27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Občas při nákupu v potravinách narazím na zboí s velkou slevou 30-50%. Jedná se o zboí s končící zárukou nebo u i prolé. Tady v Brně je dokonce prodejna jen s takovým zboím. Kupujete, nebo ne ??
Není tady
Tak pokud záruční doba jenom končí a ví, e to stihne sníst před jejím koncem, tak proč ne :-)
Není tady
Saletko, pokud je na obalu spotřebujte do - není dobrý to konzumovat po tomto datu.
Pokud minmimální trvanlivost do - je mono konzumovat.
Já kupuji jak co, taky tu máme jednu takovou sdpeciálku.
Káva, čaje, tomu nic není, ale proč koupit něco, co u třeba nevoní, kdy je to jen o pár kaček levnějí... Radi si připlatím.
Pozor na vločky - lítají z toho moli, lezou do toho larvičky... Brambůrky luknou.
Je to kus od kusu. Větinou koupím to, co jetě není řachlé, případně min. trvanlivost končí 5/09 a je první týden v červnu. To se mi můe stát i doma, e to nechám leet a rupne to ve spíi. Ale taky záleí, co. A kadopádně to nedávám dětem.
Není tady
Ne nikdy! Od mamky (15 let praxe v laboratoři v potravinářství), vím co je schopný napáchat jen trochu "chycený" jogurt, plíseň na ovoci atd.
Stejně tak je patný vykrajovat shnilé ovoce nebo odendávat kousky plísně ze zavařenin a pak to konzumovat. Ten botulotox (jo stejný ten co dávají do vrásek) je v celé té zkaené potravině. I kdy oko to nevidí.
Není tady
Klubko napsal(a):
Ne nikdy! Od mamky (15 let praxe v laboratoři v potravinářství), vím co je schopný napáchat jen trochu "chycený" jogurt, plíseň na ovoci atd.
Stejně tak je patný vykrajovat shnilé ovoce nebo odendávat kousky plísně ze zavařenin a pak to konzumovat. Ten botulotox (jo stejný ten co dávají do vrásek) je v celé té zkaené potravině. I kdy oko to nevidí.
ale aspoň nemusí na plastiku-čumítko jak miminko!
Není tady
vím co je schopný napáchat jen trochu "chycený" jogurt, plíseň na ovoci atd.
a co?
Prolé potraviny taky nekupujeme, jen ten pocit, e u je to prolé....
Není tady
Saletko, myslí tu nově otevřenou prodejnu na Orlí? Já odtam kousem pracuju, tak jsem tam zala, měli tam věci po expirační době, tak ty bych si nekoupila, ale mají sýry, jogurty, instantní polívky a podobný věci, který mají do expirace třeba týden, tak to koupím, protoe to moji kluci sní. Nekupuju to do zásoby, ale tak, aby se to včas snědlo.
Není tady
Nejsu blbá nebo mladá , shnilý nebo plesnivý bych taky nekoupila !
Myslela jsem právě tu monost minimální spotřeby. Jedná se o prodejnu v Lidické ul. pan vedoucí se ohání právě testy z laboratoře.
Není tady
Občas u jsem na to v krámech koukala ale jetě jsem nic nekoupila. Větinou jsem naráela na větí balení, co měli projít ten den a to bych prostě nespotřebovala. Kdy u, tak radi nakupuji v akci, pokud je něco zajímavého.
Není tady
Eskymko, třeba bakterie do střev, různé nástupy protravinových alergií atd. Já kdy vidím ty lidi, co ve 120 jedou s platem vajec za zadním okýnkem, a je venku 25 st. v autě i přes 35, tak si říkám, kdo tu salmonelu dostane.
Vůbec si tak říkám, jestli kupování téměř prolých potravin je to správné etření. Asi bych to viděla, taky na ten jeden jogurt co končí za dva dny,kdy ho odpoledne sním,ale něco velkého ne. Ani instantní trvanlivé potraviny ne. Je fakt, e já mám tak malou kuchyň v garsonce, e se nevyplatí ani křečkovat nějaké zásoby.
Není tady
Prolé potraviny se snad ani prodávat nesmí.
Pokud jde o mléko, které má trvanlivost třeba rok a je prolé o měsíc, tak je to normální. Ale potraviny typu jogurty, maso apod., to bych v ádném případě prolé nekoupil. Klubko ví, o čem mluví :-) Salmonela, pokození jater - a to vechno kvůli uetřené dvacce? Zdraví máme jenom jedno, vame si toho.
Není tady
Petře, já salmonelu měla v ivotě 2x. Hrůza. Mám problémy s mikroflorou ve střevech, milion gastroskopických vyetření, často trpím průjmy, a jetě to přiivovat něčím takovým. Konkrétně od lékaře mám v létě zakázánu majolku, vejce, nadbytek mléka, drůbe. Vdy mě upozorňuje, ádné převáení, vechno čerstvé atd.
Není tady
saletka napsal(a):
Nejsu blbá nebo mladá , shnilý nebo plesnivý bych taky nekoupila !
Myslela jsem právě tu monost minimální spotřeby. Jedná se o prodejnu v Lidické ul. pan vedoucí se ohání právě testy z laboratoře.
Saletko, prodejnu na Lidické znám, chodila jsem tam, několik let, kdy jsem byla v nouzi. Kupovala jsem sýry, jogurty, občas čokoládu- třeba holandskou, občas i dětem ty původně drahé tyčinky, někdy i nějakou specialitu - třeba Tortelini, ale naprostou větinu těsně před datem spotřeby, ty čokolády třeba je několik málo dnů prolé. Nikdy nám z toho nic nebylo, nikdy jsem nekoupila nic plesnivého ani zapáchajícího, znám dalích asi 20 en, co tam občas chodí, i jedna paní doktorka. Taky bych tam nekoupila kdeco, ale vybírala jsem. Pokud vím, tak ádná z nakupujících neměla nikdy problémy. Teď se tam dostamu jen párkrát do roka, občas něco koupím.
Mají tam třeba balík párků za poloviční cenu jen proto, e jsou trochu polámané, ale záruka jim končí a třeba za měsíc. Nebo stejně konce salámů - do rizota. Mají tam třeba taky perfektní francouzské sýry.
Saletko, já si myslím, e kdyby se z těch výrobků někdo nakazil, tak by tu prodejnu určitě zruili. A ona funguje u aspoň 10 let. Byla bych opatrná v létě.
Jinak si myslím, e stejně nebezpečné je chodit do restaurací - tam taky neví, z čeho je jídlo. Stejně kdy koupí třeba mraenou rybu - taky neví co absolvovala. A stejně nebezpečné je podle mne i koupit zájezd do zahraničí s jídlem - tam Ti taky můou dát kdeco.
Klidně si tam něco kup.
Modroočko - dnes jsem se mrkla do té prodejny na Orlí - není patná, koupila jsem sýry a vechno tam mělo jetě několik dnů do data spotřeby.
Samozejmě, kdo nechce, kupovat tam nemusí, ale nakazit se můe i v té restauraci nebo v autobuse.
Není tady
Nic prolého bych nekoupila.
Klubko má pravdu - zdraví ohrouje nejen salmonela, ale celá řada dalích bakterií a chemických procesů, které vznikají v prolých potravinách. Bývají startem k alergiím, ale jsou i rakovinotvorné atd. e se neprojeví okamitě nemocí, vůbec neznamená, e takové potraviny jsou v pořádku.
Co se týká mraených ryb a mraených potravin, pozná snadno. Pokud je daná mraená potravina bez namraené vody, prola správným postupem mraení a bývá v pořádku. Pokud je přítomná "bakule" zmrzlé vody, tak nekupovat. Znamená to, e tato potravina byla nevhodně uskladněná, rozmrzla a byla znovu zmraená. Tam je riziko, e se v rozmrazeném stavu stačila skazit.
Není tady
Hmm, třeba čokoláda po datu spotřeby vypadá fajn.. koda jen, e kakao je právě jedno z největích nosičů plísně. Ze kterých třeba vznikají u en vaginální mykozy....
