29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Tak se mi zdá, že někteří lidé jsou jakoby určeni k tomu, aby pořád stáli opodál a stranou, kdyby uměli nevímco a nevímjak. Začíná to ve školce, kolektiv je třeba nebere, protože jsou zakřiknuté a nemluví. Jenže v první třídě se rozmluví a není to nic platné. Většinou sedí v řadě u dveří, aspoň za nás tam sedávali ti "horší", a i když rozesazuje učitelka, má sklon je tam posadit. Pokud to dítě v nějakém předmětu zaostává, smějí se mu, akdyž má z něčeho jedničky, tak mu prý učitelé nechutně nadržují. Při dospívání se té osobě každý směje, že nemá ještě kluka a utahuje si z ní. A pak se ten zázrak stane a kluka má, dokonce takového, co to s ní myslí vážně. A asi jeden rok je ráj na zemi. Pak to začne znova, tu osobu jaksi podivně nebere partnerova rodina, tchyně, tchán, švagrová, všichni jsou lepší, rychlejší, slušnější, vychovanější, všechno stíhají a připojí se k nim i manžel. A když se děti rozpovídají, jsou drzé a mámu neposlouchají, berou jen ty oblíbené. I pes si tak nějak dělá co chce a neposlouchá. A když si na člověka zvyknou, po 20 letech to přestane být peklo, tak to pokračuje v práci, kam si ten člověk doteď chodil odpočinout. Kolegyně si spolu špitají, tak nějak mimo vás, vy pak nic nevíte, ani to důležité, co se týká práce. Začínají vás podivně nebrat, kritizovat, napomínat. Sice práci máte, nevyhodí vás, protože to umíte dobře a rychle, ale tak nějak je všude obsazeno, musíte se prosit, jestli si někam smíte sednout, jestli se vejdete ke stolu, nebo do jídelny. Hledají na vás jen chyby. Nemůžete nic říct, protože následuje jen pohrdání nebo vás vůbec neposlouchají. A přitom mají úplně stejné starosti jako vy. Už se nebudu opakovat, to jsem tady už psala, setkali jste se s něčím takovým?
Není tady
Já jsem se s tím setkala. Jsou to lidé mučedníci - vyzařuje z nich něco, čím jsou nesympatičtí, ať dělají co chtějí. Navíc, jak jde čas, ke všemu se začnou ještě litovat a poukazovat na nespravedlnost světa, a tím otráví ten zbytek lidí, kteří se snažili s nimi alespoň tak nějak komunikovat
Není tady
Ještě jsem chtěla dodat, i kdyby ti lidé v dětství chtěli zaútočit na agresory, dostalo by se jim jen odpovědi v potupném středním rodě: ono by se to pralo? A i pak jsou všichni ostatní důležitější a nadřazení, i když někdy mají jen 9 tříd základní školy.
Není tady
mashanka napsal(a):
Já jsem se s tím setkala. Jsou to lidé mučedníci - vyzařuje z nich něco, čím jsou nesympatičtí, ať dělají co chtějí. Navíc, jak jde čas, ke všemu se začnou ještě litovat a poukazovat na nespravedlnost světa, a tím otráví ten zbytek lidí, kteří se snažili s nimi alespoň tak nějak komunikovat
Právě, dřív jsem byla jen nesympatická, a teď se ještě k tomu lituju, je vůbec nějaká možnost, jak z toho ven?
Není tady
Taky si myslím, že to ti lidé vyzařují...možná, že to má počátky ve výchově.
Rozhodně budu pěstovat dceři sebevědomí už od malinka.
Není tady
luminka napsal(a):
mashanka napsal(a):
Právě, dřív jsem byla jen nesympatická, a teď se ještě k tomu lituju, je vůbec nějaká možnost, jak z toho ven?
No, musím přiznat, že s tím osobní zkušenost nemám - nevím, čím jsem si to zasloužila, ale většinou jsem v kolektivu oblíbená. Přemýšlím, kde je zakopaný pes a v čem je tedy mezi námi rozdíl.......
