1. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1. prosince : Maraton pečení cukroví začíná. Finty, jak jednodue upéct to nejlahodnějí cukroví! 1. prosince : Začínají adventní svátky. Připomeňme si je vechny a také tradice s nimi spojené. |
|
|
Nevěděla jsem, jak toto vlákno nazvat. O tomhle přemýlím u dlouho: jak velká míra odlinosti toho druhého ve vztahu můe jetě fungovat a jaká u ne? Je jasné, e kdybychom já a můj partner měli stejné koníčky, zajímalo by nás to samé a měli stejné názory na ivot, měli bychom to o hodně jednoduí. Ale zase bychom si nic nového nedávali... byli bychom jako dvojčata nebo klony a moná by za čas přila nuda. A kdybychom zase byli odliní příli, naprosto bychom se míjeli, neměli bychom nic společného, trávili bychom svůj čas dost odlině a spíe s někým jiným ne spolu... ale zase na druhou stranu se můeme tou odliností doplňovat, ne?
Já a můj přítel máme dost společného, ale také jsme dost odliní, nevím, čeho je víc.
Dozvěděla jsem se od něj, e hodně přemýlí, zda se k sobě hodíme a jak nás dva skloubit - jak to do budoucna udělat, aby ten společnej ivot fungoval..
On dost sportuje, já jsem naopak spí nesportovní typ. Já jsem na ty procházky, jednou za čas delí túry, projet se na kole, ale ne moc dlouho a rozhodně ne do kopce
Já sním o úplné rodině, té, co jsem v dětství nezaila. Prostě domeček se zahrádkou (můj dům - můj hrad ), já, můj přítel, nae děti. Nevím, jak důleitá je rodina pro něj. Zato jsem z něho vytáhla, e sní, jak bude cestovat... ale nevím, jak moc chce cestovat, jestli je to jenom taková chvilková mylenka, nebo je to pro něj zásadní. No, taky bychom mohli troku cestovat spolu
Máme ale podobné povahy, máme si stále o čem povídat, cítím se s ním v naprosté větině případů báječně...
Jenom přemýlím, jak to udělat, aby nám to i přes tu odlinost vydrelo.
Co si myslíte, e je takové nezbytné minimum, které by měli mít lidé v páru společného, aby je to jetě drelo pohromadě?
Není tady
mary.one napsal(a):
Nevěděla jsem, jak toto vlákno nazvat. O tomhle přemýlím u dlouho: jak velká míra odlinosti toho druhého ve vztahu můe jetě fungovat a jaká u ne? Je jasné, e kdybychom já a můj partner měli stejné koníčky, zajímalo by nás to samé a měli stejné názory na ivot, měli bychom to o hodně jednoduí. Ale zase bychom si nic nového nedávali... byli bychom jako dvojčata nebo klony a moná by za čas přila nuda. A kdybychom zase byli odliní příli, naprosto bychom se míjeli, neměli bychom nic společného, trávili bychom svůj čas dost odlině a spíe s někým jiným ne spolu... ale zase na druhou stranu se můeme tou odliností doplňovat, ne?
Já a můj přítel máme dost společného, ale také jsme dost odliní, nevím, čeho je víc.
Dozvěděla jsem se od něj, e hodně přemýlí, zda se k sobě hodíme a jak nás dva skloubit - jak to do budoucna udělat, aby ten společnej ivot fungoval..
On dost sportuje, já jsem naopak spí nesportovní typ. Já jsem na ty procházky, jednou za čas delí túry, projet se na kole, ale ne moc dlouho a rozhodně ne do kopce
Já sním o úplné rodině, té, co jsem v dětství nezaila. Prostě domeček se zahrádkou (můj dům - můj hrad), já, můj přítel, nae děti. Nevím, jak důleitá je rodina pro něj. Zato jsem z něho vytáhla, e sní, jak bude cestovat... ale nevím, jak moc chce cestovat, jestli je to jenom taková chvilková mylenka, nebo je to pro něj zásadní. No, taky bychom mohli troku cestovat spolu
Máme ale podobné povahy, máme si stále o čem povídat, cítím se s ním v naprosté větině případů báječně...
