Oznámení

1. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1. prosince : Maraton pečení cukroví začíná. Finty, jak jednoduše upéct to nejlahodnější cukroví!

1. prosince : Začínají adventní svátky. Připomeňme si je všechny a také tradice s nimi spojené.

#51 31. 5. 2009 19:03

Nharte
♥♥♥♥♥♥-

Re: spravedlnost

Wiki..z tvého příběhu: "A doufám, že nebude klidně spát do konce života..."

Pomsta, pomsta, pomsta, nic víc to není. Já chápu, žes dopis napsala, ale s jakou motivací? S tou nesouhlasím.

Je to zvláštní, měla jsem kamaráda, co mu zabila traverza z auta, která pronikla předním sklem, sestru a jeho poničila k nepoznání. Skončil bez oka, obličej k nepoznání, se šrouby atp... Také kvůli oslnění sluncem. Nikdy nečekal, že se mu bude někdo omlouvat, nehledal viníka, proč taky..Možná ve slabých chvílích, ale věděl jak je to zbytečné. To k ničemu nepomůže, jen krátkodobě uleví a zaseje další obilí pro kolo "božích mlýnů". A víc se do toho ani nechci pouštět.

Fly or Die. Punk je od punkevních jeskyní? smile

Není tady

#52 31. 5. 2009 19:18

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Nharte,
naprosto s tebou souhlasím - tohle není nic než pomsta, žádná spravedlnost.
(Jen myslím, že se nejedná o příběh Wiki)

Vyšší princip - "oko za oko, zub za zub", ony "boží mlýny" -  funguje, ale rozhodně nepatří do rukou chybujícího člověka,

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#53 31. 5. 2009 19:28

Nharte
♥♥♥♥♥♥-

Děkuji za upozornění Pan. Omlouvám se Wiki a Blossom. Je to příběh Blossom.

Není tady

#54 31. 5. 2009 19:40

Nharte
♥♥♥♥♥♥-

Jinak k tématu já to mám zatím tak, že to špatné- třeba v mém případě hodně špatná až zlá péče o nemocného v nemocnici před smrtí- z toho se snažím poučit, že snad příště zabojuju o převoz jinam..zařídím jinak. Že budu připravenější a rychlá. Ale o těch lidech si snad ani nic moc nemyslím, nevím proč dělali co dělali. To je jejich boj, z᚝ necítím, snahu vyhnout se podobným ano. Ten dopis považuji za dobrou věc, ale jak říkám- s jinou motivací.
Spíš se snažím myslet na ty dobré zkušenosti a ty si uchovávat, podporovat. Dávat svoje investice tam, kde je "dobře", nebo kde cítím, že je pro mne možný dialog. Ono logicky, když se bude kultivovat rostlinka, tak se rozroste a ovlivní celý les, žesmile. Na to věřím.

Není tady

#55 31. 5. 2009 19:56

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Opět s tebou souhlasím - dávat svoje investice tam, kde je dobře smile Moc hezky řečeno.

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#56 31. 5. 2009 20:56

Nick3594
Host

Moc hezké téma. godlike Tohle jsem si zrovna dnes potřebovala připomenout stolt.

#57 5. 6. 2009 0:51

konstance
♥♥♥♥♥--

ja si myslim ze neco jineho je pomsta a neco jineho je pocit zadostiucineni, a bez tohohle pocitu je proste tezky jit dal. kdyby spravedlnost nebyla dulezita neexistovali by soudy a kazdy by si proste delal co chtel. ale jsou veci ktere se k soudu nedostanou.. a jak se s tim vyporadat? clovek ma pocit ze neco by se proste stat melo, protoze tak jak to je to neni spravny..
jinak v mym pripade nejen ze jsem se nedockala omluvy, ale naopak prilevani oleje do rany. dotycna osoba/osoby jako kdyby mi znemoznovali projit a ukoncit ten proces odpusteni, protoze kdybych jim odpustila, byli by najednou v situaci kdy by museli resit jestli odpusti oni sami sobe, a to oni by neradi. takze mi z toho vyplyva ze odpusteni je vlastne dost krutej trest protoze v tu chvili si proste dotycny uvedomi ze je opravdu debil a musi resit sam sebe

Není tady

#58 5. 6. 2009 7:25

majkafa
Host

konstance, mᚠv tom hokej.
P.S. Zamyslela ses někdy nad tím, copak to ten "pocit zadostiučinění" doopravdy je?

#59 5. 6. 2009 8:37

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha

... no mě nejvíc dostalo prohlášení, že "odpuštění je vlastně dost krutej trest" :-)
Samozřejmě nesouhlasím.

Není tady

#60 5. 6. 2009 8:40

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

konstance napsal(a):

ja si myslim ze neco jineho je pomsta a neco jineho je pocit zadostiucineni, a bez tohohle pocitu je proste tezky jit dal. kdyby spravedlnost nebyla dulezita neexistovali by soudy a kazdy by si proste delal co chtel. ale jsou veci ktere se k soudu nedostanou.. a jak se s tim vyporadat? clovek ma pocit ze neco by se proste stat melo, protoze tak jak to je to neni spravny..
jinak v mym pripade nejen ze jsem se nedockala omluvy, ale naopak prilevani oleje do rany. dotycna osoba/osoby jako kdyby mi znemoznovali projit a ukoncit ten proces odpusteni, protoze kdybych jim odpustila, byli by najednou v situaci kdy by museli resit jestli odpusti oni sami sobe, a to oni by neradi. takze mi z toho vyplyva ze odpusteni je vlastne dost krutej trest protoze v tu chvili si proste dotycny uvedomi ze je opravdu debil a musi resit sam sebe

Soudy existují ne kvůli spravedlnosti (určitě ne kvůli té "božské, vesmírné") ale kvůli tomu, aby společnost nějakým způsobem fungovala.
Jediný, kdo Ti znemožňuje proces projít a ukončit proces odpuštění, jsi Ty sama dumbom
Ostatním je úplně jedno, jestli jim odpustíš nebo ne... protože tím, že neodpustíš, si stejně ubližuješ jenom sama sobě... je to nijak nebolí.

A to bez ohledu na to, co se na začátku stalo... - ale samozřejmě kdybys napsala, co Tě tak strašně naštvalo, tak bych to třeba pochopila líp.

Jinak s tou spravedlností a odpuštěním si nemyslím, že je to tak, že mᚠnastavit druhou tvář, jako Ježíš... nebo jsi tak "daleko" jako on a chceš skončit jako on? Já teda ne.
Pokud Ti někdo ubližuje, tak se mᚠbránit dumbom - to s odpuštěním nemá nic společného.
Je skvělý pak být naštvaná a domáhat se nějaké spravedlnosti, když si ubližovat dobrovolně necháš. - pak to vlastně spravedlivý je.

Upravil(a) Martinka1 (5. 6. 2009 8:43)

Není tady

#61 5. 6. 2009 8:44

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

majkafa napsal(a):

konstance, mᚠv tom hokej.
P.S. Zamyslela ses někdy nad tím, copak to ten "pocit zadostiučinění" doopravdy je?

No já bych řekla, že je to to samý jako pomsta. A ke skutečnému odpuštění to má hodně daleko lol

Není tady

#62 5. 6. 2009 8:52

majkafa
Host

Martinka1 napsal(a):

... no mě nejvíc dostalo prohlášení, že "odpuštění je vlastně dost krutej trest" :-)
Samozřejmě nesouhlasím.

konstance evidentně neví, co ODPUŠTĚNÍ doopravdy je. Je v ní spousta vzteku a zloby. Věřím, že to časem zpracuje.

#63 5. 6. 2009 9:04

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

majkafa napsal(a):

Martinka1 napsal(a):

Samozřejmě nesouhlasím.

konstance evidentně neví, co ODPUŠTĚNÍ doopravdy je. Je v ní spousta vzteku a zloby. Věřím, že to časem zpracuje.

