18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
tak mám dvoje Kikko kalhoty , koukala jsem v obchodě jak reálně vypadají ty různé druhy kalhotkových plenek - a teda některé- froáčky jsou teda dost objemné- tam mi ddoporučovaly prodavačky nástavce na dětské oblečení, e se prostě s touhle plenou do 62 novorozeně nevleze
take já začnu jednorázovkama, pak zkusím doma obyč. čtverce s kikko kalhotkama a uvidí se
Upravil(a) janabas (4. 6. 2009 13:17)
Není tady
Veran, Lochotím ti schvaluji . Já tam byla celkem spokojená, na nikoho vyloeně nepříjemného jsem tam nenarazila . A také jsem měla při porodu jistotu, e je tam nej neonatologie a v případě nedejboe nějakých problémů, nebudou mimčo nikam převáet. To u mě rozhodlo
Co se týká látkovek, jak to děláte při suení?? Já si toti nějak nedovedla představit, jak bych to přes zimu suila. U takhle tu větinou mám po bytě 2 suáky a kdybych měla suit jetě látkovky, tak nevím, kam bych to dala. Jak to řeíte vy??
Není tady
Pet já jetě neřeím, ale obyč. pleny schnou celkem rychle, a malý se narodí v létě, take no problem, ale jak jsem viděla dnes ty plenkové kalhotky - ty schnou i den a v zimě si to teda nedovedu představit, ikdy bydlíme v rodinném domku
Není tady
Fi, taky to nějak nehrotím, vytipovala sem si pro nás nejvhodnějí plínky a kdy třeba nestihnu vyprat (co se stane málo, ale stane) nebo se mi prostě nechce, sáhnu po jednorázovkách, pouívám eko, take
Pet, já suím doma, mám dva suáky, ale na suák mi vleze pračka plínek, a pračka oblečení a schnou docela rychle, mám je přes noc suchý, některý teda noc a den...
Není tady
nejvíc máme rádi flexi tot (od tots bots) ty sou perfektní, protoe dělají malej zadeček, potom flanelky od baby lucy, flufle od tots bots a nějaký all in one (swaddlebees, bitti d´lish, mammys touch), pak bambusky ty sou dobrý vechny...a u bych nekupovalá ftoáčky, ty hrozně brzo zhrubnou.....ale kadýmu sedne něco jinýho, tohle je jen ná pohled
Není tady
Ja jsem po nucenem pouzivani latkovek (za Pavci papirovky jeste nebyli a za Luca stali jeste majlant) jsem ted konecne mohla dat latkovkam taaaaakovyhle
Pouzivame Pampers 12 hodinovky a jsem maximalne spokojena. Obcas, kdyz jsou v akci koupim Huggiesky a taky jsou dobry
P.S. pouzivaj se vubec jeste klasicky latkovky, nebo je to vsechno uz bio? Ja jen, ze malej dostal z bio bavlny zimni spaci pytel a ten jsem susila 90 minut v susicce na pradlo a pak jsem ho musela jeste na noc povesit na susak doschnout
Upravil(a) Dita.L (4. 6. 2009 14:50)
Není tady
jani ja je mam taky pod hlavicku do kocarku, do postylky atd. Tak to jo, ty schnou rychle, ja jich tenkrat mela asi 150 na prebalovani ale i tak se stavalo , ze schly jen tak tak a uz jsem nestihala zehlit. Proto se ptam, jelikoz jsem videla na netu nejake kalhotky bio s vlozkou ci so to bylo a to prave schne bez susicky pry az 3 dny Tak to aby jich clovek pak mel aspon na 400
Není tady
My jsme začali s látkováním kolem 5.měsíce a látkujeme doma,popř. kdy jdeme na krátkou procházku.Na noc a na ven na delí cesty pouíváme Pampersky.
S tím schnutím to není tak hrozný,nejdýl schne bambus,ale kdy plíny pověsím ráno v 10 ven na sluníčko,do večera uschnou.V zimě jsem dávala na topení (i kdy se to nemá) a taky v pohodě .
