|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|

Jejda, to je mi až líto, co musíte zažívat, když nekojíte, myslím ty poznámky okolí.
Obávám se, že jsem se u "spolumaminek" (před 12 a 10 lety, kdy se mi narodily děti) někdy takové otázky taky dopustila. Nenapadlo mě, že by to mohlo někoho ranit. Dokud jsem neviděla u kamarádky po CS, jak je nešťastná z toho, že se nemůže rozkojit, a jak každá zmínka o kojení způsobuje příval slz a pocit vlastního selhání...
Když sáhla po tom marném boji po UM, byla z ní šťastná máma a spokojené dítě.
Když to jinak nejde, není to žádná tragedie. Myslela jsem, že ta hysterie ohledně kojení už pominula, ale jak čtu, je to stále stejné. Stejně jako porody a poporodní péče.
Není tady

Amriana napsal(a):
Jenom k tomu kojení a nekojení. Korunu tomu dala má kolegyně z práce, která se mě zeptala už ted, když je mimi ještě v břiše ..a BUDEŠ kojit?
. To mi přijde jako opravdu už vrchol nevím zvědavosti ? Copak já vím, jestli bude nějaký mlíčko ? U prvního nebylo, šli jsme s příkrmem už z porodnice a v měsíci jsme to vzdali úplně ..nemělo to smysl ..nakojila jsem tak 5 ml max. A co jí mám jako vysvětlovat ? A nebo další výbornej dotaz .. zase jiná .. A kolik jsi už přibrala ?
No nic ...musela jsem si ulevit ..pardon

Na to kolik jsem přibrala se mě zeptal jednou šéf na personálním, jsem docela koukala 
Jinak já jsem si myslela, že budu kojit normálně, že prostě přiložím a bude 
O to větší pecka byla ta realita...
A s těmi 99% matek, co odchází z porodnice kojících, tak to mě dostalo dokonale.
Nasávala jsem ze začátku info z různých příruček, v porodnici jsem toho vyfasovala dost a tam všude kojení, kojení a zase kojení. A info o umělé výživě minimálně...
Na druhou stranu jsem fasovala v porodnici umělou výživu automaticky, když to nešlo a jak tu popisuje PetaZ, tak to si nedovedu představit. Hladové řvoucí dítě tři dny v porodnici, no na to bych asi neměla a nechala bych si tu umělou výživu asi přinést.

Není tady
moje kojící zážitky: dcera se mi narodila 12 dní po termínu a vážila přes čtyři kila - byla naprosto v pořádku, jen měla pořád šílený hlad ( a já málo mléka). Když mi druhý den na pokoji vydržela urputně řvát tři hodiny v kuse, byla slyšet na celou vinohradskou porodnici, došla si pro ni sestra ( konečně ! ) s omluvným výrazem, že pan doktor rozhodl a dostaneme 10 ml umělého mlíčka- samosebou že ne z láhve !!! Nevím, proč se mi tak omlouvala .-) Byla to nádhera, když mi ji přinesli za čtvrt hodiny, najedenou a spokojenou .-) Konečně jsem viděla, jak vypadá, když neřve :-) V porodnici jsme to pak nějak přečkali, nebrečela už tolik, takže na UV už nebyl nárok a já se hrdinně snažila kojit téměř v kuse, čímž jsem si přivodila zánět prsu. Když se řevy hladového miminka opakovaly poté už doma pořád , tak jsme to jednou v noci s manželem nevydrželi, ten ve tři ráno skočil do auta a zajel do pohotovostní lékárny pro Nutrillon a nám nastaly zlaté časy s hodným usmívajícím se miminkem. Normálně jsem kojila a na noc jsme dali flašku Nutrilonu a byl klid :-) Podávala jsem ho normálně v láhvi a naši malou ani nenapadlo, že by přestala chtít být rovněž kojena, evidentně si Nutrilonu užívala jako jakýsi " zákusek " před spaním. Problém nastal na našem prvním výletě přes noc, kdy jsme cca ve dvou měsících zapomněli varnou konvici a nebylo kde sterilizovat láhve. No, a najednou kojení stačilo a mlíka bylo od té doby dost... Takže rozhodně nesouhlasím s tím, že jakmile se začne s přikrmováním, už se toho nedá zbavit a nechápu teror porodnic, kde podání jakéhokoliv množství UV považují za neodpustitelný prohřešek na cestě ke kojení! Já pak kojila naprosto bez problému do jednoho roku, do okamžiku, kdy si moje paličatá dcera zřejmě řekla, že už je na kojení mooc velká a jala se dožadovat láhve a pít sama. Odstříkávat mě moc nešlo, takže jsme skončili u oblíbeného Nutrilonu trojky a tím pádem jsem byla ušetřena hysterických výjevů při odstavování.
Není tady