Co si myslíte, e je takové nezbytné minimum, které by měli mít lidé v páru společného, aby je to jetě drelo pohromadě?
To, co jsi vypsala, se nemusí vzájemně tlouct. Záleí na věku. Pokud jste schopni se rozumně domluvit (a čas nebude stát proti vám), e si do 30ky budete uívat, cestovat atd. a po ní si pořídíte domek a děti, nevidím problém
Není tady
Já bych neřeila míru odlinosti, ale míru odlinosti priorit. Pokud je pro toho druhého skutečně nezbytné mít sportovního partnera, tak přes to vlak nejede a vadit mu to bude... a můe to být i důvod k rozchodu. Je to prostě individuální.
Není tady
Myslím, e je to ryze individuelní. Znám páry, které mají stejné zájmy a priority, a jsou v pohodě. Znám i páry velmi odliné (často mě překvapilo, jak odliní lidé se vůbec dali dohromady) a taky to můe fungovat. Jen je fakt, e čím odlinějí partneři, tím víc je třeba tolerance a přizpůsobování.
Já sama na sobě to cítím tak, e já jsem člověk akční, sportovní, taková "vrtule u pr...le" a proto pro mě by byl domácky zaloený partner, touící po klidu a nerueném soukromí, trávící čas třeba na gauči u televize naprosto nestravitelný. Zrovna tak i člověk akční, avak s velmi odlinými zájmy (např. aktivní fotbalista). Pro mě je podobnost zájmů velmi důleitá. Ale je to i tím, e já děti u mám, vybudováno ve ostatní mám, take mě jde hodně o to společné trávení volného času a o souznění duí (a těla taky, samozřejmě
.)
mary.one napsal(a):
Kdy vyjede do kopce, tak potom pojede taky z kopce . Je to podobné jako v tom vztahu.
Píe, e se s ním cítí báječně, ale nepíe, jak se cítí on. Odlinost ve vztahu není překákou, ve se dá skloubit, otázkou je, zda budou časem kompromisy oboustranné, nebo zda se po nějaké době nebude ve vztahu dusit nebo trápit.
Není tady
taková míra odlinosti, aby ti to jetě vyhovovalo. Kdy ucítí, e u to přestává být ty a ivot, který bys chtěla ít, je na čase to změnit
Není tady
L_aura napsal(a):
Já bych neřeila míru odlinosti, ale míru odlinosti priorit. Pokud je pro toho druhého skutečně nezbytné mít sportovního partnera, tak přes to vlak nejede a vadit mu to bude... a můe to být i důvod k rozchodu. Je to prostě individuální.
S tím jsem se setkala u několika známých. Chlap, sportovec, co se musí denně sportem zničit a má manelku, která jen leí doma u bazénu. Ona fňukala, e není doma s ní, on si stěoval, e s ním nejezdí.
Nechápu, proč se ti dva vůbec vzali pe po xx letech jim to hodně vadilo oběma. Kdyby na začátku mluvili o tom, jak to chtějí...
Není tady
Myslím, e je důleité, aby byli lidé srozuměni "se stavem věci". Zaila jsem ve vztahu velmi podobné zájmy i velmi odliné a ani jedno nebylo problém. Problém podle mě můe být, kdy jeden očekává, e se mu druhý vdy podřídí, e například bude jezdit na vodu, i kdy ho to nebaví a nechce jet. Pokud se dokáí domluvit(a budou spokojeni), e určitý čas budou trávit spolu, ale část zvlá kadý se svými zájmy, proč ne.
Není tady
Myslím, e je to o snaze akceptovat a tolerovat partnera, kterého mám ráda a naopak.
