29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Petr100 napsal(a):
Blážo, není to tak jednoduché. Jak můžeš znát plat manažera a dělníka a srovnávat to? Prostě je nějaká hladina platů u různých profesí, ta se samozřejmě částečně liší podle regionů. Jistě víš, že mzdové náklady jsou i nás jedny z nejvyšších. Nemyslím mzda, ale MZDOVÉ NÁKLADy. A mzdové náklady u mé živnosti dělaly cca 40% nákladů na výrobek. Já bych rád zvedl platy o 100 %. Ale to bych musel zdražit o min. 50%, a to by si již nikdo nic nekoupil a mohl bych to zabalit. A já si nemyslím, že dnes kvalifikovaný dělník dělá za min. mzdu. Tabulky o kterých píšeš na min. odměňování je podle mého názoru blbost. Buď by se všechno muselo zdražit, spíš by skovčili na ulici a nastoupili by Ukrajinci, Bulhaři..........Dotace zemědělcům zásadně odmítám. Ale! Pokud by se zrušily dotace zemědělcům, tak cena většiny potravin stoupne několikatinásobně. Nevím, jak by ses dívala na cenu mléka třeba 50,- kaček za litr. Správné by bylo, o ušetřené dotace snížit daně ze mzdy. A to by zase nikdo neudělal.
No je právě ta zkostnatělost myšlení lidí. Kdo žiká zvednout platy dělníkům? Stačí snížit platy manažerům. Je to více než racionální
jj, to je ta státní politika zaměstnanosti, kdy se tady postaví továrny, aby lidi měli práci a region zkvétal a pak se v rámci ušetření nákladů vyházej "drazí" Češi a navozí se sem dumpingová pracovní síla z východu. Jakej to má dopad na zaměstnanost je nasnadě. Dalším krokem ve snižování nákladů je přemístění výroby opět na východ, kde není tak silná ochrana přírody, zákony slabší a cenové hladiny nižší. Správný kapitalista nesmí ani zapomenout na přemístění sídla firmy do daňových rájů Ano, tohleto je čistě racionální uvažování. Zda-li je to ku prospěchu společnosti, se můžem hádat
Dotace zemědělcům jasně ukazují, jak se současná ekonomika a myšlení lidí v rozkladu. To, co je nejpotřebnější potřebuje dotace, aby vůbec přežilo. Kdyby se zemědělci chovali racionálně, vyprdli by se potraviny a šli pěstovat třeba řepku či úplně skončili se zemědělstvím. Tohlensto je racionalita Že budeme závislí na dovozu potravin je nasnadě. Omezováním výroby potravin roste jejich cena. Že si v jistých zemích nemůžou dovolit ani základní stravu je taky známé. Liberalismus je fajn. Blbé je je, že země přestávají být soběstačné.
50 Kč za litr mléka? Proč ne, pokud má cena jasně ukazovat na hodnotu výrobku
Není tady
Kaliku je vidět, že se vyznáš. Kdy založíš nějakou firmu? A jako manažer můžeš klidně pracovat gratis a vše rozdat zaměstnancům.
Není tady
Petře, ale no tak
Není tady
Petr100 napsal(a):
Nevěřím, že je to tak, jak píšeš. Ta doprava je zadarmo??? Víš o kolik by se zdražilo to železo, kdyby se s tím najezdilo tolik km???
Petře,
mně je úplně jedno, čemu ty věříš.
Pro mne je důležité, co vím a co jsem si ověřila.
Výrobní cena ČEHOKOLIV je naprosto jiná, než KONEČNÁ cena téhož. A kupodivu, prostá selská logika tu dost často vůbec nefunguje...
Takže máš samozřejmě pravdu - cena té oceli je "nekřesťansky předražená", protože se na ní přiživuje miliondeset zbytečných "obchodníků"
Teď mne napadá: můžeš mi vysvětlit, tedy podle tvé logiky, proč jogurty z mlékárny, která stojí na kraji našeho mšsta a které koupím v Lídlu v našem městě, jsou tu o 1 - 2 koruny DRAŽŠÍ než tytéž v obchoďáku například v Plzni?
