Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#1 22. 5. 2009 1:04

konstance
♥♥♥♥♥--

spravedlnost

myslite si ze existuje spravedlnost? a ze by clovek spis mel nechat vecem volny pruchod a nechat vse na bozich mlynech, nebo ze by mel za svoji verzi spravedlnosti bojovat?
trosku se zmitam v pocitech krivdy a nespravedlnosti a obcas si rikam ze bych to mela nechat plavat, snazit se zapomenout (vsak ono na ne dojde), a pak me zase neco nakopne co mi rika ne neni to fer, musis s tim neco udelat.. celkove je to totalni ztrata casu a energie, ale nejak nevim co s tim, jak se vyrovnat sama se sebou. nechce se mi psat nic konkretniho, jen by me zajimalo jestli to chapete nebo jste takove pocity prozili nebo co je vlastne spravne? napadaji me taky klasicky krestanske myslenky, laska a odpusteni, ale je mi z nich spis na zvraceni. nedokazu a ani nijak zvlast nechci odpoustet lidem, kteri mi ublizili, rikam si ze kdo ublizil jednou ublizi i podruhe, je to jako kdyz clovek dostane facku a chce se po nem aby nastavil druhou tvar, asi jako jezis. to byl asi uzasny clovek, jenze ja prave bych dost nerada dopadla jako on (omlouvam se pritomnym krestanum) ale ja si ho fakt neberu za priklad. vubec si nemyslim ze by clovek mel trpet za hrichy nekoho druheho. mozna je to trochu zmatene co pisu ale treba to nekdo pochopi, ja se s tim nejak nedokazu vyrovnat.

Není tady

#2 22. 5. 2009 6:51

Vanda
Host

Re: spravedlnost

Já to vidím takhle:
Spravedlnost ne, ale rovnováha. Takovéto - co dáš, to dostaneš. Když kolem sebe šíříš pohodu a vyrovnanost, tak se vrací, třeba, když šíříš vlny nenaloženosti, i ony se ti vracejí. A myslím, že když udělám něco špatně, i nevědomky, také se mi to vrátí...nejdřív jemně, a když jsem natvrdlá a nepochopím, tak čím dál tvrději...třeba nemocí, nebo podobným upozorněním až malérem. Takže věřím i na boží mlýny. Když ti někdo křivdí a ubližuje, věř tomu, že se mu to někde vrátí, jen ty o tom nemusíš ani vědět. ( Když se budeš zabývat mstou nebo odplatou, vrátí se to zas tobě). Už to kolem sebe pozoruju dlouho, a funguje to. Je to ale něco jiného než stanovení vlastních hranic, to je o sebeúctě a sebevědomí, myslím.

#3 22. 5. 2009 8:02

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Přesně tak...ještě dodám, že i autority vědí, že dostat se do stavu "odpouštím všem a všemu" nemůžeš jen tak, prostě, že se rozhodneš pussa K tomu se člověk musí propracovat.
Jedank skrze to stanovení hranic, jak říká Vanda, druhak přes to, že si uvědomíš, k čemu to bylo, to co tě ranilo: kam tě to posunulo, k čemu tě to přimělo? Dobrý je, zkusit si v duchu představit všechny možný varianty, který z toho stavu plynou a to včetně té nejukrutnější pomsty lol Když se ti poté trošku uleví, je to dobrá cesta; jestli ale tě to bude poňoukat a budeš mít chuť mstít se víc a víc, je to špatně a dala bych se hodně rychle jinudy smile

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#4 22. 5. 2009 8:28

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

lupina montana napsal(a):

Přesně tak...ještě dodám, že i autority vědí, že dostat se do stavu "odpouštím všem a všemu" nemůžeš jen tak, prostě, že se rozhodneš pussa K tomu se člověk musí propracovat.

