6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Myslím, že tvůj manžel si až moc zvykl na to, jak jednodušše a snadno ustoupíš jeho kariéře...Jak by se zachoval on, kdyby byl na tvém místě?
já Prahu miluju má své klady a zápory jako každé větší město. S tím by se mělo už tak nějak dopředu asi počítat, ne?
Není tady
Klubko napsal(a):
anais. de.
Tak u ženy lékařky, už vůbec musíš hodně zvažovat. Tam jsou ženy opravdu v nevýhodě.
No a o diskriminaci žen a zaměstnání, to se už vůbec nebudu vyjadřovat.
ALe nějaký kompromis jde vždy udělat.
Jasne, taky verim tomu, ze to nejak pujde.
Dite chci a asi by me mrzelo, kdyby se ukazalo, ze ho mit nemuzu. Na druhou stranu nelze rict, ze bych litovala, ze jsem ho nemela driv (a to ani v pripade, ze se ho uz nedockam). Proste na to nebyla (z meho pohledu) vhodna situace. Ale samozrejme jsou i takovi, pro ktere je rodicovstvi hlavnim smyslem zivota, a pro ty by asi bylo lepsi moc neodkladat.
Co se tyce Simony se mi ale zda, ze otazka "kariera nebo dite" neni hlavnim primarni, spis je tam nejaky problem v dohode mezi manzeli ...
Není tady
Ale prijde mi, ze manzel " ve svem, ale i potazme rodinem zajmu" chce vydelavat penize a snad i jeho tajnym pranim je abych byla doma. Jeho maminka nikdy nepracovala a jeho tatinek ma celozivotni servis.A Praha neni destinace na trvalo, predpokladam, ze dalsi etapa bude zcela jiste nekde v zahranici.
Tohle je ten problém, tady bych se zaměřila nejvíce. Proč mu to vadí? Má pocit, že teď doma není všechno v pohodě? Provoz domácnosti, přeci táhnout oba,ne?
Nemusí přeci kopírovat vzor z rodiny?
Fakt si to v klidu vyříkejte, protože pak můžou nastat problémy, když budeš chtít po mateřské do práce. Ano,hodně pánů nedokáže snést, že jejich žena vydělává více a je úspěšnější. Mají pocit, že jsou ti slabší, že stále můž má živit rodinu. V tom musíte mít jasno.
Není tady
Toto proc to sem pisu hlavne souvisi s ditetem. Jde o to, ze ja si nedokazi predstavit, ze budu doma rozhozena hormonalnimi pochody a budu proste cekat, az se manzel vrati domu zpatky. On bude chtit mit klid pripadne se bavit o praci a ja se budu bavit o cem? O tom, ze jsem sama, ze me to nebavi a pripadne, ze dite dela pokroky. To prece nejde, dite ze zacatku je odkazane na matku a potrebuje servis a ja nevim zda do toho za takovych podminek chci jit. Tady na Morave ve stejnem meste mam mamku, kamaradky mam v rodnem meste cca 100 km vzdalem, ale jezdim za nimi o víkendu. Navic dite neni hracka, kterou bych odlozila - potrebuje sve zazemi. Tudiz si myslim, ze me ceka v budoucnu kariera maximalne manzelky v domacnosti. A proto jsem prece nestudovala nekolik let. A s manzelem jsme se o tom bavili a on to neresi, on si mysli, ze se to NEJAK zvladne.
Není tady
Simonas napsal(a):
Ohledne dvou karier doma. My mame vystudovany stejny obor, oba jsme soutezivi, oba jsme temer stejne stari. Ja rada chodim do prace, zatim me to bavi a navic ziskala jsem za sve vysledky nekolik oceneni. Osobne si myslim, ze Praha je jen nase dalsi destinace - na dlouho to nevidim. Nebojim se tam jit, jiz jsem zde i pracovala. Ale prijde mi, ze manzel " ve svem, ale i potazme rodinem zajmu" chce vydelavat penize a snad i jeho tajnym pranim je abych byla doma. Jeho maminka nikdy nepracovala a jeho tatinek ma celozivotni servis.A Praha neni destinace na trvalo, predpokladam, ze dalsi etapa bude zcela jiste nekde v zahranici.
