|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Zkus někdy dělat zálivku podobnou té na rajčatový salát a přidej do ní plnotučnou hořtici.
To je dobrý hlavně u nevýrazné zeleniny. Je taky dobré, hlavně teď v zimě, pokud do zálivky přidáváš sušené bylinky, zálivku ohřát. Stačí do 40ti stupňů, bylinky se víc rozvoní a ještě vlahá zálivka se do zeleniny víc vsákne.
Experimentuj, experimentuj, nic jiné ti v podstatě nezbývá, receptů na zálivky je spousta ale nikdy nebudeš mít všechny ingredience pohromadě.
Když není chuť na "vodu", dělám z jogurtu - smetany- majonézy (podle toho co doma je) něco jako dresing: dám do mixéru jednou česnek, jindy cibuli, někdy kopr, prostě co najdu, rozmixuju a doplním jogurtem nebo tím co mám, osolit a opepřit. To dělám hlavně když zeleninu doplním vejci. pokud je tabasco, tak dochutím i tím, prostě si s chutí hraj, zelenina snese hodně.
Není tady
ŽAMPIONOVÝ SALÁT
Asi 250g rýže uvaříme obvyklým způsobem, necháme vychladnout a smícháme s jedním oloupaným nastrouhaným jablkem a oloupanou a nakrájenopu mandarinkou.
1 cibuli jemně nakrájíme a osmahneme na 2 lžících olivového oleje. Potom přidáme na plátky nakrájené žampiony (100g) a zvolna podusíme. Po vychladnutí vmícháme do rýže s jablkem. Směs dochutíme: kari , sůl, pepř. Nakonec vmícháme ušlehanou smetanu (asi 1 dl) a necháme vychladnout. Podáváme na listu čínského zelí a posypané nadrobno čínským zelím.
Není tady
ZALIVKA NA SALAT:citron,olivovy olej,do toho drobne nakrajenou cibuli,strouzek cesneko,pepr,sul a cerstve bylinky
ZELNÝ SALÁT
300g kysaného zelí, 100g šunky, 1 jablko, 1 pomeranč, 150g hroznového vína,1 lžíce oloupaných slunečnicových semínek, 1/2 dl červeného vína, 2 dl kysané smetany, krupicový cukr podle chuti, sůl, mletý pepř.
Zelí a šunku nakrájíme na tenké nudličky. Hroznové víno rozkrájíme na poloviny. Jablko a pomeranč oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Všechno smícháme a přidáme slunečnicová semínka a červené víno. V zakysané smetaně rozmícháme sůl, pepř a cukr podle chuti. Tímto dresinkem zalijeme zeleninu, zlehka promícháme. Po vychlazení podáváme .
Není tady
Zálivka na hlávkový (rajčatový, ...) salát:
- hrnek studené vody
- 2 lžíce octa
- 3 lžíce cukru
- půl lžičky oleje
- špetka soli
Je to ta obyčejná, ale chuť je vyvážená, vždy stejná. Než jsem to někde vyčetla, tak bývaly moje saláty různé - někdy kyselé, někdy plané, brr.
Teď to už takhle dělají všichni mí známí.

Není tady
Pikantní salát s křenem
400g oloupaných jablek zbavených jadřinců, 80g křenu, 4 dl sladké smetany, 1 lžíce skořicového cukru, 1 lžíce pískového cukru, 1 lžíce citronové šťávy a špetka soli.
Oloupaná jablka nastrouháme na tenké plátky nebo nudličky a promícháme ihned s citronovou šťávou. Jemně nastrouhaný křen přidáme k jablkům. Vmícháme smetanu, skořicový a pískový cukr, špetku soli a necháme v lednici uležet v uzavřené nádobě.
Upravil(a) Verča (11. 2. 2006 20:01)
Není tady
Stelička napsal(a):
Zálivka na hlávkový (rajčatový, ...) salát:
- hrnek studené vody
- 2 lžíce octa
- 3 lžíce cukru
- půl lžičky oleje
- špetka soli
Je to ta obyčejná, ale chuť je vyvážená, vždy stejná. Než jsem to někde vyčetla, tak bývaly moje saláty různé - někdy kyselé, někdy plané, brr.
Teď to už takhle dělají všichni mí známí.
anebo všechny tyhle přísady kromě oleje rozmíchat, opražit trošku nakrájené anglické nebo špeku, vlít do toho tu směs a nechat mírně vychladnout...ach můj cholesterol....
Není tady
Tak mě učila maminka : Když děláš zelný salát musíš věděd,že zelí potřebuje sůl,aby pustilo štávu,olej,aby nekřupalo mezi zuby a citronovou štávu pro chut a to je vše a žádnou zálivku.zelí na robotě na nudličky promnout se solí,cit.štávou a olejem a salát je hotov.můžeme přidat strouhanou mrkev a je zelný s mrkví, přidámeli kren tak je křenoý,kopr,koprovy atd.
Není tady
rajčata,okurky-salátové i kyselé, paprika, šunka, tvrdý sýr,vařené vejce.
Zálivka: 2 lžíce octa, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce worchesteru,2 lžíce kečupu, 1 lžička octa,2 lžičky cukru. Vše svaříme dohromady. vychlazené smícháme(množství podle chuti) se zeleninou a přidáme majonézu. Dá se udělat i s těstovinami, třeba jako večeře. Je to moc dobré.
Zelný salát - nakrouháme zelí na tenké nudličky, přidáme podravku, majonézu, dochutíme octem a cukrem. Hotovo, dělám to třeba ke grilovanému masu.
E.
Mám dobrý dresing, který nám všem fakt chutná.
Lžíci Dijon hořčice Hellmanns, přidat trochu olivového oleje, cukr, sůl, pepř rozmíchat pořádně a naposledy ocet podle chuti. Důležité je pořadí, jinak se hořčice srazí. Zamíchám do nakrájené zeleniny a je to mňam.
Není tady