|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Prosím o radu
zaměstnavatel nám předložil k podepsání dohodu o snížení pracovní doby na 22,5 hodin týdně. Vychází to na tři dny v týdnu. Neupřesní ani které dny, takže si zbývající dny nemůžu najít brigádu, prý budeme do práce chodit podle jeho potřeb. Zároveň s dohodou rozdává nové platební výměry, kdy celková částka se nemění, ale pohyblivou složku zvedl na úkor základní složky. To znamená, že jsme měli např. 10.000 hrubé mzdy a k tomu 2.000 prémie a nyní máme 8.000 mzdy a 4.000 pohyblivé prémie o kterých řekl, že vyplácet nebude, protože na ně nejsou finance
Znamená to, že mi tedy de facto snížil plat, ale platový výměr je prý jednostranný akt, takže je jedno jestli s ním souhlasím nebo ne
platit to prý bude. Když podepíšu dohodu o zkrácení pracovní doby na polovinu tak to bude znamenat že i mzda bude poloviční? To jako dostanu 4.000 bez prémií a to hrubé mzdy? Z toho mi strhnou daně, soc a zdrav. pojištění?
Když nepodepíšu dostanu prý výpověď
Co mám dělat 

Není tady
Bude mi krácena i dovolená? Nebudu muset doplácet zdravotní nebo sociální pojištění, když budu mít zkrácený úvazek?

Není tady

Salome, někde jsem četla, že toto musí proběhnout pouze ve spolupráci s úřadem práce - ten o tom musí vědět.
Zkus se obrátit na jejich kontrolní odbor, určitě budou vědět a poradí Ti.
Jediné, u čeho můžeš doplácet pokud nebudeš dosahovat povinného minimálního odvodu je zdravotního pojištění- tak bys měla doplácet Ty, buď přímo - nebo ti to zaměstnavatel strhne ze mzdy a odvede za tebe.
U sociálního nic nedoplácíš, hradíš jen to, co ti vypočtou. Je to nyní 6,5 procenta.
Nevím, jestli to ještě platí, ale u té zdravotní pojištovny bývalo, že pokud máš děti do určitého věku, snad 10ti let, nebo dvě do 15ti, tak za tebe může odvádět stát, ale k tomu by ses musela přihlásit. Zavolej na ZP a zeptej se,
pokud bys to mohla využít. Nebo najdi zákon o ZP.
Mně osobně by teda víc, než zkrácení pracovní doby naštvalo to, že nebudeš přesně vědět dopředu, kdy půjdeš do práce. Je prostě blbá doba .... a musíme doufat, že to nebude mít dlouhého trvání.
Není tady
Ahoj Salome... 
ano,, dovolenou i státní svátky máš placené jen polovinu,,, Jestli máš ovšem ještě starou dovolenou,, tedy loňskou a chtěla bys ji vybírat,, tak tu ti musí proplatit celou,,, pracovní smlouvu budeš muset podepsat,, jestli nechceš , abys byla první mezi propuštěnými, když u vás zaměstnavatel bude propouštět,,, Úřadem práce to má jistě váš podnik projednané ( musí k tomu mít povolení), jinak by toto nemohl zavést,,, soc. + zdrav. ti normálně platí zaměstanavatel za tebe.. Ale v každém případě je nesolidnost zaměstnavatele,,, že neurčí přesně dny,, kdy nebudete chodit,,
Jinak,, mluvím, ze své vlastní zkušenosti,,
A máte to taky jen opatření do konce roku?
Upravil(a) janina1 (24. 4. 2009 14:33)

Není tady
Souhlas ÚP není nutný, je-li dohoda s odbory.
Není tady
hmm tak vidím že je to všude podobné, u nás odbory nejsou takže by měl být souhlas ÚP?

