Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 29. 5. 2009 11:22

liskovyker
♥------

vydědění nezdárného syna

Prosím Vás,absolvoval tohle někdo?Jak to probíhá?Co je k tomu zapotřebí?Máme v plánu/ ač neradi/ tohle udělat,poněvadž syn se velmi špatně zachoval,situace se již 5 let nelepší a absolutně se nestýkáme.Chceme RD po naší smrti napsat dceři a syna vydědit.Děkuji

Není tady

#2 29. 5. 2009 11:26

Ota
Moderátor(ka)
Místo: Praha

Re: vydědění nezdárného syna

Ota
------------------------------------------------------
Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet, nebo chválit.
K. H. Borovský.

Není tady

#3 29. 5. 2009 11:35

Irik
♥♥♥♥♥--

Nebylo by lepší tedy přepsat dům už za vašeho života na dceru? Samozřejmě s vámi jako "věcným břemenem" big_smile

Není tady

#4 29. 5. 2009 11:49

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Nebylo - tedy pro dceru, pokud jsou tam skutečně právní důvody k vydědění syna.
§ 484 ObZ
Soud potvrdí nabytí dědictví podle dědických podílů. Při dědění ze zákona se dědici na jeho podíl započte to, co za života zůstavitele od něho bezplatně obdržel, pokud nejde o obvyklá darování; jde-li o dědice uvedeného v ustanovení § 473 odst. 2, započte se kromě toho i to, co od zůstavitele bezplatně obdržel dědicův předek. Při dědění ze závěti je třeba toto započtení provést, jestliže k němu dal zůstavitel příkaz anebo jestliže by jinak obdarovaný dědic byl proti dědici uvedenému v ustanovení § 479 neodůvodněně zvýhodněn.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#5 29. 5. 2009 13:08

Simonas
♥♥♥♥♥--

Klidne muzete napsat zavet, kde odkazujete dceri ten a ten majetek a syna z duvodu nevhodneho chovani, dluhu atd. vydedujete. Je mozna i dobre sehnat si svedky, kteri potvrdi jeho jednani vuci vam.

Oni i kdyz je vse napsano v zaveti, tak dedickeho rizeni se ucastni vsichni pozustali i ti vydedeni.
A vydedeny muze v podstate zavet i napadnout a nasledne probiha dalsi rizeni.

http://lb1f.lilypie.com/DZuYp2.png

Není tady

#6 29. 5. 2009 15:56

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Myslím, že nejvhodnější řešení je sepsat závět u právníka a nechat notářsky zaregistrovat. Můžete předejít některým problémům, i když všechno se v dnešní době dá napadnout.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#7 29. 5. 2009 16:25

bbarbora
♥♥-----
Místo: Praha

závěť se sepisuje rovnou u notáře, jinak byste zbytečně platili dvakrát : za sepsání advokátem a  za uložení do úschovy u notáře

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Není tady

#8 29. 5. 2009 20:54

judynka
♥♥♥♥---

vydědění není jednoduché, musí být hmatatelné důkazy, že se vyděděný choval proti dobrým mravům

Není tady

#9 30. 5. 2009 16:25

stella.a
♥♥♥----

helena napsal(a):

§ 484 ObZ
Soud potvrdí nabytí dědictví podle dědických podílů. Při dědění ze zákona se dědici na jeho podíl započte to, co za života zůstavitele od něho bezplatně obdržel, pokud nejde o obvyklá darování; jde-li o dědice uvedeného v ustanovení § 473 odst. 2, započte se kromě toho i to, co od zůstavitele bezplatně obdržel dědicův předek. Při dědění ze závěti je třeba toto započtení provést, jestliže k němu dal zůstavitel příkaz anebo jestliže by jinak obdarovaný dědic byl proti dědici uvedenému v ustanovení § 479 neodůvodněně zvýhodněn.

