|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Nevíte někdo jestli si mě může manžel odečíst z daní- 38040, když jsem na mateřské a příspěvek a mateřská přesáhly těch 38040?
Jinak jsem byla dnes na FÚ a můžu Vám říct, že ty ženské jsou naprosto neschopné.
Předložili jsme SZM. Bohužel nás paní vyhodila, protože jsme neměli v příjmech započítaný můj mateřský příspěvek. Odeslala nás ať si seženu potvrzení a vypočteme si to znovu. Po otázce, že přece M. příspěvek není zdanitelný příjem nám řekla, ale je to příjem a započítává se do daní. Tak jsem šla za zaměstnavatelem. Ten mě zamozřejmě řekl, že se m. příspěvěk nezapočítává, i tak jsem na něm vymámila potvrzení o tom kolik jsem pobírala. A šla jsem znovu na FÚ. Paní mne znovu ujišťovala, že m. příspěvěk se opravdu započítává. Tak jsem se tam s ní chvíli dohadovala. Nakonec šla na radu ke kolegyni. Mateřský příspěvek se nezapočítává a je to nové a oni to ještě nevědí. Takže, kdyby jsem si to nevylítala klidně by mě baba obrala o nějaký ten litr. Podle jména patřím pod ní, takže by mi ty daně dělala ona. Ona to přece ještě neví, vždyť je to novinka. Jsem za celý den ulítaná jak kráva. Jestli to někdo ví tak mi prosím poraďte, protože na našem FÚ se nic nedovím. Předem děkuji.
Není tady
Manžel i vy si můžete odečít tuto částku,manžel navíc tu částku na manželku,ta je nižší.Já jsem napsala čestné prohlášení,že jsem celý rok brala jen rodičovský příspěvek a tím to skončilo.Na našem FÚ to šlo bez problémů,paní se divila,žew je v pořádku.Takže vám nezbývá,než jít znovu na FÚ a zkusit to.Paní to evidentně neví.
Není tady
Odpočet na manželku: podmínky:
a) společná domácnost
b) vlastní příjem manželky nepřesáhl 38040 Kč
Vlastní příjem manželky se stanoví z úhrnu veškerých příjmů v roce, jako např. hrubý příjem z pracovního poměru, nemocenské dávky, peněžitá pomoc v mateřství, u podnikatelek- příjem bez snížení o výdaje, příjem podléhající srážkové dani, příjmy osvobozené od daně, dary, atd.
Do vlastního příjmu se nezahrnuje:
-zvýšení důchodu pro bezmocnost
-dávky státní sociální podpory
: -přídavek na dítě
- sociální příspěvek
- příspěvek na bydlení
- příspěvek na dopravu
- rodičovský příspěvek
- zaopatřovací příspěvek
- dávky pěstounské péče
- porodné
- pohřebné
Pokud jde o společné zdanění manželů, můžete si odečíst částku(základní nezdanitelná částka) v plné výši 38 040 Kč Vy i manžel a pokud splňujete podmínku vyživované manželky(viz výše), tak si na Vás manžel uplatní i odpočet ve výši 21 720 Kč.
Doufám, že teď už máte jasno.
Shrnuto: není v tom nic NOVÉHO, jen je třeba rozlišit peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek.Takže pracovnice fú Vám neříkají pravdu, když mluví o NOVINCE.
Ještě dodatek, pokud Vám v účtárně tvrdili, že peněžitá pomoc v mateřství se nezapočítává do vlastního příjmu manželky, nemají pravdu. Rodičovský příspěvek Vám totiž vyplácí ÚSSP, takže předpokládám z Vašeho dotazu, že jste pobírala peněžitou pomoc v mateřství.