1. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1. prosince : Maraton pečení cukroví začíná. Finty, jak jednodue upéct to nejlahodnějí cukroví! 1. prosince : Začínají adventní svátky. Připomeňme si je vechny a také tradice s nimi spojené. |
|
|
Wiki..z tvého příběhu: "A doufám, e nebude klidně spát do konce ivota..."
Pomsta, pomsta, pomsta, nic víc to není. Já chápu, es dopis napsala, ale s jakou motivací? S tou nesouhlasím.
Je to zvlátní, měla jsem kamaráda, co mu zabila traverza z auta, která pronikla předním sklem, sestru a jeho poničila k nepoznání. Skončil bez oka, obličej k nepoznání, se rouby atp... Také kvůli oslnění sluncem. Nikdy nečekal, e se mu bude někdo omlouvat, nehledal viníka, proč taky..Moná ve slabých chvílích, ale věděl jak je to zbytečné. To k ničemu nepomůe, jen krátkodobě uleví a zaseje dalí obilí pro kolo "boích mlýnů". A víc se do toho ani nechci poutět.
Není tady
Nharte,
naprosto s tebou souhlasím - tohle není nic ne pomsta, ádná spravedlnost.
(Jen myslím, e se nejedná o příběh Wiki)
Vyí princip - "oko za oko, zub za zub", ony "boí mlýny" - funguje, ale rozhodně nepatří do rukou chybujícího člověka,
Není tady
Děkuji za upozornění Pan. Omlouvám se Wiki a Blossom. Je to příběh Blossom.
Není tady
Jinak k tématu já to mám zatím tak, e to patné- třeba v mém případě hodně patná a zlá péče o nemocného v nemocnici před smrtí- z toho se snaím poučit, e snad přítě zabojuju o převoz jinam..zařídím jinak. e budu připravenějí a rychlá. Ale o těch lidech si snad ani nic moc nemyslím, nevím proč dělali co dělali. To je jejich boj, zá necítím, snahu vyhnout se podobným ano. Ten dopis povauji za dobrou věc, ale jak říkám- s jinou motivací.
Spí se snaím myslet na ty dobré zkuenosti a ty si uchovávat, podporovat. Dávat svoje investice tam, kde je "dobře", nebo kde cítím, e je pro mne moný dialog. Ono logicky, kdy se bude kultivovat rostlinka, tak se rozroste a ovlivní celý les, e. Na to věřím.
Není tady
Moc hezké téma. Tohle jsem si zrovna dnes potřebovala připomenout
.
ja si myslim ze neco jineho je pomsta a neco jineho je pocit zadostiucineni, a bez tohohle pocitu je proste tezky jit dal. kdyby spravedlnost nebyla dulezita neexistovali by soudy a kazdy by si proste delal co chtel. ale jsou veci ktere se k soudu nedostanou.. a jak se s tim vyporadat? clovek ma pocit ze neco by se proste stat melo, protoze tak jak to je to neni spravny..
jinak v mym pripade nejen ze jsem se nedockala omluvy, ale naopak prilevani oleje do rany. dotycna osoba/osoby jako kdyby mi znemoznovali projit a ukoncit ten proces odpusteni, protoze kdybych jim odpustila, byli by najednou v situaci kdy by museli resit jestli odpusti oni sami sobe, a to oni by neradi. takze mi z toho vyplyva ze odpusteni je vlastne dost krutej trest protoze v tu chvili si proste dotycny uvedomi ze je opravdu debil a musi resit sam sebe
Není tady
konstance, má v tom hokej.
P.S. Zamyslela ses někdy nad tím, copak to ten "pocit zadostiučinění" doopravdy je?
... no mě nejvíc dostalo prohláení, e "odputění je vlastně dost krutej trest" :-)
Samozřejmě nesouhlasím.
Není tady
konstance napsal(a):
ja si myslim ze neco jineho je pomsta a neco jineho je pocit zadostiucineni, a bez tohohle pocitu je proste tezky jit dal. kdyby spravedlnost nebyla dulezita neexistovali by soudy a kazdy by si proste delal co chtel. ale jsou veci ktere se k soudu nedostanou.. a jak se s tim vyporadat? clovek ma pocit ze neco by se proste stat melo, protoze tak jak to je to neni spravny..
jinak v mym pripade nejen ze jsem se nedockala omluvy, ale naopak prilevani oleje do rany. dotycna osoba/osoby jako kdyby mi znemoznovali projit a ukoncit ten proces odpusteni, protoze kdybych jim odpustila, byli by najednou v situaci kdy by museli resit jestli odpusti oni sami sobe, a to oni by neradi. takze mi z toho vyplyva ze odpusteni je vlastne dost krutej trest protoze v tu chvili si proste dotycny uvedomi ze je opravdu debil a musi resit sam sebe
Soudy existují ne kvůli spravedlnosti (určitě ne kvůli té "boské, vesmírné") ale kvůli tomu, aby společnost nějakým způsobem fungovala.
