|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
konstance, život není fér a nikdy nebyl! Hledat v čemkoliv spravedlnost, nebo čekat, že „hin se hukáže“, je hodně naivní…Jenže to pochopíme, až ve vyšším věku. Jako lidi, máme tendenci spoléhat se a věřit ve vyšší spravedlnost, ale ta, v praktickém životě, neexistuje. Mnozí se tuhle absenci, snaží kompenzovat něčím, jako řízením osudu, či vůlí boží, potažmo splácením hříchů z životů minulých…ale fakt je ten, že pokud se nepostavíš nespravedlnosti sama, nikdo to za tebe neudělá! Chceš-li mít klid v duši, bojuj tam, kde můžeš dosáhnout výsledků…těžko ovlivníš hlad dětí v Biafře, ale v tvém běžném životě postačí, když budeš trvat na svých právech a respektovat práva lidí, s kterými máš „co, do činění“. Co se týká tvé úvahy o Ježíši, podle toho, jak nám jej prezentuje nový zákon, musel to být „výjimečný frajer“! Jenže vzhledem k tomu, jak se tvoří hrdinové té které doby, kdo ví, jak to bylo? …nehledě na to, že bible, krom jiného praví, oko za oko, zub za zub…a to ještě před Kristem… Abych neblemcala…můj názor je ten, že výchova, kdy nám tlučou do hlavy, že něco je dobře a něco ne, zákonitě musí směřovat ke konfrontaci s realitou, která je trošku jiná a vyvolá v nás zmatek… Pokud si vážíš sama sebe a chceš, aby to tak zůstalo, drž se svých zásad a svého svědomí, to je to jediné, co máš a čemu se budeš zpovídat…a když k tomu přidáš schopnost neomlouvat a nezdůvodňovat svoje chyby, jsi tam, kde by měl dospělý člověk být. 
Není tady

konstance napsal(a):
... ale nez a jestli vubec k tomu dozraju tak uplyne dlouha doba, a prave ta DOBA me strasne s.e.r.e protoze bych chtela spravedlnost hned ted
abych se mohla venovat necemu jinemu, a misto toho spotrebovavam bezucelne energii negativnima pocitama, kterym se snazim vyhnout ale nejde to.
A co to naprosto vědomě přebít něčím, co tě baví a co ti dělá radost? Když je mi smutno a mám takové ty ukřivděné pocity, tak beru do ruky třeba Saturnina, flétnu, pastelky, počítač, koupím si něco pěkného, po čem už jsem dlouho toužila, zajdu si na thaiskou masáž, jedu někam, kde jsem ještě nebyla atd. atd. Prostě si dělám radost a užívám si života a občas při tom objevím něco nového, zažiju něco zajímavého, potkám fajn lidi, ale minimálně se dobře bavím. Osobně mi jsou pak už po pár dnech všechny křivdy ukradený, páč život jde prostě dál močálem černým kol bílých skal ... a co se stalo, to se stalo, to už neovlivním, ale co se stane, to ovlivnit mohu ...
Není tady
Bože, dej mi klid a mír, abych přijal věci, které změnit nemohu, dej mi sílu, abych změnil věci, které změnit mohu, dej mi moudrost, abych tyto věci dokázal rozlišit.
AISCHYLOS 
Není tady
Konstance,
a kdo soudí, co je spravedlivé? Co když jsi tomu člověku, který ti ublížil, v některým z minulých životů ublížila také? I když máš pro tento život "amnézii", pořád jsi to ty. V minulém životě i teď. Je to stejné, jako kdybys měla havárii a nic si nepamatovala. Ale nemůžeš říci, že před havárií jsi to nebyla ty.
Věci nejsou dobré ani špatné, věci prostě jsou. A my lidé jsme je začali hodnotit jako správné a špatné. Ale "Bůh" nehodnotí.
Tohle mi nedávno moc pomohlo.
Ty pocity nemaž, prostě je jen nahraď pochopením, že jediný, kdo může soudit, je Bůh a ten přeci nesoudí! Miluje nás všechny takové, jací jsme.
Není tady
Tohle je moc hezké a hladivé vlákno. Děkuji.
Já osobně si myslím, že spravedlnost (rovnováha) existuje, funguje. Někdy si klademe otázky, proč, jakto, za co? Všechno bude zodpovězeno. Ale my u toho nemusíme být, nebo nechceme slyšet, míjím odpovědi. Svět se snaží zachovat rovnováhu, "soudit" spravedlivě.
Není tady
konstance, proč by ses měla dřít s nějakou pomstou ? To je moc velká fuška. Změníš tou pomstou něco? Přístup té osoby k tobě ? To je moc energie vynaložené špatným směrem nejspíš bez valného výsledku a jakmile z tebe vyšumí ten vítězoslavný pocit, že jsi se pomstila .... co nastane ?
Není tady
BB, přesně. Kdyby lidi vynaložili více energie, do svého vzdělání, seberealizace, jako do pocitu pomsty, tak tu jsou samí geniové
Nejsem bez chyby. Přála jsem občas někomu něco zlého, žárlila jsem, tížilo mě plno lidí. Občas jsem záviděla, byla smutná z "nespravedlnosti světa". A všechno mě děsně vyčerpávalo.
Teď se s těmi negativy zkouším příjímout. Ale zároveň se jich co nejdříve zbavit. Protože všechny tyto výše popsané pocity, stavy jsou akorát pro mě destruktivní.
Není tady

mariposa napsal(a):
Lúthien napsal(a):
Myslím, že spravedlnost je právě ta rovnováha. A ta už se postará o to, aby každý dostal to, co si zaslouží. Každá zdánlivá křivda, nespravedlnost nám něco zrcadlí. Něco jsme zkrátka nezvládli nebo nepochopili a nepříjemné věci nás mají nakopnout. Když to máme zvládnuté, můžeme se "nespravedlnosti" bránit a nepřipustit si ji k tělu, právě proto, že už se nás netýká, nemá nám co říct
Ale mstít se, nebo dělat někomu nepříjemnosti je nesmysl a sladkou odměnu za to taky nedostaneme
Úplné odpuštění všem a všemu už je podle mě záležitost opravdových borců. Kamarádce, která mi přebrala chlapa, se podle mě ještě odpustit dá, ale jak odpustit tyranovi, který zavraždil tisíce lidí včetně mé rodiny? - to je jen příklad
Tak a teď se do mě pusťte, třeba si udělám v dalších věcech jasnoZoufalý čin vyjde jen ze zoufalého člověka. Kdo z vás nebyl nikdy zoufalý? Já byla tisíckrát zoufalá. V těch chvílích byl mým věrným společníkem strach. Proto dokážu odpustit. Cokoliv. Není to čisté vědomí, které jedná zoufale. Je to strachem omámená bytost, které chybí něco moc důležitýho. Láska.
Tak to vidím já.
Neviem, či by som dokázala odpustiť človeku, ktorý by porušil dopravné predpisy, vďaka tomu mi zabil blízkeho - a ostal nepotrestaný, ďalej si šoféroval, porušoval predpisy... Asi by som sa ním/ňou nezaoberala do detailov, ale viem, že nenávistné myšlienky by tam boli. Aj bezmocnosť, zúfalstvo, žiaľ... Náš celebritný ex-mdoerátor pred skoro rokom pri rýchlej jazde(údajne aj mobiloval, ale to sa nedá zatiaľ dokázať ani vyvrátiť) zrazil 3 cyklistov a zabil pred otcovými očami 5-ročného chlapčeka. Teraz začal dávať rozhovory, vyhlasuje, že by dal svoj život za život malého - neviem, ako by som sa držala na matkinom alebo otcovom mieste. Asi by ma svrbela zbraň vo vecku, veci trochu "napraviť". (A to je ešte aspoň tá spravodlivosť, že sa zranil aj ten mdoerátor, dokonca dosť ťažko, a musel hodne rehabilitovať. Následne prišiel o miesto, lebo TV správne usúdila, že ľudia by ho vypískali).
Není tady
No tak toto je sila, Seli - to by aj svätý mal dosť čo robiť, veru... 
Rozmýšľam, čo by bolo najmúdrejšie - hádam odovzdať ho osudu? Ale myslím, že by som to nedokázala, hoci viem, že nenávisť a najmä túžba po pomste udržuje tie veci v behu. Ale decko...... 
Není tady

Myslím, že je to tomu člověku určitě hodně líto, že kdyby mohl, tak by to velmi rád vzal zpět ... myslím, že musí být těžké žít s takovou vinou na krku ... myslím, že ti lidé za to nenávidí sami sebe, že je pro ně samotné těžké se s tím srovnat, protože ať udělají, co udělají, nic z toho nemůže správně, protože tím nemohou napravit to, co způsobili ...
Však kdo z nás někdy za volantem nespěchal ... a kdo přitom někdy nezvedl telefon, který v tu chvíli považoval za důležitý ...
Tím se nikoho nezastávám - přijít o dítě je jedna z nejhorších věcí, co se člověku může stát ... ale způsobit svou nedbalostí smrt člověka taky.
Dovedu pochopit obě strany.
Není tady
konstance napsal(a):
myslite si ze existuje spravedlnost? a ze by clovek spis mel nechat vecem volny pruchod a nechat vse na bozich mlynech, nebo ze by mel za svoji verzi spravedlnosti bojovat?
trosku se zmitam v pocitech krivdy a nespravedlnosti a obcas si rikam ze bych to mela nechat plavat, snazit se zapomenout (vsak ono na ne dojde), a pak me zase neco nakopne co mi rika ne neni to fer, musis s tim neco udelat.. celkove je to totalni ztrata casu a energie, ale nejak nevim co s tim, jak se vyrovnat sama se sebou. nechce se mi psat nic konkretniho, jen by me zajimalo jestli to chapete nebo jste takove pocity prozili nebo co je vlastne spravne? napadaji me taky klasicky krestanske myslenky, laska a odpusteni, ale je mi z nich spis na zvraceni. nedokazu a ani nijak zvlast nechci odpoustet lidem, kteri mi ublizili, rikam si ze kdo ublizil jednou ublizi i podruhe, je to jako kdyz clovek dostane facku a chce se po nem aby nastavil druhou tvar, asi jako jezis. to byl asi uzasny clovek, jenze ja prave bych dost nerada dopadla jako on (omlouvam se pritomnym krestanum) ale ja si ho fakt neberu za priklad. vubec si nemyslim ze by clovek mel trpet za hrichy nekoho druheho. mozna je to trochu zmatene co pisu ale treba to nekdo pochopi, ja se s tim nejak nedokazu vyrovnat.
Podle svych zivotnich zkusenosti musim konstatovat ze vecnejsi nez spravedlnost je rozhodne sila a vhodnost argumentu. Spravne vytahnuty argument presouva spravedlnost a pravdu na odstavnou kolej. Pro nektere bohuzel, pro vetsinu vsak bohudik. Tim se take v zivote ridim a s argumenty vzdy pocitam, na argumenty vytazene proti me jsem vzdy pripravena a vim, ze kdo veri na spravedlnost je trochu naivni. Trochu vic
Vyplaci se to, takze spravedlnost pro me neni zivotne dulezita. 
Upravil(a) Dita.L (29. 5. 2009 12:11)

Není tady
Míša Kulička napsal(a):
Myslím, že je to tomu člověku určitě hodně líto, že kdyby mohl, tak by to velmi rád vzal zpět ... myslím, že musí být těžké žít s takovou vinou na krku ... myslím, že ti lidé za to nenávidí sami sebe, že je pro ně samotné těžké se s tím srovnat, protože ať udělají, co udělají, nic z toho nemůže správně, protože tím nemohou napravit to, co způsobili ...
Však kdo z nás někdy za volantem nespěchal ... a kdo přitom někdy nezvedl telefon, který v tu chvíli považoval za důležitý ...
Tím se nikoho nezastávám - přijít o dítě je jedna z nejhorších věcí, co se člověku může stát ... ale způsobit svou nedbalostí smrt člověka taky.
Známý - řidič autobusu srazil dítě a to umřelo. Dítě mu pod autobus vběhlo, on byl jednoznačně nevinen. Přesto to neunesl a za několik let trápení spáchal sebevraždu.
Nepomohl psychiatr, psychologové, prostě si to v sobě nedokázal porovnat.
Bohužel, patřím k těm, co myslí, že spravedlnost neexistuje. A že na boží mlýny se nedá spoléhat.
Četla jsem toto vlákno jen zběžně, ale někdo se tu zmínil o vině řidiče, který způsobil nehodu s následky.
Něco takového se událo v naší rodině před cca 15 lety. Jeden člen naší rodiny byl sražen prodíždějícím řidičem. 8 dní byl dotyčný v bezvědomí, pak se probral, ale s hroznými následky: Blbě viděl a ochrnul na půl těla. Bohužel, přes naši obrovskou snahu mu pomoci, se s tím psychicky nevyrovnal a zhruba po roce si vzal život.
Vím, že ten řidič to udělal nedopatřením, pý byl oslněn sluncem. Jenomže za celou dobu, co jeho oběť ležela po nemocnicích a podstupovala jednu těžkou operaci za druhou, neprojevil nějakou lítost, nenapsal ani pardon, ničím se nesnažil mu pomoct.
Když pak už po smrti toho člena naší rodiny (promiňte, ale nechci být konkrétnější) došlo k soudu, ten řidič byl odsouzen K POKUTĚ 5 TISÍC KORUN !!!! Ani řidičák mu nevzali, natož aby šel sedět.A odůvodnění? : Je to teprve DRUHÁ JÍM ZAVINĚNÁ NEHODA S NÁSLEDKY!!!!!! Ano, čtete správně. Taky jsme koukali doma jak blázni a nevěřili vlastním očím. Znovu jsme brečeli nad tím vším....
Myslím, že dotyčný prostě věděl, koho kde podmáznout....
Když jsem zjistila, že proti tomuto rozhodnutí není odvolání, vzala jsem věc po dohodě s ostatními členy rodiny do svých rukou: Tomu pachateli jsme napsala doporučený dopis, kde jsem do podrobností, naturalisticky, leč naprosto pravdivě vypsalala všechno utrpení, co musel ten náš člověk zažít, co ten řidič způsobil. Opravdu to byla silná káva - bohužel naprosto pravdivá. A napsala jsem tam také, že to, že se ani nepokusil omluvit je prostě neomluvitelné a neuvěřitelně hnusné. Dodatečně jsem zjistila, že tato moje spravedlnost zafungovala, že to dotyčným pořádně psychicky otřáslo. A doufám, že nebude klidně spát do konce života...
Tozo není o pomstě. To je o alespoň lidské spravedlnosti. Protože když někdy něco (byť nechtíc) zlého způsobí, ani ho nenapadne se aspoň omluvit, a pak se stará jen o to, aby z toho beztrestně vyklouzl.... No nemůžu si pomoct, pro mě to byl, je a bude nekonečnej hajzl. A jsem ráda, že jsem mu ten dopis poslala. To bylo to jediné a poslední, co jsem pro toho zemřelého mohla udělat... 
Jak už jsem psala na jiném vlákně. Žít s vědomím, že jsem někoho zabila, by pro mě osobně byl větší trest,než vězení. Moje svědomí a já bych s tím nedokázala žít.
Largo mi myslím tenkrát říkala, že bych to zvládla. Já mám o sobě v tomto velké pochybnosti a mám strach ,že bych si asi pomohla odchodem z tohto světa. I když život bych tomu dítěti nevrátila....
Není tady
Blossom k tvému příspěvku:
Já si myslím, že nemusíš trpět. To je právě to, co můžeš ovlivnit a rozhodnout. Proč bych JÁ se měla trápit kvůli komukoliv kdo si zamane (kdo mi "ublíží")??! . Nenechám si ublížit. Nepustím si to k sobě. A když se tak stane (a tisíckrát stalo), tak to můžu setřepat, rozpustit, zapomenout, nezabývat se tím.
To co píšeš Blosom, - ta nespravedlnost - může být relativní nespravedlnost.
Vysvětlení může být tisíc. Nemůže nikdo vědět co ten člověk (řidič) zažívá a zažije. A dopis bych mu napsala taky, nebo bych ho spíše vyhledala. To se nevylučuje s mlýnama.
Nebo na druhou stranu můžu žít s tou "nespravedlností" a utrápit se jí.
Nenávistné myšlenky, zloba, msta, - tím se člověk užírá, ponoří se do toho a nežije svůj vlastní radostný život (nechává si rány otevřené). Viz. citáty od Pandory..
Tak proč to dělat??
Upravil(a) Wiki (29. 5. 2009 14:07)
Není tady

Wiki napsal(a):
Já si myslím, že nemusíš trpět. To je právě to, co můžeš ovlivnit a rozhodnout. Proč bych JÁ se měla trápit kvůli komukoliv kdo si zamane (kdo mi "ublíží")??! . Nenechám si ublížit. Nepustím si to k sobě. A když se tak stane (a tisíckrát stalo), tak to můžu setřepat, rozpustit, zapomenout, nezabývat se tím.
Já vím, že bych se trápila a trápila bych se strašně ... neznám nikoho, kdo by se netrápil při ztrátě dítěte ... ale nevidím důvod, proč to své trápení ještě rozšiřovat o nenávist ke komukoliv. Jak jsem psala o té paní z koncentráku - oslovila mě tím, že to cítí stejně - nechtěla bych toho dotyčného vidět, mluvit o něm, znát ho, nezajímal by mě. Prostě by mi stačilo vědomí, že jsem přišla o dítě - to by bylo samo o sobě tak strašné, že by mi všechno okolo bylo úplně jedno.
Není tady
Wiki, ale já netrpím. Ano, trpěli jsme celá rodina tehdy, když trpěl ochrnutý jeden z nás a pak ještě víc, když zemřel... A smutno je mi dodnes, kdykoli si vzpomenu, že s námi mohl být a není...
Ale tehdy mi můj čin - napsání toho dopisu pachateli - právě pomohl se s tím nějak vyrovnat. Věděla jsem, že to je jediná spravedlnost, kterou můžu ovlivnit, dosáhla jsem tedy alespoň částečné lidské spravedlnosti, když to vypadalo, že soudní žádná není....
Dál už se tím netrápím, to jen jsem se teď zas dostala do varu při živé vzpomínce na to všechno tehdy....
Ano, bohužel se může každému z nás stát, že ublíží nechtěně, třeba právě v tom autě. Ale pokud by se to už nedejbože stalo, snažila bych se co nejdřív se upřímně omluvit a ze všech sil tomu postiženému ulehčit. Třeba bych mu aspoň platila v nemocnici nadstandart, pokoušla se pomoct a případě zaplatit nějaké rehabilitační pomůcky atd., atd...
Ještě filosoficky zpět k tématu:
Přijde mi, že omluva a skutečná účinná lítost vinu zmírňují až ruší. Omluvu bych metaforicky cítila jako obvázanou ránu. Vysvětlím: Když se zraníte, a rána je vám v zápětí vyčištěna, ošetřena a zavázána, tak to sice taky bolí, ale hojí se to rychleji a skoro bez jizev. Když se zraníte a ta rána zůstane špinavá, neošetřená, nezavázaná, tak to bolí a hojí se to mnohem, mnohem déle, a zůstane ošklivá jizva na celý život. Takhle já to mám psychicky s omluvou a se situací bez omluvy.
Chci tím říct, že jsme lidi chybující, a pokud se mi za způsobené příkoří někdo omluví a snaží se to napravit, velmi rychle se to v mé duši zahojí a jsem ochotná a schopná odpustit opravdu mnoho. Ale ten, kdo ublížil a nestojíte mu ani za jediné pardon, tak tomu se podle mě odpouštět nemá. Hajzlíkům se nemá odpouštět a má se zajistit aspoň základní trest.
Kdo do tebe kamenem. Ty do něj kamenolomem.
Ale na druhou stranu - není alibizmus, když "čekám na boží mlýny"?
Nevím.
Ale pak se mi vrátí - co dáváš, to se ti vrací. Ať už komukoliv. Když dávám "základní trest", nevrátí se i mně někdy "základní trest" za mou "vinu"?
Když odpustím, nevrátí se i mně za mou "vinu" odpuštění?
Takže vlastně závěr mé úvahy je - odpuštění.
Upravil(a) majkafa (29. 5. 2009 15:39)
Míša Kulička napsal(a):
Kulíšku, nejni každej jako ty 
Osobně znám jen jednu paní, která zabila autem a ta si teda z toho vážně nedělá vrásky
A nedělala od začátku, člověče.
Bloss, to bylo teda moc hezký, to s tou omluvou!
Přesně tak to cítím taky
Není tady
Blossom napsal(a):
Wiki, ale já netrpím. Ano, trpěli jsme celá rodina tehdy, když trpěl ochrnutý jeden z nás a pak ještě víc, když zemřel... A smutno je mi dodnes, kdykoli si vzpomenu, že s námi mohl být a není...
Ale tehdy mi můj čin - napsání toho dopisu pachateli - právě pomohl se s tím nějak vyrovnat. Věděla jsem, že to je jediná spravedlnost, kterou můžu ovlivnit, dosáhla jsem tedy alespoň částečné lidské spravedlnosti, když to vypadalo, že soudní žádná není....
Dál už se tím netrápím, to jen jsem se teď zas dostala do varu při živé vzpomínce na to všechno tehdy....
Ano, bohužel se může každému z nás stát, že ublíží nechtěně, třeba právě v tom autě. Ale pokud by se to už nedejbože stalo, snažila bych se co nejdřív se upřímně omluvit a ze všech sil tomu postiženému ulehčit. Třeba bych mu aspoň platila v nemocnici nadstandart, pokoušla se pomoct a případě zaplatit nějaké rehabilitační pomůcky atd., atd...
Ještě filosoficky zpět k tématu:
Přijde mi, že omluva a skutečná účinná lítost vinu zmírňují až ruší. Omluvu bych metaforicky cítila jako obvázanou ránu. Vysvětlím: Když se zraníte, a rána je vám v zápětí vyčištěna, ošetřena a zavázána, tak to sice taky bolí, ale hojí se to rychleji a skoro bez jizev. Když se zraníte a ta rána zůstane špinavá, neošetřená, nezavázaná, tak to bolí a hojí se to mnohem, mnohem déle, a zůstane ošklivá jizva na celý život. Takhle já to mám psychicky s omluvou a se situací bez omluvy.
Chci tím říct, že jsme lidi chybující, a pokud se mi za způsobené příkoří někdo omluví a snaží se to napravit, velmi rychle se to v mé duši zahojí a jsem ochotná a schopná odpustit opravdu mnoho. Ale ten, kdo ublížil a nestojíte mu ani za jediné pardon, tak tomu se podle mě odpouštět nemá. Hajzlíkům se nemá odpouštět a má se zajistit aspoň základní trest.

Není tady

konstance napsal(a):
mate vsichni pravdu. napada me jedine predstava te babicky z osvetimi, ktera uz "to ma za sebou a nechce o tom slyset". od zacatku vim ze jednou - nejspis - dojdu k podobnemu nazoru, ale nez a jestli vubec k tomu dozraju tak uplyne dlouha doba, a prave ta DOBA me strasne s.e.r.e protoze bych chtela spravedlnost hned ted
abych se mohla venovat necemu jinemu, a misto toho spotrebovavam bezucelne energii negativnima pocitama, kterym se snazim vyhnout ale nejde to.
mozna ze existujou bozi mlyny, ale nez uplyne ten cas, tak budu trpet, a vim to predem a ten cas mi nikdo nevrati. a s tim se prave nedokazu vyrovnat, ze ztracim cas trapenim se kvuli necemu co nemuzu nebo nedokazu zmenit ani popohnat, proste musim jenom cekat az to prejde, a pripada mi ze ziju ve vakuu, a misto toho bych mohla delat spoustu jinych veci. je to pakarna![]()
To chápu, že tě to se.re.... tak si to zkus vyříkat trochu jinak. Doma sama, připíchni si fotku dotyčného na polštář a můžeš mu to nandat jak verbálně, tak i fyzicky.... tím ty svoje negace vypustíš ven, ale nikomu neublížíš 
Není tady

Mnou otriasla veta z takého kolujúceho e-mailu proti alkoholu za volantom, už som to tu niekde možno písala: Mladý chalan pil, sadol za volant a narazil do auta, v ktoroom asi minútu horelo zaseknuté 19-ročné dievča. Predtým kočka, po nehode troska s tvárou pokazenej bábiky, bez viečka(musí si á dve hodiny kvapkať niečo do jedného oka, aby vôbec videla), po dvoch rokoch trnasplantácií stále nepoužíva jednu ruku a zle vidí. Chalan napísal: Nepite pred jazdou... Nie každý má to šťastie, aby pri nehode zomrel. (Jemu sa NIČ nestalo.)
Není tady
konstance napsal(a):
mozna ze existujou bozi mlyny, ale nez uplyne ten cas, tak budu trpet, a vim to predem a ten cas mi nikdo nevrati. a s tim se prave nedokazu vyrovnat, ze ztracim cas trapenim se kvuli necemu co nemuzu nebo nedokazu zmenit ani popohnat, proste musim jenom cekat az to prejde, a pripada mi ze ziju ve vakuu, a misto toho bych mohla delat spoustu jinych veci. je to pakarna
![]()
Konstance, víš, já mám pocit, že boží mlýny, na jejichž účinky čekáš, se tě vůbec netýkají, natož abys čekala, že to "někdo někomu nandá za tebe". Nene, tebe, mne, každého z nás se týká působení těch "božích mlýnů", které to nandají spravedlivě nám. Tam je práce na sobě, víš?

Na Boží mlýny věřím. Už jsem se několikrát přesvědčila, že fungují. Já mám tu výhodu, že jsem za maličkost potrestaná hned, někdo, za velký "sviňárny" je potrestanej po delší době, ale pak ten trest stojí za to.
K Blossom, myslím, že ten člověk, o kterém píšeš, je ottrestaný, i když ty to třeba nevíš.
Nejsem fanatik, ale tahle spravedlnost aspoň trochu funguje, i když ji na první pohled nevidíme.
Není tady