Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#1 16. 5. 2009 15:58

mary.one
♥♥-----

Mám se poprvé vidět s celou přítelovou rodinou

Dnes jsem se dozvěděla, že se vbrzku mám poprvé vidět s celou přítelovou rodinou. Mám z toho docela strach. Chodíme spolu dva roky, ale já jsem se ještě pořádně s nikým z jeho rodiny nesetkala a zítra mám jít s ním k jeho bratrovi na oslavu bratrových narozenin. Bude tam taky druhý bratr, oba s manželkami a dětmi, plus přítelovi rodiče. Protože mě neznají, asi budu nechtěným středem pozornosti a hlavně jejich dotazů... takové přesilovky se docela bojím, jestli to nebude třeba několikahodinovej křížovej výslech a tak. Plus se bojím, že mi budou na klín posazovat děti (ke všemu jsem o jedné z švagrových slyšela, že má zvyk jakmile se s někým jenom trošinku seznámí, okamžitě mu vozit svoje děti na celý odpoledne na hlídání a sama si vyrážet na rozmanité akce a kroužky a posedět na kávičku s kamarádkami... a já se cizích dětí děsím a nemám k nim vztah) a dotazovat se nás, kdy bude svatba, jestli už nechceme dítě atd., ale o tom jsme my s přítelem ani pořádně nemluvili, spíš jenom tak teoretizujem a oklikou naťukáváme (teda spíš já, já bych pro to i byla, on ale má prostě na všechno času dost...). Bojím se, že to bude vysedávání na několik hodin (a já třeba budu už chtít domů, ale nebudu vědět, jak se slušně vykroutit), a já na různý oslavy, zejména rodinný, hodně nejsem... my doma nic moc neslavíme, jsme jenom maličká rodina, hromadný akce jsou pro mě dost nezvyk. Jak se na to mám duševně připravit? Taky uvažuju o tom, že se tomu prostě vyhnu, ale asi je to blbost, dřív nebo pozdějc mě účast na nějaké takové rodinné akci stejně čeká... Co byste mi radili? Jak se chovat, co očekávat?

Není tady

#2 16. 5. 2009 16:26

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Mám se poprvé vidět s celou přítelovou rodinou

mary.one napsal(a):

a dotazovat se nás, kdy bude svatba, jestli už nechceme dítě atd.,

na tohle odpověz "to záleží na Příteli" nebo "to se budete muset zeptat Přítele" případně "dítě porodím až mému manželovi" nebo "až mě Přítel požádá o ruku" apod. Ohledně strkání dětí - zkus si sednout tak, aby mezi vámi byla nějaká překážka, pak je to dost blbé cpát někomu na klín dítě, ale většinou jsem se nesetkala s tím, že někdo cpe dítě na klín. Nějakým otázkám se určitě nevyhneš, to musíš překousnout, zase lepší když se zeptají na rovinu než aby sháněli informace typu "jedna paní povídala". Švagrové, kdyby něco o hlídání dětí naznačovala, řekni rovnou že to dělat nebudeš, možná se bude xichtit ale zato si v budoucnosti nebude tak troufat a budeš mít pokoj. A když budeš chtít jít domů? Tak to dobře znám, ať jsem kdekoliv, u určitém okamžiku cítím nepřekonatelnou potřebu jít domů a vyřešila jsem to tak, že to řeknu tak jak to je - nezlobte se, jsem už unavená, já moc dlouho nevydržím a musím už jít domů, mějte se hezky a ahojte.

Strach je malá smrt...

Není tady

#3 16. 5. 2009 16:48

mary.one
♥♥-----

Bety napsal(a):

mary.one napsal(a):

a dotazovat se nás, kdy bude svatba, jestli už nechceme dítě atd.,

na tohle odpověz "to záleží na Příteli" nebo "to se budete muset zeptat Přítele" případně "dítě porodím až mému manželovi" nebo "až mě Přítel požádá o ruku" apod. Ohledně strkání dětí - zkus si sednout tak, aby mezi vámi byla nějaká překážka, pak je to dost blbé cpát někomu na klín dítě, ale většinou jsem se nesetkala s tím, že někdo cpe dítě na klín. Nějakým otázkám se určitě nevyhneš, to musíš překousnout, zase lepší když se zeptají na rovinu než aby sháněli informace typu "jedna paní povídala". Švagrové, kdyby něco o hlídání dětí naznačovala, řekni rovnou že to dělat nebudeš, možná se bude xichtit ale zato si v budoucnosti nebude tak troufat a budeš mít pokoj. A když budeš chtít jít domů? Tak to dobře znám, ať jsem kdekoliv, u určitém okamžiku cítím nepřekonatelnou potřebu jít domů a vyřešila jsem to tak, že to řeknu tak jak to je - nezlobte se, jsem už unavená, já moc dlouho nevydržím a musím už jít domů, mějte se hezky a ahojte.

Bety, ty jsi zlatá! tummenupp takovýhle konkrétní tipy jsem přesně potřebovala slyšet smile Díky moc, určitě využiju, ta překážka mezi švagrovou a mnou, to by mě nenapadlo,a le mohlo by to zafungovat, plus ta věta na ukončení mé účasti - jednoduchá, slušná, účinná. Ještě jednou moc děkuju smile Já tam snad i fakt půjdu, už se bojím o trochu míň wink

Upravil(a) mary.one (16. 5. 2009 16:49)

Není tady

#4 16. 5. 2009 16:54

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

tummenupp však aspoň se tam taky dozvíš kdo je odkud a co kdo dělá a podobně, ono se to potom někdy i hodí když člověk něco shání a podobně

Strach je malá smrt...

Není tady

#5 16. 5. 2009 17:24

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

mary.one: "... takové přesilovky se docela bojím, jestli to nebude třeba několikahodinovej křížovej výslech a tak."

Mary, aspoň budeš vědět, do jaké rodiny se nemáš vdávat wink smile

Mary.one: "(a já třeba budu už chtít domů, ale nebudu vědět, jak se slušně vykroutit)"

Tak na tohle Ti ze svých zkušeností řeknu jen tohle, vlastně podobně jako Bety: žádný vykrucování; vstaneš s poděkováním za pozvání a s omluvou, že už prostě JEDEŠ. Nejsi povinna vysvětlovat, proč už chceš odjet.
Jestliže si od začátku známosti s nimi "prosadíš", že co chceš, taky i uděláš, budou Tě tak brát. Když Tě z nějakých důvodů rádi mít nebudou, stejně Ti žádné vykrucování a přizpůsobování se nepomůže.
Drž se.

Upravil(a) Tercila (16. 5. 2009 17:25)

Není tady

#6 16. 5. 2009 17:36

Heluška
♥♥♥♥♥♥-

Považuji se za slušnou trémistku, ale tomuhle  jsem nechávala volný průběh, navíc malé děti jsem vždycky mohla a neměla jsem nikdy problém se o ně na chvíli postarat, takže tohle nevím, co poradit.

Moje dcera, která děti nemusí, se do toho nenutí, neroztahuje nuceně ústa do úsměvu na každé dítě, když to tak necítí. Buď sama sebou. Máš právo mít svůj názor i když se jim nebude líbit.

Na jedné z prvních návštěv v rodině BM jsem byla jednou zvědavou a falešnou tetičkou dotázána, kde budeme bydlet. Velmi rozverně jsem řekla, že nevím že asi v Darkově pod mostem.
Bylo mi úplně fuk, jak to ostatní a ona vezmou.  Ta neupřimnost byla natolik zjevná, že jsem to musela říct.

Není tady

#7 17. 5. 2009 16:20

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

Prvni setkani s BM matkou bylo to,ze jsme spolecne s ni jeli na pout Domazlic.Jeho matka prvni co bylo chtela po me pujcit 50 kcs ,ze pry mel ject i jeji pritel a ona nema sebou zadne penize.Za tech 50 kcs se tam opila a celou cestu si zpivala lide se po nas otaceli.Ta zenska se me zprotivila hned prvni den.
Ted mam pritele prvni setkani s nimi bylo prijemne,byli to prijemny lide hned od pocatku.Nebylo ani zadne vyslychani.Kdyz byl pritel pronesl vetu v nasim rozhovoru "to nebudu resit" prvni co bylo jeho otec hned na me proc si to od nej necham libit takove chovani.Myslim,ze hodne stoji pri me a jemu porad rikaji,ze by se ani nedivili,kdybych se na pritele vykaslala pro jeho chovani.

Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

#8 17. 5. 2009 18:03

lucrezia
♥♥-----
Místo: Kanada

Mary, bud sama sebou ale hlavne bud asertivna a nenechaj si "srat na hlavu". Ak sa nechas vyuzivat, tak ta bude rodina vyuzivat vzdycky. Ak by svagrina mala zaujem ti nechat dieta na varovanie, povedz jej jednoducho, ze nemas cas. Ak sa ta opyta zase povedz jej to znovu. Keby ti dali decko do ruk na navsteve, tak ho chvilu maj ale im ho rychlo vrat alebo ho daj svojmu priatelovi do ruk. Ak by mali nejake blbe otazky na ktore nechces odpovedat, opytaj sa ich preco to chcu vediet. Ak sa budu pytat, kedy sa budes vydavat alebo mat deti, povedz pravdu, ze nevies este kedy, ze ste nad tym moc neuvazovali. A ked uplynu 2 hodiny navstevy, tak vstan, oznam, ze ides, dakujes za navstevu. Ked ti budu hovorit ostan, povedz, ze uz musis a basta.

Není tady

#9 17. 5. 2009 18:22

Kotěvbotě
♥♥♥♥♥--

Já se bojím setkání s manželovou rodinou ještě teď, po několika letech. Pokaždé, když tam mám jet mám žaludeční potíže sad

Není tady

#10 17. 5. 2009 20:30

kalupinka
♥♥♥♥♥♥-

Nedělej si z toho těžkou hlavu, s nadhledem si pomysli, že nezáleží až tak na tom, co si o Tobě budou myslet, ale spíš to vezmi jako samostudijní náhled na situaci v jejich rodině, který by Ti mohl být v budoucnu užitečný. Jsou-li soudní, nechají Tě vydýchat a nebudou Tě podrobovat křížovým výslechům. A pakliže ano, aspoň budeš vědět, že máš příští oslavu taktně odmítnout třeba slovy...promiňte, zrovna mám cosi naléhavého, mám pozvání na raut k šéfce u příležitosti mého povýšení....Skutečně nemáš důvod vídat se s lidmi, kteří Ti sympatičtí nebudou, byť by to byli rodiče tvého budoucího muže. Jenom spolu chodíte - nemáš nijakou povinnost tam chodit...

Není tady

#11 18. 5. 2009 9:36

Daniela S.
♥♥♥♥♥--

Ja taky rodinna setkani odkladam, jak jen to jde... a zda se mi, ze nejlepsi prvni setkani byvaji s nejakym ucelem, casove omezena - napr. odvoz odnekud nekam, navsteva nejake kulturni akce, ne nekonecne vysedavani na navsteve. Neprotahne se to tak na dlouho a vsichni zucastneni si pak pekne v klidu setkani stravi.
Ale ty uz mas navstevu naplanovanou... a co treba mit v zaloze nejakou neodkladnou zalezitost, na kterou je nutne odejit tak hodinu po zacatku navstevy? Teda, nebylo by slusne prchnout, pokud by se zrovna zacal podavat obed, ze.
Na druhou stranu, nebude to jen ty proti rodicum, aby na tebe civeli pres konferencni stolek, bude tam zivo, deti, tak uplne stredem pozornosti nebudes, neboj. Dobry dojem dela - a krom toho ti pomuze vyvlict se z otazek a nucene konverzace! - zvednout se a jit pomoct hostitelce, pak se na nejakou chvili omezi rec na "ale prosim vas, to nic neni", "vemte si jeste chlebicek, pane Josefe", "muzu ten salek odnest?", proste neutralni temata, a z tech se pak tezko rychle vraci k rejpani do soukromi.

Není tady

#12 18. 5. 2009 9:47

Blossom
Host

Docela mě překvapuje toto téma i reakce. Nerozumím tomu, proč rodina přítele by měla automaticky znamenat nějaké skryté nepřátele, lidi, co tě budou vyslýchat, co tě budou chtít zneužít okamžitě na hlídání dětí....
Je zvláštní, že po 2 letech vztahu tu přítelovu rodinu ještě vůbec neznáš...

Je fakt, že v podobných situacích jsem taky cítívala lehkou trému, ale v podstatě jsem se hlavně těšila, až poznám nejbližší lidi toho, koho mám ráda.... A s vysloveně nepříjemnými otázkami, ani lidmi, jsem se nikdy nesetkala, vždy to bylo OK.

Upravil(a) Blossom (18. 5. 2009 9:49)

#13 18. 5. 2009 10:04

Nedoma
♥♥♥♥♥--
Místo: Brno

Mno já teda nevím, ale taky se dá napřed potkat s rodiči, pak se sourozenci a nakonec s celou širokou rodinou, když je teda člověk trémista...

Mě teda tahaj ženský do rodiny maximálně po dvou měsících, v extrému po týdnu big_smile

Není tady

#14 18. 5. 2009 10:15

venuše
♥♥♥♥♥♥-

To je docela divny, chodit s nekym dva roky a neznat nikoho z jeho rodiny, ne?
Nebo bydlite od sebe tak daleko?

Není tady

#15 18. 5. 2009 11:09

Daniela S.
♥♥♥♥♥--

Venuse, ja taky pres dva roky osobne jeho rodice nepoznala. Psali jsme si a nekdy telefonovali, ale osobne ne. Bydleli jsme od sebe daleko a vidali se tak malo, ze kdyz jsem nahodou byla "u nej", asi tak 10 dnu v roce, meli jsme jiny program nez rodinne dychanky, a rodice to neudivovalo.
Na druhou stranu moje rodina naprosto nevyzaduje, abych jim vodila svoje partnery, ktere vlastne, pokud vztah netrva aspon rok, povazuje za nahodne milence, nehodne jejich pozornosti.

Není tady

#16 18. 5. 2009 12:10

Blossom
Host

Za mých "mladých let"  big_smile to bývalo tak, že když někdo s někým chodil, tak víceméně skoro tajně, a domů se taková známost vodila, až když už to bylo tzv.vážné.
O to víc mě zaskočil trend v generaci mých dětí (19 a 21 let) - chodí s někým pár týdnů,a úplně samozřejmě ten dotyčný/á/  začne chodit i k nám domů, bez nějakých oficialit. Trochu jsem z toho bývala zpočátku zaskočená, ale pak jsem zjistila, že takto to je to v této generaci běžné, je to taková celkově otevřenější generace.
Má to své  výhody - hned vidíte, s kým vaše dítě chodí, s kým tráví čas. Ale i nevýhody. V našem případě byli mí ex-zeťáci a jedna ex-snacha (takto známosti mých dětí  s nadsázkou pro sebe nazývám smile , moc fajn lidi, měla jsem je a mám ráda, takže už se mi stalo, že jsem pak jejich rozchod s mými dětmi obrečela. Ale zas naopak - kdykoli někoho z nich potkám, mile mě překvapuje, jak se ke mě oni sami hlásí, a jak si nimi vždycky příjemně popovídám. Asi je budu vnímat napořád už trochu jako milé členy naší rodiny. stolt

Upravil(a) Blossom (18. 5. 2009 12:11)

#17 18. 5. 2009 12:11

venuše
♥♥♥♥♥♥-

Ja se take nikdy s rodinou mych pritelicku nejak planovane nestykala. Prislo to vetsinou nejak samo - spontanne.
Pokud bydli rodina daleko, je to pochopitelne, ale i tak se mi zda dva roky dost dlouha doba....

Není tady

#18 18. 5. 2009 13:25

Tiina
♥♥♥♥♥♥-
Web

Neděs se, třeba to bude v pohodě. Taky bych nebyla úplně v pohodě z představy, že tam bude x cizích lidí a všichni se o mě budou chtít něco dozvědět, ale to se dá přežít.

Jinak co se hlídání švagrové dětí - pokud hlídat nechceš, řekni, že nemáš čas, pokud nebudeš chtít na něco odpovídat, neodpovídej.

Není tady

#19 18. 5. 2009 13:27

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

Vzpomínám si na některé mé návštěvy u rodiny přítelkyň.
Pak jsem tam chodil vlastně za zábavou. Dělal jsem si legraci. A jelikož mám rád černý humor a jsem trochu sociální pako, tak jsem občas lidi i urazil.
Jsem taky z velmi malé rodiny a tak jsem trénoval velké rodiny nejdříve u kamarádů a kamarádek.

Oblíbené otázky:
1. Kdy se vezmete?
Až budeme oba chtít.
A vy nechcete?
Mně se zatím nechce, ale v budoucnu o tom uvažuji.
Kdy v budoucnu?
Některé pondělí po neděli.

2. Kdy budete mít děti?
Až dá pánbůh. Zatím máme čas.

3. Chce se ti domů
- viz. Bety
Nebo, bylo to u vás báječné. Ale už musím jet domů. Mám nějakou neodkladnou práci, kterou musím stihnout.
Pokud člověk je závislý na příteli a jeho autu nebo na vlakovém spoji, tak je dobré se na chvilku vyvětrat, že potřebuješ na vzduch se projít.

4. Nenapadá tě nic do diskuse a někdo se zeptá, proč mlčíš.
- Dříve jsem plácala, co mi na jazyk přišlo, někdy samé blbosti. Teď se učím spíše naslouchat.
Nejlepší je záměrně mlčet a když tě to fakt nebaví, tak nechat vydusit ostatní tím, že se do hovoru nezapojuješ. Když tam bude více lidí než 3, tak oni si vystačí sami.

5. Už opravdu musíte jet?
- Ano musíme (úsměv), miláčku, zvedáme se a jedeme.

6. Přichystali jsme vám vajíčka, husu, krůtu a půl prasete
- jste moc laskaví, ale opravdu si to nevezmeme.
Ale my už to máme nachystané.
- je mi to opravdu moc líto, ale to byla oznamovací věta, že si nic nevezmeme. Nicméně opakuji, že si toho opravdu vážím.
Ale tím nás urazíte, když si to od nás nevezmete!
- tak to mi je moc líto. Nicméně je to od vás velmi laskavé, že nám něco chcete dát. Jestli to ovšem ještě jednou zopakujete, tak urazíte svým neustálým nátlakem mě.

Není tady

#20 18. 5. 2009 14:02

Blossom
Host

Nevím, jestli jsem taková výjimka, ale podobné otázky (viz Nicolas) jsem nikdy od příbuzných mých partnerů neslyšela.  A jako "skorotchýně" jsem je ani partnerům svých dětí nikdy nekladla.

#21 18. 5. 2009 14:15

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

PS: tohle jsou příklady z Moravy, převážně vesnické katolické rodiny.
Ono to vlastně bude (a asi nutně musí být) jinak v každé rodině. I když jistě existuje sada standardních "nepříjemných" otázek.

Nicméně je jasné, že je nutné si zjednat přiměřený respekt a úctu a zároveň přiměřený respekt a úctu věnovat i rodičům a rodině svého partnera.

Není tady

#22 18. 5. 2009 14:24

Ivana*M
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Web

venuše napsal(a):

To je docela divny, chodit s nekym dva roky a neznat nikoho z jeho rodiny, ne?
Nebo bydlite od sebe tak daleko?

Ja jsem nemela potrebu se setkat se synovou pritelkyni. /Chodi spolu 10.m/Udelala jsem to jen kvuli nemu , protoze o to zjevne stal , ale mozna spis potreboval , aby u nas mohli obcas prespat smile
Taky ta rada , aby sla pomoc hostitelce , to je fakt nekomu prijemny , aby mu sel clovek ktereho vidi poprve pomahat?

Není tady

#23 18. 5. 2009 14:52

Daniela S.
♥♥♥♥♥--

Tak ja netvrdim jit ke skopku myt pekace nebo sypat slepicim. Ale sebrat treba na stole nadobi a nachystat ho na kraj stolu, kdyby melo byt nevhodne se hrnout do kuchyne, nebo se chopit dopraveneho podnosu a obejit strejcky... takova zastupna cinnost. A ty deti taky muzou poslouzit, jestli se s nimi uz "da mluvit", sednes si s nima a budes neco placat, nechas si ukazat hracky, z toho te snad nebudou vytrhovat dotazy na planovane rodicovstvi. Ja proste nez sedet a potit se, radeji neco delam.

Ad Nicolasovy vesnicke otazky:
Prateticka pres 2 kolena: "A kdy se vezmete?"
Daniela: "Ale my vam, teticko, ani nevime, nam se libi konkubinat."

Je fakt, ze v doslechu nebyli dalsi pribuzni a mela jsem pocit, ze mi to projde. roll

Není tady

#24 18. 5. 2009 15:13

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Já jsem docela překvapená doatzem....va
Když jsem jela k přítelovým rodičům, tak jsem se těšila.Chtěla jsem je poznat.

Pokud by ke mně nebyli vlídní, chovala bych se zdvořile, ale manipulovat bych sebou nenechala. Ale to by mě ani nenapadlo, proč by měli být nevlídní?

Vždyť radit předem věty coby odpovědi je holý nesmysl. Záleží vždy na situaci atd.  Vždyť můžeš odpovídat jednoduše po pravdě.. Co nebudeš chtít ventilovat, nebudeš..
Dopředu si vytváříš  modelové situace jejich negat.přístupu...Proč?
Buď sama sebou, přirozená. Nemusíš rozbalit svůj šarm naplno, ale tak nějak normálně..ne?

Není tady

#25 18. 5. 2009 15:27

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

Já jsem zažil minimálně 3 rodiny, kde by slabší povahy opravdu měly nahnáno a kde by to nemuselo být vůbec příjemné.
A jednou mi vyprávěla přítelkyně, jak její hrubiánský otec rozbrečel momentálního přítele.

Obávám se, že rozbalit šarm naplno jde jen u lidí, kteří nějaký šarm (pokud možno viditelný a dostatečně silný) vůbec nějaký mají. Tím chci říct, že být sama sebou je u mladých dívek někdy těžší než by se dospělým a sebevědomým ženám mohlo zdát. Resp. u lidí, kteří si nejsou jisti příliš sami sebou.

Je pravda, že naučit se odpovědi jako na divadle asi velký smysl nemá - v celkovém konceptu života. Ale má smysl si modelévé odpovědi promyslet. Celá asertivita a některé formulace nejsou zrovna autentické a přirozené, ale tak na 80% fungují velmi dobře. A právě i v situacích, kdy by slabší jedinec nebyl schopen vypravit ze sebe ani slovo.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí