27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Prosím o radu, od mala trpím na chudokrevnost, stravu mám vyváenou, jiné zdrav potíe v podstatě nejsou, dostávám od dr Aktiferin, ale zajímalo by mě, jak do sebe dostat elezo i jinou formou, třeba tip na vitamíny které elezo obsahují a vůbec bych ráda znala zkuenosti těch, kterých se chudokrevnost týká, mě snad ovlivňuje jen tím, e jsem pořád děsně utahaná a často mě bolí hlava..... díky
Není tady
Nala jsem tohle: Ztráty eleza jsou asi 0,5-1 mg za den, u en větí ztráty 1,5-2 mg mají příčinu v menstruaci. Podíl vstřebaného eleza je pouze 3 - 6%. Doporučená denní dávka je 20 mg.Hlavním zdrojem eleza v potravě je maso, předevím vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Zdrojem eleza jsou ale i lutěniny, listová zelenina,cereálie, loutek a některé ovoce jako například jahody.
Jinak přítel taky bral Aktiferin a po asi 3 měsících byla haldina eleza OK.
Upravil(a) hhanca (30. 3. 2009 22:19)
Není tady
Taky mám beru Feronad(teda měla bych), mám po něm patnou stolici, tak pokud nemusím vynechávám, pomáhala mě v krizi mateří kaička.
Není tady
aktiferin jsem brala taky a hladina po dobrání OK a po měsíci u zase patná, take to do sebe nechci pořád cpát kdy to má tak krátkodobý efekt......
Není tady
No ono kdy chybí elezo by bylo vhodné ho změřit a případně zjisti příčinu! Je několik druhů virů, bakterií či infekcí, které se elezem krmí. Take únavu nezpůsobuje nedostatek eleza, ale přítomnost "něčeho" někde.......
Není tady
1. Anémie z nedostatku eleza
Nejčastějí anémie. Způsobuje ji nerovnováha mezi spotřebou a úbytkem eleza.
Ke zvýenému úbytku eleza nejčastěji dochází při opakovaných ztrátách krve ( fyz. ztráta eleza při menstruaci, těhotenství, kojení, pat. Chronické nenápadné krvácení do zaívacího traktu = vředy na dvanáctníku, hemeroidy, krvácení do moči nádor v močových cestách ).
Při nedostatečném vstřebávání nebo nedostatečné mnoství eleza v potravinách = onemocnění zaívacího traktu (= nevhodné diety a strava) .
Při chronických infekcích, zánětech - ! malé děti velmi často onemocnění = nutné dodávat elezo
ena při menstruaci ztratí 30mg Fe , porod a normální průběh kojení ztráta 200mg Fe
Tato anémie je vdy Hypochromní, mikrocytární ( z nedostatku eleza ) i u L a M sideropenií
Popis příznaků: Stres, únava, bolesti hlavy, změny na kůi, padavé vlasy, lámavé nehty
Léčba: 1. Zjistit příčinu anémie a příčinu odstranit
Není tady
Něco o nedostatku eleza a jeho příznacích jsem nala na http://www.prvky.com/zelezo-potraviny.html
Není tady