6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Občas při nákupu v potravinách narazím na zboží s velkou slevou 30-50%. Jedná se o zboží s končící zárukou nebo už i prošlé. Tady v Brně je dokonce prodejna jen s takovým zbožím. Kupujete, nebo ne ??
Není tady
Tak pokud záruční doba jenom končí a víš, že to stihneš sníst před jejím koncem, tak proč ne :-)
Není tady
Saletko, pokud je na obalu spotřebujte do - není dobrý to konzumovat po tomto datu.
Pokud minmimální trvanlivost do - je možno konzumovat.
Já kupuji jak co, taky tu máme jednu takovou sdpeciálku.
Káva, čaje, tomu nic není, ale proč koupit něco, co už třeba nevoní, když je to jen o pár kaček levnější... Radši si připlatím.
Pozor na vločky - lítají z toho moli, lezou do toho larvičky... Brambůrky žluknou.
Je to kus od kusu. Většinou koupím to, co ještě není řachlé, případně min. trvanlivost končí 5/09 a je první týden v červnu. To se mi může stát i doma, že to nechám ležet a rupne to ve spíži. Ale taky záleží, co. A každopádně to nedávám dětem.
Není tady
Ne nikdy! Od mamky (15 let praxe v laboratoři v potravinářství), vím co je schopný napáchat jen trochu "chycený" jogurt, plíseň na ovoci atd.
Stejně tak je špatný vykrajovat shnilé ovoce nebo odendávat kousky plísně ze zavařenin a pak to konzumovat. Ten botulotox (jo stejný ten co dávají do vrásek) je v celé té zkažené potravině. I když oko to nevidí.
Není tady
Klubko napsal(a):
Ne nikdy! Od mamky (15 let praxe v laboratoři v potravinářství), vím co je schopný napáchat jen trochu "chycený" jogurt, plíseň na ovoci atd.
Stejně tak je špatný vykrajovat shnilé ovoce nebo odendávat kousky plísně ze zavařenin a pak to konzumovat. Ten botulotox (jo stejný ten co dávají do vrásek) je v celé té zkažené potravině. I když oko to nevidí.
ale aspoň nemusíš na plastiku-čumítko jak miminko!
Není tady
vím co je schopný napáchat jen trochu "chycený" jogurt, plíseň na ovoci atd.
a co?
Prošlé potraviny taky nekupujeme, jen ten pocit, že už je to prošlé....
Není tady
Saletko, myslíš tu nově otevřenou prodejnu na Orlí? Já odtam kousem pracuju, tak jsem tam zašla, měli tam věci po expirační době, tak ty bych si nekoupila, ale mají sýry, jogurty, instantní polívky a podobný věci, který mají do expirace třeba týden, tak to koupím, protože to moji kluci sní. Nekupuju to do zásoby, ale tak, aby se to včas snědlo.
Není tady
Nejsu blbá nebo mladá , shnilý nebo plesnivý bych taky nekoupila !
Myslela jsem právě tu možnost minimální spotřeby. Jedná se o prodejnu v Lidické ul. pan vedoucí se ohání právě testy z laboratoře.
Není tady
Občas už jsem na to v krámech koukala ale ještě jsem nic nekoupila. Většinou jsem narážela na větší balení, co měli projít ten den a to bych prostě nespotřebovala. Když už, tak radši nakupuji v akci, pokud je něco zajímavého.
Není tady
Eskymko, třeba bakterie do střev, různé nástupy protravinových alergií atd. Já když vidím ty lidi, co ve 120 jedou s platem vajec za zadním okýnkem, a je venku 25 st. v autě i přes 35, tak si říkám, kdo tu salmonelu dostane.
Vůbec si tak říkám, jestli kupování téměř prošlých potravin je to správné šetření. Asi bych to viděla, taky na ten jeden jogurt co končí za dva dny,když ho odpoledne sním,ale něco velkého ne. Ani instantní trvanlivé potraviny ne. Je fakt, že já mám tak malou kuchyň v garsonce, že se nevyplatí ani křečkovat nějaké zásoby.
Není tady
Prošlé potraviny se snad ani prodávat nesmí.
Pokud jde o mléko, které má trvanlivost třeba rok a je prošlé o měsíc, tak je to normální. Ale potraviny typu jogurty, maso apod., to bych v žádném případě prošlé nekoupil. Klubko ví, o čem mluví :-) Salmonela, poškození jater - a to všechno kvůli ušetřené dvacce? Zdraví máme jenom jedno, važme si toho.
Není tady
Petře, já salmonelu měla v životě 2x. Hrůza. Mám problémy s mikroflorou ve střevech, milion gastroskopických vyšetření, často trpím průjmy, a ještě to přiživovat něčím takovým. Konkrétně od lékaře mám v létě zakázánu majolku, vejce, nadbytek mléka, drůbež. Vždy mě upozorňuje, žádné převážení, všechno čerstvé atd.
Není tady
saletka napsal(a):
Nejsu blbá nebo mladá , shnilý nebo plesnivý bych taky nekoupila !
Myslela jsem právě tu možnost minimální spotřeby. Jedná se o prodejnu v Lidické ul. pan vedoucí se ohání právě testy z laboratoře.
Saletko, prodejnu na Lidické znám, chodila jsem tam, několik let, když jsem byla v nouzi. Kupovala jsem sýry, jogurty, občas čokoládu- třeba holandskou, občas i dětem ty původně drahé tyčinky, někdy i nějakou specialitu - třeba Tortelini, ale naprostou většinu těsně před datem spotřeby, ty čokolády třeba je několik málo dnů prošlé. Nikdy nám z toho nic nebylo, nikdy jsem nekoupila nic plesnivého ani zapáchajícího, znám dalších asi 20 žen, co tam občas chodí, i jedna paní doktorka. Taky bych tam nekoupila kdeco, ale vybírala jsem. Pokud vím, tak žádná z nakupujících neměla nikdy problémy. Teď se tam dostamu jen párkrát do roka, občas něco koupím.
Mají tam třeba balík párků za poloviční cenu jen proto, že jsou trochu polámané, ale záruka jim končí až třeba za měsíc. Nebo stejně konce salámů - do rizota. Mají tam třeba taky perfektní francouzské sýry.
Saletko, já si myslím, že kdyby se z těch výrobků někdo nakazil, tak by tu prodejnu určitě zrušili. A ona funguje už aspoň 10 let. Byla bych opatrná v létě.
Jinak si myslím, že stejně nebezpečné je chodit do restaurací - tam taky nevíš, z čeho je jídlo. Stejně když koupíš třeba mraženou rybu - taky nevíš co absolvovala. A stejně nebezpečné je podle mne i koupit zájezd do zahraničí s jídlem - tam Ti taky můžou dát kdeco.
Klidně si tam něco kup.
Modroočko - dnes jsem se mrkla do té prodejny na Orlí - není špatná, koupila jsem sýry a všechno tam mělo ještě několik dnů do data spotřeby.
Samozžejmě, kdo nechce, kupovat tam nemusí, ale nakazit se může i v té restauraci nebo v autobuse.
Není tady
Nic prošlého bych nekoupila.
Klubko má pravdu - zdraví ohrožuje nejen salmonela, ale celá řada dalších bakterií a chemických procesů, které vznikají v prošlých potravinách. Bývají startem k alergiím, ale jsou i rakovinotvorné atd. Že se neprojeví okamžitě nemocí, vůbec neznamená, že takové potraviny jsou v pořádku.
Co se týká mražených ryb a mražených potravin, poznáš snadno. Pokud je daná mražená potravina bez namražené vody, prošla správným postupem mražení a bývá v pořádku. Pokud je přítomná "bakule" zmrzlé vody, tak nekupovat. Znamená to, že tato potravina byla nevhodně uskladněná, rozmrzla a byla znovu zmražená. Tam je riziko, že se v rozmrazeném stavu stačila skazit.
Není tady
Hmm, třeba čokoláda po datu spotřeby vypadá fajn.. škoda jen, že kakao je právě jedno z největších nosičů plísně. Ze kterých třeba vznikají u žen vaginální mykozy....
Není tady
Klubko napsal(a):
Hmm, třeba čokoláda po datu spotřeby vypadá fajn.. škoda jen, že kakao je právě jedno z největších nosičů plísně. Ze kterých třeba vznikají u žen vaginální mykozy....
Tak tu bych třeba já nekoupila, ale před pár lety našli nějací manželé sušené mléko z druhé světové války. Prášek zředili podle návodu a prej dobrý... chutnalo líp, než to, co pijeme teď. Do toho bych taky nešla, ale kdyby mi ho nalili do kafe, poznám kulový.
Kdysi jsem omdlela, když jsem zjistila, že ve školce vaří z pytlíku, škola - bramborová kaše z pytlíku...
Kdybych to měla všechno zkoumat, asi by mi hráblo. O restauracích nemluvě.
Není tady
amba napsal(a):
Nic prošlého bych nekoupila.
Klubko má pravdu - zdraví ohrožuje nejen salmonela, ale celá řada dalších bakterií a chemických procesů, které vznikají v prošlých potravinách. Bývají startem k alergiím, ale jsou i rakovinotvorné atd. Že se neprojeví okamžitě nemocí, vůbec neznamená, že takové potraviny jsou v pořádku.
Co se týká mražených ryb a mražených potravin, poznáš snadno. Pokud je daná mražená potravina bez namražené vody, prošla správným postupem mražení a bývá v pořádku. Pokud je přítomná "bakule" zmrzlé vody, tak nekupovat. Znamená to, že tato potravina byla nevhodně uskladněná, rozmrzla a byla znovu zmražená. Tam je riziko, že se v rozmrazeném stavu stačila skazit.
Ambo - vidím to s těmi rybami složitěji. Většinou jsou ze sádek, krmené vším možným, aby správně narostly, pak nevíš, jakým způsobem je zabíjejí, jak dlouho leží někde na slunci než je poprvé zmrazí, jestli lidé, co ryby zpracovávají, nemají nějakou infekční nemoc, to případné rozmrazení je jen maličká část.
Kdysi jsem byla na brigádě v rajčatárně, kde se vyráběly kečupy, co tam šlo plísní, a byla to dobrá značka.
Známý mi povídal,že nahnilé věci jdou i do výživ pro miminka, že se s tím při výrobě nikdo nepáře, prý u toho pracoval.
Obávám se, že těch škodlivin sníme mnohem víc, než jsme ochotni si připustit.
Nebo si myslíš, že v restauracích, když něco prochází, tak že to vyhodí? Jsou to přece obchodníci.
Já jsem nepsala o těch hodně prošlých potravinách, ale o těch na hranici spotřeby.
Není tady
Brigádovala som v konzervárni, a šiel tam fakt sajrajt všade, vrátane detských výživ - ale tie sa aspoň dôkladne sterilizovali, takže síce potom už zrejme neobsahovali žiadne vitamíny, ale ani mikroorganizmy. Mŕtva hmota.
Inak, moja mama je presne prípad, že plieseň bezstarostne odhrnie a zvyšok dá zjesť - a zje aj sama. Ja som alergička od detstva a na too som si zvykla dávať pozor. Ale potraviny PRED dátumom spotrby kúpim - ak viem, že ich spotrebujem. No problem, on tam ten dátum asi nejaký význam má... Ale zásoby nerobím, to je tiež vec, na ktorú som alergická z rodičkovského domu. Keď mám veľa bonboniér alebo čokolády, tak rozdám, inak dávam do mrazáku(mám dosť veľký), alebo ak tuším, že to nezjem - zanesiem kamoškinmu psovi alebo vyhodím. Mama mala hrôzu z vyhadzovania potravín - ako z nejakého zločinu - ale podľa mňa je horšie tráviť sa plesnivými, pokazenými vecami ako vyhodiť ich. Ako hovorí Claduia Schiffer. Ja si za to stojím...
Není tady
Hmm, třeba čokoláda po datu spotřeby vypadá fajn.. škoda jen, že kakao je právě jedno z největších nosičů plísně. Ze kterých třeba vznikají u žen vaginální mykozy....
Tady se člověk dozví nových věcí ... opravdu zajímavé vlákno.
A jak je to s prošlými plesnivými sýry - hermelín, niva...? To na té "hodné" plísni vzniká ještě "zlá" plíseň?
Není tady
Ad plesnivé sýry:)
Eskymko jsou i lidé, kterým neprošlá niva a hermelín nedělají dobře. Protože mají ve střevech převahu laktobacilu a penicilinu, který ještě tím podáním plesnivého sýru "přihnojí" a jsou z toho ekzémy, kopřivky, zase vaginální mykozy atd.
Jinak je jasné, že převaha živých kultůr po datu spotřeby asi nic moc...
Stejně když řeknu, že cukr váže plísně a umí udělat při převaze pěknou rotyku u žen, tak na mě hodně lidí nedůvěřivě kouká.
Já myslím, že asi každý umí používat selský rozum co má koupit co jíst atd. Vše je zdravé,ale zároveň všeho moc škodí.
Není tady
amely:
rozhodně si nemyslím, že jsou všechny potraviny OK, tak naivní opravdu nejsem. Jde mi především o to, eliminovat v co největší míře potraviny, kde mohu oprávněně předpokládat jejich nevhodnou kvalitu. Stejně se nekvalitním potravinám neubráním, ale mohu je svým výběrem omezit.
Co se týká ryb, kupuji výhradně certifikované mořské ryby, kde je napsáno, za jak dlouho po výlovu byly zmrazeny a ve které části oceánu byly vyloveny. Vím, ani to není záruka, lidská chybička se vloudí všude, ale zatím jsem spokojená. Jak s kvalitou opracování,zmrazení, tak vynikající chutí.
Je důležité všechny potraviny živočišného původu dostatečně tepelně upravit, aby se různé infekce a paraziti při tepelné úpravě zničili.
Stravování v restauracích je samostatná, hodně diskutabilní kapitola.
Jak píše Klubko, chce to při výběru potravin používat selský rozum.
Není tady
Klubko napsal(a):
Hmm, třeba čokoláda po datu spotřeby vypadá fajn.. škoda jen, že kakao je právě jedno z největších nosičů plísně. Ze kterých třeba vznikají u žen vaginální mykozy....
a kafe, a koření!!! a ještě to má aflatoxiny (skutečně aflatoxiny, s písmenem "alfa" to nemá nic společného)... hnus velebnosti
a když se odškrábne z marmelády plíseň na povrchu, tak ty kořeny plísně, pro naše oko neviditelné, jsou prorostlé úplně všude v marmeládě... ble (Já jesm kdysi učila zbožíznalství a obchodní provoz...)
Není tady
Bety,
moje mamka 10 let praxe v potravinářství v laboratoři, pak asi 5 let v zahradnictví v laborce a teď vedoucí laborky pro vývoj textilních barviv. S ní jít do obchodu, to je za trest:)))
Vezme do ruky kus hadru a verdikt "hm, prej 100% bavlna, určitě. Tohle bude pouštět, to neprošlo ustalovačem".
Bifidusu v Aktivii se jen směje a Actimelu ještě víc. "Hmm, byznys na syrovátce. My to v mlékárně vylévali a teď 4 lahvičky stojí 50 kč..."
Není tady
Ahoj,sousedky maminka pracuje ve spalovně,kde likvidují poraviny(a ne jen to) z prošlou zárukou.
Maminka jí z tama nosí kávu,čokolády,opalovácí krémy,zapalovače,parfémy,toal.vody.To je jen,co já vím.Je s tím spokojená,ale já bych si s tím moc jistá nebyla.
Není tady
klubko, to je náhodou super:-) to já bych se ráda poučila od člověka co do toho vidí, aspon si může fakt vybrat, co koupí a ne kupovat blbosti. nám profesor na zoohygieně vyprávěl, že kontroloval nějaký výrobny..pamatuju si jen , jak parodoval reklamu na velké a chutné kousky ovoce v jogurtu..ale kdyby lidi viděli, JAKÝ kousky ovoce. že si je tam radši nakrájí sám a čerstvý. a z brigád taky vim, že se neplýtvá, když něco upadne na zem, nic se neděje atd.
Není tady