27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Mne po kadej brigáde a exkurzii prela chu na ten-ktorý výrobok, ale to by som musela i z paitky vypestovanej na balkóne...
Uteujú ma procesy ako sterilizácia, rafinácia, apod. pri ktorých hádam tie najkodlivejie svinstvá skapú. Pleseň v tovare po záruke to ale neriei...
Není tady
Já si vůbec nedělám iluze o původech potravin a třeba látek. Látka kvalitní je 1000% draí ne ta ze které se ve ije a to je Čína. Nechci vůbec vzpomínat na "Dobré socialistické časy", brr. Ale je fakt, e se třeba týká vláken (tiba, veba,jitex atd) se vyráběly ty nejkvalitnějí.
Kontrola potravin byla taky věí. Je zase fakt, e se hnojilo větími svinstvy. Hlavně 70tá léta.
Ale dnes je zase 50% potravin upravovaných, modifikovaných atd. Čína nás prostě zabije.
Je pravda, e já kupuji v 95% české potraviny. U jako podporu českého trhu a věřím tomu, e jsou skutečně kvalitnějí, ne super německé bio jogurty z Lidlu za 5,40...
Nae aludky u ani nejsou zvyklé na pravou smetanu, sýry, mléko. Vím, e po příjedzu třeba na Ukrajinu se po jejich borči po.... Ale ne, e by do něj dali něco patného. Ale po té pravé domácí nesbírané smetaně, co se tam přikládá. Nae střeva u znají ve pasterizované, termizované, odstředěné.
A jetě k těm prosesům. Jsem z Pardubic a jako dítě jsem ulítávala na jahodovém perníku. Na té chemické náplní. V 16ti jsem tam la na brigádu, mazat polevou perníky. Za 3 dny, co jsem se té chemické pasty přerala nemůu ten perník ani vidět. A hlavně tu krásnou růovou instantní chu suplující čestvé jahody.
Dnes je čtvrtek a to stojí u nás ve městě pán. Slovák, vozí sem pravé sýry ze Slovnska. Tak si jdu pro výbornou parenicu. Mňam.
Není tady
Nám kolega vozí domáce korbáčiky... Chutia neopísatežne mliekom, syrom a niečím prírodným...
A ja kupujem juhočeské jogurty v skle.
Alebo potom nae zvolenské, prípadne cmar(syrovátku) z bratislavského Raja.
Není tady
Selima napsal(a):
Nám kolega vozí domáce korbáčiky...
Chutia neopísatežne mliekom, syrom a niečím prírodným...
A ja kupujem juhočeské jogurty v skle.
Alebo potom nae zvolenské, prípadne cmar(syrovátku) z bratislavského Raja.
Je to paradox, ale já jsem právě ty výborné slovenské sýry a taky domácí bryndzu kupovala v tom obchodě s levnými potravinami, přesně v tom, co má na mysli Saletka. Do data spotřeby jim chyběly tak 3 a 10 dní a stály polovinu, i méně, ne normálně. Dříve bych si je s mými příjmy za běnou cenu nemohla dovolit. Byly výborné.
V tom obchodě nemají jen prolé věci, ale dá se tam najít i plno lahůdek, které prolé nejsou a normálně by byly příli drahé.
Jinak ryby kupuji jen české chlazené.
Není tady
amely napsal(a):
Jinak ryby kupuji jen české chlazené.
to jsou ty které jim lekly, ty se taky musejí prodat
Není tady
Bety napsal(a):
amely napsal(a):
Jinak ryby kupuji jen české chlazené.
to jsou ty které jim lekly, ty se taky musejí prodat
Dobrý jsou ryby, kdy jsou v supermarketu ivé a tam je rovnou picnou. Tady je jetě furt obchod Rybárna, kde jsou ivý kapříci, pstruzi, tak tam chodím.
Jei, nechme toho jídla. Dala bych si třeba pečenou makerlku na grilu.
Není tady
ahoj, já jsem hrozná, co je prolé mám k tomu nějakou averzi a nedůvěru, i kdyby to bylo zadarmo. Jo stane se doma, e čaj sáčkový je treba asi prolý o nejaky mesic, ale abych si ho prosly koupila to nemusim. co se věcí jako mléčné výrobky, maso, ryby, salamy atd týká - ne...
Není tady
Taky myslím,e pokud člověk ví,e to do té doby co to má trvanlivost sní, tak jo.Ale pokud by to prolo,tak bych to u určitě nejedla.I kdy stalo se mi e jsem omylem snědla prolý jogurt který jsem zapoměla e ho mám v ledničce a nic mu nebylo
Není tady
veru: no me se taky stalo ze jsem pila takove to mleko v lahvi, jak ma kratsi trvanlivost a proste bylo, nevim ne tydny,ale dny a v pohode... ale abych koupila prosle, to ne.
