|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|

Sorry, ale učiteľka je diagnóza, nie povolanie(viem, o čom hovorím, som z učiteľskej rodiny
) a učiteľky nie sú platené za porozumenie, ale za to, aby vzdorných ranatov niečo naučili, podľa možnosti aj proti ich vôli. Moja mama urobila v rodina XY pedagogických faux pas, hoci v škole bývala uznávaná a obľúbená... to nemusí spolu nijako súvisieť.
Není tady
Asimko, já jsem se ve tvém věku ani nechtěla vracet z internátu na víkend, skoro vždycky na mě táta vyjel, sotva jsem vstoupila do dveří, že jsem udělala bordel, nezeptali se mě, jak jsem se měla, co jsem celý týden dělala, ale nadigtovali mi práci. Tenkrát jsem měla pocit, že táta na mě neumí jinak, než řvát a mamka, mě provokuje k hádce, dnes vidím, že to tak nebylo, jen se snažili dělat vše podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, i oni nadělali spoustu seků a já teď z pozice matky vidím, jak ty seky dělám zrovna tak. Nikdo není neomylný a všichni jsme jen lidé a je důležité se z prožitých chyb poučit.
Není tady
Selimo, já nesouhlasím, každý dobrý učitel, by se měl snažit děti chápat a když už né ty cizí, tak alespoň vlastní. Pokud to tak není........., je špatný učitel a neměl by tu práci dělat.
Není tady

Súhlasiť nemusíš, ale to je asi tak všetko, čo s tým môžeš robiť. Neviem, ako v Čechách, ale na Slovensku je učiteľovnaie takm izerne zaplatené, že mnohé školy(hlavne v Bratislave) sú vďačené za AKÝCHKOĽVEK učiteľov. A dobrí učitelia to často vzdajú, keď zistia, že agenda, hádky s nekritickými rodičmi a vedením školy im zoberie toľko enerige, že už nemajú porozumenie ani sami pre seba, nieto ešte pre deti, či už vlastné alebo cudzie. A nepleť sa: Aj dobrý učiteľ môže byť zl rodič. Napríkald komici boli v súkromí často melancholickí, ba až manio-depresívni. Povolanie a súkromie sú dve odlišné veci.
Není tady
verynka napsal(a):
Asimko, právě jako pedagog by se tě měla snažit pochopit, vždyť je to jejím povoláním. Že se jim nechceš svěřovat sice chápu, ale pak si na ně nestěžuj, když je k sobě ani nepustíš, krom toho, kdo jiný by ti měl být blíž, než vlastní rodiče. Podle mého názoru je samotné trápí, že vztah mezi vámi je špatný a bylo by dobré s tím něco udělat ( všichni), jinak ti bude čím dál hůř, je hloupost hledat mamku v cizích lidech, jednu máš doma, ta cizí ti tu vlastní nikdy nenahradí. Přemýšlej nad sebou a nad svými chybami ( i tys jich určitě udělala dost) a nad tím, kde se to zlomilo. Časem se všechno vylepší, pokud nezačneš dělat hlouposti a možná jejich chování jednou pochopíš...........
Ne vždycky nám rozumějí ti nejbližší.... máma je opravdu jen jedna.... ale důvěru můžu mít k úplně jinému člověku...
Není tady
no tak rozhodně bych nesrovnávala povahu herců a učení spolu s výchovou. Jnak bych si troufla tvrdit že dobří učitelé to naopak nevzdají, ano je jich málo, ale taky je jen tak nic neodradí, to naopak ti špatní odpadnou po jednom semestru. O penězích ani nemá cenu se bavit. A o tom kdo nám rozumí a nerozumí, je vcelku jasné, že pokud ze svého života rodiče programově vyřadím, a jaksi jim "zavřu dvěře", zatímco někomu jinému se otvírám, není na místě, aby mi rodiče rozuměli více. Nejsou telepati, že.
Není tady
verynka napsal(a):
Selimo, v tom máš jistě pravdu, ale takle by to teda rozhodně být nemělo, mě v zaměsntání jedna " kolegyně" řekla, že učitelka je poslání, né povolání, což asi vypovídá za vše.
Má praktická lékařka je přesvědčená, že učitelka není povolání,ale diagnoza.
Sorry, čtu to pozpátku a až teď jsem četla Selimu
, vidím, že nejsem jediná....
Upravil(a) moneta (17. 5. 2009 19:36)
Není tady
moneta napsal(a):
verynka napsal(a):
Selimo, v tom máš jistě pravdu, ale takle by to teda rozhodně být nemělo, mě v zaměsntání jedna " kolegyně" řekla, že učitelka je poslání, né povolání, což asi vypovídá za vše.
Má praktická lékařka je přesvědčená, že učitelka není povolání,ale diagnoza.
Sorry, čtu to pozpátku a až teď jsem četla Selimu, vidím, že nejsem jediná....
Tak když to vezmeš do důsledku, tak tohle můžu říct i o té lékařce a vůbec o každém povolání.
Které povolání tě nepoznemená? 

Není tady
Definitiv napsal(a):
no tak rozhodně bych nesrovnávala povahu herců a učení spolu s výchovou. Jnak bych si troufla tvrdit že dobří učitelé to naopak nevzdají, ano je jich málo, ale taky je jen tak nic neodradí, to naopak ti špatní odpadnou po jednom semestru. O penězích ani nemá cenu se bavit. A o tom kdo nám rozumí a nerozumí, je vcelku jasné, že pokud ze svého života rodiče programově vyřadím, a jaksi jim "zavřu dvěře", zatímco někomu jinému se otvírám, není na místě, aby mi rodiče rozuměli více. Nejsou telepati, že.

Není tady
Koukam ze tady se asi zaclo reist uplne neco jineho 
Není tady

Definitiv napsal(a):
Ťažko určiť, čo je príčina a čo následok... Ja som si rozumela lepšie so starými rodičmi, ako s rodičmi odmalička, a asi to nebolo len mnou. Vzťah vždy tvoria OBE strany.
Není tady
Selimo - na to bych opravdu nepřišla. Jen jsem chtěla trošku vypíchnout to že pokud se nebudu chtít vracet domů z intru, pokud je mým cílem aby na mě rodiče nemluvil a nechali mě na pokoji, pokud se jim vyhýbám a hledám si porozumění jinde, tak se oni můžou klidně přeskočit a nepůjde to
A to v tom právě bylo napsané. A k tomu že si člověk rozumí líp se radiči, ve chvíli kdy jsou obě strany starší - no, to je přece normální, ne? Konečně pochopíme že nelze mít pořád pravdu a že ty stokrát omíláné zákazy a moudra v sobě přeci jen něco nesou. Stejně tak jako to, že rodiče nám opravdu nechtějí kazit zábavu, i když to v určté fázi života přesně takhle cítíme.
(Pokud jsem tedy pohpila správně tvojí větu rozumění si s rodiči)
Není tady

Asimko, myslí, že určité odcizení, nebo nepochopení mezi dětmi a rodiči je v pubertě naprosto normální.
Je dobře, že to chceš řešit, protože tyhle věci si z rodiny prostě bereme s sebou a někdy je doslova vláčíme životem, jako pytel problémů, který nám dělá paseku ve vztazích, a to nejen partnerských.
Ale chce to, abys to řešila nejen tady ale především doma.
Nechceš k psychologovi, aby se to vaši nedozvěděli. Proč? Mám problém, nedokázala jsem ho řešit s váma, tak chodím tam...
Další věc je, zkusit si prostě obhájit svoje. Pomalu ale jistě nastavit rodičům hranice. Zní to blbě, ale jsi skoro dospělá a tak, jako mezi kamarády se ohradíš proti tomu, co tě štve, musíš to udělat i doma. Ne nijak zle.
Tati, jasně, že to neumím, protože jsem to nikdy nedělala. Místo toho povídání, jak jsem neschopná, zkus mi to vysvětlit/ naučit...
Když budeš o něčem mluvit s mamkou, tak jí prostě řekni - jsem tvoje dcera, ty se mnou mluvíš jako bychom byly ve škole, ale mě chybí máma. To jsem mohla říct třídní.
Víš, teď to cítíš takhle, ale je spousta lidí, co to po letech cítí jinak. Dojde jim, že jim rodiče chybí a někdy je těžké obnovit pokažené vztahy.
Za pokus nic nedáš. 
Není tady
asimko, také si myslím, že bys to měla řešit především se svými rodiči. Možná se k tobě taky snaží najít cestu a nevědí, jak na to. Mám dvě dospělé děti. Taky jsme si tohle prožívali. I já jako teenager s mou maminkou. S odstupem času se na to člověk dívá jinak. Možná tvou maminku bolí, že sis našla náhradní mámu, které jsi dokonce říkala "maminko". Jen neví, co s tím. Stejně jako ty. Co kdybys zkusila udělat první krok ty?
Tak já nevím, ale nijak bych tě do toho rozhovoru s mamkou netlačila ... já měla pubertu dost divokou a pomalu nemluvila s mámou ani tátou, ale samo puberta přešla a já zjistila, že mám skvělého tátu, což bylo pro mě uplně nepochopitelné, jak on, kterej chtěl přesnej opak toho, co jsem chtěla já, ted s ním můžu řešit uplně, ale naprosto všechno
!!!
Ale taky musím napsat, že s mámou vycházím v poho, jedem na výlety, posedíme na zahrádce, pokecáme ... ale bohužel jsem si vždycky víc rozuměla s její sestrou, tudíž mojí tetou a s tou jsem toho probrala mnohem víc, protože k mámě jsem nikdy neměla takovej ten svěřovatelskej vztah a ona bohužel namá povahu, aby se semnou o těch věcech bavila ... asi výchova nebo co, ale prostě takové ty osobní věci neumí chápat a nechce poslouchat ... takže bych prostě jen našla človíčka, ne zrovna hned mámu, kterej mi pomůže a můžu to s ním probrat ... ale taky musím říct, že bych té "osobě" určitě neříkala mami, protože to si pak asi svojí vlastní mámu odcizím ještě víc ... a třeba se to za pár let ... měsíců ... vyřeší a budeš mít pěknej vztah s rodiči a na tohle se pomalu zapomene!!!
A jak jste tady řešili tu učitelku ... musím se přiklonit k tomu, že správnej učitel RÁD POMŮŽE A POPOVÍDÁ SI S TÍM DÍTĚTEM, STUDENTEM ... není takových moc a jsou i naprosto opační, ale zase znám i takové, co pomůžou a jsou za to rádi, že si k nim najdeš důvěru!!!
Není tady
Existuje takový "vtip", že v sedmnácti se divíme, jak my, tak chytří lidé, můžeme mít tak blbé rodiče.
Ve 22 se divíme, jak ti rodiče za těch pár let zmoudřeli. 

majkafa napsal(a):
Existuje takový "vtip", že v sedmnácti se divíme, jak my, tak chytří lidé, můžeme mít tak blbé rodiče.
Ve 22 se divíme, jak ti rodiče za těch pár let zmoudřeli.
něco na tom je... (i když u nás to je jinak, ale to sem nepatří)
Není tady
Já si taky myslela, že u mě a mé maminky je to jinak. Ale léty člověk mnohé pochopí. Přinejmenším že dělali v danou chvíli to nejlepší, co v tu chvíli uměli. Stejně jako my všichni. A léty člověk odpustí, když měl pocit křivdy. Nevím, jestli se mi tohle už podařilo. Přinejmenším to už neřeším.
Btw taky jsem cítila v pubertě mé dcerky, jak jsme si tisíce světelných let vzdálené a nevěděla jsem, co s tím. Každý můj pokus vyzněl tak nešťastně, až už jsem nedělala vůbec nic.
Včera jsme měly s mou dcerkou tak hezkou chvilku na muzikálu Mamma Mia, který je ve skutečnosti hodně hlubokým dílem, i když to tak na první pohled nevypadá.
Lze tam najít hodně o vztahu matky a dcery. 
Ale Asimka se trápí teď. Nevím, co přesně konkrétního jí poradit. Tohle jsou tak velmi křehké věci. Co pomůže v jednom vztahu, nefunguje v jiném, protože všichni jsme originály. Někdy, pokud jsme sami v dané situaci, je tak těžké, ba někdy nemožné mít nadhled.

u mě to právě bylo úplně jinak. Já nikdy neměla s našima problémy, vídáme se prakticky denně doteď, vždycky jsme se bavili o všem. Akorát někde kolem 15 jsem měla období s tátou, kdy jsme nemohli být sami v jedný místnosti, aniž by jsme se chytli. Ale trvalo to chviličku, už si ani nepamatuju jak dlouho. Tipuju + - tak tři měsíce
Není tady

Definitiv napsal(a):
Selimo - na to bych opravdu nepřišla. Jen jsem chtěla trošku vypíchnout to že pokud se nebudu chtít vracet domů z intru, pokud je mým cílem aby na mě rodiče nemluvil a nechali mě na pokoji, pokud se jim vyhýbám a hledám si porozumění jinde, tak se oni můžou klidně přeskočit a nepůjde to
A to v tom právě bylo napsané. A k tomu že si člověk rozumí líp se radiči, ve chvíli kdy jsou obě strany starší - no, to je přece normální, ne? Konečně pochopíme že nelze mít pořád pravdu a že ty stokrát omíláné zákazy a moudra v sobě přeci jen něco nesou. Stejně tak jako to, že rodiče nám opravdu nechtějí kazit zábavu, i když to v určté fázi života přesně takhle cítíme.
(Pokud jsem tedy pohpila správně tvojí větu rozumění si s rodiči)
Nie, ono to skôr bolo tým, že starí rodičia mali viac času a trpezlivosti. Dnes viem, že to je logické, vtedy mi to prišlo ľúto. Jasné, že vekom človek na mnohé veci príde, ale ide práve o to, AKO prečkať tú najhrošiu fázu a nejako dožiť do chvíle, keď som už schopná rodičov pochopiť a otvoriť sa voči nim.
Není tady

Asimka napsal(a):
Koukam ze tady se asi zaclo reist uplne neco jineho
Nie, stále je to tom, čo rodičia, ako sa k nim priblížiť alebo ako sa ich snažiť aspoň trochu pochopiť, ale nečakať od nich zázraky, ktorých nie sú schopní.
Není tady
No kazdy pisete neco jineho a premyslim nad tim hodne ale je jiste ze vse je jen na me a jen ja s tim muzu neco udelat kazdopadne i tak si toho vazim a popremyslim nad tim : - )
Není tady

Áno, ty s tým môžeš niečo urobiť... a vzhľaodm na životnú a vzťahovu neskúsenosť(alebo nedostatočnú skúsenosť) by ti najlepšie pomohli v poradni alebo u psychológa. Ale keď nechceš, tak skús sama.
Ja som niečo podobné absolvovala pomerne nedávno a ver mi, je to výborný pocit.
Není tady

Asimko - tady se ti určitě nikdo nesměje. Chodí sem spousta lidí, kteří prošli nebo stále procházejí v životě různým trápením a mají pochopení po trápení druhého.
Ve tvém věku je časté, že se na čas vztah s rodiči nezdá ideální, cizí lidi připadají člověku vstřícnější a chápavější a raději se jim člověk svěří, než vlastním rodičům. Také od nich cítí víc pochopení i u věcí, které by se vlastním rodičům třeba nelíbily - vtip je v tom, že kdybys, dejme tomu, dělala něco nevhodného, kašlala na učení, fetovala, ...... cokoliv........ oni (ti cizí) nebudou mít z toho ten pocit selhání, že tě špatně vychovali, zatímco rodiče ano. Ten cizí člověk nenese žádnou odpovědnost a následky za cokoli, co ty uděláš - vlastně mu to může být jedno - to se to potom všechno vyslechne a radí daleko líp.
Možná je to tím, že jak člověk dospívá, hledá a zkoumá i jiné modely, než ty, v nichž vyrostl. Zkoumá, jak žijí ostatní a jestli ten jejich život není lepší, než ten který znají oni, jaké jsou vlastně způsoby žití............... prostě se hledá.
S otcem nemáš dobrý vztah - dobře, i to se stává, ale myslím, že bys mohla zkusit se svěřit matce s tím, co cítíš. Určitě jí to není lhostejné. Možná má jen pocit, že když jsi v tom citlivém období, není dobré na tebe nějak naléhat, vyptávat se, abys to nepovažovala za vměšování, špiclování..........
Rozhodně na to ale nesváděj svůj špatný prospěch ve škole. Uvědom si, že studuješ pro to, abys TY něčím byla, abys TY si v budoucnu našla dobrou práci a TY si mohla s klidem založit šťastnou rodinu. Abys TY měla hezký život.
Brzy budeš dospělá a teď je doba, kdy se rozhoduje o tom, jak se ti bude žít. Pokud nejsou podmínky ideální, je to sice blbé, ale musíš se s tím poprat - děláš to pro svoji budoucnost.
Kdysi jsem měla podobné pocity a dokonce jsem si zapisovala, až budu rodič, co rozhodně dětem nebudu dělat, co jim rozhodně nebudu zakazovat a jak je budu vychovávat - a co myslíš ? Dnes, když si to v tom deníku přečtu, musím se pousmát. Tím ovšem nechci tvůj problém nijak bagatelizovat. Ale je to prostě tak, že každý věk má svá specifika.
Upravil(a) mashanka (24. 5. 2009 8:26)
Není tady