Možná je to tím, že mně bylo vždycky šumák, co si kdo o mě myslí a jestli ho zajímám a chovala jsem se tím pádem asi přirozeně. Ty se možná, přes všechno to svoje zkoumání toho, jak tě vidí ostatní, zapomínáš chovat nějak. Možná se nechováš dobře ani špatně - prostě se nechováš - jen si hraješ na chování, které si myslíš, že se od tebe chce - a tím pádem, logicky, svým chováním ani nemůžeš nikoho zaujmout nebo naštvat
Zkus to brát tak, že lidi jsou stejně pazdráti a k ničemu je nepotřebuješ - alespoň ne ty, kteří ti ubližují - proč ti zrovna na těch tak záleží ? Vždyť to jsou větší nuly, než ty, když se potřebují zviditelňovat tím, že tě uráží. Oni neumí zaujmout sami sebou, potřebují prostředníka, a toho jim děláš ty - takže vidíš, že důležitá jsi. Bez tebe by byli v pytli, protože sami sebou nezaujmou
Upravil(a) mashanka (15. 4. 2009 17:20)
Není tady
Natálie napsal(a):
Taky si myslím, že to ti lidé vyzařují...možná, že to má počátky ve výchově.
Rozhodně budu pěstovat dceři sebevědomí už od malinka.
Hlavně to nepřeháněj, protože přehnaně sebevědomí neschopové jsou ještě víc k smíchu, než ti, co to o sobě vědí, že jsou joudové
Není tady
Jo, Luminko, tohle byla túra mojí sestry. Začalo to ve školce, byla pomalejší a učitelky ji nesnášely, udělaly si z ní otloukánka. Pokračovalo to ve škole, tam měla jedinou kamarádku, která zemřela v 7. třídě na nádor na mozku. Pokračovalo to až do dospělosti, rodiče jejího přítele ji nemají rádi, v práci byla vždycky nešťastná apod. Dnes jí je 26 let a je šťastná. Jak se to "přihodilo"? Přestala lidi nesnášet za to, že ji nesnáší, má větší sebevědomí, poslední rok na ni vidím, že je opravdu jiná.
Její problém určitě začal v rodině, každý jsme si z ní odnesli pošramocené sebevědomí. Já otáčela agresi dovnitř, ona navenek, ani jedno není řešení. I já s ní těžko vycházela, i když je to moje sestra, její chování vůči lidem bylo uhodit minimálně o sekundu později, než oni, ale vážně to nepomáhalo.
Myslím, že jí hodně pomohla tato práce, ze začátku to taky nevypadalo nic moc, říkávala, že ji nesnáší šéf, ale bylo vidět, že o práci mluví s nadšením, nic méně nevzdala to(jako dříve) a za čas řekla, že přešla pod jiného šéfa a - je tam spokojená jako želva. Rodiče přítele už neřeší, těší se tam vždy na jeho babičku a rodinu jeho bratra.. Změnila se holka a outsider je fuč
Není tady
luminka napsal(a):
Tak se mi zdá, že někteří lidé jsou jakoby určeni k tomu, aby pořád stáli opodál a stranou, kdyby uměli nevímco a nevímjak. Začíná to ve školce, kolektiv je třeba nebere, protože jsou zakřiknuté a nemluví. Jenže v první třídě se rozmluví a není to nic platné. Většinou sedí v řadě u dveří, aspoň za nás tam sedávali ti "horší", a i když rozesazuje učitelka, má sklon je tam posadit. Pokud to dítě v nějakém předmětu zaostává, smějí se mu, akdyž má z něčeho jedničky, tak mu prý učitelé nechutně nadržují. Při dospívání se té osobě každý směje, že nemá ještě kluka a utahuje si z ní. A pak se ten zázrak stane a kluka má, dokonce takového, co to s ní myslí vážně. A asi jeden rok je ráj na zemi. Pak to začne znova, tu osobu jaksi podivně nebere partnerova rodina, tchyně, tchán, švagrová, všichni jsou lepší, rychlejší, slušnější, vychovanější, všechno stíhají a připojí se k nim i manžel. A když se děti rozpovídají, jsou drzé a mámu neposlouchají, berou jen ty oblíbené. I pes si tak nějak dělá co chce a neposlouchá. A když si na člověka zvyknou, po 20 letech to přestane být peklo, tak to pokračuje v práci, kam si ten člověk doteď chodil odpočinout. Kolegyně si spolu špitají, tak nějak mimo vás, vy pak nic nevíte, ani to důležité, co se týká práce. Začínají vás podivně nebrat, kritizovat, napomínat. Sice práci máte, nevyhodí vás, protože to umíte dobře a rychle, ale tak nějak je všude obsazeno, musíte se prosit, jestli si někam smíte sednout, jestli se vejdete ke stolu, nebo do jídelny. Hledají na vás jen chyby. Nemůžete nic říct, protože následuje jen pohrdání nebo vás vůbec neposlouchají. A přitom mají úplně stejné starosti jako vy. Už se nebudu opakovat, to jsem tady už psala, setkali jste se s něčím takovým?
Tahle věta mě přímo praštila do očí. Nebude to tím, že ty s nízkým sebevědomím a malou dispozicí pro takt to chtějí "zlomit" tím, aby je všichni kolem poslouchali? Dokonce i ten pes?
Lámou to moc přes koleno a příliš jim záleží na tom - co by tomu řekli sousedi.
Když se nám zdá, že jiní jsou lepší, rychlejší, slušnější než my - NO A CO?
Kde se berou outsideři?
Myslím, že hodně je toho daného výchovou, neboli v dětství.
Pak člověk dospěje... a dál už se vychovává sám.
Takže luminko - máš možnost na sobě pracovat a "převychovat" se :-)
Jde to...
Není tady
Já bych zase místo převychovat se, poradila přijmout se a akceptovat se - vyber si, co chceš
Není tady
D. napsal(a):
Jo, Luminko, tohle byla túra mojí sestry. Začalo to ve školce, byla pomalejší a učitelky ji nesnášely, udělaly si z ní otloukánka. Pokračovalo to ve škole, tam měla jedinou kamarádku, která zemřela v 7. třídě na nádor na mozku. Pokračovalo to až do dospělosti, rodiče jejího přítele ji nemají rádi, v práci byla vždycky nešťastná apod. Dnes jí je 26 let a je šťastná. Jak se to "přihodilo"? Přestala lidi nesnášet za to, že ji nesnáší, má větší sebevědomí, poslední rok na ni vidím, že je opravdu jiná.
Její problém určitě začal v rodině, každý jsme si z ní odnesli pošramocené sebevědomí. Já otáčela agresi dovnitř, ona navenek, ani jedno není řešení. I já s ní těžko vycházela, i když je to moje sestra, její chování vůči lidem bylo uhodit minimálně o sekundu později, než oni, ale vážně to nepomáhalo.
Myslím, že jí hodně pomohla tato práce, ze začátku to taky nevypadalo nic moc, říkávala, že ji nesnáší šéf, ale bylo vidět, že o práci mluví s nadšením, nic méně nevzdala to(jako dříve) a za čas řekla, že přešla pod jiného šéfa a - je tam spokojená jako želva. Rodiče přítele už neřeší, těší se tam vždy na jeho babičku a rodinu jeho bratra.. Změnila se holka a outsider je fuč
To je náhoda, mně se stalo něco podobného, jedinou opravdovou kamarádku jsem měla, a ta se po 7. třídě s rodiči odstěhovala, chápete to, proč ještě tuhle smůlu musí outsideři mít?
Upravil(a) luminka (15. 4. 2009 21:40)
Není tady
mashanka napsal(a):
Já bych zase místo převychovat se, poradila přijmout se a akceptovat se - vyber si, co chceš
Luminko,
nejdřív jak říká mashanka - příjmout se akceptovat taková, jaká jsi a PAK teprve jak říká martinka - začít se převychovávat
Jinak to nejde
Drž se.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Luminko,
nejdřív jak říká mashanka - příjmout se akceptovat taková, jaká jsi a PAK teprve jak říká martinka - začít se převychovávat
Jinak to nejde
Jj, šel jsem na to před dávnými lety podobně...
1) S tím, jak vypadám, nic neudělám. Na plastiku nemám love. Samo, můžu začít chodit do fitka a vymakat si postavu, ale na to jsem zase línej
2) Zkusím se na lidi (a hlavně na ženský ) kolem sebe usmívat, místo toho, že na ně budu koukat nasraně a předem poraženecky jako dosud... kdyby se to povedlo, můžu s lehkým srdcem hodit za hlavu bod č. 1)
3) Bod č. 2) mi vyšel... ... a nemusel jsem se ani moc "převychovávat"...
Není tady
Ještě jsem zkusila přemýšlet, čím mohu být nesympatická. Tak tedy: mám na ženu dost hluboký hlas, navíc ještě takový kuňkavý. A někdy je mě zase slyšet na hony daleko, jako bych buď kuňkala, nebo křičela, nic mezi tím, no, asi se snažím lidi překřičet, když mě nevnímají. Navíc vyslovit "Ř" je pro mě věc nemožná.
A co lidi hodně nesnášejí, to je kuňkavé zdravení na půl huby. A vím, co je toho příčinou. Je to tehdy, když nemám ujasněné, jestli dotyčnému tykám nebo vykám. Největší potíže mám s těmito lidmi:
1. Maminčiny sestřenice nebo kamarádky - to byl problém v dětství, teď je už nepotkávám. Přitom stačilo úplně málo - zeptat se matky, jak jim mám říkat, a pokud by nevěděla, vyřešit to s nimi, a bylo by po problému.
2. Dospělí spolužáci mých dospělých dětí.
3. Dospělé děti kolegyň.
4. Jakékoliv děti na vsi, co mě tak vzorně zdraví, nevím, jak odpovědět. Nikdy mi to nebylo příjemné, že už mi děti říkají dobrý den, že jsem stará. Byla bych raději, kdyby byly nevychované a nezdravily.
5. Tchyně, tchán. Po svatbě jsem přistoupila na jejich návrh tykání, ale nešlo mi to z pusy. Pak mi vyčetli neznatelný pozdrav, tak jsem se naučila halasné "ahoj". Ale když mám říct, ti, nebo tě, stále to řeším nějakým opisem, tak se stydím.
6. Halasné, hlučné mladší kolegyně, kterým se stydím nabídnout tykání, protože se bojím odmítnutí, ale vykat jim je takové nějaké divné, tady není jiné řešení, než nabídnou tykání při pracovní besídce.
Dále je to moje nadřízená, ta do těch kategorií nepatří. U ní je totiž jasné, že jí vykám. Tykání by nabízela ona, protože je nadřízená, ale ona to neudělala. A jinak si se všemi tyká a mě to štve. Není mi to příjemné, proto jí také Dobrý den neříkám s nějakou radostí. Tady stačilo nabídnout jí to před lety, když ještě nebyla nade mnou, je o malinko mladší, no jo, kdyby.
Taky lidi může štvát to, že je neoslovuju, nebo jenom málo. Když oni oslovují mě, tak to nemám ráda, protože to přehánějí. Za každou větou "paní K.......", to už je opravdu příliš. Možná by ode mě chtěli totéž, ale mně toto přijde nějak zbytečné. I když vím, že se lidem neříká "Hele", to by mi taky mohli říkat "Jů".
Upravil(a) luminka (15. 4. 2009 22:07)
Není tady
http://www.novinky.cz/koktejl/
A pak hned "outsider" Nepolíbená pomocnice z kostela šokovala svým zpěvem superstár"
A tak to je
Upravil(a) Pandorraa (15. 4. 2009 22:11)
Není tady
požadovaný dokument není k dispozici
už mi to funguje. Nádherný.
Upravil(a) majkafa (15. 4. 2009 22:18)
Není tady
Každý z nás má v sobě slunce. Jen ho najít.
Díky za krásu na dobrou noc.
luminko - oběť je jen role. Oběť většinou přitahuje průsery, dokud je nezmění. DOkud neobjeví sama sebe bez předsudků jiných. Můžeš začít stavět na tom dobré, nalézt v sobě sebe - vědomí. Zjistit jaká jsi a jak se "jevíš" ostatním. A pak můžeš měnit to co ti dělá problémy.
Tohle všechno lze řešit terapií individuální i skupinovou. S psychologem. S kineziologem. S lidmi, kteří ti mohou ukázat další kroky. I když se ti to možná nebude zdát, jsi krásná lidská bytost.
Není tady
luminka napsal(a):
Ještě jsem zkusila přemýšlet, čím mohu být nesympatická. Tak tedy: mám na ženu dost hluboký hlas, navíc ještě takový kuňkavý. A někdy je mě zase slyšet na hony daleko, jako bych buď kuňkala, nebo křičela, nic mezi tím, no, asi se snažím lidi překřičet, když mě nevnímají. Navíc vyslovit "Ř" je pro mě věc nemožná.
A co lidi hodně nesnášejí, to je kuňkavé zdravení na půl huby. A vím, co je toho příčinou. Je to tehdy, když nemám ujasněné, jestli dotyčnému tykám nebo vykám. Největší potíže mám s těmito lidmi:
1. Maminčiny sestřenice nebo kamarádky - to byl problém v dětství, teď je už nepotkávám. Přitom stačilo úplně málo - zeptat se matky, jak jim mám říkat, a pokud by nevěděla, vyřešit to s nimi, a bylo by po problému.
2. Dospělí spolužáci mých dospělých dětí.
3. Dospělé děti kolegyň.
4. Jakékoliv děti na vsi, co mě tak vzorně zdraví, nevím, jak odpovědět. Nikdy mi to nebylo příjemné, že už mi děti říkají dobrý den, že jsem stará. Byla bych raději, kdyby byly nevychované a nezdravily.
5. Tchyně, tchán. Po svatbě jsem přistoupila na jejich návrh tykání, ale nešlo mi to z pusy. Pak mi vyčetli neznatelný pozdrav, tak jsem se naučila halasné "ahoj". Ale když mám říct, ti, nebo tě, stále to řeším nějakým opisem, tak se stydím.
6. Halasné, hlučné mladší kolegyně, kterým se stydím nabídnout tykání, protože se bojím odmítnutí, ale vykat jim je takové nějaké divné, tady není jiné řešení, než nabídnou tykání při pracovní besídce.
Dále je to moje nadřízená, ta do těch kategorií nepatří. U ní je totiž jasné, že jí vykám. Tykání by nabízela ona, protože je nadřízená, ale ona to neudělala. A jinak si se všemi tyká a mě to štve. Není mi to příjemné, proto jí také Dobrý den neříkám s nějakou radostí. Tady stačilo nabídnout jí to před lety, když ještě nebyla nade mnou, je o malinko mladší, no jo, kdyby.
Taky lidi může štvát to, že je neoslovuju, nebo jenom málo. Když oni oslovují mě, tak to nemám ráda, protože to přehánějí. Za každou větou "paní K.......", to už je opravdu příliš. Možná by ode mě chtěli totéž, ale mně toto přijde nějak zbytečné. I když vím, že se lidem neříká "Hele", to by mi taky mohli říkat "Jů".
Luminko, Vy se z toho ale nikdaaa nevybabrete, pokud budete resit takovehle podle me dost podruznosti.
Není tady
Ale oni si lidi myslím takových blbostí dost všímají, co jsem se naposlouchala v mládí výčitek, že jsem zas už někoho nepozdravila.
Není tady
Luminko, ano, outsideri existuji. Ale taky si myslim, ze je to "jen" role, do ktere se ve vetsine pripadu sami uvrtaji. Ty vyjmenovane veci (kunkani, vykani, zdraveni), to jsou v podstate blbosti, priznej si to. A nasleduji moje oblibena prirovnani Jako kluk jsem byl tlusty intelektual, takze oblibenost nula. Mam pro zmenu vyssi hlas. Zmenil jsem se o 180 stupnu (rekneme slusne osvalenej vysokej...), ale v palici to porad zustalo. A ja se zacal koukat kolem a zjistil jsem, ze mam kolem sebe spoustu kamaradu, kteri vypadaj na "muj" prvni pohled silene (tlusti, "nedbaji" o sebe,...), ale pozor, spousta z nich je oblibena, ma partnerky prip. milenky, jsou uspesni. A cim to je? Neresi blbosti, jsou komunikativni, neresi porad, co si o nich mysli ostatni. Jednou vetou - maji se radi a diky tomu maji prostor na normalni zivot a ne na rypani se v ehmehm... Kazdy to ma jinak. Jen se do toho pustit - psycholog, terapeut, masaze, kartarky, carodejky, joga, kostel, box
Vyber si, namichej si koktejl, uvedom si, v cem jsi dobra. Mej se rada, duveruj si. Nekde jsem cetl, ze je dokazane, ze kapsari si vybiraji lidi podvedome podle stylu chuze. Vyberou si shrbeneho cloveka, ktery kouka do zeme a nechaji projit "rovne" lidi, kteri koukaji pred sebe. Proste pokud se programove chovas jako obet, vecny pesimista, kyselo, tak potom te tak lidi budou brat. Jo a kdyz jsme u hlubsiho hlasu, muzu te uklidnit. Znam spoustu chlapu, kterym prijde sexy... Tak hlavu vzhuru.
Není tady
V dětství se do role outsidera dostaneš tím "vyzařováním" - jak už tu zaznělo.
A pokud nezměním bydliště, tak jsi za outsidera celý život.
Můžeš být zlatá svatá, z hořké čokolády, tak se najdou vždycky lidé, kteří Tě s oblibou shodí, připomenou nepříjemné chvíle, které Ti připravili pro pobavení ostatních, a pokud nejsi stopro sebevědomá, tak to s Tebou zacloumá.
Takže stoprocentně s tím, že se někdo dobrovolně uvrtá do role outsidera, nesouhlasím.
Není tady
No, Annie, moje sestra se odstěhovala 300 km daleko a dokud se sama nezměnila, tak byla outsider i na novém místě.
Není tady