Jj, třeba i tím, že si uvědomíš, kolika nespravedlností ses dopustila ty na druhých ... a přitom jsi to určitě myslela dobře a snažila ses udělat to nejlepší, cos mohla, že? Takže uvědomit si, že i ti ostatní mohou mít podobné pohnutky - taky se snažili udělat to, co považovali za nejlepší. Když toto pochopíš, tak už je k odpuštění jen krůček.
Ale je to boj, to chápu ... a nejhorší je připustit si vlastní podíl na tom, co se stalo stolt

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#5 22. 5. 2009 9:08

Lúthien
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Tam, kde Vysočina začíná...
Web

Myslím, že spravedlnost je právě ta rovnováha. A ta už se postará o to, aby každý dostal to, co si zaslouží. Každá zdánlivá křivda, nespravedlnost nám něco zrcadlí. Něco jsme zkrátka nezvládli nebo nepochopili a nepříjemné věci nás mají nakopnout. Když to máme zvládnuté, můžeme se "nespravedlnosti" bránit a nepřipustit si ji k tělu, právě proto, že už se nás netýká, nemá nám co říct tongue Ale mstít se, nebo dělat někomu nepříjemnosti je nesmysl a sladkou odměnu za to taky nedostaneme va
Úplné odpuštění všem a všemu už je podle mě záležitost opravdových borců. Kamarádce, která mi přebrala chlapa, se podle mě ještě odpustit dá, ale jak odpustit tyranovi, který zavraždil tisíce lidí včetně mé rodiny? - to je jen příklad kapitulation

Tak a teď se do mě pusťte, třeba si udělám v dalších věcech jasno tummenupp

Upravil(a) Lúthien (22. 5. 2009 9:10)

Svět je jako zrcadlo: směj se na něj, bude se na tebe smát. Mrač se na něj, i on se na tebe zamračí. Herbert Samuels

http://www.tvorbaprodusi.estranky.cz/

http://lpmf.lilypie.com/q91Ap1.png

Není tady

#6 22. 5. 2009 9:24

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Lúthien napsal(a):

... ale jak odpustit tyranovi, který zavraždil tisíce lidí včetně mé rodiny?

V jednom dokumentu se dívá stará paní na fotku dozorce z Osvětimi a říká: "Je starý, nemocný, bezmocný, rodinu ani ztracená léta mi už nevrátí, tak co si na něm vezmu? Už mi ho neukazujte, nechci o něm slyšet, nechci si to připomínat, život jde dál ..."
To je asi tak maximum, k čemu lze v takovém případě dospět. Přestat se zabývat starými křivdami, přestat toužit po pomstě nebo se mstít ... a prostě žít dál. A jestli je to přímo odpuštění - jak se to vezme....

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#7 22. 5. 2009 9:30

Lúthien
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Tam, kde Vysočina začíná...
Web

Míša Kulička napsal(a):

Lúthien napsal(a):

... ale jak odpustit tyranovi, který zavraždil tisíce lidí včetně mé rodiny?

V jednom dokumentu se dívá stará paní na fotku dozorce z Osvětimi a říká: "Je starý, nemocný, bezmocný, rodinu ani ztracená léta mi už nevrátí, tak co si na něm vezmu? Už mi ho neukazujte, nechci o něm slyšet, nechci si to připomínat, život jde dál ..."
To je asi tak maximum, k čemu lze v takovém případě dospět. Přestat se zabývat starými křivdami, přestat toužit po pomstě nebo se mstít ... a prostě žít dál. A jestli je to přímo odpuštění - jak se to vezme....

S tím souhlasím stolt

Svět je jako zrcadlo: směj se na něj, bude se na tebe smát. Mrač se na něj, i on se na tebe zamračí. Herbert Samuels

http://www.tvorbaprodusi.estranky.cz/

http://lpmf.lilypie.com/q91Ap1.png

Není tady

#8 22. 5. 2009 9:59

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Turnov
Web

Co je spravedlnost? Kdo určuje to, co je spravedlivé a co nikoliv? My lidé?
Nedávno jsem četla zajímavé téma: "vše je tak, jak má být. Vše je spravedlivé. To jen my, lidé a naše ega vynášejí rozsudky a soudí. Ale ego není ten správný soudce. Vše je správné.

Konstance,
dělej jen to, co chceš. Dělej na co máš chuť. Nenuť se dělat něco jen proto, že je to správné. Prostě udělej to, co je pro tebe nejlepší a netrap se tím.
Pro příklad: vím, že je správné omezovat konzumaci tuků, cukrů, koření a masa. Říká mi to má nemoc, říká mi to mé tělo (po tučném a kořeněném jídle mi bývá špatně od žaludku). Ale já nejsem ochotná to změnit. Nedělám si výčitky svědomí, prostě přijmu fakt, že nejsem dokonalá, že to zatím nedokážu a ani nehodlám změnit. A říkám si, že třeba jednou v budoucnu k tomu "dozraju" smile .

Žiju svůj život naplno bez strachů.

