3. července : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 3. července : Praktické grilovací desatero pro úspěný start letních grilovaček! 3. července : Prázdniny jsou tady a s nimi i doba dovolených a výletů. Kam vyrazit? Mrkněte na nae tipy! |
|
|
Dobrý den,dostala jsem dvě orchideje a vůbec netuím jak se o ně starat kromě zalejvání .Teda přečetla jsem něco na netu ale vechno je moc dlouhé a sloité tak se vás ptám jestli je máte někdo doma tak stručně a jasně abyste mi prosím poradili.Děkuji za rady
.
Není tady
Nevím, jakou má odrůdu. Phalenopsis?
Pokud ji má v průhledném plastovém květináči, nechat v něm, nebo dát do průhledného květináče, prodávají je, mají dole takovou vyvýeninu, aby orchidej nestála ve vodě.
Kořeny potřebují světlo.
Zalévám jednou týdne tak, e ponořím celý květináč na půl hoďku do vody - odstáté, pokojová teplota, pak nechám okapat a týden se nestarám. Dobré je, kdyby mohly stát na parapetu na východním okně. Nesmí je splálit sluníčko.
Občas dám do vody na "zalévání" hnojivo na orchideje, dá se běně koupit.
Zajímám se o pěstování orchideí, konzultuju se známými, kteří taky pěstují.
Upravil(a) majkafa (30. 3. 2009 10:27)
Majkafo, neví, co to je, kdy se mi na orchideji objeví drobné puchýřky? Jejich počet neustále stoupá.
Jde to mechanicky odstranit. Utírala jsem to papírovým kapesníkem, který byl plný nějakého "hnisu"
Orchidejí mám více a nerada bych, aby se to přeneslo na ostatní.
Jen pro info, postiené orchideji se daří opravdu dobře, má plno květů.
Upravil(a) Zuzina (30. 3. 2009 11:09)
Není tady
Tak to jsem vůbec netuila e kořeny potřebují světlo ,ale ten květináč jsem u koupila a mám je na okně,a co a odkvetou?Ufiknout?
Není tady
Nad třetím očkem od listů. Nebo celý výhonek, kdy je suchý. A nechat odpočnout. Ty popisy na netu jsou docela dobré, píou tam přesně to, co v kníkách. Nepřijdou mi ty návody sloité. Záleí na tom, který si přečte, moná jsi natrefila na sloitý.
Někdo píe, e je třeba i rosit listy a jenom rosí. Četla jsem pojednání pěstitelky, která dělala pokusy i s rosením i se zaléváním, jak popisuju já, a oběma druhům se dařilo stejně.
Ale vichni shodně uvádí, e kořeny potřebují světlo - mají ho i ve svém přirozeném prostředí. Protoe rostou třeba na stromě, ale jenom přichycené, neberou mu iviny jako třeba jmelí, to jen aby měly takové podmínky, jaké potřebují - t.j. ne přímé sluneční světlo a světlo na kořeny kvůli asimilaci.
Zuzina napsal(a):
Majkafo, neví, co to je, kdy se mi na orchideji objeví drobné puchýřky? Jejich počet neustále stoupá.
Jde to mechanicky odstranit. Utírala jsem to papírovým kapesníkem, který byl plný nějakého "hnisu"
Orchidejí mám více a nerada bych, aby se to přeneslo na ostatní.
Jen pro info, postiené orchideji se daří opravdu dobře, má plno květů.
Nevím, musela bych se podívat do kníek nebo na net. Zkus na netu zadat do vyhledávače, je tam toho spousta. Je to na listech? Buď příli vody, nebo málo světla, ale podívej se na ten net, někde jsou i obrázky nemocí, tak si to zkus podle toho určit a pak zavést doporučené opatření.
Zuzina: ", neví, co to je, kdy se mi na orchideji objeví drobné puchýřky? Jejich počet neustále stoupá.
Nemůe to být vlnatka? Ta mi nedávno napadla ty moje orchideje. Jsou to takové bílé chomáčky....
Není tady
Holky děkuju.Myslím e to "zvládnu"
.
Není tady
hnědé puchýřky jsou puklice, zkus najít nějaké foto na netu a porovnej
Jinak záleí na druhu orchideje, něktěré rostou normálně v zemi, čili v hlíně.
Není tady