29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Mám dotaz:Prosím Vás,jsme s manželem rozvedeni a nemůžeme se nijak vzájemně vyplatit z rod.domku,který jsme spol.postavili. Po3letech/pokud nedojde k vypořádání/by se majetek nemovitý změnil v podílové spoluvlastnictví.Ptám se: a) Jaký je v tom z hlediska právního rozdíl?
b)Může soud určit při případném majetkovém vyrovnání,aby si jeden z nás vzal třeb a hypotéku a vyplatil toho druhého?
c)může soud nařídit i prodej RD,splacení dluhu a následné rozdělení výtěžku z prodeje mezi partnery,i když s tím jeden nebude souhlasit?
BM pracuje a přechodně bydlí jinde,domů (kde bydlím i já) dojíždí cca jednou za14dní.Nevím,jestli mám podat návrh na majetkové vyrovnání,nebo to nechat tak a taky nevím,jestli by po těch 3 letech nebyl už v něčem nějaký problém.
Za příp.odpovědi předem děkuji.
Není tady
Lištičko mám podobný problém jako ty.Přečetla jsem spoustu rad ,dokonce i občanský zákoník,ale nějak to asi záleží na rozhodnutí soudu asi.U nás mimosoudní dohoda není možná,takže zřejmě bude následovat soud.Ale já jsem momentálně ve výhodnější pozici,než BM.Majetkové vyrovnání nepotřebuju takže čekám s čím přijde.V našem společném domě jsem zůstala já s dětma aBM zůstala firma.Taky by mne zajímalo jestli mne někdo může donutit vzít si úvěr nebo prodat dům.Děti se stěhovat nechtějí.ABC prosím jestli to čteš ,můžeš k tomu něco napsat?
Není tady
jo jo, čtu. Ale právě jsem spálila jíšku :-((
Nikdo vás nemůže nutit vzít si úvěr, ani dům prodat. Jestliže neproběhne do tří let od právní moci rozvodu manželství vypořádání SJM, nemovitový majetek přejde do spoluvlastnictví bývalých manželů, t.j. každému jedna polovina. Jestliže se manželé po rozvodu nedohodnou na vlastnictví nemovitosti a vypořádání probíhá soudně, bude se soud (i právní zástupci obou stran) snažit přisvědčit oba manžele, aby přistoupili na dohodu (takové soudní řízení je zdlouhavé a finančně nákladné). To znamená, nějakým způsobem se dohodnout o dalším vlastnictví (ale nikoliv tak, že by soud nařídil prodej nebo vyplacení za nutnosti úvěru). Bude se hledat únosné řešení pro obě strany. V případě, že takové řešení nebude (žádná ze stran nebude mít peníze na vyplacení či nebudou chtít manželé nemovitost prodat), nemovitost připadne do podílového spoluvlastnictví.
Rozdíl mezi SJM a podílovým spoluvlastnictvím je ten, že zjednodušeně - SJM je jeden díl na nemovitosti ve vlastnictví dvou osob (manželů), které musejí jednat ve shodě (ze SJM nelze převést žádný podíl na jinou osobu, ani mezi sebou) , podílové spoluvlastnictví je vlastnictví dvou osob, které vlastní stejný díl a mohou se svým dílem nakládat podle libosti (darovat, prodat (s ohledem na předkupní právo).
Není tady
ABC díky a omluva za tu spálenou jíšku. :)Tak to jsem v klidu......takže shrnuto z baráku mne bez mého souhlasu nedostane.jen malá korekce..pokud do 3 let od rozvodu neproběhne vypořádání movité věci zůstanou v užívání toho,kdo je celou dobu užívá a nemovitosti se dělí na polovinu..je to dle občanského zákoníku.Jsem to ted četla tak jsem chytrá
Není tady
ABC taky díky za odpověď a měla bych ještě jeden dotaz: S BM tedy vlastníme každý polovinu RD.Pokud bych si já s přítelem vybudovala ve 2.patře RD samostatný vchod a vlastně i 2.bytovou jednotku / s čímž snad BM souhlasí /,dalo by se to nějak právně ošetřit?Tou naší "novou" bytovou jednotkou na patře by vlastně potom získal celý dům (tedy i polovina býv.manžela) na ceně a tak by si mohl BM na tohle činit nároky.
Není tady
Dobrý den. Poradíte mi prosím? Manžel byl hlášený v bytě svojí babičky. Za našeho manželství se udělalo družstvo nájemníků. Družstevníkem je pouze manžel a byla i babička která již zemřela. Byt jsme společně začali odkupovat do osobního vlastnictví. V průběhu splácení jsme se rozvedli, jsou to již 4 roky. Chtěla jsem po manželovi vyrovnání,ale nejsme schopni se domluvit. Mám nějakou šanci? Byt je ještě stále majetkem družstva. Děkuji za radu,
Není tady
vypořádat společné jmění manželů po rozvodu je třeba do tří let od právní moci rozsudku o rozvodu.
Není tady
moc děkuji. Měli jsme sepsanou smlouvu o vypořádání již před rozvodem,ale rozvod neproběhl dohodou a tak mi manželova právnička sdělila že nemám nárok a smlouva je neplatná. Je to pravda? Děkuji
Není tady
Hedviko, taková dohoda je platná. Hlavní zásada je neposlouchat právního zástupce protistrany! Takže si ji pročtěte, zkontrolujte jestli není promlčená a trvejte na plnění!
Není tady