Já bych řekla, e u kvalitního vztahu je jedno kolik spolu stráví volného (koníčkového) času, bude-li systém vyhovovat oběma.
Určitě bych se vyvarovala partnera bez zálib a koníčků ( a přátel). Ten je vyloeně suspektní.
Fungují i stejné zájmy i odliné - kdy chtějí oba.
Příklad ná:
Já jsem s přítelem víceméně soubor protikladů. Víkendy věnuje svému letitému sezonnímu koníčku. Vůbec mi to nevadí, naopak jsem ráda, e si můu jít a jet po svých..Dovolené trávíme spolu a s dětmi -tam se shodujeme. program domlouváme, nečeho se on třeba neúčastní (opalování), nečeho já (noční pařba se sousedy) atd...Je to spí dovolená s přihlédnutím k věkovému průměru.. My si vezeme mraky knih(shoda) a kadý se dokáe zabavit i sám (hledám, lovím, potápím se se zájemci (děti) třeba 3hodiny). Nikoho k tomu nepotřebuju. Partner např. spí , jí, nebo dělá jiné uitečné věci..
Myslím tedy, e nepůjde o tu samotnou odlinost, ale o toleranci a nesobectví zúčastněných
Není tady
Myslím si, e je dobré,kdy ty dva spojuje něco. Stačí jedna věc. A to můe být sport, pohled na rodinu, práce, je jedno co. vidím to u naich. Jsou odliní, hádají se, jako vichni po někaolika letech manelství,ale alespoň jim zůstalo společně kolo, touha poznávat, cestovat, chodit na koncerty atd.
Měla jsem přítele,který byl hodně akční, já také. Měli jsem hodně věcí společných. Sport, cestování. Ale kdy mělo dojít na rodinu já váhala. A stále mě bylo vyčítáno, e já jsem ta brzda, která rodinu nechce. Jene já někde tuila, e já bych byla ta, kter á by se věnovatla rodině a u něj by se nic nezměnilo. U něj by to bylo o cestách, závodění, běkách. Já bych byla ten realizační tým v zádech s dítětem na rukou. Take přiel rozchod.
Tím, chci říci, e i kdy nazačátku vztahu mají lidé ty samé zájmy a spojuje je plno věcí. Nemusí to v ivotě vdy dopadnout happyendem.
Není tady
Podle mě nezáleí na rozdílech, ale na tom, co lidi spojuje. Pokud je hodně toho, co je drí pohromadě, můe být i hodně odliností. navíc "odlinosti" často znamenají doplňování, obohacování.
V kadém vztahu působí čtyři síly: Člověka drí uvnitř něco, co vychází z něj (on sám chce v tom vztahu být, protoe mu to dává tohleto a támhleto), a taky ho tam, pokud u je vztah navázaný, drí určitá míra vnějích okolností (třeba i ten proklínaný "zvyk" - to znamená, e se mu nechce z toho vztahu odcházet, z různých důvodů).
Dvojího rázu jsou i odstředivé síly - člověka táhne ven něco, co vychází z něj (rád bych měl partnera, se kterým můu trávit čas tímto způsobem), a taky se můe stát, e ho to potáhne za něčím, e bude mít lákadlo zvenčí.
Pokud v celkovém součtu převáí odstředivé síly nad dostředivými, je vymalováno. Nikdy nestačí prostě jenom to, e "Karel se mnou chodí do divadla a ty ne", dokonce ani "s Karlem je to lepí v posteli". Proto je mimochodem pitomé říkat o někom, e "odlákal/a mue/enu od rodiny".
Jinak je podle mě dobré, kdy ty jednotlivé síly pracují a jsou v pohybu, dává to vztahu dynamiku a člověk neusíná na vavřínech.
Upravil(a) Judita (12. 6. 2009 12:54)
Jetě chci podotknout, e lidi nemusí spojovat jenom koníčky, můe to být i stejné vnitřní naladění, podobné vidění světa...
