|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
xxxx napsal(a):
Bláža.. napsal(a):
Ano, xxxx,
Tvoji investici by nikdo neměl ohrožovat.
Jde o to, aby stát neomezoval podnikavé občany, kteří tvoří zisk a platí v českém státě daně, to potřebujeme a neměli bychom jim házet klacky pod nohy.
Mladí v 1+1 by neměli platit za byt několikrát více než důchodce ve státním 3+1. To je taky špatně.
Ale po zkušenosti, kdy mě ruka ziskuchtivého trhu mohla připravit o zdraví, jsem svůj názor na její osvícenou neomylnost trochu poopravila. Stát by měl vytvořit mechanismy, aby se sociálně slabí, nedostávali do situace kdy nemají na vybranou a kdy by si museli ničit zdraví. Je lepší pomoci a mít zdravé občany než budoucí invalidní důchodce.
Ještě čekám na názor Petra 100, má dobré postřehy..........................blážo máš naprostou pravdu, ano,stát by měl vytvořit nikoli mechanismy ale státní byty a v nich bydlení prosociálně slabší, protože máma která zůstane sama s dětma skutečně nemůže platit za byt stejně kolik vydělá...ale musí to dělat stát, nikoli nadiktovat majitelům domu, kterým komunisti domy už jednou ukradly a vyvlastnily, aby tam nechali bydlet babičku za tři tisíce a přitom jim současně nařídí, aby se babičkce dobře bydlelo zateplit, opravit střechu, vyměnit sotoupačky aj aj/to jsou pak ty paradoxy v tv novinách kdy babičce teče na hlavu a majitel jí tamnechá téct dokud neodtáhne nebo vypne elktřinu a svedeto na havarijníí stav el. rozvodů a nikdo! s ním nehne protože mu nikdo na tu opravu nedá/...napsala si to dobře, stát musí tu babičku ubytovat ve svém. Majitelé domu už jsou dneska s žalobama ve Štrasburku a ty pokuty/odškodnění za zásah dosoukromí, protože oni si můžou dát nájem třeba milio,když to tk chtějí,jsou v tom VLASTNÍM domě totiž doma/ pak budeme platit my všichni z daní...kdyby místo rozdávání dávek lidem co prvoplánovaně nepracují a nikdy pracovat nebudou a nechtějí postavili malometrážní byty pro matky s dětma a staré lidi byla by to lepší inestice a hlavně by stát nestrkal čumák kam nemá, občas tu někdo zapomíná co to je soukromé vlastníctví.
Je to dlouhé, ale i tak by se to mělo vytesat do žuly.
Není tady
Jsem pro sociální byty, které jsou v majetku státu. Tam ať je regulované nájemné u těch, kteří prokáží nízké příjmy. Pokud se takovým nájemníkům zvedne příjem, tak by se jim podle toho měl zednout nájem, nebo by se měli ze sociálního bytu odstěhovat. Tíhu nákladů spojených se sociálním bydlením by měl nést rozhodně stát, nikoliv majitel nemovitosti. Dokud nebude povinnost obce - podle počtu obyvatel - vlastnit dostupné sociální byty, těžko se něco změní.
Kdyby sociální byty byly přístupné potřebným lidem, nemusel by jim stát přispívat na bydlení. Nebyly by případy, kdy dcera bydlí v rodinném domě s rodiči, kterým platí vysoký nájem. Protože prokázala, že nevede společnou domácnost s rodiči, dostává od státu tučný příspěvek na bydlení.
Není tady
Petře 100, příspěvek na bydlení je jen symbolický, jak jsem snad správně zjistila.
Ale vidím to ještě jinak.
Když by vláda, která má informace a měla je již dříve na rozdíl od nás, jen státní byty prohlásila za byty obecního zájmu, kde je možno dotovat nájem sociálně slabým a když by vytvořila něco podobného, co je v Německu, že se domluví s majitelem domu, že bude mít v domě sociálně slabší, lidi kteří pracují ve společensky prospěšných ale málo placených profesích nebo invalidů a kdyby pro tyhle lidi vytvořila síť sociálních pracovníků, kteří by hlídali, zda žijí řádně, myslím tím že nežijí jako sociálně nepřizpůsobiví, jestli by ta dotace státu nebyla
menší než regulace plošná, která zmenšuje zisky majitelů domů a tím i příjem daní do společené kasy a která nás teď bude VŠECHNY stát mnohem více. Ono se za komunistů těch bytů postavilo docela dost. Nevím, proč se prodávali státní byty sice levně, když ti sociálně slabí si je všichni dovolit stejně nemohli, zase hlavně ti co to tak nutně nepotřebovali.
Jen tak přemýšlím, zda by to pro společnost nebylo levnější? Teď doplatíme plošnou regulaci která může být daleko vyšší než by byla sociální politika částečné dotace bydlení nepříliš výdělečných a potřebných.
A jestli, by ta práce sociálních pracovníků, současně nebyla přímo výchovným prostředkem a jestli v tom případě i těch sociálně nepřizpůsobivých by nebylo pdstatně méně? Jestli společnost, ve které se vyplácí žít slušně, nená těch slušných více?
Ono se vždy nevyplácí nechat vše na ruce trhu.
Existuje totiž něco jako naděje pro chudé, sociální smír a ten když není, je to podhoubí pro klamavé samozvané vůdce radikálních skupin fašisticko-rasistického zaměření který jim nalže, že za jejich chudobu můžou ti a ti....
Nesouhlasím s tím, že invalidé, uklizeči a učitelé teď mají být obětováni "(vždyť jich zase tak moc není a mohou si za to i sami)"
Nesouhlasím tak úplně, že sociální byty si může dovolit jen bohatá společnost, právě chudší společnost, má dbát na sociální smír.
Upravil(a) Bláža.. (12. 6. 2009 10:09)
Není tady
Sociální byty s regulovaným nájemným jsou sice hezké, ale tenhle stát jich asi moc nemá, takže prioritně bych je nabízel (a.) zdravotně postiženým a (2.) mladým rodinám, které jsou na "startovací čáře" a mají život před sebou. Ne čtyřicátníkům a padesátníkům, kteří si za svůj život nenašetřili ani korunu.
Není tady

Kdyby se lidi chovali racionálně a ekonomicky, nepořizovali by si ani děti. Ještě že lidi nejsou samí "Spokové" 
Ekonomika a účelné využívání zdrojů naráží na lidskou iracionalitu a psychologii 
Není tady
PetrV napsal(a):
Sociální byty s regulovaným nájemným jsou sice hezké, ale tenhle stát jich asi moc nemá, takže prioritně bych je nabízel (a.) zdravotně postiženým a (2.) mladým rodinám, které jsou na "startovací čáře" a mají život před sebou. Ne čtyřicátníkům a padesátníkům, kteří si za svůj život nenašetřili ani korunu.
Státní byty již snad ani neexistují. Existují byty ve vlastnictví obcí. A jsem zvědavá, jak se obce, které jsou již právním subjektem zachovají, zda i oni se připojí k žádajícím o doplatek na ušlé zisky?
Dále, rozvedená, čtyřicetiletá učitelka se dvěma dětmi, kterou manžel opustil, si moc velkou rezervu nenašetřila, spíše žádnou, má co dělat, aby měli děti co jíst a co nosit, již dávno zatěžuje naše zdravotnictví návštěvami psychiatra. Ž je to scifi? Že to není ze života?
Ale její nadaný syn, ten již může být členem dělnické mládeže, protože se celý dosavadní život musel dívat, jak
si ostatní mohou dovolit osobní rozvoj a on mohl jen dívat a jemu to přece myslí také. Pocit křivdy je startovacím momentem, začátkem agresivity. Někdo, za to, že přece může!
Nejvíce se bojím, když se problémy přesouvají na skupinu obyvatel, četla jsem postřeh jednoho novináře z bývalé Jugoslávie, který profilování nálad proti např. Romům komentoval: Takhle to u nás začínalo.
Upravil(a) Bláža.. (12. 6. 2009 10:38)
Není tady
Míša Kulička napsal(a):
Mám tu takové porovnání našeho "regulovaného náíjemného" s tím, jak to chodí ve světě:
http://denik.obce.cz/go/clanek.asp?id=5241642
"...Regulované nájemné u nás dnes v průměru vychází na cca 20 Kč/m2 měsíčně, což jsou pouhá 1,3 % z aktuální pořizovací ceny bytu ročně. Přitom jen ekonomicky oprávněné náklady (bez zisku) podle Ministerstva financí činí 4 % z reprodukční ceny bytu ročně. S tím koresponduje i Ministerstvem pro místní rozvoj zjištěné "minimální záchovné neziskové měsíční nájemné" 40--65 Kč/m2. Zchátralost a zanedbanost bytového fondu podle exministra Lachnita již dosáhla 750 miliard korun a stále se zvyšuje...."
"...Regulované byty u nás se charakterem nájemného blíží tzv. "sociálním" bytům v zahraničí. Vlastníkům těchto dotovaných bytů (většinou jsou jimi obce nebo neziskové instituce) musí být minimálně hrazeny potřebné náklady (v našich podmínkách tedy oněch 40--65 Kč/m2 bytu měsíčně). Aby mohli využívat privilegií sociálních bytů, jsou jejich dočasní nájemníci povinni, většinou každoročně, prokazovat splnění kriterií své sociální potřebnosti. U nás však plošná asociální regulace nájemného bezdůvodně na úkor ostatních zvýhodňuje všechny nájemce regulovaných bytů, kteří toto bezzásluhové protitržní privilegium získávají náhodně nebo spekulací...."
Ještě mi to nedalo spát, něco mi stále nesedělo a to z příspěvku, na jehoš odkaz na internetu poslala Míša:
Podle zahraničních zkušeností náklady jen na řádnou údržbu a opravy za dobu životnosti domu (80--100 let) činí 200--230 % jeho reprodukční pořizovací ceny.
Když si pořídím velice malý nový domek ze 1.000.000,- tak ve světě je obviklé aby oprávněné náklady na (bez zisku) činily za 100 let 230%, což je 2,3% z reprodukční ceny, (což je cena nové nemovitosti).
Naše ministerstvo financí počítá 4% z reprodukční ceny. To znamená, že já, abych dostála zákonu, musím do toho domečku za 25 let "narvat" zese jeden milion. No to budu muset něco ubourat, a postavit znova, jinak to není možné.
Já se nedivím, že se nemůžou dopočítat. Potom nemohou stanovit přiměřený zisk z nájemného, jako je to i ve Švýcarsku. Teď aby se majitelé kteří pronajímají neregulovaně obávali, že jim časem bude doměřena vratka neoprávněného zisku.
Další část obyvatel zase zažaluje stát o ušlé zisky do Strasburku a budeme mít všichni co dělat.
Upravil(a) Bláža.. (15. 6. 2009 21:09)
Není tady
Třeba moje dcera žije v malém přímořském městečku, v oblasti, kde není široko daleko žádný průmysl, a mnoho místních pracuje ve velkém rekreačním centru, když použiju zastaralý výraz. Dobře placené to není a lidi jsou povětšinou rádi, že tu práci vůbec mají, protože je jistá po celý rok. Bydlí v bytě asi 72 m čverečních a sakum pikum platí 650 EUR. Což je na jejich platy tak tak. Na okraji města jsou asi stejně velké byty o něco levnější, vlastně taková panelová zástavba, společnost je tam propletená a tak tam dcera žít nechtěla.
Její známí si vzali od banky domeček a ten si budou splácet až do vyplacení částkou přes 800 Eur měsíčně. A to už je pro zaměstnance gastronomie v této lokalitě fakt dost, když kuchař vydělá - střelím- 1300 Eur čistého (ale dozjistím).
Bláži, nevím, jestli Ti to pro srovnání stačí. O bydlení pro sociálně slabší moc nevím, možná jsou to ty zmiňované paneláky, ale dcera po rozchodu s mužem bydlela v malém, ale báječném bytečku, platila asi pětiliko, okna na náměstí a pokud si pamatuji, dostávala příspěvek na bydlení. Ale to už moc jistě nevím.
Upravil(a) Heluška (15. 6. 2009 23:20)
Není tady
Bláži, přečetla jsem jen první stranu a hned příspěvek, tak mi ušlo, jakou odbornou debatu tady vedete. Kdybych to byl býval věděl.....
....
Není tady

Ale houby Heluško. Podalas přesně tu informaci, kterou jsme neměli, a kterou jsme chtěli slyšet - výše nájmu ve vztahu k příjmům 
Není tady

Bláža.. napsal(a):
Ještě mi to nedalo spát, něco mi stále nesedělo a to z příspěvku, na jehoš odkaz na internetu poslala Míša:
Podle zahraničních zkušeností náklady jen na řádnou údržbu a opravy za dobu životnosti domu (80--100 let) činí 200--230 % jeho reprodukční pořizovací ceny.
Když si pořídím velice malý nový domek ze 1.000.000,- tak ve světě je obvyklé aby oprávněné náklady na (bez zisku) činily za 100 let 230%, což je 2,3% z reprodukční ceny, (což je cena nové nemovitosti).
Naše ministerstvo financí počítá 4% z reprodukční ceny. To znamená, že já, abych dostála zákonu, musím do toho domečku za 25 let "narvat" zese jeden milion. No to budu muset něco ubourat, a postavit znova, jinak to není možné.
Já se nedivím, že se nemůžou dopočítat. Potom nemohou stanovit přiměřený zisk z nájemného, jako je to i ve Švýcarsku. Teď aby se majitelé kteří pronajímají neregulovaně obávali, že jim časem bude doměřena vratka neoprávněného zisku.
Další část obyvatel zase zažaluje stát o ušlé zisky do Strasburku a budeme mít všichni co dělat.
Blážo, uvědom si, v jakém stavu jim ty domy byly většinou předány ... nebo jinak - představ si, že si koupíš 40 let neudržovaný dům ... ve středu města, v mém případě Brna, ještě navíc povětšinou vybydlený, bo tam komanči z jakéhosi nejasného důvody stěhovali sociálně nepřizpůsobivé ... tzn. svrchní omítky v háji, veškeré vybavení v háji, vodoinstalace i elektroinstalace z doby cara klacka, případně vlhkost, plíseň atd. ... dostáváš se do přímého rozporu s normami a zákonem ... Myslím, že ani v případě malého rodinného domku by ti ten milion nestačil.
Není tady
http://utulne.centrum.cz/reality/2009/5 … dna-zmena/
Jen to co se mi zdálo důležité:
Zároveň jsou ceny českých nemovitostí v porovnání se zahraničím už relativně vysoké, zvláště když nyní došlo v cizině k výrazné korekci cen. Téměř se vytratil zájem klientů z Velké Británie, Německa a Nizozemí, kteří v minulosti tvořili významné procento kupujících. Průběžný zájem mají podle realitních kanceláří hlavně kupující ze Slovenska, Ruska a Vietnamu.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Já jsem psala, že si tady kupují byty cizinci za účelem pronájmu a zisku.
Ale v návaznosti na to, co psala Heluška, počítám.
Nájemní byt byt v Praze, 72 m2. Cena cca 3.000.000,-
Podle vládního nařízení základní nájemné 4% z reprodukční ceny : 120.000,-
Zisk (podle Anglie, úrok jako z hypotečního úvěru, z ceny bytu 5% ) : 150.000,-
Energie 3.500,- x 12 : 42.000,-
Celkem : 312.200,-
za měsíc: 26.016,-
Teď příjmy: muž číšník, nejvyšší mzda z Úřadu práce 19.000,- hrubého, 17 .000,- čistého
( i s daňovým zvýhodněním na 2 děti)
žena prodavačka 18.000,-hrubého, 16.200,- čistého
Celkem 33.200,- čistý příjem
Příspěvek na bydlení dle www.mesec.cz: 0
Přídavky na děti: cca 1.200,-
celkem: 34.200,-
Teď úvaha: Aby si v Praze rodina žila jako v přímořském malém městě, aby náklady na bydlení činili 1/2 příjmů muže, musela by si v Praze ta žena pořídit mnohomužství o počtu (26.200,- x2=52.400,- : 17.000 = 3,08 číšníků.
(a ještě jsem nepočítala, že 1780,- na 2 děti by všichni neměli)
Ale dá se předpokládat, že v malém lázeňském městečku bude bydlení o 1/3 levnější, stejný byt bude mít náklady
17.466,- a mzda číšníka bude stejná, dostává dýžka.
V malém městečku by si žena musela také pořídit mnohomužství a to o počtu 2,05 číšníků.
Něco mi tu stejně nesedí. Dělá to dojem, že ceny bytů a snad i též ceny oprav jsou uměle vyhnány vysoko.
Teď jak by řekl Sherlock Holmes: Komu ku prospěchu?
Upravil(a) Bláža.. (17. 6. 2009 9:33)
Není tady
Jen bych ještě dodala, že jsem se dočetla, že v Německu může majitel pronajímat pouze za cenu o 20% vyšší než je místně obviklé nájemné, že v opačném případě platí zákon o lichvě.