U dcery (15) jsem pouívala klas. čtverce,na ven Pampers a musím se troku zastat moderních látkovek - je to úplně o něčem jiným
Není tady
tak já měla volbu jednoduchou před 18 lety jednorázovky byly jen jako kusovky za 13kč a mateřská 700,- take volba zcela jasná a dcera je nesnáela měla na ně asi alergii a pak k tomu přibylo iroké balení Kadý den jsem vyvařovala 30-40 plín to jsem neměla automatku a se ehlením jsme se po večerech s manou střídali
U syna jsme volili jednorázovky u byly v té době dostupné a stály okolo 5 Kč a ten pro změnu nesnáel látkové, ale taky se později naučil chodit na nočník. Dcera od roku s plínama u jen na noc a ná mladej s nimi běhal jetě ve dvou letech
Myslím e kadé dítě je individualita stejně jako rodiče a jejich přístup
Není tady
taky se spolu s heri musím látkovek zastat....není to ádný vyvařování v hrnci (jak mi popisovala tchýně ) peru normálně na 60, obyč čtvercovek mám asi 50 (čistě bílé) a s obrázkama mám na utírání pusy, k dr atd, těch mám asi 15, kalhotovek mám kolem 20, ale co půjde prodám a dokoupím ty nae favority taky bych doporučila lučový mýdlo, nejlépe tekutý (v DM asi 26kč), mám jetě teď, púo 8mi měsících plínky krásně bílý
Není tady
holky nejlepí bude a to vyzkouím, nejdřív jednorázovky, pak obyč čtverce a pak moná nějaké AIO a dám vědět , co nám sedlo nejlépe a hlvně na co nebude malý alergický - ké by teda na nic nebyl
Není tady
jani, to bude nejlepí, taky uvidí, jestli budete mít iroký balení, na to je lepí sklad na draka, ne strkat plínky do jednorázovky, to vůbec nedýchá, to sem ho měla pořád zapařenýho
Není tady
http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=31444 tady lenkaB zakládala vlákno o látkovkách, tak můe mrknout i tam
Není tady
Jak to tady tak pročítám, tak jsem ráda, e látkovky nedosáhly odsouzení. Taky bych je právě chtěla pouívat, jak jen to půjde.
Ale jednorázovky samoka v zásobě budou
Sluníčko to napsala úplně dle mých představ
Není tady
Tak tady se hlasi velky zastance latkovek myslim ze toho o latkovych plenach vim fakt hodne a vyzkousela jsem uz skoro vsechno co je na trhu k mani
Veran - gratuluju k vyberu porodnice, slysim poprve, ze sestry nekde ukazuji prebalovani a jeste k tomu do erernich plinek. V nasi slavne FN to bylo pekne do vlastniho....
spoustu o latkovkach jsem psala do toho predchoziho vlakna, ale kdyby se treba chtel nekdo zeptat, nevahejte
P.S. Fi - pekna fotka
Není tady
Báro díky
A jak jsi to s těma plenkama dělala v porodnici? Já jsme teda byla po porodu dost rozloená, z postele vstávala na několik fází a s pocitem e stačí málo a moje střeva se budou válet po podlaze take mi bohatě stačilo to neustálý přebalování do jednorázovek, nějaký přepírání a extra úkony bych nedala.
Vím e tady je speciální téma na plínky, kde jsi u hodně ířila osvětu, ale u je to zase nějakej pátek, tak jaký novinky jsi vyzkouela? Co Bum Genius? A jaký plenky celkově hodnotí ze svojí praxe jako nejlepí, nejkomfortnějí, nej nej nej? Víc dotazů nemám
děkuju
Není tady
ABji díky, já mám podobné dotazy jako Fidorka
a co říká na AIO ? jaké má zkuenosti ?
Upravil(a) janabas (8. 6. 2009 10:00)
Není tady
No mozna je skoda, ze nepokracujem v tom puvodnim tematu, kdyby to treba jeste nekdy nekoho zajimalo, aby mohl najit co nejvic informaci na jednom miste...
V porodnici jsem mela jednorazovky, to priznavam ale kdybych rodila znova, beru latkovky, zlucove mydlo a pytliky na spinave pleny a je to. Stejne jako kdyz ted nekam jedeme, taky mam latkovky.
Myslim, ze u tech plen je dulezity fakt, ze s tim jak ti mimco roste, vyhovuji ti jine pleny. Na novorozence jsem pro ctvercovky, rychle schnou, ty lepsi se nemusi zehlit, muzes jich mit mraky, kdyz nestihas prat. A navrch vlnacky.
Pak jak s sebou mimco zacne vic mrskat a lozit, sedet, chodit, behat tak prichazeji na radu kalhotkove pleny, ktere lip sedi pri pohybu, tak nehrozi takove riziko nehod. No a ted, kdyz je S, opravdu maly cert tak mam hodne v oblibe AIO a jeste vice kapsove pleny, ktere rychle schnou a pritom ji je muzu oblikat i vestoje. Protoze prebalovani vleze je nuda, ze jo
takze moje hitparada
bambusove ctvercovky Kikko nebo muselinove ctvercovky Imse Vimse (ale starsi typ) + vlnene kalhotky Loveybums - na mini miminko
kalhotkove pleny Thirsties, kalhotkove pleny Flexi Tots + vlnene kalhotky Loveybums - na vetsi mimino
kapsovky Swaddlebees, kapsovky Fuzzi Bunz, AIO Itti Bitti - na batole
jiank pochopitelne pouzivam dal i ctvercovky, jen je to obcas boj
AIO pleny obecne me moc nenadchly tim, ze pomalu schnou. To mam radeji kapsovku, ktera se nacpe podle potreby, takze je vlastne AIO ale na prane se zase "odecpe" a je rychle sucha.