Není tady
Klubko napsal(a):
Hmm, třeba čokoláda po datu spotřeby vypadá fajn.. koda jen, e kakao je právě jedno z největích nosičů plísně. Ze kterých třeba vznikají u en vaginální mykozy....
Tak tu bych třeba já nekoupila, ale před pár lety nali nějací manelé suené mléko z druhé světové války. Práek zředili podle návodu a prej dobrý... chutnalo líp, ne to, co pijeme teď. Do toho bych taky nela, ale kdyby mi ho nalili do kafe, poznám kulový.
Kdysi jsem omdlela, kdy jsem zjistila, e ve kolce vaří z pytlíku, kola - bramborová kae z pytlíku...
Kdybych to měla vechno zkoumat, asi by mi hráblo. O restauracích nemluvě.
Není tady
amba napsal(a):
Nic prolého bych nekoupila.
Klubko má pravdu - zdraví ohrouje nejen salmonela, ale celá řada dalích bakterií a chemických procesů, které vznikají v prolých potravinách. Bývají startem k alergiím, ale jsou i rakovinotvorné atd. e se neprojeví okamitě nemocí, vůbec neznamená, e takové potraviny jsou v pořádku.
Co se týká mraených ryb a mraených potravin, pozná snadno. Pokud je daná mraená potravina bez namraené vody, prola správným postupem mraení a bývá v pořádku. Pokud je přítomná "bakule" zmrzlé vody, tak nekupovat. Znamená to, e tato potravina byla nevhodně uskladněná, rozmrzla a byla znovu zmraená. Tam je riziko, e se v rozmrazeném stavu stačila skazit.
Ambo - vidím to s těmi rybami sloitěji. Větinou jsou ze sádek, krmené vím moným, aby správně narostly, pak neví, jakým způsobem je zabíjejí, jak dlouho leí někde na slunci ne je poprvé zmrazí, jestli lidé, co ryby zpracovávají, nemají nějakou infekční nemoc, to případné rozmrazení je jen maličká část.
Kdysi jsem byla na brigádě v rajčatárně, kde se vyráběly kečupy, co tam lo plísní, a byla to dobrá značka.
Známý mi povídal,e nahnilé věci jdou i do výiv pro miminka, e se s tím při výrobě nikdo nepáře, prý u toho pracoval.
Obávám se, e těch kodlivin sníme mnohem víc, ne jsme ochotni si připustit.
Nebo si myslí, e v restauracích, kdy něco prochází, tak e to vyhodí? Jsou to přece obchodníci.
Já jsem nepsala o těch hodně prolých potravinách, ale o těch na hranici spotřeby.
Není tady
Brigádovala som v konzervárni, a iel tam fakt sajrajt vade, vrátane detských výiv - ale tie sa aspoň dôkladne sterilizovali, take síce potom u zrejme neobsahovali iadne vitamíny, ale ani mikroorganizmy. Mŕtva hmota.
Inak, moja mama je presne prípad, e plieseň bezstarostne odhrnie a zvyok dá zjes - a zje aj sama. Ja som alergička od detstva a na too som si zvykla dáva pozor. Ale potraviny PRED dátumom spotrby kúpim - ak viem, e ich spotrebujem. No problem, on tam ten dátum asi nejaký význam má... Ale zásoby nerobím, to je tie vec, na ktorú som alergická z rodičkovského domu. Keď mám veža bonboniér alebo čokolády, tak rozdám, inak dávam do mrazáku(mám dos vežký), alebo ak tuím, e to nezjem - zanesiem kamokinmu psovi alebo vyhodím. Mama mala hrôzu z vyhadzovania potravín - ako z nejakého zločinu - ale podža mňa je horie trávi sa plesnivými, pokazenými vecami ako vyhodi ich. Ako hovorí Claduia Schiffer. Ja si za to stojím...
Není tady
Hmm, třeba čokoláda po datu spotřeby vypadá fajn.. koda jen, e kakao je právě jedno z největích nosičů plísně. Ze kterých třeba vznikají u en vaginální mykozy....
Tady se člověk dozví nových věcí ... opravdu zajímavé vlákno.
A jak je to s prolými plesnivými sýry - hermelín, niva...? To na té "hodné" plísni vzniká jetě "zlá" plíseň?
Není tady
Ad plesnivé sýry:)
Eskymko jsou i lidé, kterým neprolá niva a hermelín nedělají dobře. Protoe mají ve střevech převahu laktobacilu a penicilinu, který jetě tím podáním plesnivého sýru "přihnojí" a jsou z toho ekzémy, kopřivky, zase vaginální mykozy atd.
Jinak je jasné, e převaha ivých kultůr po datu spotřeby asi nic moc...
Stejně kdy řeknu, e cukr váe plísně a umí udělat při převaze pěknou rotyku u en, tak na mě hodně lidí nedůvěřivě kouká.
Já myslím, e asi kadý umí pouívat selský rozum co má koupit co jíst atd. Ve je zdravé,ale zároveň veho moc kodí.
Není tady
amely:
rozhodně si nemyslím, e jsou vechny potraviny OK, tak naivní opravdu nejsem. Jde mi předevím o to, eliminovat v co největí míře potraviny, kde mohu oprávněně předpokládat jejich nevhodnou kvalitu. Stejně se nekvalitním potravinám neubráním, ale mohu je svým výběrem omezit.
Co se týká ryb, kupuji výhradně certifikované mořské ryby, kde je napsáno, za jak dlouho po výlovu byly zmrazeny a ve které části oceánu byly vyloveny. Vím, ani to není záruka, lidská chybička se vloudí vude, ale zatím jsem spokojená. Jak s kvalitou opracování,zmrazení, tak vynikající chutí.
Je důleité vechny potraviny ivočiného původu dostatečně tepelně upravit, aby se různé infekce a paraziti při tepelné úpravě zničili.
Stravování v restauracích je samostatná, hodně diskutabilní kapitola.
Jak píe Klubko, chce to při výběru potravin pouívat selský rozum.
Není tady
Klubko napsal(a):
Hmm, třeba čokoláda po datu spotřeby vypadá fajn.. koda jen, e kakao je právě jedno z největích nosičů plísně. Ze kterých třeba vznikají u en vaginální mykozy....
a kafe, a koření!!! a jetě to má aflatoxiny (skutečně aflatoxiny, s písmenem "alfa" to nemá nic společného)... hnus velebnosti
a kdy se odkrábne z marmelády plíseň na povrchu, tak ty kořeny plísně, pro nae oko neviditelné, jsou prorostlé úplně vude v marmeládě... ble (Já jesm kdysi učila zboíznalství a obchodní provoz...)
Není tady
Bety,
moje mamka 10 let praxe v potravinářství v laboratoři, pak asi 5 let v zahradnictví v laborce a teď vedoucí laborky pro vývoj textilních barviv. S ní jít do obchodu, to je za trest:)))
Vezme do ruky kus hadru a verdikt "hm, prej 100% bavlna, určitě. Tohle bude poutět, to neprolo ustalovačem".
Bifidusu v Aktivii se jen směje a Actimelu jetě víc. "Hmm, byznys na syrovátce. My to v mlékárně vylévali a teď 4 lahvičky stojí 50 kč..."
Není tady
Ahoj,sousedky maminka pracuje ve spalovně,kde likvidují poraviny(a ne jen to) z prolou zárukou.
Maminka jí z tama nosí kávu,čokolády,opalovácí krémy,zapalovače,parfémy,toal.vody.To je jen,co já vím.Je s tím spokojená,ale já bych si s tím moc jistá nebyla.
Není tady
klubko, to je náhodou super:-) to já bych se ráda poučila od člověka co do toho vidí, aspon si můe fakt vybrat, co koupí a ne kupovat blbosti. nám profesor na zoohygieně vyprávěl, e kontroloval nějaký výrobny..pamatuju si jen , jak parodoval reklamu na velké a chutné kousky ovoce v jogurtu..ale kdyby lidi viděli, JAKÝ kousky ovoce. e si je tam radi nakrájí sám a čerstvý. a z brigád taky vim, e se neplýtvá, kdy něco upadne na zem, nic se neděje atd.
Není tady