Není tady

#9 22. 5. 2009 10:13

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

A jak odpustit lidem, kteří ti ublížili? Řeneš si, že ty sama jsi sobě ublížila. Ne oni. Ty sama jsi sundala svůj ochranný štít a nechala se "bodnout" smile . Nikdo ti nedokáže ublížit, pokud ty mu to nedovolíš. Pokud přijmeš fakt, že ten druhý člověk není bez chyby a řekl nebo udělal něco špatného ne schválně, bude ti o mnoho volněji. Navíc pokud ty sama cítíš, že na tom, co ti druhý řekl, je alespoň malinko pravdy a stydíš se za to nebo to popíráš, tak odkládáš svůj štít a necháváš se dobrovolně zranit. Ten člověk prostě jen vytáhne napovrch zranění, které jsi způsobila sama sobě, že jsi nějakou skutečnost, něco špatného v sobě nepřijala a děláš, že to neexistuje. Ty se cítíš špatně, že ho vidí, i když se ho snažíš skrýt.

Mě jednou hodně ublížila jedna babinetka. Byla jsem zoufalá z mimča a žádala o radu. Cítila jsem se špatně, co jsem Davídkovi musela udělat, abycho měli oba dva v noci klid. Někde v hloubi duše jsem sama sebe odsuzovala, že jsem proto špatná matka. A pak to ta babinetka na mě vytáhla a já se z toho zhroutila.
Kdybych tomu někde v hloubi duše nevěřila a dokázala prostě přijmout fakt, že jsem udělala chybu, ale proto to neznamená, že jsem špatná matka, nemohla by mi ta babinetka ublížit.
Rozumíš? (prdík teď vyžaduje mou pozornost, šptně se mi soustředí smile )

Není tady

#10 22. 5. 2009 14:49

poletucha
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

ahoj konstance.

Vaněk říká, že jsme tu jen kvůli jednomu důvodu a to je POCHOPENÍ dvou energií. Pozitivní a negativní.
Tím, že zažíváš co zažíváš ( a zažíváš, to co jsi si předem naplánovala zažít), získáváš prožitou zkušenost, docházíš k pochopení.
Ve chvíli, kdy máš strach, cítíš, hněv, nenávist.... produkuješ velké množství negativní energie, pokud to nedokážeš ovládnout, pravděpodobně vyvoláš další produkci negativní energie u jiného čl. a kolečko se roztočí.
...a ten, ten ten, kdo vypadne z kola ven, to je většinou ten kdo pochopil a vyšle zpět místo rány lásku, jediná ta je schopná přebít pocity nespravedlnosti a křivd.
a je to sakra těžké. nejsme tu od toho abychom byli dokonalý a stali se nudnými svatými přes noc. jsme tu od toho abychom krůček po krůčku postupovaly v prožívání, opravování se a postupném chápání, jak a co energie způsobuje.

Není tady

#11 22. 5. 2009 15:00

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

poletucha napsal(a):

ahoj konstance.

Vaněk říká, že jsme tu jen kvůli jednomu důvodu a to je POCHOPENÍ dvou energií. Pozitivní a negativní.
Tím, že zažíváš co zažíváš ( a zažíváš, to co jsi si předem naplánovala zažít), získáváš prožitou zkušenost, docházíš k pochopení.
Ve chvíli, kdy máš strach, cítíš, hněv, nenávist.... produkuješ velké množství negativní energie, pokud to nedokážeš ovládnout, pravděpodobně vyvoláš další produkci negativní energie u jiného čl. a kolečko se roztočí.
...a ten, ten ten, kdo vypadne z kola ven, to je většinou ten kdo pochopil a vyšle zpět místo rány lásku, jediná ta je schopná přebít pocity nespravedlnosti a křivd.
a je to sakra těžké. nejsme tu od toho abychom byli dokonalý a stali se nudnými svatými přes noc. jsme tu od toho abychom krůček po krůčku postupovaly v prožívání, opravování se a postupném chápání, jak a co energie způsobuje.

Pěkné smile

Není tady

#12 22. 5. 2009 16:06

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Já osobně bych se taky pozastavila nad tím, co je spravedlnost?! Kdo ji určuje?

Pokud vezmu "spravedlnost" do svých rukou, tak se utrápím.