Není tady
Muzu se zeptat, ciste ze svedavosti, proc shanite vsechny latkove pleny, bio ja nevim co atd? Jen me zajima, co vas k tomu vede, protoze ja vidim spoustu usetreneho casu a hlavne penez za predrazene bioprodukty, ktere by se dali vyuzit lepe. Treba namisto mydleni hadrovych plen si muzu o pul hodiny dyl hrat s prckem .....
Není tady
Ahoj Dito,
tak to je zajimavy nazor nikdy jsem mydlenim nestravila pul hodiny
ale k latkovkam me vedly / vedou tyhle duvody
- ekologie - jednorazova plena se rozklada 250let a dite jich vyprodukuje 1tunu
- zdravotni hledisko - diskutuje se o nezavadnosti absorbcniho gelu v jednorazovych plenach, o prehrivani pohlavnich organu, coz vede ke zdravotnim problemum, pleny jsou z chemicky beleneho materialu
- cena je v porovnani s jednorazovkama lepsi, pleny vydrzi na vice deti, takze si je muzes ponechat, nebo prodat
- latkovky jsou COOL aneb neznam nic hezciho nez kdyz S. pod satickama vykukuje krasne barevna plenka
Není tady
ahoj baji, musim namitnout ze:
-ekologie - to je sice pravda, ale kdyz popelari tu plenu vyvezou, tak je to do spalovny, kde schori, takze ten vysledek, co dychame nejsou zdaleka jen pouzite pleny....
zdravotni hledisko - o zavadnosti gelu jsem uz slysela, o beleni chlorem taky... myslim ze se daji uz v dnesni dobe koupit nebelene pleny ale i v tech je absorbcni gel. Stejne jako ve vlozkach (taky bych se nevratila ke starym sitovym jen kvuli gelu bleeeeeee ) S tim prehrivanim souhlasim, rekla bych, ze kdyz je teplo a neprebaluje se casto, 4x - 5x denne tak asi hrozi i infekce, u holcicek mykozy atd ale na druhou stranu bych si asi nedovolila vyvezt prcka ven v hadrove plence v zime kdyz mrzne a vozit ho v mokrem. Takze bych rekla leto vers. zima je 1:1
cena: pravda, ale kde je predpirka, prani, suseni pokud je susicka na pradlo (elektrina, voda, prasek na prani, machadlo, to predpiraci mejdlo se taky platit prubezne musi a prijde mi to neekologictejsi nez spalena papirovka protoze tu je kour pri vyrobe elektriny, cisticka vody, kanalizace, praci prostredky ktere mohou prosakovat do spodni vody ci ja nevim co jeste) takze aby to bylo opravdu ekologicke, muselo by se s tim chodit k rece mlatit o kameny.
a s COOL naprosty souhlas Ja davala Pavce jeste na ty hadrovky kalhotky s velkyma krajeckama na pr...
Není tady
No s temi spalovnami to neni tak horke, vetsina odpadu se vozi na skladku a tam to lezi a lezi a lezi....Pri spalovani zase vznikaji zplodiny a v protoze jednorazovky mohou byt belene chlorem, tak zplodiny mohou byt jedovate.
Porovnani spotreby energie vyjde cenove i ekologicky mnohem setrneji latkovka.
Vyroba latkovek je z ekologicky obnovitelnych zdroju (bavlna, vlan, konopi) Pri vyrobe jednorazovek se se spotrebovava drevo (obnovitelne - celuloza), ale z neobnovitelnych zdroju ropa (umele folie, absorpcni latky, lepitka). Celkova spotreba surovin je cca 10x vyssi u jednorazovek.
Prani zalezi na tom, jakou nas pracku, na kolik peres stupnu (60 staci) a jaky pouzivas prasek (vetsina vyrobcu doporucuje ekologicky setrny). Na skvrny se pouziva zlucove mydlo (koncentrat volske zluci) pleny uschnou venku a vetsinou se nemusi zehlit. U jednorazovek je spotreba vody pri vyrobe celulozy, zalezi na tom, jak ktera fabrika pracuje, pokud ma vodni hospodareni v poradku, vodu cisti a znovu pouziva, je prani latkovek asi 2x narocnejsi na spotrebu vody nez vyroba jednorazovek.
No a jinak pro maminky pochopitelne existuji ekologicke alternativy - latkove vlozky a nebo (mnou oblibeny ) menstruacni kalisek.
Upravil(a) bajaja (8. 6. 2009 14:22)
Není tady