Započtení se vztahuje pouze na dědický podíl- tj. zjednodušeně řečeno- vlastním dům, za svého života ho přepíšu na jedno dítě, po mé smrti bude dědictví činit jen pár drobností, tak polovina toho by připadla dceři, ale vzhledem k tomu, že se jí započítá ten darovaný dům, ona nedostane nic, ale neznamená to, že by se měla s bratrem ještě nějak vyrovnávat.
Já bych přepsala dům na dceru teď + věcné břemeno pro mě.

Není tady

#10 30. 5. 2009 18:34

liskovyker
♥------

Je to asi trochu složitější,podle toho,co tady čtu.Zkusím to vykreslit trochu podrobněji:
S druhem vlastníme RD,každý polovinu/ já si polovinu u něj koupila s tím,že jsem pomohla vyplatit jeho BM/.

Já mám dva dospělé syny.Při vyrovnání mého SJM jsem nechala za směšnou částku náš RD bývalému manželovi s tím,že dům bude pak ve vlastnictví obou našich synů.Dům jsme stavěli oba s mým bývalým,takže po nás ať dědí naši synové.
Druh má dospělou dceru a syna.Dcera se k němu chová normálně,syn jej před pár lety napadl,psal výhružné sms,sprostě urážel, ignoruje ho a jak vidět,nehodlá to nijak měnit.Proto ta úvaha o vydědění.
Já hodlám svoji polovinu po mé smrti nechat napsat na druhovu dceru taky,poněvadž RD stavěl můj druh tehdy se svou bývalou paní a proto by bylo spravedlivé,aby dům po nás zdědily jeho děti.Tedy spíše ta zmiňovaná dcera,pokud bude to vydědění stále aktuální.
Člověk se v tom houby vyzná a neví,co a jak,aby někde neudělal chybu.Proto díky za Vaše rady:-)

Není tady

#11 30. 5. 2009 22:52

majkafa
Host

helena napsal(a):

§ 484 ObZ

Stačí ten dům dceři prodat. A je to. smile Sice se zaplatí daň z převodu nemovitostí, ale pořád nejlepší řešení.

#12 30. 5. 2009 22:54

majkafa
Host

Stella, co myslíš přepsáním? Nerozumím pojmu, který někteří používají - přepsání. Dům lze POUZE prodat nebo darovat. Nebo teda pak zdědit.
Pojem "přepsání" právně NEEXISTUJE:

Upravil(a) majkafa (30. 5. 2009 22:55)

#13 30. 5. 2009 22:57

majkafa
Host

liskovyker napsal(a):

Já hodlám svoji polovinu po mé smrti nechat napsat na druhovu dceru taky,poněvadž RD stavěl můj druh tehdy se svou bývalou paní a proto by bylo spravedlivé,aby dům po nás zdědily jeho děti.Tedy spíše ta zmiňovaná dcera,pokud bude to vydědění stále aktuální.
Člověk se v tom houby vyzná a neví,co a jak,aby někde neudělal chybu.Proto díky za Vaše rady:-)

Po tvé smrti už nic nenapíšeš. va

#14 31. 5. 2009 8:44

stella.a
♥♥♥----

majkafa napsal(a):

Stella, co myslíš přepsáním? Nerozumím pojmu, který někteří používají - přepsání. Dům lze POUZE prodat nebo darovat. Nebo teda pak zdědit.
Pojem "přepsání" právně NEEXISTUJE:

No dům lze zcizit i jinak než uvedenými způsoby, ale to je jedno. Nevyjádřila jsem se přesně, přepsáním jsem myslela darování.

Liskovyker: a jak jste chtěli vyřešit to, že po Vás nebudou Vaši polovinu domu dědit Vaši synové? Pokud nebudou vyděděni, mají i v případě, že napíšete závěť ve prospěch druhovy dcery, nárok alespoň na jednu polovinu svého zákonného podílu.

S tím případným prodejem- jaký to má smysl? 1. varianta prodej za symbolickou cenu, neboli zastřené darování, se- v případě, že to syn soudně napadne- považuje za právní úkon, který strany měly v úmyslu provést. 2 varianta prodej za reálnou cenu- jaký to má smysl? Dceru přece chtěli zvýhodnit oproti synovi.

Není tady

#15 31. 5. 2009 13:40

liskovyker
♥------

majkafa: jasně,po smrti nic nenapíšu,špatně jsem to formulovala.Myslela jsem to tak,že napíšu závěť s tím,ať dědí druhova dcera.

stella.a : tak to jsi mě tedy zaskočila,já myslela,že pokud bude napsaná závěť ve prospěch druhovy dcery,že by to zdědila ona.Tak teď vůbec nevím,jak to udělat.to by se leda moji synové museli dědického podílu vzdát,že? S tím se ovšem teď počítat  nedá.A co teď?

Není tady

#16 31. 5. 2009 17:00

stella.a
♥♥♥----

liskovyker: záleží na Vás..jeslti Vám připadá spravedlivé, aby Vaši synové na domě podíl neměli ( a proč vlastně? na stavbě domu se sice podílel Váš druh a jeho bývalá žena, ale Vy jste si Váš podíl na domu právoplatně koupila), tak asi nejjednodušší způsob řešení situace bude, když Váš podíl darujete dceři Vašeho druha - v tom případě bych určitě zřídila věcné břemeno ve Váš prospěch. I tak ale, pokud by dcera chtěla, může Vám bydlení znepříjemnit tak, že se Vám samotné tak nebude chtít bydlet...

Pokud bych byla v této situaci já, asi bych nechala věcem volný průběh.

Není tady

#17 31. 5. 2009 20:37

liskovyker
♥------

stella.a -  svatá pravda:-)    souhlas:-)  díky

Není tady

#18 1. 6. 2009 7:53

majkafa
Host

stella.a napsal(a):

liskovyker: záleží na Vás..jeslti Vám připadá spravedlivé, aby Vaši synové na domě podíl neměli ( a proč vlastně? na stavbě domu se sice podílel Váš druh a jeho bývalá žena, ale Vy jste si Váš podíl na domu právoplatně koupila), tak asi nejjednodušší způsob řešení situace bude, když Váš podíl darujete dceři Vašeho druha - v tom případě bych určitě zřídila věcné břemeno ve Váš prospěch. I tak ale, pokud by dcera chtěla, může Vám bydlení znepříjemnit tak, že se Vám samotné tak nebude chtít bydlet...
Pokud bych byla v této situaci já, asi bych nechala věcem volný průběh.

Darujete. Nebo prodáte. S věcným břemenem.
Myslím, že daň je v obou případech stejná, ale nedívala jsem se do zákona.
Druhá věc je, co píše stella. Já bych to asi taky neriskovala, bydlet v "cizím", kdoví, co všechno se může stát.

#19 1. 6. 2009 7:57

majkafa
Host

stella.a napsal(a):

No dům lze zcizit i jinak než uvedenými způsoby, ale to je jedno. Nevyjádřila jsem se přesně, přepsáním jsem myslela darování.

Liskovyker: a jak jste chtěli vyřešit to, že po Vás nebudou Vaši polovinu domu dědit Vaši synové? Pokud nebudou vyděděni, mají i v případě, že napíšete závěť ve prospěch druhovy dcery, nárok alespoň na jednu polovinu svého zákonného podílu.

S tím případným prodejem- jaký to má smysl? 1. varianta prodej za symbolickou cenu, neboli zastřené darování, se- v případě, že to syn soudně napadne- považuje za právní úkon, který strany měly v úmyslu provést. 2 varianta prodej za reálnou cenu- jaký to má smysl? Dceru přece chtěli zvýhodnit oproti synovi.