Můžeš mi například vysvětlit, proč jogurty "různých značek" vyráběné v JEDNÉ mlékárně STEJNOU technologií, stojí RŮZNÉ peníze? A to ačkoliv jsou NASPROSTO stejné, navežené do naprosto stejného obchodu jen na jednom je vyněta žádané značky a na druhém viněta obchodního domu, ve kterém je koupíš?
Takových "bláznovin" ti mohu vyjmenovat X!
Jj, žijeme v absurdním světě....
Takže se prober chlapče
Není tady
Jeňýk napsal(a):
Petr100 napsal(a):
Nevěřím, že je to tak, jak píšeš. Ta doprava je zadarmo??? Víš o kolik by se zdražilo to železo, kdyby se s tím najezdilo tolik km???
Mám k tomuhle oboru celkem blízko a Pandorra není zas tak úplně daleko od pravdy.
On je na to ale ještě jeden slušnej zlepšováček. To "železo" se nepohne ani o metr ale putujou pouze papíry, takže se projede jen těch pár kilometrů k zákazníkovi za roh ale účtuje se okružní cesta Evropou.
To ale bejvalo především za "zlatejch časů". Dneska už si zákazník dokáže zjistit jestli náhodou to superextraskvělý zboží z Itálie náhodou nedělá taky Franta Vomáčka z Dolní Lhoty v lepší kvalitě a levnější.
Opravdu jsem zažil situaci kdy si zákazník platil dopravu luxusní "italské" keramiky od Milána do Plzně, přitom dodávka se nakládala v Horní Bříze. Za branou se trochu přebalila, přelepila a zákaznk si mohl pochlubit pěknejma "italskejma" dlaždicema v koupelně.
Ano, to je další elegantní způsob
Jenže tohle železo opravdu fyzicky cestovalo. Asik ještě dotyčná firma nepřišla na tenhle "papírový" zlapšovák.
Nicméně ať je to jak je to, výsledek je v obou přpadech stejný - zákazník to zaplatí. Nu a pokud je tím zákazníkem státní organizace - na dálniční mosty je taky potřeba železo, ne? - tak to nikoho KONKRETNĚ nebolí, spíš kolikrát naopak, někdo si dost pomůže a fakturu zaplatí.
Není tady
Petr100 napsal(a):
Jeňo to je možné, ale to je něco jiného. Nedovedu si představit, že tato keramika bude jezdit skutečně Evropou jen tak z legrace.
Péťo, ty si neumíš představit věcí....
Ale představ si - ony se stejně dějou
Není tady
Pandoro tu dopravu přece musí někdo zaplatit. A pokud to někdo platí, tak je IDIOT.
Není tady
Petr100 napsal(a):
Pandoro tu dopravu přece musí někdo zaplatit. A pokud to někdo platí, tak je IDIOT.
Nu.... je, ale taky třeba není.
Existuje X vysvětlení, proč to nemusí být idot, ale naopak fifák
Není tady
Pokud skutečně ty kamiony jezdí a platí to, tak je idiot. Jiná věc je, pokud se rozdávají pouze faktury na dopravu a zboží je ve skladu. Klasický podvod s fakturamí, DPH. Kriminál na krku. To určitě existuje.
Není tady
Beru zpět, nějak jsem přehlédl, že píšeš o státních zakázkách.
Není tady
Petře,vysvětli mi prosím, v čem je lepší nemít tady žádné zemědělství a dovážet například vejce z polska( nejsou kontrolovaná), mlíko a maso? nějak se mi nelíbí, že bysme měli být závislí na tom, jaký šunt nám hodí někdo jiný.
Není tady
protože bez dotací to nejde..když už si lidi usmysleli, že budou využívat zvířata k prospěchu svému. a jak si psal, pokud tedy zemedělci nemohou započítat svoje náklady plus nějaký ten zisk(ceny by se pak vyšplhali úžasně vysoko). a ty dotace odmítáš. máš nějaký řešení jak by to šlo bez dotací?
Není tady
Pokud jde o zemědělce, myslím, že některým uniká fakt, že prací a zájmem zemědělce nebylo jen něco pěstovat, ale také PEČOVAT o krajinu. To se bohužel vp oslední době jaksi vytratilo a ani se těm dnešním zemědělcům nedivím - konkurovat svými výpěstky bohatě dotovaným plodinám z jiných států EU a ještě se starat o krajinu... to by museli být magoři, co skutečně okrádají svojí rodinu.
Podle mne by jim stát neměl platit jen za to, že něco pěstují, ale v některých oblastech především za to, že tam nepěstují nic!
V současné době se zemí prohání povodně..Byli jste se podívat v lesích?
"Hamba blit" říkávala babička.
Lepší komentář mne nenapadá.
(To, že se kácí, to pochopím, ale že se melioruje, aby se tam dostala těžká technika, to nepochopím ani náhodou.)
Snad ještě "turecké hospodářství", ale protože v Turecku jse byla jen jednou a nevím, jak tam hospodaří, tak radši zůstanu u prvního citátu.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Podle mne by jim stát neměl platit jen za to, že něco pěstují, ale v některých oblastech především za to, že tam nepěstují nic!
Tak jim plať ty ze svého nebo si založ sdružení za tím účelem.
Není tady
mirka.. napsal(a):
Petře,vysvětli mi prosím, v čem je lepší nemít tady žádné zemědělství a dovážet například vejce z polska( nejsou kontrolovaná), mlíko a maso? nějak se mi nelíbí, že bysme měli být závislí na tom, jaký šunt nám hodí někdo jiný.
My? proč pořád my? Ty jsi královna? Nikdo vám nebrání ze svých výdělků podporovat domácí zemědělce.
Není tady
já se neptala tebe a petra jsem se ptala na jeho názor, protože mi přijde, že občas napíše i něco konstruktivního.
Není tady
Mirko položila jsi mnoho otázek. Ptal jsem se strýce, jaké dostávali zemědělci dotace za první republiky. Jen se zasmál. Cítím velmi s rodinnými soukromými farmáři, nikoliv se zaměstnanci v socilistických JZD, kteří jsou schopni tak leda demonstrovat. Můj děda byl soukromý zemědělec, posléze kulak a strávil mnoho roků v kriminále, takže z vyprávění něco vím. Připouštím v dnešní době nějaké dotace. SOUKROMÝM farmářům, farmářům v podhorských oblastech, BIO farmám, možná by se našel ještě někdo další. Proč naši soudruzi zemědělci nedotují mléko z řepky, kterou my třikrát zaplatíme? Když je nadbytek mléka, tak se prostě musí snížit stavy dobytku a cena mléka se přirozenou cestou zvýší. I bez dotací. Jak prosté. Ono pěstovat obilí a řepku, nebo chovat krávy a prasata je to nejjednoduší, nejméně pracné a nejjistější. Mnohokrát jsem viděl na satelitu reportáže z BRD, Rakouska- plantáže malin, rybízu, zeleniny, ovocné plantáže, jabloně, višně, třešně.............Proč s tím naši zemědělci také nezačnou? Největší binec je to, že polovinu dotací schlamstnou francouzi z toho ještě většina jde vinařům. To není potravina! Zlomit však francouzské nebo německé zemědělské loby je prakticky nemožné. Možná svítá na lepší časy, mám pocit že Unie chystá převrat v dotacích tuším od r. 2013.
Pro Pandoru, jistě víš, že tisíce ha leží ladem a zemědělci na to dostávají dotace. Jak to víš, že západní farmáři jsou bohatě dotováni? Já bych řekl srovnatelně. Mají vyšší provozní náklady, když nic jiného, tak pracovní sílu. Již jsem to jednou psal. Rodina moji partnerské firmy v Rakousku se živí vínem. Jsou asi středně velcí, ročne cca 100000 l vína. Když kdysi naši vinaři demonstrovali za dotace, tak jsem se ptal, kolik vinaři v Rakousku dostávají dotace. Vůbec nerozuměla otázce. Ne že bych neuměl německy. Tato rodina Höller nikdy nedostala od státu ani šiling nebo EUR dotací na víno. Takže zde něco nehraje.
Není tady
Petr100 napsal(a):
Mirko položila jsi mnoho otázek. Ptal jsem se strýce, jaké dostávali zemědělci dotace za první republiky. Jen se zasmál. Cítím velmi s rodinnými soukromými farmáři, nikoliv se zaměstnanci v socilistických JZD, kteří jsou schopni tak leda demonstrovat. Můj děda byl soukromý zemědělec, posléze kulak a strávil mnoho roků v kriminále, takže z vyprávění něco vím. Připouštím v dnešní době nějaké dotace. SOUKROMÝM farmářům, farmářům v podhorských oblastech, BIO farmám, možná by se našel ještě někdo další. Proč naši soudruzi zemědělci nedotují mléko z řepky, kterou my třikrát zaplatíme? Když je nadbytek mléka, tak se prostě musí snížit stavy dobytku a cena mléka se přirozenou cestou zvýší. I bez dotací. Jak prosté. Ono pěstovat obilí a řepku, nebo chovat krávy a prasata je to nejjednoduší, nejméně pracné a nejjistější. Mnohokrát jsem viděl na satelitu reportáže z BRD, Rakouska- plantáže malin, rybízu, zeleniny, ovocné plantáže, jabloně, višně, třešně.............Proč s tím naši zemědělci také nezačnou? Největší binec je to, že polovinu dotací schlamstnou francouzi z toho ještě většina jde vinařům. To není potravina! Zlomit však francouzské nebo německé zemědělské loby je prakticky nemožné. Možná svítá na lepší časy, mám pocit že Unie chystá převrat v dotacích tuším od r. 2013.
Pro Pandoru, jistě víš, že tisíce ha leží ladem a zemědělci na to dostávají dotace. Jak to víš, že západní farmáři jsou bohatě dotováni? Já bych řekl srovnatelně. Mají vyšší provozní náklady, když nic jiného, tak pracovní sílu. Již jsem to jednou psal. Rodina moji partnerské firmy v Rakousku se živí vínem. Jsou asi středně velcí, ročne cca 100000 l vína. Když kdysi naši vinaři demonstrovali za dotace, tak jsem se ptal, kolik vinaři v Rakousku dostávají dotace. Vůbec nerozuměla otázce. Ne že bych neuměl německy. Tato rodina Höller nikdy nedostala od státu ani šiling nebo EUR dotací na víno. Takže zde něco nehraje.
Petře, s tím, co píšeš, se dá v podstatě souhlasit, jenže to by to pak muselo být v celé Unii se zemědělskými dotacemi naprosto STEJNÉ.
Jinak totiž například moc nechápu ten fakt, že naši zemědělci přestali pěstovat tradiční plodinu cukrovou řepu a začali pěstovat právě tebou zmíněnou řepku olejku. Takže máš pravdu: něco tady nehraje Cukr už dovážíme. A stejně by to dopadlo v případě snížení chovu dobytka, aby stoupla cena mléka, i s tím mlékem.
Dotační politika je nějaká celá na hlavu nejen u nás ale v celé Unii. Peníze asi nejdou vždy tam, kam, by měly - soukromým farmářům, ekofarmám, do podhorských a horských oblastí atd.
Nu a srovnání se zemědělskou politikou První republiky, to jistě nemyslíš vážně, nakonec kdyby se mi fakt chtělo, jistě bych nějaké například Udržalovy finannčí injekce zemědělcům vyhledala Agrárníci ve vládě nechyběli.
Není tady
Pandoro, samozřejmě se nedá srovnávat hospodaření za první republiky a dnes. Co vím od matinky, tak maso bylo max 2x týdně, on děda kulak stále šetřil, aby mohl kupovat další pole.
Není tady
Petr100 napsal(a):
Pandoro, samozřejmě se nedá srovnávat hospodaření za první republiky a dnes. Co vím od matinky, tak maso bylo max 2x týdně, on děda kulak stále šetřil, aby mohl kupovat další pole.
Jasně, aby byl ještě kulakovatější a kulakovatější, já vím
Nebudu ti tu předhazovat, že na vesnici byly rodiny,které neměly maso ani dvakrát měsíčně, o tom tu debata není a taky to není tak jednoduché, jak to někteří vidí.
Není tady
Pandoro, o tom nepochybuji. I dnes je soukromá rodinná farma řehole. Mají moji neskonalou úctu. Žádná pravidelná výplata, žádné placené přesčasy, žádná dovolená....................Přeji krásný večer.
Není tady
Petře, já myslím, že každé poctivé soukromé podnikání, kde na sebe člověk bere zodpovědnost za své zaměstnance a cosi buduje s vizí do budoucnosti přesahující jednu dvě generace - napakuju se, užiju si, maximílně tak ještě zajistím děti a po nás potopa - je řehole. Smutné je, že právě těmhle lidem se hází nejvíc klacků pod nohy a to jak zleva, tak zprava...
Dobrou noc všem.
Není tady
Mě by zajímalo, jak je možné že jsem koupila v hypermárketu máslo za 16,-Kč , vyrobeno v Německu.
Jak to dělají, když to převedu na Euro, tak u nich mají zázračné krávy nebo pečovatele nebo jak? Jak může náš zemědělec konkurovat.?
To je s vícero výrobky, není mi to jasné.
Dále mi není jasné, čím to je, že naše výrobky nejsou tak konkurence schopné jak by měli, když již pomalu neznám podnik, kde by lidé nepadali na ústa a nechodili domů vyřízení únavou.
Rychleji se dělat již nemůže, tak v čem to je?
Něco tu není v pořádku.
Není tady
Petr100 napsal(a):
Kaliku je vidět, že se vyznáš. Kdy založíš nějakou firmu? A jako manažer můžeš klidně pracovat gratis a vše rozdat zaměstnancům.
No Petře,
četla jsem, že v 80 letech byl ve světě (na západ od nás) poměr mezi průměrným zaměstnávajícím podnikatelem
a zaměstnancem 2,8:1. Po roce 2000 se tento poměr změnil na 6,7:1.
Prostě nůžky se rozevírají.
Máš pravdu, že být manažerem není jednoduché. Akorát se mi nezdá to, že v Praze se od 11,00 do 14,00 nedostaneš nikam rychle taxíkem a taxikář nadává na manažery a ředitele, že musí jezdit na oběd mimo Prahu a jsou ucpané silnice těma jejich bourákama.
Není tady
Bláža.. napsal(a):
Mě by zajímalo, jak je možné že jsem koupila v hypermárketu máslo za 16,-Kč , vyrobeno v Německu.
Jak to dělají, když to převedu na Euro, tak u nich mají zázračné krávy nebo pečovatele nebo jak? Jak může náš zemědělec konkurovat.?
To je s vícero výrobky, není mi to jasné.
Dále mi není jasné, čím to je, že naše výrobky nejsou tak konkurence schopné jak by měli, když již pomalu neznám podnik, kde by lidé nepadali na ústa a nechodili domů vyřízení únavou.
Rychleji se dělat již nemůže, tak v čem to je?
Něco tu není v pořádku.
NO - já bych s tím "padáním na hubu" byla opatrná. Máme jednu z nejhorších produktivit práce v Evropě, tzn. že buď tu lidi na hubu nepadají, spíše naopak, nebo si neumí práci zorganizovat. ... Já bych se přikláněla k tezi, že na hubu padá jen určitá menší část a ti ostatní se spíše "vezou", o čemž vypovídá např. i hojná účast lidí v dopoledních hodinách pracovních dnů na různých diskuzních fórech, Babinet nevyjímaje
Není tady