Jediný, kdo Ti znemoňuje proces projít a ukončit proces odputění, jsi Ty sama
Ostatním je úplně jedno, jestli jim odpustí nebo ne... protoe tím, e neodpustí, si stejně ubliuje jenom sama sobě... je to nijak nebolí.
A to bez ohledu na to, co se na začátku stalo... - ale samozřejmě kdybys napsala, co Tě tak straně natvalo, tak bych to třeba pochopila líp.
Jinak s tou spravedlností a odputěním si nemyslím, e je to tak, e má nastavit druhou tvář, jako Jeí... nebo jsi tak "daleko" jako on a chce skončit jako on? Já teda ne.
Pokud Ti někdo ubliuje, tak se má bránit - to s odputěním nemá nic společného.
Je skvělý pak být natvaná a domáhat se nějaké spravedlnosti, kdy si ubliovat dobrovolně nechá. - pak to vlastně spravedlivý je.
Upravil(a) Martinka1 (5. 6. 2009 8:43)
Není tady
majkafa napsal(a):
konstance, má v tom hokej.
P.S. Zamyslela ses někdy nad tím, copak to ten "pocit zadostiučinění" doopravdy je?
No já bych řekla, e je to to samý jako pomsta. A ke skutečnému odputění to má hodně daleko
Není tady
Martinka1 napsal(a):
... no mě nejvíc dostalo prohláení, e "odputění je vlastně dost krutej trest" :-)
Samozřejmě nesouhlasím.
konstance evidentně neví, co ODPUTĚNÍ doopravdy je. Je v ní spousta vzteku a zloby. Věřím, e to časem zpracuje.
majkafa napsal(a):
Martinka1 napsal(a):
Samozřejmě nesouhlasím.konstance evidentně neví, co ODPUTĚNÍ doopravdy je. Je v ní spousta vzteku a zloby. Věřím, e to časem zpracuje.
Pokud bude ten čas dostatečně dlouhý, tak věřím e ano
Není tady
Lze dojít k tomu, e nespravedlnost neexistuje? Rodíme se s určitými vlohami, které nám mohou pomoci překonávat překáky na Cestě, jde vlastně o vyřeení domácího úkolu, potom se spravedlnost a nespravedlnost apod. jeví jako odmítání přijmutí údělu, ze kterého se stejně nevyvlékneme.. Zní to hrozně "kostelnicky", ale vidíte v tom někdo něco blízkého?
Upravil(a) D. (5. 6. 2009 22:48)
Není tady
D. napsal(a):
Lze dojít k tomu, e nespravedlnost neexistuje? Rodíme se s určitými vlohami, které nám mohou pomoci překonávat překáky na Cestě, jde vlastně o vyřeení domácího úkolu, potom se spravedlnost a nespravedlnost apod. jeví jako odmítání přijmutí údělu, ze kterého se stejně nevyvlékneme.. Zní to hrozně "kostelnicky", ale vidíte v tom někdo něco blízkého?
Pro mě jsou tato slova hodně blízká. Ztotoňuji se s nimi. Ano, řekla bych, e na vyí úrovni spravedlonost a nespravedlonost neexistuje, vytvořil si jí člověk, aby měl pro určité údálosti určité vysvětlení. Co to ta spravedlnost vlastně je? A kdo říká co je a co není spravedlivé?
Není tady
Mám pocit, e teď stojím před propastí, ale není to temná hlubina, spí skok do proudů, které člověka nesou, samozřejmě je na něm, na kterou stranu natáhne ruku a proud ho zavane tím směrem, ale vane to kolem mě, vane A ta spravedlnost a nespravedlnost a to co by mělo být a nesmí být je nějak úplně jinak, ne se obecně píe a říká.
* Jetě mě napadá, jak hodně se má člověk nechat unáet a jak hodně korigovat, to bude asi nějaká důleitá mylenka
Upravil(a) D. (6. 6. 2009 14:19)
Není tady
D. napsal(a):
Ano, takhle to také vidím. Na naí duchovní cestě neexistuje nespravedlnost, existuje tu jen zákon karmy, který kdy přijme, je 100% spravedlivý.
Tohle téma bylo u mě jetě před nedávnou dobou aktuální, já tedy nadávala Bohu, jak je zlý a nespravedlivý, e na mě stále "hází kameny" a nenechá mě pomalu ani vstát ze země.
Kdy to člověk přijme, pochopí Boha jako rodiče, který se nás snaí dobře vychovat a kdy to nejde po dobrém, musí to hold jít po zlém, hned se mu uleví
Je důleité nebrat to jako svévolné trestání, ale jako metoda, abychom se něco naučili a byli astni. A a to člověk pochopí, můe pak být za to Bohu vděčný stejně, jako je za vychování vděčný rodičům.