Pokud takový vzor měl u rodičů, lze předpokládat, že podvědomě (nebo i vědomě) k němu bude tíhnout taky.
Tobě na Tvé práci hodně záleží, viď?
Není tady
Simonas napsal(a):
Toto proc to sem pisu hlavne souvisi s ditetem. Jde o to, ze ja si nedokazi predstavit, ze budu doma rozhozena hormonalnimi pochody a budu proste cekat, az se manzel vrati domu zpatky. On bude chtit mit klid pripadne se bavit o praci a ja se budu bavit o cem? O tom, ze jsem sama, ze me to nebavi a pripadne, ze dite dela pokroky. To prece nejde, dite ze zacatku je odkazane na matku a potrebuje servis a ja nevim zda do toho za takovych podminek chci jit. Tady na Morave ve stejnem meste mam mamku, kamaradky mam v rodnem meste cca 100 km vzdalem, ale jezdim za nimi o víkendu. Navic dite neni hracka, kterou bych odlozila - potrebuje sve zazemi. Tudiz si myslim, ze me ceka v budoucnu kariera maximalne manzelky v domacnosti. A proto jsem prece nestudovala nekolik let. A s manzelem jsme se o tom bavili a on to neresi, on si mysli, ze se to NEJAK zvladne.
Halt sis pak měla vzít někoho jiného.
Myslím, že nemáš v hlavičce srovnáno, co vlastně chceš ty sama.
Ale prijde mi, ze manzel " ve svem, ale i potazme rodinem zajmu" chce vydelavat penize a snad i jeho tajnym pranim je abych byla doma. Jeho maminka nikdy nepracovala a jeho tatinek ma celozivotni servis.A Praha neni destinace na trvalo, predpokladam, ze dalsi etapa bude zcela jiste nekde v zahranici.
Tohle je ten problém, tady bych se zaměřila nejvíce. Proč mu to vadí? Má pocit, že teď doma není všechno v pohodě? Provoz domácnosti, přeci táhnout oba,ne?
Nemusí přeci kopírovat vzor z rodiny?
Fakt si to v klidu vyříkejte, protože pak můžou nastat problémy, když budeš chtít po mateřské do práce. Ano,hodně pánů nedokáže snést, že jejich žena vydělává více a je úspěšnější. Mají pocit, že jsou ti slabší, že stále můž má živit rodinu. V tom musíte mít jasno.
Není tady
Simonas, trochu mi to připadá, že jste jako dva pracovní rivalové, ne manželé (ber to s nadsázkou ) Záleží jenom na tobě, co je pro tebe momentálně důležitější, jestli práce nebo dítě.
Kariéra se dá dělat vždycky, děti ne.
Není tady
Simonas napsal(a):
Jasně že si to myslí... jeho maminka to taky přece zvládla... :-)
Asi byste si s manželem měli promluvit, jak si svoji budoucnost představujete ne? Nechodíte okolo toho jako kolem horké kaše? Takové zásadní věci, v tom přece musíte mít oba jasno (měli byste), jako kam v manželství směřujete a jak si představujete další společný život...
Taky mě překvapuje, že manžel Ti "oznámí"??? že se stěhuje, a ani se s Tebou neporadil? Nebo jste to spolu předem neprobírali?
Není tady
majkafa napsal(a):
Simonas napsal(a):
Halt sis pak měla vzít někoho jiného.
Myslím, že nemáš v hlavičce srovnáno, co vlastně chceš ty sama.
Tak jsem nějak nepochopila, jestli Síma ví, zda děti někdy chce nebo nechce...? Holt jestli je chce tak se bude muset trochu obětovat a ne jen honit kariéru.
Není tady
A s manzelem jsme se o tom bavili a on to neresi, on si mysli, ze se to NEJAK zvladne.
No jasně, ty to nějak zvládneš, ne? Taková šikovná, si poradíš. Hlavně ať on nic moc nemusí řešit.
Tak mu schválně řekni, že sis to nechala projít hlavou a do Prahy s ním nepůjdeš a zkusíte to s tím dojížděním. Co on na to... Třeba to začne řešit.