Není tady
Jo jo máme to taky do konce roku
ale kde je jistota, že mě nepropustí i když jim to podepíšu a pak se mi bude všechno počítat z malého polovičního úvazku
a děti mám obě velké holka bude mít 18 a kluk 15 takže na to se spoléhat nemohu
a na mateřskou už fakt raději nechci 

Není tady
666salome napsal(a):
hmm tak vidím že je to všude podobné, u nás odbory nejsou takže by měl být souhlas ÚP?
§ 209 zákoníku práce
(1) O jinou překážku v práci na straně jiného zaměstnavatele, než uvedeného v § 109 odst. 3, jde také
tehdy, kdy zaměstnavatel nemůže přidělovat zaměstnanci práci v rozsahu týdenní pracovní doby z důvodu dočasného omezení odbytu jeho výrobků nebo omezení poptávky po jím poskytovaných službách (částečná nezaměstnanost).
(2) Upraví-li v případech podle odstavce 1, dohoda mezi zaměstnavatelem a odborovou organizací výši
poskytované náhrady mzdy, která přísluší zaměstnanci, může náhrada mzdy činit nejméně 60 % průměrného výdělku.
(3) Zaměstnavatel, u kterého nepůsobí odborová organizace, má v případech podle odstavce 1 právo podat
návrh, aby úřad práce rozhodl na základě podkladů zaměstnavatele o tom, zda jsou dány důvody pro poskytování náhrady mzdy v nižší částce. Jestliže úřad práce o existenci důvodů částečné nezaměstnanosti rozhodne, přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši 60 % průměrného výdělku po dobu, kterou úřad práce v rozhodnutí určí, nejdéle však po dobu 1 roku.
Není tady
No to bych už brala, protože bych měla alespoň 60%mzdy, ale ne že mi zkrátí pracovní dobu a sníží tím mzdu.
to je vážně na mašli, kdybych alespoň věděla jak to bude
a nakonec ještě požádají ten úřad a dostanu 60% z té krácené mzdy 

Není tady
Nechci vypadat jako rýpal, ale zaměstnavatel se tímto snaží na přechodnou dobu si udržet stávající počet zaměstnanců. Předpokládám, že se snížil odbyt a tak se přizpůsobuje podmínkám. Je zbytečné propustit kvalifikovanou sílu a za např tři měsíce si nabrat zaměstnance nové. Takže to dle mého řeší takto. Není to nic moc, ale lepší než výpovědi (tedy to by bylo odstupné za tři měsíce), ovšem pokud je to v regionu kde není práce, tak co za tři měsíce. Asi na to koukám z druhé strany, jako zaměstnavatel (ovšem on musí také platit výdaje za zaměstnance i když si na to zrovna nevydělají).
Není tady
Pavlik napsal(a):
Nechci vypadat jako rýpal, ale zaměstnavatel se tímto snaží na přechodnou dobu si udržet stávající počet zaměstnanců. Předpokládám, že se snížil odbyt a tak se přizpůsobuje podmínkám. Je zbytečné propustit kvalifikovanou sílu a za např tři měsíce si nabrat zaměstnance nové. Takže to dle mého řeší takto. Není to nic moc, ale lepší než výpovědi (tedy to by bylo odstupné za tři měsíce), ovšem pokud je to v regionu kde není práce, tak co za tři měsíce. Asi na to koukám z druhé strany, jako zaměstnavatel (ovšem on musí také platit výdaje za zaměstnance i když si na to zrovna nevydělají).
To je blbý, když je krize u nás teprva na začátku, když už mu teď teče do bot. Za tři měsíce? To bude naopak horší.
Není tady
No což o to já ho chápu jenže on propustil už polovinu lidí, výroba o polovinu neklesla a on chce aby zbývající stíhali dělat svou práci a ještě si rozdělili práci těch propuštěných - všude panuje nervozita jako prase 

Není tady
..řekni si,že je fajn ,že jsi mně tady zaměstnavatel nechal,protože doufá,že zvládnu práce více . Kdyby si to řekli všichni,co jste nedostali výpověď bylo by to určitě výkonější,efektivnější a samozřejmě by jste měli více peněz jako podnik na mzdy.Prostě by jste se měli lépe.Hmm... Krize by se rychleji překonala..když chceš v podniku zůstat,tak mu buď nápomocná a snaž se více a važ si toho,že si tě tam nechali a i za těchto problémů s tebou počítají...
Upravil(a) Britana (5. 6. 2009 7:56)
Není tady