14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Ahoj holky, včera jsem byla ve sklepě a zjistila jsem e jsme úplně zapomněli na úrodu dýní, kteé jsme si tam uskladnili. Z jedné jsem dnes udělala kompot - ale co dál?? Mám jich tam jetě 8 a pořádně velkých?? Máte někdo nějaké recepty?? Díky
Není tady
Dýňový dus
2 kg dýně, 1,2 kg cukru, 1 líce kys. citronové 2,5 l vody
Nechat stát 24 hodin, druhý den vařit s 2ma nakrájenými citrony a ávou ze 3 citronů a 1 vitacit (pomeranč, citron). Rozmixovat, přecedit. Do flaek, do páry. Pak ředit s 10 l vody.
Dýňový dem
1 kg dýně nastrouhat, 35-40 dkg cukru, vařit do zhoustnutí, 1 líce kys. citronové, 2 ličky ananasové tresti
Není tady
Dýně po čínsku
½ kg dýně, 1 líce sádla, 2 cibule, 3 strouky česneku, 1/3 ličky zázvoru, 1/3 ličky papriky, 2 líce sojové omáčky, sůl, 1 malá konzerva rajského protlaku,
Dýni nakrájíme na kostičky. Na sádle osmaíme drobně nakrájenou cibulku, přidáme dáni, koření, osolíme a zvolna dusíme asi 30 min. Nakonec přidáme protlak a jetě chvíli dusíme. Směs naplníme do sklenic a zavaříme.
Není tady
Ero, ty jsi fakt ero !! To se fakt dá tak vyuít? Podle tvých slov mi to příjde jako vyuítí cukety, ale příjde mi přece jen u kadé jiná chu. Dýňový kompot miluju , to je pravda, ale mám ho plnou skříň. Mám mimčo, tak jsem uvaovala nad nějakýma přesnídávkama, ale hlavně třeba jako něco na večeři. jen ne v troubě - tu nemáme jetě zabudovanou
Jak říkám, budu vděčná za kadý fakt dobrý ale ne příli pracný recept ! Díky!!
Není tady
Kamčitko, co se týká přesnídávek pro malou, zkus dělat dýni s mrkví nebo jablky. Sama dýně má zvlátní chu a látek pro dítě té nic moc. Zkus navtívit některý ze skladů sadů, mívají jablka, která nejdou do prodejen, protoe jsou buď nevzhledná nebo natlučená. Já v sadech nyní kupuji jablka za 3-5 kč za kilo (tedy ve větím mnoství), nejsou shnilá nebo tak. Dýni lze i barvit na to je velmi dobrá červená řepa, má potom červenou přesnídávku. Lze do rozvařené dýně přidávat i kompoty, které třeba zbyly. Nezapoměň na citronovou ávu, v podstatě ve, jí bude muset dochutit.
Později sem připíu recept na kandovanou dýni, dost pracné ale dost dobré. I kdy dýně, je pořád dýně... Snad ho najdu...
Co se týká zahuování pudinkem a jinými, moc bych ti to neradila pokud se chystá dělat větí mnoství, ono to vyaduje jiný způsob sterilace.
Není tady
Cilka:
to jsem ráda e hledá recept na kandovanou dýni, já jsem ho měla a někde záhadně zmizel !
Není tady
Kdysi jsem dostávala dýně od kolegyně, která snad nepěstovala nic jiného. Dýně u nedostávám, leč recepty zůstaly:
Dýňové koláče
250 g mouky, 200 g ztueného tuku, 175 g cukru, petka soli, 1 vejce, 4 loutky, 800 g dýně, petka skořice, mukátu a zázvoru, 4 bílky, 50 g krobu, moučkový cukr
Mouku, 130 g tuku, cukr, sůl a vejce zpracujeme, těstem naplníme formu a předpečeme 10 minut při 200 °C. loutky, cukr, koření a zbytek tuku umícháme na krém, přidáme sníh, krob, 700 g rozmixované dýně, natřeme na zapečené těsto a pečeme cca 40 minut. Hotové posypeme cukrem a 100g jemně nakrájené dýně.
..
400 g dýně, 2 jablka, citrónová kůra, skořice, sůl,mandle, 150 g hladké mouky, 90 g másla, lička pečicího práku
Dýni a jablka oloupat, nakrájet na drobno, malinko podlít vodou, podusit, podle chuti cukr, citrónovou ávu, skořici a svařit na hustí kai. Z mouky, másla, petky soli, práku do pečiva a asi 3 lic studené vody zadělat těsto, vloit do vymazané a vysypané koláčové formy, pokrýt ovocnou kaí, posypat oloupanými mandlemi a ve vyhřáté troubě péct
Moučník z dýně
3 álky rozmixované dýně (pyré), plechovka kondenzovaného mléka, 4 vejce, 1 álek cukru, 1 lička mleté skořice, 1 lička mletého nového koření, 2 ličky jemně mleté kávy.
loutky oddělíme od bílků, loutky naleháme a přidáme k nim dýňové pyré, kondenzované mléko, cukr, kávu a koření. Přidáme sníh z bílků a jemně promícháme. Upečeme ve formě na mufinky, prvních 15 minut v troubě vyhřáté na vysokou teplotu, poté teplotu snííme a dopékáme přiblině 40 minut. pejlí vyzkouíme, zda je moučník propečený.
Kandovaná dýně
Dýni nakrájíme na kostky nebo plátky a na 24 hodin namočíme do vody s kyselinou citrónovou. Svaříme vodu s cukrem ( na 1 lutr vody 60 - 100 dkg cukru), do nálevu dáme dýni, povaříme 2 minuty a necháme 24 hodin proslazovat. Pak usuíme Při proslazování můeme na ochucení přidat ananasový dus či příchu, nebo obarvit malinovou ávou. Postup můeme opakovat, to znamená znovu uvést do varu a poté nechat 24 hodin proslazovat.
Stejně se dá upravit i dalí ovoce /tvrdí/.
Čínská dýně (teplá příloha k masu.)
Dýně1,5 kg, 3 líce oleje, 1 cibule, 1 česnek, asi lička zázvoru a papriky (i pálivé), sojová omáčka, sůl, kečup nebo protlak
Dýni omyjeme, oloupeme, vydlabeme duinu a nakrájíme na kostky. Osmaíme s krájenou cibulí a česnekem, přidáme koření a sójovou omáčku a 30 minut pomalu dusíme. Nakonec přidáme rajský protlak a trochu povaříme.
Horkou směs plníme do horkých skleniček, ihned zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Není tady
Dýňová marmeláda
1kg lutomasé dýně, 50-70dkg cukru, kyselina citronová, citron, 20ml citornového nebo ananasového či vanikového aroma (podle toho jakou má mít marmeláda vůni), 1 quittin (haas) či jiný konzervační a elírující prostředek,
Dýni nastrouhat, přidat ličku kyseliny citronové, , ávu z citronu a quittin (dodret návod na obalu!!) Vaříme s cukrem, přidat aroma. Horké plnit do sklenic, zavíčkovat a otočit dnem vzhůru.
Není tady
Moje babička na slovensku vařila s oblibou polévku dýňovicu a byla straně dobrá.Recept bude stejný jako na zelňačku,ale místo zelí dýně.
Není tady
Ivči zelňačku máme moc rádi. Neví, jestli se dělá na červeno s paprikou nebo na bílo se smetanou? Já jsme někde četla i monost uvařit zelí jako přílohu, mám malinko z toho strach. O víkendu jsem dělala rizoto a dýně se malinko rozpadly. Ale rizoto pak bylo velmi jemné a chutné.
Není tady
Na Slovensku se také vaří z dýně tzv. "prívarok" co je omáčka. Opraíme na tuku cibulku, přidáme dýni nastrouhanou na struhadle na nudličky, podusíme, vodu necháme odpařit. Popráíme moukou, přilejeme vodu, rozvaříme, přidáme smetanu. Nebo můeme poduenou dýni rozředit vodou hned a zahustit hotovou jíkou a přidat smetanu. Hotové jíky se mi dost osvědčily.
Není tady
Kamčitka napsal(a):
Ivči zelňačku máme moc rádi. Neví, jestli se dělá na červeno s paprikou nebo na bílo se smetanou? Já jsme někde četla i monost uvařit zelí jako přílohu, mám malinko z toho strach. O víkendu jsem dělala rizoto a dýně se malinko rozpadly. Ale rizoto pak bylo velmi jemné a chutné.
Polévka byla bílá,take se smetanou nebo s mlékem.
Není tady