Judita napsal(a):
Jetě chci podotknout, e lidi nemusí spojovat jenom koníčky, můe to být i stejné vnitřní naladění, podobné vidění světa...
Určitě. U někoho je to můe být i stejný politický náhled
Není tady
Klubko napsal(a):
Judita napsal(a):
Myslím, e alespoň nějakého koníčka by měli mít stejného nebo, aby se vzájemně nevylučoval. Prostě, aby mohli volný čas trávit také spolu a nenudit se.
Není tady
Wiki napsal(a):
Myslím, e je to o snaze akceptovat a tolerovat partnera, kterého mám ráda a naopak.
Příklad ná:
..... Partner např. spí , jí, nebo dělá jiné uitečné věci..
Myslím tedy, e nepůjde o tu samotnou odlinost, ale o toleranci a nesobectví zúčastněných
To je nejlepí přístup, jaký tady kdy zazněl!!!!
Jinak si myslím, e otázka je poloená mylně a je úplně zavádějící.
Jak říká Klubko, je důleité, kdy mají společné něco - nějaký zájem (něco, čeho se mohou účastnit oba a oba je to vcelku zajímá).
Pak je dobré, kdy mají i něco odliného. To proto, aby měli vlastní prostor a mohli si o tom popovídat. A nebo na to naopak lamentovat. Důleitá je diskuse o tom, e partner má něco vlastního. Inspirace i lamentace (jéé, to je ale zajímavé, jak si vystřihuje obrázky plísní a hub. A naopak: no jo, je zase pátek večer a jde s kamarády na fotbal a pak do hospody na 15 piv a 9 rumů!!) má svou pozitivní stránku.
A do třetice je dobré, kdy mají společnou představu či alespoň rámec této představy o budoucnosti (např. nejdříve cestování, pak kariéra, pak liposukce, pak dítě. Nebo ít ve městě a pařit a pak cestovat, pak pracovat v Afghanistanu a zaloit rodinu v Indii).
A jako poslední bych uvedl, e se mají rádi. To není moc důleité, ale hodí se to :-) Resp. není to vlastně nějaký signál toho, e vztah můe či nemůe fungovat.
Není tady
Nicolas napsal(a):
....A jako poslední bych uvedl, e se mají rádi. To není moc důleité, ale hodí se to :-) Resp. není to vlastně nějaký signál toho, e vztah můe či nemůe fungovat.
čoveče Nico, dy na tom to stojí, ne?
Není tady
Dá se to shrnout do krátkého aforismu, který se mi kdysi líbil a u si ho přesně el nevybavím : "Ve vztahu je důleité být natolik odliní, abychom se milovali a natolik stejní, abychom si rozumněli." A pak u je to o toleranci, kompromisech a naplněných představách.
Fascinovali mě mí rodiče od dětství, jak byli totálně odliní a jak si velmi nerozumněli celý ivot, ačkoliv spolu setrvali do dneka. Spí to bylo o tom, e matka byla extrovertně akční, společenská, ráda obdivovaná s emocemi a lehce do hysterie a tatík byl introvertně uzavřený, mlčenlivý, pesimistický a neakční. matinka se ho celý ivot (asi v souladu se svým povoláním učitelky na Z)
snaila změnit k obrazu svému
a samozřejmě to byla značně neúspěná, marná aktivita. Toleranci neuznávala, protoe měla představu, e ona se chová dobře, kdeto on je poněkud pomýlený a "nesnaí se". No, dětství jsem měla "kouzelné"...díky povahovým disproporcím svých rodičů a totální neschopnosti snahy o kompromisy...
Díky tomuto odstraujícímu příkladu bych se klonila spí k podobnosti partnerů. I kdy by byli toti (a to snad větina tolerantnějí), přece jen je to o určité rezignaci na ideální představy.
Není tady
poletucha napsal(a):
Nicolas napsal(a):
....A jako poslední bych uvedl, e se mají rádi. To není moc důleité, ale hodí se to :-) Resp. není to vlastně nějaký signál toho, e vztah můe či nemůe fungovat.
čoveče Nico, dy na tom to stojí, ne?
Nestojí.
Například spousta mých kámoů má svou enu rádo, ale stojí jim u jen s nějakou jinou enou (tu samozřejmě rádi nemají).
Můe se namítnout, e právě "mít rád" udrelo ten vztah. Jene neudrelo. Dalí kopa (to přeháním - bylo to 8, co není kopa) známých odelo od partnerky i přesto, e ji měli rádi. Ale nedokázali si navzájem tolerovat rozdílné přístupy a jejich představy o budoucnosti byly taky rozdílné. Obrečeli to zpravidla obě strany se slovy "my se tak máme rádi a milujeme se, ale nae představy o budoucnosti jsou bohuel nekompatibilní).
Nicméně ti samozřejmě rozumím. Mít rád svého partnera je asi základ. Základ začátku vztahu. Ale dle mého to opravdu nestačí bez těch ostatních "noiček".
Není tady
Pardon Tak jsem si uvedomila, e Nicolas a jeho chlapci
tu zastupují určitou část muské populace, kterou já natěstí moc nepotkávám.
Není tady
L_aura napsal(a):
Pardon
Tak jsem si uvedomila, e Nicolas a jeho chlapci
Myslím, e ji moná potkává, a ani o tom třeba neví. Blahá nevědomosti.
Pouiju zase skepticko cynický citát: "Kdyby lidé věděli, co o nich druzí říkají, neexistovali by na světě ani 4 přítelé"
říkají by se dalo doplnit .........DÉLAJÍ
Není tady
hmm, Nicolasi, pochází z jistého prostředí, nebudu víc komentovat
pokud vak odpovídám na otázku v nadpisu vlákna, osobně bych jako první věc při posuzování míry odlinosti dala jak je důleité zda se mají rádi (nemluvím o zamilovanosti)
pak ty odlinosti jsou brány dost jinak ne u těch co si hrají na to, e se mají rádi, kde je to víceméně jen o vlastnění.
specifikum toho, e má někoho opravdu rád je také to, e ho nechá růst
i velké odlinosti v názorech pak ve vztahu mohou slouit k inspiraci toho druhého.
I naprosto stejné názory, postupy a zvyklosti nezmůou nic tam kde jsou lidé sobci
Upravil(a) poletucha (12. 6. 2009 15:57)
Není tady
L_aura napsal(a):
Pardon
Tak jsem si uvedomila, e Nicolas a jeho chlapci
Nápodobně :-))
Není tady
Klubko napsal(a):
Judita napsal(a):
Myslím, e není nutný úplně stejný politický náhled, ale hlavně nesmí být zcela odliný politický náhled.
V mém případě - skalní komunista, případně příznivec dělnické strany či jiný extrémista by byl pro mě nepřijatelný, i kdyby to jinak byl chlap jak víno....
Jo, tak politická shoda je pro mě dost zásadní, v politice se s přítelm shodnu. A v sexu. Jinak máme natolik odliné priority, e bysme spolu trvale být nemohli.
Není tady
Kukačka napsal(a):
L_aura napsal(a):
S tím jsem se setkala u několika známých. Chlap, sportovec, co se musí denně sportem zničit a má manelku, která jen leí doma u bazénu. Ona fňukala, e není doma s ní, on si stěoval, e s ním nejezdí.
Nechápu, proč se ti dva vůbec vzali pe po xx letech jim to hodně vadilo oběma. Kdyby na začátku mluvili o tom, jak to chtějí...
Myslim, ze jeste dulezitejsi nez odlisne zajmy je stejny temperament viz aktivni sportovec x lezak u TV. My mame zajme hodne odlisne , ale jsme oba spise lenosi , takze se to da skloubit.
Není tady