Není tady
D. napsal(a):
Mám pocit, e teď stojím před propastí, ale není to temná hlubina, spí skok do proudů, které člověka nesou, samozřejmě je na něm, na kterou stranu natáhne ruku a proud ho zavane tím směrem, ale vane to kolem mě, vane
A ta spravedlnost a nespravedlnost a to co by mělo být a nesmí být je nějak úplně jinak, ne se obecně píe a říká.
* Jetě mě napadá, jak hodně se má člověk nechat unáet a jak hodně korigovat, to bude asi nějaká důleitá mylenka
Je to jen a jen na člověku, jakým směrem se dá, to má velkou pravdu D. Nevím přesně co si představit pod tou propastí, pod těmy proudy, D.?
A co kdyby člověk nechal proudy a si proudí jak je jim libo? Neovlivněn, neunáen? Jako klidný ostrov uprostřed chaosu, na něm je nezávislý i přesto, e je jeho součástí.
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Na naí duchovní cestě neexistuje nespravedlnost, existuje tu jen zákon karmy, který kdy přijme, je 100% spravedlivý.
Tohle téma bylo u mě jetě před nedávnou dobou aktuální, já tedy nadávala Bohu, jak je zlý a nespravedlivý, e na mě stále "hází kameny" a nenechá mě pomalu ani vstát ze země.
Kdy to člověk přijme, pochopí Boha jako rodiče, který se nás snaí dobře vychovat a kdy to nejde po dobrém, musí to hold jít po zlém, hned se mu uleví
Je důleité nebrat to jako svévolné trestání, ale jako metoda, abychom se něco naučili a byli astni. A a to člověk pochopí, můe pak být za to Bohu vděčný stejně, jako je za vychování vděčný rodičům.
Z mého pohledu je karma výzvou, kterou nám dává ivot. A zároveň nám dává monost se jí v tomto ivotě také zbavit. Ukončit řetězec. Opravdu záleí jen na nás samotných jak se tohohle úkolu zhostíme.
Tulipánko, nevím co pro tebe konkrétně znamená Bůh, ale pro mě to je kadý člověk. Člověk je pro mě bůh. Jediný a vemohoucí. Proto je člověk sám pro sebe tím největím učitelem i ákem zároveň.
Není tady
To jo Tulipánko. Já kdybych tomu měla dát slova (co se mi dělá dost těce) tak bych to pojmenovala jako Vesmír. Vesmír tady je. A my tu také jsme. Jsme jedno. Jen se k tomu dobrat .
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Jen jsem nepochopila tu větu, e Bůh se nás snaí dobře vychovat. Tomu nerozumím. Ve máme ve svých rukou, jen my řídíme svůj ivot, dle mého cítění. Rodiče se nás opravdu snaili vychovávat, a dopadalo to různě, ale dneska u je to jen na nás samotných. U nad námi nikdo nestojí. Pro někoho to můe být astné zjitění pro jiného smutné.
Pro mě osobně to znamená ... svobodu
Není tady
A Bůh řekl: Já u za vás zodpovědnost nenesu.
Mariposo,
někdo tomu říká Bůh, někdo Vesmír, dokonce i já někdy pouiju slovo Bůh a někdy zase Vesmír. Ale myslím, e si rozumíme, o čem je řeč .
To o tom, e se nás snaí Bůh vychovávat. Máme dle mého názoru pravdu obě:
kdy uděláme nějaký skutek, který vytvoří něco negativního, tak se nám to vrátí. Je to zákon vesmíru. Ale proč se nám to vrátí? Abychom si ten skutek uvědomili. Tady v tom vidím tu výchovu - Bůh v porovnání s rodiči.
My jsme svobodni ve svých skutcích, můeme dělat, co chceme. Ale dokud nečiníme v souladu s Vesmírem (Bohem), tak se nám ve vrací v podobě problémů (karmický následek).
Majkafo,
Bůh za nás zodpovědnost skutečně nenese, to jsem nemyslela, ale jak jsme psala, zlo nám vrací jako bumerang (a samozřejmě i dobro - to je ta rodičovská pochvala
). Já to prostě myslím obrazně
Není tady
mariposa napsal(a):
Tulipánka napsal(a):
Je důleité nebrat to jako svévolné trestání, ale jako metoda, abychom se něco naučili a byli astni. A a to člověk pochopí, můe pak být za to Bohu vděčný stejně, jako je za vychování vděčný rodičům.Jen jsem nepochopila tu větu, e Bůh se nás snaí dobře vychovat. Tomu nerozumím. Ve máme ve svých rukou, jen my řídíme svůj ivot, dle mého cítění. Rodiče se nás opravdu snaili vychovávat, a dopadalo to různě, ale dneska u je to jen na nás samotných. U nad námi nikdo nestojí. Pro někoho to můe být astné zjitění pro jiného smutné.
Pro mě osobně to znamená ... svobodu
Ano, můeme si říct, e výchova rodičů měla patný výsledek. Ale pokud si uvědomíme, e se snaili a dělali to nejlepí, co mohli, pak jim můeme být alespoň vděční za jejich úsilí a snahu.
Není tady