Není tady
No, dnes jsem u nás v Brně na Orlí nakoupila sýry, expirace do 5.6. a do 13.6., tangličku Vysočiny, takhy do 13.6., praený mandel do 31.8. a čokoládu Milka enjoy do 10.7.2009. Čokolády u kluci snědli, salámek taky padl za vlast, starí synek ho u má v pupíčku, udělla jsem svůj opák, take sýry jsou v něm a do doby expirace nám to ani nevydrelo...........
Není tady
Zkuste se kouknout a uetřit:)wwwkupicz/?u=23vtt
Není tady
Prosle veci se v obchode prodavat nesmi.Ja sama kupuji maso zlevnene ktere konci ten den.U kurat si obal radci natrhnu,abych zjistila jestli nesmrdi,protoze v letnich mesicich jeste ma 3 dny do zaruky a uz smrdi.Vecer je u nas maso zlevnene o 75% ktere se neproda.Hodinu pote je zlikvidovano.Kupuji tak i mlecne vyrobky.Za tvaroh bych 25 kc rozhodne nedala.Ten se u nas zlevnuje 3 dny pred spotrebou
Není tady
Byla jsem v Cesku a ceny potravin mne opravdu sokovaly . Vse neskutecne drahe ,nemeckych produktu az beda . Nevim kam tohle speje ...
Není tady
Máme u nás prodejnu s prolými potravinami. Občas tam něco koupím (polívky v sáčku, těstoviny, dressingy v práku, plechovky s kolou, kávu, čaj). Nenakupuji tam kvůli ceně, ale proto, e mají sortiment, který jinde není, tak tam chodím pro zpestření. Nekoukám na data spotřeby, při spotřebě se řídím tím, jak potravina vypadá, je cítit a chutná. Maso bych ale po datu spotřeby nekoupila.
Kdysi jsem u sebe nala v ledničce jogurt 2,5 roku starý a ze zvědavosti jsem ho otevřela a ochutnala - byl v pořádku. Holt Vitalinea asi byla tak nacpaná chemikáliemi, e neměla anci se zkazit.....
Není tady
Ono je toti rozdíl mezi "spotřebujte do..." - po tomto datu se výrobky prodávat nesmí a "minimální trvanlivostí" - tyto výrobky se prodávat smějí, musejí být označené.
U nás je obchod s podobnými potravinami, bývá tam dost plno, já sem tam taky nakoupím - spí sterilované věci, různé polévky, někdy sladkosti, ale některé věci nemám odvahu.
Manel to jetě tak nezná, koupil tam dus a zjistil, e je tři roky po min. trvanlivosti - světe div se, nic mu nebylo... teda ani dusu, ani manelovi.
Není tady
To jsem nevěděla, e je v tom rozdíl "spotřebujte do" a " minimální trvanlivost do". Musím víc číst obaly, větinou beru to co u mám vyzkouené a na obaly nekoukám.
Jo ten botulotoxin - v čem se to můe vyskytovat? V prolých konzervách?
Není tady
V nekterych obchodech byva stojan s napisem zbozi s proslou zarucni dobou,nebo tak nejak. Urcite to neni zakazane,jen to musi byt oznacene. Nebojim se tam veci koupit,pres pruhledny obal jde stav skontrolovat,ev.ceny jsou tak nizke,ze kdyby nahodou to bylo nepozivatwlne,vyhodim to a basta.
Nektere vyrobky maji zaruku kratkou a vydrzej treba nekolikanasobne dele... Treba mleko po zaruce klidne koupim na palacinky, nebo kdyz je plnotucne,delam z neho tvaroh... a pod.
Upravil(a) Dorka (15. 5. 2015 8:12)
Není tady
Mlíko taky klidně pijeme po záruce, ale jen kdy ho mám takhle dlouho doma a vím, e nebylo někde na sluníčku.
Teď jsme ve sklepě objevili spoustu zavařených sklenic po manelově babičce. Asi 200 sklenic s marmeládama a okurkama a bůhví čím. Byla to spořivá paní a taky pilná. jene vechno je to 20 let staré! okurky jsme ochutnaly a jsou jen rozmočené. zbytek se bojím jíst a nevím co s tím.
Není tady
Marmelada kdyby byla nepozivatelna,poznas podle barvy a vzhedu,kdyz nevidis plisen,urcite tam neni.Mn treba ani nevadi zcukernatela cokolada,naopak.A napr.u prosle konzervy se mi jeste nestalo,ze by ji neco bylo...
U nas v Tescu jsou bezne velke slevy na uzeniny,syry,jogurty,zeleninu i masne balene vyrobky,se spotrebou treba do stejneho nebo nasledujiciho dne. Pred zavirackou daji 50% na pecivo... To je potom radosti,ze jsme meli k veceri luxusni potraviny za polovicni cenu...
Není tady
Tak já např. mléko po záruce nekupuju - větinou bylo zkaené, kdy jsem to zkusila. Ale např. ervé sýry, lučinu nebo nějaké jogurty klidně koupím i těsně před koncem zár. lhůty. A např. hořká čokoláda (bez ořechů, ty by mohly být luklé) nevadí ani "po". Prolá mletá káva taky nic moc.
Není tady
Judy, co je to zkazene mleko? Nakysane? Nebo fakt smrdi - pfuj? Zhorkle? Jo, to se stava i s mlikem, ktere mas doma... Ja osobne si o tom /nem/ myslim, ze neblo kvalitni, nebo min. blbe zpracovane/upravene... Ptz. dobre mleko kdyz projde, zacme kysnout - jenom. Ne se kazit...
Za starych casu, kdyz lidi chteli mit kýku ev. udelat tvaroh, proste nechali mliko stat, tteba v teplem prostredi, proste zkysnout. Pak se varilo, specialnim zpusobem, a byl z nej tvaroh (+ dalsi ingredience). Pokud tohle dnes z mleka nejde udelat, tim, ze projde, ztracim k nemu duveru, rsp. nemam duveru k tomu, ze ho muzu nechat zkysnout...
Není tady
Vím, e dříve se z mléka normálně stávala kyka. Dělávalo se to běně (i schválně).Teď ale hořkne. Proto ho nekupuju prolé nebo těsně před lhůtou spotřeby.
Tys nala mléko, které kysne?
Já kupuju Farmářské plnotučné nebo vyjímečně myslím od Madety polotučné. Vyzkouela jsem i jiná mléka, ale to Farmářské mi chutná nejvíc. Přesto nekysne.
Ale je fakt, e u jsem to nějakou dobu nezkouela.
Není tady
Kupuju mleko v tesku nebo albertu, polotuc. Kdyz najdu na sleve, vezmu jakekoliv, vetsinou to nyvaji ty,co jsou normalne drahe oi farmatsk pak po sleve klesnou na beznou cenu. Na kymute veci (pecemi) a palacinky jdu vyjradne na slevnene, pac nevadi, kdyz uz trochu kysne...
Mne mleko zkysnout nestihne,ptz.ho miluju a stihnu rychle vypit..., takze kdyz ho chcu nakysane,musim ho zamerne koupit prosle..., no a vis, jestli mu i tak nic neni, tak nekdy palacinky utrou...
Ted mam nejblizsi pptraviny lidla, nahodne jsem zkusila plnotucne, oboje (maji hranol i kvadr,tusim za stejnou cenu),ale ten hranol mi chutna lip..No a nedavno jsem vychytala auto,co rozvazi farmarske vyrobky, drahe je to jak cert, no ale zalizovala jsem se az za usima,kdyz to mleko cca dva dny stalo v kuchyni na lince (a ja jen slastne ucucavala), a na zaver jsem po okrajich mohla prstem vydloubnout PRAVOU smetanu...
Není tady
Ráda vzpomínám, jak jsme si během mého dětství běně dělali kyselé mléko. Pili jsme sladké, ale kdy začalo u trochu kysnout, nebránili jsme mu v dalím procesu. Zakvedlat kvedlačkou, dát vychladit a MŇAM. Teď u to roky nejde...
Sladké mléko u hodně dlouho nepiju. Moná mi chybí, ale vůbec si na ně nevzpomenu.
Jogurty aj. mléčné výrobky po datu spotřeby by se opravdu jíst neměly; plísně nejsou hned očím viditelné, ale vznikají tam a jsou karcinogenní, co tvrdí chemici, potravináři atd.
Není tady
A kdy jsme u těch prolých potravin......co není chemicky upravované z těch "čerstvých" - neprolých . Která potravina nemá Ečka, dochucovaldla, chemické barviva a podobně? Asi nenajdeme a je jedno, jestli děláme v potravinové laboratoři nebo ne. Take pokud potravina vyloeně není v teple, na slunci či vlhku, aby měla monost dále pracovat - kazit se, jsou bezpečné a chemicky tak dobře oetřené, e po zavřití marketů by vydrely se nekazit a je schopná konzumace dalích asi 100 let. Mimo zeleninu a ovoce! A jogurty nejsou jogurty, ale krobovina a jiné přísady, tím se netrávíme. A na Orlí i Lidické nakupují vechny moné profese, nejen ebráci. Zrovna tak, jako v Prostějově, Přerově, Zlíně, Hulíně a dalích prodejnách. To by jsme nesměli kupovat ádnou potravinu, i ty v záruce nestojí ani za psí těk. Tlačí do nás pěkné svinstvo a náhraky. A co je kvalitní, cena není větinou pro normální lidi.
Není tady