Já jsem teda fakt šoking, že v některých porodnicích, UM vůbec neposkytujou 
To by mi asi nejspíš hráblo 
Nejprve jsem krmila stříkačkou a ještě v porodnici z lahve. Také jsem zápasila s kojícími kloboučky 
Takže tohle mě naštěstí minulo, nechat miminko bez mlíka úplně. Nicméně kecy sester typu: žloutenka a vpáčené bradavky, to je nešťastná kombinace atd., ty asi nezapomenu nikdy 

Není tady
některé to holt přehánějí s Deseti body k úspěšnému kojení ... 
Není tady
Želvička17 napsal(a):
Nejprve jsem krmila stříkačkou a ještě v porodnici z lahve. Také jsem zápasila s kojícími kloboučky
Takže tohle mě naštěstí minulo, nechat miminko bez mlíka úplně. Nicméně kecy sester typu: žloutenka a vpáčené bradavky, to je nešťastná kombinace atd., ty asi nezapomenu nikdy
pardooon ale jsem si vzpomněla na sebe ..njn ..
ale musím říct, že bylo tady v porodnici automatický, že jsem nakojila, co se dalo, a pak podle váhy ještě hned příkrm, žádný trápení ani malýho ani mě ..když viděli, že se snažíme a není dali nám UV naprosto normálně ..zaplat pánbůh za to
Jsem v šoku, že to jinde funguje i jinak- na mě drsně teda...
Upravil(a) Amriana (6. 5. 2009 15:57)
Není tady

Taky mi to přijde zbytečné. Myslím, že i pro to miminko to musí být docela šok, když se dožaduje mlíčka a kde nic tu nic. A maminka po porodu se potřebuje vyspat a jak to má při dítěti řvoucím hlady udělat, to fakt netuším.

Není tady
Veranna napsal(a):
Jen to celé zavání úpo*n snahou být COOL, FREE a já nevim co ještě. A to je mi čím dál tím víc k smíchu.
Prostě typický Frikulín ... 
Není tady
Želvička17 napsal(a):
Tak to jsme na tom úplně stejně. Prořvala jsem celý týden v porodnici, protože normální je přeci kojit, tak já tam byla za exota. Všem praskaly prsa mlíkem jen moje dítě bylo o hladu a ani neřvala,protože byla při žloutence spavá. Prsa mi tam taky mačkaly snad všechny sestry
Pak jsem vyfasovala mlíko a lžičku a krmilo se lžičkou, taky super. Doma už jsem přešla na flašku, ale mám z toho blok do dneška. Jo a taky kdejakou sousedku zajímalo jestli kojím
Jsem zvědavá, jak to bude u druhýho dítka, ale moc změn neočekávám.

Potvůrko, já se u druhýho vůbec nebojím, zradit mě můžou akorát hormony 
Už vím o čem to je - tedy ty tři dny pouštět jedním uchem dovnitř a druhým ven. Pro mě prevence, jak se nezbláznit, páč mé zkušenosti - co sestra, to jiný přístup ke kojení (poloha, klobouček ano, klobouček ne atd.)
Máme naštěstí normální dětskou doktorku, ta z toho nedělá tragédii. UM se tady dává, no i kdyby se nedávala, jsem připravená si vzít s sebou lahve, ohřejváček, rychlovarnou konvici a Nutrilon
Hlavně spokojené dítě, to v první řadě.
Mému miminku bude už rok a kromě jedné rýmy po plavání a následné zvýšené teplotě nebylo ještě nemocné - ťuk ťuk. A že by nějak utrpěl vzájemný vztah, tak to už nepozoruju vůbec - já už na ty chytré sestřičky dlabu.
A jinak - taková laktační poradkyně, nevím jestli tato profese už existovala dříve, nebo kde se vynořila tahle profese, nicméně to musí být docela fajn job v dnešní době ne? 

Není tady
Tak právě těch hormonů se bojím, protože já po porodu byla rozložená jak puzzle
Jo, kloboučky jsem taky nafasovala a div, že jsem nedostala vynadáno, proč mi můj gynekolog neřekl, že s mýma bradavkama jde kojit těžko, že existují formovače atd. No já teda doktorovi svoje bradavky před oči necpala, ale to je jedno
Dětskou máme taky normální, takže mi v klidu řekla ať jí krmím láhví, že kojení není středobod světa. Já to ale stejně těžko nesla a myslím, že to mám v sobě zakořeněné jako svoje selhání. Moc bych chtěla u druhého kojit a bojím se, že to opět nepůjde. Nicméně už teď vím, že i z UV dítě může přežít a vyrůst 

To jsem měla úplně stejně, také byla vina na straně gynekologa, že mi nezkontroloval bradavky 
A kloboučky jsem nefasovala, manžel musel rychle koupit a ještě lecitin, že prý to podporuje tvorbu mléka a pak ještě měli v zásobě jeřabinový čaj nebo něco v tom smyslu, ale na to už nedošlo, už mě pustili. Dle chování sester jsem měla pocit, že mě domů vůbec nepustí, takže mě překvapilo, že jsem šla domů normálně po třech dnech. Já myslela, že se děje nějaká tragédie, že nekojím a že dokud se nerozkojím, tak mě nepustí, měla jsem v hlavě hroznej guláš 
A když jsem četla na tom výstupním papíru poznámku: problémy s kojením - no já jsem se tak hrozně styděla, jak jsem neschopná...
Jinak se domnívám, že možná těch 90% asi fakt odchází z porodnice kojících, ale kolik z nich kojí ještě třeba po čtvrt roce, to by mě docela zajímalo...
Znám případy z okolí, kde dotyčná přestala kojit, aby mohla kouřit... například
Nerozumím tomu - mají potravu pro dítě zadarmo, vyváženou, ideální... ale kašlou na to.
Kdyby bylo mateřské mléko cenově dostupné, tak bych kupovala mateřské mléko od ženských, co mají přebytek.

Není tady
Tak to vás pustili docela brzo, u nás asi fakt čekali jestli si náhodou moje bradavky nedají říct a nestane se zázrak, šly jsme domů šestý den po porodu, takže jsem si to psycho vychutnala pěkně dlouho.
Ta statistika kojení byla v tom článku z Reflexu, jak se někdo dával odkaz, před chvílí jsem to dočetla.
No tak, když ženská hulí, tak fakt ať radši přestane kojit, když už se toho cigára nedokáže vzdát
Jj, tuhle jsem to počítala, kolik nás vyšla UV jen za první rok života a byla by za to celkem slušná dovolená
Taky bych byla šťastná, kdyby kojení šlo, ale bohužel nešlo a přežily jsme to taky.
Mě po tý otázce zda kojím ještě vím nazvedávalo to: a proč nekojíš?
Fakt se mi to chtělo každýmu vysvětlovat, že to není z nějakýho rozmaru 
potvurkapodivna napsal(a):
Želvička17 napsal(a):
Takže tohle mě naštěstí minulo, nechat miminko bez mlíka úplně. Nicméně kecy sester typu: žloutenka a vpáčené bradavky, to je nešťastná kombinace atd., ty asi nezapomenu nikdyTak to jsme na tom úplně stejně. Prořvala jsem celý týden v porodnici, protože normální je přeci kojit, tak já tam byla za exota. Všem praskaly prsa mlíkem jen moje dítě bylo o hladu a ani neřvala,protože byla při žloutence spavá. Prsa mi tam taky mačkaly snad všechny sestry
Pak jsem vyfasovala mlíko a lžičku a krmilo se lžičkou, taky super. Doma už jsem přešla na flašku, ale mám z toho blok do dneška. Jo a taky kdejakou sousedku zajímalo jestli kojím
Jsem zvědavá, jak to bude u druhýho dítka, ale moc změn neočekávám.
Tak to se přidávám do party..
Není tady

No mě docela dostávalo, když se mě někdo zeptal na to kojení a já odpověděla, že nekojím - tak ta lítost - jako kdyby to dítě mělo nějakou těžkou nemoc - jako to že mám zdravý spokojený miminko je málo - stala se tragédie - nekojím. Tak asi proto jsem to jako tragédii ze začátku brala.

Není tady
Holky, já mám úplně jinou zkušenost. Po porodu jsem ležela týden na JIP, Kika taky, když jsem se ptala, co dostává za mléko, tak mi řekli, že jí dávají mateřské mléko od jiné maminky. Mě se pak mlíčko spustilo pěkně, ale po 6 týdnech krmení z lahve se prostě nechytla.
Můj závěr.
Buďme šťastné, že máme zdravé děti. Je úplně jedno, jestli jsme je kojily, nebo né, milujeme je stejně a ony nás zrovna tak, záleží na tom, jakou jim dáme péči, jak se jim věnujeme, né čím je krmíme.
Upravil(a) verynka (7. 5. 2009 11:17)
Není tady
kojení - nekojení, to je téma pro mě. Bohužel jsem kojila mimimálně, prsa se mi nenalily, Beruš řvala (pozdějo jsme zjistila, že hlady) a já s mozkem vymytým propagačními materiály o kojení se marně snažila ze sebe něco vydojit za pomoci všech dostupných prostředků. Když jsem musela nasadit Nutrilon, ořvala jsem to, protože jsem si přišla jako totálně neschopná máma. Kombinace Nutrilon/kojení mi vydržela 2 měsíce, pak mlíko došlo. A od té doby jsme měli doma milé spokojené a hlavně zdravé miminko...
Není tady

Dneska jsem zahlédla v televizi reklamu na Nutrilon. Ukazovali tam Nutrilon 2 (od 6 měsíců) a Nutrilon 3 (od jednoho roku). Jakoby snad počáteční mléko ani nevyráběli... Tak mě napadlo, jestli to není v duchu toho našeho českého standardu - do šesti měsíců kojit - to je samozřejmost a dál už UM, páč ženská kojící dítě třeba v roce a půl, to už je částečně úchylačka...

Není tady
Gabriel, tak já jsem na tom byla podobně, po porodu hned operace a mlíka malinko, až Dr mi řekla, že Nelda křičí hlady, tak jsme dokrmovali Nutrilonem ... no pořád stres, malá řvala a řvala, já na zhroucení a asi po 7týdnem mi mlíko zmizelo uplně, od té doby byla pohoda, klídek, malá zlatíčko a já bez stresu a krásně si užívající svoje vytoužené miminečko
!!!
Ale taky mě samo rozhodilo, když se mě ptali "JAKTOŽE NEKOJÍŠ???" no připadala jsem si jako nejhorší matka, ale pak už jsem to taky házela za hlavu a nebudu přece vysvětlovat každému na počkání, že jsem ležela 10dní po porodu na JIPce a pak jsem ještě týden, vlivem prášků nemohla kojit, tak to mlíčkoo prostě nebylo ...
Ted už se předem těším, že vše bude v poho a já si to kojení užiju a hlavně v pohodě vyzkouším, ale taky vím, že když to nepůjde, tak se z toho prostě nepo...u
!!!
Není tady
Želvičko, to s těma reklamama je fakt. Je to všechno jaksi divně zaměřený. Já jsem s kojením potíže neměla, ale pak s odstavováním. Prostě to nešlo, dokud malá nepobrala trochu rozumu a nedalo se jí to vysvětlit - tzn. 3 roky to jistily. Dokonce i vlastní matka na mě hleděla jak na "úchyla"
Ale co, přežila jsem to hlavně kvůli tomu, že jsem znala pár holek, který na tom byly stejně a tak jsme se podržely. Jinak bych asi malou usekla od mlíka na tvrdo a bez nervů by se to neobešlo. Takhle to bylo v pohodě.
Jo a musím se trochu zastat laktačních poradkyň. Teda asi ne všech, ale kamarádka to dělá a že by si nějak narýžovala se říct nedá. Hodně holkám pomohla třeba při zánětu nebo s technikou kojení, kterou je v porodnici nenaučili. Dokonce mé nejlepší kamarádce pomalu zachránila malýho, protože ji děcká dr. nepoznala, že dítě má hlad - prej že zelená stolice je od ... už si nepamatuju od čeho. No tak nasadila částečně UV a k tomu dokojovala a spokojení byli všichni. Ale bez té poradkyně by malej asi strádal hlady nebo co. Trochu opačnej extrém, že.
Přijede i domů, dělá to zadarmo jen za cenu benzínu, na telefonu je zadara a navíc nám dělá v mateřským centru Laktační poradnu za pár kaček. Jinak maká manuálně v lese, aby si vůbec něco vydělala.
Není tady

Ivko, já teda nikdy nenakojila víc než nějakou desítku - ale - přeci když mi dítě pořád brečí a nepřibírá, tak by se dalo říct, že má hlad ne? A že na to nepřišla doktorka, tak to je docela síla.
Já obdivuju všechny ženské, které čekají takovou dobu než nasadí UM...

Není tady
Já měla docela kliku, my byli taky žloutenkoví a skončili v inkubátoru pod světýlkem, navíc byl Ondra prťavý a měl malý sací reflex, takže ze začátku jsem odstříkávala na lžičku a prala to do něj po lžičkách. Jinak dostával glukozu. Naštěstí se po pár dnech chytil a začal baštit. Ale kojit mě v porodnici fakt nenaučili. V lehu mi to nešlo, malý se nepřisál, sestra na mě byla hnusná, tak jsem nakonec kojila v sedě a zkoušela to sama jak se dá. Sestry se na mě vybodly a já na ně. Pomohla mi až soukromá PA, která za mnou přišla domů, ukázala mi spoustu poloh a poradila, jak na to a díky ní jsem se rozkojila a bylo to v pohodě. Jsem jí za to vděčná. Ale v porodnici mě to teda rozhodně nenaučili. První sestra, co přišla pár hodin po porodu byla hnusná, nervozní a já pak brečela, protože mi to nešlo. Rodila jsem celou noc a byla jsem totálně vyčerpaná.
Želvička17 napsal(a):
Dneska jsem zahlédla v televizi reklamu na Nutrilon. Ukazovali tam Nutrilon 2 (od 6 měsíců) a Nutrilon 3 (od jednoho roku). Jakoby snad počáteční mléko ani nevyráběli... Tak mě napadlo, jestli to není v duchu toho našeho českého standardu - do šesti měsíců kojit - to je samozřejmost a dál už UM, páč ženská kojící dítě třeba v roce a půl, to už je částečně úchylačka...
o proto, že reklama pro kojence se řídí zákonem o regulaci reklamy, kde se v § 5e uvádí, že reklama na počáteční kojeneckou výživu musí obsahovat pouze vědecké a věcně správné údaje, může být uváděna pouze v publikacích zaměřených na péči o kojence a ve vědeckých publikacích a nesmí vést k závěru, že počáteční kojenecká výživa je rovnocenná mateřskému mléku nebo je lepší.
Není tady
hm, akorát jsem to chtěla napsat, že se domnívám, že kdyby taková reklama běžela, do podvědomí žen by se dostalo, že to je prašť jako uhoď anebo UV je dokonce lepší (protože reklamy by hned začaly ukazovat spokojená nasycená miminka bez bolavých bříšek a šťastné šestinedělky, které nemusejí řešit jídelníčeka životsprávu, vložky do podprsenek, odstříkávání anebo naopak nedostatek 
Lvice, to je teda děs. U nás v porodnici na to dost dbali. Naučili nás polohy a způsoby, zasvětili nás do tajů odstříkávání
, vyškolili jak na bolestivá prsa, a bedlivě sledovali jak nám tojde, vážili jsme děti před kojením i po něm a výsledek jsme zaznamenávali do tabulky. Kdo dobře nekojil, nebo měl problém, tak se mu to prodlužovalo a věnovali se mu fakt intenzivně, moje "sousedka" tam takhle byla o dva dny dýl a šla teprve až když techniku perfektně zvládala a dítě přibíralo.
Není tady

mag napsal(a):
Želvička17 napsal(a):
o proto, že reklama pro kojence se řídí zákonem o regulaci reklamy, kde se v § 5e uvádí, že reklama na počáteční kojeneckou výživu musí obsahovat pouze vědecké a věcně správné údaje, může být uváděna pouze v publikacích zaměřených na péči o kojence a ve vědeckých publikacích a nesmí vést k závěru, že počáteční kojenecká výživa je rovnocenná mateřskému mléku nebo je lepší.
Aha, tak proto to asi i píšou přímo na tom Nutrilonu. Ach jo, my víme, že mateřské mléko je nejlepší - na druhé straně díky bohu aspoň za tyhle Nutrilony.
Kdyby bylo dostupné mateřské mléko od maminek, co mají přebytek, to by bylo úplně super 
Jo máš pravdu Fidorko, ono to tak totiž funguje - jak se ten stres přestane řešit, nastupují šťastná miminka a šťastné maminky - akorát by byly myslím ještě šťastnější, kdyby měly to mlíčko, mohly řešit popraskané bradavky a rády by si leccos odřekly.
A možná kdyby veškeré ty příručky, alespoň ty co já jsem vyfásla v porodnici, se alespoň zmínily o tom, že UM fakt není tabu a nekojící matka není neschopná husa, nemuselo by to leckde vést až k poporodním depresím.

Není tady