Zjistila jsem, že láska a odpuštění je jediný způsob jak zvítězit.
Ze života - když se mi stala nějaká nespravedlnost (vnímáno subjektivně), tak jsem si všimla, že život toho člověka to "srovnal" sám. Mnohokrát jsem si toho všimla.

Jako Tulipánka - to tvoje ublízení bych si přeložila, že já jsem udělala chybu a že já jsem se svěřila špatnému člověku, který toho zneužil. Poučení pro příště. Dneska už bych neřekla, že on, ona, někdo mi ublížil.  jedině já sama sobě. jinak nikdo jiný nemůže.

A když vezmeš onu "spravedlnost" v souvislosti s reinkarnacemi, tak vlastně život je spravedlivě nespravedlivý..

A já jsem si z toho vzala to, že můžu být tedy klidná a že všechno se děje správně.

Není tady

#13 22. 5. 2009 16:17

taurus
♥♥♥♥♥♥-
Místo: cely svet

konstance napsal(a):

nedokazu a ani nijak zvlast nechci odpoustet lidem, kteri mi ublizili, rikam si ze kdo ublizil jednou ublizi i podruhe, je to jako kdyz clovek dostane facku a chce se po nem aby nastavil druhou tvar, asi jako jezis. to byl asi uzasny clovek, jenze ja prave bych dost nerada dopadla jako on (omlouvam se pritomnym krestanum) ale ja si ho fakt neberu za priklad. vubec si nemyslim ze by clovek mel trpet za hrichy nekoho druheho. mozna je to trochu zmatene co pisu ale treba to nekdo pochopi, ja se s tim nejak nedokazu vyrovnat.

V tomhle ti docela rozumím, ještě nedávno jsem to měla taky takhle dokud jsem nezjistila, že si tím působím šílenou bolest, jak psychickou tak fyzickou. Hodím jsem jeden konkrétní příklad, protože jinak to lépe vysvětlit neumím.
Měla jsem kdysi velmi dobrou kamarádku za mého pobytu v zahraničí. Ta holka mi doslova zachránila život, protože jsem tam byla sama jak kůl v plotě a ještě jsem mluvila dost blbě, takže izolace obrovská.
Spřátelily jsme se, strávily jsem spolu spousta času a myslím, že se celkem i dobře poznaly. Jenže pak mě ta holčina  podrazila. Nebudu to vyprávět celé, bylo by to na dlouho. Tenkrát jsem se pohybovala od pocitů lístosti, vzteku, nenávist až k tomu se jí normálně podle pomstít (a že jsem měla příležitost). Pak mi ale došlo, že takhle to přeci nejde, že si akorát ubližuju. Ona je někde (možná) v pohodě vychechtaná a já trpím jako pes. Problém byl v tom, že jsem nevěděla, co s tím. A jak záchrana z nebe se mi zdal sen, kde jsem si to s ní poněkud barbarsky big_smile pořešila. Když jsem se probudila, tak jsem věděla, že všechen ten můj vztek a nenávist je pryč, že je to dobrý, úleva obrovská. A tenkrát jsem taky pochopila, že chci, aby se odpouštění druhým a hlavně sobě stalo součástí mého života, jinak se nepohnu kupředu a budu ve spirále sebelítosti a nenávisti.
Navíc teď už vím, že já jsem v tom podrazu (nebo domnělé křivdě, nespravedlnosti,je jedno, jak to nazýváš) taky sehrála svojí roli, že to nebylo jenom o ní.

I was still free: free to hate the men who were torturing me, or to forgive them. It doesn´t sound like much. I know. But in the flinch and bite of the chain, when it´s all you´ve got, that freedom is a universe of possibility.

Není tady

#14 22. 5. 2009 20:09

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Jen tak k zamyšlení v souvislosti s tímto i tématem o otevřeném srdci smile

Jak namáhavé je to, být zlým.    Bertold Brecht
Není větší síly než láska. Překoná nenávist jako světlo tmu.    Martin Luther King
Jestliže někoho nenávidíme, pak nenávidíme v jeho obraze něco, co sedí v nás samých. Co sami nemáme, to nás nerozčiluje.    Hermann Hesse
Láska se nikdy nevydá. Čím více ji dáváš, tím více ti zůstává.    Antoine de Saint-Exupéry
Kdo myslí na pomstu, nechává své vlastní rány otevřené.    Francis Bacon
Tím, že nějakou osobu nenávidíme nebo se nad nějakou věcí zlobíme, vznikne silná citová vazba, pouto, které je silnější než ocel.    Katherine Ponder
Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je pro oči neviditelné.    Antoine de Saint-Exupéry

