl᚝ každý se svými zájmy, proč ne. smile

Lidé jsou tak svobodní, jak chtějí. James Baldwin

Není tady

#9 12. 6. 2009 12:44

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Myslím, že je to o snaze akceptovat a tolerovat partnera, kterého mám ráda a naopak.

Já bych řekla, že u kvalitního vztahu je jedno kolik spolu stráví volného (koníčkového) času, bude-li systém vyhovovat oběma.

Určitě bych se vyvarovala partnera bez zálib a koníčků ( a přátel). Ten je vyloženě suspektní.
Fungují i stejné zájmy i odlišné - když chtějí oba.

Příklad náš:
Já jsem s přítelem víceméně soubor protikladů. Víkendy věnuje svému letitému sezonnímu koníčku. Vůbec mi to nevadí, naopak jsem ráda, že si můžu jít a jet po svých..Dovolené trávíme spolu a s dětmi -tam se shodujeme. program domlouváme, nečeho se on třeba neúčastní (opalování), nečeho já (noční pařba se sousedy) atd...Je to spíš dovolená s přihlédnutím k věkovému průměru.. My si vezeme mraky knih(shoda) a každý se dokáže zabavit i sám (hledám, lovím, potápím se se zájemci (děti) třeba 3hodiny). Nikoho k tomu nepotřebuju. Partner např. spí , jí, nebo dělá jiné užitečné věci..big_smile

Myslím tedy, že nepůjde o tu samotnou odlišnost, ale o toleranci a nesobectví zúčastněných

Není tady

#10 12. 6. 2009 12:51

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Myslím si, že je dobré,když ty dva spojuje něco. Stačí jedna věc. A to může být sport, pohled na rodinu, práce, je jedno co. vidím to u našich. Jsou odlišní, hádají se, jako všichni po někaolika letech manželství,ale alespoň jim zůstalo společně kolo, touha poznávat, cestovat, chodit na koncerty atd.
Měla jsem přítele,který byl hodně akční, já také.  Měli jsem hodně věcí společných. Sport, cestování. Ale když mělo dojít na rodinu já váhala. A stále mě bylo vyčítáno, že já jsem ta brzda, která rodinu nechce. Jenže já někde tušila, že já bych byla ta, kter á by se věnovatla rodině a u něj by se nic nezměnilo. U něj by to bylo o cestách, závodění, běžkách. Já bych byla ten realizační tým v zádech s  dítětem na rukou. Takže přišel rozchod.
Tím, chci říci, že  i když nazačátku vztahu mají lidé ty samé zájmy a spojuje je plno věcí. Nemusí to v životě vždy dopadnout happyendem.

"Osud zkouší nejvíce ty, které má nejvíce rád, aby z nich něco bylo."

Není tady

#11 12. 6. 2009 12:54

x256987
Host

Podle mě nezáleží na rozdílech, ale na tom, co lidi spojuje. Pokud je hodně toho, co je drží pohromadě, může být i hodně odlišností. navíc "odlišnosti" často znamenají doplňování, obohacování.

V každém vztahu působí čtyři síly: Člověka drží uvnitř něco, co vychází z něj (on sám chce v tom vztahu být, protože mu to dává tohleto a támhleto), a taky ho tam, pokud už je vztah navázaný, drží určitá míra vnějších okolností (třeba i ten proklínaný "zvyk" - to znamená, že se mu nechce z toho vztahu odcházet, z různých důvodů).

Dvojího rázu jsou i odstředivé síly - člověka táhne ven něco, co vychází z něj (rád bych měl partnera, se kterým můžu trávit čas tímto způsobem), a taky se může stát, že ho to potáhne za něčím, že bude mít lákadlo zvenčí.

Pokud v celkovém součtu převáží odstředivé síly nad dostředivými, je vymalováno. Nikdy nestačí prostě jenom to, že "Karel se mnou chodí do divadla a ty ne", dokonce ani "s Karlem je to lepší v posteli". Proto je mimochodem pitomé říkat o někom, že "odlákal/a muže/ženu od rodiny".

Jinak je podle mě dobré, když ty jednotlivé síly pracují a jsou v pohybu, dává to vztahu dynamiku a člověk neusíná na vavřínech.

Upravil(a) Judita (12. 6. 2009 12:54)

#12 12. 6. 2009 12:56

x256987
Host

Ještě chci podotknout, že lidi nemusí spojovat jenom koníčky, může to být i stejné vnitřní naladění, podobné vidění světa...

#13 12. 6. 2009 13:25

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Judita napsal(a):

Ještě chci podotknout, že lidi nemusí spojovat jenom koníčky, může to být i stejné vnitřní naladění, podobné vidění světa...

Určitě. U někoho je to může být i stejný politický náhled big_smile

"Osud zkouší nejvíce ty, které má nejvíce rád, aby z nich něco bylo."

Není tady

#14 12. 6. 2009 13:40

L_aura
♥♥♥♥♥--

Klubko napsal(a):

Judita napsal(a):

Myslím, že alespoň nějakého koníčka by měli mít stejného nebo, aby se vzájemně nevylučoval. Prostě, aby mohli volný čas trávit také spolu a nenudit se.

Není tady

#15 12. 6. 2009 13:55

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

Wiki napsal(a):

Myslím, že je to o snaze akceptovat a tolerovat partnera, kterého mám ráda a naopak.
Příklad náš:
..... Partner např. spí , jí, nebo dělá jiné užitečné věci..big_smile
Myslím tedy, že nepůjde o tu samotnou odlišnost, ale o toleranci a nesobectví zúčastněných

To je nejlepší přístup, jaký tady kdy zazněl!!!! tummenupptummenupptummenuppsmile

Jinak si myslím, že otázka je položená mylně a je úplně zavádějící.
Jak říká Klubko, je důležité, když mají společné něco - nějaký zájem (něco, čeho se mohou účastnit oba a oba je to vcelku zajímá).

Pak je dobré, když mají i něco odlišného. To proto, aby měli vlastní prostor a mohli si o tom popovídat. A nebo na to naopak lamentovat. Důležitá je diskuse o tom, že partner má něco vlastního. Inspirace i lamentace (jéé, to je ale zajímavé, jak si vystřihuješ obrázky plísní a hub. A naopak: no jo, je zase pátek večer a jdeš s kamarády na fotbal a pak do hospody na 15 piv a 9 rumů!!) má svou pozitivní stránku.

A do třetice je dobré, když mají společnou představu či alespoň rámec této představy o budoucnosti (např. nejdříve cestování, pak kariéra, pak liposukce, pak dítě. Nebo žít ve městě a pařit a pak cestovat, pak pracovat v Afghanistanu a založit rodinu v Indii).

A jako poslední bych uvedl, že se mají rádi. To není moc důležité, ale hodí se to :-) Resp. není to vlastně nějaký signál toho, že vztah může či nemůže fungovat.

Není tady

#16 12. 6. 2009 14:04

poletucha
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Nicolas napsal(a):

....A jako poslední bych uvedl, že se mají rádi. To není moc důležité, ale hodí se to :-) Resp. není to vlastně nějaký signál toho, že vztah může či nemůže fungovat.

čoveče Nico, dy na tom to stojí, ne?

Není tady

#17 12. 6. 2009 14:09

Lilith380
♥♥-----

Dá se to shrnout do krátkého aforismu, který se mi kdysi líbil a už si ho přesně žel nevybavím wink : "Ve vztahu je důležité být natolik odlišní, abychom se milovali a natolik stejní, abychom si rozumněli." A pak už je to o toleranci, kompromisech a naplněných představách.
Fascinovali mě mí rodiče od dětství, jak byli totálně odlišní a jak si velmi nerozumněli celý život, ačkoliv spolu setrvali do dneška. usch Spíš to bylo o tom, že matka byla extrovertně akční, společenská, ráda obdivovaná s emocemi až lehce do hysterie a tatík byl introvertně uzavřený, mlčenlivý, pesimistický a neakční. matinka se ho celý život (asi v souladu se svým povoláním učitelky na ZŠ) vissla  snažila změnit k obrazu svému usch a samozřejmě to byla značně neúspěšná, marná aktivita.  Toleranci neuznávala, protože měla představu, že ona se chová dobře, kdežto on je poněkud pomýlený a "nesnaží se". No, dětství jsem měla "kouzelné"...díky povahovým disproporcím svých rodičů a totální neschopnosti snahy o kompromisy...
Díky tomuto odstrašujícímu příkladu bych se klonila spíš k podobnosti partnerů. I když by byli totiž (a to snad většina lol tolerantnější), přece jen je to o  určité rezignaci na ideální představy.

Není tady

#18 12. 6. 2009 14:21

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

poletucha napsal(a):

Nicolas napsal(a):

....A jako poslední bych uvedl, že se mají rádi. To není moc důležité, ale hodí se to :-) Resp. není to vlastně nějaký signál toho, že vztah může či nemůže fungovat.

čoveče Nico, dy na tom to stojí, ne?

Nestojí.
Například spousta mých kámošů má svou ženu rádo, ale stojí jim už jen s nějakou jinou ženou (tu samozřejmě rádi nemají).
Může se namítnout, že právě "mít rád" udrželo ten vztah. Jenže neudrželo. Další kopa (to přeháním - bylo to 8, což není kopa) známých odešlo od partnerky i přesto, že ji měli rádi. Ale nedokázali si navzájem tolerovat rozdílné přístupy a jejich představy o budoucnosti byly taky rozdílné. Obrečeli to zpravidla obě strany se slovy "my se tak máme rádi a milujeme se, ale naše představy o budoucnosti jsou bohužel nekompatibilní).

Nicméně ti samozřejmě rozumím. Mít rád svého partnera je asi základ. Základ začátku vztahu. Ale dle mého to opravdu nestačí bez těch ostatních "nožiček".

Není tady

#19 12. 6. 2009 14:40

L_aura
♥♥♥♥♥--

Pardon offtopic Tak jsem si uvedomila, že Nicolas a jeho chlapci big_smile tu zastupují určitou část mužské populace, kterou já naštěstí moc nepotkávám. gloria

Není tady

#20 12. 6. 2009 14:44

Lilith380
♥♥-----

L_aura napsal(a):

Pardon offtopic Tak jsem si uvedomila, že Nicolas a jeho chlapci big_smile tu zastupují určitou část mužské populace, kterou já naštěstí moc nepotkávám. gloria

Myslím, že ji možná potkáváš, a ani o tom třeba nevíš. Blahá nevědomosti.
Použiju zase skepticko cynický citát: "Kdyby lidé věděli, co o nich druzí říkají, neexistovali by na světě ani 4 přítelé" tongue usch říkají by se dalo doplnit .........DÉLAJÍ

Není tady

#21 12. 6. 2009 14:58

poletucha
♥♥♥♥♥♥-

hmm, Nicolasi, pocházíš z jistého prostředí, nebudu víc komentovat

pokud však odpovídám na otázku v nadpisu vlákna,  osobně bych jako první věc při posuzování míry odlišnosti dala jak je důležité zda se mají rádi (nemluvím o zamilovanosti)
pak ty odlišnosti jsou brány dost jinak než u těch co si hrají na to, že se mají rádi, kde je to víceméně jen o vlastnění.
specifikum toho, že mᚠněkoho opravdu rád je také to, že ho nechᚠrůst
i velké odlišnosti v názorech pak ve vztahu mohou sloužit k inspiraci toho druhého.
I naprosto stejné názory, postupy a zvyklosti nezmůžou nic tam kde jsou lidé sobci

Upravil(a) poletucha (12. 6. 2009 15:57)

Není tady

#22 12. 6. 2009 15:16

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

L_aura napsal(a):

Nápodobně :-))

Není tady

#23 12. 6. 2009 16:33

Blossom
Host

Klubko napsal(a):

Judita napsal(a):

Myslím, že není nutný úplně stejný politický náhled, ale hlavně nesmí být zcela odlišný politický náhled.
V mém případě - skalní komunista, případně příznivec dělnické strany či jiný extrémista by byl pro mě nepřijatelný, i kdyby to jinak byl chlap jak víno....

#24 12. 6. 2009 16:39

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

Jo, tak politická shoda je pro mě dost zásadní, v politice se s přítelm shodnu. A  v sexu. Jinak máme natolik odlišné priority, že bysme spolu trvale být nemohli.

Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

#25 12. 6. 2009 17:25

Ivana*M
♥♥♥♥♥♥-
Web

Kukačka napsal(a):

L_aura napsal(a):

S tím jsem se setkala u několika známých. Chlap, sportovec, co se musí denně sportem zničit a má manželku, která jen leží doma u bazénu. Ona fňukala, že není doma s ní, on si stěžoval, že s ním nejezdí.
Nechápu, proč se ti dva vůbec vzali pže po xx letech jim to hodně vadilo oběma. Kdyby na začátku mluvili o tom, jak to chtějí...

Myslim, ze jeste dulezitejsi nez odlisne zajmy je stejny temperament viz aktivni sportovec x lezak u TV. My mame zajme hodne odlisne , ale jsme oba spise lenosi , takze se to da skloubit.

Není tady

NÁŠ TIP:

Zápatí