Není tady
Blossom napsal(a):
Možná tady budu za "starou struktůru" , ale já v dilematu "dítě nebo kariéra" bych rozhodně volila dítě. Zvlášť kdyby mi bylo kolem 30 a víc. Protože (bohužel) věk na děti je u ženy omezený, a když se to prošvihne, už se to nikdy nedožene. A kariéru můžeš dělat kdykoli - třeba i v šedesáti.
A taky - dítě vám zůstává na celý život ( i když se dávno třeba osamostatnilo a žije na druhém konci světa) ale kariéra je velmi prchavá věc. Z okolí znám 1 bezdětný pár, nevím, zda děti mít nechtěli či nemohli. Posledních 15 let žili svojí společnou firmou, strašně je to bavilo, naplňovalo.Teď je jim kolem 45ti let, krize jejich firmu (a celý jejich obor) během chvíle smetla a mají prázdné ruce. Tedy-profesně se jistě ještě prosadí, začnou znovu v něčem jiném, ale dítě už nestihnou.
Já teď, když vím, jaké je to děti mít, neumím si představit život bez nich. Pro mě jsou děti nevětší radost, taková životní konstanta, naplnění, hlavní smysl života (i když zdaleka ne jediný). A teď, když už jsou velké a potřebují mě jen zpovzdálí, tak mám čas i na to profesní prosazení, naplnění (slovo "kariéra" totiž nemám ráda).
Takže já jsem si svého času naplno užila dětí, dala jim maximum lásky, času a péče, a teď mám druhou půlku života na svou milovanou profesi , na koníčky a na další seberealizaci. Ale opačně to bohužel nejde...
Tak já mám sice ještě malé děti, ale souhlasím s Blossom. Takže to asi budu taky stará struktura... .
Není tady
Osobne si myslim, ze prapuvod naseho problemu je v nasi soutezivosti. On chce byt uspesny, dokonaly, ale zaroven chce mit doma full servis. To vsak kdyz oba pracuji fakt nejde. Ja pravidelne chodim z prace kolem seste, on o neco driv a vyzvedava me, nebot musi prejet cele mesto. Z tohoto duvodu nemuze ocekavat, ze bude denne doma naklizeno, navareno. O vikendu si jezdime odpocinout do meho rodneho mesta, kde ja jsem s kamaradkama a on na 4 hodiny zmizi na golfu.
Není tady
Simonas napsal(a):
Osobne si myslim, ze prapuvod naseho problemu je v nasi soutezivosti. On chce byt uspesny, dokonaly, ale zaroven chce mit doma full servis. To vsak kdyz oba pracuji fakt nejde. Ja pravidelne chodim z prace kolem seste, on o neco driv a vyzvedava me, nebot musi prejet cele mesto. Z tohoto duvodu nemuze ocekavat, ze bude denne doma naklizeno, navareno. O vikendu si jezdime odpocinout do meho rodneho mesta, kde ja jsem s kamaradkama a on na 4 hodiny zmizi na golfu.
No právě... to by mohlo být ono. Ono ve vztahu nemůžou být oba "vedoucí"... to může být jenom jeden... z vás.
Pokud vyděláváte hodně - není problém si najmout kuchařku, uklizečku... to není ten pravý problém, je to jen zástupný...
On by doma chtěl mít ženu v domácnosti, a Ty nechceš.
Dokud TOHLE nevyřešíte, tak se v tom budete pořád plácat... podle mě...
Zatím to nějak funguje... ale až budete mít děti, někdo tu úlohu matky/hospodyně bude muset zaujmout... a myslím, že ON se do toho hnát zrovna nebude :-)
Není tady
Tehotenstvi v tomto pripade znamena, ze bude mit v Praze full servis, nebot bych byla doma.
Kdyz jsme se bavili o tom, ze ja se prizpusobuji ve stehovani za jeho karierou, tak mi rek, ze jsem z toho taky tezila, ze diky tomu mam taky zajimavy zivotopis. Ohledne toho, ze ja bych zustala tady doma a on dojizdel. Puvodne to melo byt na 3 dny v Praze a dva dny tady. Ted se situace otocila a je to cely tyden tam. Myslim si, ze jsme prilis mladi manzele na to, abychom zvladlli se vidat jen o vikendu.
Není tady
Báro,
jestli bereš mít děti, jako "oběť" pro rodinu, tak je taky něco špatně? Někdo prostě přemýšlí jestli práci nebo děti. Já Simonas chápu. Nemám přítele, nemusím to řešit,ale tak mám strach, že budu 3 a více let na mateřské a utírat pr.... Taky nejsem zrovna typ, který má rád stereotyp a ráda si vyrazím. Taky by mě štvalo, že já budu doma a muž furt v práci.
Není tady
No, tebe by sa asi život, zmenil materstvom HODNE. Jemu zrejme vôbec. Ujasnite si, či je ochotný nejako prispôsobiť svoj životný štýl prípadnej zmenenej situácii. Ak nie - ja by som do dieťaťa nešla a možno by som sa pobzerala aj po inom manželovi. Toto sú zásadné otázky, a ak sa v nich nezhodnete, je jedno, že máte spoločné koníčky a názor na Kleeho tvorbu.
Není tady
Ohledne role v domacnosti on doma a ja v praci. Ono to jednou kdyz menil praci tak i bylo, nebot musel zustat mesic doma. A byl spokojeny, uvaril si, nakoupil si, uklidil si, vypral a vyzehlil a liboval si, ze mi dokazal, ze to zvladne sam a ze to teda zadna hruza prace neni....
Není tady
Simonas napsal(a):
Ohledne role v domacnosti on doma a ja v praci. Ono to jednou kdyz menil praci tak i bylo, nebot musel zustat mesic doma. A byl spokojeny, uvaril si, nakoupil si, uklidil si, vypral a vyzehlil a liboval si, ze mi dokazal, ze to zvladne sam a ze to teda zadna hruza prace neni....
Jenže mít dítě znamená zůstat několik let doma... ?
Není tady
Simonas, to přece musíš vědět ty, jestli chceš být doma s dítětem několik let nebo ne. Nebo jste zvažovali i možnost, že by na maeřské zůstal manžel?
Psala jsi, že bys mohla pracovat na PC doma (v těhotenství i na mateřské), tak kde je problém?
Není tady
Simonas napsal(a):
vy si děti nepořizujte vůbec
kočka to spraví, ta doma vydrží i 2 dny sama
Není tady
Kukačka napsal(a):
Simonas napsal(a):
vy si děti nepořizujte vůbec
kočka to spraví, ta doma vydrží i 2 dny sama
Křečík i týden
Není tady
Muj puvodni plan byl, ze zustane ve meste, kde zijeme nyni. Pokud se mi podari otehotnet, tak zustanu doma s ditetem 1/2 az rok. Pracovala bych potom na pul uvazku dalsi rok a mamka by mi dite pohlidala. Nyni je situace zcela jina, ja bych musela byt v Praze s ditetem delsi dobu doma, nebot by mi nikdo nepomohl. Pracovat z domu sice muzu, ale je to docasne reseni a neni to ono. Nevim jestli nekdo ma takovou zkusenost, ale ja mam pocit, ze kdyz pracuji z domu, tak te praci nedavam maximum, nebot veci odkladam, mam spoustu casu, nemam nad sebou bic a zacnu se otravovat sama sebou.
Není tady
Simonas napsal(a):
Muj puvodni plan byl, ze zustane ve meste, kde zijeme nyni. Pokud se mi podari otehotnet, tak zustanu doma s ditetem 1/2 az rok. Pracovala bych potom na pul uvazku dalsi rok a mamka by mi dite pohlidala. Nyni je situace zcela jina, ja bych musela byt v Praze s ditetem delsi dobu doma, nebot by mi nikdo nepomohl. Pracovat z domu sice muzu, ale je to docasne reseni a neni to ono. Nevim jestli nekdo ma takovou zkusenost, ale ja mam pocit, ze kdyz pracuji z domu, tak te praci nedavam maximum, nebot veci odkladam, mam spoustu casu, nemam nad sebou bic a zacnu se otravovat sama sebou.
A VÁŠ (společný) původní plán byl?
Není tady