Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#526 27. 5. 2009 10:48

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Re: Od chlapa

Selima napsal(a):

U nás sa tomu hovorí podmienková veta, ale nie je to kondicionál. wink Hoci - čeština to môže ma inak.

Seli, čeština to má stejně a já před tvou znalostí našeho složitého jazyka opět smekám godlike

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#527 27. 5. 2009 10:51

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Pandorraa napsal(a):

Ronja napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Je to naprosto jednoznačné, čeština zná pouze kondicionál minulý a kondicionál přítomný. Budoucí kondicionál v našem jazyce zcela logicky neexistuje.

Není to Pokud? "Pokud budu zdravá, půjdu nakoupit"? offtopic jen mě zajímá jazyk smile

Ronjo,
tady se jedná o podmínkovou vedlejší větu - za té podmínky KDYŽ budu zdravá - ale slovesný způsob není podmiňovací, není to kondicionál, nýbrž sloveso je v budoucím čase - BUDU zdravá a slovesný způsob je oznamovací.
"Bycha" lze "honiti" jen v minulosti a nebo v přítomnosti, v budoucnosti ještě děj jako takový můžeš uskutečnit smile
Ty jistě víš, jak vypadá podmínka v angličtině - uskutečnitelná x neuskutečnitelná - tohle je totéž.

Takže z hlediska jazyka a logiky použiti kondicionálu je v budoucím čase nesmyslem. Ani ty jsi ho nepoužila, ale použila jsi POKUD (budu) či adekvátně KDYŽ (budu) smile

Je to jak píše vanda o zkušenosti:
KDYBYCH BYLA BÝVALA (minulost), tak BYCH teď (přítomnost) a příště KDYŽ (POKUD) budu (budoucnost)
Do tohoto vzorce si můžeš dosadit cokoliv, jakýkoliv text. Pochopitelně s tím, že hovorová čeština složitý kondicionál (kbych byl býval...) nepoužívá, často ho nahrazuje například infinitivem: Být tenkrát chytřejší, tak bych dnes.... bla bla... a příště budu..bla bla smile

Pan díky godlike když jsem se nad tím zamyslela, tak jsem se toho dobrala, a pravdu mᚠsmile Mě se do toho právě vpletla angličtina, která cosi jako budoucí kondicionál má...ale mě chybí pořádné vzdělání v obou jazycích  hmm

Upravil(a) Ronja (27. 5. 2009 10:54)

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#528 27. 5. 2009 10:59

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Já vím (to slovo "would" nás plete),  právě díky angličtině jsem si to musela srovnat, aby studenti anglickou podmínku pochopili. Legrační je, že díky tomu kolikrát taky konečně pochopili i toho českého "bycha". Dvacet let už češtinu neučím, tak jsem si to musela před lety kvůli angličtině znovu nastudovat smile
Takže tak smile Omluva za offtopic

Upravil(a) Pandorraa (27. 5. 2009 11:27)

Není tady

#529 27. 5. 2009 11:28

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Pan, vysvětlováním minulého kondicionálu v češtině právě vždycky začínám výuku anglického třetího kondicionálu (dokud jim není jasný rozdíl mezi  "kdybych býval věděl" a "kdybych věděl", nemá cenu se do ničeho pouštět.)

Omluvám se za offtopic, klidně to promázněte (i když zároveň jedovatě podotýkám, že je to alespoň off topic o něčem, narozdíl od většiny plevelných příspěvků, které jsou tu jindy k vidění).

Právě s tím "would" se to dá celkem pochopit, protože to vlastně v anglickém budoucím "kondicionále" taky chybí, (I will go there if you go with me). Jupí, teď mi to konečně kompletně zapadlo do sebe..úžasné jak člověk pochopí věci, které by si mohl normálně nastudovat a neobjevovat Ameriku vissla

Upravil(a) Ronja (27. 5. 2009 11:31)

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#530 27. 5. 2009 11:44

majkafa
Host

Děkuji za lekci češtiny i angličtiny. smile
Jenže já, holka z vesnice big_smile nevím, co je to kondicionál.
Sice jsem si to teď nastudovala na netu, ale nás učili - podmiňovací způsob. Tak si u něj zůstanu.
Kondicionál - kancionál - tradicionál nechám jiným. smile

#531 27. 5. 2009 14:26

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Ronja napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Ronja napsal(a):

Není to Pokud? "Pokud budu zdravá, půjdu nakoupit"? offtopic jen mě zajímá jazyk smile

Ronjo,
tady se jedná o podmínkovou vedlejší větu - za té podmínky KDYŽ budu zdravá - ale slovesný způsob není podmiňovací, není to kondicionál, nýbrž sloveso je v budoucím čase - BUDU zdravá a slovesný způsob je oznamovací.
"Bycha" lze "honiti" jen v minulosti a nebo v přítomnosti, v budoucnosti ještě děj jako takový můžeš uskutečnit smile
Ty jistě víš, jak vypadá podmínka v angličtině - uskutečnitelná x neuskutečnitelná - tohle je totéž.