Pokud bude ten čas dostatečně dlouhý, tak věřím že ano wink

Není tady

#64 5. 6. 2009 22:46

D.
♥♥♥♥---
Místo: Praha-východ

Lze dojít k tomu, že nespravedlnost neexistuje? Rodíme se s určitými vlohami, které nám mohou pomoci překonávat překážky na Cestě, jde vlastně o vyřešení domácího úkolu, potom se spravedlnost a nespravedlnost apod. jeví jako odmítání přijmutí údělu, ze kterého se stejně nevyvlékneme.. Zní to hrozně "kostelnicky", ale vidíte v tom někdo něco blízkého? smile

Upravil(a) D. (5. 6. 2009 22:48)

Lidé jsou tak svobodní, jak chtějí. James Baldwin

Není tady

#65 6. 6. 2009 12:03

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

D. napsal(a):

Lze dojít k tomu, že nespravedlnost neexistuje? Rodíme se s určitými vlohami, které nám mohou pomoci překonávat překážky na Cestě, jde vlastně o vyřešení domácího úkolu, potom se spravedlnost a nespravedlnost apod. jeví jako odmítání přijmutí údělu, ze kterého se stejně nevyvlékneme.. Zní to hrozně "kostelnicky", ale vidíte v tom někdo něco blízkého? smile

Pro mě jsou tato slova hodně blízká. Ztotožňuji se s nimi. Ano, řekla bych, že na vyšší úrovni spravedlonost a nespravedlonost neexistuje, vytvořil si jí člověk, aby měl pro určité údálosti určité  vysvětlení. Co to ta spravedlnost vlastně je? A kdo říká co je a co není spravedlivé? smile

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenu. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#66 6. 6. 2009 12:27

D.
♥♥♥♥---
Místo: Praha-východ

Mám pocit, že teď stojím před propastí, ale není to temná hlubina, spíš skok do proudů, které člověka nesou, samozřejmě je na něm, na kterou stranu natáhne ruku a proud ho zavane tím směrem, ale vane to kolem mě, vane smile A ta spravedlnost a nespravedlnost a to co by mělo být a nesmí být je nějak úplně jinak, než se obecně píše a říká.

* Ještě mě napadá, jak hodně se má člověk nechat unášet a jak hodně korigovat, to bude asi nějaká důležitá myšlenka wink

Upravil(a) D. (6. 6. 2009 14:19)

Lidé jsou tak svobodní, jak chtějí. James Baldwin

Není tady

#67 6. 6. 2009 14:02

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Turnov
Web

D. napsal(a):

Ano, takhle to také vidím. Na naší duchovní cestě neexistuje nespravedlnost, existuje tu jen zákon karmy, který když přijmeš, je 100% spravedlivý.
Tohle téma bylo u mě ještě před nedávnou dobou aktuální, já tedy nadávala Bohu, jak je zlý a nespravedlivý, že na mě stále "hází kameny" a nenechá mě pomalu ani vstát ze země.
Když to člověk přijme, pochopí Boha jako rodiče, který se nás snaží dobře vychovat a když to nejde po dobrém, musí to hold jít po zlém, hned se mu uleví smile
Je důležité nebrat to jako svévolné trestání, ale jako metoda, abychom se něco naučili a byli šastni. A až to člověk pochopí, může pak být za to Bohu vděčný stejně, jako je za vychování vděčný rodičům.

Žiju svůj život naplno bez strachů.

Není tady

#68 6. 6. 2009 21:29

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

D. napsal(a):

Mám pocit, že teď stojím před propastí, ale není to temná hlubina, spíš skok do proudů, které člověka nesou, samozřejmě je na něm, na kterou stranu natáhne ruku a proud ho zavane tím směrem, ale vane to kolem mě, vane smile A ta spravedlnost a nespravedlnost a to co by mělo být a nesmí být je nějak úplně jinak, než se obecně píše a říká.

* Ještě mě napadá, jak hodně se má člověk nechat unášet a jak hodně korigovat, to bude asi nějaká důležitá myšlenka wink

Je to jen a jen na člověku, jakým směrem se dá, to mᚠvelkou pravdu D. Nevím přesně co si představit pod tou propastí, pod těmy proudy, D.?

A co kdyby člověk nechal proudy a si proudí jak je jim libo? Neovlivněn, neunášen? Jako klidný ostrov uprostřed chaosu, na němž je nezávislý i přesto, že je jeho součástí. smile

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenu. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#69 6. 6. 2009 21:40

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Tulipánka napsal(a):

Na naší duchovní cestě neexistuje nespravedlnost, existuje tu jen zákon karmy, který když přijmeš, je 100% spravedlivý.
Tohle téma bylo u mě ještě před nedávnou dobou aktuální, já tedy nadávala Bohu, jak je zlý a nespravedlivý, že na mě stále "hází kameny" a nenechá mě pomalu ani vstát ze země.
Když to člověk přijme, pochopí Boha jako rodiče, který se nás snaží dobře vychovat a když to nejde po dobrém, musí to hold jít po zlém, hned se mu uleví smile
Je důležité nebrat to jako svévolné trestání, ale jako metoda, abychom se něco naučili a byli šastni. A až to člověk pochopí, může pak být za to Bohu vděčný stejně, jako je za vychování vděčný rodičům.

Z mého pohledu je karma výzvou, kterou nám dává život. A zároveň nám dává možnost se jí v tomto životě také zbavit. Ukončit řetězec. Opravdu záleží jen na nás samotných jak se tohohle úkolu zhostíme.
Tulipánko, nevím co pro tebe konkrétně znamená Bůh, ale pro mě to je každý člověk. Člověk je pro mě bůh. Jediný a všemohoucí. Proto je člověk sám pro sebe tím největším učitelem i žákem zároveň. smile

Není tady

#70 6. 6. 2009 21:45

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Mariposo,
pro mě je Bůh něco, co tohle vše řídí. Ač je Bůh v každém z nás, tak musí být něco, nějaká síla, která tohle dění umožňuje. A to je pro mě Bůh.

Není tady

#71 6. 6. 2009 22:05

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

To jo Tulipánko. Já kdybych tomu měla dát slova (což se mi dělá dost těžce) tak bych to pojmenovala jako Vesmír. Vesmír tady je. A my tu také jsme. Jsme jedno. Jen se k tomu dobrat wink.

Není tady

#72 6. 6. 2009 22:12

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Tulipánka napsal(a):

Jen jsem nepochopila tu větu, že Bůh se nás snaží dobře vychovat. Tomu nerozumím. Vše máme ve svých rukou, jen my řídíme svůj život, dle mého cítění. Rodiče se nás opravdu snažili vychovávat, a dopadalo to různě, ale dneska už je to jen na nás samotných. Už nad námi nikdo nestojí. Pro někoho to může být šastné zjištění pro jiného smutné.
Pro mě osobně to znamená ... svobodu smile

Není tady

#73 6. 6. 2009 22:35

majkafa
Host

A Bůh řekl: Já už za vás zodpovědnost nenesu. smile

#74 6. 6. 2009 23:37

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Mariposo,
někdo tomu říká Bůh, někdo Vesmír, dokonce i já někdy použiju slovo Bůh a někdy zase Vesmír. Ale myslím, že si rozumíme, o čem je řeč wink .

To o tom, že se nás snaží Bůh vychovávat. Máme dle mého názoru pravdu obě:
když uděláme nějaký skutek, který vytvoří něco negativního, tak se nám to vrátí. Je to zákon vesmíru. Ale proč se nám to vrátí? Abychom si ten skutek uvědomili. Tady v tom vidím tu výchovu - Bůh v porovnání s rodiči.
My jsme svobodni ve svých skutcích, můžeme dělat, co chceme. Ale dokud nečiníme v souladu s Vesmírem (Bohem), tak se nám vše vrací v podobě problémů (karmický následek).

Majkafo,
Bůh za nás zodpovědnost skutečně nenese, to jsem nemyslela, ale jak jsme psala, zlo nám vrací jako bumerang (a samozřejmě i dobro smile - to je ta rodičovská pochvala big_smile ). Já to prostě myslím obrazně smile

Není tady

#75 6. 6. 2009 23:40

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

mariposa napsal(a):

Tulipánka napsal(a):

Jen jsem nepochopila tu větu, že Bůh se nás snaží dobře vychovat. Tomu nerozumím. Vše máme ve svých rukou, jen my řídíme svůj život, dle mého cítění. Rodiče se nás opravdu snažili vychovávat, a dopadalo to různě, ale dneska už je to jen na nás samotných. Už nad námi nikdo nestojí. Pro někoho to může být šastné zjištění pro jiného smutné.
Pro mě osobně to znamená ... svobodu smile

Ano, můžeme si říct, že výchova rodičů měla špatný výsledek. Ale pokud si uvědomíme, že se snažili a dělali to nejlepší, co mohli, pak jim můžeme být alespoň vděční za jejich úsilí a snahu.

Není tady

NÁŠ TIP:

Zápatí