Zákon o lichvě byl i za rakouska Uherska. Ve Švýcarsku je regulován zisk z nájemného a není to 5% z reprodukční ceny ale pouze z části ceny na kterou si majitel bral hypotéku. Na celý dům se nepůjčuje, takže nájemné nemá přesáhnout asi 6x měsíční úrok.
Vychází to, že náklady na bydlení se ve světě rovnají 38% až polovině průměrné mzdy.
Jestli stojí byt 3+1 v Německu 125.000,- euro a když jej vynásobím 27 vyjde mi 3.375.000,- Kč.
Tak s cenami bytů jsme se již dostali do Evropy.
Upravil(a) Bláža.. (17. 6. 2009 10:18)
Není tady
Míša Kulička napsal(a):
Bláža.. napsal(a):
Když si pořídím velice malý nový domek ze 1.000.000,- tak ve světě je obvyklé aby oprávněné náklady na (bez zisku) činily za 100 let 230%, což je 2,3% z reprodukční ceny, (což je cena nové nemovitosti).
Další část obyvatel zase zažaluje stát o ušlé zisky do Strasburku a budeme mít všichni co dělat.Blážo, uvědom si, v jakém stavu jim ty domy byly většinou předány ... nebo jinak - představ si, že si koupíš 40 let neudržovaný dům ... ve středu města, v mém případě Brna, ještě navíc povětšinou vybydlený, bo tam komanči z jakéhosi nejasného důvody stěhovali sociálně nepřizpůsobivé ... tzn. svrchní omítky v háji, veškeré vybavení v háji, vodoinstalace i elektroinstalace z doby cara klacka, případně vlhkost, plíseň atd. ... dostáváš se do přímého rozporu s normami a zákonem ... Myslím, že ani v případě malého rodinného domku by ti ten milion nestačil.
Míšo na přímou otázku, přímá odpověď. V tomhle případě bych asi pěkně nadávala (ale na stát), vybydlený dům je nepoužitelný.
A podruhé, když bych se podívala na lidi, kteří se nehorázně kapsují z pronájmů bytů co pořídili od obce za pakatel a je to legální, tak by mě to bylo líto. Takový dům bych možná ani nepřijala. Nebo bych počítala, možná dům i prodala. Nebo bych teď byla mezi žalujícími ve Štrasburku. Fakt nevím.
Ale začala bych počítat, teď zrovna také počítám, mám před sebou projekt na rekonstrukci, mě ty 4 procenta na ročně na totál rekonstrukci stačí.
Ale znám i lidi, co obdrželi nemovitost od státu zhodnocenou. Tady v Praze moc zchátralých nemovitostí již moc není.
Upravil(a) Bláža.. (17. 6. 2009 9:52)
Není tady
PetrV napsal(a):
Toto je velmi výstižně a jednodušeno řečeno.Z této diskuse mi ale vyplývá,že spousta lidí tady stále nejradši spoléhá na stát /klasika),který by měl,atd.Ale že náš stát už se nachází v bilionových dluzích to si neuvědomujete?Jak chcete pak spoléhat na někoho takového,kdo se sám v dluzích topí.A 40letá učitelka co jí opustil manžel se 2 dětmi?Co si chuděrka počne?No opět se spoléhá myslet na zadní kolečka po celou dobu života a ne jen přijít ve 13 hodin ze školy,dát kafíčko a číst romány či se rýpat na zahrádce a o víc se nestarat.A najednou když zůstane sama tak zjistí,že je kromě školy na trhu práce zcela nepoužitelná.
Není tady
Kuty, asi jsem natvrdlá, ale nějak mi nedochází, jak moc ostře jedeš proti kantorkám a jejich zdánlivě krátké pracovní době.
Denně jsem s nimi v kontaktu a věř mi, doby, kdy úča v jednu hodinu doma pila kafčo jsou nenávratně pryč, nebo alesponˇna naší škole je to dávná historie. A pokud chce druhý den s dnešními milými , temperamentními, hyperaktivními dětmi odvést svůj díl denní výuky a mnohdy výchovy, která se jaksi rodičům nedaří, nebo se jim vymkla z rukou, určitě už další zaměstnání a ještě vlastní rodinu k tomu ,nemá šanci zvládnout.
A když má vedlejšák, tak ať mi nevykládá, že jede ve škole naplno.
Je pravda, že jsem se rozváděla po čtyřicítce ještě jsem měla trochu sil pracovat i o prázdninách, ale jen krátce, Tělo a hlavně psychika potřebuje prázdniny jako koza drbání. Když to ošidíš a jdeš makat, tělo si to pamatuje a o ten odpočine si řekne,ikdyby mělo člověka skolit do lůžka vážnou nemocí.
Není tady
Heluško, chtěla jsem reagovat, ale Kuty je zřejmě v opozici ze zásady i ve více diskusích, bylo by to zbytečné.
Tak co už víš něco dalšího o cenách bydlení v zahraničí?
Já jsem se dopátrala k tomu, že je u nás prostě draho. Dělá to dojem, že ceny bytů stouply protože je vyhnaly nahoru zájmy cizinců, kteří si zde mohly lépe zhodnotit své peníze než doma, kde by na koupi bytu třeba vůbec nedosáhli a stát by jim takové vysoké nájemné a tím i zhodnocení investice nedovolil.
Takže nejen nájmy ale i ceny bytů jsou v porovnání s průměrným platem cca dvojnásobné.
Za to majitelé restituovaných bytů jsou regulováni.
Čím dále tím více jsem překvapena, čekala jsem to špatné, ale skutečnost předčila mé očekávání.
Manžel mi říkkal, že je u nás kapitalismus prvobytně pospolný.
Upravil(a) Bláža.. (17. 6. 2009 20:14)
Není tady
JO, Bláži, ten plat kuchaře jsem tomu určitému kuchaři zvedla, má vysokou daň, neb nemá děti. S tím domečkem jsem se taky sekla, jsou tam v nájmu a na domeček , který by mohli bance splácet prý žádný z oboru kuchař číšník v tom podniku finančně nedosáhne. Samozřejmě myslím pár.
Další příklad je takový, že penzionovaný psychiatr, soudní znalec ,na kterého mají moji mladí jakési vazby, má asi 2500 Eur penzi, což ti moji nevydělají dohromady. Tož tolik z běžného života.
Dcera bytovou situaci nesleduje, takže takové odborné nebo presné tabulkové údaje nemůžu nabídnout.
Ale vždycky mě šokovalo, z kolika bytů si mohla vybrat, když se chtěla stěhovat.
A tady? Jeden je rád, že má kam hlavu složit, takže ti co těmi byty disponují , si mohou cenu nasadit hodně vysoko.
Bláži, teda si myslíš, že na tom maloměstě je vyšší živ. úroveň. dokonce jsi to spočítala, jen čučím, ale asi máš pravdu. Jen nevýhodou jsou omezené prac. možnosti. Dcera si udělala účetnictví, dokonce se po čase uvolnilo i místo a šéf by ji bral, ale problém, potřebovali někoho s praxí - inhed a naostro, bez zaučování. Takže nic.
Petře, asi jsi ještě málo plotů počůral, nemáš právo odsuzovat ty, kteří ve 40. či 50. nemají našetřeno. Nevidíš do jejich životů. Abys Ty sám nezaryl v padesáti ústy hluboko do bláta. Stačí krize ( osobní, nebo ztráta zaměstnání) a je tu mizérie na to tata.
Nikomu to nepřeju, ale není nad vlastní zkušenost.
Není tady
Blážo, nájmy u nás vůbec nejsou drahé v porovnání se západní Evropou. Ve většině států vydají lidi na nájem daleko větší procento prostředků než my. Zase naopak oni mají levnější jídlo, elektroniku apod.
Heluško, jestli budu tak hloupej, že mě třeba manželka obere o byt a všechny úspory někde propiju a vývoj na trhu práce půjde tak kupředu, že se ve svém oboru už neuplatním, tak to bude jen moje vlastní hloupost a určitě nebudu po státu chtít sociální byt. Ani nebudu skuhrat na babinetu 
Není tady
Heluško, díky.
Na maloměstě nebude vyšší životní úroveň, jen jsem nevěděla, kolik tam může brát číšník, na úřadech práce nebyla nikde mzda.
Málo práce to je zlé. Tahle doba stejně pomáhá jen těm co mají i štěstí, je to vyloženě věc náhody, není to jen o sobní zásluze. Není to spravedlivé.
PetřeV, můžeš mi vysvětlit, kolik by si měl podle Tebe člověk do 40. 50. let našetřit, aby byl zajištěn pro případ náhlé ztráty životní úrovně? To by mě zajímalo.
Není tady
PetrV napsal(a):
Blážo, nájmy u nás vůbec nejsou drahé v porovnání se západní Evropou. Ve většině států vydají lidi na nájem daleko větší procento prostředků než my. Zase naopak oni mají levnější jídlo, elektroniku apod.
Heluško, jestli budu tak hloupej, že mě třeba manželka obere o byt a všechny úspory někde propiju a vývoj na trhu práce půjde tak kupředu, že se ve svém oboru už neuplatním, tak to bude jen moje vlastní hloupost a určitě nebudu po státu chtít sociální byt. Ani nebudu skuhrat na babinetu
Petře, je nutné konkrétně, země, průměrný příjem, nájem, poplatky, moc Ti nevěřím.
Jinak je to totiž jen politická propagace a té jsem si již užila.....
Upravil(a) Bláža.. (17. 6. 2009 23:25)
Není tady
Také jsem se dočetla, že v SRN je možno sjednat nájemní vztah na dobu určitou nebo i neurčitou.
To je zajímavé. Prý nikde ve světě není, to co u nás, aby se nájem sjednal na neurčito. U nás se jen mlží podle toho, jak se to komu hodí.
Další zmínka o sociálních bytech v Evropě:
http://seb.soc.cas.cz/vystupy/martin/po … certrh.htm
v zemích Evropské unie je tzv. sociální efektivita přidělování sociálních bytů (např. obecních bytů s regulovaným nájmem) velmi přísně sledována a vyžadována; v mnoha zemích je oprávnění bydlet v sociálním bytě zcela jasně omezeno maximálním příjmem žadatelské domácnosti. Existence nelegálních pronájmů či dokonce prodejů je vzhledem k efektivní kontrole užívání bytového fondu ve většině těchto zemí (mimo např. Itálii, Španělsko) téměř nulová, ne-li zcela nulová; černý trh s obecními byty neexistuje ani v Polsku s relativně velkým podílem obecních bytů na celkovém bytovém fondu.
Upravil(a) Bláža.. (18. 6. 2009 7:17)
Není tady
No, řekla bych, že nájem má na dobu neurčitou, když se chce stěhovat, zajde do agentury majitele domu, se kterým smlouvu sjednala, dohodnou termín konce smlouvy a má tři měsíce výpovědní lhůtu. Řekněme, že se v prvním měsíci lhůty má možnost vystěhovat a jde, protože to situace žádá, platí další dva měsíce i tento byt.Někdy se stane, že se podaří majiteli byt udat dříve, nebo sám nájemník najde náhradu a pak to platí už nový nájemník. Vždycky musela složit kauci, ale to je docela běžné i nás, jestli se nepletu. S vyrovnáním záloh za energie i s posouzením, kolik za případné škody si z kauce odečtou , si dávají na čas, ale vždy je to slušně dotažené do konce.
Druhá dcera žije na anglickém venkově, kde je koňů víc než lidí. V bytě 3+1 jsou tam tři páry, každý má u pokoje svoje soc. zařízení. Za pronájem platí každý 200 liber, takže celkem 600 za byt. No a koňáci si tam vydělají (aspoň ti zahraniční, jako ti moji) tak od 180 do 270 liber týdně. Podle toho, jak jsou šikovní a jak se sebou nechají nakládat. Jednou za čas si někam vyjedou na výlet, trochu se pobavit, vyjímečně na pivo,když jde do krámu upravená, jak byla doma zvyklá, je tam za exota. tak se jim daří i odkládat na společné plány v Čechách.
Jsou tam ale i tací, kteří s plate zásedně nevycházejí a celý ho v hospě prolejou hrdlem. Tak tihle nemají šanci našetřit a ani se o to nepokoušejí.
A do této skupiny by Petr vhodil všechny . Ano , je to pro mě osobní.Jsem 15 let bez partnera s jedním platem. Dnes mám 3 vnoučata a když přijdou vánoce, kupuju dárky nejbližším a to je 10 lidí.Nájem platím sama, běží u nás privatizace bytů a ani tu vyčíslenou částku do penze nedošetřím a vysoký nájem nikomu pak platit nechci, když si ten byt nebudu moct koupit. Děti do koupě zatahovat nechci, sami mají co dělat.
A teď Petře raď. Celý život poctivě pracuji a mám kulové s přehazovačkou. Žiju poctivě, mít plnou kapsu na úkor jiných neumím.
Kuty, nikomu nic nedlužím, nemám hypotéku ani půjčku, takže ráda využiju stát, když to bude potřeba - v souladu s mými právy občany a zákony. Nehodnotí se vyspělost země taky podle toho, jak se umí o soc. slabší postarat?Nebo to už neplatí?
Momentálně mezi ně nepatřím, ale penze se krutě blíží a pak tam teda velmi nerada asi patřit budu.
Upravil(a) Heluška (18. 6. 2009 6:53)
Není tady

Já bych se ještě vrátila k těm nájmům.
Bydlíme v paneláku na malém (pětitisícovém) městě cca 20 km od Brna, byt tam máme v osobním vlastnictví - koupili jsme ho na půl, přičemž každý z nás má svou hypotéku a každý z nás spácí cca 5.000,- Kč. Náklady na energie činí cca 4.000,-.
Panelák je jen 20 let starý - jeden z posledních, co se v ČR postavili, nicméně i tak vyžaduje rozsáhlou rekonstrukci - oprava střechy, zateplení, nové omítky, nová okna, dvoje vstupní dveře + venkovní schránky, nový rozvod zvonků, světla a malbu ve společných prostorách, nový výtah dle směrnice EU a hlavně novou kotelnu, protože z nějakého prapodivného důvodu městu za teplo platíme 2x tolik, než domy, které si zajistily vlastní vytápění. Na vše máme společný úvěr na 20 let, jehož úroky jsou hrazeny z evropských fondů - tzn. že splácíme čistě jen to, co jsme si vypůjčili. Z toho důvodu máme dle velikosti bytových jednotek rozpočítány náklady do společného "fondu oprav". Ty konkrétně pro náš činí 6.000,- Kč/měsíčně. Při předpokladu, že majitelé domu by chtěli mít i nějaký zisk, protože lítání kolem provozu bytového domu a nadvejš všech těch rekonstrukcí zabere vcelku dost času a i oni taky potřebují být z něčeho živí, bych připočítala nějakých 20%, takže s minimálním nájmem bez energií bych to viděla tak na 7.200,- Kč/měsíc (dohromady tedy 11.200,- Kč/měsíc). Ale lidé ve vedlejších domech s regulovaným nájemným platí daleko méně, jejich čistý nájem bez energií tam nepřekročil 4.000,- Kč. Tak teď přemýšlím, jak to to město dělá ... nechá ty domy chátrat, dokud je neprodá nájemníkům či jinému vlastníkovi? Přičemž platí, že čím déle necháš dům chátrat, tím náročnější a dražší je rekonstrukce, že...
Heluško, to je právě to - ty bys dle mého názoru měla nárok na sociální byt, jenže místo tebe bydlí v drahých centrech měst v bytech s regulovaným nájemným lidé, kteří většinou tento druh pomoci vůbec nepotřebují, nicméně jim to nebrání v tom ho využívat.
Jinak v našem městě proběhla výstavba sociálních bytů - 1-3+kk o výměře do max. 67 m2. Bylo těžké vůbec sehnat nájemníky, protože město požadovalo 900 - 1500 tis. Kč za byt + 20 let nájemné, na což logicky málokterý důchodce či mladá rodina mají ... a to prosím v době, kdy se za tu samou cenu prodávaly v Brně 3+1 v panelácích
... To mi taky hlava nebrala.
Není tady
Ne čtyřicátníkům a padesátníkům, kteří si za svůj život nenašetřili ani korunu....
... jestli budu tak hloupej, že mě třeba manželka obere o byt a všechny úspory někde propiju a vývoj na trhu práce půjde tak kupředu, že se ve svém oboru už neuplatním, tak to bude jen moje vlastní hloupost a určitě nebudu po státu chtít sociální byt. Ani nebudu skuhrat na babinetu
Chlapče, stačí jeden blb na silnici nebo úplně mrňavý klíště (ne, že bych to někomu přála), aby veškeré životní úspory šly do háje - a člověk je rád, když je o ten byt vůbec schopen požádat, nebo si zvládne zaskuhrat...
Není tady