Mimochodem - s tématem pomáhají bachovky, konkretně:
   15. Cesmína ostrolistá - Holly - Ilex aquifolium
   Láska a důvěra.
Květová esence podporuje:
   Lásku k bližním; schopnost milovat; důvěru, že život dává všem stejnou šanci; porozumění pro druhé; lepší vztahy se sourozenci; náklonnost, soudržnost; přátelství; harmonii; dobrotu srdce; soucit; společenské vztahy.
Naučíte se:
   Konstruktivně se přít; dělit se s ostatními; láskyplnému chování; reagovat méně urážlivě; otevřít své srdce; být vnímavější k potřebám druhých; uvolnit se.
Užívá se při:
   Žárlivosti; závisti; zlosti; vztahovačnosti; pocitech nenávisti; lakotě; rivalitě; vzteku; zatrpklosti; agresivitě; odporu; destruktivnímu chování; zatvrzelosti; negativních pocitech; zklamání láskou; zášti; sobectví; hněvu; násilnictví; hádavosti; škodolibosti; pohrdavosti; nedůvěřivosti; pocitu, že mě nikdo nemá rád; pocitu, že druhým je naddržováno.

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#15 22. 5. 2009 20:49

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

konstance napsal(a):

... napadaji me taky klasicky krestanske myslenky, laska a odpusteni, ale je mi z nich spis na zvraceni. nedokazu a ani nijak zvlast nechci odpoustet lidem, kteri mi ublizili, rikam si ze kdo ublizil jednou ublizi i podruhe, je to jako kdyz clovek dostane facku a chce se po nem aby nastavil druhou tvar, asi jako jezis. to byl asi uzasny clovek, jenze ja prave bych dost nerada dopadla jako on (omlouvam se pritomnym krestanum) ale ja si ho fakt neberu za priklad. vubec si nemyslim ze by clovek mel trpet za hrichy nekoho druheho. mozna je to trochu zmatene co pisu ale treba to nekdo pochopi, ja se s tim nejak nedokazu vyrovnat.

Konstance,
z lásky a odpuštění ti je na zvracení? Nerozumím. Máš se ráda ty sama?
Máš nějakou představu co by se stalo, kdybys odpustila lidem, kteří ti ublížili?
A jak podle tebe dopadl Ježíš? Nejsem křesťan a že bych byla v minulym životě Ježíš, o tom taky pochybuju. Takže jak dopadl?
Ty trpíš za hříchy někoho jiného?
S čím se nedokážeš vyrovnat?

smile

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#16 22. 5. 2009 20:53

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Vanda napsal(a):

Když ti někdo křivdí a ubližuje, věř tomu, že se mu to někde vrátí, jen ty o tom nemusíš ani vědět.

A co kdyby si člověk nenechal ubližovat? Šlo by to takhle? smile

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#17 22. 5. 2009 20:59

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Jedank skrze to stanovení hranic, jak říká Vanda, druhak přes to, že si uvědomíš, k čemu to bylo, to co tě ranilo: kam tě to posunulo, k čemu tě to přimělo? Dobrý je, zkusit si v duchu představit všechny možný varianty, který z toho stavu plynou a to včetně té nejukrutnější pomsty lol Když se ti poté trošku uleví, je to dobrá cesta; jestli ale tě to bude poňoukat a budeš mít chuť mstít se víc a víc, je to špatně a dala bych se hodně rychle jinudy smile

Já to cítím tak, že když se člověk dostane ke své podstatě (sám k sobě), která je bez jakýchkoliv nánosů, které vznikají na základě potřeb okolí, tak ty hranice sami vyplynou, ukážou se. Protože jsou tvojí součástí. Hranice jsou přeci mantinely mezi stavem je /není mi to příjemné. smile

Není tady

#18 22. 5. 2009 21:07

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Lúthien napsal(a):

Myslím, že spravedlnost je právě ta rovnováha. A ta už se postará o to, aby každý dostal to, co si zaslouží. Každá zdánlivá křivda, nespravedlnost nám něco zrcadlí. Něco jsme zkrátka nezvládli nebo nepochopili a nepříjemné věci nás mají nakopnout. Když to máme zvládnuté, můžeme se "nespravedlnosti" bránit a nepřipustit si ji k tělu, právě proto, že už se nás netýká, nemá nám co říct tongue Ale mstít se, nebo dělat někomu nepříjemnosti je nesmysl a sladkou odměnu za to taky nedostaneme va
Úplné odpuštění všem a všemu už je podle mě záležitost opravdových borců. Kamarádce, která mi přebrala chlapa, se podle mě ještě odpustit dá, ale jak odpustit tyranovi, který zavraždil tisíce lidí včetně mé rodiny? - to je jen příklad kapitulation

Tak a teď se do mě pusťte, třeba si udělám v dalších věcech jasno tummenupp

Zoufalý čin vyjde jen ze zoufalého člověka. Kdo z vás nebyl nikdy zoufalý? Já byla tisíckrát zoufalá. V těch chvílích byl mým věrným společníkem strach. Proto dokážu odpustit. Cokoliv. Není to čisté vědomí, které jedná zoufale. Je to strachem omámená bytost, které chybí něco moc důležitýho. Láska.
Tak to vidím já. smile

Není tady

#19 22. 5. 2009 22:38

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

mariposa napsal(a):

Já to cítím tak, že když se člověk dostane ke své podstatě (sám k sobě), která je bez jakýchkoliv nánosů, které vznikají na základě potřeb okolí, tak ty hranice sami vyplynou, ukážou se. Protože jsou tvojí součástí. Hranice jsou přeci mantinely mezi stavem je /není mi to příjemné. smile

Tos řekla hezky smile Ale myslím, že můžou působit - a většinou tak fungujou - taky opačně: člověk, stanovuje si své hranice mezi tím, co je/není pro něj příjemné, pomalu se čistí od svých nánosů smile a spěje sám k sobě. ujasňuje si sám sebe.

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#20 22. 5. 2009 22:42

majkafa
Host

HRANICE  JSOU  MANTINELY  MEZI  STAVEM  JE/NENÍ  MI  TO  PŘÍJEMNÉ

Nádherné. Pravdivé.

#21 22. 5. 2009 23:12

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Tos řekla hezky smile Ale myslím, že můžou působit - a většinou tak fungujou - taky opačně: člověk, stanovuje si své hranice mezi tím, co je/není pro něj příjemné, pomalu se čistí od svých nánosů smile a spěje sám k sobě. ujasňuje si sám sebe.

Souhlasím. Záleží na druhu cesty jakou člověk jde smile

Není tady

#22 23. 5. 2009 8:54

Vanda
Host

mariposa napsal(a):

Vanda napsal(a):

Když ti někdo křivdí a ubližuje, věř tomu, že se mu to někde vrátí, jen ty o tom nemusíš ani vědět.

A co kdyby si člověk nenechal ubližovat? Šlo by to takhle? smile

Jistě. smile To je právě o těch hranicích. (Ale taky třeba o domněnkách, sebeúctě, vnitřní vyrovnanosti a podobně)

Upravil(a) Vanda (23. 5. 2009 8:54)

#23 23. 5. 2009 10:39

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Web

Je to prostě děsně složité a zároveň jednoduché lol . Jako když se učíš lyžovat. A až se to naučíš, tak to bude táááák jednoduché dumbom

Není tady

#24 23. 5. 2009 12:53

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Tuli, pussa lol

Není tady

#25 28. 5. 2009 0:42

konstance
♥♥♥♥♥--

mate vsichni pravdu. napada me jedine predstava te babicky z osvetimi, ktera uz "to ma za sebou a nechce o tom slyset". od zacatku vim ze jednou - nejspis - dojdu k podobnemu nazoru, ale nez a jestli vubec k tomu dozraju tak uplyne dlouha doba, a prave ta DOBA me strasne s.e.r.e protoze bych chtela spravedlnost hned ted dumbom abych se mohla venovat necemu jinemu, a misto toho spotrebovavam bezucelne energii negativnima pocitama, kterym se snazim vyhnout ale nejde to.
mozna ze existujou bozi mlyny, ale nez uplyne ten cas, tak budu trpet, a vim to predem a ten cas mi nikdo nevrati. a s tim se prave nedokazu vyrovnat, ze ztracim cas trapenim se kvuli necemu co nemuzu nebo nedokazu zmenit ani popohnat, proste musim jenom cekat az to prejde, a pripada mi ze ziju ve vakuu, a misto toho bych mohla delat spoustu jinych veci. je to pakarna usch albert

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí