6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj maminky i těhulky,
jsem tady nová a hned bych vás chtěla poprosit o radu. Dnes mi volal můj gynekolog, e mi zjistili těhotenskou cukrovku. Prý jsem měla nepatrně zvýenou střední hodnotu, zřejmě tedy asi nastal problém u druhého odběru krve. Řekl mi, e mám za ním přijít za týden, e mě pak pole do Brna na dietologii. Jene to je jetě est dní! A já nevím, co teď dělat. Jsem z toho dost v oku, zatím jsem měla vechny výsledky v pořádku, vůbec mě nenapadlo, e bych mohla mít těhotenskou cukrovku. Co byste mi poradily? Mám začít nějak drasticky omezovat sacharidy, kdy ani nevím, jak moc je to váné?
Zřejmě u jste tady takové téma probíraly, tak mi prosím odpuste, e ho načínám znovu. Ale znáte to, hormony, a tak. Docela jsem si i pobrečela...
Předem vám vem moc děkuji za rady
Není tady
ahoj El,
taky mi ji dneska diagnostikovali...na lacno pohoda a po zatezi glukozou pres deset...k Dr. jdu pristi utery...do te doby omezim sladke a uvidim, co mi pristi tyden Dr. rekne...
urco Ti sem napise nekdo, kdo se v tom vyzna vic...kazdopadne drzim palce, at to zvladnem co nejlip..taky jsem si porvala - proste hormony a taky to prijde lito, proc prave my, vid? Drz se!
Není tady
Sacharidová dieta není o omezení sladkého, je to daleko sloitějí, určitě poradí na diabetologii ale vůbec není důvod k panice, lehce zvýené výsledky neznamenají ádné drama, jen úpravu jídelníčku a víc pohybu. Pokud by se výsledky horily, dr poradí co dál......
Není tady
já ji má m taky, dostane glukometr a sestra tě poučí o dietě, dostane tabulku s obsahem sacharidů v jednotlivých potravinách
nesmí mít hlad
pravda není to jen o sladkém, sacharidy jsou ve spoustě věcí - pečivo, brambory,rýe , mléko apod.
bez omezení se můe zelenina ( kromě kukuřice, hráku , a myslím karotky ) , maso, sýry, ryby, vejce- co se týče sacharidů
jíst vícekrát denně
ovoce se také můe , ale v mením mnoství
pak podle měření cukru doma sama uvidí, co vechno můe a co ne
není to taková hrůza adělá to pro sebe i své miminko
hlavně půjde u brzo na diabetologii a tam ti vechno vysvětlí, take neboj
Není tady
Elenai, holky a hlavně Janabas u ti vechno vysvětlili...mě cukrovku zjistili minulý týden, já jsem měla troku zvýenou tu výslednou hodnotu po glukóze, tento týden jsem byla kvůli tomu v rizikové poradně a teprve přítí týden jdu té na diabetologii. Zatím mi dali jen tabulku potravin z obsahem sacharidů, přítí týden mi řeknou na té diabetologii více. Kadopádně nikdo to nebere jako nějakou tragédii, u tebe to bude zřejmě té jen zavedením diety, v horích případech, kdy jsou hodnoty opravdu vysoké, nasazují lékaři inzulín.
Mě teď řekli, e se nemusím nějak exta omezovat, spí jíst vícekrát denně mení porce a nemít hlad, vynechat sladké-cukry úplně, jíst hodně maso a zeleninu (kromě toho hráku, mrkve a kukuřice), ovoce s mírou - ne naráz třeba kilo banánů. Take takovou dietkou můe začít hned a přítí týden uvidí.
Neboj, určitě to v tvém případě není váné, je nás tu s tím problémem více, zase tak výjimečné to není.
Není tady
Díky vám moc! U včera jak, hned jak mi to doktor řekl, dostala ílenou chu se pořádně nadlábnout sladkým. Ale neudělala jsem to, kvůli naí maličké. Dneska je mi celkem mizerně, jsem jakási vyfluslá nebo co. Na nějakém webu jsem se dočetla, e se nedoporučují mléčné výrobky k snídani, a já přitom tak zboňuju cereálie a müsli s mlíčkem. Myslíte, e kdy si je dám třeba ke svačině, zhorí se mi to? A co ovocné jogurty? Hodně jsem batila Activii, teď nevím... A káva s mlékem? Na tu jsem se ptala doktora, nepiju ádný smráky, tak mi ji povolil.
Není tady
Elenai uvidí jak ti to bude chycházet, já piju Caro s mlékem a dobrý
a ovocnou actii jsem vyměnila za bílou a do toho si dávám čerstvé jahody a je to taky mňamka
Není tady
Elenai, to mléko by mělo být v pohodě, pokud vypije za den cca 200 ml, tak by to nemělo mít ádný vliv (to mám napsané v těch svých papírech ), já taky ráno piju slaboučké kafe s trochou smetany. Problém bude s tím musli a ceráliemi - v některých je opravdu hodně cukru a sacharidů, to bude muset asi opustit. Ale jak bude měřit tím glukometrem, tak není vyloučeno, e je bude moct aspoň v omezené míře jíst, vak uvidí. Teď být tebou tak bych to raději nejedla a počkala a do toho měření.
I já u jím teď jen bílé jogurty a k tomu ovoce, třeba jablko, atp. Při tom před tím zjitěním jsem měla doma několik ovocných jogurtů, tak jsem je věnovala sestře
A co se týče té chutě na sladké - to mi povídej... Já mám u teď úplné absáky, já před tím zjitěním cukrovky musela denně něco sníst - čokoládu, buchtu, zmrzku a teď nic...Ale chci to té dodret, minimálně do té doby, ne i já budu mít ten glukometr a udělají mi na diabetologii podrobná vyetření a budou nějaké výsledky. Pak není vyloučeno, e si něco sladkého budu moci dopřát, ale samozřejmě v omezené míře.
Není tady
Elenai, je to hodně individuální, mně vichni hustili e po ránu ádný jogurty a nakonec jsem u nich skončila - jediný mi cukr nezvýily, na rohlík jsem se ráno jen podívala a měla na glukometru 9 zato večer mi pečivo nevadilo, chce to vyzkouet co kdy vyhovuje a znovu opakuji, hodně dělá pohyb, opravdu cukr odbourá a já se po dlouhé procházce klidně nabuila lentilkama a naměřila po hodině 5.8
Není tady
TAk jak píe Čekanka, je to velmi individuální
já si dám rohlík se unkou a mám 4,2 nebo vánočku k snídani a kakao a mám glykemku 5,4 , co je OK
vlastně jím skoro normálně, akorát nejím čokoládu a nesladím si Caro a čaj a zatím je to dobré, ale s pokračujícím těhotenstvím se to můe zhorovat , take měřit budu dále
Upravil(a) janabas (7. 5. 2009 22:23)
Není tady
No, mně tetinka (je to sestra, nikoliv vak dietní) řekla, abych nejedla čokoládu ani buchty a nic nesladila. Cereálie prý občas můu. Snídani zatím řeím topinkama z téměř průsvitných krajíčků chleba s máslem a unkou a neslazeným čajem. Dopřávám si o to víc masa (třeba dneska z prasátka s křenem). A mamka mi koupila ty prouky na měření cukru v moči, vylo mi to pokadé negativní, tak nevím. Ale jak psali na jiných webech, z moči se cukrovka nepozná...
Není tady
Elenai, já jsem byla teď na kontrole na diabetologii, řekli , e pokud se měřím a cukr mi po vánočce nestoupne tak si ji můu dát,ale já jsem asi výjimka
take dokud nebude mít glukometr a nebude měřit cukr z krve tak dodruj to , co jsi napsala a pak uvidí jak to to vyjde
já kdy jsem to dodrovala úplně - tak jsem měla po jídle 3,8 třeba a bylo mi slabo, take tak, hlavně nesmí mít hlad
a v cereáliích -ve větině je spousta sacharidů- v musli je na 100 g a 70 g sacharidů-take pozor na to, kdy tak koukni na krabičce je to napsáno
Není tady
janabas: Pokud myslí cereálie typu Nesquick, Cini minis a Chocapic, tak ty nejím. Dávám přednost Dobré vláknině, a pokud údaje na krabičce nelou, není to s těma sacharidama tak zlý. Ale uvidím v pondělí. Zeptám se doktora, co má znamenat ta "nepatrně zvýená prostřední hodnota". Jinak vám přeji vem a vaim miminkům krásnou dobrou noc.
Není tady
měla jsem na mysli musli třeba od Emca , ale jakříká, koukni naobal a uvidí
někomu ten cukr zvedne třeba i paprika- ikdy dle doporučení patří k zelenině, kterou můe jíst bez omezení
dalí věc v čím pokročilejím st těhotenství jsi tak to můe být horí, take ikdy já jsem měla jen také lehce zvýenou hladinu
( po 2 hod. má být glykemie do 7,7 a já měla 8,1) tak u je to gestační diabetes
Upravil(a) janabas (9. 5. 2009 5:06)
Není tady
Holky, a copak jíte na snídani? Já se snaím si něco vymyslet, ale nic moc mě nenapadá. Moje snídaně byly zatím dosti fádní...
Není tady
chleba s máslem, vajíčko natvrdo, rajče,
párek, pečivo, zelenina
rohlík/ chleba + sýr, paitka , zelenina
rohlík/ chleba+ domácí pomazánka ředkvičková, nebo ze sardinek, nebo jiná....
na pití Caro s mlékem
ale taky u mi to přijde ohrané
Není tady
Chudák moje holčička u si říká, e jí její matka ani nedopřeje pořádnou snídani. Nevím, jestli to do srpna vydrím. Včera jsem dělala rodince na oběd palačinky, a to byl teda boj s vůlí! Ale vydrela jsem!
Není tady
jinak co mi radila v diab. poradně sestra- tak závin z listového těsta s tvarohem, bez rozinek a rodice to osladí nahoře cukrem a sobě ne, i s vymačkanýma jablkama to jde, a není to taková sacharidová nálo - samo, e toho nesmí sníst půlku trůdlu na posezení
Není tady
Teď mi volala kamarádka, e má té těhotenskou cukrovku. A e je z toho tak na nervy, e spořádala tři balíčky Bebe suenek na posezení a nohavici závinu. Teď brečí, e ublíila miminku. Co jí mám říct?
Není tady
Ahoj Elenai, tak Janča u ti napsala v podstatě ve, uvidí více, a bude mít glukometr. Já ho té jetě nemám, tak se snaím alespon jíst střídmě, v podstatě ráno krajíc chleba + máslo + sýr + neslazený čaj+ zelenina, poledne půlka jogurtu s jablkem (půl banánem), atd, v poledne maso + brambor, svačina druhá půlka jogurtu nebo cottage, nebo ovoce, večer krajíc chleba + párek, unka, vajíčka, zelenina, atd...dala jsem si i tlačenku, apod. úplně jsem vynechala zatím čokoládu, buchty, apod. teď o víkendu na narozeninách jsem to nevydrela a dala si po obědě malý koláček...
Tvoje kamarádka neublíila teďjednorázově miminku, neboj Ono je to dlouhodobějí... a navíc, mě tu cukrovku zjistili a v 27 tt a do té doby jsem pořádala sladké ve velkém ...take určo u jsem ji musela mít...ono je to dobré sledovat, aby se to pak nezvedalo a miminku neubliovalo postupně...v dřívějí době, jetě za dob naich maminek, se to vůbec netestovalo a taky se mimísci narodili...tak a se kamarádka nebojí ale raději se snaí dietku dodrovat.
Není tady
keks: Něco podobného jsem jí řekla taky a pro jistotu ji odkázala i na tuhle diskuzi. Já se taky snaím jíst střídmě. I kdy co nejsem na sladkým, spořádám o to víc masa, protoe ho vejkám větinou bez přílohy, ale to by mi snad nemělo být na kodu. Uvidíme, co mi řekne doktor. Já bud muset dietku dodrovat trochu déle ne Ty, protoe mi test dělali dřív. Jsem zvědavá, jestli se mi narodí nějaký obřík.:-D
Není tady
Tak u znám svoje "míry" - 4,9 - 9,1 - 7,0. V pátek jsem objednaná na diabetologii, tak uvidíme, co mi vechno zákáou. Kadopádně mám děsnou chu si dát naposledy nějakou sacharidovou bombu. Radi půjdu co nejdřív spát.
Není tady
Elenai, to nemá tak hrozné. Hlavně se to musí hlídat, aby to s pokračujícím těhotenstvím nerostlo. To se dá upravit dietkou. A mě například vůbec tu střední hodnotu neměřili, vyskočila mě ta finální, tu jsem měla 8,2. Já jdu na diabetologii právě dnes, tak uvidíme...No s tou chutí na sladké, to mi ani nemluv... U se drím cca 2 týdny, kromě ovoce nejím nic sladkého, no hrůza..ale nejhorí to bylo první dny, teď u to pomalu jde...je fakt, e kdy u jsem to nemohla vydret, tak jsem si dala aspoň čtvereček hořké čokolády a pomohlo mě to...uvidím, třeba jak začnu měřit glukometrem, tak si budu moct něco sladkého dopřát... věřím tomu...
Není tady
keks: Dej vědět, jak jsi dopadla.
Není tady