Takže z hlediska jazyka a logiky použiti kondicionálu je v budoucím čase nesmyslem. Ani ty jsi ho nepoužila, ale použila jsi POKUD (budu) či adekvátně KDYŽ (budu) smile

Je to jak píše vanda o zkušenosti:
KDYBYCH BYLA BÝVALA (minulost), tak BYCH teď (přítomnost) a příště KDYŽ (POKUD) budu (budoucnost)
Do tohoto vzorce si můžeš dosadit cokoliv, jakýkoliv text. Pochopitelně s tím, že hovorová čeština složitý kondicionál (kbych byl býval...) nepoužívá, často ho nahrazuje například infinitivem: Být tenkrát chytřejší, tak bych dnes.... bla bla... a příště budu..bla bla smile

Pan díky godlike když jsem se nad tím zamyslela, tak jsem se toho dobrala, a pravdu mᚠsmile Mě se do toho právě vpletla angličtina, která cosi jako budoucí kondicionál má...ale mě chybí pořádné vzdělání v obou jazycích  hmm

Anglina si to zjednodušila "IF", ktoré sa používa aj na kondicionál, aj na tzv. "časové vety", aj na podmienkové vety... Proste leniví Angláni, no...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#532 27. 5. 2009 15:03

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Holky, angličtina to má v podmínkových větách jednoduchý - po if prostě platí časová slouslednost, v hlavní větě je will, would + inf, would have + 3.tvar a nebo opačně? Už jsem to přes rok něřešila...

Mám na to pomůcku, kterou všichni museli nabiflovat nazpamě jak matematický vzorec, zkusím si vzpomenout:

If the wather is fine, we will go out - reálná, protože budoucnost
If  -"-         was fine, we would go out - nereálná, hypotetická úvaha - přítomnost tomu neodpovídá (třeba prší)
If -"-       had been fine, we would have gone out - nereálná, dávno pasé, protože minulost - honění bycha
Prostě English is easy smile

Snad si to ještě pamatuji dobře, jsem líná to hledat sad

Kam jsme se to až od kondicionálu - Majko, to je latinská terminologie, která se přece běžně používá na středních školách - dostali smile
Konec exurze stolt

Ještě po If jsem si vzpomněla v předmětných větách je will, což u podmínkových nepadá v úvahu.

Upravil(a) Pandorraa (27. 5. 2009 15:06)

Není tady

#533 27. 5. 2009 15:13

majkafa
Host

Tak to joo, já chodila na střední v jiném státě, tam jsme to měli slovensky, ne latinsky.

#534 27. 5. 2009 15:41

Mikeš
♥♥♥♥♥♥♥

I'd rather be a sparrow than a snail,
Yes i would, if i could, i surely would,
I'd rather be a hammer than a nail,
Yes i would, if i only could, i surely would...

big_smile big_smile big_smile big_smile big_smile

Too old to Rock'n'roll, too young to die (Ian Anderson)

Není tady

#535 27. 5. 2009 15:45

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Pandorraa napsal(a):

Holky, angličtina to má v podmínkových větách jednoduchý - po if prostě platí časová slouslednost, v hlavní větě je will, would + inf, would have + 3.tvar a nebo opačně? Už jsem to přes rok něřešila...

Mám na to pomůcku, kterou všichni museli nabiflovat nazpamě jak matematický vzorec, zkusím si vzpomenout:

If the wather is fine, we will go out - reálná, protože budoucnost
If  -"-         was fine, we would go out - nereálná, hypotetická úvaha - přítomnost tomu neodpovídá (třeba prší)
If -"-       had been fine, we would have gone out - nereálná, dávno pasé, protože minulost - honění bycha
Prostě English is easy smile

Snad si to ještě pamatuji dobře, jsem líná to hledat sad

Kam jsme se to až od kondicionálu - Majko, to je latinská terminologie, která se přece běžně používá na středních školách - dostali smile
Konec exurze stolt

Ještě po If jsem si vzpomněla v předmětných větách je will, což u podmínkových nepadá v úvahu.

Po if môže by len prítomný čas(first conditional) alebo minulý (second, resp. third conditional). Durhá veta má prítomný, budúci alebo minulý čas... (Blbé je, že v slovenčine sa už ten tretí kondicionál - keby som bola bývala... nepoužíva a študenti remcajú hmm ). Kondicionál = podmieňovací spôsob, len pozor, neplies si s spodmienkovou vetou(Ak zapadne slnko, bude tma.).

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#536 27. 5. 2009 17:20

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Holky vy jste chytrý!! Já smekám!

Já češtinu jen cítím, ale nedokážu nic vysvětlit, ani nic odůvodnit. Ač jsem to všechno určitě vyslechla..., byla-li jsem ovšem přítomna...smile

Není tady

#537 27. 5. 2009 20:59

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Ja sa tým čiastočne živím(teda, nie češtinou rodna ).

Brita

Není tady

#538 28. 5. 2009 1:02

PetrHl
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Přišel jsem si počíst jak pokračuje Mulz v řešení problému a místo toho zde probíhá jazykový kurs, hmmmmm, a co moderátor?  Spííííííí, ale napsat naně stížnost - hned by se tu vyrojili  wink

Není tady

#539 28. 5. 2009 9:46

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Sorry, tak s5 k topicu: Mulz, ako je?

Brita

Není tady

#540 28. 5. 2009 10:12

Mulz
♥♥♥----

Zatim nijak. Na péči jsme se domluvili jinak je jedno jak, protože mě přijde, že družka za mnou něco peče.
Nepočítá s tím, že se v září odstěhuje, myslím, že plánuje koupit byt na hypotéku a odstěhování s dětmi později...
Ale mě to neřekla, jen jsem se to náznakama dozvěděl od její maminky.
Pro mě je nyní soužití s ní hrozný přetvařování a blbý je, že synek začíná něco tušit (pořád se ptá, proč maminka se mnou nespinká v postely a tak....)

Netušim vůbec teď co dělat a mám obavy, že  to dopadne špatně, ne pro mě, ale pro děti.... vlastně i pro mě.....

Upravil(a) Mulz (28. 5. 2009 10:17)

Není tady

#541 28. 5. 2009 10:36

majkafa
Host

Já si nemyslím, že to dopadne špatně pro děti, a už to dopadne jakkoliv, pokud to oba budete mít při řešení vaší situace na paměti. A o ty ti přece jde v první řadě, nebo ne?

Upravil(a) majkafa (28. 5. 2009 10:39)

#542 28. 5. 2009 10:40

javena
♥♥♥♥♥♥-

No, jo, to je těžký. Co říct klukovi, když vy dva se nemůžete dohodnout. hmm To je ono - děti nejsou blbý, lecos jim dojde, mají přece kamarády, spolužáky...
Proč jim to dopr.. neřeknete. My s maminkou se už nemáme rádi. Máme ale rádi vás, tak spolu budeme dál bydlet, než to nějak vyřešíme. Dospělí taky nevědí všechno, tak to musíme teprve vymyslet. Pro vás se nic nemění...Než něco vymyslíte, zvyknou si na tenhle fakt a všechno pak líp poberou. Každopádně lepší, než aby jim postupně došlo, že jim rodiče lhali a nebyli schopni říct pravdu. Můj názor. smile
Jenže já chci, aby ke mě měli děti důvěru, proto si ji zbytečně nepodkopávám a plním svoje sliby (neslibuji nesplnitelné). smile

Není tady

#543 28. 5. 2009 10:40

Mulz
♥♥♥----

majkafa napsal(a):

Já si nemyslím, že to dopadne špatně pro děti, a už to opadne jakkoliv. A o ty ti přece jde v první řadě, nebo ne?

Jde, ale stehovali by se do ciziho prostredi bez taty a zazemi (museli by zacit znovu). Myslim, ze to neni dobre.
A samozrejme me jde i o sebe sameho..... Co si budeme povidat, to je snad jasne.

Není tady

#544 28. 5. 2009 10:44

Mulz
♥♥♥----

javena napsal(a):

No, jo, to je těžký. Co říct klukovi, když vy dva se nemůžete dohodnout. hmm To je ono - děti nejsou blbý, lecos jim dojde, mají přece kamarády, spolužáky...
Proč jim to dopr.. neřeknete. My s maminkou se už nemáme rádi. Máme ale rádi vás, tak spolu budeme dál bydlet, než to nějak vyřešíme. Dospělí taky nevědí všechno, tak to musíme teprve vymyslet. Pro vás se nic nemění...Než něco vymyslíte, zvyknou si na tenhle fakt a všechno pak líp poberou. Každopádně lepší, než aby jim postupně došlo, že jim rodiče lhali a nebyli schopni říct pravdu. Můj názor. smile
Jenže já chci, aby ke mě měli děti důvěru, proto si ji zbytečně nepodkopávám a plním svoje sliby (neslibuji nesplnitelné). smile

Uz je to opravdu neunosny, tak to nejak  takto rekneme snad dneska. Ono to zaclo vcera rano a dneska synek pokracoval. Takze to je cerstvi.

Není tady

#545 28. 5. 2009 10:58

majkafa
Host

Mulz napsal(a):

majkafa napsal(a):

Já si nemyslím, že to dopadne špatně pro děti, a už to opadne jakkoliv. A o ty ti přece jde v první řadě, nebo ne?

Jde, ale stehovali by se do ciziho prostredi bez taty a zazemi (museli by zacit znovu). Myslim, ze to neni dobre.
A samozrejme me jde i o sebe sameho..... Co si budeme povidat, to je snad jasne.

Udělej to tak, abys vyloučil z řešení své sobectví, jak to nejvíc půjde. Aby to bylo dobře hlavně pro děti. Cizí přostředí je jenom výmluva. Zázemí taky. Nemyslím si, že by jim ho tvá paní neposkytla.
Bez táty - to je jiná. Myslím, že byste měli brát i ohled na přání dětí, to starší už by mohlo vědět. Třeba budeš překvapen, že chce být s tebou. Kdoví. Děti vědí. smile Měli bychom jim víc věřit a dát na ně.

Upravil(a) majkafa (28. 5. 2009 10:59)

#546 28. 5. 2009 11:09

Mikeš
♥♥♥♥♥♥♥

Jinak řečeno, Mulzi - jdete tedy definitivně od sebe? "Na milost" ji nevezmeš ani za nic?

Too old to Rock'n'roll, too young to die (Ian Anderson)

Není tady

#547 28. 5. 2009 11:16

Mulz
♥♥♥----

Mikeš napsal(a):

Jinak řečeno, Mulzi - jdete tedy definitivně od sebe? "Na milost" ji nevezmeš ani za nic?

Jdeme, ani ona nechce zptátky, ani já.

Není tady

#548 28. 5. 2009 11:45

helena
♥♥♥♥♥♥♥

stehovali by se do ciziho prostredi bez taty a zazemi (museli by zacit znovu)
Nebo zůstanou ve známém prostředí, ale bez mámy... ono je obojí na prd. Nestálo by za to se aspoň toho většího dítěte zeptat, co by chtělo ono? Jenže to by musela být čistá otázka , bez případných slibů nebo malování černé budoucnosti a obávám se, že to nezvládnete ani jeden a boj o děti propukne naplno velice brzy.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#549 28. 5. 2009 11:50

hrosanek
Host

Když jsem se rozcházela s mužem, tak jsme se byli v dětské pedagogicko-psychologické poradně zeptat, jak na situaci nejlépe připravit děti. Tehdy jim bylo 4 a 6.

Psycholožka nám řekla, že takhle malým dětem je do rozborů, proč se rodiče rozcházejí houby. Tj. ve smyslu rozebírat, že jsme se přestali mít rádi a tatínek se od nás proto stěhuje. My jsme se nepřestali mít rádi, my jsme se přestali milovat a už jsme spolu nechtěli být. Ze skončené lásky rodičů rozebírané s dětmi vzniká největší strach dětí, že je rodiče taky přestanou milovat.

Trochu jsme to tehdy lidsky přizpůsobili znalosti reakcí našich dětí, ale v prvotní fázi jsme jim to sdělili oba najednou, že jsme se rozhodli bydlet zvl᚝ a tatínek si je bude brát k sobě tehdy a tehdy. Kdykoliv jim bude smutno, tak můžou zvednout telefon a brnknout mu. Táta si je bude brát tehdy a tehdy, ale kdykoliv to půjde (z jeho strany), tak i kdykoliv navíc. To oba najednou, věcný klidný tón vysvětlení, laskavé ujištění, že naší lásky k nim se to netýká, hodně pomohlo. Vysvětlili jsme kde bude táta bydlet, že opravdu není možné abychom tam bydleli všichni, protože jsme se tak s tátou dohodli. Resp. mluvil tehdy manžel, já jsem mluvila z důvodu přece jenom většího problému "nebrečet" méně.

Hodně to pomohlo a otázky, proč se lidi rozcházejí, když se ani nehádali, proč se dospělí lidi přestanou milovat přišly později a odpovídali jsme na ně vždycky dost otevřeně.

Je to asi problém se dohodnout na společném postupu. Chce to mít společný postoj, končíme jako partneři, ale rodiči chceme zůstat oba a stejně rovnocenně v postojích a podmínkách. Chce to, aby děti neměly strach, že o některého z rodičů tím přicházejí. Držím pěsti.

#550 28. 5. 2009 11:53

hrosanek
Host

P.S. Na boj se vykašlete. Je vždycky na houby. Hlavně pro děti. Dětem je celkem fuk, kde budou (tj. stejný byt, stejný pokojíče). Chtějí hlavně cítit, že jejich svět se boří ne nevratně. A být v klidu a s možností mít dál oba rodiče.

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí