29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Mne po každej brigáde a exkurzii prešla chuť na ten-ktorý výrobok, ale to by som musela žiť z pažitky vypestovanej na balkóne...
Utešujú ma procesy ako sterilizácia, rafinácia, apod. pri ktorých hádam tie najškodlivejšie svinstvá skapú. Pleseň v tovare po záruke to ale nerieši...
Není tady
Já si vůbec nedělám iluze o původech potravin a třeba látek. Látka kvalitní je 1000% draží než ta ze které se vše šije a to je Čína. Nechci vůbec vzpomínat na "Dobré socialistické časy", brr. Ale je fakt, že se třeba týká vláken (tiba, veba,jitex atd) se vyráběly ty nejkvalitnější.
Kontrola potravin byla taky věší. Je zase fakt, že se hnojilo většími svinstvy. Hlavně 70tá léta.
Ale dnes je zase 50% potravin upravovaných, modifikovaných atd. Čína nás prostě zabije.
Je pravda, že já kupuji v 95% české potraviny. Už jako podporu českého trhu a věřím tomu, že jsou skutečně kvalitnější, než super německé bio jogurty z Lidlu za 5,40...
Naše žaludky už ani nejsou zvyklé na pravou smetanu, sýry, mléko. Vím, že po příjedzu třeba na Ukrajinu se po jejich boršči po.... Ale ne, že by do něj dali něco špatného. Ale po té pravé domácí nesbírané smetaně, co se tam přikládá. Naše střeva už znají vše pasterizované, termizované, odstředěné.
A ještě k těm prosesům. Jsem z Pardubic a jako dítě jsem ulítávala na jahodovém perníku. Na té chemické náplní. V 16ti jsem tam šla na brigádu, mazat polevou perníky. Za 3 dny, co jsem se té chemické pasty přežrala nemůžu ten perník ani vidět. A hlavně tu krásnou růžovou instantní chuť suplující čestvé jahody.
Dnes je čtvrtek a to stojí u nás ve městě pán. Slovák, vozí sem pravé sýry ze Slovnska. Tak si jdu pro výbornou parenicu. Mňam.
Není tady
Nám kolega vozí domáce korbáčiky... Chutia neopísateľne mliekom, syrom a niečím prírodným...
A ja kupujem juhočeské jogurty v skle.
Alebo potom naše zvolenské, prípadne cmar(syrovátku) z bratislavského Raja.
Není tady
Selima napsal(a):
Nám kolega vozí domáce korbáčiky...
Chutia neopísateľne mliekom, syrom a niečím prírodným...
A ja kupujem juhočeské jogurty v skle.
Alebo potom naše zvolenské, prípadne cmar(syrovátku) z bratislavského Raja.
Je to paradox, ale já jsem právě ty výborné slovenské sýry a taky domácí bryndzu kupovala v tom obchodě s levnými potravinami, přesně v tom, co má na mysli Saletka. Do data spotřeby jim chyběly tak 3 až 10 dní a stály polovinu, i méně, než normálně. Dříve bych si je s mými příjmy za běžnou cenu nemohla dovolit. Byly výborné.
V tom obchodě nemají jen prošlé věci, ale dá se tam najít i plno lahůdek, které prošlé nejsou a normálně by byly příliš drahé.
Jinak ryby kupuji jen české chlazené.
Není tady
amely napsal(a):
Jinak ryby kupuji jen české chlazené.
to jsou ty které jim lekly, ty se taky musejí prodat
Není tady
Bety napsal(a):
amely napsal(a):
Jinak ryby kupuji jen české chlazené.
to jsou ty které jim lekly, ty se taky musejí prodat
Dobrý jsou ryby, když jsou v supermarketu živé a tam je rovnou picnou. Tady je ještě furt obchod Rybárna, kde jsou živý kapříci, pstruzi, tak tam chodím.
Ježiš, nechme toho jídla. Dala bych si třeba pečenou makerlku na grilu.
Není tady
ahoj, já jsem hrozná, co je prošlé mám k tomu nějakou averzi a nedůvěru, i kdyby to bylo zadarmo. Jo stane se doma, že čaj sáčkový je treba asi prošlý o nejaky mesic, ale abych si ho prosly koupila to nemusim. co se věcí jako mléčné výrobky, maso, ryby, salamy atd týká - ne...
Není tady
Taky myslím,že pokud člověk ví,že to do té doby co to má trvanlivost sní, tak jo.Ale pokud by to prošlo,tak bych to už určitě nejedla.I když stalo se mi že jsem omylem snědla prošlý jogurt který jsem zapoměla že ho mám v ledničceš a nic mu nebylo
Není tady
veru: no me se taky stalo ze jsem pila takove to mleko v lahvi, jak ma kratsi trvanlivost a proste bylo, nevim ne tydny,ale dny a v pohode... ale abych koupila prosle, to ne.
Není tady
No, dnes jsem u nás v Brně na Orlí nakoupila sýry, expirace do 5.6. a do 13.6., štangličku Vysočiny, takhy do 13.6., pražený mandel do 31.8. a čokoládu Milka enjoy do 10.7.2009. Čokolády už kluci snědli, salámek taky padl za vlast, starší synek ho už má v pupíčku, udělla jsem svůj šopák, takže sýry jsou v něm a do doby expirace nám to ani nevydrželo...........
Není tady
Zkuste se kouknout a ušetřit:)wwwkupicz/?u=23vtt
Není tady
Prosle veci se v obchode prodavat nesmi.Ja sama kupuji maso zlevnene ktere konci ten den.U kurat si obal radci natrhnu,abych zjistila jestli nesmrdi,protoze v letnich mesicich jeste ma 3 dny do zaruky a uz smrdi.Vecer je u nas maso zlevnene o 75% ktere se neproda.Hodinu pote je zlikvidovano.Kupuji tak i mlecne vyrobky.Za tvaroh bych 25 kc rozhodne nedala.Ten se u nas zlevnuje 3 dny pred spotrebou
Není tady
Byla jsem v Cesku a ceny potravin mne opravdu sokovaly . Vse neskutecne drahe ,nemeckych produktu az beda . Nevim kam tohle speje ...
Není tady
Máme u nás prodejnu s prošlými potravinami. Občas tam něco koupím (polívky v sáčku, těstoviny, dressingy v prášku, plechovky s kolou, kávu, čaj). Nenakupuji tam kvůli ceně, ale proto, že mají sortiment, který jinde není, tak tam chodím pro zpestření. Nekoukám na data spotřeby, při spotřebě se řídím tím, jak potravina vypadá, je cítit a chutná. Maso bych ale po datu spotřeby nekoupila.
Kdysi jsem u sebe našla v ledničce jogurt 2,5 roku starý a ze zvědavosti jsem ho otevřela a ochutnala - byl v pořádku. Holt Vitalinea asi byla tak nacpaná chemikáliemi, že neměla šanci se zkazit.....
Není tady
Ono je totiž rozdíl mezi "spotřebujte do..." - po tomto datu se výrobky prodávat nesmí a "minimální trvanlivostí" - tyto výrobky se prodávat smějí, musejí být označené.
U nás je obchod s podobnými potravinami, bývá tam dost plno, já sem tam taky nakoupím - spíš sterilované věci, různé polévky, někdy sladkosti, ale některé věci nemám odvahu.
Manžel to ještě tak nezná, koupil tam džus a zjistil, že je tři roky po min. trvanlivosti - světe div se, nic mu nebylo... teda ani džusu, ani manželovi.
Není tady
To jsem nevěděla, že je v tom rozdíl "spotřebujte do" a " minimální trvanlivost do". Musím víc číst obaly, většinou beru to co už mám vyzkoušené a na obaly nekoukám.
Jo ten botulotoxin - v čem se to může vyskytovat? V prošlých konzervách?
Není tady
V nekterych obchodech byva stojan s napisem “zbozi s proslou zarucni dobou“,nebo tak nejak. Urcite to neni zakazane,jen to musi byt oznacene. Nebojim se tam veci koupit,pres pruhledny obal jde stav skontrolovat,ev.ceny jsou tak nizke,ze kdyby nahodou to bylo nepozivatwlne,vyhodim to a basta.
Nektere vyrobky maji zaruku kratkou a vydrzej treba nekolikanasobne dele... Treba mleko po zaruce klidne koupim na palacinky, nebo kdyz je plnotucne,delam z neho tvaroh... a pod.
Upravil(a) Dorka (15. 5. 2015 8:12)
Není tady
Mlíko taky klidně pijeme po záruce, ale jen když ho mám takhle dlouho doma a vím, že nebylo někde na sluníčku.
Teď jsme ve sklepě objevili spoustu zavařených sklenic po manželově babičce. Asi 200 sklenic s marmeládama a okurkama a bůhví čím. Byla to spořivá paní a taky pilná. jenže všechno je to 20 let staré! okurky jsme ochutnaly a jsou jen rozmočené. zbytek se bojím jíst a nevím co s tím.
Není tady
Marmelada kdyby byla nepozivatelna,poznas podle barvy a vzhedu,kdyz nevidis plisen,urcite tam neni.Mn treba ani nevadi zcukernatela cokolada,naopak.A napr.u prosle konzervy se mi jeste nestalo,ze by ji neco bylo...
U nas v Tescu jsou bezne velke slevy na uzeniny,syry,jogurty,zeleninu i masne balene vyrobky,se spotrebou treba do stejneho nebo nasledujiciho dne. Pred zavirackou daji 50% na pecivo... To je potom radosti,ze jsme meli k veceri “luxusni“ potraviny za polovicni cenu...
Není tady
Tak já např. mléko po záruce nekupuju - většinou bylo zkažené, když jsem to zkusila. Ale např. žervé sýry, lučinu nebo nějaké jogurty klidně koupím i těsně před koncem zár. lhůty. A např. hořká čokoláda (bez ořechů, ty by mohly být žluklé) nevadí ani "po". Prošlá mletá káva taky nic moc.
Není tady
Judy, co je to “zkazene“ mleko? Nakysane? Nebo fakt “smrdi - pfuj“? Zhorkle? Jo, to se stava i s mlikem, ktere mas doma... Ja osobne si o tom /nem/ myslim, ze neblo kvalitni, nebo min. blbe zpracovane/upravene... Ptz. “dobre“ mleko kdyz “projde“, zacme kysnout - jenom. Ne se kazit...
Za starych casu, kdyz lidi chteli mit “kýšku“ ev. udelat tvaroh, proste nechali mliko stat, tteba v teplem prostredi, proste zkysnout. Pak se varilo, specialnim zpusobem, a byl z nej tvaroh (+ dalsi ingredience). Pokud tohle dnes z mleka nejde udelat, tim, ze “projde“, ztracim k nemu duveru, rsp. nemam duveru k tomu, ze ho muzu nechat zkysnout...
Není tady
Vím, že dříve se z mléka normálně stávala kyška. Dělávalo se to běžně (i schválně).Teď ale hořkne. Proto ho nekupuju prošlé nebo těsně před lhůtou spotřeby.
Tys našla mléko, které kysne?
Já kupuju Farmářské plnotučné nebo vyjímečně myslím od Madety polotučné. Vyzkoušela jsem i jiná mléka, ale to Farmářské mi chutná nejvíc. Přesto nekysne.
Ale je fakt, že už jsem to nějakou dobu nezkoušela.
Není tady
Kupuju mleko v tesku nebo albertu, polotuc. Kdyz najdu na sleve, vezmu jakekoliv, vetsinou to nyvaji ty,co jsou normalne drahe oi farmatsk pak po sleve klesnou na “beznou“ cenu. Na kymute veci (pecemi) a palacinky jdu vyjradne na slevnene, pac nevadi, kdyz uz trochu kysne...
Mne mleko zkysnout nestihne,ptz.ho miluju a stihnu rychle vypit..., takze kdyz ho chcu nakysane,musim ho zamerne koupit prosle..., no a vis, jestli mu i tak nic neni, tak nekdy palacinky utrou...
Ted mam nejblizsi pptraviny lidla, nahodne jsem zkusila plnotucne, oboje (maji hranol i kvadr,tusim za stejnou cenu),ale ten hranol mi chutna lip..No a nedavno jsem vychytala auto,co rozvazi farmarske vyrobky, drahe je to jak cert, no ale zalizovala jsem se az za usima,kdyz to mleko cca dva dny stalo v kuchyni na lince (a ja jen slastne ucucavala), a na zaver jsem po okrajich mohla prstem vydloubnout PRAVOU smetanu...
Není tady
Ráda vzpomínám, jak jsme si během mého dětství běžně dělali kyselé mléko. Pili jsme sladké, ale když začalo už trochu kysnout, nebránili jsme mu v dalším procesu. Zakvedlat kvedlačkou, dát vychladit a MŇAM. Teď už to roky nejde...
Sladké mléko už hodně dlouho nepiju. Možná mi chybí, ale vůbec si na ně nevzpomenu.
Jogurty aj. mléčné výrobky po datu spotřeby by se opravdu jíst neměly; plísně nejsou hned očím viditelné, ale vznikají tam a jsou karcinogenní, což tvrdí chemici, potravináři atd.
Není tady
A když jsme u těch prošlých potravin......co není chemicky upravované z těch "čerstvých" - neprošlých . Která potravina nemá Ečka, dochucovaldla, chemické barviva a podobně? Asi nenajdeme a je jedno, jestli děláme v potravinové laboratoři nebo ne. Takže pokud potravina vyloženě není v teple, na slunci či vlhku, aby měla možnost dále pracovat - kazit se, jsou bezpečné a chemicky tak dobře ošetřené, že po zavřití marketů by vydržely se nekazit a je schopná konzumace dalších asi 100 let. Mimo zeleninu a ovoce! A jogurty nejsou jogurty, ale škrobovina a jiné přísady, tím se netrávíme. A na Orlí i Lidické nakupují všechny možné profese, nejen žebráci. Zrovna tak, jako v Prostějově, Přerově, Zlíně, Hulíně a dalších prodejnách. To by jsme nesměli kupovat žádnou potravinu, i ty v záruce nestojí ani za psí štěk. Tlačí do nás pěkné svinstvo a náhražky. A co je kvalitní, cena není většinou pro normální lidi.
Není tady