JJ, ale nechtěla jsem to komplikovat, to jsou případy, které u liskového keře nepřicházejí v úvahu, myslím.
Nemyslím prodej za symbolickou cenu, ale řádný prodej. Druhá věc je, jestli bude prodej uhrazen.
Daň stejně zaplatí, ať již z převodu nemovitostí, nebo darovací. Tak je to jedno. Zaplatí daň stejnou - už jsem se podívala do zákona.
Je na nich, co si vyberou.
Já osobně bych se poradila s právníkem, jak to nejlíp udělat, i co se týká synů partnera, aby to nebylo právně napadnutelné.
Jen - dle mého názoru, darování je ošidné.
Prodej ne. Tak to cítím.

#20 2. 6. 2009 9:44

Nedoma
♥♥♥♥♥--
Místo: Brno

liskovyker napsal(a):

Je to asi trochu složitější,podle toho,co tady čtu.Zkusím to vykreslit trochu podrobněji:
S druhem vlastníme RD,každý polovinu/ já si polovinu u něj koupila s tím,že jsem pomohla vyplatit jeho BM/.

Já mám dva dospělé syny.Při vyrovnání mého SJM jsem nechala za směšnou částku náš RD bývalému manželovi s tím,že dům bude pak ve vlastnictví obou našich synů.Dům jsme stavěli oba s mým bývalým,takže po nás ať dědí naši synové.
Druh má dospělou dceru a syna.Dcera se k němu chová normálně,syn jej před pár lety napadl,psal výhružné sms,sprostě urážel, ignoruje ho a jak vidět,nehodlá to nijak měnit.Proto ta úvaha o vydědění.

Pokud máš podíl na domě, tak by normálně po tobě dědili tví synové, druhova dcera nic. Takže přes dědictví to asi nepůjde.

Není tady

#21 2. 6. 2009 10:27

Vlaďka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: VČ
Web

liskovyker napsal(a):

Prosím Vás,absolvoval tohle někdo?Jak to probíhá?Co je k tomu zapotřebí?Máme v plánu/ ač neradi/ tohle udělat,poněvadž syn se velmi špatně zachoval,situace se již 5 let nelepší a absolutně se nestýkáme.Chceme RD po naší smrti napsat dceři a syna vydědit.Děkuji

Záleží na tom, co se skrývá pod pojmem "velmi špatně zachoval".
Taky nás to čeká s manželovým synem, ale ten je podruhé ve výkonu trestu, už jsem to tu kdysi psala. Na vydědění je nejlepší mít doloženo např. rozsudkem, zápisem z Policie atd., co ti vlastně to dítě provedlo. A není to tak jednoduché. Už jsem byla u notářky, říkala že se to samozřejmě provést dá, ale pravděpodobně dědici tu závěť stejně napadnou a budou se posuzovat důvody vydědění.

Pes je jediné stvoření na světě, které vás miluje víc než sebe.

Není tady

#22 10. 6. 2009 12:57

simply.net
♥♥♥♥---

vydědění je velmi problematické, často jej soudy neuznají za důvodné. jestli jste rozhodnuti, převeďte dům za svého života na koho chcete za současného zřízení věcného břemene v dostatečném rozsahu, v jedné smlouvě, výslovně uveďte že bez toho, abyste měli doživotní břemeno byste převod neuskutečnili a hlavně pak to věcné břemeno nikdy nerušte:-) často se tak stane z důvodu hypotéky na rekonstrukci či rozšíření domu, když banka neakceptuje zástavu s břemenem, takže to rozhodně ne ne ne:-)

Není tady

#23 18. 6. 2009 21:43

anopepe
♥------

Dobrý den, je tu spousta zasvěcených lidí a proto doufám, že mi odpovíte na poněkud jinou variantu.
Rodič za života přepsal(daroval) nemovitost na jednoho z potomků pouze s odůvodněním, že tak by to mělo být, má druhý potomek šanci se proti tomuto kroku nějak bránit?

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí